Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Asztrofotózás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tiger. #189848 üzenetére
Ez a teherbírást jelenti, azaz hogy mennyi áramot engedhetsz bele. Ha több wattot bíró hangszórót használsz, de ugyanoda kötve, nem jelenti azt, hogy hangosabb lesz. Hogy adott számú watton mennyire hangos egy hangszóró, azt az érzékenysége mondja meg. Azt, hogy mennyi watt megy tényleg bele, azt pedig az erősítő.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Tiger. #189846 üzenetére
Az alsó kategória az egydobozos (HTIB) mozi, amit errefelé bögreszettnek csúfolnak. Ez egy ligával magasabb, komponensenkénti mozi, de abból a legkisebb.
20 watt a folyamatos terhelhetőségük, 120 a maximális, de csak nagyon rövid időre.
devil-k: Felkerült a Dune 1 és 2, a többihez sajnos nem volt DD+ Atmos sáv, amit a Cavernize tudna értékelni.
-
Sziasztok. Ez milyen kategóriaju rendszer?
Erősítő. Denon avr 390
Hangfalak. Celestion f30, f35, f10
Sub. Jbl sub 100p.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Gino20 #189833 üzenetére
2012 óta crossovert figyelembe véve kevernek, es LFE-re csak olyan hangok kerülnek, aminek tényleg szigorúan onnan kell jönnie. Ugye különböző típusú subokra is készülnek, moziban a crossover sub és az LFE két külön modell, egy lassú és egy gyors.
A magas vágás azért jó, mert ha ránézel az iránykarakterisztikájukra, nagyon drasztikus változás van benne pont 100 Hz körül. Alatta kb pontforrás, felette pedig beállnak egy sugárba. A kétféle szórást lehetetlen úgy összemérni vagy akusztikailag kezelni, hogy minden széken jó élmény legyen, míg ha a mélyekkel a subokon keresztül kell foglalkozni, az sokkal könnyebb.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189831 üzenetére
egyenletes átfutás / mélynél zeng a szoba,......... / DI?
miért jó az atmost magasan vágni?
Nem igazán értem, hogy mikre gondolsz.
#189826VoidXs:
"Aquamanben egészen 1 Hz-ig lemegy az Atmos rész"
Az durva. Nekem az volt meg, hogy ~100Hz alatt nincs atmos sáv, ami amúgy teljesen logikusnak is tűnik, ha figyelembe vesszük az atmos sugárzók milyenségét.
#189832-KP-: Revel esetén ezt nem tudom megoldani. Még csak az sincs, hogy a puding próbája az evés. Revel 8"-os szóval ha kivágom a kartont aztán úgy érzem, hogy nem oké, akkor az szívás.
Ilyeneket néztem még [link] [link] [link] [link] , de valamiért a 3 utas Tannoy [link] a szimpatikus, ha már nem Revel csak azzal oldal irányba ugyan úgy megvan a 30-40 fok szóval lehet szinte semmit nem nyernék vele, pedig azt jó áron be lehetne szerezni. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Gino20 #189829 üzenetére
Az egyenletes átfutás a fontos, hogy ne legyen az, hogy mélynél zeng a szoba, magasnál meg tökéletesen irányított, vagyis a DI minél közelebb legyen egy egyenes vonalhoz. Atmost pont emiatt is jó magasan vágni. Az EQ-zhatóság is nagyban ettől függ, ahogy az is, hogy mennyire hallja máshogy a szomszéd fotel. Ez például egy nagy szórású, de mégis nagyon jó hangszóró.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189826 üzenetére
Csak ugye minden hangszórónak van valamilyen tengelyen kívüli válasza (nem olyan, mint egy micro antenna ahol 1 fok -30dBm) plusz a helyiség miatt ott a reflexió, így elkerülhetetlen a visszhang....... vagyis infóm szerint pont ezért az a jó, ha ez a h/v szórás minél nagyobb, jobb, elérve így a nagyobb, pontosabb teret.
ASR:
"......One might argue that there is no need for good behavior at such an extreme angle since no one is going to listening to these speakers at nearly a right angle relative to their forward direction. However, the response to that is much of the sound we hear from a speaker isn’t direct sound from the speaker itself but reflected sound from nearby surfaces. Even if the direct sound is perfect, the sound quality of a speaker can still be diminished if the off-axis response is poor. So having such a wide and well-controlled response is not just about having a broad area of coverage for listeners, it is about ensuring the reflected sound is as good as the direct sound. Another advantage of this is that it does away with the need for lots of acoustic treatments for the system to sound good. These speakers should sound great in the acoustic environment of any normal domestic room without acoustic treatments."Erin:
"The width of the soundstage of the F226Be is practically as wide as the room. With the understanding that the room’s sidewalls always act as additional point sources (sources of sound) themselves and can either help or hurt the sound, these speakers had no problem creating a soundstage as wide as 5 feet beyond their physical location while not marring the image/focus. Pay attention to the italicized. I notice many get so caught up in the width of soundstage they often forget to understand the tradeoffs of lesser speakers; speakers with poor directivity control where the reflections from the sidewalls are nowhere near the same sound that hits the sidewalls and reflected back to the listener, resulting in a hodgepodge of interfering sounds arriving at the listener’s ears. This results in a loss of focus of instruments placed on the soundstage, diffusion of a vocalist and ambiguity to the overall sound of the music you are listening. A well designed speaker with directivity control far off-axis helps not only provide a large sense of space in the soundstage but does so without detriment to the focus and imaging."De Amir is említi ezeket több esetben is.
#189827Gaming: Jó lehetne, ha esztétikailag ez elfogadható lenne számomra a nappaliban, de nem az. Álmenyóba lesz beépítve (valami). -
Gaming
csendes tag
válasz
VoidXs #189824 üzenetére
Jó az a doboz amit csinált, csak forgathatóvá kell tenni és akkor nincs gond az irányíthatósággal. Anno én sokat nézegettem tartókat, de vagy xarok voltak, vagy korlátozott állíthatóságú, milliókat kértek értük.
Végül egy Adam Audio Atmos studio építéséből loptam a sinrendszerért nélkülözve.
Erre rá mernék bízni akar 50 kilót is, minden irányban 360fokban állítható és talán még esztétikailag is megfelelő... Pláne, ha el is van rejtve.
https://kepkuldes.com/images/7caf1b13a2bffc6f83484164abf41d55.jpg
https://kepkuldes.com/images/2f5a64f10dd615785196e31cd19455c3.jpg -
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #189824 üzenetére
Köszönöm
csak sajnos aztán extrém idő hiányában nem folytatódott a helyiség átépítése, de jelenleg úgy látom, hogy hamarosan lesz rá némi kapacitás és ezért a "fellángolás".
Na igen, kb 30-40 fokkal a tengelyen kívül lennék csak úgy voltam vele, hogy a Revel horizontálisan és jellemzően vertikálisan is elég jó. Igaz ezeket jól megtervezett állványos vagy álló hangfal esetén láttam...na meg amúgy is az LCR is Revel.A C283 ha dobozba kerülne, akkor az síkolna a menyóval (a surround-nak készült a 30 fokban "döntött" refis doboz, mert az falra/falba fog menni) szóval azzal e tekintetben nem nyernék, de tetszik, hogy 50-60Hz nem probléma neki. Vagyis kis teszt szerűségben ez van. Mondjuk atmos hangsáv ha jól tudom ~100Hz-ig van keverve (ez igaz?) szóval ha nem vesszük figyelembe az extrém ART elképzelést
, akkor talán nincs jelentősége.
Tannoy ezen téren amúgy elég "sovány": Frequency response 100 Hz – 20 kHz (±3 dB) / Frequency response 60 Hz – 20 kHz (-10 dB)
Elég ez?Tannoy esetén oldal irányba szintén lenne ~30 fok (ugye négyzet alakú és a helyiség egy nappali), de ha nem tévedek, akkor ez kevésbé probléma. Nem tudom mennyit nyernék ezzel az egésszel csak megy az ötletelés ésszerű kereteken belül. Persze ha pénz-ékszer szó szerint nem számítana, akkor szívesen vennék ilyen [link] Perlisten hangszórókat csak hát ebből 4db ~3.5M
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Gino20 #189823 üzenetére
Azta, mennyi munkát beletettél, nagyon szép! Az olvasottak alapján én adnék egy esélyt a Tannoynak, hiába nem hallottam még. A Revelt amiatt nem ajánlom, mert a nem hallgató felé néző Atmos sugárzókkal csak rossz tapasztalatom van (Revel volt pont az első élményem, és alig nyújtott többet 5.1-nél). Vagy azok voltak jók, amik olyan dobozok, amiket építettél, vagy azok, amik tartón forgathatók voltak.
-
Gino20
őstag
Atmos sugárzókkal kapcsolatban érdeklődnék.
Tannoy termékekről mi a vélemény? Konkrétan erre gondolok [link] . Tudnék ilyet számomra elfogadható áron beszerezni. 4db lenne.
Van saját kis doboza, menyóba építhető, X fokban döntött.......Vajon ez a Tannoy jobb lehet, mint pl a Revel C283 [link]?
Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy miről van szó.
Vettem már ilyen Revel-eket, sőt építettem neki lapos kivitelű 16-17l-es dobozokat is [kép] , ami befér az álmenyóba, de a doboz rögzítése igencsak kérdéses. Valahogy biztosan meg tudnám oldani, de nem lenne egyszerű. Az álmenyó fentről (padlástérből) nem hozzáférhető és idő hiányában próbálom egyszerűsíteni a kivitelezést.
Dobozt 2 okból csináltam. Az egyik gondolom totál örültség, de ha elérnék velük pl ~50Hz-et, akkor egyszer még lehet ezeket is be lehetne fogni az ART-hez.
A másik ok, hogy pl Revel W783 (leendő surround) mérve és hallgatva is ég és föld dobozban és doboz nélkül, ami egy ilyenbe kerül [kép] . Tudom, atmos-ról van szó, de na.
C283 + doboz a menyótól független lenne (kartonnal síkolna) még a Tannoy meg az 1 réteg kartonba menne, de ha hallható rezonanciát tapasztalnék, akkor valami ragasztó/dagadó habbal kifújom az üreget és összeragasztom a felső réteget és a kartont, ahogy anno is csináltam [kép] [kép] [kép] .
Tannoy tudom négyzet alakú szóval nem lehet (esztétikusan) ráforgatni a halg pozira, de talán a vertikális lefedettség szokott nagyobb probléma lenni.
Első atmos kb 40 fokkal lenne előttem, hátsó atmos kb ~30 fokkal lenne mögöttem (~120 fokra). Kb valahogy így nézne ki az elrendezés [kép] .
Revel-ben állítható (elvileg) a magas iránya, de ez minimális. Elvileg, mert nem sikerült megmozdítanom, de leírás alapján lehetséges.Vajon van ennek a Tannoy-nak értelme? vagy hagyjam az egészet a franca és doboz nélkül dobáljam be a Revel-eket a kartonba?
-
Khaosz55
addikt
Ezt a mérést találtam a LSR310-rő.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
VoidXs #189814 üzenetére
Minél tovább nézem ezt a standardet, annál átkozottabb:
Tehát: mérsz simán akár REW-ben, ami ugye FFT, vagyis definíció szerint RMS. Majd úgy átlagolsz, hogy ha az átlagolás miatt megemelkedne több, mint 3 dB-t, akkor azt mondod, hogy ott megállsz, nem mutatsz az átlagnál 3 dB-vel nagyobbat. Ezt követően energia térben átlagolsz, ez a 4-es és 7-es képlet. Ez se rejt magában RMS-peak konverziót, hiszen 10*log10(10^(x/10) = x. Mindezek után kivonsz az eredményből 10-et. Ez hülyeségnek hangozhat, amíg nem konvertálod át feszültségbe, ugyanis nagyjából egy harmadolást jelent. Pont 3 sávot adunk össze, tehát kb 10 dB-vel nagyobb számot kapunk, mint amit kellene, így ez egy harmadik átlagolás.
A CEA lényegében egy simított REW mérés, és ez tökéletesen egybevág azzal, ahogy az AH csinálja: 3 dB lépésekkel (ez is szabvány) simán lépkednek felfelé, és egy ábrára teszik. Ennél jobban nem kell túlgondolni, a túl hosszan ecsetelt simítás igazából meg se történik, hiszen a CEA2010 harmadsávos, míg az AH vagy akár Erin mérései folytonosak.
-
VoidXs
nagyúr
Ilyen szempontból meg a táblázatodnál érzem fogalmak keveredését, ugyanis a CEA 2010 nem úgy peak, hogy a hullám kilengésének végpontját (az a +3 dB) mérik, hanem az adott idő alatti maximális (peak) amplitúdót (RMS feszültség). Vagyis ha kifogy a kondi a mérés végére, már mindegy, mert bekerült a jó érték. Subnál ugye ez az általános eset, úgy szokás terhelni.
Matematikai értelemben vett peaket kész terméken nem merünk, az az áramköri elemek méretezésénél fontos. Tehát ez 6 dB, mert RMS mérést hasonlítasz RMS méréses szabványhoz. Minden pontosan ugyanúgy van, ahogy a CEA szerint kell, csak 2x olyan messze, azaz 2x olyan halkan, azaz 6 dB.
CEA doksiból közvetlenül: “The peak SPL of the fundamental ±3 Hz shall then be recorded. That is, the peak SPL is the highest SPL within the range bounded by 3 Hz below and 3 Hz above the fundamental.” Szóval nem úgy értik a peaket, ahogy máshol.
-
-
-KP-
addikt
válasz
VoidXs #189806 üzenetére
Próbálom értelmezni mit írtál, de lehet én értek félre valamit. Azt mondtad hogy "SVS sealed mode", és "tudva mennyi JBL-t lehet venni az SVS árán". Ha megnézem, valóban sokat. 207k muzikernél az LSR310s darabja. PB4000 már nincs, helyette van PB5000. 1.400.000 forintos áron. Ebből 7 JBL-t lehet venni. Ha veszel egy 8.-at abból kijön 4 darab dupla stack már. Vagy két 4-es stack. Nyilván eléggé életszerűtlen példa, és kötve hiszem, hogy ezt bárki megcsinálja.
Ellenben nem szabad elfelejteni, hogy az Audioholicsnál a Cea2010 mérésnél 2 méter RMS-t adnak meg. Nem 1 méter peak SPL-t.
"Our measurements have been referenced to 2-meter RMS, which is 9 dB down from the standard requirement for the measurements to be shown at 1-meter peak. However most publicly available CEA-2010 measurements are shown at 2-meter RMS, so we followed that convention."
Ha pedig megnézzük az LSR310s-re a JBL max. 113dB peak spl-t ír és nem adják meg milyen frekvencián.... 9dB-t levonva ebből 104-nél vagyunk. Még mindig ismeretlen frekvencián. Szóval sehogy nem látom, hogy nyomna le akár csak 1 darab lsr310s egy pb4000-et bármilyen módban. Nyilván ha mondjuk veszek 4 darab JBL-t, az már egy igen ütős kombó lenne. De szerintem még úgy is max. 25-30hz-ig lenne egál, vagy nyomná le az SVS-t.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
lenox #189805 üzenetére
Aztarohadt, megnéztem, és az SVS sealed mode-ját tényleg istenesen veri mindkettőben. A refiset is beéri hangerőben, és igazából 20-30 Hz közt már elég erősen a DSP tart az SVS-ben egy shelffel azért visszaesett előnyt, szóval hunyorítva mondhatunk döntetlent is, pláne azt tudva, hogy mennyi JBL-t lehet venni az SVS árán. Hát ez gyönyörű, nagyszerű találat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Asustor NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- BestBuy topik
- Házimozi belépő szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Anime filmek és sorozatok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Opel topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest