-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibi14
tag
válasz
Frawly #35694 üzenetére
Hát, nem hiszem hogy táp hiba, mert a játék ssd nek nincs semmi baja, meg az adat vingyoknak se, ram hibát is kizárnám, mert teljes generáció csere volt. Az előző ssd 4. generációs rendszeren halt meg. A mostani meg 8. alatt szórakozik, és ugyan úgy a rendszer ssd. mindkét esetben hdd-ről futtatva a windowst nincs fagyás.
Az egész úgy indult, hogy nem tudott bootolni a rendszer, esti leállítás után. Azt megoldottam, utána jöttek a fagyások. -
tibi14
tag
Sziasztok!
Ennek mekkora az esélye? Behalt a Kingston HyperX Fury 2.5" 120GB SATA 3 SHFS37A/120G 4 hónappal a garancia lejárta előtt.Kaptam helyette KINGSTON SUV500120G, ami 5nap üzemidő és 300GB után behalt.Ugyan azt produkálja, mint az elődje, windows fagyások, másolási hiba ilyenek. Vezérlő hibára gondolok.
Vélemények? -
Frawly
veterán
válasz
gya/352 #35689 üzenetére
Ja, hátha munkahelyi gép, akkor meg végképp nem érdemes az SSD miatt aggódni. Ha esetleg belassulna, akkor a legfrissebb Xubuntu .iso-t letöltöd, Rufus-szal kiírod pendrive-ra, bebootolsz Live módban, nyitsz egy Terminált, majd kiadod benne ezeket a parancsokat:
su -
fstrim -a -vDe jó rá valóban a Win To Go futtatása is, valami külső USB-s HDD-ről.
-
Frawly
veterán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ez ilyen. Van, akinél ciripel ugyanaz az SSD, másnál nem. Nálam a 860 EVO nem ciripel. Az MX300 ugyanabban a gépben ciripel, másnál meg nem. Valóban az van, amit már írtak, a táptól függ. Bár olyan írás is van a neten, ami a proci energiagazdálkodással hozza összefüggésben, pl. a BIOS-ban bizonyos C-state-ek kikapcsolása, de ez nekem nem segített.
A 860 EVO-n kívül az összes SSD-m ciripel. ThinkPad X220-ban és Latitude E5430-ban is (ebben nem tudtam kipróbálni a 860 EVO-t).
-
gya/352
tag
válasz
Doky586 #35671 üzenetére
Köszi mégegyszer az ötleteket. Ez az win XP SSD-vel megoldás nekem sem tetszik igazán, de munkahelyi gépről van szó. Gondolkodtam rajta hogy rakok a gépbe RAM-ot és veszek rá egy win10-et néhány ezer forintért, de úgy döntöttem nem invesztálok a saját pénzemből egy fillért sem a munkahelyem gépébe. Ez is csak az informatikusok jófejsége hogy felajánlották hogy raknak SSD-t a gépbe hogy annyival is gyorsabb legyen. Az már más kérdés hogy klónozták a vinyót egy 2010-es Acronis-sal, ami valóban CSAK klónozott, így az SSD-n persze hogy nem lett helyes az alignálás. Hab a torán hogy ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet az SSD-ről nem bootolt, visszatettem a régi vinyót onnan jó volt, az SSD-ről viszont eltünt a partíció. Ha csak tehetem nem szoktam az informatikusaink segítségét kérni, igyekszem mindent megoldani magamnak, úgy gondolom a folytatásban is ez lesz és én fogom újra leklónozni a HDD-t egy AOMEI-vel vagy Macriummal.
-
regener
veterán
Üdv topiklakók, a Crucialhoz kapott Acronis vagy a Macrium jobb ssd->ssd klónozásra?
Partíciókkal együtt persze. 180GB -> 500GB SSD-re költöznék fel. -
Archus
csendes tag
Köszi a válaszokat
Utánaolvasgattam a ciripelésnek, és úgy látom nem vagyok ezzel egyedül.
-
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ha egy vezetékben áram folyik akkor akörül mágneses tér alakul ki. A mágneses terek vonzák vagy taszítják egymást. A vonzás és taszítás a nem rögzített vezetékeket mozgatni fogja, ez bizonyos áram változásokat hangfrekvenciás füttyé alakítja. Ha kézrátétellel sikerül megtalálni melyik alkatrész fütyül akkor kis ragasztóval (pl technokol) jó eséllyel megszüntethető.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Ez a tápegységen is múlik (és azon is, hogy hol milyen a kontakt). Zavarszűrő/ferrit gyűrű/mágnes van -e a megfelelő helyeken. A földelés pl. megfelelő -e. Milyen "minőségű" áramot/villanyt szolgáltatnak. Valaki flexel vagy hegeszt -e ugyanazon a körön. Szóval sok mindentől függhet.
-
Raymond
titán
válasz
Archus #35677 üzenetére
Kiprobalhatod masik gepben es ott jo eselyel nem fog ciripelni. Ez sajnos egy ilyen dolog, valamilyen hardware kombinacio elohozza. Pl. a Crucial-ra itt irtak tobbszor hogy ciripelnek, nalam van most 5 kulonbozo (3x PC, 1x lapos, 1x kulso egy SATA2USB kabelen) es egyik se ciripel.
-
Archus
csendes tag
[SSD Hang]
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Samsung 850 Evo SSD-t. Szépen működik, gyors, csak HDD hangokat ad. Amikor ír vagy olvas akkor hallatszik a tipikus HDD kerregés. Mivel egy csendes laptopban van, (más merevlemez nincs) biztos, hogy ez adja a hangokat. Szerintetek mi lehet ez? Elvileg nincs benne mozgó alkatrész.
Használtan vettem 0 GB írással, papírok nélkül. Szerintetek kínai hamisítvány? HD Sentinel minden infót ír róla, ez alapján jónak tűnik.
De akkor miért van hangja? -
dugo_
veterán
válasz
z123456z #35675 üzenetére
Futtasd le a lemezen, aztán mérj újra:
http://www.puransoftware.com/DiskFresh.htmlEnergiagazdos mókolásnak nem igazán a sebességhez van köze, pláne ha nem is állítottál rajta semmit.
-
-
zizidor
őstag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy az SSD-ről törölt fájlokat vissza lehet még állítani, vagy a trim miatt ezek ténylegesen törlődnek? Van egy Win10-es gép amit eladnék, de a személyes dolgaim nélkül. Elég ha csak törlöm a saját profilomat és a trim elintézi a többit, vagy jobban járok egy újratelepítéssel?
-
z123456z
őstag
Még egy kérdés erejéig visszatérnék a problémámhoz.
Az energiaséma beállításai között van egy hdd-re vagy ssd-re vonatkozó energiatakarékos mód ( nincs előttem, nem emlékszem pontosan ), az úgy emlékszem be van kapcsolva. Az mit csinál pontosan? Okozhatja a lassulást? Ugyebár az update elött is ez az energiaséma volt, akkor nem jelentkezett, de hátha az új fw miatt. Azért kérdem, mert néha, ha más program fut, bezárom és rögtön inditok egy mérést, akkor látszólag semmi gond, de a következő mérés megint lassabb. Valójában nincs látható jele a lassulásnak, azért foglalkozom vele ennyit, mert a tudat idegesít.
Köszi -
-
Frawly
veterán
válasz
Doky586 #35663 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy ha megy, le kell tiltani, hanem ha valakinek csak az XP alternatíva, és nem megy a TRIM, akkor nem kell senkinek a kardjába dőlni, meg emiatt idegeskednie, főleg, ha újabb SSD-je van, az újabbon azt értve, hogy az utóbbi 3-4 évben megjelent.
Persze én XP-t nem használnék semmire. Nem a TRIM miatt, de elég régi, elavult rendszer minden szempontból. Nem kéne már átlag felhasználásra erőltetni.
Nyilván nem haszontalan, ha megy a TRIM, mert megkönnyíti a garbage collectiont. De ha nem megy, az sem lehetetleníti el. Mondom, ez régebbi SSD-knél volt fontos, amik még régi vezérlőkkel voltak felszerelve, amelyekben vagy nem volt GC, vagy volt, de elég kezdetleges. Ott sokat számított, néhány hét alatt brutálisan be tudott lassulni az SSD TRIM nélkül.
Egyébként nekem Linux alatt nincs is engedélyezve a TRIM, sem discard mount nincs, sem rendszeres fstrim. Néha napján kézzel futtatom le az fstrim-et. Volt már, hogy 3 hétig sem futott le TRIM, és nem lassult be az MX300.
Igazából ha nem hiszed el, fordítva kéne, teszteld te a letiltását. Majd számolj be, ha belassulást tudsz kimutatni. Nyilván nem ajánlom ennek ellenére senkinek, ha megy a TRIM, akkor piszkálja, vagy letiltással próbálkozzon. Ha egyszer tudja az SSD és az OS, akkor legyen használva rajta ez a funkció is, ne legyen parlagon hagyva.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Doky586 #35663 üzenetére
Mit korábban írtam, nem ment a trim egy régi 775-s géppel és csak tesztelővel vettem észre, hogy kb felére csökkent az írási sebessége az ssd-nek, de a gép használata közben semmit és mindezt 8-9 hónap után. De ettől függetlenül nem fogom kikapcsolni a mostani ssd-mnél, mert nem véletlen került bele ez a funkció.
(#35664) Sethdobaloah
Nekem egy Toshiba XG4 van és alapjáraton 50 fok körül szokott lenni, pedig hűtőborda is van rajta, intenzívebb használat során 60-65ig is fel tud menni. -
törölt tag
válasz
Nuada herceg #35666 üzenetére
Köszi nektek, akkor én nem foglalkozom vele
Ha meghal, majd cserélig gariban, adatot úgy sem vesztek.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
#42431471 #35664 üzenetére
Corsair?
Egyébként a bx500 melegszik. Többen is azt mondják. Nálam is volt terhelés alatt 70 fokos is.
De valaki más mondta itt a fórumban hogy az övé meg még nem ment 45 fok fölé. Terhelés alatt sem. Szóval nem tudom mit lehet hinni ezzel kapcsolatban.
Én cseréltettem egy másik márkára. -
törölt tag
Vettem egy BX500-as ssd-t, és klónoztam rá a korábbi ssd-t. A gépemben egymás mellé vannak csavarozva, szóval eléggé hasonló körülmények között vannak.
A klónozás közben a korábbi hyperx 40 fok alatt maradt, az új corsair meg elment 67 fokig. (HD sentinel szerint)
Ez normális? Mert nekem eléggé ijesztőnek tűnik. -
-
Frawly
veterán
válasz
gya/352 #35658 üzenetére
Elég sima Ubuntu-t vagy Xubuntut letöltened. Mikor bebootolsz, akkor kipróbálást nyomsz telepítés helyett, így tudod Live módban használni. Mikor már fut, nyitsz egy terminált, oda beírod:
sudo fstrim -a -vEz meg fogja trimezni az SSD összes partícióját. De az az O&O Defrag is megcsinálja, meg akármelyik újabb 3rd party defrag progi, ami már ismeri az SSD-ket. Ezek az újabb progik már töredezettségmentesítést hajtanak végre, ha SSD-t érzékelnek, hanem TRIM-et.
(#35660) Doky586: a modern SSD-ken nem feltétlenül lesz TRIM nélkül belassulás. A modern vezérlőkben elég jó a garbage collection. A régi SSD-knél volt igaz, hogy sokat számított a TRIM.
-
Frawly
veterán
válasz
z123456z #35647 üzenetére
A Rapid Mode nem szemfényvesztés, de erős gép és megfelelő spéci szoftverek kellenek, hogy kihasználd. Egyébként a Rapid Mode arra is jó, hogy valaki megnézze, hogy mi lett volna, ha NVMe SSD-t vett volna. Ha a Rapid Mode nem gyorsít a felhasználásán, akkor az NVMe-től sem lett volna gyorsabb a rendszere a SATA-hoz képest.
-
-
gya/352
tag
Köszönöm mindenkinek az ötleteket. A linuxos megoldás egy pendrájvról nekem is eszembe jutott, de mivel nem vagyok linux user, így nem tudom melyik disztróval érdemes próbálkozni, és milyen parancsot kell lefuttatni hozzá. Valahol egy fórumon olvastam olyat is hogy nem kell ezzel a TRIM-mel foglalkozni, tudomásul kell venni hogy nem támogatja az op rendszer, használni kell az SSD-t és kész. Találtam egy Auslogics Disk Defrag nevű progit, ami elvileg tud valami SSD optimalizálást és fut is XP alatt, el is indítottam, valamit csinált is, elvileg a TRIM-et is csinálná, de olyan lassú volt hogy inkább megszakítottam. Egy fél óra alatt sem csinálta meg és közben a lemezműveleteket meg érthetően nagyon visszafogta, így nem lehetett a gépet addig használni. Ráadásul elég izmos mennyiségű adatírást generált. Az alap kérdésem, hogy a TRIM nélkül mi fog történni, továbbra is kérdés. Szerintem "csak" lassabb lesz egy idő után az írás az SSD-re.
-
Emperor_
addikt
-
válasz
gya/352 #35654 üzenetére
Csak egyetlen ingyenes megoldást találtam rá: Telepítesz usb3 hdd-re egy Win-to-Go t aktiválatlan win10-el és azzal bootolsz és futtatod le hetente az optimalizálást (trim-et).. Sajnos még a winPE sem tudja ezt, legalábbis azok amiket én néztem..
Vagy valami linuxos megoldást.
-
gya/352
tag
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Azt nem írtam, hogy egy Kingston SSD-ről lenne szó. A Kingston programja nem megy XP alatt sajnos.
Valami független program ami végre tudja hajtani a TRIM-et nem létezik? Hogy nem írt még egy ilyen programot senki? -
pepejoe
tag
-
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Biztos hogy azok mennek XP alól..? [kép]
Esetleg a Paragon Hard Disk Manager (fizetős) progival (?) pár naponta v hetente lefuttatni az ssd-n az optimalizálást.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
gya/352 #35650 üzenetére
A legtöbb esetben az ssd-hez járó programmal manuálisan is tudod optimalizálni az ssd-t így sok károd nem lesz belőle, sokáig használtam egy samsung 120 gigás ssd-t olyan gépben ami csak ide módban tudta kezelni a satat, akkor se volt trim meg társai. Használat során nem vettem észre, hogy lassabb lett volna az ssd csak 8-9 hónap használat után tesztelve, de a samsung programjában lévő optimalizálás vagy milyen néven volt lefuttatása utána újra a régi értékeket produkálta az ssd.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 970 PRO 512GB M.2 PCIe SSD
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest