Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: ámulás és bámulás a Keychron háza táján
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Milyen videókártyát?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
-
PROHARDVER!
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
AxBattler
félisten
Üdv!
Érdeklődöm, hogy használt már vki olyan adaptert, ami TB3 portra küld vissza videójelet notira? Mert ugye az eGPU-k (ha a noti kijelzőjén szeretnék játszani, akkor) ezt csinálják, de megoldható ugyanez bármely más külső multimédiás eszközzel?
Vagy maradnak a capture card-ok, külső videóvágó eszközök?
-
azbest
félisten
Ha csak betűjel miatt, akkor particionálni is lehet.
Nekem most usb3 -ra dugott külső m.2 keretben van az egyik windows rendszerem, arról fut
500Mbájt/sec hasonló gyors mint a sata. Hátul van egy usb3 port a gépeden is.De létezik olyan kis kártya is, ami E kulcsos wifis m.2 -ből képes lehet sata portokat csinálni, csak ugye fizikailag nem tudom mennyire férne el mégegy sata ssd és akkor még valahonnan tápot is kéne kapnia az erre kötött diszknek is.Az e-kulcsba alapból nem nagyon találni ssd-t, a trükkös átfordító átalakítók meg egyenesen mutatnak tovább, nem férnek el. [link]
HP ProDesk 400 G4 Mini akkor a rendes neve? [link]
-
Rush77
aktív tag
Az kimaradt sajnos.
Ez egy G4.Elvileg a leírás szerint ez.
Expansion slots
(1) M.2 PCIe x1 2230 (for WLAN)
(1) M.2 PCIe x4 2280/2230 Combo (for storage)Szóval akkor hacsak nem cserélem az NVME SSD-t egy Sata-ra akkor bukta a projekt.
Azért lett volna jó ha megmarad a két meghajtó, mert akkor az adatokat tudtam volna külön trárolni a fő meghajtótól.Ezt még végig gondolom.

-
azbest
félisten
úgy látom ő is sata ssd-ről boot-ol és az m.2 -őt használja egpunak. A wifisnél érdemes ellenőrizni, hogy tényleg pcie sávos-e vagy csak usb-t ad olyan alakban. Vagy ha az is tud pcie-t, akkor azt megnézni a leírásban, hogy hány sávot ad. Nem indegy, hogy 1x, 2x vagy 4x. Mai kártyákhoz az 1x már lehet nagyon visszafogó.
Egyébként nem írtad melyik generációs pontosan a tied, mert több évjárat is van belőlük.
-
Rush77
aktív tag
Szia,
Köszi. Ez nagy segítség viszont ez további tervezést igényel.
A videóban szereplővel ellentétben, az én gépemben csak 1 darab 2280-as m2 csati van amiben jelenleg a boot drive van.
Van egy másik üres 2230-as slot ami elvileg wifi kártya helye (az nincs a gépben).
Csak 2280-as adaptert láttam az oldalon, és az is bonyolítja a dolgot, hogy AMD kártyát nem tudott működésre bírni. -
David888
tag
Szia,
M.2 csatlakozás lehet a megoldás: http://www.adt.link/product/R43SG-TB3.html
S ez a videó pont Neked készült
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Lehet nem teljesen idevaló a kérdésd de ahogy olvasom itt vannak tapasztalatok az eGPU-ról.
Van egy HP Prodesk 400 (USFF) gépem és arra szeretnék rájönni, hogy bármilyen módon lehetséges lenne e külsőleg rácsatlakoztatni a régi asztali gépemből a RX 580-at.
Néztem a külsö házakat de ahogy nézem ezek tb csatisak viszont a prodesken nincs tb.
Létezik esetleg bármi más megoldás erre?Köszi.
-
azbest
félisten
válasz
solyomsherif
üzenetére
Nézd meg a windows eseménynaplót első körben, hogy van -e nyoma benne hibáknak.
Win11 alatt lehet automatikusan cserélget drivereket, nem árt megnézni, hogy nem változott -e. gpedit-tel lehet letiltani az önkényes win update driver csereberét.
A Boostationhoz volt valami kis telepítő, ami talán a registriben állít át valamit (energiagazdálkodás vagy leválasztás), nem tudom az mennyire szükséges.Esetleg a kábel nem a gyári vagy sérült, de gyanítom eseménynaplóban meg kéne jelenjen, ha adatátviteli hibákat érzékel a gép.
Nameg azt sem árt kizárni, hogy tényleg a dokkolótól fagy -e. Múltkor egyik gépünk azért fagyogatott, mert az ssd hülyült és annak kellett egy fw udpate - az eseménynaplóban voltak pcie kommunikációs problémák.
-
F1DO
senior tag
válasz
Archttila
üzenetére
Ez a megoldás engem is érdekelne, ha tudnál képeket készíteni e megoldásról jó lenne, most csöppentem bele az egpu - külső vga kártya témába...
KB ez a jelenlegi leggyorsabb kapcsolati megoldás külső vga kártyára? (Gondolom még mindig a leggyorsabb az alaplapi direktbe csatlakoztatott kártya, de pl az után elérhető sebesség) és ha jól értem akkor az alaplapi pcie slotba kerül egy pcie - m.2-es adapter kártya, amibe az m.2-ö csatlakozón keresztül van összekötve az ADT-Link vga kártya 'fogadója'. ?
Még az nem világos hogy a PC házon belül akkor nincs egyáltalán vga kártya csak ez a külső, vagy az m.2-ön keresztül ez egy második vga kártya a géphez - 'gépben'?
-
solyomsherif
csendes tag
Sziasztok! Lenovo Yoga Slim 7 laptophoz Lenovo Booststation dokkolót használok. A dokkolót használtam pár hónapig PNY Quadro P4000 kártyával, pár hete PNY Quadro RTX 4000 pörög benne. A kártyára 2 külső monitor van kötve, a laptop kijelzőjét nem használom. Mindkét kártyával gyakori fagyást tapasztaltam. Mivel 3D modellező programokat használok, kezdetben az egyikre gyanakodtam, de rájöttem hogy tulajdonképpen bármikor le tud fagyni. Naponta egy-egy előfordul. Van valakinek ötlete hogyan tudom kinyomozni a fagyás okát? Köszi a segítséget!
-
-
Smithy87
senior tag
Ha esetleg érdekelne valakit TB-s egpu ház nézzen be hozzám
-
Smithy87
senior tag
Oculinc mwgoldással próbálkozott e már itt valaki?
-
azbest
félisten
válasz
bzolika10
üzenetére
A thunderbolt csati egyben usb3.x csati is, mármint hogy tud kezelni gyorsabb usb eszközöket. És az usb módnak is lehet videó alternate módja. A thunderbolt mód azon felül a pcie átvitel és meghatározott minimum követelményszintet jelent.
Lehet win11 alatt az usb4 driver miatt nem látszik ennyire, de win10 alatt még külön kell telepítenem a thunderbolt drivert és amikor nem működik a thunderbolt (win frissülés miatt felkiáltójeles és új driver kell neki), akkor is megy az usb3.2 mód.
Szóval a thunderbolt módnak van minimum követelménye és más csomagformátuma, így nem tb módban nem mennek gyengébb kábellel sem, de ha usb módban támogatnak valamilyen működést, az még mehet.
-
bzolika10
aktív tag
válasz
bzolika10
üzenetére
Most hogy próbálgattam a dokkot, tettem egy próbát egy sima 10gbps-os C-C kábellal is. Az az érdekes, hogy a dokkhoz csatlakozik, viszont az egpuhoz nem. Mondjuk elsőre azt vártam, hogy a dokkal se fog kommunikálni, de mégis csinálja valamiért. 100w-os töltés is átmegy rajta, meg a 75Hz-es videójel. Ez menyire gyakori, hogy alacsonyabb "minőségű" kábellel is elketyegnek a TB eszközök?
-
bzolika10
aktív tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Nem is fűztem hozzá sok reményt, de reménykedtem, hogy hátha működik, de sajnos ez most nem jött be.
Most próbáltam ki egy sima 10gbps-es usb kábellel, ami nem tb képes, azzal tapasztaltam ezt a kezdeti szaggatást, de ez nálam kb 10 másodpercen belül elmúlik a csatlakoztatástól számolva.
Lehet, hogy csinálok majd egy esp8266-tal egy nyomógombot ami wol-t fog küldeni, azzal talán felébred.
-
-
bzolika10
aktív tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Megjött a dokkoló végre.
Egyenlőre egy 1050 van a Sonnet 350-ben, ami nem érződik erősebbnek a P50-em beépített Quadro M2000M kártájánál.
A dokkoló nekem tökéletesen működik, semmilyen hátrányát nem tapasztaltam eddig, hogy a gpu elé kötöttem. A gpu után amúgy se tudnám, mert a Sonnetnak csak egy TB3 portja van. Egy valami nem működik, ami kicsit idegesít: Nem tudom felébreszteni a gépet a dokkoló power gombjával, ezért mindig fel kell hajtanom a gépem fedelét.
-
xabolcs
őstag
válasz
bzolika10
üzenetére
Igen, eGPU nelkul nincs ilyen szakadas.
Pont ezzel a HP dokkolo + Node Pro parossal csinaltak meg azt, hogy forditva kotottek chain-be oket: eloszor az eGPU, utana a HP dokkolo, merthogy a Node Pro-nak is ket TB3 portja van. A vicc az, hogy ebben a forditott felallassal is voltak gondjaim, ha billentyuzet vevoje ugyanugy a dokkoloban volt: nem epp "leszakadt", hanem csak be-beragadt a billentyuzet, ami WSAD-nal ugyanugy nem a legjobb!
Akkor volt jo, amikor csak egy mindenes (USB3, eth, HDMI) USB-C hub-ot tettem a Node Pro-ba.Pont ezert irom a peldamat, hogy eleg cifran tud viselkedni a kombo barmelyik felallasban, es hogy mindenkepp probald ki a sajatoddal! Az a donto!
Ha budapesti vagy es erdekel, akkor privatban megbeszelhetunk egy helyszini probat.
-
bzolika10
aktív tag
Igen sajnos, ahogy néztem 8 darab vékony koaxiális tápvonal viszi a nagysebességű adatot mind az usb 4-ben és a thunderboltban is, ezért a kábel hosszával növekvő kapacitív és induktív hatások valószínűleg felső korlátja lehetnek a kábel hosszának és a sebességnek. Efelett optikai kábelt kell használni, ami piszokmód drága.
-
xabolcs
őstag
válasz
bzolika10
üzenetére
Erdekes a tapasztalatom ezzel kapcsolatban, de nem biztos, hogy jelent barmit is a te esetedben.
Szoval kiprobaltam egy jatekot ebben a chain osszeallitasban es azt tapasztalttam, hogy jatek kozben eloszeretettel "leszakadt" a billentyuzetem.
A billentyuzet egy vezeteknelkuli billentyuzet, a HP dokkoloba dugva a vevoje. Jatszottam ugy is, hogy a dokkoloba dugott monitorra ment vissza a jatek kepe, de ugy is, hogy a Node Pro-ban levo videokartyaba volt dugva a kimenet.
Nem volt kulonbseg, eleg hamar leszakadt, ahogy kezdodott az akcio.
Most nem probaltam mas kombinaciot, arrol nem tudok nyilatkozni.
-
azbest
félisten
válasz
bzolika10
üzenetére
" egy hosszabb usb 4 kábelt "
nem lehet túl hosszú. Nekem a gyári ~70cm-es tb3 kábel helyett egy 120cm-es usb4 kábel van bekötve. Kb ez a felső limit tudtommal a 40gbps sebességhez.
Múltkoriban egyszer az egpu dokkolóba dugtam ssd-t és úgy láttam, hogy a gpu-val kapcsolatos aktivitás visszafogta erősen annak a sebességét.
A dokkolóklban lévő lan egyébként sima gigabites usb-lan adapter -
bzolika10
aktív tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Igen, erre gondolok. Jelenleg egy sonnet 350 van, csak ez ugye nem támogatja a PD töltést sajnos, ráadásul usb és ethernet port sincs rajta. Ezzel a dokkolóval talán meg lehetne oldani, hogy csak 1 kábelt kelljen bedugni a gépbe.
A dokkoló és a gép közé mit érdemes tenni? Ugye nem kell az eredeti hp kábel, aminek az egyik vége sima thunderbolt, a másik pedig thunderbolt + tápcsati. Arra gondoltam, hogy veszek egy hosszabb usb 4 kábelt és akkor az egész setupot el tudom tenni az íróasztaltól messebb.Szerk: 100 watt alatt van a laptop
-
xabolcs
őstag
válasz
bzolika10
üzenetére
Ha ilyen HP Thunderbolt 3 dokkolora gondolsz, akkor tud mukodni chainben ... persze ez azert az eGPU haztol is fugg, hogy mennyire koveti a szabvanyt.
Ami nekem van AKiTiO Node Pro, az nem is eGPU doboz, hanem "Thunderbolt 3 PCIe Expansion chassis with PD".
Itt az Eszkozkezelos kapcsolati nezete, ahol egy 2 Thunderbolt portos DELL laptopba van dugva eloszor a HP dokkolo, majd annak a TB3 portjaba a Node Pro.
A videokartya pont telepult, azert felkialtojeles! -
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Valaki használ HP PRObook/ZBook dokkolót úgy hogy az egpu a dokkolóra van kötve és a dokkoló pedig a gépre ezáltal egy chaint létrehozva? Mennyire működőképes ez így?
-
xabolcs
őstag
válasz
Archttila
üzenetére
Mar csak az a kerdesem, hogy hogy kerul a kepletbe a Dell DA-2?
A kepen lathato eloszto egy 8 pines PCIe tapcsatlakozot oszt 2 db 8 pines PCIe tapcsatlakozora.
A 8 pines tapcsatik kompatibilisek a 6 pinesekkel, direkt kulon le is szoktak valasztani azt a 2 pint, hogy be lehessen dugni a 6-os csatlakozoba. -
Archttila
veterán
Dell DA-2 PSU guruk: szerintetek ez az eloszto hasznalhato 8+6 pines VGA-val? (RX 570) vagy mindenképpen mokolni kell? [link]
-
Haart
addikt
Használ itt valaki nagy VGA-t a külső házában? Értem itt azt hogy pl nagyobb kártya mint egy 3080-as?
-
Smithy87
senior tag
Nos szerintem itt lesz a kutya elásva. A TB Egpuval és ezt nem hiszem, hogy hardveres korlát lenne vagy nem tudom
HA nyitogatom a buszt az egpu felé akkor a legelső bus 1,1x4 ami 2,5GT a többi már pci-e 3 x4 de az már kb mind 1. Ha ez nem lenne nem lenne akkora különbség az m.2-es és a tb között. Ha valakinek van még ilyen megnézné hogy ugyan egy van e nála is? -
haxxika
senior tag
Sziasztok,
Rég jártam errefele, azonban most felvetődött újra ötletként az egpu felhasználás.
Adott egy Asus UX425 gép, ha minden igaz tb3-al. A cél az Nvidia broadcast használata lenne, de sajnos csak intel hd van a gépben. Jelenleg mi a legolcsóbb megoldás egy dobozban lévő egpu-ra? Lenovo BoostStationt látok mostanság párat, abba meg bele tudok pakolni egy 2060/3060at ami elég lenne a feladatra. Támogatja így a történetet? Van esetleg más doboz ami jó lehet?
Köszi! -
azbest
félisten
válasz
5leteseN
üzenetére
"USB=>SSD átalakító van, ami az asztali nvm SSD-t tudja fogadni"
nekem van ilyen. Ezzel nem fogsz videokártyát géphez kötni. Kifejezetten ssd-hez van és a rajta lévő chip csak az ssd-vel való beszélgetést fordítja át usb mass storage-re vagy UAS-ra.A thunderbolt - nvme az más. Például kártya adapterrel be tudom tenni a thunderbolt dokkomba az m.2 ssd-t és akkor úgy látja, mintha tényleg a gépben lenne (lehet fw-t frissíteni rajta, felismeri az ssd gyártó utility-je). Az usb-nvme adapterben máshogy működik, ott nem ismeri fel a gyártó programja, nem lehet fw-t frissíteni rajta.
-
-
Smithy87
senior tag
az USB-t felejtsd el azt a gépet ami neked van meg kell bontani az EGPU hoz. Pont. M.2 átalakító van amibe tudsz vga-t raknia gépen kívül egy plusz táppal. De "USB"-be Thunderbolt/usb4 bizonyos kiszerelése esetén lehet. [Ez] kell neked egy rendes ATX táppal. De ehhez az alját le kell venni.
-
5leteseN
őstag
válasz
Smithy87
üzenetére
Nézem, köszönöm!
..."ismeret-terjesztés" céllal: A "Csináld magad eGPU" vonalon annyit találtam, hogy USB=>SSD átalakító van, ami az asztali nvm SSD-t tudja fogadni, 15-25$ között.
Ez (elméletileg) a PCIe szabvány felé alakítja az asztali SSD-nek megfelelően a körülményeket, már csak ezt kellene egy újabb konverterrel fizikailag is pciex16 -ra formálni.
Biztos van ilyen is, de nem lehet túl elterjedt, mert "nem ugrott nekem" még a neten keresgélve.
Valakinek van ötlete esetleg, hogy hogy lehet továbblépni az USB-s külső SSD adaptertől?
...just for fun.
-
5leteseN
őstag
Tehát, ha jól értem, akkor kellene még egy kártyát is adniuk, amit a pciex16-ba dugok és azon van egy USB-aljzat, amire ki van vezetve a pciex16 szükséges érintkezője, és az usb kábelen megy át a külső pciex16-re a megfelelő helyre a jel .
"Magyarul": elad a PCX egy USB csatlakozásos vmit, ami nem szabványos usb kiosztást használ.
Vagyis megtéveszt, mert Én sehol nem olvastam az oldalán, hogy a linkelt reiser nem szabványos!!!
Ez a vásárló megtévesztése, ami MINDEN okozott kár megtérítését is maga után vonja!!!
...de: szólj, ha Te olvastad vhol a PCX ide vonatkozó termék-oldalán, hogy az USB csatlakozó, egyebek... NEM szabványos!?????...
Angolozva: WTF EZ!

...nyilván nem Neked szól. Sőt: Köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
5leteseN
üzenetére
Nem. Ha olyan eszközöket kötsz össze, amelyeket nem szabad, akkor az a te hibád.
Még egyszer mondom: ez nem usb adatátvitelt használ. Egy pcie kártyáról a riserre visz át jelet, de nem usb-vel. Attól, hogy át tudod cserélni másra a kábelt és be tudod dugni másba azzal, még nem szabad, mert csak zárlatot okozol.
-
azbest
félisten
válasz
5leteseN
üzenetére
Nem. Az usb 3.2 gen 1 az csak a sima usb 3.0 port.
Csak átnevezték (usb 3.0 = usb 3.1 gen1 = usb 3.2 gen1)Nem csak a sebessége gond, hanem az, hogy nem tud pcie módot, mert nem thunderbolt / usb4 kompatibilis.
Az usb3 kábeles riserek nem usb3 -at használnak, csak a kábelt használták fel hozzá. Más adapterek meg hdmi kábelt használtak, de az sem hdmi-t szállít. Mind a két végén pcie adat van. Ez nem szabványos dolog, csak azzal működhet, amit hozzá mellékeltek csatlakozót.
Be ne dugd a risert sima, igazi usb portba mert jó eséllyel leégeted a gépet és/vagy a kártyát is. -
5leteseN
őstag
Kösz Smithy87.
Felmerült bennem az az ötlet is, hogy egy USB 3.2 Gen1=>PCIe risert használva oldom meg, hogy a kb. 2.000 körüli video-passmark-os Ryzen-IGP eredményt feltornásszam 10e-re, kb. az ilyen megoldással notebookomhoz illesztett asztali-gépes videó-kártyával.
Az USB 3.2 Gen1 adat-sávszélessége vajon milyen VGA meghajtásig elég?
Az is érdekes lehet, (játékoknál : FPS-ek), hogy mennyi vajon a videó késleltetése a külső VGA-nak.+egy pc-táp a VGA-nak, van itthon vagy 10+
! -
5leteseN
őstag

...azért köszönöm!
...és: a Razor X nem tudja esetleg fogadni a 3.2 Gen1-ről is ami kell neki?
Sok technika le/vissza felé kompatibilis szok' lenni.
Itt ez nem sikerült?
Nem-e van 3.2Gen1-ről is fogadó csatlakozó a Razor-nak?
... esetleg?Nem láttam még élőben ilyen Razor-t, nem tudom milyen vezeték, csatlakozó, kábel adott neki .
-
hpé
tag
válasz
5leteseN
üzenetére
Nincs benne Thunderbolt 3 chip.
Leirása szerint is csak USB 3.2 Gen1 az az USB-C port. -
5leteseN
őstag
Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék hogy egy Lenovo IdePad 5 (15are05)-re tudok-e csatlakozni egy Razor X-el?
Én csak USB,-C-t és 3.1-es ISB-t találok rajta.
A 3,1-re rá tudok-e csatlakozni a Razor-ral?
-
azbest
félisten
nvme ssd firmware frissítéshez is praktikus egy egpu ház
Egy ilyen kis kártya adapterrel [link] -
azbest
félisten
válasz
solyomsherif
üzenetére
az az optimalizáló cucc szerintem csak a registryben állít át valamit. Nekem a gépemen nem tűnt fel különösebben változás se előtte, se utána. Talán olyasmi, amit kézzel is javasolnak egpu esetén állítani, hogy nehogy lekapcsolja energiagazdálkodás a portot.
Alapból eltávolítható gpu-ként jelenik meg és egy nvidia kis izé megjelenik az óra mellet.
-
hpé
tag
Nekem egyedül a Booststation ethernet portja alatti USB2 port nem működik, annyira nem hiányzott, eddig nem foglalkoztam vele hogy van-e rá megoldás.
A két különálló USB3-assal nincs gond, azok mennek rendesen.
Az ethernet porthoz a realtek drivert talán feltettem, de lehet hogy windows 10 meg is találta magától, erre már nem emlékszem
. -
hpé
tag
válasz
solyomsherif
üzenetére
Igen, az optimalizáló drivert kimondottan csak a Legion gépekhez javasolt feltenni, máshoz nem kell.
Igen, TB3 csatlakozóval menni fog plug and play, még ezeket az első postban lévő beállításokat érdemes megnézni-beállítani. -
solyomsherif
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Úgy láttam a támogatási oldalon, hogy van egy optimalizáló driver ami csak a Legion gépeken működik. Akkor más gépen egyszerűen plug and play módon megy?
A gépemen amúgy TB3 csatlakozó van, jelenleg egy DELL dokkolón keresztül gond nélkül kimegy 2 monitorra a jel. -
azbest
félisten
válasz
solyomsherif
üzenetére
Asus 12th gen inteles vivobook s 14 -gyel működik nálam.
Korábban már szerintem írtam is a topicban, hogy 96W -os töltés riportál a PD. [link]ha nem megfelelő type-c kábelt dugnak rá vagy a laptopnak sima usb3-as a type-c portja, azzal nem fog menni.
-
hpé
tag
válasz
solyomsherif
üzenetére
-
solyomsherif
csendes tag
Sziasztok!
Lenovo Booststation-nel kapcsolatban, van valakinek olyan tapasztalata amit a marslakó webshopjának véleményei között olvasok?
A következőkre gondolok:
- Csak Lenovo Legion laptoppal működik (Lenovo gépem van, de nem Legion)
- Megközelítőleg sem 100W-tal tölt. Azt írják egy telefont lehet vele tölteni de laptop nem nagyon... Nyilván ez függ a laptop igényétől (nekem 65W kellene), és a videókártyától amit aktuálisan a Booststation hajt.Tapasztalatok?
Köszi a választ!
-
Mása15
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Medion Erazer X7843 laptop 6gen i7cpu-val és 980m vga-val.
Maga a 980-an sajna hibás tehát egyaltalán nincs használatban.
Na most a kérdés az lenne hogy mennyire lenne érdemes beruházni egy eGpu-ra?
Tekintve hogy van ugye benne egy 980-is. Mennyire lenne rizikos a dolog?
Illetve hogy ha érdemes is a dolog akkor pontosan milyenre érdemes beruházni?
-
Smithy87
senior tag
Sziasztok, az mitől lehet hogy egy legion dokkban lévő rx 5700 kb csak fél gőzön hajlandó menni? 130w fölé még nem nagyon ment tartós terhelés alatt, elvileg fizikailag jól van össze rakva.
-
tuto558
aktív tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Semmilyen "nagy" címet nem szeretnék igazából, csak MMORPG-zek néha és az lenne a cél, hogy 1080p-ben egy raiden ne essen le 10 alá az fps, mint most az iGPU-val. Erre a célra felesleges egy új notebook, vagy asztali PC, azért gondoltam, hogy belevágok ebbe az eGPU projektbe.
-
tuto558
aktív tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Köszönöm az infót, akkor valószínűleg egy SATA SSD-nél maradok és m.2 nvme helyére meg majd egpu.
Még egy kérdésem lenne, bár ez már talán kicsit off:
Ez ugye pci-e 3.0 x4 , sávonként 1 GB/s, vagyis max 4 GB/s
Nvidia VGA-knál valahol fel van tüntetve az az adat, hogy milyen sebességen üzemelnek maximum? Olyan VGA-t akarok venni, ahol a pcie 3.0 x4 még nem bottleneck neki, feleslegesen nem vennék erősebbet, ha emiatt úgyse lehetne kihasználni. -
xabolcs
őstag
válasz
tuto558
üzenetére
Ahogy irod is, az egy gyari HP port: csak a gyari eszkozokkel (pl. amit irtal is, a dokkolo) tudod hasznalni.
Az M.2-es slotnak pedig M key-esnek kell lenni, ahova NVMe-s SSD-t tudsz tenni, az eGPU-hoz olyan kell.
A B Key-es slotban SATA-hoz es USB-hez szukseges huzalozas van, tehat elektronikailag inkompatibilis a PCI-E-t kivano eszkozokkel (azaz NVMe-s SSD-kel es az eGPU-val). -
tuto558
aktív tag
válasz
tuto558
üzenetére
Más: az alaplapon van egy free m.2 slot amibe wwan (lte) kártya megy általában. Viszont ez nem M key-es, hanem B key foglalat. Létezik erre is átalakító, vagy mindenképpen az SSD helyere az M key-es foglalattal kellene próbálkozzak? Illetve B key-es m.2 höz mennyi pcie sáv lehet elvezetve? HP oldalon a specifikáció ilyen infókat szintén nem tartalmaz.
-
tuto558
aktív tag
Sziasztok!
eGPU megoldásban gondolkozok.
Jelenlegi notebook-om: HP Probook 650 G4
Átolvastam a topic összefoglalót illetve a probook-okról a tapasztalatokat.
Első körben azt szeretném kérdezni, hogy ennek a portnak hasznát tudnám-e venni?
Az alsó portra gondolok. Az a baj, hogy a nevét sem tudom, hogy pontosan mi, de ezzel tudom pl ultrasim dock-ra tenni a notebook-ot, viszont a noti specifikáció a HP oldalán sem írja a pontos típusát ennek az interfésznek, csak annyit, hogy "docking port".
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Smithy87
senior tag
Sziasztok!
Tegnap el készült a TB-s Egpu rigem. Egy legion dokk és egy rx 5700 társaságában. Belsó kijelzőn kb a 3050ti szintjét hozta superpositions 1080p Extreme-en. Ettől anniyra nem estem hasra de nem is rossz, ma ha lesz időmmeg nézem külsőn is.
-
Tim82
félisten
+ MaxxDamage:
Igen, azért gondolkodtam el, hogy az Ugreen-nél lehet, hogy kellene jobb kábel, mert a noti saját kijelzőjével szeretném használni az eGPU-t, tehát a TB sávszélességet még ez is befolyásolja.
Mondjuk nincsenek nagy igényeim: egy GTX 960 vagy 1050 Ti elég is, nem FPS-ezek, hanem főleg CRPG és stratégia menne, abból sem kifejezetten "új" címek. Jelenleg egy 2 GB VRAM-os 750 Ti van csak bedobva a BoostStation-be, és azzal is jól elfut a Pathfinder Kingmaker (ami a 6. gen. i5-6300U-ba integrált HD520-szal eléggé döcög amúgy).
-
azbest
félisten
közben kipróbáltam linux alól mindkét kábellel és nem láttam lényegi különbséget. Az usb 3 módjánál 10gbps-t írt mindkettővel a sudo lsusb -t (ha jól látom, a nem csatakozott portomon 20ezer is van)
A 1050 kártyámnál azt írta sudo lspci -vv hogy
LnkCap: Port #0, Speed 8GT/s, Width x16
LnkSta: Speed 2.5GT/s (downgraded), Width x4 (downgraded)
De lehet azért megy csak 1.0 módban mert sima live ubuntu 22.10 -zel néztem és nem a zárt driver volt fenn a kártyához. Win alatt gpu-z 3.0 x4 -et írt emlékeim szerint. -
azbest
félisten
Annál az ugreen kábelnél 10gbps-t ír, ha tényleg annyi, akkor lehet visszafogja valamennyire.
Nem tudom linux kiír -e infót a sebességről [link] Nem nagyon van meg, hogy lehetséges-e bármelyik oprendszer alól kiolvasni ilyesmit megbízhatóan, az átviteli sebesség mérésen kívül.Eredetileg nem az egpu miatt vettem a kábelt, hanem type-c csatis külső m.2 ssd tokhoz, ami sima usb3on 5gbps, type-c gyorsabb fajtán meg 10gpbs-t és többféle kábelt is vettem, ha már rendelek. Csak utána jutott eszembe, hogy jó lehet az egpu-hoz is.
-
Tim82
félisten
Köszönöm. Akkor, ha jól gondolom, a jelenlegi kábelemnél nem lenne jobb. (Sajnos, nekem nem volt meg a gyári kábel a BoostStation-höz, így mindenképpen vennem kellett, ez volt a gyorsan elérhető, de működik is - egy Linux Mint-es T470-nel.)
-
azbest
félisten
tb4 -es a gépem, a dokk tb3as. Az usb4 meg ezeknek egy engedékenyebb szűkebb részhalmaza, ha jól értem. Valahogy úgy, hogy minden tb3 és tb4 az usb4, de nem minden usb4 éri el a tb3/4 követelményeket.
Ha jól értem, a tb kábelekben lehet valami jel stabilizáló chip okosság. Azt nem tudom ebben van-e, csak azt tudom, hogy működik vele. A töltés is közben.
Bár a dokk gyári leírásában is csak passzív tb3 kábelt írnak a mellékeltre. Szóval teljes kavar. -
Haart
addikt
Vetette már össze bárki hogy vajon az nvidia vagy az ati kártyák teljesítenek jobban Egpuként? Ilyen összehasonlítást én még nem láttam sehol.
-
Haart
addikt
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
1080p extreme a mérvadó teszt.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
-
hpé
tag
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Az nvidia control panelen a "Power management mode"-ot mindeképp állítsd át a "Prefer maximum performance"-ra ha nem azon van. (Alapból nem azon van.)

-
Lacielvtárs
nagyúr
&azbest:
igen azt a drivert nem is piszkálom
amúgy megtáltosodott a rendszer amióta lefutott a teszt, nem tudom az a teszt állít bármi is?
bocsi nagyon kezdő de lelkes vagy és minden érdekel![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
B4B stabíl 120-140 közötti FPS
CP2077 80 körüli, persze visszafogott grafikával és egészen 40 körülire esik amikor kocskázok a városban de valami brutálisan futnak így rajta a játékok
Új hozzászólás Aktív témák
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- Óra topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- BestBuy topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- ASUS routerek
- TCL LCD és LED TV-k
- alza vélemények - tapasztalatok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Asus Dual Radeon RX 5500 XT EVO 8GB GDDR6 Számlás, dobozos, újszerű!
- HP RTX 3080 10GB GDDR6X 320bit videokártya
- GIGABYTE GeForce RTX 3080 10GB OC GDDR6X 320bit WaterForce
- GIGABYTE RX 9060 XT 16GB GDDR6 GAMING OC - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- NVIDIA RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X Founders Edition Eladó!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- 3db - Dell Alienware 18 Area-51 AA18250 18" - Intel Core Ultra 9 275HX, 64GB, 2TB SSD, RTX 5090
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB,Uj, Dobozaval,12 hónap garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Kolink SFX 350W tápegység /BONTATLAN/Számlával/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
500Mbájt/sec hasonló gyors mint a sata. Hátul van egy usb3 port a gépeden is.