-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz alphamooncam #167550 üzenetére
Tök mindegy, h atmos, ha egyszer az ùjrakeverve true hd-ban is jobban szòl.
Amùgy sztem a bejgliből nem lehet kinőni
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
devil-k
nagyúr
Skacok!
Van-e valami ökölszabály arra, hogy kb. 30-35 m2-re mekkora teljesítményű erősítőt ildomos venni? Vagy van valamilyen behatárolás?
- mozi bolondéria -
-
BandiWan
friss újonc
Sziasztok! Pioneer AV erősítő pár napja nem adja ki a hangfalakra a hangot, de sztereó fejhallgató rádugva gond nélkül szól. Ez szoftveres hiba lenne? Gondolom kizárt, hogy minden hangfal egyszerre lazult kibés még az rca-s mélynyomó is...
-
VoidXs
nagyúr
válasz devil-k #167552 üzenetére
Nem csak az erősítő teljesítményétől függ, hanem a hangszóró érzékenységétől, terhelhetőségétől, távolságától, és a szoba csillapításától is. Az az irányelv, hogy számolj a legrosszabb esettel, vagyis 100% csillapítással, és akkor ezek a szabályok:
- találj ki egy cél hangerőt, ha nem értesz hozzá, számolj 105 dB-vel
- a hangszóró max hangereje 10*log10(terhelhetőség)+érzékenység, 1 méter messze
- ahogy duplázod a távolságot, vonj le 6 dB-t a hangerőből, 2 méter -6, 4 méter -12, 8 méter -18
- az erősítő ezt szolgálja kiW̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
denesdr
addikt
Ez erősen függ a használni kívánt hangsugárzók valós érzékenységétől és az elérni kívánt maximális hangnyomástól, amúgy meg minél nagyobb az erősítő (valós) teljesítménye annál jobb, persze ez függ azért hangsugárzók terhelhetőségétől is.
AVR-eknél sokszor a tápegység a korlátozó tényező, tehát a ráírt kimenő teljesítmény (pl. 9x150W) gyakran nem a valóságot tükrözi, bár ettől még lehet elég teljesítménye, ha nem falbontás a cél.
Érdemes ránézni az erősítő maximális teljesítményfelvételére, az árulkodó lehet a valós képességek tekintetében.
Ezek csak általános tippek, biztos jön majd egy szaki aki tud esetleg konkrétumot is mondani.Szerk.: hopp újabb előzés
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #167555 üzenetére
Azért annyival kiegészítetted, hogy a valós érzékenység nem olyan, amit leírnak. Sokszor úgy mérnek 4 Ohm-os hangszórókat, mintha 8-asok lennének (lásd Klipsch), szóval abból 3 dB-t érdemes lehet levonni.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
denesdr
addikt
válasz VoidXs #167556 üzenetére
Az említett Klipsch szindróma, a gyári adat szerint 96dB/2,83V, a mért pedig nem érte el a 90-et sem, ami még mindig nem rossz egy ilyen kis doboztól, de jócskán elmarad az ígérettől, plusz ugye 4 Ohmos a doboz, így nagyjából dupla annyi teljesítményt vesz fel azonos feszültség mellett mint egy 8 Ohmos:
[link][ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Kapitány ès Katona nekem eddig kimaradt, nem nagyon kedvelem a kosztümös filmeket. De jòl meglepődtem micsoda fasza hangja van! Sajnos ez is csak 5.1...
Meg kène oldanom, hogy a srb-ekre rákeverje ilyenkor a sr-okat...Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #167558 üzenetére
Én ennyire nem mértem nagy különbséget, nekem pont kijött, hogy a 4 Ohmos mérésen fele akkora, mint aminek ők mondták. Persze hiszek az írásnak, azzal a modellel nem volt dolgom, csak durva, hová fajultak.
#167559 Dorian: Van belőlük újrakevert Atmos sáv az UHD lemezen, az tud 7.1 lenni. Amúgy nem PC-d van? Ott vagy 10 külön módon be tudod állítani az 5.1-7.1 felkeverést, akár automatán.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
Dorian
félisten
válasz VoidXs #167562 üzenetére
PC-m van, csak az viszonylag gyenge (J3160@1,6GH) igazából audio-célra vettem eredetileg. A full HD lejátszás + pcm-be kicsomagolás + eq-apo éppen megy neki probléma nélkül, de nem hiszem, hogy 4k lejátszást-lekonvertálást bírná. (Távlati terv, hogy veszek egy másik, erősebbet filmes célra, de az elkövetkező 2 évben 100 fontosabb dolog van)
Kodiban én nem találtam ilyen opciót, mást meg nem próbáltam. MPC-BE-t letöltöttem, egyszer kipróbáltam, de nem nagyon lelkesedtem be az ergonómia hiánya miatt.
Amúgy meg igen, PC-m van, csak nem értek hozzáKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
-
Hohocali
aktív tag
Korábban ezt a koronás kalkulátort szokták linkelgetni.
"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
BBéci
legenda
válasz spiky03 #167516 üzenetére
Miért akarod eladni a szubkábeleket? Szerinted van abban különbség, hogy a szuberősítő, ami az AVR-től kapja a jelet, a ládában van, vagy attól x méterre? Ha helyettük egy rövidebbet veszel, akkor nem szóltam.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
spiky03
veterán
válasz BBéci #167572 üzenetére
Mert gondoltam jó fej leszek és odaadom szubokkal, hogy aki(k) megveszi(k) azoknak ezekkel se legyen gondja.
Már leadtam a rendelest 1db Van Damme 1,5 méteres RCAra.
Kérdés.
Ha a szubokat beobozolb kiraktam az udaron található kis faházba ott lesz ugyan bajuk?
A kisház nincs szigetelve csak a 19 mmeres lambéria.Mondjuk a víz az üvegben ami bent van nem fagyott meg tavaly sem.
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
spiky03
veterán
válasz lemmy9 #167574 üzenetére
Hát csak az ha mondjuk hosszútávon nem olyan jó nekik akkor valahol keresek nekik bent helyet. Mondjuk csak a szomszédban mert nálunk nincs.
Meg gondolom azért egy este alatt csak nem lesz bajuk.
Meg a raktárakat sem fűtik, nem?SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Terminator21
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. Lenne egy kB 15 éves pioneer 5.1 ami egy h s510v frontpárból, egy SCR59 center, sorround párból és egy s w110s subból áll. Helyszűkében vagyok, és egy kompakt rendszerre cserélném, egy Boston A2310HTS szettet néztem ki, de nem tudom mit várhatok tőle hangzásban, minőségben és teljesítményben. Hülyeséget nem szeretnék csinálni, visszalépni sem akarok, akkor inkább megy a tálaló és megszűnik a zsúfoltság. Köszi az építő hozzászólást... -
VoidXs
nagyúr
válasz Terminator21 #167576 üzenetére
Jónak tűnik. Amit én mondanék még megfontolásra érdemesnek, az a Klipsch Quintet egy jó subbal, árban kb. ugyanoda fog esni.
[ Szerkesztve ]
-
Terminator21
csendes tag
A néztem ki pontosan úgy hangzik hogy egy hirdetésben figyeltem fel rá és használtan jutnék hozzá,tehát eladom a Pioneerokat és venném a Bostont,anyagilag ugyan ott leenék,csak a minőség,teljesítmény lenne-e hasonló?Illetve a kompaktabb hely!
-
mpo
veterán
Tegnap megnéztem a Tenetet.
Sok az a 7,6 pont, meg a két és fél óra.
Az utóbbi időben nem hallottam ennyi mélyet és/vagy LFE-t, már azt hittem elállítódott valami.
Feleségem nem hagyott ott, nem állíttatta le, de azt mondta, a moziban már otthagyta volna.Ha érted, akkor már elavult.
-
Dorian
félisten
válasz VoidXs #167568 üzenetére
Kipróbáltam, végülis tök mindegy lehet az MPC-BE a progi, ha indítom a filmet már úgyis tök mindegy. Abban van olyan opció, hogy konvertálás 7.1-re, ezt kellett beállítani ugye?
Próbálgattam egy kicsit ezen az 5.1-es hajós filmen (7.1 MPC vs. 5.1 Kodi), de egyelőre még számomra nem egyértelműen csak előnye van ennek az opciónak:
Persze, így a hátsó tér erőteljesebb lett, viszont mintha Kodival a sima 5.1 hangja tisztább(?) lenne
Ki kell majd próbálnom olyan filmmel, aminél az 5.1 keverés nem sikerült olyan jól, mint ennél, hátha azoknál többet ad a 7.1 keverés.
Vagy lehet különbség MPC és Kodi hangfeldolgozásában?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Quetz
őstag
válasz alphamooncam #167550 üzenetére
Az Atmos a többség számára Dolby Truehd, az AVR ignorálja az atmos meta adatokat a bitstreamben ha nincs elég hangfal. A film hangját pedig nem azért keverik újra, mert azt gondolták, hogy jobb eredményt lehet elérni, hanem mert a 4k bluray Atmos/DTS:X nélkül ma már szinte eladhatatlan.
A formátumok témakörröl annyit, hogy én még jó DD hangot nem hallottam, amikor mellette elérhető volt DTS vagy veszteségmentes verzió is.
A veled való társalgásról egy régi kedvenc filmem jutott eszembe, lehet meg is megnézem
"Drax: Ne diskuráljunk, inkább ments ki ebből a rút rabigából!
Quill: Egyetértek a két lábon járó szinonimaszótárral.
Drax: Soha többé ne hívj szinonimaszótárnak!
Quill: Ez csak egy metafora.
Mordály: Mindent szó szerint értelmez. A metaforák elrepülnek mellette.
Drax: Semmi sem repül el mellettem. Kivételesen jók a reflexeim. Simán elkapnám." -
-KP-
addikt
válasz Quetz #167582 üzenetére
A HD korszakot azért jelentősen nyerte a DTS-HD. Gondolok itt arra, hogy a filmek döntő többsége DTS-HD-ban jöttk i. Ahogy az Atmos korszakot viszont a Truehd nyeri fölényesen. A nem HD korszakban pedig jobb volt a DTS. Itt most csak magára a minőségre gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Olyan kerdesem lenne, ami lehet idegen szamotokra,de lehetne akar fontos is,hogy,hogy helyezzem el a SUB-ot a lakasban,hogy ne zavarja a szomszedjaimat? Vagy legalabbis ne haljanak belole annyit,mint elotte.
-
Dorian
félisten
válasz MasterMark #167581 üzenetére
A jel kicsomagolt sokcsatornás pcm-kènt èrkezik az AVR-be, azt nem tudom hogyan lehet.
De talán egy friss szoftver ezt jobban is csinálja, mint az AVR-be èpìtett: Korábban pròbaltam vele sztereòròl sokcsatornát. Elment az eredmèny, de annál a mpc-be sokkal jobb munkát vègez, kipròbáltam vele most ugyanezt.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
VoidXs
nagyúr
válasz venom8888 #167585 üzenetére
Az ingyenes válasz, hogy minél közelebb magadhoz, lehetőleg az ülőhely mögött, akkor elég sokat tudsz rajt halkítani. A helyes út az akusztikai kezelés.
[ Szerkesztve ]
-
alphamooncam
őstag
válasz Quetz #167582 üzenetére
Azért nem korrekt ez a jellemzés, mert úgy próbáltál bekapcsolódni egy beszélgetésbe, hogy igyekeztél elvinni egy olyan irányba, amiről nem volt szó, de azért csak erőltetted, mint most is.
K. mesze kanyorodtál el attól a száltól amire én eredetileg reagáltam. [A gyengébbek kedvéért]
Mintha mindenki tudta volna hogy, miről van ( USB-S/PDIF) szó, csak Te ( Drax) nem.
[ Szerkesztve ]
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz alphamooncam #167588 üzenetére
Engedjük el ezt az usb spdif témát szerintem. Megszoktuk már, hogy nem értesz egyet a tényekkel sem.
-
Jenő76
tag
Sziasztok !
Haveromnak Yamaha RXV-430 RDS házimozi erősítője van. kb. 2003-as típus.
Azt mondja, hogy nem cserél HDMI-s erősítőre mert azok digitális erősítők, az övé pedig analóg és ezért sokkal jobban szól. Nem tartom valószínűnek, hogy az erősítője analóg, aki esetleg tudja írja már meg. Köszönöm! -
MasterMark
titán
válasz Jenő76 #167591 üzenetére
Biztos, hogy nem analóg, ha már digitálisan lehet hangerőt állítani.
De egyébként nagyban rá is van írva ahogy látom a képeken, hogy CinemaDSP a DSP pedig Digital Sound Processor.
szerk.: De már alapból a DTS meg a Dolby is digitális, szóval nem teljesen értem, hogy itt most mire van gondolva.
A végfok nem digitális, de az meg nem függ a HDMI-től.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Quetz
őstag
válasz Jenő76 #167591 üzenetére
Dekódolás nem történhet analóg formában, tehát minden processzor digitális, az AVR processzáló része is, még akkor is ha nincs rajta HDMI.
Digitális végfok nem létezik, a class D az nem "class Digital". Mellesleg a nagynevű házimozi gyártók kezdenek átállni a class D-re. Storm, Focal, NAD, ATI... Pascal, Hypex vagy Purifi végfokokkal gyártanak mind.
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Quetz #167593 üzenetére
Hetente egyszer megnézem az Audiophonics-os Hypexeket.
Az MPA-S250NC 2x150W @ 8Ω 1%-os THD-ra van megadva. A mononál odaírják viszont, hogy a jól csengő 0.0015%-os THD csak 65W 8Ω -ig érvényes. Bár nem kizárt, hogy én nem is mennék fölé.Hozzáteszem a rockzene még sosem volt ilyen jó mint a T.AMP-okkal. Jó az a kis fedettség rá, a dinamika meg megvan.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz Quetz #167593 üzenetére
Pontosítok, a D végfokok nem mindig digitálisak, de van ilyen is. A tranzisztor lehet egyben a DAC is, ha közvetlenül a DSP-ből kap vezérlést, például a BLU link-es darabokon mind így van.
#167592 MasterMark: Az erősítő valóban digitális, és a DSP, valamint a DD/DCA támogatás valóban szintén nem létezik analóg módon, viszont a hangerő meglepő módon a mai darabokban is analóg. Egy digitális potméter ül az analóg kimenet előtt. Onnan tudod, hogy a hangerő analóg, hogy csökken az alapzaj, ha lejjebb viszed.
-
Quetz
őstag
válasz VoidXs #167595 üzenetére
Ez vajon minek számit? A képek az ATI 6000 referencia végfokról vannak, ami hivatalosan class A/B. A boardról kiadott infó:
"AT6000 production board. Through-hole construction insures high-current capability for the finished amplifiers. Input components on the left. Power supply on the right. We're using 18 small (3,300 mfd) filter capacitors (total capacitance is 59,400 mdf per channel). Many small caps reduce series resistance and improves performance."
-
VoidXs
nagyúr
válasz Quetz #167596 üzenetére
Ez egy nagyon extrém konstrukció, ritkán látok ilyen szépet. Az a fura, hogy látszik a profi AB-t megvalósító külön tekercs, viszont annyi kondi van rajta, amiről egy D is lazán elfut, és fogalmam sincs, milyen gondolkodás lehet mögötte azon kívül, hogy "csak mert megtehetjük".
[ Szerkesztve ]
-
SPEA
aktív tag
Van egy kis időm újra a szubbal foglalkozni, de elakadtam a rew-nél
Nem tudom, hogy valamit elállítottam e, de -bár korábban sikerült- valamiért nem tudok két egyforma mérést produkálni. Semmit nem állítok, meg sem mozdulok csak újra és újra indítom a szub mérését és mindig más lesz.
Így egy kicsit nehéz kontrollmérést csinálni mert nem tudom mihez viszonyítani.
Mit rontok el
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán