-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz cintula187 #167700 üzenetére
Sokszor volt erről szó, a centersugárzót nem ajánlott szekrénybe tenni, mert úgy vacak lesz a hangja.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
SPEA
aktív tag
A CSS SDX12 hangszóróval találkozott már valaki?
Így első ránézésre impozánsnak tűnik, bár majdnem 2x drágább mint a 12-es ultimax... -
Tamoo
MODERÁTOR
Amennyire én értek hozzá jónak tűnik. 30liter körüli miniatűr zárt dobozban vadállat módon szól. De inkább venném a 15"-os ultimaxot. A 12-es zárt Ultimaxhoz képest viszont határozottan jobbnak tűnik és nevetségesen kicsi doboz is elég neki ehhez.
Hangminőségét nem tudtam megítélni nyilván, csak winISD-ben néztem rá a magam amatőr módján.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz Tamoo #167703 üzenetére
Annyi szó van róla, hogy lassan mégis el fog ragadni a sötét oldal...
Vajon 2x15-ös zárt vagy 2x12-es refis?
Meg persze célszerű lenne ha egy erősítő tudná ezeket meghajtani, még azt sem tudom hol helyezzem majd el a hifiállványon. Talán a CD lejátszó alatt elfér.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
SPEA
aktív tag
válasz Tamoo #167707 üzenetére
A 12-es Ultival nekem az a bajom, hogy számomra baromi ocsmány azzal a szafaládé vastagságú, kitüremkedő peremnek látszó tárggyal . Valahogy baromira rosszak az arányai a 15-öshöz képest. És ez lehet, hogy vicces vagy béna, de azért valahol számít az esztétikum is. Az Audioholics -os tesztet is olvastam, ezért is kezdtem el ezen agyalni.
Sajnos a régi SDX15-öst már nem nagyon kapni, az új változat meg még készülőben - ha jól tudom. -
SPEA
aktív tag
válasz denesdr #167712 üzenetére
Tényleg bele mehetnél mert érdekel. Meg aztán jelen esetben az alacsony hatásfok alatt mit értesz, melyik paraméterére gondolsz?
Első ránézésre az Ultimaxok is autóba készültek és mellé kivállóak szobai körülmények között is. (?)
No meg aztán az audioholics tesztben említett SVS sb3000 sem egy óriás doboz.. ha csak ezt a részét nézzük. Cserébe még ezt is írják: "The very linear motor with very low distortion makes this a good choice for a speaker with subwoofer performance." -
kezo0
addikt
válasz hakkelr #166685 üzenetére
Sajnos eltűntél, amióta kérdeztél (talán azért, mert nem kaptál választ 5 percen belül, és közben megoldottad a problémát...?), pedig privátban is írtam neked.
Na mindegy, csak azért írom le, mert vannak itt esetleg más RZ900-tulajok is, hogy nekem simán lefutott az online update a legújabb firmware-re. Persze arra figyelni kell, hogy mindent úgy csináljunk, ahogy elő van írva – pl. a frissítés elindítása előtt ki kell kapcsolni a CEC-t az AVR menüjében.
Nálam kb. 7 perc alatt sikeresen végzett az update.Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…
-
denesdr
addikt
Inkább csak annyit mondanék, hogy a kis dobozban való mélyremenésnek ára van, de itt nem pénzre gondolok.
A hatásfok az a paraméter ami azt mutatja, hogy a hangszóróra küldött elektromos energiából mekkora mértékben lesz akusztikus energia (hang), minél alacsonyabb a hatásfok, annál több hő fog keletkezni az elektromos energiából hang helyett.
Egy nagy mozgó tömegű, kis dobozba való átlagos szub kb 0.2-0,3% hatásfokú, tehát a hangszóróra küldött elektromos energia 99,7-99,8%-ából hő lesz és nem hang, aztán minél több hő keletkezik, annál jobban jelentkezik a hang kompresszálódása, (power compression), dinamikacsökkenése.
Nem akarok vitát indítani, mert sokan szeretik és használják ezeket a szubokat, de ha megnézel egy pro szubot, ott könnyedén lehet találni 2-3% hatásfokú darabokat, ez 10x-es hatékonyságot jelent egy autós vagy tipikus home szubbal szemben és ez hallatszik is.
Persze a magas hatásfoknak is van ára, ami a nagyobb dobozigényben jelentkezik (ha hasonló mélyátvitelt szeretnénk) főleg és ez a legtöbb otthoni felhasználónál kapásból leveri a biztosítékot.
Mondjuk ha tényleg csak a legmélyebb tartomány visszaadása a cél, akkor persze jó lehet a nagy mozgó tömeg, de a közép vagy felső basszus ezt általában megsínyli.
Pick your poison! -
-
denesdr
addikt
Itt van egy jó kis oldal, több szub hangszóró teszt (hatásfok adattal) egy helyen, mondjuk magas meg mindenféle hangszórókról is van rengeteg teszt:
[link] -
gofry
senior tag
Kabelgurukat megidezem:
-Hdmi eseten az ezustozesnek mekkora szerepe van?
hozzateszem, hogy az a tipusu ember vagyok aki lanbol is most azert hasznal viabluet a yamahaval, mert az szolt a legjobban qobuzzalszoval a szitu:
tv earcon megy az erositobe. Apple tv erositore kotve (bar lehet kozvetlen tv lesz, mert az apple cec kezelesw kiborito)
jelenleg aq pearl kabelek vannak, es mit minden aq belepo kabel, szerintem ezek is melybe huznak picit.
szoval ezert gondolkodtam cinnamon vagy carbon-on az appletv es az erosito koze, ott talan az ezustozes javit picit.
illetve a tv es az erosito koze vagy egy aq 48 cinnamon/vodka az ezustozott earc szalak miatt vagy pedig earc priority vodka, mert ott megtoltak 10% ra az earc ezustozeset, minden mas meg cinnamon szintjen maradt. -
falconn
újonc
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni?
Van egy AEG SLS 4700 házi mozi de nincs hozzá távirányitó.
Tudja valaki esetleg melyik univerzális távirányitó todja kezelni?előre is köszönöm a segítséget.
ha lehet válasz emailben kérnék. Falconn70@gmail.com
mert soha nem találok vissza a topikra ha kilépek, bocsi.legyen szép napotok!
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz gofry #167723 üzenetére
marketingbulshit
Gondolkodj el egy kicsit azon, hogy digitális átvitelre akarsz ráhúzni analóg átvitelben tapasztaltakat. Ha analóg kábelnél az ezüstözött felfelé húz (amúgy csak mert magasfrekvenciákon jobban torzít) attól még a digitális átvitelnél tök másfajta hangi különbségek vannak. De ez is mondjuk koaxra igaz, HDMI-nél ez igazából nem is lehetséges.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
gofry
senior tag
válasz adamsfamily #167726 üzenetére
@adamsfamily Igen..sajnos sejtettem, hogy vita lesz. Valahogy igen erre jutottam. Teszt aztán kiderül.
@Dorian: tök jogos amit írsz, azonban egy ethernetnél amin szintén digitális jel közlekedik vakteszten iszonyatosa különbség volt 3-4 gyártó kábele + a fostos 300 ft-os között (tök laikus családtagokon is tesztelve akiknek gőzük nem volt a kábel cseréről ). Ennek analógiáján indultam el. -
VoidXs
nagyúr
válasz gofry #167729 üzenetére
Nekem a tök laikus családtagjaim a kompresszorra azt mondták, hogy szebb lett a kép. Azért egy hiteles vakteszt annál többről szól, mint hogy laikusokat szerzel. Az onnan indul, hogy ABX-ezel velük.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz gofry #167731 üzenetére
Hát ha többet tettél egy "na, hallasz valamit?" szintű tesztnél, tehát közelít a hiteles felé, akkor jó lenne. Én mindig leírom, hogyan zajlott egy tesztem, ez bizonyítja, hogy az elfogultság lehetőségét megszüntetve történt, ezért az eredménye a valóságot tükrözítheti bizonyíthatóan nagy (p > 0.99) faktorral.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
SPEA
aktív tag
válasz adamsfamily #167726 üzenetére
Na ami igazán vitaindító az a patch kábelek cserélgetése és fülelése...
Én nagyon szívesen elfogadnám azt a csokrot, de mindegyikből legalább egy 2méterest és rámérnék a Fluke DSX-600 műszerrel..
Persze, 300E-ért egy patch kábelt.
Akkor voltam igazán kiborulva amikor megpróbáltak eladni nekem "árnyékolt" optikai kábelt -
VoidXs
nagyúr
Azért az aranyozott optikai is egy érdekes koncepció volt, hogy finoman fogalmazzak. Szerintem ez a két szó bőven leírja, hogy mennyire értenek hozzá, akik veszik.
[ Szerkesztve ]
-
Gabi 8906
senior tag
A Klipsch r26f front hangfalból nem lesz semmi. De találtam egy KEF IQ70 álló hangfalpárt. Erről valakinek van személyes tapasztalata? Hasonló kategória mint a Klipsch? 130 ért árulják.
Válaszokat előre is köszönöm.Motorola Razr 40 Ultra+Lenovo Thinkplus-GM2 Pro+Sony SRS XG500
-
VoidXs
nagyúr
válasz Gabi 8906 #167736 üzenetére
A legutolsó KEF élményem egy Q500 pártól volt, de hasonló ársáv. Önmagában kellemesebb hangra emlékszem, mint az R-26F-nél, zenére sokkal inkább azt venném, de nagyon érezni a mozis hangolás hiányát, korrigálni is nehezebb.
-
BBéci
legenda
Kétlem, hogy van értelme az árnyékolásnak, viszont az aranyozott végnek tutira van. Nem egyéb, mint a dugó belső felének tükörsimasága. Az, hogy közben kívülre is kerül az aranyozásból, az csupán mellékes körülmény, annak tényleg nulla a jelentősége.
#167736Gabi
Sokkal jobban járnál a KEF-fel, összehasonlíthatatlanul kellemesebb a hangja.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
gofry
senior tag
válasz VoidXs #167735 üzenetére
Senki nem beszélt aranyozott optikairól szerintem . Legalább is én nem.
Leírni leírhatom szívesen, hogyan ABX teszteltem, de szerintem tök felesleges, mert az alap tézis és beállítás az, hogy én hülyeséget beszélek, és tuti nem jól teszteltem.
Vegyétek inkább úgy, hogy nem kérdeztem semmit.
Szerintem ilyen esetekben megteszi egy: nem tudom, kérd el tesztre és hallgasd meg, de szerintem és a méréseim szerint nincs különbség.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz gofry #167739 üzenetére
Rossz mérnök lennék, ha beérném egy szerintemmel. Mindent addig próbálok, amíg teljes biztossággal nem állíthatok valamit, akár olyat, ami engem igazol, akár azt, hogy tévedtem, de ebben a szakmában magánvéleménynek nincs helye, csak tényeknek.
Az aranyozott optikát csak azért hoztam fel, hogy SPEA érvét erősítsem, ugyanis az arany egy optikai kábel végén még hátrány is lenne, ha belülre is raknak, mivel kimagaslóan durva anyag, ami nagyon szórja a fényt. Természetesen ezt a diffrakciót kiszűri a dekóder, nem gond, mert kicsi a frekvencia hozzá, hogy valódi kárt okozzon, ettől még elvi hiba. Ez csak egy példa azok közül, hogy a házimozis gyártók milyen hülyeségeket árulnak, elég sok volt ma terítéken, megfér egy n-edik.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz gofry #167739 üzenetére
Az Ethernet kábelek hangra gyakorolt hatása számomra is megdöbbentő, szinte hihetetlen, de a tények makacs dolgok és az AVO tesztben leírtak minden szava igaz.
-
gofry
senior tag
válasz VoidXs #167740 üzenetére
Látod, pont ezért nem lettem mérnök , maradtam a Duna túlpartján, de így szép a világ. Sok mindent lehet mérni lásd audiosciencereview.com. Az én adott rendszeremen a rohadt magas sinad-ot hozó erősítő mégsem tetszett, egy sokkal gyengébb értéket produkáló pedig sokkal jobban passzolt a láncba. Ez pedig a szubjektív rész, ezt nem tudod mérni.
@BBéci: úgy álltam hozzá az ethernet teszthez itthon, hogy ez egy baromság. Fogtam három kábelt Supra, Viablue, Hydrasound és sima digi-s lan, meghallgattam, és igen lehet hallani. -
VoidXs
nagyúr
válasz gofry #167743 üzenetére
Nem a szubjektív részt kell mérni, mert az ízlést nagyon nehezen kvantálod, mondhatni, lehetetlenül nehezen. Azt mérjük, amit tudunk, itt épp azt, hogy van-e különbség. Nyilván már a SINAD is megmutatta, hogy van a két erősítő közt különbség, ahogy mondod, még elég lényeges is, te pedig választottál, hogy melyik tetszik jobban. Ezért szoktuk sok megosztó vélemény (pl. kedvenc hangszórógyártó) után otthagyni, hogy "de azért hallgasd meg". Ettől még műszakilag a magasabb SINAD az objektíve jobb, és általában több ember szereti, de ez nem jelenti azt, hogy hiba lenne mást választani, pusztán az ízlésed miatt.
Bár házimoziban én személy szerint az objektíve jobb rendszerre törekszem, és az utolsó műszaki paramétert is addig pofozom, amíg nem lesz a SINAD-om 131 helyett 132 dB, hiába nincs értelme (de szórakoztató és sokat tanít), tudok a saját életemből is példát mondani, amikor az ízlés dominál: tudom, hogy a mobilom árán léteznek vitathatatlan metrikák szerint olyan darabok, amik minden téren jobbak, mégis annyira tetszik az Android One letisztultsága, hogy amellett döntöttem.
Itt viszont olyan kérdések merülnek fel, hogy létezik-e egyáltalán különbség digitális kábelek közt. A kérdés konkrétan az, hogy van-e különbség olyan kábelek közt, ahol nem a kábelen vitt áram számít, hanem hogy az idő többségében volt-e vagy nem volt rajt áram, a hallható frekvenciaspektrumtól milliárd Hertzekre. Olyan hibáról beszélünk, ami 100% pontossággal kijelezhető a fogadói oldalon. És van is hiba, erre találták ki az ECC-t. Olyan szinten bevált megoldás, hogy szinte csak akarva tudunk egy digitális kábelbe akkora zavart bevinni, hogy abból kihagyás legyen - merthogy ez történik, ha annyira sérül a jel. Ez egy olyan világ, ami teljesen lecsatolja magáról az analóg jelenségeket, és azok közül semmi nem érvényes. Akik a kábelek mellett érvelnek, olyan szintű dolgot akarnak megmagyarázni, hogy a fűtésem jobb lesz, ha az autóm kék. Ennyire nincs köze a digitális jelnek ahhoz, hogy milyen torz áram megy a kábelen. Mégis előfordulhat különbség, el is mondom, hogyan:
Csináltam én is sok tesztet, és az esetek 99%-ában bukott a tulaj is, aki hívott, de egyszer máshogy történt: azonnal zajosabb lett az olcsó UTP, látványosan. Első dolgom az volt, hogy megkérdőjelezzem, mi hazudtolja meg a fizika törvényeit, mert azok kicsit hitelesebb emberek által vannak bizonyítva, mint egy mérnököket nem alkalmazó gyártó, aki évente elad kb. 10000 kábelt. Nem tartott sokáig kitalálni, hogy hálókártyát is cserélt a kábellel, mondván "így gyorsabb tesztelni", de ezzel egy földhurkot kapcsolt a rendszerre, ami egyik esetben ott volt, másikban nem. Amint ezt megoldottuk, ő is bukott a teszten, mindkét eszközparkkal, és ismét ott vagyunk, hogy 100% a kamukábelek tesztbukási aránya. Földhurokkal nyilván lehet csalni, mert azzal megkerülöd a kábel hatáskörét. Miután az AudioQuest egyszer nagyon durván lebukott, hogy a bemutatóiban EQ-t használt különböző kábelek közt, simán elképzelem, hogy az új módszerük ez.
-
Hohocali
aktív tag
válasz VoidXs #167744 üzenetére
"Akik a kábelek mellett érvelnek, olyan szintű dolgot akarnak megmagyarázni, hogy a fűtésem jobb lesz, ha az autóm kék."
Hát akkor én ezt megmagyaráznám.
Ha az autód a házad mellett áll, és fehér színű, akkor jobban ráveri a nap/hold sugarait a házra, így melegíti a házad falát. Ha ablak is van ott, akkor konkrétan még érezheted is a beverődő napsugarakat.
De vegyük azt, hogy fekete színű az autód. Ekkor jobban felmelegszik a nap sugaraitól, gyakorlatilag egy radiátor lesz a házad mellett.
Lehetne még sorolni... Az egy másik kérdés, hogy a befolyásolás mértéke mekkora."az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
python1
veterán
válasz VoidXs #167747 üzenetére
Nálam is elvéreznek a HDMI kábelek sorban, semmit nem tudnék a jobb minőségűnek titulált kábel mellett felhozni, én személy szerint nem ajánlok drága HDMI kábelt, meg más kábelt sem. Jelenleg egy rakat klotz kábelbe ruháztam be, mit mondhatnék mint azt, hogy tökéletes, de úgy a minőségibb sztereó rendszeremben sem vall szégyent.
-
törölt tag
Uj Onkyok dirac live-al: [link]
Gabi 8906: +1 a KEF nek, részemről magyarázat: az elsőre megnyerő hang hossszú távon fárasztó volt számomra. KEF elsőre ridegnek tünhet viszont meglepő dinamika és részleetessség miatt soikkal jobb minőséget ad. Tremészetesen szvsz..
Falconn: Logitech HArmony és egyes drágább Philip készülékei -azaz univerzális távvezérlői- képesek tipus alapján is bekalibrálni magukat de szabadon is konfigurálhatóak.. lehet ott megtalálod a neked tetszóüt, mindkettő netről, USB-ről tanitható,programozható.[ Szerkesztve ]
-
gofry
senior tag
válasz VoidXs #167744 üzenetére
Ket utolso kerdes:
1)
te ezt elvezed ugye ? Ha igen akkor jo, talaltal valamit ami boldogga tesz. Szuper. Latod en Inkabb felulok a bringamra es elmegyek edzeni egyet, mig masok 1-1 db-t reszelnek. Masok vagyunk. A lenyeget ott mondtad: ki azt mered amit lehet. Tehat van objektive nem merheto resz is, persze ertem es tudom, hogy az objektiv tenyek befolyasoljak a szubjektiv reszt is.
2) sw developer vagy tester vagy mindketto vagy ugye ?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán