- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
Dorian #157286 üzenetére
Egy megoldásnak jó lehet, de biztos nem az egyetlen megoldás. Egyfelől vannak olyan dobozok, ahol bizony a saját rezonanciákat számításba vették, ezeket nem kéne túlcsillapítani.
Másodszor ez a tüske kicsatolja a rezgést dolog szerintem nem olyan egyszerű és triviális. Ha mondjuk a hangdoboz aljába vannak csavarva, akkor elképesztő difik vannak a között, hogy éppen min van a tüske. Most nem is a parketta, kó, ötforintos, fémpogácsa közötti eltérésekre gondolok, mert most tapasztaltam annál durvábbat is. Kaptam próbára szlovák gyártmányű, Let it feel, vagy mi a csoda nevű, még többé-kevésbé prototípus izéket. Ezek fém pogácsák, az alsó és felső felük el tud fordulni egy máson, és van bennük egy menetes rész, Ezt közvetlenül is bele lehet csavarni a hangdoboz aljába, de ide be is lehet állítani a doboz tüskéjét, ha az nem behemót széles. Van nálam egy ezüst, meg egy arany színű cucc, az el ugyan az, a méretek azonosak, csak a töltelék más. Nos az ezüst színű tök ügyes cucc, szerintem sokkal jobb, mint a Superspike, de az arany színű annyival hatékonyabb, hogy én még ilyet alátétnél nem pipáltam. Szétkapta rögtön a hifim egységét, mint Blöki a lábtörlőt, csak néztem ki a fejemből, hogy ilyen felbontás, részletek, nyugalom és erő van a dobozaimban? Ha nálam maradna, biztos újra gondolnám hozzá a kábelezést, erősítést, gyakorlatilag egy új hangdobozt kaptam. Na és ebből mi a tanulság? A tüske szerintem nem csak elvisz energiát, hanem vissza is hoz, és nagyon nem mindegy, hova tud vinni energiát.
A másik, hogyha nem közvetlenül tüske van a doboz, készülék alján. Itt annak a tömege, anyaga, annak a feltámasztása szintén jelentősséggel bír, és más-más hangot ad. Ezért van az, hogy van aki a nagy tömegtől leválaszt gyurmával, bicajtömlővel, tüskével, filckoronggal vagy éppen nem, csavarral rögzít a nagy tömeghez, és ezért van, aki súlyos nehéz állványokat használ van aki meg pille könnyű rezonánsat.
Én azt gondolom, a lehetőségek száma közel végtelen, és tuti megoldás nincs, csak adott környezetben és a fülünknek jó, vagy kevésbé jó.
-
Dorian
félisten
válasz
ctrlaltdel13 #157289 üzenetére
A laminált alatti
filcpolifoam képtelen arra, hogy az olyan rezgésekkel, amik egy bútort megmozgatnak bármit is tegyen, bizony a túlnyomó részét továbbadja az aljzatnak. -
python1
veterán
Vagy marad a DIY, mondjuk aki nem tudja, hogy melyik végét kell megfogni a csavrhúzónak, az bízza szakira, sokat tud hozni.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Dorian #157288 üzenetére
A doboz megépítettsége és belső csillapítása nagyon fontos,ez nem is vitatott.
Ezzel a dobozhang már ki is pipálva.
De szerintem aki fa padlót használ annál csak amit Fapaci is mondott az lehet a legjobb.
Ellenkező esetbe, például a laminált alatt levő filc nem adja a betonnak majd a földnek tovább a rezgést, hanem a padló viszi tovább és hozza mozgásba a többi bútort stb.Érdekes hogy ezeket gondolom a hangdoboz gyártók is tudják, mégis jelentős része a 16 mm-es fing anyagból van összerakva.
-
Dorian
félisten
válasz
ctrlaltdel13 #157287 üzenetére
Ha a doboz megfelelően merev, akkor eleve sokkal kevesebb káros rezonancia keletkezik (így az alátámasztások szerepe is csökken, ebből a szempontból is sokkal fontosabb egy jó doboz, mint a csillivilli méregdrága tüskék), ill. ezek az aljazbeton nagy tömegébe elvezetve jelentősen csillapodnak.
-
ctrlaltdel13
őstag
-
Dorian
félisten
(#157285) lemmy9:
Pontosan így van, hiszen egy hangfalban működés közben folyamatosan mozgó tömeg van.
Két dolognak kell megfelelni, amik nem feltétlenül vannak összhangban egymással:
- rezgéselnyelés
- stabil alátámasztásKorábban Fapaci írta korábban a saját megoldását: az aljzatbetonba fémdübel, abba tőcsavar és arra a hangfalat. Én is ezt tartom a legjobbnak, csak majd kiváncsi leszek a zasszony fejére, amikor mondom, h megvan a hangfalak végleges helye, most már átfurkálom a parkettát
-
python1
veterán
Nekifutok mégegyszer.
A hangsugárzó dobozok aljába,de általánosságban is a furat feszültség elvezetésére,összegyűjtésére szolgál,általában menetes csavarral érintkezik a dobozzal a tüske,és igy vezeti le a káros rezonanciákat a dobozról,átadva az alátámasztási felületnek.Pontosan azért vannak a tüskék,golyók egyebek,hogy ezeket szépen levzessék,gondoljunk bele,hogy ilyenkor a doboz falai kevésbé rezonálnak,kevésbé viselkednek menbránként,saját doboz hangot kevésbé adnak hozzá.Léteznek légpárnás,rugó,gumi stb alátámasztások,amik arra szolgálnak,hogy valamennyire ezt az energiát elnyeljék,de a tüske nem képes erre,azért van az,hogy a tüske néhol nem annyira hatékony a többi alternatÍva mellett.Gondoljunk pl az állványokra,ott is akáros rezonancia elvezetése a cél,de CD játékosok,vagy éppen LP-k káros rezonancia elvezetése is igen fontos.A legjobb az lenne mint az iparban szokás,(gépek káros rezonálását vezetik le a betonba)tőcsavar az aljzatbetonba,ami közvetlen érintkezik a hangsugárzóval,van rá példa,de arra is,hogy vastag betonkockát készitenek a hangsugárzók alá,hogy kellő mértékben,és hatékonyan nyeljék el a káros rezonanciákat. UFFJa igen,van még pont erre a célra,kaviccsal töltött láda is,de hangsugárzó talpakat,állványokat is szoktak tölteni kaviccsal,homokkal.
-
törölt tag
válasz
ctrlaltdel13 #157281 üzenetére
" Elvileg ha lebegne egy hangdoboz, akkor szólna a legjobban, mert nem adna át rezonanciát semminek, csak a levegőt bírna mozgásra ezáltal hangra."
Tényleg így van.. Röhej, de pont valamelyik nap láttam egy külföldi fórumon, hogy van egy felhasználó, aki készít speciális mágnest, ami szó szerint a készülék felett 2-3cm- re lebegteti a centert.
Próbáltam linkelni, de már nem találom!
-
migabi24
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #157281 üzenetére
Ezt én is így tudom
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
python1 #157277 üzenetére
Húha.
Nagyon más a megszerzett ismeretem ezzel kapcsolatosan.Elcsatolás, ami azt jelenti hogy a hangdobozba keletkezett káros rezgéseket ne adja át a tartó felületnek.
Úgy mint padló, hifi rack, polc stb.
A tüske lényege hogy minél kisebb felületen érintkezzen az alá támasztással így nem tud akkora rezonanciát át adni az alá támasztó felületnek.
Ha jól tudom vannak olyan tüske, kehely kombók ahol még valami rezgés elnyelő anyag is van, a két felület találkozási pontjai között.+ Elvileg ha lebegne egy hangdoboz, akkor szólna a legjobban, mert nem adna át rezonanciát semminek, csak a levegőt bírna mozgásra ezáltal hangra.
Valaki önthetne "tiszta vizet a pohárba", a témával kapcsolatosan.
-
kezo0
addikt
válasz
python1 #157277 üzenetére
A fémtüskék kifejezetten hozzájuk való fém alátéten állnak, ahogy korábban írtam. Az alátét padló felöli oldalán van egy vékony filcréteg, hogy ne sértse fel a padlót, ha meg kell mozdítani a hangsugárzót. Akárhogy is, ez egy lakás, ahol néha – ha másért nem, hát a takarítás céljából – meg kell mozdítani egyes tárgyakat, szóval ez a szempont kénytelen-kelletlen felülírja nálam a tökéletes akusztikai hatásra törekvést. A rendszerem is max. középkategóriásnak számít, így nem hiszem, hogy ez túl sokat jelent. Ja, és már 50 felett vagyok, szóval feltehetően a fülem sem olyan már, hogy az így előidézett hamgminőségbeli romlást (ha ugyan tényleg előidéződik) meghalljam.
-
python1
veterán
válasz
kezo0 #157276 üzenetére
Akkor a lényeg az,hogy a tüske,golyó,kúp közvetlen kapcsolatot hozzanak létre a talapzattal,ami szilárd vagy minimálisan rugalmas lehet,és a rezonanciát gond,akadálymentesen vezesse le. A filc egy elcsatoló köze, ami szinte megszünteti a tüske jótékony hatását,az öntapadós tüskét sem javaslom,pont emiatt,de még az szódával elmegy. A legjobb az lenne,ha a beton aljzattal érintkezne közvetlenül a hangsugárzó,de ugye közben van a parketta,alatta pedig valami rugalmas anyag,ami elcsatolja a hangsugárzót,azért lehet pont,vagyis nem hoz sokat némelyik hangsugárzónál a tüskézés parkettán.
-
-
Quqesz
nagyúr
válasz
fehér_ember #157264 üzenetére
Köszi az ötletet. Igazából nem tudtam, hogy van olyan topik is.
A két hátsó Warfedale, azért az jobb kicsovel, mint a Sal, marad is. -
fehér_ember
addikt
válasz
Quqesz #157263 üzenetére
Ha olyanok a frontjaid, akkor lehet a többitt se ártana cserélni.
Vedd meg ezt az Acoustic Energy Aegis Evo 5.0-át.
És ha lehet akkor inkább a belépősnél kérdezz. -
Quqesz
nagyúr
Mission m34i-vel van valakinek tapasztalata? Megér használtan szép állapotban 65e?
-
migabi24
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #157257 üzenetére
Átmenetileg sajnos egy régi házba lakunk, itt még aluvezeték van és szinte minden egybe vagy kötve, na de majd ha felépül az új otthonunk, ott lesz külön hifi ösvény mert már volt alkalmam megtapasztalni az előnyeit
-
Quetz
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #157257 üzenetére
A mosógép egy, a mélynyomóhoz hasonló, rezgéseket generáló eszköz. Olyan durván dolgozik, hogy nálunk képes volt az emeleten rázni az ajtót. Első körben elcsatolnám a szilárd felületektől, pl. masszív gumipók hálóba függeszteném fel. A préselt gumilap alátét nem elég, tapasztalatból mondom.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
migabi24 #157255 üzenetére
A mosógép is a hifi is egy körön van?
Vagy elosztóba?
Nálam minden helyiség külön körön van, semmi ilyesmit nem tapasztaltam ezidáig.
Viszont a boltíves nyitott bejáratot minap kipakoltam (bezártam) ideiglenesen panelekkel, nem kicsit lett más a hangkép.
Olyan mély lett szub nélkül, magam is meglepődtem.😊 -
Visormail
addikt
Nekem nem sikerült ilyen összefüggéseket megfigyelnem, hogy ajtóablak. Nyilván az ember nem mindig egyforma hangulatban van, de nem sokféle állapotot tapasztalok, hanem csak kétfélét. Nagyrészt úgy szól ahogy megszoktam tőle, kisebb részt meg gyengén/mély és dobhiányosan/ugyanolyan hangerőn halkabban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SSD kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Kuponkunyeráló
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- World of Tanks - MMO
- Fujifilm X
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest