- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-igu-
addikt
válasz cinemazealot #84199 üzenetére
Nálam a tüzifatároló padlója lesz 4db túlméretes raklap, és ha megeszi őket az idő, mehetnek a cserépkályhába azok is. Szerencsére a cégtől tudok kihozni ingyen, így a pótlás is meg van oldva. Kerti bútort meg inkább megvettem szakboltban, minőségi fából kezelt felülettel. Az évente egyszer, a téliesítés okán kap olajat, ennyi.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
cinemazealot
addikt
válasz TheProb #84195 üzenetére
Amikor átköltöztünk a mostani lakhelyünkre, 3 nagy rakás raklap várt minket, amit az előző tulaj az annak idei építkezésről tett félre. Sokszor járt a fejemben, hogy majd milyen f@$z@ kis bútorokat készítek belőle, Anyósom még ma is többször emlegeti ennek lehetőségét. A baj az, hogy a raklap kezeletlen, így ha kint marad a szabad ég alatt, néhány év alatt elkorhad. Az viszont, hogy minden zegzugában lekezeld, iszonyú pepecs meló, végeláthatatlan csiszolást és rengeteg faápolót emészt fel az egyébként óriási bruttó felülete. Súlyos is, és amit össze tudsz belőlük állítani, az nem feltétlenül ergonomikus... hacsak nem bontod szét teljesen és építed újra (már nem raklap formájúra), de akkor meg már eleve nem raklapokról beszélünk, hanem raklapok faanyagáról.
Végül a 3 kupac raklap várt pár évet odakint, míg nem annyira tönkrement, hogy végül feldaraboltam és elfűtöttem.
Épp tegnap láttam egy YT videót arról, hogy valaki raklap keretből és OSB burkolással csinált magának fólia medencét. Szép, szép... egy szezonra, és egy YT videó bevételéből fedezhető lehet a vele való munka, de ennyi. Hosszú távon nem működik.
Utcában gondoltunk forgalom lassító utcabútort csinálni belőle. Több éve megy az agyalás, és még senki nem vette rá a fáradtságot, nyilván nem ok nélkül, pedig most nagyon sokan építkeznek a szomszédságban.
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz TheProb #84195 üzenetére
Párezer Ft egy EUR raklap, de gyalulatlan faanyagból van az is. Szélezett, egységes méretű fenyő tenyérnyi kieső csomók nélkül, de így is szét kell verned, hogy mindenhol szépen lecsiszolhasd, felületkezeld.
Pár ilyen bútoron ültem már, nagyon kényelmetlen. Általában a háttámla az ülőlappal 90°-os szöget zár be a spórolás jegyében, az ülőlap pedig nagyon mély a raklap standard 80*120 cm mérete és a spórolás miatt.Ha van szerszámod, időd, akkor inkább vedd meg a gyalult fűrészárut és dolgozz abból. Nagyon sok DIY projekt érhető el például SkethUp-ra is. Én műhelyasztalt csináltam magamnak ezek alapján.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Csinált már valaki raklapokból kertibútort?
Mennyire kínszenvedés takarítani, mennyire költöznek bele bogarak, pókok satöbbik az "üreges" részekbe? Megéri egyáltalán anyagilag? Mert laikusként azt gondolnám, hogy EU raklapból éri meg, mert annak van normális minősége, de azok meg gondolom bazi drágák, nem? További "félelmem", hogy utólagos mozgatása szintén szívás a mérete/súlya miatt."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
akyyy
senior tag
-
Ryan_Sanchez
tag
válasz macilaci78 #84189 üzenetére
Köszönöm szépen a fáradozásodat, sokat segítettél!
Akkor a 2470-et választom, szétszedem azt a betont -
-
akyyy
senior tag
Sziasztok. kérnék egy kis segítséget
Húsvétkor kicseréltem az egész wc tartályt, mert folyt belőle a víz, kiderült az egész olyan vízköves... megérett a cserére, igy kompletten cseréltem az egészet.jól is müködött eddig, de a gond az hogy nekem falra szerelt, fent van a lehúzó gomb, és kicsit fárasztó állandóan nyújtózkodni és nyomkodni a gombot. előzön lógott szépen egy zsinór, elég volt meghúzni. Lustaságból nem raktam vissza a régit, de most itt van az ideje.
Először másik madzaggal próbáltam, de nem volt jó, vissza raktam a régit, hátha segít hogy az kicsit vékonyabb, de ez sem lett jó
Ha húzom, nagyon feszül, szorul, szinte már majd le szakad az egész a falról.
Elvileg jól kötöttem bele, oldalt kiszedtem a kis műanyagot, és a lyukon megy be a madzag, rákötve a lehúzó gomb kis lyukára de mégis, miért szorul, mit ronthattam el?
Bár az is igaz, a régi gomb át lett alakítva, mivel a lyuknál meg volt törve, és lett rá fúrva egy új lyuk.[link] Ilyesmi van, asszem a magyar neve Liv Laguna, ha kell csinálok képet is róla
persze hogy erről a legegyszerűbb dologról nincs semmi leírás, és pont ez nem megy.. -
macilaci78
nagyúr
válasz Ryan_Sanchez #84187 üzenetére
Vettem a bátorságot és egymás mellé tettem a kettőt.
Amiben a HR 2470 jobb:
40 fokozatú vésőpozíció állítás
Azonos nyomaték és fordulat mindkét irányba
Hosszú élettartamú szénkefék
A többi dologban kicsi az eltérés.
Ami még számomra szimpatikus, hogy a funkcióváltó oldalt van, nem alul, jobban látni. Kisebb eséllyel fordul elő, hogy fúrókalapács üzemmódban esel neki a gipszkartonnak.A HR2470-et szokták itt is ajánlani amúgy, mint ház körüli, tartós, jó minőségű fúrókalapács, amivel a betonhoz is van értelme közelíteni.
Létezik belőle ugyanezzel a típussal román gyártmány is, fekete színű, ha jól tudom. Azt viszont érdemes kerülni a tapasztalatok szerint.[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
sdmo st2.36h a típusa..
Jó lenne hozzá valami robbantott ábra, illetve van két gumigyűrű is, de nem találtam pótalkatrészt sem hozzá, pedig jó lenne cikkszám szerint megrendelni, mint lemérve a gyűrűt.[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Ryan_Sanchez
tag
Sziasztok!
Két fúrót kinéztem panel beton, ablak feletti beton áthidaló megfúrására:
Makita HR2630
Makita HR2470Mi a különbség a kettő között?
-
PROTRON
addikt
Na csak rákerestem hogy milyen méretek vannak ütvefúróhoz és ezt találtam mind legböszmébbet: [link]
20-as átmérő, 14-es hengeres befogás, 400 / 300 -as hossz.
Faláttöréshez kiváló lehet, de hogy hogyan tudnám kényelmesen tartani az aksis parkside gépemmel na az rejtély.De ami leginkább megtettszett hogy látom van "Diamant 3D" fantázianevű is, amit vasbeton fúráshoz is ír a leírás, ami azért szuper hogy egy kezdő villanyszerelő, ha csak egyszerűbb lakás gyorsjavításokat akar kezdetben vállani és nem rendes felújításokat, nem kell a nagy fúrókalapácsokra beruházni, elég egy kis 60-80 Nm-es ütvefúró csavarozó, ami könnyebb is és tud panel házban is mennyezetre, meg oldalfalra lámpákat felfúrni.
Csatornázáshoz is elég lehet, vagy mondjuk az elosztó miatt 1 kisebb falátfúráshoz hogy betáp kábelt be tudja hozni.Sajna ezzel még nem fog tudni dugaljakat arrébb rakni 2-3 méterrel, oda persze kell a vasbetonhoz való technológia.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
őstag
válasz Doki16 #84158 üzenetére
Nekem az ütvecsavarozóhoz van jópár tokmányom, kisebb-nagyobb. Szerintem ha nem ütve fúrsz, akkor bele tudsz fogni egy SDS+-t úgy hogy ne forogjon meg.
Példa a kép kedvéért, de ez a bolt nagyon kamuszagú, én anno ebayen vettem.
[link][ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
PROTRON
addikt
válasz Doki16 #84164 üzenetére
Az ütvecsavarozó sem a téglához való, ahogyan a fúrókalapács- kalapács fozokzata sem az üreges téglához, mert széttöri statikailag, szal azzal semmiképp se fúrj.
Inkább vennék egy aksis ütvefúró-csavarozót, azok 18k+ fordulaton dolgoznak, lehet ütve fokozat nélkül, sima fúró fokozatban is elég vele dolgozni, de elő kell tolni erőből.
Ha nem viszi, akkor meg ütvefúró fokozat.
Ahhoz kapni 150-200-ig hengeres kőzetfúrókat, mert ahogy írod SDS-es befogású betonfúrónak a fej kiképzése nem arra való hogy nem kalapács fokozatban fúrjanak vele.
Én bosch márkájúakat vettem, meg vagyok velük elégedve, de van még Abraboro márka, azzal is jók a tapasztalataim, van belőle hatszög is. [link]
De én inkább a hengerest használom, 12-es átmérőben, kézi aksis parkside performance ütvefúróval, faláttörésekhez.Igazából azt is lehet hogy amíg viszi az ütvefúró átmérője addig azzal csinálod, de ha kevés akkor utána a fúró kalapáccsal, szigorúan NEM kalapács fokozatban tudod majd bővíteni az átmérőt.
#84173 macilaci78
"
Ha olyan alkalmas lenne a feladatra egy ütvecsavarozó, a szakkivitelezőknél elterjedt volna, mert kisebb, könnyebb a szerszám.
"
Attól még mert a szakik nem alkalmaznak valamit, az még nem jelenti hogy nem jó megoldás.
Pl a legtöbb villanyász vagy klíma "szaki" 1 fajta fúrót ismer, a fúrókalapácsot, minden tégla falat szétcs..nek vele, de legalább "gyors" és nem kell annyi erőt kifejteni.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Dani_kp
addikt
válasz AssAssynn #84179 üzenetére
Ja, hát az úgy sok . Azt hittem csak a hintaállványhoz kell 4 pont alap. Nem tudtam, hogy más projekt is van.
Eléggé elszálltak az árak, én is bánom hogy 2-3 éve nem vettem egyet 60.ért. Mondjuk én nagyszülőktől tudtam kölcsön kérni szóval nem volt gond.
Gépkölcsönzőkben nem szoktak lenni betonkeverők?
Az még mindig olcsóbb, mint venni egyet.https://ingatlan.com/33821564
-
AssAssynn
őstag
válasz Dani_kp #84178 üzenetére
Na jó, de 1,5 köbméter sóder van itt az udvaron, meg 17 zsák cement. (Ez szegélykövezésre, még a hintaállvány később következik.) Hány talicskával fogyna ez el?
A vésztervem az, hogy veszek egy ilyen elektromos habarcskeverőt, és valami nagy vödörben elkezdem kevergetni, de gondolom az egész életem rámenne, ezért nem erőltetem.
Betonkeverőket is néztem. Ami 2 éve még 60e volt, most 120e. Erre a pici munkára nem érné meg. Utána már nem lenne több munkám vele."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Dani_kp
addikt
válasz AssAssynn #84177 üzenetére
Amennyi beton kell neked ehhez, azt kézzel is "kikevered".
Fogod a sódert és a cementet és egy talicskában szárazon összekevered a megfelelő arányban (ha jól emlékszem 1 lapát cement + 3 lapát sóder), egy gereblye is jó erre a célra, majd miután összadolgoztad szárazon elkezded fokozatosan hozzáadagolni a vizet és újra gereblyével "összekevered". Ránézésre fogod tudni, hogy ha már jó a beton, majd a célhelyre tolod és beleborítod.https://ingatlan.com/33821564
-
AssAssynn
őstag
-
Azért HSS fúróval ne állj neki téglát fúrni, mert nagyon hamar a köszörű mellett találod magad. Pillanatok alatt megeszi az élét, és az élszalagot... A keményfém betétes fúróknak nem véletlen vékonyabb a spirál része, mint a hegy, a hegye sem éles, inkább csak dörgöli az anyagot (és ezert por a végeredmény). Üreges téglához ugyanaz kell, mint a nem üregeshez, vagy betonhoz, kapni sima hengeres szárral (az igaz, hogy ilyenben nem láttam még hosszú fúrót), mindkét SDS típushoz, kb. kismillió hosszban (kb. 10cm-1m között), és nem elterjedt, de tényleg kapni hatlap befogóval is.
Az ütvecsavarozó azért nem jó megoldás erre, mert ha elkap valamit, pillanatok alatt megcsavarja a szárat, simán ki is törhet belőle a betét.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
pjen
félisten
Az mindegy. Amit nem értek , üreges téglához való fúrószárat csak SDS véggel lehet kapni. Szerintem üreges téglát mindenféle fúrószárral lehet fúrni amivel fémet, követ lehet. Akár sima fém fúróval is. Egyébként lehet kapni bit végű keményfém lapkás fúrószárat.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Oké, hogy az ütvecsavarozó gyorsabb üresen, de terhelésre mi a helyzet?
A fúrók mire vannak kitalálva? A nagyobb sebességgel együtt a hőtermelés is nő.Ha olyan alkalmas lenne a feladatra egy ütvecsavarozó, a szakkivitelezőknél elterjedt volna, mert kisebb, könnyebb a szerszám.
-
Kolléga ütvecsavarozóval kívánja fúrni a téglát, mert az gyorsabb (magasabb a fordulata), ezért kellene neki HEX (1/4" hatszög) végű kőzetfúró. Egy mezei ütvefúró fényévekkel jobb választás, de valószínű nincs neki. Fúrókalapácsa van, de az "lassú". Nyílván azzal nem lehet állat módjára nyomni kalapácsfúró módban, mert eltörherti a blokktéglát, de azért olyan könnyen nem törik az...
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Doki16
addikt
válasz --HARDCORE-- #84162 üzenetére
Nem panelbeton, sima üreges téglába akarok fúrni. Oda meg fordulat kell és az ütvecsavarozóm tud 3600-at, míg a fúrókalapácsom csak 1200-at. És üreges téglához való fúrószárat csak sds-ben lehet kapni.
#84163 macilaci78: Arra vettem keverőgépet. Szigetelni fogok majd és sok dübelt be kell majd fúrnom Fúrtam már dübel helyet a fúrókalapácsommal is csak az jó sokáig tartott, mert lassú. Ha nem találok ilyen adaptert akkor befogom a sima tokányba, az a gépem is forog 2000-et legalább.
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
macilaci78
nagyúr
válasz --HARDCORE-- #84162 üzenetére
Ha tippelnem kéne, keverőszárat szeretne befogni.
-
totron
addikt
válasz macilaci78 #84160 üzenetére
Igen, jogos, közben elolvastam normálisan az indítókérdést, bocs. A lazúrban is hat valami. Ha erről van infó az jól jön.
-
macilaci78
nagyúr
válasz donmackó #84151 üzenetére
Mennyi hézag marad? Ha sok, akkor lehet oldalvilágítóban is gondolkodni.
Legjobb lenne a tok profiljával azonos vastagságú és fafajú rétegelt anyaggal megoldani a dolgot, így kívül-belül tartaná a tok síkját és szigetelőképességét.totron: van már olyan alapozó is, ami gombamentesít, lazúrt rá az ajtó színében és kész.
Szakszerű kivitelezésnél az ajtó mérete és a falnyílás szinkronban van, de jelen esetben ez drága.
60×60 mm gerendáról volt szó, ami tud vetemedni, esetleg a profil 92 mm-es, akkor összesen 32 mm hiányozni fog. Ezt el lehet követni úgy is, hogy kívülre megy a gerendára 2 cm XPS, belül 1 réteg karton. Aztán ha valahol valami félrecsúszik, hőhíd lesz.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
totron
addikt
válasz Essejó #84157 üzenetére
A kefe leszedi a falról és a szivattyú a vízzel kiszívja.
HA felemeli-kiszívja egyáltalán. Egyébként szerintem le is fulladna tőle a szivattyú az állag és a mennyiség okán. Át kell ezt gondolni.A gázosság lehet egy elöregedett ragasztás miatt bekerülő falslevegő miatt is.
Erre majd az új szerelés választ ad, a víz magában is gázos.a szivattyún meg gondolom alapból 1"-os a csatlakozó
Az adatlap szerint - Pedrollo - 1"-os ki- és bemenetek vannak, de 4 centis csőre csatlakoznak.szóval úgy is bukja az 5/4-et
Ezt mondtam én is nekik, de nem jutott el. Az mondjuk tényleg nem lehet mindegy hosszan kisebb az a kaliber (1cm, 1m vagy 10m).Kútfejtalp-rögzítésre meg szilikon + gumigyűrű a legjobb ötletem. A saját súlyánál + vízoszlopok súlya úgy is zárja magát + szivattyúági csonkhoz rögzülés + földdel való betemetettség. Ha van nem tokos talpú kútfej, kérem jelezzétek. Kiégtem.
-
Doki16
addikt
Nem tudom, hogy hova lehetne ezt kérdést írnom, ezért megpróbálom itt
Egy olyan furó adaptert keresek aminek az egyik vége 6,35mm (HEX) és a másik vége SDS plus. Tehát a példa kedvéért. Egy ilyen befogású gépbe [kép] szeretnék belefogatni sds szárat. Létezik ilyen átalakító?
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Essejó
veterán
válasz totron #84156 üzenetére
A kefe leszedi a falról és a szivattyú a vízzel kiszívja.
A gázosság lehet egy elöregedett ragasztás miatt bekerülő falslevegő miatt is.A 40-es cső az 5/4-es, a szivattyún meg gondolom alapból 1"-os a csatlakozó csőcsonk, szóval úgy is bukja az 5/4-et.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
totron
addikt
válasz Essejó #84155 üzenetére
Igen, ismerem azt a videót, tulaj kizárja, mert nem lenne elegendő a vízhozam szerinte (40-es csőbe 1 colos tudna csak menni). Gyakorlati tapasztalatom az adott kútra vonatkozóan nincs ez ügyben, részigazság lehet benne, bár nem teljesen értem a dolgot, mert eddig sem futotta magát ki a rendszer + gázosság, plusz emberek IBC-tartályokból locsolnak és hasonlók, akkor hova van a nagy sietség?
A kefe vagy bármi lefele tolná, miközben a felfele a cél. Ha van leengedős, a mélyben kinyílós, na azzal már lehetne mit kezdeni.
-
Essejó
veterán
válasz totron #84147 üzenetére
Üvegmosó kefe, csőgörényre kötve, vagy 40-es kazántisztito kefe link
Vagy ledugsz egy megfelelő méretű kpe csövet teljes hosszban, aminek a lenti végére rögzítesz egy kúpos lábszelepet. A fenti vége meg megy a szivattyú szívó csonkjára.
Erről linkeltem is feljebb egy Yt videót.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
totron
addikt
Hát igen, a segítő szerepét vállaltam el, de lassan magam is segítsége szorulok. Büdzsé meg gyakorlatilag nincs. Ezek tükrében olvasandók az együtt illogikusnak ható elemek. Keressük a legkevésbé szar megoldást, ilyesmi van. Tegyük meg amit lehet. Azokon van is aggódni való, ez a bacitelep meg csak egy kis malőr. A kiszedése meg biztosítja az aktuális fejtörés tárgyát. 13 méter.
-
IsKol
csendes tag
Tudom, nem a tiéd a kút de korábban azt írtad ivóvíz a felhasználás.
Most meg állott tésztafőző víz is ment bele, illetve fúrt kút (feltételezem nem 250 m mélyről jön a víz) és még a mostani PVC ragasztó és/vagy és a régi rákkeltő adalékok miatt aggódsz...
Bocs, de valamit el kellene engedned
-
totron
addikt
válasz cinemazealot #84148 üzenetére
Na igen. Nem tudom, mosogatni hány fokosban szoktunk? Sosem mértem. A hő formátuma sem mindegy, mert míg gáz/tűz fölött tényleg lágyul, addig viharöngyújtóval (irányított lánggal) csak megfeketíted és egy könnyű vágáshoz előkészíted.
(#84150) macilaci78, szakszerű szigetelésnél létezik ilyen, hogy a harmatpont a fára esik? A gombamentesítés milyen vegyszerrel értendő?
[ Szerkesztve ]
-
donmackó
addikt
válasz macilaci78 #84150 üzenetére
Fa ajtó lesz, rendes családi házban. Igazából ott volt a gond hogy hiába kerestem ilyen méretű ajtót, nem gyártanak mert vagy a magasság vagy a szélesség nem stimmel, az egyedi gyártású meg mocskos drága. Drága feleségemet meg rábeszélte apósom hogy az az ajtó jó méretű lesz. Csak szerintem nem is tudták hogy mit kellene mérni. Gyakorlatilag ha leveszem az új ajtó tokjának a tetejét akkor tokostól be tudom tenni és még marad hézag a régi és az új tok között. Azt kellene eltűntetni. Ahhoz meg a purhab kevés, és még a tokot sem tudom rögzíteni.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
macilaci78
nagyúr
válasz donmackó #84127 üzenetére
Műanyag ajtóhoz toktoldó való. Stafnifa is jó bejárati ajtóhoz, de hacsak nem zárt lépcsőházba nyílik, hőszigetelni kell. Arra számíts, hogy a fának van mozgása, a fal és a fa eldolgozása idővel látszani fog, ha nem is reped meg a festés. Ilyen szempontból rétegragasztott fa jobb, stabilabb. Rétegragasztott gerendát keress, esetleg ablakfríz gyártáshoz használt anyagot. Gombamentesítés is menjen a fára mindenképp, ha a harmatpont a fára esik, az okozhat galibát.
-
senior tag
válasz AssAssynn #84146 üzenetére
Szia, ezeket hasznaltam: motorfűrész (fa kivágás, darabolás), hántoló, fejezőfűrész, dekopirfűrész, kisflex, kicsi akkus csavarbehajtó (előfúrni), egy nagy akkus csavarbehajtó (fúrás), 12-es és kisebb fafúrók, villáskulcsok, kalapács, hegesztő, lapát, ásó, földfúró, talicska, vízmérték.
Csavarból: 12-es menetes szár, hozzá anya és fakötésű alátét, kisebb állvány és szerkezetépítő csavarok, hintahorog.
Nagyjából ennyi, meg reggel van így lehet valami kimaradt.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
cinemazealot
addikt
"A forró vizet mennyire bírja ez a fajta PVC?"
Mivel a PVC hőre lágyuló műanyag, ez attól függ, mennyire forró az a víz.
-
totron
addikt
Nem járt messze a tippem, elmondás szerint állott tésztafőző vízzel lett felöntve 1 alkalommal. Hogy csak ennek köszönhető-e a cucc vagy magában is kitermelte volna a víz belső élővilága, azt nem tudni. Azt sem, hogy csak a nyugvó vízszint fölött van-e ez vagy alatta is.
Mechanikai tisztítás kellene, de egy csőben ez nem tudom hogyan valósulhatna meg nem lefele nyomva, hanem felfele kihúzva a trutyit. Az is kérdés még, hogy nem vegyszeresen - ha megvolt az eltávolítás - mi oldaná a cuccot le a faláról. Mezei ecet és/vagy forró víz meg szivacs simán, nem több ez a történet, még csak nem is tapad - annyira azért igen, hogy az áramló hideg víz ne vigye le - csak hát ez egy cső... #legyenmávégeA PVC nem tudom hogyan öregszik egyébként ilyen szempontból, de kíváncsi vagyok. Plusz amikor ez lekerült, akkor szerintem még gondolatban sem volt semmiféle kivonás. ~45 éves lehet a konstrukció. A forró vizet mennyire bírja ez a fajta PVC?
-
hotkar
aktív tag
Szerintem meg a gyári keményforrasztás folyasztószer-maradványa, amit nem távolítottak el, és a légnedvességgel reakcióba lépett.
Szerintem takarítsd le, és időnként nézz rá.Barret001-nek igaza van, a hűtőközeg mindig együtt közlekedik az olajjal, tehát ha szivárog, akkor olajos a környéke.
-
Barret001
addikt
Utolsó mondatod igaz! A hűtőközeg gáz,minimális olaj koncentrációval.Ha szivárogna,olaj is lenne ott. De kb 2 deci folyékony gázt töltenek bele,az hamar elszivárogna. Tisztítsd meg,szappanos vízzel nézd meg,hogy jön-e pici buborék.Ha nem,akkor fesd be feketére Ha jön pici buborék ,akkor szivárog.
-
Z_A_P
addikt
válasz leweegee #84138 üzenetére
Na, most akkor vajon kinek van igaza?
Elvileg 5 evig garis (de errol 1 db email-em van ossz-vissz)."Minek nézegeted a hátulját? "
Veletlen megakadt a szemem rajta, oldalrol be lehet latni.
Sajnos nem emlekszek ez ilyen kezdetektol vagy azota alakult ki...
Nem izgat hogy nez ki, az viszont igen ha bekrepal ahogy @leweegee irja.a szivárgó hűtőközeg kicsapódása
Ha ez van, akkor elvileg egyre kevesbe tud majd huteni, vegul sehogy, igaz?[ Szerkesztve ]
OK
-
Z_A_P
addikt
Nincs neki jo topicja, ezert ide berakom: igy nez ki egy alig 1 eves liebherr huto egyik csove a hatuljan (ott valoszinuleg 2 cso csatlakozik (csatlakozott) ), veletlen lattam meg tegnap: [kép]
[ Szerkesztve ]
OK
-
-
IsKol
csendes tag
válasz totron #84129 üzenetére
"A kutat megnyitva világos rózsaszín trutyitepek laknak a csőfalon ki tudja milyen mélységig, szaga is van rendesen. Nyilván zsíros vízzel lett felöntve."
És ez ivóvíz?
A PVC az alapanyag amelyhez a feldolgozhatóság/degradáció csökkentés/felhasználás/gazdaságosság/fizikai tulajdonságok céljából adalék anyagokat adnak. pl. stabilizátorok, töltőanyagok, külső/belső csúsztatók, lágyító, színező anyagok.
A stabilizátorok közül kivezették a Ba/Cd tartalmúakat illetve nemrégiben a Pb tartalmúakat.
A lágyítókra is szükség van - a PVC rideg anyag - mert készítenek profilt, csövet, padló burkolót, játékokat, csomagoló anyagokat, elektromos kábel szigeteléseket és ennek megfelelően a különböző felhasználásokra más megfelelőségek vonatkoznak. A Ftalátok nagy része kivezetésre illetve felhasználási limitálásra került de már vannak olyan lágyítók melyek ftalát-mentesek.Nyomócső vastagabb falú PVC cső mint a "szennyvízcső" és olyan alapanyagokból olyan gépeken gyártódott amely megfelel az előírásoknak/megfelelőségnek.
20-25-32-40-50-63 mm (és még sokan mások) a külső átmérője tehát össze tudod hozni ezeket KPE fittingekkel ha nem akarsz ragasztani -
totron
addikt
válasz Essejó #84123 üzenetére
Jaja, de ez ragasztva van és egyben? Csak egyben lévőt láttam még idáig. Tehát gyárilag ragasztottat.
Kérdés még, hogy talpában milyen akár ez vagy milyenek kaphatók, mert tokosként tehető rá a kút csövére, legalábbis amit most emeltem le róla. A gond ezzel az, hogy a tulaj ragasztani akarja majd - írják is lentebb. Olyan nincs ami 40 mm-es PVC-ben végződik? Azt lehetne fittingelni jól. Vagy egyéb módon csatlakoztatható...bilincses, akármi. Esetleg gumigyűrűt bele vagy amit eleve gyűrüs-tokos talpúnak találtak ki.
Leemeltem, mert minimálisan volt ragasztva, az évtizedek alatt az is megszűnt tartani, viszont nem eresztett. Többhelyütt fekete, már inaktív ragasztómaradványok nyomaira bukkantam a toldásoknál, van tipp arra, mi lehetett ez? Csak mert volt gondtalan vízhasználati epizód egy időben, ugyanezzel a konstrukcióval, eü károkat nem okozott, így talán létezett valamikor biztonságos ragasztó. Továbbra is ragasztómentesség a cél, csak kíváncsiságból..
A kutat megnyitva világos rózsaszín trutyitepek laknak a csőfalon ki tudja milyen mélységig, szaga is van rendesen. Nyilván zsíros vízzel lett felöntve. A kérdés itt meg az, hogy hogyan lehetne kiszedni belőle anélkül, hogy lentebb lenne tolva a matéria. Könnyen lejön egyébként, ilyen értelemben nincs tapadása szerencsére.
(#84124) IsKol, köszi a gondolatokat neked is, lágyító alatt mit értünk?
A PVC elvileg oké, a ragasztók nem. Remélem a KPE vagy tokos vonal megoldást hoz. A most szétkapott apparát elég vegyes volt egyébként: a talpán fixálás nélkül megálló kútfejtől kezdve a PVC és fémcső találkoztatásán át (fekete maradványok itt is) a tokos-gumigyűrűs könyökkezdetig. Hogy a tradicionálisan jelen lévő leengedés jelensége a kútfej talpának vagy az egyébként hibátlan állapotban lévő gumigyűrűs résznek volt-e köszönhető vagy gázosság okán ez konstans jelenség kell hogy legyen, azt nem tudom. Az utóbbi években mindenesetre fokozódott a dolog, de az a szárazság miatt is lehetett, szóval van kérdőjel dögivel.A nyomócső rész nem tiszta; 40mm-re nincs opció akkor?
Tudnátok mutatni funkciójában elégtelenre kopott golyókat, fészkeket? Ránézésre épek még a golyók.
Üdvözlettel; egy elveszett golyófogó
Szerk.: a karmantyús megoldásról lenne képed esetleg? Lehet dedikáltan ivóvízre hitelesített kútfejet kapni?
[ Szerkesztve ]
-
Satyricon
addikt
Üdv srácok
differenciálmű kottyanásra van esetleg valami ötletetek?
[link]Faterom azt mondta, hogy anno a TSZ-be a kottyanó diffikbe fűrészoprt raktak és úgy öntötték fel olajjal Én ezt nem vállalnám be.
Nem gány megoldást keresek, hanem valami... Mittudomén... Ami nem teszi tönkre, és mégis csillapít valamit az ekkora kottyanáson
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
donmackó
addikt
Üdv!
Tanácsra lenne szükségem. Bele lehet tenni egy nagyobb ajtó tokjába egy keskenyebbet? Le cserélném a meglévő 2 szárnyas ajtót egy 1+fél szárnyas ajtóra, viszont mindegyik gyárilag keskenyebb mint a meglévő. A jelenlegi tokot meg nem szívesen venném ki mert az tartja a falat (nincs felette áthidaló). Kívülről nem tudok hozzáférni mert rálóg a tető, belül meg a gipszkarton van. Az az elképzelés hogy 60x60-as stafni fával beszükítem a szélességét amennyire kell, és arra fogatom a szàrnyakat. Ez így működhet?
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
IsKol
csendes tag
válasz Essejó #84123 üzenetére
Ezt szintén ragasztani kellene de ez sem ivóvízre való.
Locsoláshoz pár éve egy karmantyúval oldottam meg a csatlakozást 250 mm-es KG csőben (ne kelljen mindig kiásni a földet ha cserére szorul) azonban 2-3 év múlva csökkent a vízszint és levegőt kapott a tömítés mellett... (szintén kifejtve alább) -
--HARDCORE--
senior tag
válasz cinemazealot #84087 üzenetére
4 hónap alatt többször házhoz jön(ne): [link]
Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
IsKol
csendes tag
válasz totron #84097 üzenetére
Én már elvesztem...
ezért csak annyit ha már ivóvíz akkor a PVC nyomócső amire szükséged van (a kék kútbéléscső is megfelelne viszont nincs kis átmérőben) de azt ragasztani kellene ami pont olyan veszélyes mint a benzin (H225; H319;H336; EUH066) szóval zárt térben csak elszívás/szellőzés míg a szabad ég alatt ragaszthasz.
De ha ez mind ördögtől való (a PVC nem rákkeltő és most már a lágyító sem lehet az) akkor válts a KPE fittingekre ahogy mások már ajánlották.
pl. KPE szűkítő toldó vagy KPE toldókarmantyú
vagy a többiek... -
totron
addikt
Gondolom ilyen, hogy nem ragasztott vagy moduláris PVC kútfej nincs a kereskedelemben - vagy de? Készre szerelten kapni az ilyet.
-
Essejó
veterán
Ha a kék és a szürke köztre gondolsz. A kék az ált tanúsítvánnyal rendelkezik, hogy gyártás közben semmi rákkeltő anyagot nem használtak. Ha a képen lévő réselt és telefalú a kérdés. A réselt az megy a kút aljába, szűrő funkciót lát el, a réseken keresztül szivárog a víz a csőbe.
-
senior tag
Kg cső csak a pár centire van a talajban, földfúróval csináltam lyukakat, kb 70 cm mélysegig. A műanyag cső csak a beton föld feletti részének támasztására szolgál. A cső és a furtatok is 200 mm átmérőjűek.Van benne az oszlop tartóra hegesztett z alakú betonvas is. Az oszlop tartókat boltban vettem.
Ez a készítéskor készült kép, utána kerültek bele a hintahorgok. Majd teszek fel frissebb fotót.
A csúszda/kisház teteje osb lap, zsindellyel fedve.EATON motorvédő kapcsolók eladók, keress privátban.
-
Z_A_P
addikt
válasz Gyarmati_ #84110 üzenetére
Jol latom beton tuskonak KG csovet dugtal a foldbe, abba ment a beton?
Megfontolando. De lehet megis zsalukonel maradok. (nekem is kell majd 2-3 beton tuskot csinalni )[ Szerkesztve ]
OK
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok.
Össze akarok dobni a gyereknek egy hintaállványt, meg hozzá egy ilyen lábakon álló kis házat. Szerintetek milyen anyagból legyen?
Nyárfa rönk (oszlop) jó? Ezt találni olcsón rönkfából."Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Essejó
veterán
válasz totron #84097 üzenetére
Ez lehet jó lenne, de cserébe nem olcsó. link
Ha ez rámenne a csövedre, nem kéne ragasztani se link
Ez tuti nem jó? linkJa, és igazából kúthoz a kék színű kimondottan kút számára gyártott PVC csövek valók. Szok talán mémileg vasragabb falúak mint a szürke szennyvíz lefolyó csövek.
Viszont ilyen békonybsn nem tudom létezik-e. linkAkkor mér lehet jobb lenne a gégecső, azt megveszed egyben méterre, és nem kell ragasztani mint a pvc csöveket.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz totron #84106 üzenetére
Zanzásítva:
1 bar az nagyjából 10 méter magas vízoszlop nyomásának felel meg. Tehát ha van egy 10 méter hosszú függőleges csöved, ami fel van töltve vízzel, akkor annak az alján 1 bar nyomással próbálja a víz kilökni a dugót. Ha tehát egy ilyen gumigyűrűs lezáróval próbálod a cső végét lezárni, akkor annak minimum 1 bar nyomást kell tudni tartania ahhoz, hogy a víz bent maradjon.
Vice-versa: a nyílt végű 10 méter magas vízoszlop tetejét ha befogod, akkor a csőben lévő víz -1 bar nyomással próbálja meg beszippantani a kezed (és összeroppantani a cső felső szakaszát). Ha tehát a cső tetején van egy ilyen gumigyűrűs illesztés, akkor az csak úgy fogja elbírni ezt a vízoszlopot, ha legalább 1 bar nyomásig tömít.
A hálózati vízre szánt KPE csövek és idomaik ~10 bar nyomásig vannak méretezve, a kisebb nyomású mezőgazdasági felhasználásra (pl. locsolásra) szánt darabok max. ~3...6 barig.
Önmagában a tokos (tokban gumigyűrűs) toldást nem terhelném 1 barnál nagyobb súllyal/nyomással, mert szétcsúszhat (függőlegesen lógó cső esetén annak tömegét is figyelni kell, mert ha azt is csupán a tömítés tartja, az nem feltétlenül lesz elegendő). Ezért ha mutatnál egy fényképet vagy vázrajzot arról, hogy pontosan hova, milyen elhelyezéssel milyen környezetbe szánnád ezt a csövet, amit nem szeretnél ragasztani, az sokat segítene.
-
totron
addikt
válasz cinemazealot #84105 üzenetére
Nem tudom mennyi lehet az 1 bar, ez egy szolidabb kis kút. A pluszminusz részt nem értem. Tehát akkor nem csak lefolyócsövekhez használható, hanem van, aki használja kúthoz is? Az előbb felmerült KPE-toldás vagy ez lehet a jobb út? Persze próba, tudom, de költségcsökkentésiből az elméletet is szeretném jól megalapozni. Többedik megoldás esetleg? A tokos verzió is most, ajánlásra ugrott be, eddig nem is tudtam a létezéséről (vagyis feledésbe merült).
-
Inhouse
őstag
válasz totron #84102 üzenetére
Egy kis segítséget kérnék még, hogy a tokozottság ez esetben mit jelent és hogyan segíthetne ez rajtam ebben ez ügyben?
Amelyik PVC cső tokozott, annak az egyik végén van egy bővített rész, amiben ül egy gumigyűrű. Ezeket a csöveket egymásba dughatod, így hosszabbítva a rendszert. Ezt nem kell ragasztani. Ha nem tokozott, akkor az egy sima, végig azonos átmérőjű csődarab.Üdv Inhouse
-
totron
addikt
Simán, ezért nem is hagyom napon a palackokat, illetve hamar kell cserélni őket, aggaszt is a dolog. Nem is tetézném ragasztással se magamnak, se másnak.
Egy kis segítséget kérnék még, hogy a tokozottság ez esetben mit jelent és hogyan segíthetne ez rajtam ebben ez ügyben?
Gégéből van 40-es, hurrá, de víz szállítására tartósan alkalmas az ilyen? Tudom-e illeszteni KPE-toldóval vagy hogyan csatlakozna? (nem sima felület) Egyéb, könyököt kiváltó megoldás másvalami még? PVC-ből látni végein nem tágítottat, gondolom az olyan pont az ilyen rátekerős toldásos (KPE) megoldásokhoz van. Bocs az amatőr nyelvezetért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS routerek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vírusirtó topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hangprojektor extrákkal: Samsung HW-Q700A teszt
- Asszociációs játék. :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió