Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz doc #24123 üzenetére

    Nem jól értelmezed a feszültséget! Van pl. egy egytranzisztoros erősítőd, annak van egy közös pontja és a bemenete, igaz? És van egy közös pontja és a kimenete. Valamit van egy tápfeszültsége.

    Általában, ha ebben az erősítőben NPN tranzisztort használnak, akkor a tápfeszültség lesz a plusz és a közös pont a mínusz. Ha viszont PNP tranyót, akkor a tápfesz lesz a mínusz és a közös pont a plusz.

    A szilícium-tranzisztorok elterjedése előtt germánium tranzisztorokat használtak, ezeket PNP kivitelben tudták gazdaságosan gyártani. Akkoriban a negatív tápfesz volt az elterjedt, lásd. pl Sokol 403 rádió és társait.

    Aztán amikor olcsóbb lett a szilícium tranyó, azt meg NPN kivitelben tudták gazdaságosan gyártani, és akkor pozitív tápfeszt kezdtek el használni. Pl. tranzisztoros fejhallgató erősítő.

    Gyakorlatilag minden áramkört meg lehet építeni PNP és NPN tranzisztorral is, pont ugyan úgy fog működni mindkettő, csak fordított tápot kell nekik adni. De mivel manapság a szilícium tranyók vannak döntő többségben, ezért gyakorlatilag mindenhol pozitív tápot használnak és ahol lehet, ott NPN tranyókat.

    De vehetünk például egy tranzisztoros végfokot, ami szimmetrikus tápfeszről üzemel, ott gyakorlatilag a tranyók is "szimmetrikusak", lásd pl. ezt az A osztályú végfokot.

Új hozzászólás Aktív témák