Hirdetés
-
PROHARDVER!
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Előzetes infók kellenek először a hasonlóan jó végeredményhez (mint amit te fel tudsz mutatni
), mert azért mégis egy 6-700€-t érint a dolog, kb egy hónapon belül az eredetileg tervezett nyár körüli-utáni ütemezés helyett.
Utána még +egy százas az adapter(16xPCIe3.0), és még jön majd a kinézett (4070Ti 16GB-os)VGA, a szeptemberi iskola kezdési (árfelhajtó) őrület előtt.
Táp az van kb fél tucat a polcon.Ez az A-Terv!
Az Ember tervez, az Isten...Például egy jó kérdés: Mi az a te lapos-specifikációidban, amiből kiderül, hogy van az az igénybe vehető 16xPCIe lehetőség(ami más gépeknél nem nagyon ám!
-
5leteseN
senior tag
Abban tudnál segíteni(mint í típus kb szakértője
), hogy a Clevo 775TM1-G tudja-e azt a 16xPCIe csatornás eGPU lehetőséget amit tieddel sikerült elérni?
Egy ismerősnél van egy ilyen, és gyanúsan: el fogja(akarja ? ) adni.
Ha tudja ezt a teljes PCIe sávszélesség kihozását, akkor még érdekelne is! ..."esetleg"!Néztem én is a netet, de ezt nem tartják fontos infónak, nincs nagyon leírva, vagy nem tudom, hogy mit kellene keresni a sok-ezer karakterben. A gépi fordítás is csak bonyolítja sokszor a dolgot. : (
Előre is
-
5leteseN
senior tag
Az általad megadott eladói oldalon szereplő GPU-Z kiírja, hogy a csatoló 16xPCIe3.0-ás üzemmódban dolgozik:
Miért meglepő, hogy a szintén 16xPCIe3.0 üzemmódban működő asztali 4080 Super-rel azonos teljesítményt hoz?
Azonos PCIe sávszélességen működnek a bemutatott képernyőképek alapján.
A Thunderbolt 4.-5. pedig csak 4xPCIe3.0 csatornát használ, míg a te MXM csatolód 16xPCIe3.01-át.Én nem látok ellentmondást abban, hogy a gyári sávszélesség és annak negyede között komoly teljesítmény különbség várható nagy teljesítményű VGA-k esetén, főleg ha a képet a TB-4.-5.-ös csatolón még vissza is kell küldeni a lapos monitorára a negyedelt kb 40GBps sávszélességet tovább csökkentve-felezve.
-
5leteseN
senior tag
Igen a Thunderbolt egy letisztultabb, kényelmesebb. kompatibilisebb megoldás, aminek jól levezetted, hogy ára van(10-50% sávszélesség "veszteség") a többi, most alakuló, és gyakorlatilag szabadon-nyitva hagyott technológiai résekre építő eGPU-s megoldásokhoz képest. A másik erős megfizetendő ár a szó szerinti ár, ami elég horror is tud lenni.
Az eredeti kérdéshez visszakanyarodva: az adott ASUS CPU a Yt-videó CPU-jának fele teljesítményét tudja. Ezért is írtam, hogy érik egy cser, ha továblépés lenne az igény. A fejlesztés csak eVGA-val elég korlátozott emiatt a CPU-limit miatt. Egyébként érdemes lenne megnézni a a reálisan szükséges igényeket.Példák:
- ha a játék a laposon fog menni, akkor eleve FHD felbontás főlé nem érdemes beállítani az emberi szem felbontása miatt, 15-17"-on nincs az emberi szemmel érzékelhető előny 1080p és magasabb felbontások között. A 1080p elég.
- 90PFS feletti beállítást kb. Sólyomszem(Karl May), az "Amerikai mesterlövész" és a mindent-is-tudó-ninják képességeivel tudja valaki kihasználni!
... + természetesen Chuck Norris!
- A max 90 FPS igényes játékosnak is elég!Azt is érdemes megnézni, hogy a lapos kijelzője lesz használva, vagy a külső monitor, mert a saját kijelző használata a lapos kijelzőre vissza küldött kész képpel lefelezi az egyébként is csak 32-40GBps-os Thunderbolt sebességet(lásd a Yt videó).
Én ehhez a laposhoz egy 4x4.0-ás/3.0-ás PCIe csatornát(NVME) használó külső dobozt építenék, a következő laposhoz méretezett VGA vásárlással(4070Ti SUPER 16GB VRAM).
...ha van szabad 4x4.0(vagy 3.0) NVMe aljzat!!! Enélkül nincs értelme! Szerintem.
Nem ismerem az anyagi lehetőségeket, és a lapos-váltás lehetséges voltát sem: megy, vagy nem.
Ha ezeket magamnak próbálnám optimalizálni, akkor egy használ(de még garanciás), bővithető Gamer vagy üzleti laposra váltanék, és az ezeknél (már szinte biztosan) meglévő szabad NVMe csatlakozóra tennék egy eVGA-t 3060Ti(16GB)-től 4070Ti(16GB)-ig terjedő sávban.
Ha nem sürgős, akkor pár hét nyugis érdeklődéssel, utána járással összevásárolható a saját LEGO-záshoz egy ilyen készlet.
Egy ilyen komplett megvásárlás (nekem) nem-megérős ár lenne: 400-500+ e HUF, + a Gamer-Üzleti lapos hasonló(+) ára.Több szempontból is néztem a "kérdést".
Bocs, ha bonyolult lett... -
5leteseN
senior tag
válasz
totopad #6820 üzenetére
A CPU-d kicsit light-os.
Bár a Bottleneck számító oldalak erős kritikával nézendők, de a tapasztalataim szerint 25% feletti limitnél kell igazán komolyan venni őket.
Ránéztem az egyikre, és a 3090-es már határ esetnek tűnik. A 3090(Ti-sek főleg) a nagy teljesítményfelvétel miatt(350+ Watt) használtként problémásak lehetnek garancia nélkül.
Újonnan (nekem) nagyon túlárazottak, használtan meg szerintem több oldalról is problémásak lehetnek.A 3060Ti, a 16GB-os szerintem barátibb a limit miatt is, és bár nem került szóba, de esélyesen hozzád is bekukkantó AI-MI terület programjai(saját ChatGPT, ...
)miatt a nagyobb RAM-os, kisebb fogyasztású változat is elég lehet. A 4070Ti SUPER 16GB(ami az új favorit nálam is) abból a szempontból lehet jó, hogy ugyan a jelenlegi laposhoz túlméretezett, de a (szerintem idén érkező
) következő laposod is jó eséllyel ki fogja tudni szolgálni TB4-en, TB5-ön.
Konkrét eVGA "dobozt" sajnos nem tudok ajánlani, ebben nincsenek tapasztalataim. Emlékeim szerint szokott benézni ilyen tapasztalatokkal több fórumtárs is, egy-két naponta.
-
5leteseN
senior tag
válasz
totopad #6818 üzenetére
A szűk keresztmetszet (Bottleneck
) a VGA és lapos közötti Thunderbolt 4 sávszélessége lesz(ami emlékeim szerint 40GBps).
Olyan VGA-t érdemes megvenni, amit nem fog vissza ez a 16xPCIe 4.0-5.0-höz képest kis sávszélesség.
Ez a limit szerintem már a 4000-es RTX-eknél is jelentkezik. Szerintem, valahol a 3090-4070(Ti) körül van nagyságrendileg az az észszerűségi határ amit érdemes a TB4 alá megvenni. Az 5000-es sorozat hasonló tudású és alig kevesebbet fogyasztó példányai az újdonság-extraprofit miatt túlárazottak lesznek "fajlagosan".Magánvélemény!
Kimaradt: A CPU-t, RAM-ot is érdemes megnézni a megcélzott játékokhoz(+ a "jövőbeliek"), nehogy az is szűk keresztmetszet legyen!
-
5leteseN
senior tag
válasz
gitaroslaci #6775 üzenetére
Jók a videók!
Esetleg egy Unigine-nel 1080p Extreme-et tudnál csinálni?
Szerintem a többségünk ezzel van képben, ezzel tudjuk hova tenni.
-
5leteseN
senior tag
válasz
gitaroslaci #6713 üzenetére
Ezért a különbségért már érdemes volt hajtani!
Szép!A Passmark is hasonló különbséget hoz ki a két kártya között: ITT.
Ha 1080p Extreme-ben csinálod meg a teszteket, akkor az Unigine-es Ph-fórum oldalán található eredményekkel is össze tudod hasonlítani. -
5leteseN
senior tag
Ezért a különbségért már érdemes volt hajtani!
Szép!A Passmark is hasonló különbséget hoz ki akét kártya között: ITT.
Ha 1080p Extreme-ben csinálod meg a teszteket, akkor az Unigine-es Ph-fórum oldalán található eredményekkel is össze tudod hasonlítani. -
5leteseN
senior tag
Elméletileg egy ADT-link 4.0-ást vettem, az AliExpress-ről (ahol nem mindig az érkezik amit kér a vevő), és a PCIe4.0-ás jött 15€-ért(..."csak"
)"!
Mivel most nincs 4.0-ás vas a házban, ezért nem tudom a 4.0-ás sebességét tesztelni, a 3,0-ás kapcsolat ment, sebességet nem teszteltem.
Van esetleg valami program, ami magát sebességet is tudja tesztelni, nem csak azt, hogy meg van a kapcsolat.Közben meg is néztem az Ali-s oldalamat, valóban 4.0-ás, de csak 1 csatornás(16Gbps).
Gondolhattam, volna, 4-csatornásnak túl "jó-áras" volt(a kb 15€), és a vezetékek is "kevesek" a 4 csatornához.
Nem gond egyébként, mert még mindig szinte csak AI(MI)-hez lesz, oda ez (és a CPU-sem) nagyon fontos, a VGA dönti el a teljesítményt.
Ha majd PCIe 4.0-ás vas kerül alá, akkor kb tudni fogja a 4-csatornás PCIe3.0 sebességét.
Néztem, hogy kb az nVidia 4000-es család szuper-felső harmadánál(4060Ti-4090Ti-ig) jelent korlátot (AI-MI-s)használat közben ez az egy csatorna(PCIe4.0 esetén).
Mivel a hobbi-AI kategóriát művelem, nem fenyegeti a 4000-es VGA-beszerzés veszélye a családi költségvetést.
Megelégszem a költséghatékony beszerzéssel majd(rövidesen).Nem koppanás(om) ez kis-bakis beszerzés, hogy "csak" PCIe4.0x1-est vettem, bár legközelebb azért jobban bogarászom majd a termékoldal alját is!
Ali-knál ezek szerint ez bszinte kötelező!Ez az eGPU:
szinte biztosan 4 csatornás a szalagkábel szélességéből következtethetően.
Nem is drága, ha valakinek kell a PCIe5.0-ás laposhoz valamilyen grafikai feladathoz, videó-vágáshoz, játékhoz. A gyári beépített VGA árának a töredékéért lehetővé teszi egy asztali VGA bevetésését eGPU-ként, a gyári teljesítmény szintjén
.
Én egy 2.0 NVMe Reiser-t/toldót tennék hozzá, hogy ne legyen fix-állandó a beépítés. A toldó nélkül elveszne a "lapos" hordozhatósága, ami azért alapvető.
Rövidebb toldóknál (szerintem) még nem gond a jelátvitel stabilitásnál a kábelhossz és a csatlakozások. Nem pont a PCIe5.0-nál, de láttam 90-180-fokban elforduló toldót is, ami még könnyebbé teszi az ideiglenes és könnyen bontható eGPU csatlakoztatást és a komfortosabb elhelyezkedés révén a jobb használatot is.Vannak jó dolgok, egész jó kombinációk összeállíthatók kis összevadászás után!
-
5leteseN
senior tag
Nem teljesen ismerve ezt a területet: a PCIe 3.0-ás/-4.0-ás eGPU adattereket néztem és ott semmi látható különbség nem volt a kettő között. Itt most a csak 3.0-ás és a 4.0-ás(ami lefelé kompatibilis, tehát egyben 3.0-ás is) közötti összehasonlításra gondolok. Mikor 2-3 hónapja a vásárlásom miatt néztem ezeket direkt kerestem nagy felbontású képeket az eladóknál.
Lehet egyébként különbség, csak kíváncsi voltam(vagyok), mert a nagy (és ezért gazdaságos) gyártásszám miatt ez az elfelejtett kiskapu is lehetséges (
), elképzelhető, hogy ugyanarról a típusról van szó. A rosszabbik eset az, hogy a 3.0-ást árulják 4.0-ásként(de nem tudja azt), ahogy azt az USB 3.0(+)-os adapterekkel is teszik, holott mint írtam az USB(3.0)-kéken kívül a Fake-kínai-USB3.0-Host semmit nem tud, még az USB 2.0 öt darabos érintkezősora sincs bennük.
A lassan általános példa után visszatérve az eGPU-hoz: a gazdasásossági gyártásszám miatt elképzelhetőnek tartom akár ezt a "bakit" is, még Kínában is.
A DELL laposok között is hivatalosan 16/32GB RAM-os modellek vannak, holott a laposok a valóságban tudják a CPU-adatokból nyilvánvaló dupláját? Szemesnek áll a világ!...amíg BIOS-ban majd le nem tiltják!
Megjött közben az én eGPU adapterem is (Ali)Express gyorsasággal. Ha haza értem, megnézem, hogy a 4.0-ást, vagy a 3,0-ást rendeltem(a jelenlegi laposhoz a 3.0-ás is elég), nem emléxem melyik lett.
Valami jobb árra emléxem, de amit rendeltem az a berakotthoz képest egy no-name kínai, annak a kockázatával. -
5leteseN
senior tag
válasz
gitaroslaci #6706 üzenetére
eBay-en is érdemes nézelődni, kis lesben-állással lehet 100€ alatt is elkapni eGPU-t.
Ami csak "váz"-állvány (burkolat nélkül), az akad akár 30-50€ körül is. A söröket amúgy sem érdemes a tetejére tenni.
Ez egyébként ízlés kérdése, mint a példa is mutatja a komplett eGPU-ház, burkolattal dupla áras, de az sem R-R-kategória. Kinek mi tetszik: mindegyiknek van előnye-hátránya.
PayPal-os garanciával elég biztonságos.
-
5leteseN
senior tag
Szerintem ugyanez volt a probléma, de most egy másik lapossal(Latitude 7390) nézem, ezért kicsit másképp jelentkezik ugyanaz a hiba. Most nem tudok vissza települni a Latitude 3500-ösre, az most szülőkhöz ment(az Oldalbordával).
Egy SSD(PCIe3.0x4)=>VGA-PCIe3.0x16 átalakítóban van a VEGA 56-os.
Jobban megnézve a DDU ablakot kellemetlen infót vélek felfedezni a VGA BIOS-nál azzal a sok xxx-el.
Ha nem tudja az Adrenalin pontosan azonosítani a VGA-t az (elméletileg, akár) okozhat ilyen hibát.
Nem értem, mert kettős BIOS-os a VGA és soha nem próbáltam az egyes BIOS-t(kapcsoló a kártya vége felőli állásban) változtatni, kimondottan figyeltem erre! Nem biztos, de mintha azt nem is lehetne változtatni(valamelyik gyártónál mintha ezt olvastam volna).Most éppen a gyanús BIOS körüli infókat turkálom. Nem a BIOS-t!
-
5leteseN
senior tag
Megjött a szerver-tápfeszt elosztó kütyü, megjött a következő akadály: a VEGA 56 az SSD-s eGPU aljzatba helyezve "megvan", majd a driver település után (Windows automatikus vagy saját kezű telepítés után is) eltűnik. Gugli Barátom súgása után sikerült megtalálni az Eszközkezelő=>Nézet=>Rejtett eszközök megjelenítése menüpont alatt egy 45-ös hibakóddal(ami hasonló lehet az nVidia-s 43-as hibakódhoz: gondolom én).
Nincs igazi csatlakoztatási hiba.
A DDU látja, a GPU-Z nem.DDU-s, "minden más újratelepítéses próbálkozás" után is maradt az említett hiba.
Valakinek van erről a jelenségről valamilyen híre, megoldás, bármi...
-
5leteseN
senior tag
Köszönöm. Megnézem ezt is, de egyre gyanúsabb, hogy nekem is az az eGPU Setup program kell, ami az UEFI blokkolást oldja fel(ha jól értem
).
Az a furcsa, hogy a boot alatt a VGA venti felpörög, tehát van valamilyen kapcsolat.
-
5leteseN
senior tag
Ezeket a köröket már lefutottam.
Most is megnéztem.A Latitude 3500-ben nincs d(irect)GPU, csak IGP. A BIOS-ban nincs semmi eGPU-ra utaló bejegyzés.
Mivel az M.2 NVMe aljzatba kerül bekötésre a jelenlegi x1-es adapter, azt engedélyeztem, NVMe módban, de kipróbáltam már azóta letiltva is: semmi!
A Windows 10 Eszközkezelő-ben nem is jelenik meg a VGA kártya sehol, tehát Videó megjelenítőknél sem.Valami hardver közeli gondra, beállítási vagy hardver hibára gyanakszom, mert a Windows nem is jut el a VGA észleléséig.
A Windows teljes újratelepítésen kívül már minden esélyes hardver elemnél frissítettem a meghajtókat(Eszközkezelő).
-
5leteseN
senior tag
Bár nem a tapasztalat miatt írok, amire rákérdeztél, de "kapcsolódik". Ez az elvesző mobilitás engem is zavart, ezért én két részben oldottam meg ezt az eGPU(=>AI/MI) projektemnél: első elemként az adat láncba ezt
... a toldót-adaptert-reisert tettem be(optimista múlt idő, még úton vannak),
és csak utána jön az eGPU adaptert, EZ:Mint írtam, még úton vannak, 2 hét kb amíg valamelyik aktuális "Selyem Úton" Kínából(AliExpress) megérkeznek.
A viszonylag kis toldót (terveim szerint, remélve, hogy sikerül) fixen bent hagyom a "laposba" beépítve(SSD M-key, PCIe3.0x4), alul egy diszkréten meghúzódó burkolatba rejtve majd a "kilógó" SSD toldó-adapter végét.
Az ehhez csatlakozó eGPU meg a 60cm-es vezetékével bekerül egy másik "dobozba"(szintén még terv szinten), amiben ott dolgozgat majd a mellette lévő tápegység és a ki-/bemeneti ventikkel megsegített VGA-m.A BIOS-ban kellett valamit beállítanod, hogy működjön?
Mert: Az itthon talált "sima" PCIe3.0x1-es bányászós adapterbe (PCE164P-N03 VER 006C... a típusa és 1 csatornás (PCIe3.0x1to16), rakott AMD Radeon VEGA 56-ot nem látja a Latitude 3500-as. A BIOS-ban nincs nyoma(lehet, hogy nem is kell), de a Windows 10-sem látja ezen a jelenlegi SSD-s adatvonalon keresztül. A DELL T5810-ben működik a VEGA 56, ugyan ezzel a Windows 10-es WinToGo-val.
-
5leteseN
senior tag
válasz
S_x96x_S #6689 üzenetére
Ezeket már megnéztem!
Ebben a videóban a 20. másodperc körül látható jobbról a sarokban(alul) az egyetlen NVMe SSD foglalat, amihez a felsorolt méretű és sebességű SSD-ket lehet használni. Egyet! Nincs több aljzat! A DELL leírása félreérthető. Itt van előttem a burkolat nélküli Latitude 3500-ös: a Yt-videóval egyező a helyzet. Nem tudok ettől eltérő másik altípust!
Ide+-ebbe jobb alsó pozícióban lévő SSD aljzatba tettem be a korábban említett:SSD=>USB 3.0=>PCIe x16, +VGA(-k) adatláncot, amivel a boot alatt el is indul a VGA-k ventilátora, de nem jelenik meg a csatlakoztatott VGA sem a BIOS-ban, sem az Eszközkezelő-ben, sem a GPU-Z-ben. A "lapos" sem és ennél fogva a Windows sem látja!
A BIOS-ban nincs erre vonatkozó beállítási lehetőség.Említ ugyan egy másik SSD-t a DELL adatlap, az a 20. másodperc körülp pozíció bal alsó szélénél van, az akkumulátor alatt, de az egy SATA-SSD csatlakozás és rögzítés. Ez nem használható eGPU célra. Van még a jobb felső sarokban egy WiFi(miniPCIe), de erre a legtöbb ilyen modul forgalmazója sem esküszik meg, hogy fog működni, elég bizonytalan lehetőség: nagyon gyártó és azon belül modell függő!
A jelenlegi helyzet(kis túlzással : ) :
-
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #6687 üzenetére
Nem nagyon akar akar/tud megjelenni az SSD-be csatlakozva ez a VEGA56! ...meg más sem(egyik sem) abból másik háromból amivel teszteltem: nVidia P600, AMD VEGA VII, nVidia GT 960.
Vagyis nem az AMD-t nem akarja elfogadni, hanem semmit!
Egyáltalán lehetséges a Latitude 3500-zal SSD-ben eGPU-t futtatni? Hallott/látott valaki ilyet?
Ne rugózzak már rajta, ha nem is lehetséges.Közben ezen
gondolkozom, annyi "csavarral", (hogy kevéssé kelljen szétdarabolni a rövidesen eladásra kerülő 3500 burkolatát,) hogy egy(kisebb nyílást igénylő) SSD-toldót(reiser-t, hosszabbítót)beiktatok a sorba. Ezzel ugyan újabb 2xsok csatlakozási pontot viszek az átviteli láncba(amitől mint hibalehetőségek egyébként égnek áll a hajam), de remélem nem fog ezen bukni a dolog. Nyilván előtte a 3500-zal az alsó burkolat nélkül csinálok egy tesztet a 4x1PCIe csatornás SSD modullal és ha úgy jó, akkor jön a "toldó". Így kiderül, hogy a távolság és a közbeiktatott érintkezők hogyan hatnak a próbálkozásomra!
Közben már jön az 1200W-os HP táphoz a bányászós tápfesz-(áram-)elosztó!A táp tavaly óta megvan, csak a végére csatlakozó "elosztó"(17x VGA(6 érintkezős)
van úton, amiből 4-nek tervezek AI célra helyet biztosítani a Szuper-MI-"kazettában".
Elsőre csak 3(-4
) MI25 lesz a próba-üzemeltetés tárgya.
-
5leteseN
senior tag
: hát csak tippelgetek, de esetleg:
- a biosban az ssd részen nvme mód van -e választva, ne ahci legyen vagy ne legyen aktiválva raid / vmd mód.
Nézem(most majd)! Nekem is ez a(z egyik ami) gyanús.: - ugye a hozzá kapott, rövid usb3 kábelt használod. Hosszabbal vagy nem usb3 kábellel elromolhat a jel.
A hozzá kapott kábelt használom. Valamilyen szinten működik, mert DELL boot-olása alatt indul el a VGA-venti, kapcsol be az MSI gyértói LED, de például a VGA-kártya teljesítményét visszajelző LED-ek nem jeleznek VGA-igénybevételt!: A pcie 1x slotbna van jópár érintkező, így a kell neki [link] Persze a feszültségekből van amit helyben ő előállít a boardon.
Ezeket nem tudom pontosan. Elektronikai ismereteimből azt tudom, hogy egy adat-csatorna(ez esetben a PCIe) működéséhez nem mindig elég 1 vezeték(lehet, hogy kellenek: szinkron-jelek, alap-frekvencia, hibajel-vissza, egyebek...) Érdeklődtem, alapszinten.: Gondolom külső tápegységet a videokártyába is bedugtad és be is kapcsolod a tápegységet. Az atx tápegység alaplap felé menő csatlakozóján kell legyen bekapcsoló jel, hogy tényleg adjon áramot.
Ezek rendben vannak(alaplapi tápcsatlakozó: 4-5-ös az on-off, ...) -
5leteseN
senior tag
PCE164P-N03 a tipusa és 1 csatornás "PCIe 1Xto 16" van még rajta, valamint a "VER 006C..." felirat.
Az SSD helyre dugtam be.
Érdekesnek tűnik, hogy az egy PCIe csatornához minek használ USB3.0-ás átvezetést. Ilyen sok adatcsatorna kell ahhoz az egy PCIe csatornához? Lehet, csak furcsa.
-
5leteseN
senior tag
Összeraktam elméletileg: a Latitude 3500-hoz SSD-s eGPU-val az AMD VEGA 56-ot.
Elméletileg! Gyakorlatilag nem látja sem az Eszközkezelő, sem a Z-GPU.Van ötlet a dologhoz?
Külső tápról megy, a "lapos" indulásakor a venti elindul-forog, MSI-LED a VGA-n világít, kimenetet nem is néztem, mert semmi nem látja.
BIOS-ban esetleg? Mit nézzek ott? -
5leteseN
senior tag
Igen, ez a VRAM felé a legjobb sávszél! Ez már úton is van hozzám.
A problémám az, hogy ezek szerint rosszul választottam a célhoz(az éppen olcsón beszerezhető) "lapost", mert nincs másik olyan lehetőség adatsebességű csatlakozási lehetőség, amire az adathordozót(SSD-t) rá tudom akasztani.Olyan Laposra kell(fogom) cserélni a jelenlegit, ahol két belső SSD, vagy SSD+Thunderbolt3(-4) együtt vannak jelen.
Ha esetleg valaki talál egy második PCIe3.0x4-et(vagy hasonló adatsebességű lehetőséget) a Latitude 3500-ben, szívesen venném a hírt!
+
Milyen SSD=>PCIe adaptert használsz?
Szimpatikus darab! -
5leteseN
senior tag
Azon gondolkodom, hogy "Melyik ujjamba harapjak?", mert a DELL Latitude 3500-hoz csapnék hozzá egy eGPU-t(valami asztalis AMD-VGA-t a polcról: VEGA 56, MI25=>WX9100, MI50 ?).
AI(MI)-re használnám, ami azt jelenti, hogy sokszor fog 3-5-10(+)GB-os állományokat mozgatni az SSD-ről a VGA(VRAM)-ba, tehát e kettő között kellene minél szélesebb (adat-) sávszél.Mi van a vasban, amivel lehet gazdálkodni:
* egy darab M.2-es(M-key ?) SSD: 4xPCIe3.0(=15-20GBps)
* egy darab 2,5"-os hely, kb 6Gbps
* egy darab miniPCIe(a Wi-Fi-é), 1xPCIe3.0(=5Gbps)
* egy darab USB-C (3.?), 5GBps-ot tud, DE vajon többet is(Thunderbolt 3-4?)?Ezekből nekem az jött le, hogy ebből a vasból a korábban meghatározott irányú(SSD<=>VGA-VRAM) kritikus adat-sebességet tekintve a legjobb az lenne, ha a belső M.2 NVMe-s SSD és az USB-C=>AMD-s VGA összeállítást raknám össze.
Ha valóban ez a legjobb kombináció(de nyitott vagyok más-jobb felvetésre is), akkor jön a következő kérdés: Milyen kiegészítőkkel lehet ezt a legjobb áron összehozni.
Van egy LEXAR SSD-m(3.500GBps-os), + venni valami Thunderbolt-os dokkolót(valamelyik AMD-VGA-mhoz)? Ez lenne vajon az optimális a Latitude 3500-öshöz?
...vagy valami jobb ötlet is jöhet!... éééés: A dokkolóhoz(20-30€) is kell csatlakozni valamivel, amibe bele van "tolva" az AMD-s VGA.
AZ is mi(legyen ?), és AZ a Valami mennyi $-€-HUF-ért lenne -
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
válasz
S_x96x_S #6643 üzenetére
Kicsit emeltebb szintű hobbi-vas a cél , tanítás majd(ha eljutok időben odáig), "csak" LORA szint.
Van a polcon 3
kilódarab "kilóra-vett" AMD Insict MI25 (=>WX9100-ra "villantva"), amik alapból "csak" 200W/db kb, +van egy ML350P-hez vett tartalék 1.200W-os tápom. Ezek szinte könyörögnek a javasolt 4x1PCIe-es szétosztásért.
Az az SSD-s, 4PCIe-kivezetés most a következő érdeklődésem tárgya. Kérdezgetem is (Gugli-)barátomat serényen. Jönnek is a lehetőségek,!
Alapból az a terv(ami szinte mindig más, mint a végeredmény
), hogy lesz egy nagy
fűtőtestemaktatáskám, benne az említett 1.200W-os táppal, és +a 4 VGA-aljzattal, +ventikkel) amiben ha tudom-"akarom"(€-$-Ł-HUF-...), akkor cserélhetem majd a VGA/GPU-kat, amiket a most keresés alatt álló módon összekötök egy átlagosnál izmosabb "lapossal".
Valami energiahatékony "lapos" lesz alattuk(a hétköznapi használatra). A mostani 32GB max-os, még éppen-elég szint, de majd váltja egy jobb, ha nekem ugrik az "Öbölben" egy jó vétel. -
5leteseN
senior tag
válasz
Smithy87 #6641 üzenetére
Jól értetted(köszönöm is a javaslatot
), nekem is az a legszimpatikusabb.
Valami közbenső Reiser lehet, hogy kell majd, mert egy lapos(-top)-ba csak brutál-roncsolós módon menne be az a (desktopokba készített, oda jó is) átalakító. Ha lehet ezt elkerülném. Azon tis űnődök (+keresek), hogy valami hajlékony szalag(vagy valami kivezethető vastagságú) megoldást nézek, az SSD(-M ?)-be, amit valahol szebben-jobban ki tudok vezetni az erre alkalmasabb méreténél és formájánál fogva.Nem sürget az idő.
Az is megfordult a fejemben, hogyha az asztalon lévőben van az opciósnak leírt Thunderbolt-3 a Type-C-n kivezetve, akkor kíváncsiságból arra ráteszek egy (a polcomon lévő) kűlső SSD-házat, és abba belepróbálni a 4x-es (eredetileg bányász-VGA-knak elosztó) adaptert, amit javasoltál, és szerintem jó.
Az a 4x1 PCIe csatorna bányász-üzemmódban és AI/MI-ben is elég, szerintem is.
Ezután már minden csak a (tápegység-)W-okon múlik. -
5leteseN
senior tag
Még az is lehet, hogy a bőség zavarával fogok küzdeni, ha az opciós Thunderbolt megvan, és + a reggeli (mégis-szétszedem elhatározás után) felnyitott laposban belül van egy még üres SSD-? foglalat, + még valami LTD WWAN hely(WiFi ?).
... akár 3 lehetőség "veszélye" is fennállhat!Emlékeztem a nekem is szimpatikus követendő példá(d)ra, és néztem-kerestem az mxm feliratot a lapos alaplapján,de vagy még nem hatott a kávé, vagy nem ugrott nekem ilyen felirat, de nem emléxem rá.
Attól lehetséges, a következő nézegetésnél figyelek majd.
Valami üres sokérintkezős valami volt még az akku melletti üres (kb 4x4cm-es) helyen de az nekem kicsinek tűnik egy komolyabb belső-VGA-s megoldáshoz.
Az egyik legjobb az lenne, ha az az opciós Thunderbolt élne a Type-C aljzaton. A következő bele-nézésnél majd rákeresek.
A másik akár olcsóbb is lehet, ha az üres SSD-t ki tudom vezetni kockázat és komolyabb átalakítás("rombolás") nélkül, mert ezek minimum 2, de inkább 4 PCIe-csatornásak szoktak lenni. Ha ez utóbbi megoldható, akkor a "csak" saját ház kell a polcról levett táphoz, és a Thbolt-3 helyetti SSD=>2x/4xPCIe-es "Csinál-Magad" kivezetéshez.
A Thb-3 azért gyanús drágább megoldásnak, mert kell egy dokkoló akkor, és ahhoz kell egy szabványos(használtan is "drága") gyári "eGPU-doboz", aminél a "polcos elemeket" nem tudom felhasználni, cserébe szinte mindent vehetek.Egyenként nem nagy tételek ezek(csak sok), és ha "merészen" összeadom a végén, akkor pár korábbi naiv próbálkozásomhoz hasonlóan gyanús, hogy nagy összeget fogok látni.
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
Az iránt érdeklődnék, hogy DELL Latitude 7390 (13-as) "laposhoz", hogyan tudnék egyszerűen-olcsón-jól (
) külső eGPU-t faragni a meglévő tápok és esetleg a dobozban lévő bányász-PCIe kivezetés(asztali-PCIe-hez) segítségével, "vagy-bárhogy-máskép"...
A cél az lenne, hogy AI-ket tudjak futtagatni a polcon lévő asztali VGA-kal a már alapjáraton is sokat fogyasztó asztali gépet lecserélve egy hozzájuk képest szuper-takarékos "laposra".
A VGA teljesítmény nem érdekes, de ha lehet minél több csatorna lenne jó kivezetve a külső VGA-hoz! Emlékeim szerint 4 PCIe-csatornáig szokott megoldható lenni egyszerűen és 100€-k alatti költségvetésből.
Hobbi-kísérletezgetős kategória, "ár-érzékeny"!
Kösz-kösz+kösz!Közben: ITT azt írják, hogy opcósan az egyik Type-C az Thunderbolt 3-as lehet, de ezen az oldalon nem volt ott, hogy a szóban forgó 13-colosra ez áll-e.
-
5leteseN
senior tag
válasz
S_x96x_S #6630 üzenetére
1: Köszönöm!
:
ha ez a konfigod :
IdeaPad Slim 3 15AMN8 - AMD Ryzen™ 3 7320U -
( 8GB soldered memory, not upgradable ?? )
akkor nem sok remény van.:
Lenovo IdeaPad 1-es, nem Slim.
Közben megtaláltam egy forrást. Itt azt írják, hogy forrasztott RAM, max 16 GB-ig.
Lehet eBay-ről ilyen 16GB-ot venni? (10 éve még tudtam forrasztani...)
:
nincs
- Thunderbolt3 csatlakozója
- nincs usb4 csatlakozója.
- és csak 1 db diszket tud kezelni
( M.2 2242 PCIe® 4.0x4 NVMe )
és ha az át van konfigurálva Oculink-re, akkor külső usb drive-ról kell futtatni a rendszert, ami kínszenvedés és elég lassú lesz.:
A valóban nagyon gyors SSD helyett "csak piszok-gyors lesz! Ha ezért cserébe tudnék a felszabaduló SSD-be (tudok ?) csatlakozni egy 4-10-szeres sebességű VGA-t, akkor azzal kiegyeznék.
A külső 3.1-es USB tud 5Gbps-t. Az azért nem lassú!:
> Esetleg valamilyen megfizethető módon?
mivel kb egy hasonló konfig ~ 130e Ft újonnan ..
és ha ehhez méred a megfizethetőt,
akkor én inkább
- egy olcsó használt pc-t javasolnék,
amibe 1db GPU-t be tudsz rakni.
vagy egy laptop upgrade -ben gondolkodnék.:
Érdeklődés, tájékozódás van folyamatban.
Egy SSD-s csatlakozású eGPU mennyiből hozható ki(ha lehetséges)? -
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #6628 üzenetére
Kifutottam az időből...
Sziasztok!
Az iránt érdeklődöm, hogy a Lenovo IdeaPad 1-es(Ryzen 3 7320U/610M, 15,6 FHd) tud-e kötődni valamilyen módon külső VGA-hoz?
Esetleg valamilyen megfizethető módon?Ebben a videóban, mintha 0.50 körül egy cserélhető WiFi lenne mgmutatva, és emlékeim szerint ezzel az aljzattal is van megoldás külső VGA-ra, a WiFi meg tud menni egy USB-ben.
Ha az SSD-be csatlakoztatható megoldás is van, akkor az is jó, még jobb lenne, mert az SSD tud menni a külső USB 3-ba. Ezzel kevesebbet veszítek SSD-sebességben (alig észrevehetőt), ugyanakkor brutális előnyöm lehet a valószínűleg 2x/4x-es PCIe 3.0-ba kerülő egy kicsit korosabb desktop-VGA-val is , a CPU-ba integrált Radeon 610M-hez képest:Mi a vélemény? +Köszönve a segítséget!
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
Az iránt érdeklődöm, hogy a Lenovo IdeaPad 1-es(Ryzen 3 7320U/610M, 15,6 FHd) tud-e kötődni valamilyen módon külső VGA-hoz?
Esetleg valamilyen megfizethető módon? -
5leteseN
senior tag
A bottleneck elkerülése végett érdemes lehet megnézni, hogy milyen VGA teljesítmény melyik szabványból (PCIe2.0/3.0) közelítőleg mekkora PCIe sávszélességet tesz szükségessé!
Fejből nem emlékszem,hogy melyiknek mekkora sávszélessége van, de a neten(wiki, ...) fent van(mikor kellet. én is onnan néztem), és ezek alapján megnézhető, hogy az 1x-es PCIe 2.0/3.0 mire elég. Ha a laposnak PCIe 2.0-ja van, akkor lehet, hogy valami cserélhető SATA-ról(azok azt hiszem x4-esek általában) elvezetett négyszeres sávszél lenne a jó megoldás.Koppanások megelőzése végett ezeket célszerű lehet megnézni(pár perc billentyű és-agy okoska-telefonka), de ha rám hallgatsz: azt csinálsz amit akarsz...
-
5leteseN
senior tag
válasz
odani2000 #6468 üzenetére
Azt írták többen, hogy a régieknél a WiFi 1x vagy 4x-es pci-ra szokott menni. Más is volt még, a régi jobb laptop-oknál a pici-maci aljzat talán, ami kivezetett PCIe 4x? A cserélhető tárolósoknál is ki van vezetve sokszor a PCIe, vagy lehet kapni konvertereket.
Az Intel-ekenél a Thunderbolt-ok is, a Ryzen-eknél van erre spec USB3, ... -
5leteseN
senior tag
Láttam korábban ilyen bányász eGPU-t 4x-es PCIe csatolóval is, de most nincs időm megkeresni, hogy az a vonal él-e még.
Külön külső tápra is rakható egyszerűen, és ha a megfelelő érintkező rövidre van zárva, akkor be is kapcsol, amikor áramot kap a laptoppal közös 230V-os elosztóról mindkettő.
-
5leteseN
senior tag
Vállalkozó kedvűeknek, nem túl nagy kockázattal: A bányászkonténerekből vödörszámra jönnek a "Kikötőbe" az 1x-es PCIe-es külső bővítő-kártyák, és szerintem azokból is lehet a régi laptop-csiga-biga VGA-knál jobbat faragni eGPU-ként. Biztos van a YT-on már erről videó. 2-3€/db-ért adják, csak azzal kell vigyázni, hogy bár az USB csatlakozót használják az 1x-esPCE csatorna átvitelére az asztali/bányász alaplapokról, de ez NEM a szabvány USB alkalmazása(hanem az alaplapi PCIex1 kivezetése USB-vezetékkel), a szabvány USB-re dugva tuti, hogy lesz FÜST!!! Vigyázat! Ha majd (talán a két ünnep között) lesz időm utánanézek ennek az érdekes ötletnek. Még a PCIex1-essel is gyorsabb sok régi IGP/régi-laptop-VGA-nál egy "mostani", már kiöregedett 750Ti például.
Kb. kilóra adják(és kidobják) már ezeket a felszámolt bányákból való, de működő alkatrészeket.
-
5leteseN
senior tag
válasz
DanielLong #6444 üzenetére
Esetleg még egy Unigine Superposition 1080p Xtreme, az jobb összehasonlíthatóság miatt:
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
A kérdés: Huawei MateBook D 14-hez tudok dokkolni eGPUval vhogy?
A Ryzen 5 2500u-s altipuse akarja, hogy megvegyem.
-
5leteseN
senior tag
-
5leteseN
senior tag
válasz
Smithy87 #6349 üzenetére
Nézem, köszönöm!
..."ismeret-terjesztés" céllal: A "Csináld magad eGPU" vonalon annyit találtam, hogy USB=>SSD átalakító van, ami az asztali nvm SSD-t tudja fogadni, 15-25$ között.
Ez (elméletileg) a PCIe szabvány felé alakítja az asztali SSD-nek megfelelően a körülményeket, már csak ezt kellene egy újabb konverterrel fizikailag is pciex16 -ra formálni.
Biztos van ilyen is, de nem lehet túl elterjedt, mert "nem ugrott nekem" még a neten keresgélve.
Valakinek van ötlete esetleg, hogy hogy lehet továbblépni az USB-s külső SSD adaptertől?
...just for fun.
-
5leteseN
senior tag
Tehát, ha jól értem, akkor kellene még egy kártyát is adniuk, amit a pciex16-ba dugok és azon van egy USB-aljzat, amire ki van vezetve a pciex16 szükséges érintkezője, és az usb kábelen megy át a külső pciex16-re a megfelelő helyre a jel .
"Magyarul": elad a PCX egy USB csatlakozásos vmit, ami nem szabványos usb kiosztást használ.
Vagyis megtéveszt, mert Én sehol nem olvastam az oldalán, hogy a linkelt reiser nem szabványos!!!
Ez a vásárló megtévesztése, ami MINDEN okozott kár megtérítését is maga után vonja!!!
...de: szólj, ha Te olvastad vhol a PCX ide vonatkozó termék-oldalán, hogy az USB csatlakozó, egyebek... NEM szabványos!?????...
Angolozva: WTF EZ!
...nyilván nem Neked szól. Sőt: Köszönöm!
-
5leteseN
senior tag
Kösz Smithy87.
Felmerült bennem az az ötlet is, hogy egy USB 3.2 Gen1=>PCIe risert használva oldom meg, hogy a kb. 2.000 körüli video-passmark-os Ryzen-IGP eredményt feltornásszam 10e-re, kb. az ilyen megoldással notebookomhoz illesztett asztali-gépes videó-kártyával.
Az USB 3.2 Gen1 adat-sávszélessége vajon milyen VGA meghajtásig elég?
Az is érdekes lehet, (játékoknál : FPS-ek), hogy mennyi vajon a videó késleltetése a külső VGA-nak.+egy pc-táp a VGA-nak, van itthon vagy 10+
!
-
5leteseN
senior tag
...azért köszönöm!
...és: a Razor X nem tudja esetleg fogadni a 3.2 Gen1-ről is ami kell neki?
Sok technika le/vissza felé kompatibilis szok' lenni.
Itt ez nem sikerült?
Nem-e van 3.2Gen1-ről is fogadó csatlakozó a Razor-nak?
... esetleg?Nem láttam még élőben ilyen Razor-t, nem tudom milyen vezeték, csatlakozó, kábel adott neki .
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék hogy egy Lenovo IdePad 5 (15are05)-re tudok-e csatlakozni egy Razor X-el?
Én csak USB,-C-t és 3.1-es ISB-t találok rajta.
A 3,1-re rá tudok-e csatlakozni a Razor-ral?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest