- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz donmackó #88492 üzenetére
Lehet, de én már.csinálltam párat. Befogom a tangely végét a tokmányba, másik végét megtámasztom a szegnyereggel..Aztán egy szegmenst szembe állítok es a hossz szánnal kézi előtolással végig tolom a kést az osztásban. A kereszt szánnal minden vájatot egyformára tudok mélyíteni. Aztán megpörgetem és egy csisz papírral kerekítem. Én egyébként mindíg bikázásnak ismertem, de a mikázás is jó.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz donmackó #84151 üzenetére
Mennyi hézag marad? Ha sok, akkor lehet oldalvilágítóban is gondolkodni.
Legjobb lenne a tok profiljával azonos vastagságú és fafajú rétegelt anyaggal megoldani a dolgot, így kívül-belül tartaná a tok síkját és szigetelőképességét.totron: van már olyan alapozó is, ami gombamentesít, lazúrt rá az ajtó színében és kész.
Szakszerű kivitelezésnél az ajtó mérete és a falnyílás szinkronban van, de jelen esetben ez drága.
60×60 mm gerendáról volt szó, ami tud vetemedni, esetleg a profil 92 mm-es, akkor összesen 32 mm hiányozni fog. Ezt el lehet követni úgy is, hogy kívülre megy a gerendára 2 cm XPS, belül 1 réteg karton. Aztán ha valahol valami félrecsúszik, hőhíd lesz.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz donmackó #84127 üzenetére
Műanyag ajtóhoz toktoldó való. Stafnifa is jó bejárati ajtóhoz, de hacsak nem zárt lépcsőházba nyílik, hőszigetelni kell. Arra számíts, hogy a fának van mozgása, a fal és a fa eldolgozása idővel látszani fog, ha nem is reped meg a festés. Ilyen szempontból rétegragasztott fa jobb, stabilabb. Rétegragasztott gerendát keress, esetleg ablakfríz gyártáshoz használt anyagot. Gombamentesítés is menjen a fára mindenképp, ha a harmatpont a fára esik, az okozhat galibát.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
rednifegnar
senior tag
válasz donmackó #82766 üzenetére
igen nalunk is az szokott lenni hogy lekopik a szenkefe es hozzaer a rugos rez nyomoka a kommutatorhoz. olyankor recseg meg sotetben latszik hogy szikrazik. baj ott van hogy ha en eszreveszem akkor egybol leallitom, de a noi kulonitmeny addig erolteti mig meg nem all.
lehet venni csak szen betetet meg komplett rugos cuccot is.
a dobcsapaggyal meg az a baj hogy van olyan dob amihez szet kell bontani az ustot ami peremezve van (ha olyan tipus), vagy osszeteszed es csopog.A camera does not make art, the artist makes art.
-
macilaci78
nagyúr
válasz donmackó #71340 üzenetére
Gyufaszál vastagon áll a kenőanyag ilyen-olyan résekben. Elhiszem, hogy leszedi, de a vastag réteget nem, kitörölni meg nem férek hozzá.
Meg amit féktisztítóra, meg törlőkendőre költök, abból összejöhet az ultrahangos tisztító, kompresszor pedig már van.De valószínűleg megyek a minőségi féktisztító irányába.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
lemmy71
őstag
válasz donmackó #62829 üzenetére
Nem kell ennek olyan nagy terpeszt venni fogsz egy crova szemet ami nagyobb mint a csavar feje, ráteszed az alátétre és odavágsz neki kalapáccsal. Lehet hogy csak az alátét feszíti olyan mocskosul, ha nem enged akkor fogsz egy darab 8 köracélt "dornit" és kalapáccsá a csavar fejére ütsz vagy akár a torx szem fejet is ütheted. Ha így sem adná meg magát akkor vágóval kell ütni a csavar fej bal oldalát fentről lefelé, de ki kell annak jönni a fúrást és a fűrészelést felesd el. Ha kijön a csavar akkor lehet jön a második cumi, mert lehet a dob is fel van gyógyulva a tengelyre a csapágyról már nem is beszélve
-
Beren
aktív tag
Ütve csavarhúzó? Nem is túl drága, ~3500 forint nem pénz érte, de a későbbiekben is használható.
[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
Sima ügy leszedni. 5 perc Vágd laposra a fejet,és villáskulccsal szépen letekered! Csináltam már sokszor.Nem hatlap,hanem négyszög.Régen minden csavar olyan volt. Csak arra figyelj,hogy ne kúposra vágd,mert akkor leugrik a villáskulcs. Kivül legyen picit szélesebb a fej,mint belül a csavar irányában.
[ Szerkesztve ]
-
DonElvis
aktív tag
Még mielőtt szétvágod a csavart volna itt még egy megoldás. Csavarlazítóval befújás után a bitfejjet amit a csavarba teszel, kezd el ütögetni kalapácsal. Tudom furán hangzik, hogy befelé kell ütlegelni egy csavart amit ki kellene csavarni, de ez nálam már többször beált. 10 éve begyógyúlt csavarokat (Bertone sportkormány rögzítő csavarok) szedtem ki legutóbb ezzel a módszerrel, ráadásúl könnyedén.
Szerk:
Abban nem lennék egészen biztos, hogy ez a csavar sima jobbmenetes. Lehet, hogy balos mint a fúrótokmány csavarok, pont az önzárás érdekében. Jah és nem szokták megjelölni a balos csavarokat, legalábbis ott nem, ahol látható lenne a jelölés.
[ Szerkesztve ]
Ami nem számít, az nem érdekel
-
salaud
aktív tag
válasz donmackó #62804 üzenetére
Hmm. Merre forog az a tengely? Ilyen helyre szoktak ellenkező irányú menettel rendelkező csavart rakni, hogy a forgás ne lazítsa ki, hanem még ráhúzza. Lehet balmenetes és egész eddig ráhúztad...
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
-
NEMO1968
őstag
A javasolt módszerek mindegyike jó lehet,de a csavarfej levágását hagyd utoljára.
Ha azt megcsinálod,és utána nem marad kiálló rész a csavarból, akkor marad a kifúrás, menetszabályozás.
Ott pedig ha elcseszed, nem csak a csavarral, hanem egy beletört fúróval, ne adj isten menetfúróval is meg kell küzdened.
Ha van rá lehetőséged,fektesd oldalra a gépet.
Valami híg olajjal, csavarlazítóval, WD 40-el bőven fújd be.
Ha nem nagyon sürgős a szerelés,hagyd állni pár órát,akár egy éjszakát is.
Ezután jöhetnek a trükkök.
Vágó-kalapács kombó.
A sliccet én nem flexel, hanem fűrészlappal vágnám 2-3mm mélyen.
Laposcsavarhúzó-kalapács kombó, a csavarhúzó nyelét ütögetve tengelyirányban.
Csavarfej ráforrasztás szintén jó,de abból viszont minél nagyobbat.Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.
-
MrDerekas
addikt
Azt írod, hogy jó bittel, meg fúró leégett... Próbáltad már torx kulccsal? A fúrónak elég gyenge visszaforgásnál a nyomatéka. Plusz kulcs esetén kis átmérőjű csővel az erőkart is tudod növelni.
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
lemmy71
őstag
Egy kisebb hidegvágóval vágóval szépen kalapáccsal ütögetve kihajtod, ha nem menne akkor a csavarra rászoktunk hegeszteni CO val egy anyát és még meleg finoman kicsavarod, rengeteg berohadt csavart szedtem már ki ezekkel a módszerekkel
[ Szerkesztve ]
-
-
dewil666
őstag
válasz donmackó #61549 üzenetére
Nem fér bele a venti csak kintre tudom tenni. Azt nem tudom melyik lenne a hatékonyabb megoldás. Illetve hány amperes adaptert használhatok minimum.
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
válasz donmackó #61216 üzenetére
Nem, egy körön van a világítás az adott szobában a konnektorral, eredetileg minden helyiséget külön körre akartam, de az eredeti csövezés mellett ez nem volt megoldható, így a két nagyszoba, az előszoba, a konyha és a fürdő (és WC) a mellette lévő kisszobával van külön körön. Plusz külön van a villanysütőnek MBCU külön csőben, külön cső hátra a mellékhelységek, és persze a boiler is külön csőben fut a vezéreltről. Én meg voltam elégedve a munkájával, mindent a kérésemnek megfelelően készített el, csak a Fi relével kapcsolatban nem ér tettünk egyet.
Más. Az egyik radiátort csak barbár módon sikerült levenni, az ezer eves radiátorszelep bánta, le kellett vágni a szelep felsőrészt, és így indult meg a berohadt hollander, a nagyobb gond, hogy a radiátorba menő hollanderes részt később sem tudtuk leműteni a szelepről. Gondolom ilyet tudok venni, de a szelepet tudom mással helyettesíteni? Tíz éven belül tervezem felújítani a fűtésrendszert, akkor úgyis új kell mindenből. Collos golyósszeleppel megoldható?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
cinemazealot
addikt
válasz donmackó #61216 üzenetére
Pedig annak idején ('97-ben végzett technikus évfolyamban) nekem azt tanították, hogy érdemes egy szobába legalább 2 áramkört bevezetni (egyiken az erőátvitel, másikon a világítás), a szomszéd szobába pedig ezt felcserélve folytatni, tehát ami az egyikben világítás volt, az a másikban erőátvitel stb. Így ha az egyikben egy konnektor levágja a védelmet, a szobában még lesz világítás, illetve ha a világítás megy el, a szomszéd szobákból még átszűrődhet annyi fény, hogy kitalálj/szerelj.
Természetesen több fázis esetén ez szabadon variálható, de az, hogy egy áramkör az egész lakásra vonatkozóan kizárólag világítás, a másik meg kizárólag erőátvitel, számomra kevésbé tűnik szokványosnak, pontosan a kiegyenlítetlen terhelése miatt, bár lehet létjogosultsága (és most csak lakóépületről beszélek, nem ipari létesítményről).
A hűtő persze itt is kivétel, mert annak érdemes saját, esetleg kevesebb meghibásodásra alkalmas fogyasztóval közös áramkört dedikálni.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz donmackó #61206 üzenetére
Köszönöm. Én is hajlok a fi beszerelése felé, csak már vagy 20 éve nem foglalkoztam a témával, kíváncsi voltam mások véleményére is. Már csak az az undorító alumínium gombolyag tart vissza. Látom is, hogy mindegyik eltörik majd, aztán még toldani sem fogom tudni őket, hacsak nem bontok egy kis falat.
-
cinemazealot
addikt
válasz donmackó #61204 üzenetére
"Nálad minden földelés a nullához vezet..."
Már ha lenne földelővezeték kihúzva az aljzatokhoz és egyéb szerelvényekhez. De nincs.
Belinkeltem a nyavalyámat a Lakásfelújítás topic-ba is, de ott többen határozottan ellenzik ezt a fajta kiegészítést. Jól tudom, hogy az átvezetékezés lenne a legbiztosabb megoldás, de sajnos arra most nincs lehetőség. Ezért most az a kérdés, hogy okozok-e nagyobb bajt a fi relé esetleges beiktatásával és inkább hagyjam így az egészet, vagy mégis segíthet valamit az érintésvédelmen?
[ Szerkesztve ]
-
MrDerekas
addikt
válasz donmackó #60262 üzenetére
100% hogy az akrilra a fedő lakk, ha nem is nitrós, de alkidos volt. Azaz agresszívebb, mint a festék és gyakorlatilag feloldotta a megszáradt akril réteget. Kimondottan lassan kötő lakkot szerezz kerékpárfestésre. (Nem árt ha képben van az eladó a spray festékek terén)
www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html
-
-
Submarine
senior tag
válasz donmackó #60259 üzenetére
Hali!
Azok akkor nagyon nem voltak kompatibilisek. Az a lakk nem nitrós véletlenül? Vagy magas lehetett a páratartalom -> tau pont
Ha mindkető acetonos akril, elég a rétegenkénti 10perc.
Bár legutóbb lakk előtt én is vártam 12 órát (binyigli alkatrész - 3/3 réteg - és nem volt gond).
Létezik csiszolás mentes megoldás: szemcseszórás.. viszi vázzal együtt..
Ilyen finomabb felültekre meg hallottam már valami "gyöngy"szórást, de csak fél füllel - vagy hasonló - a lényege ugyanaz lehet.
Mást nem nagyon tudsz csinálni.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz donmackó #60259 üzenetére
Homokszórás... Vagy mehet más abrazív anyaggal is (pl. szódabikarbóna, ami nem okoz szilikózist). És könnyen gyártható hozzá szerszám is.
-
imibogyo
veterán
válasz donmackó #60257 üzenetére
Ha ráncos, bőrszerű lett akkor szerintem pedig nem volt elég a száradási idő az alaprétegnek (gázosodás), esetleg valamilyen módon oldhatta azt (láttam már ilyet)... Én (szó szerint) 20-30 rétegben festek mindig fémet és több napon át, leheletvékonyan. Így eddig még szinte mindig 100%-os eredményt kaptam. Legutoljára ezt az alu Metis-t fújtam így átalakítás után... Lehet, hogy lúzer megoldás, de nekem ez a módszer biciklinél és motornál is bevált (ez mondjuk annyira szép nem lett, de nem hólyagosodott fel, vagy ráncosodott be)...
MÁS, ha már festés:
igaz, hogy még csak 1 rétegben (összesen 1 flakont használtam el), de haladtam a kád zománcozásával is. Összesen 4 réteggel számolok, hogy annyi elégséges lesz.[ Szerkesztve ]
-
szabifotos
senior tag
válasz donmackó #59752 üzenetére
Talán egy nagyobb ellenállás jó lesz. Bár nekem még így sem sikerült leterhelnem ahhoz, hogy stabil legyen a fesz. Csak én a 12V ágat terheltem, hogy az 5V legyen stabil. De nem jött össze. Nagyon leesik a fesz. terheléskor (Teló töltéshez nem lett ideális...)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz donmackó #58800 üzenetére
Ez most itt igaz. De itt Debrecenben sok régi sorház van a régi "takarékváltó" vagy lánykori nevén "hídkapcsolással" szerelve.
Ez olyat tud, hogy a van a két váltókapcsolód, a váltószálak helyére bekötöd a fázist és a nullát mindkét kapcsolónál, majd a maradék két közös pontra rákötöd a lámpa két vezetékét. Ma már tiltott...
Így lehet spórolni 1 szál vezetéket pár esetben, de lehet úgy van lekapcsolva a fényforrás, hogy mindkét kapcsán nullát, vagy mindkét kapcsán fázist kap.
Szerk.:
Hja, és a mai kapcsolókban annyira kicsi az érintkezőtáv, hogy alkalmatlanok erre a kapcsolásra. Azaz amikor a megszakítási ív felépül a fázison az a normál váltókapcsoláshoz képest nem üres potenciálra fut, hanem nullára. És fordítva.[ Szerkesztve ]
-
-
chopin42
addikt
válasz donmackó #58800 üzenetére
Köszönöm! Tehát a lényeg, hogy a feketéket folytassam, a nulla megvan a másik oldalról.
Azért volt zavar az erőben, mert egy másik lakásban egyszer akartam kapcslót cserélni, ami szimpla. Lementem a boltba, kértem egyet. Kiszedem a régit, két kék, két fekete. Nem néztem meg fáziscerkával melyik a bemenő, bekötöttem, levágta, bekötöttem máshogy, akkor is, aztán feladtam.Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
donmackó
addikt
válasz donmackó #57249 üzenetére
Erről jut eszembe a múltheti barkácsom. Tönkrement az irányváltó a 1X éves Redline (Régi tesco márka) fúrómban. Volt itthon kétpólusú váltókapcsolóm és beépítettem:
Kicsit meg kellett faragni a nyomógombnál a házat, mert a gyári irányváltó kapcsoló nélkül mindig beakadt a gomb:
Eredmény: II-es állásban balra forog, I-esben jobbra, 0-nál meg semerre.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
törölt tag
válasz donmackó #56631 üzenetére
Nekem eddig 3 ilyen ceruza fáklyám volt. Mi direkt forrasztásra vettük.
Kényelmetlen, kicsi a tartálya, szélérzékeny, nem lehetett vele szépen dolgozni.
Volt amelyik csak annyit bírt amennyi gáz volt benne gyárilag.
Kikás cukorkaramellizáló, vagy dohányboltos vizipipagyújtót tudom ajánlani erre a célra.
Utóbbi:Szerk.:
cinemazealot: Ezek szúrólángos cuccok, nem kormolnak.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz donmackó #56631 üzenetére
Én is próbáltam már nyílt lánggal felmelegíteni az ónozandó vezetéket, hátha hamarabb felmelegszik, de ehelyett a szigetelés ment át kokszba. Ideálisabb a forró fémmel (pákaheggyel) való közvetlen kontaktus.
(#56633) BRIKLY
Jól látom, hogy DVI aljzatról üzemeltetnél analóg VGA bemenettel rendelkező monitort? Az azért nem fog menni, mert pont ez a négy tüske szolgáltatná az analóg jeleket, ettől beszélhetünk DVI-I (integrált) csatlakozóról, Neked viszont csak DVI-D aljzatod van. Próbálkozz inkább DVI-HDMI átalakítóval (ami ugye csak digitális, tehát analóg jelekre nincs is szükség), így akár egy mai TV, akár egy Raspberry Pi-hez kapható HDMI bemenetes USB-ről működtethető kijelző is megfelelne a célnak.(#56632) alcsa
[ Szerkesztve ]
-
Blabcsi
senior tag
válasz donmackó #53351 üzenetére
Annyiért még a tesvírek se mennek már!
Más:
Villámjátékot indítok! Sorsolás Szeptember 11.-e!
Nyeremény egy 10000 Ft értékű tetoválás vagy gravirozás.
Ki nyerhet? Aki like-olja és megosztja ezt az oldalt: https://www.facebook.com/Blabcsi.gravir/ ( értesít a rendszer, nyugi ) A nyertes választhat egy mintát innen: http://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/tetszik/https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
donmackó
addikt
válasz donmackó #52983 üzenetére
Sőt ez még jobb, 4 különböző mérettel rendelkezik. Így lesz mindenhez kulcsod.
-
Rivaul
addikt
válasz donmackó #52909 üzenetére
Amúgy is vennem kell. Akkor az lesz. Köszi. Már, már házi barkács a moci. Legalábbis ahogy szereztem... Egy rakás, drót, szig szallag, kötöző és miegymás... Viszont olcsó volt. Most jön a home made felújítás
Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
donmackó
addikt
válasz donmackó #50811 üzenetére
Esztergákban sincs bitang motor. Legalább is amit én láttam fa esztergát, abban sem volt nagy motor, hanem különböző méretű ékszíj vezető volt és valami kuplungos megoldással váltott fordulatot.
Szerk: Miért is magamnak válaszoltam?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest