Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #75501312

    törölt tag

    Pár csirkés alap recept tőlem, hátha hasznos lesz. Ha ezek tetszenek, akkor gondolkozom még, mert van bőven recept, csak elő kell halászni a memóriámból. :DDD

    Mézes-mustáros tejfölös csirke

    0,5 kg csirkemell vagy comb
    1 fej vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    1 púpos evőkanál liszt
    2 evőkanál méz
    1 evőkanál mustár
    1 dl víz
    1 kis doboz tejföl (150g - 20%)
    só, bors
    opcionálisan: kb. 20 dkg bébirépa vagy 2 répa felcsíkozva centi vastagra - 5 centi hosszúra

    A felkockázott csirkét kevés olajon fehérre pirítom, ha enged kis levet azt hagyom elfőni magas hőfokon (nálam ez a 10-es fok a 12-es maximumból). Utána rádobom a hagymát, a vöröshagymát fél centi vastagra csíkozom, a fokhagymát nagyon vékony szeletekre vágom és így sütöm pár percig kicsit kisebb lángon, hogy a hagyma ne égjen meg (nálam ez 7-8-as állás). Pár perc után rádobom a répát, lehet mirelit is. Amikor újra elkezd sercegni és kicsit pirult a répa is akkor mehet rá a liszt, ezt 1-2 percig kavargassátok. Utána mehet a mustár, méz és a tejföl is de ez már csak közepes hőfokon. A tejfölt beleöntés előtt fél órával vegyétek ki a hűtőből, így nem lesz hideg és nem fog csomósodni, nyugodtan rá lehet borítani. A hőfok mindenképpen legyen közepes vagy kisebb, különben a szósz hamar el fog főni mielőtt sűrűsödne, ezért kell bele az 1 dl víz. 1-2 percig rotyoghat vagy kavargathatjátok is, a lényeg, hogy maradjon szószos és a liszt megfőljön benne rendesen. A fűszereket csak a végén adom hozzá.

    Ehhez vagy tésztát csinálok (csavart cső / orsó) vagy jó kis pergős rizst.

    Pergős rizs

    1 egység rizs (jázmin rizzsel próbáltam eddig)
    2 egység víz
    só, bors
    opcionális fűszerek: nálam morzsolt petrezselyem és metélőhagyma
    +1 szál újhagyma

    Én a felaprított / karikázott hagymát és a rizst is lepirítom nagyon kevés olajon majd ráöntöm a vizet és hozzáadom a fűszereket. Hagyom forrni / főni közepes lángon, de nem nyúlok hozzá, nem keverem meg, egészen addig, míg majdnem elfő a lé és már látod a rizsszemeket a tetején. Közben ha mégis vegyíteni akarjátok, csak rázzátok meg az edényt. Ekkor elzárod a tűzhelyet és lefeded egy fedővel majd hagyod 20-30 percig pihenni, ne húzd félre, hagyd azon a helyen / égőn, ahol főzted. Nem ragad, szép fehér lesz a rizs és nagyon finom.

    Szaftos csirkemell serpenyőben

    A csirkemelleket oldalanként 3 percig pirítom kevés olajon magas hőfokon majd dobok alá kis vajat, és oldalanként még 4 percig pirítom őket fedő alatt közepes hőfokon.
    Ha felezitek a csirkemellet, akkor elég a 4x3 perc is. A fedő alatt kicsit ereszthet levet is és párolódik így nem szárad ki a vajjal együtt. Fűszerek ízlés szerint, nálam általában csak só, bors és pici pirospaprika.

    Csirkés-zöldséges húspogácsa

    0,5 kg csirkemell vagy csirkecomb
    1 kisebb cukkini vagy egy fél nagyobb
    1-2 répa
    1 vöröshagyma
    2-3 gerezd fokhagyma
    1 tojás
    2 szelet kenyér vagy 4-5 szelet toast kenyér
    só, bors, fűszerek ízlés szerint

    Én minden beledobálok aprítóba és felaprítom őket. A hús mehet pépesre, a zöldségeket nem szoktam pépesre darálni, így lesz kis textúrája. A zöldségek miatt lesz benne bőven folyadék, így egy nagyon nedves (kicsit ragacsos) de formázható masszát kaptok. Formázzatok belőle kis lapos húspogácsákat, mintha hamburgert csinálnátok.
    Ezt többféleképpen szoktam kisütni, van, amikor csak kevés olajon pár percig lepirítom, és már kész is, az oldalán látszik, meddig sült meg.
    Vajas olajon is nagyon finom, de úgy kicsit édesebb lesz.
    És van, amikor 1-2 percig pirítom mindkét felét kevés olajon majd ráborítok egy konzerv paradicsomot, ami inkább legyen leves / püré, mint sűrű és pár percig rotyogtatom. De csináltam már úgy is, hogy 2-3 friss paradicsomot felaprítottam és azt dobtam rá a pogácsákra.

    Ez nekem vastag hasábbal a kedvencem és tényleg nagyon könnyű a sok zöldség miatt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák