-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
denesdr
addikt
válasz BBéci #168703 üzenetére
De azt is nézd meg, hogy ebben az esetben mekkora a membrán, mint egy átlagos középsugárzó.
A mágnes mérete bár lehet árulkodó jel, de önmagában nem sok mindent jelent, a másik fele a történetnek belül van, szabadszemmel alig látható és főleg nem ránézéssel megítélhető.
A nagy mágnes de mégis gagyi hangszóróra jó példa az autós szubok nagy része. Persze kisebb mágnessel valószínüleg ezek mégszarabbak lennének az is tény.
Nyilván mindenki akkora mágnesű hangszóróért rajong amilyenért csal akar, de a lényeg a T/S adatokban rejlik.Jópofa ez a basszcső, bár nemépp olcsó lehet az előállítása, több mint 1 hétig ment nyomtató a srácnak, ahogy kivettem.
[ Szerkesztve ]
-
-
python1
veterán
válasz python1 #168707 üzenetére
Úgy vagyok ezzel a projektel, hogy később ne legyen hiányérzetem, és késztetésem a továbblépésre sem hangnyomás sem pedig minőség terén, A dizájn ill minőségi kivitelezést is 100%-ra emeltem, minden apró részletre kitérően, majd meglátjuk, hogy mi lesz a végeredmény, bár minden mozzanat előtt-után méricskéltem, nagy meglepetések már nem lesznek. Így is 180 fokot forgatnom kellett az egész szobában mindenen az alap elképzeléshez képest.
-
-
denesdr
addikt
válasz ctrlaltdel13 #168708 üzenetére
Egész jó, mélyben elvileg nincs hiány. Ez már EQ-zott átvitel? Ha igen, akkor rakhatnál fel egy EQ nélkülit is.
-
python1
veterán
Az első beüzemelés megtörtént, na most itt az elcsatolás példa értékű lett, semmit nem adott át a parkettának, falaknak a doboz szinte semmit nem rezonál. Első körben, mivel a frontok még nincsenek készen, így a centerrel lőttem össze 100Hz-s vágással, mintha a center kapott volna 2db 30cm-es hangszórót, hihetetlen dinamikával szólnak így a centerek. Amit előre tudtam, hogy mint szub, semmit nem tud hozzátenni, kevés ide ez a teljesítmény a T ampok fullon nyomva 2x 120W=0, de a centert és a frontokat szépen kiszolgálja majd, mint "mankó".
Azért azt a tanulságot levontam, hogy valóban rengeteget kell tervezni, előre gondolkodni, méregetni, hogy minden flottúl menjen, viszont kevés meglepetés a végeredmény, vagyis pozitív irányban nagyságrendek.
Ja igen, torzítás a tervezett 2% alatt eddig.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Egyre jobban tetszik amit hallok a center és "szub" vágását 120Hz környékére állítottam be, így teljesen egybeolvad a center hangjával a T ampok ill hangsugárzók tökig járatva 3x120W sem mutatott torzítást. Ami nagyon érdekes, hogy így teljesen a falra építkezve, nem pedig a faltól távolabb elhelyezve, sokkal kiegyenlítettebb a hangzás, és bizony mentes azoktól a problémáktól, amiket a faltól való távolság okzhat, valóban egyirányba tudnak haladni. A másik, hogy most a fázis is a helyére került a két szub teljesen egybeolvad, mindenhol szép egyenletesen szól. A hátsó falam 5x 2,6méteres tökéletes helmholz rezonátorként működik, így nincs szükségem semmilyen basszuscsapdára. Korrekciót, dsp-zést még mindíg nem alkalmaztam és a basszusnak sem csináltam még aktív váltást, csak amit a hangkártya enged.
[ Szerkesztve ]
-
spiky03
veterán
Ezek a beállítások jók lehetnek a Zone2nel?
linkA high pass filtert az be kell kapcsolni?
[ Szerkesztve ]
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Khaosz55
addikt
Nézegetnék LCR monitor hangsugárzókat. Nem szándékozom venni, de nézegetnék. Tudtok márkákat ajánlani mit lenne érdemes nézni?
M&K már túlságosan sok lenne árban.
XTZ M6-ot néztem, egy M8 már nem fér el méretben.Minden esetre érdekelne milyen javaslatok vannak.
-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
Erre esetleg valaki(k) válaszolnának? Fontos lenne, köszönöm!
Valamint kapcsolódik ide egy kérdés. Jelenleg egy LG49UJ701V TV-m van, 4x HDMI 2.0 (ARC, CEC) szerelve. Ha esetleg olyan erősítőt veszek, ami nem tudja HDMI-n a 4k pass through-t mert csak HDMI 1.4a.-s de én szeretném a 4k filmeimet 4k.-ban nézni, és a Dolby TrueHD.-t DTS HD-t is hallani akkor megoldhatom úgy, hogy a médialejátszót kötöm a TV.-re HDMI-vel és a TV.-ről HDMI.-vel megyek az erősítőbe a veszteséges térhang érdekében? Működhet ez így a igényeimnek megfelelően?
Köszönöm!
Üdv.:
Julot...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
spiky03
veterán
válasz Khaosz55 #168720 üzenetére
Én is nézegetem őket. Gyerekbarát lenne meg tuti egységes lenne az összes hangfal. Meg nekem mozi a fő szempont, így vsz ellennék velük.
Csak az a baj, hogy akkor vásznat is cserélném kellene mert ami van az nem hangáteresztő.
Én Jamo D600at nézegettem.Már bánom, hogy nem csaptam le rá amikor árulták az AVXen 120ért az 5.0t.
Ha nem jött volna be ugyanannyiért el lehetett volna újra adni.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz Julot #168721 üzenetére
A TV HDMI-n nem tudja kiküldeni a HD hangsávot ha jól tudom, de talán még dekódolni sem tudja. Ha a média lejátszódnak van 2 HDMI kimenete, akkor az egyiket a TV-re, a másikat meg az AVR-re kösd, így nem kell a hangot a TV-ről visszaküldeni, tehát lesz HD hangod meg 4k képed is.
-
spiky03
veterán
Hát a hosszabbítóba dugva is búg a szub!
-
mandju
senior tag
-
python1
veterán
válasz spiky03 #168728 üzenetére
Ahhoz nem kell hangáteresztő vászon, hogy LCR sugárzókat használj, viszont praktikus, néhány ötlet.
-
spiky03
veterán
válasz python1 #168729 üzenetére
Sajnos nálam bele lógna a vászon. Mert 20 centivel van a faltól előre lógatva.
Még a centert el is tudnám helyezni, viszont a két oldalsót már nem annyira, vagy félig kitakarná a vászon.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz spiky03 #168730 üzenetére
Látom, de lenne megoldás, bár kicsi melóval járna.
A vászon jobb oldalán a szekrénnyel lehetne valamit kezdeni, akár a vászon mőgé egy polcrendszert igényesen megépíteni, amibe akár rejtve is mehetnének az LCR dobozok, asszony is örülne, és a picúr sem tudna kárt tenni benne.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
A múltkori room gain-es téma után bátrabban fentebb hangoltam a képzeletbeli dobozomat 31-32Hz környékére (doboz külső méret 70x60x60cm), így a port lett rövidebb és nagyobb.
A grafikonon a zárt UM15 1000W-at fullon hajtva, a piros a reflex 300W-al, ami nem fullon van, mert meg lehet tolni 1600W-al is (ami nem max hanem folyamatos )
Én a Faital 18HW1070-el néztem, de az olcsó 18HP1030 is simán jó lehet (szimuláció szerint nagyon hasonlóan viselkednek), abból 2db meg mindössze €477.44 szállítással...
Python! Ilyet raknál hátra, tarkón csapna lebuknál a kanapéról.[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz Quetz #168734 üzenetére
kitérés (ha 20Hz helyett 22Hz-re van rakva a HPF ez is lemegy Xmax-ig)
(Xdamage egyébként 30mm)Nyilván ezek az értékek EQ-zás esetén is nőhetnek (kitérés, levegő sebesség), de ez az 1600W már brutális, így biztos nem lenne hajtva nálam. 1m-ről letépné az ember arcát.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Tamoo #168732 üzenetére
Szerintem előről is arcba fog vágni a 6x30cm-es átmérő, és ezt akár biztosra is vehetem.
1X hallottam igazi gyomorbavágó szubhangot 1 havernál, azóta sem, és nem volt szükség csak kb 100w-ra és 2x30cm-es hangszórókra. Szinte 0 befektetéssel tudnék az ultimax-nál jóval nagyobb hangnyomást előállítani, töredék erővel, de nincs rá késztetésem. Én teljesen másban látom az igazi moziélményt, és jó irányban haladok affelé, nállam ugráltak már fel a kanapéról egyszerűbb effeknél, ami más szokványos hangsugárzóval, csak egy csatt volt semmi más.
Fénykoromban a szobámban (25éve)2x 2m magasságban toltam a sztereót, 2x40cm-es tölcséres szubbal, és 30cm-es középmagassal, sok meglepetés azóta nem ért, ahhoz aszinthez képest(hangnyomás) csak visszalépés volt idáig.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
Fizikát nehéz átvágni, nagy doboz, nagy hang, és nem függ a hangszóró átmérőjétől, teljesítményétől, csak részben. Anno mikor szinte minden héten hangfalakat készítettünk néhány cimbivel, születtek igen brutális szörnyek, de szűkös volt hangszóró, erősítő kínálat, de olyannyira, hogy néha a meglévő hangfalainkból dobtuk össze 1-1 dobozhoz a hangszórókat, és a meghajtásukhoz az erősítőket. Mikor legelőször megjelentek a házimozik, csak nagyokat röhögtünk a szubsugárzókon, mi legalább 10-évvel korábban már szubokkal zenéltünk, ma kezdenek megint beszivárogni a házi barkács szubok, amik már tudják ezeket a szinteket. Soha nem gondoltam volna, főleg így 30-év után, hogy ismét 30cm-es hangszórókkal szerelt falakkal fogok zenét hallgatni, mozizni.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz python1 #168742 üzenetére
Azért amit a házimozi subnak hív, az ma is nevetséges, és még a legjobbak is talán csak a pro subok 3 éves kislányai lehetnének, ha az erejükről és gyorsaságukról van szó, de ha a párod azt mondja, hogy nincs igazi sub, akkor nincs igazi sub.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
python1
veterán
válasz VoidXs #168743 üzenetére
Szívembő szóltál!
Trükkel kell élni, laposabb, magasabb, szélesebb falakat építeni, több hangszórót alkalmazni, több csatornával hajtani.
Ja, és bejött a jóslatod, tényleg nagyobb löketet ad a frontoldalon a két basszus, amit a falra építettem. Lehet az, hogy gyorsabbnak érzékelem, mint szokványos külön dobozban a faltól elhúzva? Annyira besímúl a hangba, hogy csak pislogok, mindegy hová teszem a váltást, hangerejét, annyira egységes, hogy ilyen ebben a szobában még nem volt.[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz Tamoo #168741 üzenetére
Krix: Vented B4 alignment tuned to 32 Hz. [link] A KCS szerintem szintén hasonló, de lehet feljebb, a gyártó nem adta meg, úgyhogy csak méréssel lehetne megállapítani. De ez nekünk nem releváns. Egy átlag pláza moziban nem cél a 20-25hz, mert irdatlan sok pénz lenne egy nagytermet megtölteni ilyen mély hangokkal gondolom. Inkább a 30-35-40-50hz 125-130dB-t célozzák meg egy szubnál. Viszont házimoziban nekünk nincs szükségünk ekkora hangerőre. Nyugodtan feláldozhatunk a max. hangnyomásból "mélységért" cserébe szvsz. Én ha már egyszer építésre adnám a fejem, akkor szvsz akkor simán lejjebb hangolnám. Mondom ezt úgy, hogy a két szubbal minden együtt töltött percet élvezek.
-
VoidXs
nagyúr
válasz python1 #168744 üzenetére
Az egyik visszaverődés a falra tolással teljesen megszűnik, és az egész hullámfront előre indul el, javítva a lecsengést. Tehát nem csak gyorsabbnak hallod, hanem gyorsabb is.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
spiky03
veterán
Olyanban gondolkodtam, mint ami most van 110".
Igaz hangáteresztőből 120" lehet elférne.
De ugye már mindegy mert nincs ALRből ilyen.Meg még csak elmélkedés szinten van. Ahhoz a jelenlegit el kellene adnom meg a Cantonokat is.
De jelenleg még azzal küzdök, hogy az Ulti ne búgjon folyamatosan.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán