- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
PitLee
őstag
válasz Atomgeszi #84188 üzenetére
Én sem tudom a tutit, de ha nincs csavar, akkor lehet így jön le
https://youtu.be/jMJNEIGkIQc?t=765 -
Atomgeszi
nagyúr
válasz Atomgeszi #83225 üzenetére
"
Ki fogom próbálni először a hozzáadott kábellel, amivel csökkentett módban indul, de, ha nem elég, akkor kellene valamivel irányítani."Ja, csak ezt hova is fogom bedugni alaplap hiányában?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Top cat
addikt
válasz Atomgeszi #83223 üzenetére
Ilyen venti kell neked, ennek van ám légszállítása.
-
PROTRON
addikt
válasz Atomgeszi #83218 üzenetére
Remélem jól idézem a BME Mechatronika és Gépészeti Informatika tanszéket:
"Mérnöki megoldás, amikor valami működik, de nem tudjuk miért. Tudomány, amikor az a valami nem működik, de biztosan tudjuk miért.
Nálunk semmi sem működik és sose tudjuk meg miért. "Szal ha a tudomány csődöt mond, marad a mérnöki megoldás, tehát hogy úgy nevezett célorientált paradigma váltások sorozatával operáló rövid modulusú repetitív platform diverzifikációt kell végrehajtani.
Ahogyan azt a suliban a tisztasági és tisztántartási folyamatok szupportív szakmenedzsere mondaná...#83220 Atomgeszi
Ha biztosra akarsz menni, az elején üzembe állítasz egy olyan alaplapot aminek a biosában már tudod állítani a fordulatszámot, pl valami 8000-es szériájú intel procihoz valót, annak már tuti van.
Aztán akkor betudod lőni hogy mi az ami tettszik.A Noctuahoz adnak olyan kiegészítőt a betáp vezetékhez, amivel lecsökkenti a DC 12V feszültséget, ezáltal tartja fix 50-70% fordulatszámon, nem tudom pontosan mennyin.
Szal igazából nem biztos hogy kelleni fog majd neked a fordulatszám visszajelzés, sem a moduláló jel....Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Atomgeszi #83217 üzenetére
Szerintem előbb próbáld ki, hogy ténylegesen mennyi hőt termel, és túlmelegszik e. Lehet elég egy kémény venti minden nélkül, aztán a meleg levegő úgyis felfelé száll, úgyhogy keringeti magát. Azért gondolj bele, hogy 110 m3 levegő hatalmas mennyiség, súlyra kb. 100 liter víznek felel meg. Ha az nem elég egy óra alatt a kihűtéséhez, akkor ez valami nagyon spéci kütyü lesz. (Jó igaz kicsit torzít, mert nem azonos a hőkapacitásuk, inkább csak a nagyságrendeket próbáltam érzékeltetni.)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Atomgeszi #83217 üzenetére
Ha jól tudom egy 20 vagy 23 cm ventilátor van a gépben.. Ez látja el a hűtés folyamatát 1 lámpás és 2 lámpás módban is.
Ebből talán lehet következtetni, hogy padlógázon 150-180 m3/h légszállításra biztos képes lehet, de mivel csak 1 lámpával használjuk, így nem mutatta meg amit tud hangban.
Szóval visszafogott alap ventilátor módban, hogyha 110 körül hajtaná ki a levegőt, akkor a 14-es 115 m3 elméletileg jó lehet...
De ez mind ugye feltételezés.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
inf3rno
nagyúr
válasz Atomgeszi #83213 üzenetére
Ja nem mondtad, hogy a hangtechnika a lényege. Bármit teszel a csőbe, az lassítani fogja a térfogatáramot, és jóval erősebb venti fog kelleni, ami több zajjal jár. Még a kanyarulatok is ilyenek, szóval én azt minimálra tenném, és inkább a csövet burkolnám be valamivel kívülről, ami tompítja a zajt. A kivezetésnél miért probléma a zaj? Ez valami stúdióba lesz?
Gondolom minél nagyobb a ventilátor, azonos hang mellett több a légszállítása?!
Igen valahogy így, csak akkor kell valami garat az elejére, aminél besűríted a levegőt, ami szintén csősúrlódással, és akár hanghatással is jár. Egy idő után ha túl gyors a levegő, akkor fütyülni fog az egész. A másik, hogy a nagyobb ventinek mélyebb lesz a hangja, és minél mélyebb a hang, annál több anyag kell, hogy szigetelni tudd. Legalábbis úgy tudom a magas hangok könnyen visszaverődnek, a mélyek meg kb. átmennek mindenen. Inkább két kisebb venti lehet megoldás, mint egy nagyobb, de majd meglátod. Nem értek én sem hozzá, inkább csak ötletelek.
Alulról nem tudom nyomni a levegőt, mert már a kész dobozban kell kialakítanom egy hangcsapdát, aminek az űrtartalma 52 cm mély, 25 cm széles és 18 cm magas.
Ezzel ugyanaz a baj, mint a szivattyúknál, hogy vákumot próbálsz csinálni, és 1 bar nyomást használsz, hogy feltolja a levegőt. Ha meg tolnád a levegőt, akkor n bar nyomást tudnál csinálni 1 bar ellenében, ami a cső túloldalán van, és sokkal több lehetőséged lenne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
do3om
addikt
válasz Atomgeszi #78799 üzenetére
Nekem csak gagyi van ott egy kihúzható tüske elereszti a padot így a földön térden már ki lehet nyújtózni. Nálad ehhez csavarozni kell ami edzés közben nem jó.
Szépen átalakítani elég melós lehet, amivel nyerhetsz még a rúd tetején van egy karabiner felette egy gumilabda ütköző. Akaszd a labda mögé a karabinert.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
do3om
addikt
válasz Atomgeszi #78797 üzenetére
Nem látom a képen de neked hol a helyed?
Multigép levehető paddal?
Vagy saját fix ülés van alatta?
Nem magasság kell hanem mélység
Ha levehető a pad vedd le. Vagy alacsonyabb kis széket rakj oda vagy csak térden legyél.
A gond akkor van ha akkora súllyal dolgozol hogy a saját súlyod kevés és felemeld magad húzáskor.Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A
-
PitLee
őstag
válasz Atomgeszi #73643 üzenetére
PLC-ben itt van egy jó beszélőkéjű úriember Walter Reéb
https://www.youtube.com/c/WalterRe%C3%A9b/search?query=PLCNem értek hozzá túl jól, de a tegnap említett "Multifunkciós időrelék" közül szerintem van olyan ami jó lehet.A legtöbb tápfeszültség igénye AC/DC 12 - 240 V (AC 50 - 60 Hz)ha az Aux-ról megy a folyamatos táp és az elsőnek induló kapumotorról vagy a villogóról kapja az impulzus jelet, majd a beállított x idő után lekapcsol.Közben rákerestem a vezérlődre
Thalia L pdf
az AUX kimeneteket lehet programozni 11féle módjuk van
közülük a pl: 2-es COURTESY LIGHT Contact stays on for 90 seconds after the last operation.[ Szerkesztve ]
-
Inhouse
őstag
válasz Atomgeszi #73633 üzenetére
Lehet, hogy jobb lenne, ha a kapuvezérlő típusát adnád meg, mert ez a kép a leírás nélkül nem annyira informatív. A 26-27 kimeneten van egy záróérintkező, ami talán egy olyan kimenet, ami akkor aktív, ha működés alatt, vagy nyitva van a kapu. A motorok száláról is levehető egy relé behúzásához, az is 24VAC, gondolom.
A lépcsőházi automata (időzítő) sajnos próbás, hogy indul-e, ahogy 230V-ot kap a bemenetén, vagy csak amikor elengedik a gombot. Ebből is van biztosan olyan kivitel, ahol akár törpefeszültség van ezen a kapcsoló ponton. Minél kevésbé egyeznek a feszültségek, annál több relé, vagy egyéb egység szükséges. Igazából ha konyítanál kicsit az elektronikához, akkor egyszerűbben és olcsóbban megoldható lenne az egész.
Az alkonykapcsolók zömében egy soros kondenzátoros táp van, ami 24V-ot csinál. 5 percet, főleg, ha nem pontosan kell, akkor pár alkatrészből építhető és beszerelhető lenne az alkonykapcsolóba. De kínából bagóért vehető kis timer panel (2s-1000h), csak idő, amíg megérkezik, viszont ez programozható is.
Készen ilyen rendszer nem lesz, vagy összerakod elemekből és hozzáigazítod, finomhangolod őket egymáshoz, vagy valami programozható egységgel kell alapból kezdeni.
Én megoldanám magamnak az biztos.Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Atomgeszi #73604 üzenetére
Elég bonyolult a terved hagyományos eszközökkel.
Valami ilyesmi lenne. A K1 és K2 a lámpasor 2 végén a 2 váltó (alternatív) kapcsoló. Ezeknek a kapcsolt ágában lenne egy váltóérintkezős relé, ami alapból átengedi a kapcsolók jelét. Egyéb működtetésnél közvetlenül fázist kapcsolna a lámpákra.
Az alkonykapcsoló kimenetén csak sötétben lesz fázis, az időzítő (lépcsőházi automata) és az előbbi közé megy egy másik relé, ezt kapcsolja a kapu motorja, vagy nyitott állásban aktív kimenete (és kapcsolat, sötét és kapu működés). A rádiós ugyanazt a relét kapcsolja, mint az előbbi csapat.
Vannak kitételek:
- ha 230VAC reléket használsz, akkor szigorúan azonos fázist kell kapcsoljanak
- az időzítő impulzust vár, ki kell tapasztalni, hogy ha egy adott ideig kap áramot, akkor mit reagál, az elengedéstől számítva késleltet 5 percet (vagy amennyit beállítasz), vagy a megnyomástól kezdve, ez utóbbi esetben lehet, hogy hamarabb lekapcsol, mint becsuktad a kaput
Vannak impulzus relék, a váltókapcsolást nyomógombokkal is meg lehet oldani, esetleg a külső relé is megspórolható. De ehhez olyan kellene, ami nem csak állapotot vált nyomkodva, hanem lennie kell fixen felkapcsoló bemenete is...
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
PitLee
őstag
válasz Atomgeszi #73601 üzenetére
Remélem jó helyre írok.
Itt is tehetsz egy próbát Hobby elektronikaA kapu vezérlő doboza ha elég nagy oda sok mindent belehet pakolni, legalábbis az enyémbe.
A vezérlő dobozában elvileg van 230V és valami kis fesz pl12V ami a kapumotort működteti.Összetett rendszer legalábbis számomra.
- nyitásra vezérlés
- időre vezérlé
- alkony vezérlés
- kapcsoló/gombnyomásra vezérlés
- távirányításra vezérlés
-
-
-
cinemazealot
addikt
válasz Atomgeszi #69774 üzenetére
Wooow! Most nagyon kíváncsivá tettél. Mozi szobába lenne csillagos égbolt szerű mennyezet?
(#69777) lemmy71
Ha egy picit kiállnak a fal síkjából, elég csak száradás után megtörölgetni a szálak végét (nyilván az is macerás megtalálni őket), onnantól már lepereg róluk a festék.[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz Atomgeszi #69771 üzenetére
300 lukat? 0,75mm-ben? hímzőcérnával kalocsait akartok hímezni gipszkarton falra?
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Atomgeszi #69499 üzenetére
Na közben megálmodtam éjjel.
Megcsináltam, hogy a Mi Light controllerből kijövő kapcsolja ugyanúgy a relét, ahogy a mozgásérzékelők(a mozgásérzékelő és a mi light kimenetét párhuzamosan kötöttem a relére), és a LED elé betettem a single led controllert, és azon keresztül lehet fényerőt adni.
Így, ha a 2 mozgásérzékelő közül valamelyik érzékel, meghúz a relé, ha rákapcsolom a mi lightot is(nem csökkentett fényerőn, mert akkor ugye nem adja ki a 12V-t és nem húz meg a relé), akkor is meghúz.
Ennek egyedüli hátránya, hogy csak a single led controlleren tudom állítani a fényerőt és a 4 zónás távirányítót be kell áldozzam, mert, ha minden zónát mondjuk leveszek fényerőből, akkor a relé sem fog meghúzni.Ha jól értem 2 relével mondjuk meg lehetne csinálni reteszelve, hogy külön menjen a Mi Light és külön a mozgásérzékelő, vagy pedig ez semmiképp sem működik így, hogy távirányítóval akarom változtatni, hogy menjen vagy ne menjen és még a fényerőt is?!
Köszi!!
-
-
Inhouse
őstag
válasz Atomgeszi #65808 üzenetére
A rajz elég kesze-kuszának tűnik, de ami a lényeg és általános.
Morze, vagy más néven váltóérintkezős kapcsolók, relék kivezetései:
- COM=közös, ezt kapcsolj a NC vagy a NO jelűre felváltva, egyszerre csak valamelyik
- NC=alap helyzetben (nyugalmi állapot) ez van a COM-ra kapcsolva
- NO=behúzott helyzetben (behúzótekercs áram alatt) ez van a COM-ra kapcsolva
Ha nem lényeg a váltóérintkező, csak zárni ill. megszakítani akarsz egy áramkört, akkor a NC-t hagyd figyelmen kívül. A COM és a NO érintkező alapból szakadás, ha behúzott, akkor zár, akár egy kapcsoló. De nálad azt kellene tudni előbb, hogy miért van a fényerőváltozás. Ehhez meg kellene nézni, hogy hol esik ekkora feszültség, és miért?[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Inhouse
őstag
válasz Atomgeszi #65789 üzenetére
Ez azért lehet, mert valahol elvész némi energia a LED szalagig. Vagy túl vékony a vezeték és amikor a másik is felkapcsol, a párhuzamos táplálás miatt több áram tud folyni. Vagy maga a kis érzékelőben levő kapcsoló elem (méretéből ítélve félvezető) nem ad át tökéletesen, túl nagy feszültség esik rajta, a 2 együtt ezen is javít. Nincs véletlenül túlterhelve ez a kis mozgásérzékelő? Mekkora áramot kapcsolhat, 5A? Mekkora áramot vesz fel a teljes LED szalag? Mérd meg, hogy mekkora a feszültség a LED soron amikor csak egy és amikor mindkét érzékelő kapcsol...
Ha az érzékelőkkel csak a relét kapcsolod, és azzal a LED szalagot, és akkor sem jó, akkor a vezeték keresztmetszet lesz a baj.
Ja, 1db 12V-os táp van közösen?[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Atomgeszi #65795 üzenetére
Jobban megnézve a kapcsolási rajzot, itt akkor a negatívat meg a pozitívat is tudom szakítani.
21-es COM pontba negatív 12V tápból, 11-es COM pontba pozitív tápból
24-es NO negatív tovább a led vezérlőre, 14-es NO pozitív tovább a LED vezérlőre
Right?Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomantiii
addikt
válasz Atomgeszi #65791 üzenetére
A mozgásérzékelőt nem ismerem, de a relénél az A1 szokott a pozitív lenni, A2 a negatív és akkor ugye a 11-es pont átvezet a 12-esre / a 14-esre attól függően, hogy a relé meg van-e húzva vagy sem. (Normally Open / Alap állapotban nyitott; N.C. = Normally Closed / Alap állapotban zárt).
Ugyanez igaz a másik ágra mellette.
-
Nem lehet, hogy csak annyi a baj, hogy a szalag egy irányból van megtáplálva (ahonnan kapcsolja mindig elsőre), túl hosszú (1.5+m), és a nagy feszültségesés miatt gyengébben világít, mint kellene, de mikor a másik oldalról is megkapja a tápot, akkor lesz igazából jó a fényereje?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Atomantiii
addikt
Legutóbb amikor használtunk ilyet akkor kék színű volt a DC-s 12 V-os finder relé. Bár a linkelt képen 24 V-os van, de a 12 V-osnak is ilyen színe volt.
A tied az AC-s a szimbólum szerint.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- ZIDOO médialejátszók