Hirdetés
- Az ASUS sem feledkezett meg a kvantumpontos OLED monitorok szegmenséről
- Ha szimulátoroznánk, és van pénz lóvéra, akkor akad ilyen is a piacon
- Felsőkategóriás NVMe SSD készül a Kingston boszorkánykonyháján
- Nyakunkon az ASUS AMD-s csúcsdeszkája
- 4K-s QD-OLED monitor az AOC-tól, picit talán olcsóbban a konkurenciánál
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Új formájú, szimmetrikus egérrel adott magáról életjelet a Pulsar
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nyomtató topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Llew
senior tag
válasz
krizmo_ #12650 üzenetére
Alapvetően ebből indultam ki:
Péksuli Szabival: kovászolt kenyér pofonegyszerűen35 dkg BL112-es félbarna liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
13 dl langyos víz
11 g tengeri só
15 dkg kovászAztán ahogy több alkalommal is a fenti képhez hasonló eredmény lett, meg vagy egy tucat videót nézve, receptet olvasva probaltam finomitani.
A kepen levő kenyér sima kenyérliszt neven futó lisztből van.
A kovász előtte ~8 óraval frissen etetett, szepen feljött volt, csak elmertem és kevesebb lett (10 dg).
Mondjuk a teszta ettől meg szépen megkelt a duplajara:De kiszedve formazatlanul lapos lett:
Mondjuk a rutin nyilvan hianyzik, 10 db alatt vagyok kenyersütesben.
-
Llew
senior tag
Sziasztok!
Kenyérsütős embereket kérdeznék, hogy kovászos kenyérnél mi lehet az oka, ha a végén kicsit ragadós marad a tészta. Nem mondanám nyersnek, de hozzáérve ragadós érzete van. Többször próbálkoztam már Szabi a pék videója és receptje, meg pár hasonló másik alapján, többféle liszttel is, de az eredmény mindig kb ugyan olyan. -
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #12087 üzenetére
Részben lenne igazad, ha tele volna kenyér sütéssel a topik, szvsz.
Az ő-szben is rengeteg sütési receptek vannak.
Az a topik nem az éles késektől hemzseg.
Bele olvastam és az egyik tag azt sem tudja mitől savanykás vagy semleges ízü a kovászos kenyér. -
TheProb
veterán
No, megugrottam az eddigi legjobb receptet. Ez a pizzalisztes, ciabatta lett eddig a legjobb kenyér/zsemle, amit házilag rittyentettem.
Én zsemléket csináltam belőle, mert a kenyerek rendre "rámszáradnak". 1-2 fokkal macerásabb, mint egy sima előtésztás tészta, de egyelőre azt mondom megéri a plusz effortot.u.i.: Ez a Gábor a házipékes oldal teljesen vállalhatatlan adblocker nélkül... Iszonyat túltolják a reklámokat...
-
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #11928 üzenetére
Na nekem is van kenyérsütőgépem de több a macera vele mint evvel. Ott nagyon figyelni kell a dagasztásra mert könnyen cipőtalp lesz a vége.
Áprilisban műtötték a kezemet és kölcsönkértem az unokámtól egy gépet. Hát igazából ha nem lett volna mögöttem a kenyér sütés igen csak gondban lettem volna. Most már abban (is ki merem jelenteni, hogy) profi kenyereket sütök. A sima gépi receptek két nap múlva ehetetlen kategóri, max piritva vagy meleg szendvicsek fogyasztható szvsz. -
válasz
Beni2360 #11779 üzenetére
Ez a zsiradék kérdés érdekes. Meg fogom próbálni, h akkor adom hozzá amikor csipog a gép (ilyenkor lehetne hozzáadni még a magokat pl.) és elkezdi a második dagasztást. Csak ezzel annyi a gond, h észre kell vegyem, h csipog
Egyébként amit leírtam recept az majdnem kitölti az egész gépet (akkorára megnő a végére a kenyér) szóval nem tudom mitől lenne úgy jobb, de megpróbálom.
A gőz problémádat meg nem értem
-
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #11780 üzenetére
Mi pedig enyhe ásvány vizet iszunk, kancsóval szűrt vízzel főzünk, kávé gépbe is szüret víz megy. Na meg a kenyérhez, de van olyan recept ahol kimondottan mentes ásvány vizet ajánl.
Én decemberben vettem sodastrem gépet de olyan savat csinált, hogy 2 nap alatt a párommal együtt fájt a gyomor meg has, savlekötő tabletták stb. Vissza csomagoltam és nyitottam a Kéforrás enyhe üveget, másnapra semmi bajunk nem volt.
Majd vissza viszem a heti 10 db üveget. -
Beni2360
félisten
válasz
body007 #11762 üzenetére
Ha bármi segítség kell keress meg és messengeren megbeszéljük, nagyon finom kalács szerü kenyér.
Oda is bele kostoltam amikor operálták a kéz fejemet. Egy hét alatt már engem nyaggatak, hogy hogyan miképpen és a recept. Ha nincs kenyérsütést háttér nehéz jó kenyeret csinálni. Az elöre beteszem és reggel friss "akármi" vár a gépben. Vicc kategória, mivel minden zacsi liszt lehet már más folyadékot igényel. Nekem macerásabb géppel sütni. Van a Limara pékségek egy jó leirata a gépi sütéshez.
[kép] [kép] [kép] -
Ezt a kenyeret megcsinálhatná valaki, mert a nyálam elcsöppen ahogy a videót nézem
Mondjuk annyira nem tűnik egyszerűnek (a robot asszisztensem írta a receptet, nem tudom mennyire valid...
Ezt tudod, h kell csinálni?
Fluffy Japanese milk breadChatGPT
Igen, a "Fluffy Japanese milk bread" vagyis a japán tejes kenyér (más néven Hokkaido kenyér vagy Shokupan) egy nagyon puha és levegős kenyér, amelyet a Tangzhong technikával készítenek. Ez a technika egy előfőzött liszt és víz keverékét használja, ami segít megőrizni a kenyér puhaságát és nedvességtartalmát. Itt van a recept:Fluffy Japanese Milk Bread Recept
Tangzhong (előfőzött keverék):
3 evőkanál liszt
1/2 csésze víz
1/2 csésze tejTészta:
2 és 1/2 csésze kenyérliszt
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 és 1/4 teáskanál instant élesztő
1/2 csésze langyos tej
1 tojás
1/4 csésze vaj, szobahőmérsékletenElkészítés:
Tangzhong elkészítése:
1.1 Egy kis lábasban keverd össze a lisztet, a vizet és a tejet.
1.2 Főzd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik és sima, gélszerű állaga lesz (kb. 5 perc).
1.3 Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.Tészta elkészítése:
2.1 Egy nagy tálban keverd össze a kenyérlisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
2.2 Add hozzá a langyos tejet, a tojást és a kihűlt Tangzhongot.
2.3 Kezdd el gyúrni a tésztát (géppel vagy kézzel), amíg összeáll.
2.4 Add hozzá a vajat, és folytasd a dagasztást, amíg a tészta sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
2.5 Formázz egy gömböt a tésztából, és tedd egy enyhén olajozott tálba. Fedd le fóliával, és hagyd kelni meleg helyen, amíg megduplázódik (kb. 1-2 óra).Formázás és második kelesztés:
3.1 Miután a tészta megkelt, oszd három egyenlő részre.
3.2 Nyújtsd ki az egyes darabokat téglalap alakúra, majd hajtsd be mindkét oldalt középre, és tekerd fel, mint egy szivart.
3.3 Tedd a tésztatekercseket egy kivajazott kenyérformába.
3.4 Fedd le fóliával, és hagyd újra kelni, amíg a tészta a forma tetejéig ér (kb. 45 perc - 1 óra).Sütés:
4.1 Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
4.2 Kend meg a tészta tetejét egy kevés tejjel vagy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.
4.3 Sütőben süsd kb. 30-35 percig, amíg a kenyér aranybarna lesz és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.
4.4 Hagyd a kenyeret hűlni a formában 10 percig, majd vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson.
Ezzel a recepttel igazán puha és levegős japán tejes kenyeret készíthetsz. Jó sütést! -
KD6-3.7
őstag
Készült itthon kovászos kenyér. Teljes kiőrlésű rozslisztes. Elsőre jól sikerült. Ízre jó, kérge ropogós, nem is túl tömör.
Rozskovászunk van bőven, az lett nevelgetve, hogyan érdemes a hűtőben tartani? Saját tapasztalata valakinek? Saját, kipróbált receptet is szívesen fogad a kedves barátnőm! -
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #11715 üzenetére
Az a recept amit a kenyér sütéshez használok: előtészta 12h/ 150 g lisz, 1g élesztő, 80ml víz, szoba hőmérsékleten.
Az egy kg kenyér fö tésztához 6g élesztő kell még.
Előtésztáról. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Üdv,
Amikor elkezdetem kenyeret sütni nekem se volt semmilyen gépem.
Szerintem, így a legjobb kezdeni, egyrészt, mert jobban megismered a tésztát, és a folyamatot, másrészt ha rájössz, hogy ez mégsem neked való, akkor nem költöttél feleslegesen gépekre. Sok olyan embert ismerek, akik elkezdték, megvettek mindenféle csodadolgot, de nem tartottak ki a sütés mellett.
Mivek a kenyérsütő gépekben készült, kocka/téglatest alakú kenyerektől rosszul vagyok, így azt max arra gondolnám használni, ha bedagassza és megkelessze a tésztát.
A kérdésed egyben meg is válaszoltad, inkább dagasztót vegyél, mint kenyérsütő gépet, mert így nem éri meg.Viszont, a gagyi dagasztók nem érnek túl sokat, így érdemesebb egy komolyabb gépbe beruházni, mint szenvedni, akár több vacakkal is.
Aki gyakorlott a témában és esetleg próbálta mindkét verziót, melyik javasolná?
Mindkét verziót próbáltam. Kezdetben kézzel sima élesztős kenyeret sütöttem, aztán vettünk egy gépet, és egy ideig abban, majd egy idő után csak dagasztásra használtam, de amikor elkezdtem kovászolni eladtuk, és vettünk inkább dagasztós gépet(nem egyből, egy jó ideig kézzel készítettem a kovászos kenyereket is).Többnyire nehezen kel, vizes, iszonyatosan ragacsos és kezelhetetlen marad a tészta.
Az is számít, hogy milyen lisztet használsz, előfordul, hogy ki kell ismerni egy adott lisztet, és csak azután tudsz jól dolgozni vele.Kezdetben ezt a receptet használtam(TK lisztet is használhatsz hozzá): [link] ez rozslisztes: [link] , Mielőtt kovászolni kezdtem ez a recept vált be: [link]
-
TheProb
veterán
válasz
fradi81 #11702 üzenetére
Hagyományos inkább, ahogy írtam a kenyérsütők kocka formájától egyenesen rosszul vagyok.
Olvastam igen, hogy a hajtogatós módszerrel elengedhető a dagasztás is. De ezzel is lehet olyan minőségű kenyereket készíteni, mint dagasztottan? Viszont a 70+%-os tésztát, hogy az istenben tudják olyan állagúra készíteni, hogy hajtogatni lehessen? Meg ugye a folyamatos, pl negyed óránkénti hajtogatás megint csak nem a low effort kategória. Ha dagasztással le tudom a processt és utána elég pihentetni, akkor az nekem kényelmesebb.Tegnap pl olyan teljes kiőrlésűs receptet olvastam, ami már az összekevérs követő negyed óra után hajtogattatni akarja a tésztát... Ezzel szemben én egy fél napos érlelést (jó szó?) követően is csak jó 2-3 kanál lisztes újrakeverést követően tudtam egyáltalán kivenni a tálból a tésztát. De a formáját utána sem tartotta meg.
Btw: tud esetleg valaki ajánlani, kipróbált, kezdőbarát, teljes kiörlésű receptet? (nem arra a fajtára gondolok, ami megfogja a golyót, hanem mondjuk fele-fele vagy minimálisan magasab arányú)
-
Moleman
addikt
válasz
TheProb #11700 üzenetére
Én még a tápláléklánc alján vagyok, egy instant élesztős focaccia-recept nálunk a "kenyér", ez is egy nagyon vizes-ragacsos tészta (80% hidratáció, minimális gyúrással), de a végeredmény nagyon bevált.
Ma példáult őzgerinc formában indítottam, aztán kivettem belőle, ilyen lett:
A héja nem nagyon ropogós, cserébe 3-4 nappal később is finom puha marad. -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Szeretnék áttérni a házilag készült kenyerek/bagettek/stb.-k világába, mert szeretnék friss és minőségi pékárút fogyasztani az étkezések mellé.
Egyelőre a legalapabb receptekkel próbálkozok, amikhez nem kell gép. Viszont hiába követem a recepteket, szívok a tészta előállításával. Többnyire nehezen kel, vizes, iszonyatosan ragacsos és kezelhetetlen marad a tészta. (Eddig előtésztás tésztákkal próbálkoztam). Igazábal ha liszttel pótlom, akkor a végeredményt sikerül kisütni és jó lesz a végeredmény. Csak nagyon messze van attól, amiket a videókban látok, hogy kézzel lazán tudja hajtogatni, formázni, forma tenni.
Most azon lamentálok, hogy kenyérsütőgép vagy egy normális, dagasztós robotgépet vegyek-e. Mivek a kenyérsütő gépekben készült, kocka/téglatest alakú kenyerektől rosszul vagyok, így azt max arra gondolnám használni, ha bedagassza és megkelessze a tésztát. a sütést mindenképp sütőben tervezném.
Aki gyakorlott a témában és esetleg próbálta mindkét verziót, melyik javasolná? Én a robotgép felé húzok, de nincs tapasztalatom, hogy megéri-e a kb 30e forintos ktg-et.
Ami számora fontos, hogy sok effortot nem szeretnék bele tenni. Egyszerű és gyors recepteket keresnék, amikkel nem kell irreálisan sok időt pepecselni.
Még annyi kérdés: Sokszor látom, hogy fedeles, öntöttvas edényt javasolnak, hogy abba süssük a kenyeret a sütőben. Ez milyen hozzáadott értéket képvisel?
Köszi előre is a tapasztalatokat, tanácsokat!
-
Beni2360
félisten
válasz
forras2 #11006 üzenetére
Ha bevágás előtt megszórod akkor csak a vágatlan lesz úgymond rózsaszín a lisztes felé meg fehér. Esztétika, én most el felejtettem megszórni. A vaj adja meg a bukéját, és ettől lesz finomabb és puhább. Eredetileg a zsemléhez nem olaj hanem vaj vagy margarin kel. Lásd vajas kifli. Ott is tej meg vaj van a receptben. E nélkül jobban kenyérre fog hajazni.
Jó lett a tiéd is. -
Keef_Lee
senior tag
Gépben recept tökéletesítéshez...
Nekem sosem sikerült.
Bár néha elégedettek voltunk vele, most hogy már 1,5 éve kovászolunk, a gépes múlt csak nyomokban emlékeztet a kenyérre. -
ernyo15
csendes tag
válasz
body007 #10512 üzenetére
Szia. Igaz nem rozsos kenyerek de emlékeim szerint nem voltak beesve annak idején amikor sütöttem őket. Nekem Hausmeister kenyérsütőm van, nagy üstös (sajnos már nagyon ritkán használom, olyankor kalácsot sütök benne). Azt hiszem neked kis üstös de ezek a receptek nem nagy mennyiségűek. A múltkor is be akartam linkelni de nem találtam már meg az oldalt, így most megkerestem amit kinyomtattam magamnak, ha lesz kedved próbáld ki. [kép] A kenyérsütőmhöz adtak mérőpoharat és két végű mérőkanalat, ezeket használtam ahogy a receptben is van. 1-es programon sütöttem (Alap program)
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
body007 #10512 üzenetére
A problémám, h a végén összeesik a kenyér teteje. Feljön szépen domborúra de a végén összeesik a teje: mint egy vulkán úgy néz ki a végeredmény
Ennek több oka is lehet:
- Túlkelt.
- Nem megfelelő az élesztő vagy annak mennyisége. Érdemes lehet próbát tenni szárított élesztővel is.
- Túl sok viz. Bár ahogy nézem a receptedben nem rosszak az arányok, de a liszt vízfelvevő képessége nem mindig ugyanolyan, így érdemes ellenőrizni, hogy nem túl sok-e a folyadék a tésztában, ha megcsíped és tapad a kezedhez a tészta, akkor sok.1/4 élesztő (12,5g) - kovászbarát még nincs, élesztőzők jelenleg
Nem is lesz.Kenyérgépben nem lehet kovászoskenyeret sütni, de emiatt nem érezd rosszul magad.
Én a receptből elhagynám a szódabikarbónát, nem tudom milyen géped van, de erre a receptre a francia/fehér kenyér beállítást próbáld meg. A kockacukor helyett simán használhatsz nádcukrot.
De bármit is változtatsz mindig csak egy valamin változtass, hogy kiderüljön mivel van a gond.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
body007 #10471 üzenetére
A kovászhoz türelem kell és idő, sose fogsz tudni gyorsan kovászos kenyeret sütni.
Hagyományos és kovászos kenyér receptek kenyérsütőgéphez
Megnéztem néhányat, és van bennük élesztő, ez nem kovászos recept.Korábban ajánlotta megbízható oldalakat, ezeken a helyeken érdemes nézelődni:
Kezdő kovászolóknak:
● Kovász készítés Szabival - napról napra
● Laborka
● Így neveld a kovászodat! -
válasz
ernyo15 #10470 üzenetére
Köszi, közben én is találtam pár receptet / leírást
Ide teszem hátha más is keresne:Hagyományos és kovászos kenyér receptek kenyérsütőgéphez
HÁZI KENYEREK - KENYÉRSÜTŐGÉPPEL!
Kenyérsütő géppel miként készítsünk kenyeret -> Ez jó kis alapozó gépekhezEz is érdekes lehet:
Liszt kisokos – melyiket válasszam?Ez meg a legérthetőbb kovászkészítési "recept" - számomra
Élesztőmentes kovász kenyérlisztből -
ernyo15
csendes tag
válasz
body007 #10454 üzenetére
Valamikor nagyon régen kaptam ajándékba egy kenyérsütőgépet, akkor E.Margit oldaláról megcsináltam néhány kenyeret [link] . Vannak rajta tanácsok ötletek is. Valószínűleg azóta vannak újabb modernebb oldalak most nem kerestem rá de nekem az előbb említett oldal nagyon tetszett. Jelen volt rajta Limara is [link] akinek azóta jelent meg könyve is. Azt hiszem saját oldala is van, nem tudom régről vannak-e ott kenyérsütős receptek is.
-
Úgy néz ki, h veszek egy kenyérsütőmasinát. Tudtok mutatni / írni recepteket? Kis méretű (tömegű) kenyérke lenne a cél, ha lehet minél egészségesebb kivitelben (rozsos, magvas, teljeskiőrlésű, ...) és ha lehet minél egyszerűbben
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10391 üzenetére
Nem hutozted a formakenyeret?
Mostanában nem.Nekem az alap kenyereim se savanykásak, nem szeretem, ha savanyú íz érződik a kenyereken, ezért is tudom használni a sima kenyértésztát szendvicskenyérnek is.
Korábban ezt a receptet készítettem el, nagyon bevált: Szendvicskenyér készítés kovásszalCroissant az nagyon izgatja a fantaziamat de nagyon melosnak hangzik!
Valóban melós kicsit, és nem 1 nap alatt készül, de nagyon megéri.Graef őrlöd van, jól láttam?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #10387 üzenetére
Bedagasztottam 2 kg lisztet kenyérnek, amiből leválasztottam 1kg tésztát, formáztam és egy vajjal kikent formában kisütöttem, alaposan megszoktam kenni vajjal a kelesztés előtt, és akkor is amikor kisült, nagyon jól elszívja a vajat, és nagyon finom lesz.
Egyebkent tartozol meg egy kovaszos kifli recepttel
Mostanában semmire se jut időm, de majd igyekszem pótolni, miután kikísérleteztem a megfelelő kifli receptet.
Croissant próbáltad már? Biztos ízlene a gyerkőcöknek.
-
Beni2360
félisten
Szisztok, egy kis útmutatás kérnék.
A kovászos kenyér készítésenél irjak az sütés elotti 6-8 órávali előkészítést - fel etetést. Es a recept leírásánál meg írjak, hogy fontos hogy a kovászt a csúcs pontjanal kell bedagasztani. Na most akkor ezek időbeni elhelyezése mikent zajlik és mikor látom a csúcs pontot.
Kapok most itt valakitől rozsos kovászt. Irta, hogy fel eteti nekem de mondtam, hogy majd később lesz rá szükségem. Olvasataim szerint át kell etetni fehér lisztre. De hogyan és az hany napot fog igenyelni. Nekem negyon macerasnak tűnik az előtésztás (zürichi kenyerhez hasonlót sütők) kenyerhez képest.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Beni2360
félisten
válasz
perempe #9690 üzenetére
A jó házi kenyér lényege nem a spórolásban jelenik meg. Olvasd el a nyáron nekem linkelt rozsos kenyerének csak a receptjét es maris megtudod, hogy miről beszelek. Amit általában sütők olyan kenyeret nem kapsz uzletben, és nem is drága. Mivel én már nem dolgozom, így nekem könnyebb megcsinalni.
-
Ispy
veterán
Van valakinek valami retro kifli receptje lusták számára?
Én nem szeretek tésztával dolgozni, se sokat bajlódni vele, szóval kovász kilöve, valami élesztős recept kéne, amit ráadásul a kenyérsütő géppel meg tudok dagasztani, keleszteni.
Na, na?
Ezt dobda a gugli, ismeri valaki? [link]
-
looser
addikt
Helló! Bevált kenyércsipsz receptje van valakinek? Az ALDI-ban egy ideje már nem lehet kapni; 3 féle volt, sós, fokhagymás és paradicsomos, de sajnos eltűnt pár hete. A fejemben kb. kétféleképp van meg a dolog, de nincs kidolgozva :-)
1, kenyértésza hosszú hengerekre formázva, kisütni, felkarikázni, beáztatni (vagy épphogy csak beledugni egy picit egy kívánt szószos cuccba (pl. víz, só, fokhagyma)) és kisütni újra.
2, a tésztába belekeverni a kívánt összetevőket, majd henegerekre formázni, kisütni, karikázni és újra kisütni.
A 2. esetnél nem tudom, a tészta kelését befolyásolná-e az eleve hozzáadott összetevők.
-
Beni2360
félisten
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Beni2360 #9077 üzenetére
Korábban tettem be egy receptet, most annyit módosítottam, hogy 250 fokra előmelegített vaslapon sütöttem ki(15 perc alatt), ahogy a pizzat szoktam, valamit nem hűtőzött, a tetejét vizes-olívaolajos keverékkel kentem le.
Mi se eszünk sokat, sőt nem eszünk minden este/reggel kenyérfélét, ma is pl. sushi lesz a vacsora.
-
Beni2360
félisten
válasz
modflow #8740 üzenetére
Nem hiszem, hogy otthoni csak zsemle végett érdemes lenne kovászt csinálni?
Öszben találsz útmutatót. Én ezt csinaltam utoljára a zsemlenek, igaz itt kenyérnek használja de kisebb mennyiségben előző nap össze állítottam és élesztő helyet evvel csináltam és már lazább lyukacsosabb lett. Az alap recept ez volt. Sütő Rama ment a tetejére. -
Keef_Lee
senior tag
Megy nálunk továbbra is folyamatosan a kovászos kenyér projekt, de kellett valami alternatíva, ami gyorsabb.
Ehhez egy sörös angol paraszt kenyér recept vált be.
Most így hétvégén kovászos, hétköznap sörös készül. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
halp-halp
G3ferrari pizzasütő. milyen dolgot lehet vele csinálni, ami nem pizza?
kenyér? lepény? módszerre és receptre lenne szükségem
-
btraven
őstag
-
törölt tag
Csináltam újabb kovászos kenyértésztát, de ez megint ragacsos lett. Amikor még liszteztem, akkor még ragacsosabb lett, amikor bevizeztem a kezem akkor könnyebb volt formázni egy darabig. Úgy tűnik, hogy nagyobb hidratáltság kellene?
450g liszthez adtam 350g vizet.
Szabi receptjét követem, a legelső jól sikerült, azóta egyre rosszabb a tészta állaga bármit csinálok vele.
Az előző sütésnél végül nem kenyér lett, hanem zsemle, de olyan volt, mintha túlkelt volna a tészta, kicsi szétfolyt, lapos lett, de a közepe meg púposan megemelkedett.
Kíváncsi leszek a holnap reggelre. -
krizmo_
Topikgazda
Sokmagvas kovászos kenyér
Recept: [link]
A magokat megpirítottam, majd összetörtem és lamináláskor szórtam rá a főtt krumplival együtt.
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8251 üzenetére
Köszi majd kipróbálom, mindenesetre a sütés teszt nem lett rossz elsőre, ez egy tök alap összekavarós recept csak a dagasztógép ment össz 10 percet, aztán 5-6 órát kelt és ennyi, a mi formakenyér elvárásunkat hozta, ha egy kicsit kevésbé lenne gumis érzetű az még egy plusz lenne. A kovász rozs, a többi kenyérlisztből van érdekes tepertőre emlékeztető aromája lett.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
philoxenia #8222 üzenetére
Élesztővel kezdtem, aztán később öregtésztával sütöttem, de pár éve minden receptemet átalakítottam kovászosra, már csak azzal sütök, minden kelt tészta kovászosítható.
Én minden péksüteményt, kenyérfélét itthon sütök, nem szoktunk ilyesmit venni, így nekem megéri kovászolni. -
törölt tag
válasz
krizmo_ #8204 üzenetére
Köszönöm.
Valóban hatalmas élmény volt. 9 napja izgultam már és amikor tegnap összeesett a tészta, akkor kicsit elszontyolodtam. De amikor ma a sütőben elkezdett megkelni, akkor éreztem, ahogy a kő legördül és leültem a sütő elé 2 perce és csak néztem, hogy mi történik és közben vigyorogtam bele a nagyvilágba.Az első kérdést nem teljesen értem.
Szabi pék receptjét használtam, csak fele mennyiséggel: 450g liszt + 300g víz + 90g 80%-os hidratáltságú kovász + 10g só.Amikor összekevertem a lisztet és a vizet, akkor hagytam pihenni fél órát és utána tettem bele a kovászt, kicsivel később ment bele a só és pici víz, majd dagasztottam. Azután fél órás időközökkel hajtogattam, de a harmadikat már csak a tálban "húzgáltam". Majd hagytam pihenni 1.5 órát a pulton, utána megformáztam és betettem a hűtőbe (ami nálam 3 fokos).
Reggel előmelegített tálba tettem bele, viszont hidegen egyből a hűtőből.Aki meg eddig félt belekezdeni, próbálkozzon nyugodtan, mert csak a félelme nagy és nagyon megéri. Nem is emlékszem már mikor ettem utoljára ilyen kenyér ízű kenyeret. De azóta már ettem egy vajas kenyeret, sonkás sajtos szendvicset és tonhalasat is.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#82860288 #8203 üzenetére
Ügyes vagy! Gratulálok!
Gondolom, hatalmas élmény volt.
Mennyi idő volt a bulk pulton? Hányszor hajtogattad, és milyen időközönként?
Mi volt a recept?Kicsit alulkelt lett, ezért ilyen egyeltelenek a lyukak benne, valamint még a kovászod sem annyira erős, minél többet használod, annál jobb lesz a végeredmény. Csak türelem.
Ha hidrosabb a kenyér akkor természetes, hogy ragad, az elején érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, úgy könnyebben elsajátítod a technikákat.
-
fradi81
veterán
Van egy ilyen recept ez alapján lett sütve ez a kenyér, de csak sima lisztből. Kérdés mi ez a "Forró gőzös sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük." Mitől lesz gőzös? A másik hogy mitől lesz puha a kérge? Ennek elég kemény lett így első körben.
-
krizmo_
Topikgazda
Édesburgonyás - tormás kovászos kenyér
Recept: [link]
Annyi a különbség, hogy lamináláskor az édesburgonya mellett még tormát is reszeltem a tésztára. -
AssAssynn
őstag
Vettem egy kenyérsütőgépet. Szeretnék benne kalácsot sütni. A tervem az, hogy csak belevágom az alkotóelemeket, mint egy kenyérnél, beindítom a megfelelő programot és végül kiveszem a szép kalácsot. Van valakinek tapasztalata ebben? Esetleg bevált receptje?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #7688 üzenetére
Elnézést kérek, uram!
Teljesen jogos a felvetés.
"Egyebkent kb milyen melyen vagod be a kenyereidet?"
Kb. 1 cm mélyen 45 fokos szögben."Es milyen liszttel eteted a kovaszod?"
Akkor megy a legjobbat, ha Garat KBL100-at vagy Manitoba lisztet kap, de nagyon szereti a KBL200-at és az olasz ősbúzás liszteket is. Nem tagadom nagyon el van kényeztetve, de meg is hálálja."Ez is megint olyan szep!"
Köszönöm szépen!Recept a képekhez:
Édesburgonyás kovászos kenyérHozzávalók:
- 600 g Garat KBL 100 vagy bármilyen sima BL80-as liszt
- 400 ml víz (rutintalanabbak 350 ml vízzel próbálkozzanak)
- 180 g 100%-os hidratáltságú kovász
- 12 g só
- 1 kisebb édesburgonyaElkészítés:
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, ezt 1 óra fermentálás követte, majd hozzáadtam a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem. 1 óra elteltével lamináltam és ráreszeltem egy kisebb főtt édesburgonyát aztán 50 percenként 2-szer hajtogattam.
Megformáztam, és kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és ment a hűtőbe kb 12 órára(többet is hűtőzhet, akár 24 órát is, 4 fokos hűtőben). A hűtőből kivéve sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített, gőzösített sütőbe a vaslapra.
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 30 percig sütöttem. -
j.bravo
addikt
válasz
ladybug #7113 üzenetére
gyerekkori rossz élmény az alapja, máig emlékszik hogy kb ovis korában egy balatoni keszegezés után a szülei ijedt arccal etetik vele a kenyérbelet, hátha kijön a torkából a szálka.
Azóta olyasmit sem, amiről tudja hogy nincs benne szálka. Szeretné szeretni, de nem megy
Anyósomnak ellenben tetszene ez a recept.A cukkinirózsákat tuti ki fogjuk próbálni!
-
krizmo_
Topikgazda
Pesztós és kolozsvári szalonnás - sülthagymás - sajtos babka
Tészta recept:
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 220 g kovász (100% hidros)
- 500 g liszt
- 1 tk cukor
- 2 tk sóTöltelék:
- 1 üveg pesto
- Sült hagyma (most Aldisat használtam)
- 150 - 200 g kolozsvári szalonna (kicsit megpirítva)
- Sajtok (többfélét használtam: cheddar, ementáli, kéksajt...)Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, a só kivételével minden ment bele. 1 óra fermentálás után adtam hozzá a sót, ezt követően 3-szor hajtogattam 45 percenként, majd ketté osztottam. Vékonyra kinyújtottam, az egyiket pirított hagymával, sült kolozsvári szalonnával, és sajtokkal szórtam meg, a másikat pedig megkentem pesztóval és reszeltem rá sajtot(kemény sajtot érdemes használni, pl. Parmezánt).
Ezt követően feltekerem a tésztát, majd hosszában kettévágom a tekercset, és a két darabot vágott felével felfelé összetekerem. Egy kenyérsütő forma aljára tettem sütőpapírt, beleraktam a megformázott babkát, és kb. 90 percig a duplájára keleszttettem.
180 fokra előmelegítem a sütőt és kb. 35-40 perc alatt készre sütöm.
Szórtam rá még egy kis reszelt sajtot a tetejére kb. félidőnél.Csak akkor szabad szeletelni, ha kihűlt!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
Tibicsucsu #6213 üzenetére
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Most, hogy már kellően sok pizzát sütöttem otthoni sütőben sütő vason (baking steel), szeretnék elkezdeni kenyérrel is foglalkozni, mert a bolti kenyerek a környéken ehetetlenek.Megmondom őszintén én azt az igazi egészségtelen nagyon friss, ropogós héjú fehér kenyereket szeretem , az esik a legjobban a friss házi libamájkrémmel
Csak hát ilyen kenyérhez nagyon ritkán jutok...
Találtam videókat, blogokat ezzel kapcsolatban, kifejezetten vashoz is, de a fő problémám, hogy itt a garzonban nem nagyon tudok kovászt nevelni. Nincs valami tuti recept kovász nélkül?
Továbbá felmerült bennem, hogy nem rozsdásodik attól a vas, ha én elkezdek alatta vizet gőzölni? -
Üdv! Kenyérlángost csinálnék a hétvégén. Még nem csináltam, mert inkább pizza vonalon mentünk eddig és mindig azt gondoltam, hogy a kenyérlángos fatüzelésű kemencében lehet jó csak (most is ezt gondolom, csak a család nem). Két kérdésem lenne:
1. Krumplis vagy nem krumplis legyen a tészta?
2. Van-e valakinek megbízható receptje? A krumplisra egy ilyet találtam: [link]
Köszi!
-
tepenzed
őstag
Az első konyhai akcióm (melegszendvics, rántottát leszámítva
) és az első sütővason készült pizzám, a 3 napos tészta recepttel. Bár nem lett olyan szép és lehet kicsit vastag lett, elképesztő, hogy végre olyan tészta ízt éreztem otthon, mint a pizzériákban. Főleg a széle, mmmm
Következő lépés a kenyér, illetve a pizza tökéletesítése.
Köszönöm a receptet cha-b úrnak. -
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #5523 üzenetére
Na, akkor a recept.
190 g kovász (100% hidratáltság)
255 g liszt (nálam kb. ugyanannyi pásztói finomliszt, kamutliszt és kenyérliszt keveréke)
50 g barnacukor
1 csapott teáskanál só
2 egész tojás
20 g tej
80 g vajReggel a vaj kivételével mindent robotgépbe tettem, és a legalacsonyabb sebességen addig kevertem (a dagasztókéssel), amíg össze nem állt a tészta. Itt még elég száraz, de a vaj majd ad hozzá nedvességet. Mikor már nem volt benne száraz rész, letkartam és magára hagytam olyan 40 percre. Utána több részletben hozzáadtam a vajat, és kidagasztottam. Mikor kész, a tálban hagytam kb. 1 órára, aztán kivettem, deszkán picit átgyúrtam és letakrava pihnetettem megint kb. fél órát. Ezután jött a formázás. Ez egy negyedkilós sajt, úgyhogy egy kb. 20 centis jénai edény tetejébe tettem sütőpapírt, a tésztát a közepén ellaposítottam, és kinyomkodtam a szélére. A közepébe beletettem a sajtot, amit keresztben bemetszettem. A résekbe fokhagymaszeleteket dugdostam, megszórtam fűszerekkel (bors, bazsalikom, majoranna, oregánó - sajnos friss nem volt) és meglocsoltam egy kevés olívaolajjal. Kép. Utána letakarva (az edény aljával) hűvösebb helyen (19-20 fok) kelesztettem jó sokat, kb. 6 órát, amíg a tészta egy kicsit a sajt fölé emelkedett. Tojássárgája+tej+pici só keverékével lekentem és ment az előmelegített sütőbe.
Alsó-felső, 190 fokos sütő, 25-30 perc, gőz nélkül. Ilyen volt evés közben. Legközelebb a tészta mennyiségét csökkentem kb 1/3-dal, mert nagyon sok lett, nem gondoltam, hogy ennyit emelkedik sütés közben. Egyébként a tészta is finom magában, akár zsömlének is el tudom képzelni (briós recept egyébként). A sajt megolvad, nyúlik, átveszi a fűszerek ízét a sajátja mellé (érdemes a sajtot egy napig szobahőn tartani, hogy érjen), szóval nagyon jó cucc. Kettőnknek nagyon sok volt, kellett mellé a bor, még maradt is belőle (a borból nem). Szóval korai vacsira ajánlott max, vagy 3-4 embernek.
-
krizmo_
Topikgazda
#5292 bugizozi
Köszönöm szépen!#5294 kovacsen222
Küldenék szívesen.#5295 lord_m
Köszönöm, csakis ajándékba.#5296 Soul Gem
Aranyos vagy. Biztos nem lett olyan rossz.
#5298 Tibicsucsu
Köszönöm szépen!Recept:
333 g manitoba liszt
333 g Garat BL80
~ 200 g kovász
500 ml víz
12 g sóÖsszekevertem a liszteket a vízzel és a kovásszal, majd 1 órát így hagytam. Amikor letelt az 1 óra hozzádagasztottam a sót is, majd 40 percenként hajtogattam 3-szor. Aztán formáztam majd ment a hűtőbe, és olyan 19-20 óra múlva 230 fokos előmelegített sütőben vaslapon először 10 percig, majd 230 fokon további 40 percig sütöttem. (Kis tálkba víz volt bekészítve mellé, hogy párologjon).
Ebből a mennyiségből ~ 1 kg-os kenyér lesz. -
inf3rno
nagyúr
válasz
freaghill #5237 üzenetére
Megkérdeztem ma, de ő még az a generáció, aki ránézésre csinálja a dolgokat, nem méricskél. Azért leírom, amit mondott. Ha összerakod még ezzel a videoval [link] és ezzel a recepttel, akkor már egész jól képben leszel. [link].
Kétszer két tekercshez olyan fél kiló liszt kell, esetleg kicsit több, mondjuk 600g. Na most ez füredi vagy devecseri liszt volt nálunk egy 30 évig, de azok a malmok már bezártak. Meg lehet próbálni bármelyik lisztből, nem is feltétlen kell hozzá rétesliszt, vagy lehet fele-fele arányban is, garancia sajnos nincs rá, hogy rendesen fog nyúlni. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik liszt válik be, jó minőségű kell hozzá. Több helyről is hallottam, hogy a Tüskeszentpéteri jó hozzá, úgyhogy szerintem próbáld először azzal. Ehhez kell vizet adni úgy, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Nyilván ő ránézésre látja, hogy mi a jó. Én úgy emlékszem, hogy valahol a levestészta és a kenyértészta között fél úton lehet keménységben, ha ez mond neked valamit. A liszthez kell egy kis langyos víz, amibe teszel egy kis sót, meg egy kanál olvasztott zsír is belemehet. Tojást ő nem szokott beletenni, és ecetet se legtöbbször. Gondolom ha többször megpróbálod, nagyjából kialakul, hogy mik a jó arányok. Másokat nézve olyan 250-300mL lehet a víz és 2 csipet a só.
Ha megvan, akkor jól ki kell dolgozni hólyagosra. Igazából a liszt mellett ez a legfontosabb része. Erről majd küldök képet, mert én is kedvet kaptam hozzá és most szedtünk le egy mázsa almát. Az van, hogy dagasztod, dagasztod 3 ujjal (hüvelyk, mutató, középső) olyan negyed óra, aztán egyszer csak látod, hogy a levegő, amit belegyúrsz az ilyen fél-egy centis hólyagot csinál rajta. Na akkor már nagyjából jó. Mások paskolják, mint a Borbás Marcsi féle videoban, mi ilyet sosem csináltunk, gyúrásnál látszik, nem szükséges, de lehet, hogy a 3 ujjas dagasztás miatt. Utána pihentetni kell kb. egy órát. Ehhez alá szór lisztet, a tetejét bevágja ki tudja miért, utána meg letakarja konyha ruhával. Pihentetni valami langyos helyen kell, de nem jó, ha túl száraz, pl sütő mellett, mert akkor kérge lesz. A lényeg, hogy a hideg hely még ennyire se jó neki. Ha eleget állt, akkor meg kell lisztezni a terítőt, aztán ki lehet tenni rá, megkenni a tetejét olvasztott zsírral és lehet is nyújtani. A nyújtáshoz be kell lisztezni a kezed, különben hozzátapad. Alá kell nyúlni, és húzni egy kicsit rajta. Lehet ujjal felfelé, de lehet kézháttal is. Ha kilyukasztja a körmöd, akkor inkább kézháttal. Körbe kell járni az asztalt, és minden oldalán egy kicsit húzni rajta, amíg a teljes terítőt le ne feded. Utána a szélein le kell vágni a maradékot, de lehet lefelé húzva letépni is.
Ha ki van nyújtva, akkor le kell kenni olvasztott zsírral. Na most én úgy emlékszem, hogy inkább fröcskölte rá a zsírt, mint tollal kente volna. Meg sok biztosan nem kell rá. Utána mehet bele a töltelék. Ez lehet túró, pl 1kg túró, 3 tojás sárgája, 1cs vaníliás cukor és cukor ízlés szerint villával összekeverve, nyomkodva. Lehet beletenni mazsolát is. Tejfölt semmiképp, azt egyszer elkövettem, és elázott az egész. Amit még szokott az a darás almás és a mákos almás. Itt az a lényeg, hogy először a darát vagy a mákot kell rászórni, hogy ne ázzon el. Utána mehet a reszelt alma. Az almát előtte ki kell nyomkodni, szóval érdemes a nyújtás előtt lereszelni, hogy legyen ideje kiengedni a levét. Lehet cukrozni is, ha nem elég édes az alma. Nem jó túl sokat tölteni bele, itt is rá kell érezni az arányra. Nem úgy kell, hogy egy helyre odaszórod az összeset, vagy megpróbálod elkenni a tésztán, hanem ilyen nyomokban oda kell szórogatni.
Ha meg van töltve, akkor két oldalt fel kell húzni a terítőt, és ha minden jól megy, akkor legurul a tészta, és összetekeredik magától. Lesz két tekercsed egy adagból. A köztük lévő részt meg lehet kenni olvasztott zsírral, meg a tetejét is. Elvágni ilyenkor még nem kell, majd csak ha megsült.
A tepsit ki kell kenni zsírral. Mehet bele a dupla tekercs. Lehet hajtani vagy vágni is. Olyan közepes lángon kell neki legalább fél óra. Látni fogod, ha elkezd barnulni. Nem jó túl erős lángra tenni, mert megég kívül, és nem sül át rendesen. Ha kész, akkor lehet szeletelni, porcukrot szoktak még rászórni. Ennyi.
Na most nálunk ez a sváb változat van, mi nem tejfölözünk, hanem olvasztott zsírozunk. A Borbás féle videoban inkább tejfölöznek sok helyen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
#75501312 #5195 üzenetére
Nem tudom. Azt tudom, hogy én ugyanettől szenvedek kenyérrel. Ugyanannál a receptnél ha 1kg-osat csinálok géppel, akkor összeesik, ha 800g-osat, akkor nincs semmi gond vele. Ami más az nyilván az élesztő aránya és a geometria. Esetleg az utóbbi lehet, hogy túl nehéz már akkora méretben a tészta súlya, és az nyomja le. Próbálj meg kisebb zsemléket csinálni, hátha.
-
törölt tag
válasz
kmarci25 #4980 üzenetére
De legalább nem lett tömény, mint az előzők, igaz ez kicsit ruganyosabb.
Volt egy pillanat, amikor majdnem betettem a sütőbe, de ráhagytam még vagy 10 percet. Itt a második kelesztéssel nem stimmel valami.
Lehet hülye kérdés, de a második kelesztésnél is a kétszeresére kell dagadnia? Mert ma amikor majdnem azt gondoltam, hogy jó és még feszes volt a tészta, az kb. olyan 1.5x méret volt, de még nem mertem betenni a sütőbe, mert azt gondoltam nem elég nagy.
Amikor meg a kenyér recepteket olvasom, nincs benne olyan infó, hogy mekkorára kellene kelnie másodszorra.
Mondjuk lehet ettől még mást is rosszul csináltam, de ez a rész nem tiszta még. -
törölt tag
válasz
kmarci25 #4962 üzenetére
Hehe, nagyon örülök, ma reggel csináltam szenyát és azt is vigyorogva ettem. Végre sok kísérletezés után eljutottam ide.
De még legyártok párat, mert ha egyszer sikerül, az még lehet véletlen, de többször már nem.(#4963) oszy
Ez volt a recept nálam a cipóra:
1.2dl víz
20dkg liszt
1g száraz élesztőElvileg a kenyérkére meg ez felszorozva:
3dl víz
50dkg liszt
2.5g száraz élesztőSütés a cipóra (és zsemlékre is) 30 perc volt fedővel, 15 perc fedő nélkül, kicsi vízzel lespriccelve és 2 jégkocka. A kenyérre lehet kicsivel több idő kell majd.
-
krizmo_
Topikgazda
Kovászos croissant recept
- 500 g liszt (én manitoba és királybúza keveréket használtam, de a kenyérliszt is jó)
- 200 g tej
- 100 g víz
- 200 g kovász (100%-os kovászt használtam)
- 40 g cukor
- 10 g só
- Hajtogatáshoz 250 g vaj
- Kenéshez 1 tojás, pici tej, csipet sóKivettem a hűtőből 70 g kovászt, amit 70 g liszttel és 70 g vízzel feletettem, kb. 5 óra múlva már alkalmas volt arra, hogy dolgozzam vele, ekkor a vaj és a tojás kivételével minden hozzávalót összedagasztottam, majd ~12 órára hűtőbe tetettem. (Célszerű éjszakára betenni.) A vajat kivettem a hűtőből és sütőpapír között kinyújtottam, majd ment vissza a hűtőbe. Másnap reggel kivettem a tésztát és a vajat, majd megkezdődött a hajtogatás...
Beteszek egy videót szemléltetés gyanánt, ez segít a hajtogatásban és az pontos felosztásban is: [link]Én 30 percenként hajtogattam a tésztát (összesen háromszor), és a köztes időben visszatettem a hűtőbe, a tészta mindig hűvös legyen, mert ha a vajréteg elkezd olvadni a tészta beszívja.
A formázás utáni kelesztés nekem ~5 óra volt, 27 fokon kelesztettem, fontos, hogy ne kelesszük ennél magasabb hőmérsékleten mert a vaj megolvad, és elszívja a tészta, ezáltal a leveles tészta átalakul egyszerű kelt tésztává.
210 fokon sütöttem 10 percig, aztán visszavettem 190 fokra, és addig sültek, amíg aranybarnák nem lettek.Kicsit hosszú folyamat, de megéri a fáradozást, jó sütögetést!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
#75501312 #4526 üzenetére
4-5 napig simán eláll az említett recept szerint.
Én is szoktam készíteni minden félét zabból, csináltam már zabszeletet, kenyérbe is teszek olykor, kókuszgolyóba is lehet csempészni, de a zabpehelylisztet fehérje turmixhoz is szeretem.
Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a zabliszt és a zabpehelyliszt nem ugyanaz!
Csak mert sokan keverik. -
törölt tag
Nekem a zsír sok, megvan a saját alap lecsó receptem, de sokszor olvastam már, hogy ezek a száraz dunsztos cuccok akár fél-1 évig is elállnak. Márpedig télen jól jönne néha egy kis fehér vagy akár saját kenyérrel tunkolós lecsó.
Anyám meg éppen nemrég emlegette fel, hogy amikor az ő gyerekkorában ('60-'70) disznóvágás volt és sok volt a sült hús, akkor az egyik zsírosbödönbe tették őket. Hónapokig elállt és amikor a sütőben újramelegítették őket, annál omlósabb húst még nem evett.
Nem véletlen, hogy zsírban / olajban / sózva tartósítanak élelmiszert, hiszen régen így csinálták, amikor nem volt hűtő. De nekem az 1kg zsír kicsit sok.
De lehet teszek egy kis próbát, mert most sok paprikám van, lehet befőzök pár adagot és kinyitom 2-3 hónap múlva. -
Essejó
veterán
#Receptek
Csorba leves húsgombóccal
HOZZÁVALÓK
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 fej karalábé
1⁄2 fej zeller
3 ek olaj
1 marék lestyán
30 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
só
bors
2 ek liszt
1,5 dl tejföl
1 db citrom
ELKÉSZÍTÉS
A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyik felkockázzuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és összepirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a lestyánt.
A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, és az átnyomott fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és a levesbe tesszük azokat.
A levest 40 percig lassú tűzön főzzük, azután behabarjuk a liszt és a tejföl csomómentes keverékével. A tűzről levéve a citrom kifacsart levével ízesítjük.Hagyományos fokhagymakrémleves
Hozzávalók
1 egész fej fokhagyma
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 húsleveskocka
2 l víz
1,5 dl főző tejszín
só, bors, kakukkfű, szerecsendió
Fokhagymakrémleves elkészítése
A vöröshagymát apróra vágjuk, vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megszórjuk liszttel és összekeverjük. Felöntjük vízzel, közben folyamatosan keverjük (Ha csomós marad, kézi turmixszal kijavítható.) és beletesszük a húsleveskockákat. Sózzuk, borssal, kakukkfűvel, szerecsendióval fűszerezzük. Felforraljuk, majd lassú tűzön még 10 percig főzzük. A tűzről levéve a fokhagymakrémleveshez hozzáadjuk a tejszínt, így krémesebb levest kapunk. Tálaláskor, a tányérok aljára tehetünk bármilyen fajtájú reszelt sajtot, de csak keveset. A fokhagymakrémleves tetejét díszíthetjük snidlinggel, és pirított kenyérkockát, vagy levesbetét gyöngyöket kínálhatunk még hozzá.
Ha nem akarna krémesedni akkor jó ha van otthon étkezési keményítő.
Ha nincs tejszín akkor jó a tejfel némi zsíros tejjel hígítva, akkor ebben kevered el a lisztet is (habarás) Kevésbé hajlamos így csomósodni.Levesgyöngy (sült borsó)
Hozzávalók:
1 egész tojás
2 evőkanál liszt
só
olaj v. zsír a sütéshez
Elkészítés:
Egy tojást simára keverünk liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, sóval ízesítjük. Szűrőkanálon (vagy tésztaszűrőn) keresztül, állandó keverés mellett (hogy ne csíkokat, hanem borsókat kapjunk) bő, nagyon forró zsiradékba csorgatjuk, és rózsaszínűre sütjük (sütés közben megnő). Jól lecsorgatjuk, szívópapírra terítjük.Sushi recept
40 dkg rizs
5 evőkanál rizsecet
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
16 db nori lap
Tetszés szerinti hozzávalók ( 10 dkg füstölt lazac és olajhal, 1 kisebb kígyóuborka, 1 avokádó, a többi meg tényleg csak annyi, amennyit bele akarunk rakni.
A rizst alaposan 5-6 váltás vízben alaposan megmosom, lehet kézzel dörzsölgetni is, a lényeg, hogy minél több keményítő lejöjjön róla. Ezután annyi vízben felteszem főni, hogy az nagyjából egy ujjnyival a rizs fölött legyen, megvárom, amíg felforr, majd takarékon, fedő alatt 15-17 percig főzöm, ezalatt nem emelem fel a fedőt! Amikor kész, 5 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál cukor és 1 teáskanál só keverékével összekeverem a rizzsel, majd fogok egy tálcát, és nagyjából másfél centi vastagon szétterítem rajta a rizst. Lehet legyezgetni, hogy hamarabb kihűljön. Ezután veszek egy bambusz tekerőt (lehet pl. bambusz alátét), és ráterítek egy nori lapot, vagy felet, ha kisebb makikat (gurigák) akarok. Jöhet rá a rizs, amit vizes kézzel (!) eloszlatok az algalapon, majd ennek a közepére jöhet a lapjában vékony csíkra szeletelt hal, esetleg ennek a tetejére vékony csíknyi uborka, vagy avokádó. De ki lehet próbálni főtt csirkemájjal (az pl. nekem nagyon ízlett). Ügyeljünk rá, hogy a nori tetejénél hagyjunk egy másfél centi üres részt, ez fogja összetapasztani a gurigánkat. Miután a rizsre felpakoltuk a hozzávalókat, egy határozott mozdulattal elkezdem szorosan feltekerni a sushi tekercset. A nori lapok szárazak, könnyen törnek, de a rizs elvileg kellően átnedvesíti ahhoz, hogy tekerni lehessen. Aztán nincs más hátra, minthogy kicsit igazgassunk rajta, és vizes késsel felszeleteljük. Jó étvágyat a japán konyha kedvelőinek. -
inf3rno
nagyúr
Nekem megvolt életem első túrógombóca. Kép nem készült, túl gyorsan elfogyott. A következőnél még tovább egyszerűsítem a receptet, arról majd igyekszem képeket is csinálni.
Most próbálkozom különböző kenyérlisztekkel. Egy fokkal jobb velük a gépi kenyér, mint a BL55-el, de hatalmas különbség nincsen. Inkább csak az állaga kenyeresebb, nem annyira foszlós kalács jellegű, mint a BL55-nél. Igaz most is kevert kenyeret csinálok teljesőrlésűvel. Megnézem majd tisztán fehér kenyérrel is.
-
törölt tag
Pár csirkés alap recept tőlem, hátha hasznos lesz. Ha ezek tetszenek, akkor gondolkozom még, mert van bőven recept, csak elő kell halászni a memóriámból.
Mézes-mustáros tejfölös csirke
0,5 kg csirkemell vagy comb
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 púpos evőkanál liszt
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
1 dl víz
1 kis doboz tejföl (150g - 20%)
só, bors
opcionálisan: kb. 20 dkg bébirépa vagy 2 répa felcsíkozva centi vastagra - 5 centi hosszúraA felkockázott csirkét kevés olajon fehérre pirítom, ha enged kis levet azt hagyom elfőni magas hőfokon (nálam ez a 10-es fok a 12-es maximumból). Utána rádobom a hagymát, a vöröshagymát fél centi vastagra csíkozom, a fokhagymát nagyon vékony szeletekre vágom és így sütöm pár percig kicsit kisebb lángon, hogy a hagyma ne égjen meg (nálam ez 7-8-as állás). Pár perc után rádobom a répát, lehet mirelit is. Amikor újra elkezd sercegni és kicsit pirult a répa is akkor mehet rá a liszt, ezt 1-2 percig kavargassátok. Utána mehet a mustár, méz és a tejföl is de ez már csak közepes hőfokon. A tejfölt beleöntés előtt fél órával vegyétek ki a hűtőből, így nem lesz hideg és nem fog csomósodni, nyugodtan rá lehet borítani. A hőfok mindenképpen legyen közepes vagy kisebb, különben a szósz hamar el fog főni mielőtt sűrűsödne, ezért kell bele az 1 dl víz. 1-2 percig rotyoghat vagy kavargathatjátok is, a lényeg, hogy maradjon szószos és a liszt megfőljön benne rendesen. A fűszereket csak a végén adom hozzá.
Ehhez vagy tésztát csinálok (csavart cső / orsó) vagy jó kis pergős rizst.
Pergős rizs
1 egység rizs (jázmin rizzsel próbáltam eddig)
2 egység víz
só, bors
opcionális fűszerek: nálam morzsolt petrezselyem és metélőhagyma
+1 szál újhagymaÉn a felaprított / karikázott hagymát és a rizst is lepirítom nagyon kevés olajon majd ráöntöm a vizet és hozzáadom a fűszereket. Hagyom forrni / főni közepes lángon, de nem nyúlok hozzá, nem keverem meg, egészen addig, míg majdnem elfő a lé és már látod a rizsszemeket a tetején. Közben ha mégis vegyíteni akarjátok, csak rázzátok meg az edényt. Ekkor elzárod a tűzhelyet és lefeded egy fedővel majd hagyod 20-30 percig pihenni, ne húzd félre, hagyd azon a helyen / égőn, ahol főzted. Nem ragad, szép fehér lesz a rizs és nagyon finom.
Szaftos csirkemell serpenyőben
A csirkemelleket oldalanként 3 percig pirítom kevés olajon magas hőfokon majd dobok alá kis vajat, és oldalanként még 4 percig pirítom őket fedő alatt közepes hőfokon.
Ha felezitek a csirkemellet, akkor elég a 4x3 perc is. A fedő alatt kicsit ereszthet levet is és párolódik így nem szárad ki a vajjal együtt. Fűszerek ízlés szerint, nálam általában csak só, bors és pici pirospaprika.Csirkés-zöldséges húspogácsa
0,5 kg csirkemell vagy csirkecomb
1 kisebb cukkini vagy egy fél nagyobb
1-2 répa
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 szelet kenyér vagy 4-5 szelet toast kenyér
só, bors, fűszerek ízlés szerintÉn minden beledobálok aprítóba és felaprítom őket. A hús mehet pépesre, a zöldségeket nem szoktam pépesre darálni, így lesz kis textúrája. A zöldségek miatt lesz benne bőven folyadék, így egy nagyon nedves (kicsit ragacsos) de formázható masszát kaptok. Formázzatok belőle kis lapos húspogácsákat, mintha hamburgert csinálnátok.
Ezt többféleképpen szoktam kisütni, van, amikor csak kevés olajon pár percig lepirítom, és már kész is, az oldalán látszik, meddig sült meg.
Vajas olajon is nagyon finom, de úgy kicsit édesebb lesz.
És van, amikor 1-2 percig pirítom mindkét felét kevés olajon majd ráborítok egy konzerv paradicsomot, ami inkább legyen leves / püré, mint sűrű és pár percig rotyogtatom. De csináltam már úgy is, hogy 2-3 friss paradicsomot felaprítottam és azt dobtam rá a pogácsákra.Ez nekem vastag hasábbal a kedvencem és tényleg nagyon könnyű a sok zöldség miatt.
-
krizmo_
Topikgazda
Kicsit alakítottam a topik összefoglalón, a topikban található kipróbált és bevált recepteket szedtem össze, és picit csinosítgattam.
Jó néhány recept összegyűlt már, de még lenne mit bővíteni, úgyhogy irány a konyha (nem most azonnal
) és osszátok meg a receptet!
#4444 comegetsome1
Kis szeműt, de ne túl sokat, először próbáld ki mennyire jön be.#4445 xavix13
Általában saját kenyérmorzsából csinálom, szoktam hozzá keverni magvakat is (pl. szezámot, lenmagot), de csináltam már kukoricapehellyel is, utóbbit és a zabpelyhet kevésbé szeretem, mert mintha jobban megszívják magukat olajjal, és a zabpehely kemény lesz. -
törölt tag
Sütőgépes 80 dkg-os kenyér
kérdés: ha jelenleg kovász is, és élesztő is van a saját receptemben. Utóbbit sikerült 1 dkg-ra leredukálni.
Vajon: ha növelném a kovász mennyiségét, teljesen kihagyhatom belőle az élesztőt ? Ilyen mennyiségnek egyáltalán van valamilyen térfogatnövelő hatása ?
-
kmarci25
veterán
Ha már konyhagép: gyümölcspréssel kapcsolatban van tapasztalat? Nem centrifuga, hanem prés. Ezek úgy 110 ezer körül kezdődnek, és határ kb. bármeddig, konkrétan 500-600 ezerig. Nyilván valami olcsóbbat néznék, de nem tudom, hogy milyenek ezek...
kovacsen222: nyilván ki lehet hagyni az élesztőt, de ahogy az már itt a topikban is kiderült, a gép lehetőségei nem igazán alkalmasak a kovászos kenyér készítésére. Bár a kovász mennyiségét nem írtad, úgy gondolom, hogy a mostani receptedben inkább az ízre van hatása, igazán keleszteni csak egészen keveset tud, főleg a rövid idő miatt, bár most, hogy melegebb van, nagyon felgyorsult minden.
-
inf3rno
nagyúr
No én vettem egy Klarstein Snowberry & Choc fagyigépet, végül nem az olcsó lett. [link] Jó fagyit csinál, az eddigiek alapján kell 20% zsír bele és 20% cukor. A receptek, amiket hozzá adtak elég gagyik, inkább jégkását adott nekem a csoki fagyi helyett, de aztán utántöltöttem 33%-os tejszínnel és varázsütésre megjavult. Amire nem számítottam, hogy baszott hangos a gép. 80dB-t mérek mellette, két ajtón keresztül is hallani, hogy jár, rendesen húzza az ember agyát, de majd betolom a zenét arra az egy órára amíg járatom azt kész. Azért rákérdezek a gyártónál, hogy ez most normális e vagy mivan. Úgyhogy most ezzel kísérletezek, a gépi kenyérsütést nagyjából kimaxoltam.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Tibicsucsu #4333 üzenetére
Sokféle jó liszt van. Nem kell törvényszerűen királybúzát használnod a jó kenyérhez... Pásztóit sokan dicsérik. Legutóbb nekem csalódás volt...
A vízzel csak akkor legyél bátrabb ha "profi" vagy... Csak viccelek...de nem tudom kihagyni, hogy ne utaljak vissza egy korábbi szálban amiben a takony tészta volt a hozzáértés mértékegysége... Nem, egyáltalán nem az.
A legtöbbször 60%-os aránnyal szoktunk sütni, ha neked is jó maradhatsz nyugodtan. Jól lehet vele dolgozni. De pl én a múltkor csináltam egy 70%-ost és az már elég folyékony.
Én csapkodni nem szoktam... Hajtogatni viszont igen... Hűtőzni sem...bár sokan csinálják..tervben van, hogy kipróbálom.
Attól függ mi a célod. Ha akarsz egy fix receptet ami bevált akkor használd azt. Ha szeretsz kísérletezni akkor vágj bele módosításokba. De egyszerre csak 1 dolgon változtass, mert nem biztos, hogy tudni fogod mi volt a baj, ha sok a módosítás. -
arcsin
senior tag
válasz
#73959936 #4327 üzenetére
Hát igazán nincs mit
Én legtöbbször a lusta módszerrel sütök kenyeret, aldi kenyérlisztből, de a zacskón javasolt kelesztési idők mindig elegek szoktak lenni. Ha valami mást csinálok, hambibucit vagy hotdog zsemlét akkor is mindig a receptben javasolt idő elég. Van hogy 40 fokon tolom, de kedv függő ( édes tésztákat inkább). Csak hogy ezzel a módszerrel nem kell ráhagyni, figyelgetni, max sima időzítőt tolok rá, hogy szóljon ha kész.
Én is lassacskán fedezem fel a sütőmet, pedig évek óta megvan. Múltkor pld rájöttem van benne gyors felmelegítés funkció, ami tényleg gyorsabb
Kelesztés után, amíg előkészítem a sütésre(spriccelés, bevagdosás, maggal szórás, bármi) pikk pakk a kellő hőmérsékleten van.
-
kmarci25
veterán
válasz
#73959936 #4309 üzenetére
Fura, szerintem ebben a receptben a kovászpor (ez egyébként milyen? a DM-ben kapható?) semmit nem ad a végeredményhez, max. ízben egy nagyon kicsit. A 23 g élesztőtől ez simán megkel. Azaz előbb lesz kész a kenyér, minthogy a kovász elkezdene igazán működni, szaporodni. A helyedben én kicsit lejjebb vinném az élesztőt, mondjuk 17-18 g-ra, és hozzáadnék 100 g kovászt.
De egyébként ilyen kovászport is tudsz készíteni házilag. Az aktív érett kovászt kikened egy sűtőpapírra minél vékonyabba, és hagyos teljesen kiszáradni. Ezután felszeded a papírról és ledarálod. (Én ugyan nem daráltam le, nagyobb darabokban hagytam, de van szárított kovászom, ha bármi miatt kinyírnám azt, amit használok, ebből elvileg újra lehet éleszteni.) -
kmarci25
veterán
válasz
#73959936 #4307 üzenetére
Először is: abszurd és nonszensz a kovászos kenyér gépben
Nehezet kérdeztél. Könnyebb lenne, ha leírnád a pontos receptet, de ultima ratio-ként az a mondás, hogy a teljes liszt mennyiségének a 25-30%-át számold kovász mennyiségként. Tehát ha 1000 g lisztet ír a recept, akkor 250-300 g kovászt használj.
De itt jön a bökkenő, hogy így nagyobb lesz a kenyered. Plusz attól függően, hogy milyen hidratáltságú a kovászod, változik a tészta hidratáltsága is. Ehhez készítettem korábban egy táblázatot, amiben minden adatot meg tudsz adni, a táblázat pedig kiszámolja a pontos mennyiségeket: https://drive.google.com/file/d/1otZDw37FKo9BoLhLqqAEl3y1-rfdTx6B/view?usp=sharing -
inf3rno
nagyúr
válasz
bugizozi #4216 üzenetére
Hát fehér lisztből is több féle van. Érdemes kipróbálni, hátha valamelyikkel jobban sikerül. Még BL55-öknél is nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy milyen malom csinálta és milyen évjárat. Nekem pl a gépi kenyér azóta sikerült 66%-os hidratáltsággal is ugyanazzal a recepttel, amivel előtte nem ment, és a liszten kívül más nem változott. Előtte csak 60% körül nem esett össze.
Talán pizzánál is működik az, amit gépi kenyérre kitaláltam. Sajnos az én gépemen nem tudok hőfokot állítani és lisztből sincs most csak BL55, azért azt csinálom, hogy egy estére hagyom, hogy dolgozzon rajta a kovász, aztán másnap keverek bele 10g körüli élesztőt, ami néhány óra alatt felnyomja. Így valamennyire érződik rajta a kovász is, de dupla olyan magas lesz, és nem lesz atom savas, mintha csak kovásszal hidegen keleszteném. Az élesztő elbontja a savakat és elég gyorsan széndioxiddá alakítja őket, ízre pedig nem lesz kimondottan élesztős. Én 1/2 TK, 1/2 BL55-el csinálom így, de szerintem menne 2/3 TK és 1/3 BL55-el is. Legutóbb, amikor néztem, akkor az volt a határ, aminél még nem húzta le nagyon a TK a kelt tésztát. Gondolom krumplit sem tehetsz bele, ha ennyire számít a rost tartalom.
-
FerNandor
őstag
Köszönöm. Csak elég fura volt.
Én ehhez a "görög kenyérhez" mindig kicsit feluttatom az eredeti recept alapján pár percig, meg a tésztával sem kell amúgy sokat foglalkozni. Kb 10 percből megvan az egész.
Az öregtésztáshoz nem, ott a recept is úgy írja, hogy csak hozzá kell morzsolni. -
inf3rno
nagyúr
No én megpróbáltam újra csak kovásszal ugyanazzal a recepttel. Most 5 helyett olyan 7 órát hagytam kelni az este szobahőmérsékleten, de alig volt valami változás reggel, amikor ránéztem. A második dagasztás után 3 óráig meg sem mozdult egyáltalán, úgyhogy fogtam, és kevertem hozzá megint élesztőt. Most csak 10g frisset a legutóbbi 25 helyett. Így olyan két óra alatt érte el a megfelelő magasságot. Most egy kis oliva olajat is tettem bele, úgy látszik, hogy az nem befolyásol semmit.
Ez alapján az S. cerevisiae, ami az élesztőben van teljesen kihalt a kovászból, különben hozzáadott élesztő nélkül is elszaporodott volna és felnyomta volna a tésztát. Arra tippelek, hogy azért indul meg néha ilyen véletlenszerűen, ha tovább várok, mert a levegőből száll bele az élesztő. A kovászban is van valami, ami széndioxidot termel, de úgy néz ki, hogy csakis magas hidratáltság mellett. Amíg a tészta alig csinált valamit az este, addig odaraktam melléje a kovászt, és reggel a hűtőbe kellett tennem, mert már majdnem kifutott. A kovász ugye 100%-os hidratáltságú. Na most ezzel az Aranykalász BL55 liszttel szerintem 65% fölé nem tudok menni hidratáltságban, és az is már nagyon határeset. Olyan 60-65% lehet, amivel még megáll a saját lábán a tészta, 67%-nál már biztosan nem, 57%-nál meg még biztosan igen. Maximum adalékkal tudnám ezt kijjebb tolni, de ha adalékozni kell, akkor meg már nincs értelme az egésznek. Úgyhogy nagy valószínűséggel nem megoldható a csak kovászos gépi kenyér ezzel a liszttel. A magasabb hőmérsékletet is kipróbáltam a múltkor, az se jött be. Ezek alapján vagy másik kovász kell, ami jobban termel széndioxidot alacsonyabb hidratáltság mellett, vagy másik liszt kell, ami több vizet képes megtartani úgy, hogy közben nem esik össze a tészta és állagra nem lesz olyan a kenyérbél, mint a szivacs.
Úgyhogy a konklúzió nálam az, hogy
a.) Lehet, hogy nem jó ötlet joghurttal és élesztővel kovászt indítani. De aztán az is lehet, hogy a hagyományos módszerrel is ugyanide lyukadtam volna ki, mert már eléggé kicserélődött, hogy milyen mikrobák vannak benne. Kicsit hasonló a szaga a sárgabarack cefréhez. Nekem végülis tetszik.
b.) Nem a legjobb a BL55 liszt kenyér sütéshez.
c.) Egész tűrhető kenyeret lehet úgy is csinálni, hogy kovásszal kezdem, és ha már van valami íze, akkor keverek hozzá élesztőt, hogy felnyomja.
d.) Olyan gépet érdemes venni, amin állítható a hőmérséklet, és a kelesztési idő kitolható akár egy napig is.
e.) Sajtból származó mikrobákkal lehet sajt ízű kenyeret is csinálni. Egészen fura, ha becsukom a szemem, akkor majdnem olyan, mintha trappistát ennék kenyér helyett. Ami szintén érdekes, hogy olyan lyukakat láttam a kenyérbélben, mint amit sajtoknál szoktam. Az agyam elég nehezen tudta feldolgozni, hogy kenyeret látok, meg hogy ez így lehetséges. Nagyon fura volt.Majd írok receptet később, ha meglesz a pontos idő, víz és élesztő mennyiség, hátha valaki ki akarja próbálni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #4104 üzenetére
Úgy rémlik valami 350 víz 540 liszt a gépi recept, szóval olyan 65%. Csináltam már 300 vízzel is, az 55%, az volt olyan határeset. Valahol a kettő között kezd el morzsolódni a kenyérbél egy kicsit, de ugyanúgy megkelnek. Nem tudom, hogy most vizes e ez a liszt, mert írta valaki fentebb, hogy az idei lisztek vizesebbek, de a régivel legjobban 67%-on ment a gépi, a mostanival meg túl vizes vele. Néhány százalék hidratáltság lehet csak az eltérés amúgy. Ja meg pont ez a lényeg, hogy ez nem kézműves. Kézzel és jó liszttel lehet vizesebb kenyeret csinálni, géppel és BL55-el meg a víztartalom nagyon nem mindegy.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #4108 üzenetére
Szerintem, attól lesz profi egy pék, ha eszek tőle egy kenyeret vagy péksüteményt akkor tudom, hogy azt ő csinálta, mert felismerem a keze munkáját, a stílusát, a receptet. Sokkal nehezebb egyedi recepteket és dizájnt kitalálni, mint eszetkenül sok vizet adni egy kenyérhez.
Fontos, hogy harmónizàljanak az ízek, és ami szép az finom is legyen... Nálam ezek a profizmus ismérvei. -
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #4072 üzenetére
De volt, hogy 24 órán át kelt, mégsem lett az igazi. Amit többnyire tapasztalok magas víztartalomnál, hogy elér egy méretet, és utána nem tud tovább nőni, mert nem tartja meg a saját súlyát. Egy ideje viszont meg sem nagyon indul, csak ha melegítem. Én nem bulk-ozok (bármi is legyen az), csak szimplán összekeverem a hozzávalókat. A mostanit is 6 körül kezdtem és olyan 3-4 körül sütöttem ki. Ennek elég időnek kéne lenni. A kovásszal nem tudom, hogy mi a baj. Az üvegében termeli a buborékokat rendesen, de kenyérben valamiért az egész tészta ilyen elfolyt trutymó lesz és csak sokára kezd valami gázt is termelni. Szerintem a hajtogatás sokat számíthat neki, mert különben nem kap elég oxigént ahhoz, hogy a savakat széndioxiddá oxidálja. Más magyarázatot most nem találok. Egyébként nem vagyok teljesen csalódott a mostanival. Igaz, hogy nem emelkedett meg ez sem rendesen még úgysem, hogy a végén már élesztőt kevertem hozzá, de trappista íze lett.
Nem tudom, hogy az egyedi "recept" miatt, vagy mert előtte sajtot ettem, és úgy gyúrtam át. Én inkább az utóbbira tippelek. Baromi jó, mert egy deka tejtermék nincsen benne mégis rohadt erős íze van.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
AssAssynn #4066 üzenetére
Ezek a vízmennyiségek hány gram liszthez mennek?
Ha kezdő vagy akkor érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, korábban írtam receptet és tanácsot is erre vonatkozóan.Az írásodból nem derül ki, hogy mi is történik a bulk alatt, nem szoktad hajtogatni a tésztát?
Az, hogy lágy az teljesen normális, nekem van, hogy szinte olyan, mint a nokedli, de a bulk végére formázható lesz.A liszt egy elég kényes téma. Én azt vettem észre, hogy nagyon fontos a jó minőségű liszt, sokféle liszttel sütöttem már így van bőven tapasztalatom. Én személy szerint nem szeretem a BL55-ös lisztet, legalábbis kenyérfélékbe semmiképp (amúgy se nagyon, egyébként).
A kenyérliszt (BL 80), sokkal ideálisabb kenyérsütésre. De nekem a 2 nagy kedvencem a királybúza liszt, és a manitoba liszt, ezekből sütöttem eddig a legjobb kenyereket.De az is számít milyen malomból veszed a lisztet, és milyen őrlés. Pl. a kövön őrölt lisztek a legjobbak, csoda milyen kenyerek sülnek ki az ilyen lisztekből.
A kovászos kenyér sütés nem gyors folyamat, nem véletlen a mottó sem, hogy a kovász türelemre tanít.
Ezt nem lehet elkapkodni és odafigyeléssel kell csinálni, különben nem sokat ér, a kovászos kenyér egyszerűen igényli a szeretetet, amit szenvedéllyel kell csinálni. Legalábbis, szerintem.
-
AssAssynn
őstag
(#4053) kmarci25: Köszönöm! Kifogom próbálni ezzel a módszerrel. Nekem is volt eszembe a fagyasztó, mondván, hogy a hideg után melegbe téve jobban megdagad majd.
(#4054) krizmo_: Köszönöm. Sajnos ez sem tűnik túl rövidnek.
Egyéb: végül elég ragadósra sikerült keverés után a tészta (Szabi receptje alapján a BL-55-ös liszttel nekem mindig ez van... kezelhetetlenül ragad, még úgy is, hogy 480 víz helyett csak 380-at tettem bele), így szinte egyből tettem is át a formába, majd a sütőben 30-40 fokon volt 2 óráig, mire kb. kétszeresére megdagadt. Utána felhúztam a sütőt 250 fokra, majd egy negyed óra múlva vissza 210-re és még 15 percig volt a sütőben. A ragadós massza tésztát esélytelen volt bevágni, így oldalt repedt kicsit, de azért jó barnás lett, és egy kicsit túl kemény is lett a héj a szenyakenyérhez képest. Belül apró kis bubik voltak. Elég tömör lett, nem túl lágy. Hiányzik a kovászos íz, illat is. Azért összességében teljesen ehető, úgyhogy örülök, hogy nem lett pazarlás, de ezt még finomítani kellene. Legközelebb megpróbálom ugyanígy, de több időt hagyok neki kelni, és nem 250-re, hanem csak 220-ra fogom beállítani a sütőt.
Megint más: lett sütve megint sima kovászos kenyér, ami múltkor elég jól sikerült. Akkor nagyon ragadós lett a tészta, ezért most elhatároztam, hogy kevesebb vizet teszek bele. 600 helyett most 450-et tettem. A gyúrásnál kb. így lett olyan állagú, mint a videóban a 600-al! Örültem is neki, de másnapra, mire kivettem a hűtőből, elég kicsinek és keménynek tűnt. Nem sokat mozdult 18 óra elteltével sem. Sütés közben persze megindult, de nem lett akkora, mint múltkor. Gondolom a kevesebb víz volt az oka. Szóval most vagy több víz és ragacsos és szinte lehetetlen a hajtogatás. Vagy jól kezelhető, de kisebb. Azért jövőhéten teszek majd próbát még 500gr vízzel is.
-
AssAssynn
őstag
Tudom, hogy a kovász meg a gyorsaság az két különböző dolog, de tudnátok nekem egy nagyon gyors kovászos kenyér receptet ajánlani?
Részben ide tartozik: szeretném most sütőformában készíteni a kenyeret. Olyanban, aminek nincsen fedele. Elkezdtem Szabi szendvicskenyér videója alapján, de közbejött valami és most nincs időm befejezni a hosszú procedúrát, meg nem is igen lesz... Reggel feletettem 100gr kovászt 200gr liszttel és 200gr vízzel, nemsokára letelik a 10-12 óra várakozási idő. Nem akarom kidobni, ezért valami jót ki akarok hozni belőle. Néztem a soron következő folyamatokat, de rájöttem, hogy nem sok mindent tudok lecsípni, hogy időt nyerjek, így valami újat kell előhozni.
Van egy tervem: az idő letelte után rányomom a kellő vizet+lisztet és sót, jól megdagasztom, különszedem a 3 sütőforma mennyiséget, azt egyből meghajtom, beleteszem a formába, és a sütőbe teszem, ahol vagy szobahőmérsékleten, vagy ilyen 40-50 fokon kelesztem egy órát, majd felhúzom a sütőt ~240 fokra, amit ha úgy látok később visszább veszek és hátha így jó lesz. Vélemény? -
inf3rno
nagyúr
válasz
inf3rno #4044 üzenetére
No végül matekoztam egy kicsit, és kijött egy tök érdekes képlet arra, hogy a hidratációt hogyan lehet változtatni. Gondoltam megosztom.
m = mass (tömeg)
f = flour (liszt)
w = water (víz)
h = hydration (hidratáció)
m = w + f
h = w/f
1 - starting mixture (kezdeti keverék)
2 - ending mixture (végső keverék)
x - addition (hozzáadott anyagok)
(h2-h1)*m1 + h2*(1+h1)*fx - (1+h1)*wx = 0A gyakorlatban ez sokat egyszerűsödik, mert általában csak vagy vizet vagy csak lisztet keverünk hozzá. A kovász esetében meg biztosan csak lisztet, mert általában hidratáltabb szokott lenni, mint a tészta. Én ezen felül azt szoktam, hogy a hozzáadott liszt tömege a kovász valamekkora hányada legyen, mert úgy egyszerűbb számolni vele, ha pl a kovász mennyiségének a harmada kell ahhoz, hogy beállítsam a megfelelő hidratáltságra, aztán meg keverek még hozzá tésztát, aminek meg stimmel a hidratáltsága.
(h2-h1)*m1 + h2*(1+h1)*fx - (1+h1)*wx = 0
wx = 0
fx > 0
m1 = r*fx
(h2-h1)*r*fx + h2*(1+h1)*fx = 0
(h2-h1)*r + h2*(1+h1) = 0
r = h2*(1+h1)/(h1-h2)Szóval pl ha van 100%-os hidratáltságú kovászom, és 67%-ra akarom beállítani, akkor 100g kovászhoz kell negyed annyi, tehát 25g lisztet kevernem.
r = h2*(1+h1)/(h1-h2) = 0.67*(1+1)/(1-0.67) = 4
fx = m1/r = 100/4 = 25A gyakorlatban most ez alapján csináltam az új receptemet, amit könnyű kimérni. Beállítottam 150%-ról 100%-ra a kovászt, igaz jóval szárazabb így, és nehezebb keverni, de az etetése egyszerűbb, mert azonos tömegű víz és liszt kell hozzá. Aztán kiszámoltam 200g kovászhoz és 1kg-os kenyérhez az értékeket, hogy 67% legyen a hidratáltsága a tésztának.
200g kovász (100%) + 500g liszt + 300g víz
Valamennyit persze fog csalni a kovász, mert a keményítő és fehérje lebontása víz képződéssel jár, de ennyi talán belefér. Ha mégsem, akkor majd újra számolom úgy, hogy ezt is belekalkulálom valahogy. Szerintem vagy holnap vagy pénteken fogom tesztelni, addigra elfogy az előző kenyér.
-
krizmo_
Topikgazda
Akik most kezdték a kenyérsütést, illetve kovászolást ne ijedjenek meg, ha a kenyerük nem úgy sikerül, ahogy az a receptben meg van írva, pl. reped, más a vízigénye, nagyon gyorsan megkel stb.
Sajnos több liszttel tapasztaltam gondokat az utóbbi időben, ennek oka, hogy a legtöbb liszt, amihez hozzá lehet jutni friss őrlésű búzából készül, nincs ideje kiszáradni, mert gyakorlatilag azonnali felhasználásra kerül.
Többen panaszkodtak ezzel kapcsolatban, és már a malmok is fel lettek keresve, mert sokan nem értették a megváltozott lisztminőség okát.
Tehát, ha nem úgy sikerül a kenyér, ahogy kellene/szeretnétek, ne adjátok fel!
Lesz még jobb is. -
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_ #4010 üzenetére
Egyelőre fel. Sajnáltam a sok lisztet, ami belement, meg az első kenyér után nem is sikerültek úgy a dolgok és már nem akartam vele foglalkozni. Úgyhogy maradok a bevált öregtésztás és "görög" kenyérnél. Meg majd pizzát szeretnék mostanában sütni. Talán találtam egy rendes receptet. [link]
Vito Iacopelli nagyon megtetszett youtube-on, de szerintem "nagyon" sok élesztőt rak bele, ami miatt nekem múltkor rettentően túlkelt és használhatatlan lett a tészta. Eddig komolyabb helyekről mindig azt olvastam, hogy 1 kg liszthez max 1g friss élesztő.. -
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #4003 üzenetére
Nekem sikerült élesztőt szereznem, igaz frisset szárított helyett. Letoltam ugyanazt a programot, mint legutóbb, csak most 67% hidratáltsággal 80% helyett, és egész tűrhető lett.
Még összeesik egy kicsit és élesztősebb az íze, mint amikor kétszer kel, de állagra ez eddig a legjobb az összes közül, amit géppel csináltam (talán olyan 20-30 darabot eddig). A program annyi, hogy 10 perc előmelegítése, 30 perc dagasztás, 70 perc kelesztés, 80 perc sütés. 300g TK, 300g BL55, 400g víz, 25g olaj, 12g só, 10g cukor, 7g szárított vagy 25g friss élesztő. Próbálkoztam előtte kétszeri és háromszori kelesztéssel is, de valahogy ez jóval stabilabb, és állagra is inkább kenyér állagú, mint ami azokkal sikerült. A kétszerivel a gép az alap programokkal inkább kalácsot csinál, ami finom foszlós, tényleg jó, csak szerintem nincs kenyér állaga. Most az a gondom az élesztőssel, hogy vagy túlságosan élesztő íze van, vagy ha hagyom dolgozni, akkor túlkel és összeesik. Nem igazán van középút, mert pl ennél még mindig élesztő íze volt, de már egy kicsit megrogyott a teteje. Esetleg az élesztő mennyiségével tudnék még játszani, hátha az jelent valami különbséget. Ezen kívül még azon tudnék módosítani, hogy veszek BL80-at, de ritka nálunk a boltokban, mint a fehér holló.
A kovász nekem most a hűtőben van, tegnap etettem. Egyelőre még túl friss, csak 3 napos, de élesztővel és élőflórás joghurttal indítottam, úgyhogy talán használható már így is. Ma megpróbálok a felével egy kenyeret ugyanezzel a recepttel, a másik felét meg megetetem. Kíváncsi vagyok, hogy mire jutok vele. Valószínűleg nem kel majd meg eléggé, vagy savanyú lesz, de majd kiderül.
-
krizmo_
Topikgazda
-
törölt tag
válasz
inf3rno #3981 üzenetére
Na jó, hát leírom a jelenleg én általam készített rozsos kenyér receptjét.
azért lesz érdekes, mert nemcsak sikér és kovászpor, de élesztő is van benne.
hiszem, véletlenül akadtam rá.Egy házi kenyér elkészítésének receptjét kerestem és találtam, ezt finomítgattam.
30 dkg bl55-ös liszt, 20 dkg. rl190-es roszliszt, 1 kanár sikér, 1 kanál kovászpor, 3 dl langyosnál melegebb víz (nem meleg víz) 2 dkg. élesztő, 1 kanál zsír, 1 kanál ecet, 1,5 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só és ízlés szerint 1 fajta mag (len, szezám, chia, napraforgó)
Először a választott magvat megpirítom, nem megégetem.... összekeverem a liszteket és a sikért, félreteszem.
A vizet az edénybe öntöm, mivel a langyosnál melegebb mire átveszi a lemez hője is a magáét kb. langyos. ebbe teszem a kanál kovászport, melyet úgy keverek el benne, hogy nem érek sem az edény aljához se oldalához. Ezután teszem bele a kanál zsírt, amelyet hasonló módon oldok fel. azután mehet bele a só-cukor-ecet.
Ráöntöm a lisztes keveréket, tetejébe készítek szélesebb lukat, oda megy a két deka hagyományos élesztő morzsolva. (A magvakat vagy a lisztes keverékbe lehet tenni, vagy ha van adagoló a gépben akkor oda.)
Én szoktam várni kb 5 órát, míg elindítom a folyamatos, vagyis inkább úgy írom, hogy időzítek. Azaz a reggel bekészített hozzávalókkal dél körül kezd el gép dolgozni, azaz teljes kiőrlésű kenyér készítése...750 gr....közepes szín...2 óra 45 perc
Majd 800 grammos kenyér lesz belőle, ami frissen mennyei, nem tiszta lyuk ugyan a kenyér, de vannak lyukak benne és a hozzávalók miatt nem lesz kemény és nehéz, mint az elején, amikor kezdtem. Nagyon puha és az íze másnap is ugyanolyan....sajnos elfogy...
Azt gondolom a liszt-aránynak köszönhetően igenis egészséges és finom kenyeret alkottam.
(#3998) krizmo_
értem és köszönöm,ja: a 12-es és 16-os program kombinációjával sem jön össze ? vagyis miután gyúrt és pihentette, kiveszed és annyiszor hajtogatod, amennyiszer csak kell ? aztán sütöd ?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3987 üzenetére
Ja én nem szoktam dühöngeni, sőt nem is igazán számítok rá, hogy jól sikerül. Élesztőssel is kísérletezek, hátha tudok valami jobbat kihozni belőle, mint az előző, aztán a fele összeesik ezzel is. Ha az lenne a szempont, hogy mindegyik tökéletes legyen, akkor benyomnám az 1-es receptet fehér kenyérliszttel, aztán kalap. Az összetételre nagyjából már világos, hogy 67-70% hidratáltság kell, most a kelesztési és dagasztási időkkel játszom, hátha jutok velük valamire. A sütési idő már maxon van, a hőfokot meg sajnos nem tudom állítani ezzel a géppel. Eléggé korlátozottak a lehetőségeim, de szerintem így is ki lehet hozni vele valami elfogadhatót.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Már egy ideje szemezek ezzel a kenyérsütővel: Tefal PF220838
És ezzel párhuzamosan recepteket is olvasgatok neten, és nem egy helyen találkoztam olyannal, hogy kovászos kenyér sütése ajánlottabb inkább gáz/villanysütőben.
A kérdésem az lenne, hogy akinek van ilyen Tefal kenyérsütője (vagy ehhez hasonló), és sütött már benne kovászos kenyeret, milyen lett a sütés végeredménye?
Miért ajánlottabb kovászos kenyeret sütőben sütni nem pedig kenyérsütőben?Köszönöm a választ.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
pvt.peter #3967 üzenetére
Hát én nem szoktam, mert öreganyám csinálja az alapján, amit olyan 70-80 éve tanult a dédanyámtól. Én csak annyit láttam, hogy só, kapor és kenyér megy rá, aztán kirakja a napra olyan 2-3 napig, hogy érjen. Nem rémlik, hogy ecettel meg ilyesmikkel bűvészkedett volna, de majd rákérdek a receptre. Azt tudom, hogy amiket felsoroltál, azokat a szódabikarbóna kivételével az ecetes uborkába szokta tenni, de az télire van, ez a kovászos meg pár napon belül elfogy, max egy hétig tartható el hűtőben miután beérett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Segíti a Xiaomi a rendőrség munkáját a halálos EV-baleset után
- Gyúrósok ide!
- Új formájú, szimmetrikus egérrel adott magáról életjelet a Pulsar
- Óra topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad Gaming 3 Garancia: 2026.07 // R7 5800H / GTX 1650 4GB
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5 év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest