- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudika10
veterán
válasz
Lompos48 #13099 üzenetére
És tényleg csak a pcb-n van átkötés.
Természetesen nem 1 rétegű és a kapcsolásról halvány lila gőzöm nincs.
Éljen az integrálás...Én se láttam még olyat aminek az alján van lába, de ez nagyon úgy nézett ki.
Na akkor már csak azt kéne tudni, hogy milyen is valójában az a 1029-es dióda és mivel tudom helyettesíteni ami nem smd.
-
Lompos48
nagyúr
-
dudika10
veterán
Na feltöltöttem egy képet a keresett kis SMD alkatrészről.
Mivel nem tudtam elég jó képet csinálni ezért kézzel ráírtam ami rajta kellene, hogy legyen.
A bal oldalán van még három csík, természetesen a felirat eredetileg fehér.Keresgettem SMD codebookokban, de se 1029-et se IR-t nem találtam.
Kettős dióda vagy tranzisztor a tippem.
Valakinek esetleg más tipp? -
joda30
csendes tag
ok értem ez nem jo megoldás köszönöm a válaszokat.
-
joda30
csendes tag
köszönöm a válaszokat ez egy suzuki ignisröl lenne szoés a gyári aksija 35 am volt en raktam bele 45amp-t,es egy 150 winvertert azt elbirná?nem kell hogy orákat menyen utána visszatölti nem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
joda30 #13090 üzenetére
Ha a gyári akku csak 35A-es (volt), akkor a generátora se óriási. Valószínű elbírná, de arra ne számíts, hogy sötétben, bekapcsolt fényszórókkal sokáig elmenjen bömbölve. A nagy áram miatt pedig továbbra sem ajánlanám a szivargyújtós táplálást.
utána visszatölti nem?
azér' van a generátor.
-
joda30
csendes tag
válasz
Béla vagyok #13089 üzenetére
köszönöm a válaszokat ez egy suzuki ignisröl lenne szoés a gyári aksija 35 am volt en raktam bele 45amp-t,es egy 150 winvertert azt elbirná?
-
Béla vagyok
csendes tag
Köszi mindenkinek a segítségeket! Így már talán elboldogulok.
-
válasz
Lompos48 #13082 üzenetére
Hát igen a szivargyújtó fészke is kiéghet,mai autók vezetékei sem nagyon bírják nagy áramfelvételt.Valamikor volt egy új Daciánk és amikor mindent felkapcsoltam képes lett volna még járó motornál is lemerülni.Az összes fogyasztó áramfelvétele (rádió nélkül)47A-t elérte és a 42A-es generátor ezt már nem tudta teljesíteni...
-
válasz
joda30 #13080 üzenetére
Ha a rádió és az inverter együttes áram felvétele eléri a 10A-t akkor a totál aksi lemerülésig 4,5h.
Ha az autódnak a 45Ah-s aksi a gyárilag megadott kapacitása akkor generátorból sem túl erőset építettek be.Érdemes azt is számításba venni,hogy mekkora a generátor az autódon. -
-
joda30
csendes tag
segitseget kernék.
300w invertert szeretnék berakni autoba egy mélyládát szeretnék vele hajtani a mély láda 165w vesz fel az auto aksija 45 ah lehetséges lene ez vagy mitlehetne csinálni.
a másik szivar gyujtorol mehetne a dolog menyit bir leadni a szivar gyujto.
válaszokat segitségeket várom. -
PHM
addikt
Nem tudjátok véletlenül, hol lehet kapni 230/110 V-os konvertert?
Valami olcsóbb, kis teljesítményű (kb 20 W), trafós változat kellene. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Béla vagyok #13071 üzenetére
Küldtem egy rajzot emailben az IC egyik tesójával. Nagyon hasonlít a PHM rajzához.
-
Lompos48
nagyúr
Klasszikusokat idézek:
PHM:
A töltésvezérlő elektronika telefonoknál szinte mindig az akkuban van.
A telefon csak a töltési állapot kijelzését végzi.Nem is a 12V miatt aggódtam, hanem az átfolyó áram miatt.
Ez könnyen meghaladhatta akár a 2A-t is.Lompos48:
A FET-nek legfennebb a disszipált teljesítménnyel kellett megbírkóznia
Gondolom az említett FET ugyancsak az akkuban van., és gondoskodik a típusnak megfelelő töltőáramról is, mint egyik alaphivatásáról.
Ezen spekuláltam.
-
PHM
addikt
válasz
Béla vagyok #13071 üzenetére
Ezt találtam, talán segít.
-
PHM
addikt
válasz
Lompos48 #13070 üzenetére
Nem is a 12V miatt aggódtam, hanem az átfolyó áram miatt.
Ez könnyen meghaladhatta akár a 2A-t is.
Ha pedig a FET megszakad, a töltés vezérlő elektronika megkapja a 12V-ot.
(Ez esetben az a jobbik eset, ha zárlatba megy a FET.)
Ami ugye stabilizálatlan táp esetén terhelés nélkül akár 16-18V is lehet.
Na ez az, amit az elektronika valószínűleg nem bírt volna. -
Béla vagyok
csendes tag
Szépjóestét kívánok!
Van egy kis problémám: van egy IC-m(RSN35H2). Ehhez nem találok sehol sem egy használható példa áramkört, vagy adatlapot. Ha valaki tudna nekem segíteni egy linkkel, vagy egy képpel is akár nagyon megköszönném. Jó kis erősítő potenciál lakozik ebben az IC-ben. Az alapján amit eddig kiderítettem róla 2X50 W 8 Ohm, +-37 V-os tápról. Leginkább egy példa áramköri rajz kellene. Eredetileg egy Panasonic SA-AK300 hifitoronyban volt. A hifi vezérlője megmeredt, de végfokok, és sok alaktrész hibátlan benne. Szeretnék belőle egy jóféle erősítőt építeni. Hogy magamtól kitaláljam ahhoz még sok idő kellene.
Ezért kérem a segítségeteket! Remélem valaki tud segíteni
-
Lompos48
nagyúr
Az igazság az, hogy nagy kihívás lenne a technológusoknak olyan FET-et gyártani, ami ne bírjon ki 12V-ot.
Az áramot pedig valószínű hogy az akku elektronikája tudta hova tegye. Ha egy régebbi akku volt, az még nem tudta az amperközeli áramokat "fogadni". A FET-nek legfennebb a disszipált teljesítménnyel kellett megbírkóznia (nem hosszú ideig az értesülések szerint - 5 perc
). Akkor is jó tudni!
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #13067 üzenetére
Szerencsére a FET kibírta, amint azt a mellékelt ábra is bizonyítja.
Az elektronika nem kaphatott túlfeszültséget, hiszen az akku ezt
megakadályozta. A példádban az áramkorlátozást a táp belső
ellenállása és a FET, valamint a vezetékek ellenállása végezte.
Szvsz nem volt teljesen kockázatmentes beavatkozás. -
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #13065 üzenetére
A töltésvezérlő elektronika telefonoknál szinte mindig az akkuban van.
A telefon csak a töltési állapot kijelzését végzi.
Meg lehet próbálni a töltést közvetlenül a töltőről is, persze kellő óvatossággal.
De egyébként kár ilyenre feláldozni egy működő telefon akkuját.
A bolhapiacon kis szerencsével fillérekért be lehet szerezni
működő telefon akkukat. Nekem is van pár otthon. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dudika10 #13064 üzenetére
SE teló aksiját töltöttem úgy, hogy közvetlen rákötöttem egy 12V-s 1A-s adaptert. Kulcs, bicska, minden vackon keresztül ment át az áram, és kb. 5 perc alatt feltöltöttem 80%-ra. (faluhelyen nem volt közelben torony, így 3 óra alatt lemerült a feltöltött teló, nekem meg mindenképpen kellett telefonálnom, szal szükség törvényt bont)
Egyébként utána még évekig használtam azt az aksit, semmi gondja nem lett, kapacitása sem csökkent. Persze a Nokiád aksija attól még felrobbanhat.
Ez az "összedugom én b+" kategória. A töltést egyébként a telefon vezérli, azt tudja, hogy milyen aksi van benne, gondolom a megfelelő töltési karakterisztikával csinálja. Nem lenne egyszerűbb tölthető ceruza akkukkal csinálni?
-
dudika10
veterán
Egy nokia akkut merjek közvetlenül a töltőről tölteni?
Az akku ellenőrzi magát vagy ezt a telefont tette meg?Egy 5020-as akkujáról van szó amivel ledeket szeretnék működtetni (tápról vagy akkuról...) egy egyszerű próbanyákon. Egy be-ki-be kapcsoló tökéletes volna, meg kéne két ellenállás és kész.
Csak felrobbantani nem szeretném az akkut azért... -
Volkov
senior tag
válasz
totya694 #13059 üzenetére
Neeeeem
Jó pár oldallal előbb vetetttem fel a gondom.
Röviden annyi, hogy csinálok RCA (erősítő) kimenetet egy magnóra amin eddig nem volt, és ha leszedtem a hangszorókat, akkor eltünt a FADE opció.
A hangszoró helyére kerestem vmit, amitől azt hiszi a magnó, hogy ott van hangszoró és tudok vagy tudjak majd FADE-et is állítani ha csak az erősítő lesz, mert a gyári beépítettet nem akarom használni. Persze mindezt úgy, hogy ne nyírjam ki a magnót.Na és ezt oldottuk meg egy 12V-os 5W-os műszerfal izzóval
-
-
Volkov
senior tag
válasz
Lompos48 #13053 üzenetére
Jó reggelt!
Az erősítő, vagyis a rádió adatai nem ismertek sajna.
Kósza infókat hallottam felőle, állítólag 4x10 körül vagy nagyon max 4x20W-os.
És hogy hány V, arról halvány lila gőzöm sincs...Az izzó 12V, 5W. Műszerfal izzó.
Hidegen az ellenállása 30-32 Ohm körül ugrált.Max hangerőn éppen pislákolt, alíg láthatóan.
-
válasz
totya694 #13056 üzenetére
Más téma.Tegnap vettem egy pár ilyen Grundig hangfalat és meglepett a hangjuk.Nekem úgy tűnik több hang kijön a kis Grundigból mint a Bose 501 IV vagy a Braun L710 studió monitorból.
Az egy értelmű,hogy a Bose mély hangját nem tudja kiadni mert rengeteg eltérés van a két hangfal közt. -
Jó reggelt!
Nos az izzókról még annyit mint mint mérés technikai segéd eszköz,hogy igen is szükség van sok esetben próba lámpára mert ha "csak" digitális mérő műszerre hagyatkozunk könnyen akár be is csaphat bennünket 1-2 mérés.
Konkrét példa ként a kapcsoló üzemű tápokat tudnám említeni(noti töltő,router táp stb)van hogy műszer szerint szépen szépen adja is a ráírt feszültséget de misebb terhelés hatására össze is omlik.Az üzem jelző LED-el ellátott tápoknál hamar ki is derül az ilyen jellegű probléma de nem minden tápot látnak el ilyen LED-el.Volt már,hogy notit akartak kidobni mert a gyár táp elveszett vettek hozzá noname utángyártott tápot ami bedöglött és gazdája már a notira gyanakodott mert eléggé benne volt a korba. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Volkov #13052 üzenetére
Biztos nem, az erősítőnek halovány gőze sincs arról, hogy milyen természetű ellenállásra nyomja ki a jelet. Még jobb is neki egy tiszta rezisztív terhelés, mint egy induktív hangszóró (csak nem hallani
). Egy 12V és 21W-os égő ellenállása nagyon durván számolva 6 ohm. Ez már nagyobb kapásból, mint az autókban használatos hangszóróké.
DE, és van 2 darab DE.
1. Kérdés mekkora egy csatorna kimenőteljesítménye, mert ezt az égő kell "tudja".
2. És ez a komolyabb: egy izzó ellenállása hidegen sokkal kisebb, mint amit kiszámolsz például a 12V és 21W értékekből. Ezért meg kell mérni az égő hideg ellenállását, mert bekapcsoláskor ezt látja az erősítő. Ha nem kisebb az erősítőhöz előírt hangszóróimpedanciánál, akkor semmi gond. Ha igen, akkor nem kapcsolhatod teljes bömbölésre felhúzva, mert kiéghet az égő is, de a végfok is.Ha lesz/van egy mért értéked még medumáljuk.
-
Volkov
senior tag
válasz
Lompos48 #12553 üzenetére
Megkésve, de törve nem
Ezt nézd:
Kis video a gondról.Tehát:
Ha van terhelés (pl egy izzo, ami világít is) akkor van FADE.
De ha ez nincs ott, akkor nincs FADE....Kérdés: tuti nem nyírom ki a rádiót azzal, hogy a hangszoró helyére egy 12V-os izzót kötök?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest