- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
saby97
tag
Elég pepecselős a W520 szerintem a fentebb említett E6440/E6540 plug & play esetéhez képest. Másrészt 2 generációval fiatalabb, így nem kazán és m.2 is van már benne nem?
-
∂яσнυη
senior tag
Ha saját billentyűzetét akarod használni a gépnek, akkor szerintem csak a Thinkpad 20as széria maradhat számításban. Onnan, ha olyan kell, amin magában is fut a League közepes beállítások mellett(többinek nem ismerem a gépigényét) 60fps körül FHD-n, akkor W520. Ott a quadro 2000m azt hiszem már erősebb mint egy hd4000. A hőfokok kezelhetővé válnak, ha a turbót tiltod energiamanagementben(csak 99%-ra állítod a max cpu kihasználtságot(nekem ez jött be a throttlestop+ a biosos turbó letiltásával szemben)+ egy alapos takarítás vásárlás után(minőségi pasztával, a ventit is kivéve, kipucolva!).
Auo panel(hwinfoban tudod egyszerűen megnézni). Oleh BIOS, ami javítja az instabilitást egpu+16gb ram esetén( valamint mehet bele 1866-os ram modul). Pe4l/pe4c adapter+Gtx960/970
Windows Enterprise ltsb n+ vmi klassz ssd és szépen fog szaladni. Akku, zsanér valószínűleg mostanra szakadt lesz. Azt lehet később majd cserélni. Tapipad vacak, hamar elkopik, min évente új matrica kell rá...De legalább cserélhető a felülete...
Persze ez csak egy ötlet...

-
storm3
senior tag
Esetleg még időtállóság szempontjából a W520 is beleférhet,erről ahogy olvastam voltak/vannak is vélemények ebben a fórumban - bár nem feltétlen akarok belelocsolni a projektbe egy asztali gép árát.

-
saby97
tag
válasz
Polllen
üzenetére
Én azt a 80 fokot is sokallom. Kb. 1 hónapja született egy logout-os írás a T430-ról és ott sem valami jó a hűtés.
HP 8470p-nél 35W-os i5-3210M-mel nálam 84 °C a teteje játék közben, de csak ha az IGP-ről fut a játék és 100%-on pörgeti azt.
eGPU-t használva a CPU 60-70 °C közt szokott lenni, ha csak simán az asztalon van. Ezen még lehetne javítani, ja levenném az alját és megemelném.
Most, böngészés mellett, töltőre dugva (ami miatt a ventillátor persze megy) 37°C-os.Szerintem azért a Sandy 32nm után az Ivy 22nm-e már önmagában előny.
A másik dolog, hogy nekem a Dell-ek tűnnek az olvasmányok alapján a legkevésbé finnyásoknak. A ThinkPad-eknél is jelen van itt-ott a whitelist, ami kellemetlen, ha épp mPCIe csatlakozás kéne.
-
Polllen
félisten
Az itteni tapasztalatok alapján én azt szűrtem le, hogy Thinkpad-del van a legkevesebb gond.
Nálam egy x230 volt, ATI kártyával (2-vel próbáltam) plug'n play ment.A BF-nél nem az eye-candy viszi el a CPU erőt.
Amiket felsoroltál, ott a 2 mag 4 szál most még elég, szóval az i5 egyelőre elég lehet.
-
storm3
senior tag
válasz
Polllen
üzenetére
Nekem ezek a csili-vili játékok mint a BF1 max kipróbálás szintjén kötnek le. Megvettem ért,belelöktem sacc 30 órát és azóta hozzá se nyúltam, OW ugyanez. Buta LoL,Hots,Diablo 3 ,Path of Exile meg ilyesmi kevésbé 'eye candy' játékokkal játszom, FPS nagyon ritkán.
Nyitott vagyok Dell vagy HP modellekre is, csak ne legyen ezüst színű..

-
storm3
senior tag
Szia!
Nincs konkrét elképzelésem, gamer pc-t váltanék ki vele EGPU setuppal. Ami nekem fontos,hogy ha úgy van,tudjam vinni magát a gépet oda ahová szeretném,de ha játszanék,akkor se 3 óra google + szerelés legyen az előzménye. Miért járnék jobban a 420-al amúgy? Teljesen "noob" vagyok egpu+business laptop országban...

-
saby97
tag
válasz
haxxika
üzenetére
Ez elég jól hangzik.

Szerintem lesz akkora mázlim, hogy a HP finnyásabb, de adok esélyt az AMD-nek.
Az, hogy mihez kell DSDT és mihez nem, az tényleg érdekes, mert nálam az 512MB-os 9600GT igényelte, az 1GB-os GTX 560 pedig nem.Frawly, erre gondoltam. Én nem próbáltam még 10xx kártyával a dolgot, de állítólag driver telepítésnél kell mágiát használni az életre híváshoz.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Úgy emlékszem, már kitárgyalták ezt is itt a fórumon, keress rá bizonyos kulcsszavakra, mint pl 1050.
-
storm3
senior tag
Sziasztok! Szeretnek egy uzleti notebookot venni, ami alapbol a 'pocc roff' metodussal mukodik, ssd, sok ram miatt. T430al szemezgettem, reven sok az alkatresz hozza es eleg jo aron lehet kapni. Kesobb ha ugy alakul, egpu val egeszitenem ki. A kerdesem, hogy elegendo az i5 - tel szerelt 430as vagy keressek i7est mindenfelekepp ha ilyesmi vagyaim vannak?
-
Frawly
veterán
Annyit sikerült eldöntenem, hogy valószínű az 1050Ti lesz. Azért, ha nem is használom ki, később, ha veszek asztali gépet, abba áttehetem.
Viszont azt hogy érted, hogy trükközést igényel? Speciális driver kell neki? Vagy mit kell hekkelni? Amit én néztem YT-os videó, azon nem csináltak vele semmit, igaz az Linuxon volt. Én használnám Linux és Win10 alatt is.
-
saby97
tag
Régebben pár fórumtárs felajánlotta, hogy ha elmegy hozzájuk az ember, kipróbalhatják a konfigjukat a saját laptopon. Ha valaki ezt felajanlja, meg tudod nézni, hogy mennyire bajos a laptopoddal egy EXP GDC és mennyire egy hwtools cucc.
Esetleg az aprón fent lévők eladóit is kereshetnéd úgy, hogy megveszed, ha működik gond nélkül a laptopoddal.
VGA tekintetében a GTX 10xx-es széria "trükközést" igényel, míg a korábbi modellek nem annyit.
Más kérdés, hogy én épp GTX 560-at vettem, pár hónapra rá bejelentette az nvidia, hogy ejtik a 600-as széria előttiek támogatását.
Ilyen szempontból inkább a GTX1050Ti. -
Frawly
veterán
A helyedben te melyiket vennéd? 1050-essel, 1050Ti-jal, 960-assal biztosan megy az X220, mert vannak róla videók a YouTube-on, és Thinkpades fórumokon is írják. Viszont egy GTX 660 csak fele annyiba kerül, és ha így is, úgy is bottleneckbe futok bele a PCIe 2.0 és a gyenge proci miatt, akkor lehet jobban járnék ez utóbbival. Viszont az 1050Ti-jal azért járnék jobban, mert azt később át tudom tenni desktop gépbe is.
A GTX 660-asnál az is zavar, hogy elég régi kártya, „csak” 2-3 GB vram, ez nem tudom, hogy kicsit újabb címeknek mennyire lesz gyenge, meg nagyon modern Vulkan-os meg DX12-es játékok mennyire csipázzák, meg tudnak-e jeleníteni rajta minden effektet. Esetleg a vram nem is számít alacsony felbontásnál?
A GTX 960-asnál meg az zavar, hogy az 1050Ti árában adják a 4GB vramos verziót.
Tehát még azt sem tudom eldönteni, hogy milyen eGPU-t érdemes venni, ott még nem is tartok, hogy már konkrét GPU-hoz választani tudjak konkrét ExpressCard-os megoldást, meg tápot, stb., mert minden kelleni fog, eGPU foglalat, külső ház, táp, kábelek, minden szir-szar, kicsit aggódok is, hogy milyen drágára jön ki egy ilyen eGPU-s megoldás a végén. Valahogy nem tudom magam rászánni egy desktop gépre (külföldi albérlet, helyhiány, később költözésnél szar hurcibálni), ezért a laposom használati idejét próbálnám ezzel kitolni.
-
-
saby97
tag
FreeSync-et próbálta már valaki eGPU-val?
Eddig nem vitt rá semmi, hogy ne nvidia kártyát használják, de a monitorom FreeSync tudása elgondolkodtatott.
RX 460-ban gondolkozom, de szkeptikus vagyok.
Aki RX szériás AMD-t használ annak mennyire stabil eGPU-ként?
Külső kijelző adott, úgyhogy az optimus előnye is kilőve. -
Frawly
veterán
ThinkPad X220-hoz fontolgatom eGPU beszerzését. De egyáltalán nincs tapasztalatom a témában. A ThinkPad topikból irányítottak ide, ahol azt mondták, hogy egy GTX 1050 már overkill lenne, tekintve, hogy az X220-ban az ExpressCard foglalat csak PCIe 2.0-ás (azt nem sikerült kiderítenem, hogy hány sávos), és ez állítólag nagyon visszafogja a sávszélt. Azzal is tisztában vagyok, hogy az i7-2620M sem a legerősebb proci a maga „combos” 35 W-os TDP-jével. Milyen GPU-t lenne érdemes hozzá beszerezni, amit nem fogna vissza túl durván a sávszél? 1030? 960?
Gondoltam kitolnám vele a gép használati idejét, hogy tudjak kicsit újabb játékcímekkel is játszani alacsony felbontásban (a belső 1366×768-as LCD-t használnám erre), de elfogadható grafikai részletesség mellett. Azt sem tudom, hogy mekkora vram-méretre érdemes rámenni. Gondolom a szutyok HD3000-es IGP-t bármilyen normálisabb dGPU torony magasan alázza.
-
Bazs19850
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni eGPU témában. Van egy HP8570p-m ezt szeretném upgradelni mert bár a HD4000 a maga idejében mindent elfuttatott most kb. mindent nyögve-nyelve.
konfig:
I5-3210M
8GB DDR3 1600mhz
HD 4000
Win 10 pro 64bit
Jelenleg ott tart a projekt hogy honnan kellene rendelni hozzá alktrészeket.
Ez az GCD Beast megfelelő ezköz lenne vajon erre a célra?
Wish,Ali ezekre van valakinek tapasztalata, vagy másik másik oldalt ajánlanátok? Valamint VGA kártyát itt az oldalon lévő apróhirdetésekben keresgélek hozzá ASUS GeForce GTX 950 DirectCU II 2GB GDDR5 128bit jelenleg a kiszemelt. Viszont neten ezzel az elitebookal kapcsolatban nem találtam semmilyen infót hogy valaki is próbálta volna így upgradelni.
Ami még homályzóna hogy kell a atx táp vagy más megoldások is léteznek? Mivel a VGA+Táp+Laptom már kissé hangos lenne szerintem.
(Bár ha működne a konfig akkor szívesen építenék hozzá egy régi ATX ház darabjaiból egy pofás kis házat is
) -
Chrystall
senior tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Ha a monitorkábelen van konverter, akkor attól is lehet. Pl. Ha Dvi kimenetet konvertálsz Hdmi-be, 18 pinessel csinál hasonlókat. Akkor 24 pinesre kell cserélni a konvertert. De lehet más konverzió esetén is.
Vagy még az fps inkompatibilitaskor van ilyen jelenség. Nem lehet hogy a kártya 30-60 fps-t ad le, a monitor meg 25-50-et vár? Akkor a monitort át kell állítani, vagy a kártyavezérlőt.
-
kentucky
őstag
Sziasztok! 4 gigás GTX 970 vagy 3 gigás 1060 a jobb választás EGPU-hoz, jobb a több VRAM EGPU-hoz? 1060 jobban tömörít?
-
válasz
sketchifun
üzenetére
Én azért más táppal lepróbálnám...
-
sketchifun
senior tag
Nem is szedtem szét, csak az express cardot húztam ki. Mikor legközelebb bedugtam, már nem ment,
Átállítottam a boot-ot Legacy-ra, illetve az expresscardot gen1-re. Semmi sem történik.
DDU-val letúrtam a drivert, úgy is megpróbáltam, semmi.
Szerintem vagy a kábel, vagy az adapter lehalt.
-
azbest
félisten
válasz
sketchifun
üzenetére
az normális, hogy miután bekötötted az egput vagy eltávolította az egput, az első indításkor csinál egy ilyen bkapcs, gondolkodik kicsit, kikapcsol majd magától bekapcsol mókát. Érzékeli a hardverváltozást és ahhoz átkonfigurálja magát. De ezt csak egyszer csinálja minden (bekötve vagy nem bekötve) váltásnál.
Gondolom rendesen kötöttél össze mindent másodjára. A késleltetésre nincs szükség, off. Ha összezavartad, lehet érdemes előbb csinálni egy indítást úgy hogy nincs bedugva az expresscard. Aztán a kikapcsolt gépbe betéve indítani a notit.
Érdemes lehet ellenőrizni, hogy a bios friss-e. Ha nem, akkor magában, stabilan működve frissíteni.
Amúgy esélyes, hogy megfelelő dokkolóval megy 3 monitor, ha egyforma legalább kettő vagy legalábbis ugyanolyan videomódot igényelnek. Thinkpad 4338 dokkban használok az ugyanilyen inteles t430-cal 3 monitort. 2 displayporton, egy vga-val. De 3 displayport is megy, vagy három hdmi monitor is ment már (átalakítókkal, a gépbe közvetlenül is dugva egy). 6 ezer körül előfordulnak itt a hardveraprón. A 4337 -tel is megoldható (annak független a dvi és dp kimenete), csak talán könnyebb a 4338-cal, annak 2x (dp vagy dvi) + vga van, meg a gépre közvetlenül is lehet kötni, max 3 megy, ha szerencsés a kombináció. Szerencsés kombóval 2 külső és a belső is tudhat menni egyszerre. Ubuntu és win10 alól is használtam már. Displayporton át 4k30Hz is megy.
De ez már inkább thinkpad topic téma. -
válasz
sketchifun
üzenetére
Gen1et akkor próbáld meg.
Ekkor nem kap akkora terhelést, stabilabb a jel, hátha azzal elindul. -
sketchifun
senior tag
A helyzet az, hogy egyszer összeraktam, és működött. 2 napig nem voltam otthon, amikor hazaértem, bedugtam és semmi. És azóta se.
A Bios uefi módban van. Hogy gen1 v gen2, nem tudom, amint hazaérek, megnézem.
Elsőre a következőképpen ment.
Összedugtam mindent. A kis kapcsoló középállásban, 7s késleltetést jelent ez elvileg. Megnyomtam a bekapcsolót, indult a táp, és egy másodperc után le is állt. 2 sec elteltével újra elindult a gép, bekapcsolt, és ment. Ennyi. Sem varázsige, sem kecskeáldozás, se semmi. Csak egyszerűen ment. A két monitor is be volt dugva.
Egyébként nem is a teljesítmény a lényeges. Legalább 3 kijelző kéne, fullHDben. Ez a kis genyó meg vagy egy külső, egy belső, vagy két külső monitoron hajlandó működni.
-
azbest
félisten
válasz
sketchifun
üzenetére
Nem annyira hotplug ez. Ha visszaolvasol a nevemre szűrve, t430-cal volt pár nekifutásom. Az pedig nagyon hasonlít az x230 és t530 gépekre, hasonló problémáik vannak, mert nagyon hasonlóan működnek.
A bios legacy vagy uefi módban van? A win bootolása és a kártyák kezelése különböző a kétféle mód közt. Legacy móddal van amelyik kártyával a boot logóig sem jut el a gép, ha be van dugva kártyástól az egpu és van rákötve monitor. Persze, hogy viccesebb legyen ez még kártyától is függ. Nálam gt630 és gt1050 esetén így volt, az öreg Hd6670 viszont legacy módban is csont nélkül ment.
A kapcsolók alapállásban vannak nálam. Atx tápegységről megy. Uefi módban a géppel együtt kapcsol ki és be a kártya.
Windows indulás után nekem sem látja az utólag bedugott kártyát, mert nincs rendesen inicializálva, nem annyira hotplug.Szóval lényegében: legacy boot módban, minden összedugva, alapállapoton, a kártyára semmilyen megjelenítő ninc rádugva (nvidia esetén). A megfelelő driver felrakása után pedig rá lehet dugni a monitort is, de minden indítás előtt le kell húzni. Az újabb radeonokkal nem tudom, hogy ugyanezt kell-e eljátszani.
Uefi módban a megfelelő driverek felrakása után szimplán csak működik, persze nem lehet menet közbe ki-be dugdosni.
Ja és gondolom nem fordítva dugtad be az expresscardot. Nem hülyéskedek, annyira ócska ez a foglalat, hogy némelyik expresscard belemegy fordítva is.

Szerk, most nézem újra, hogy HD6570 kártyád van... hát az olyasmi kategória mint az én radeonom, annak csont nélkül illene mennie. Elsőre simán win update feltett mindent.
Van külső és belső képernyőn is kép. A radeon és nvidia közt az a különbség, hogy a radeon a külső képernyőn tud dolgozni, a belsőn nem (kivéve ablakos módban áthúzott, nem teljes képernyős alkalmazást). Az nvidia újabjaival megy az optimus, tehát külső monitor nélkül a belső képernyőre is tud gyorsítani, csak nem olyan hatékonyan persze, mert a képnek is utaznia kell oda-vissza.Biosban lehet állítani, hogy auto (gen2) vagy gen1 legyen a pci express módja. Ha bizonytalan a kábel, akkor a lassabb gen1 mellett működnie kéne.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Egyszer már müködött. 2 napon keresztül, kikapcsolás nélkül. Azóta semmire sem hajlandó. Mindent végigpróbáltam, késleltetést is állítgattam mindenfelé, semmi.
Ha felállt a windows, megnyitom az eszközkezelőt, és bedugom, akkor ugyan látszik, hogy frissíti a listát, de látni nem látja a kártyát.
Arra gondolok, hogy a kábel okádta össze magát. Specifikusak ezek? Nekem exp gdc beast 8.3 van, de ha van itt vállalkozó szellemű, akinek van működő rendszere, szívesen elviszem a kábelt és az adaptert egy próbára, legalább kiderül. Budapest BTW.
-
saby97
tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Ha analóg a jel, akkor segíthet a ferrit gyűrű, de ha digitális, akkor nincs ötletem miért lehet ez.
-
Bambuszpro
tag
Siker!
Össze jött a rendszer működik és első próba után úgy tűnik nekem hasonlóan produkál mint asztaliban. Később még tesztelgetem és megírom majd ide a tapasztalataimat.Annyi hiba viszont van a gépezetben ,hogy a külső monitoron komolyab b terhelés alatt (ami mondjuk töb mint egy bóngészőben elindított youtube videó) az alábbit lehet tapasztalni. Ezen vajon segítene egy feritt gyűrű az adatkábelen? Mert a tápra raktam csak a helyi elektrós boltban nem volt megfelelő méretű az adatkábelre.
(#5356) sketchifun: Nem lehet ,hogy a gyenge minőségű kábel az oka? Nálam nem szereti a laptop ha rádugva bootoltatom ezért a "boot menüben" dugom rá. Olyankor a led világít az adapteren de ha így nyomnám tovább akkor nem látná. Ezért itt bohóckodnom kell a kábellel amíg nem hallom ,hogy a kártya felpörög. Kábelre tippelek ,hogy zavarhatja a táp ami közvetlen mellette van vagy lehet meg van törve.
-
saby97
tag
válasz
sketchifun
üzenetére
Az USB ugyan az expresscardból van kivezetve, de egyébként a pcie-től független.
Ha a kártyát felismerte aztán mindenféle csatlakozó nyüstölés nélkül eltűnt, akkor zajos lehet a jel.Nem sokkal fentebb volt erről szó, olvass vissza, hátha segít.

-
sketchifun
senior tag
Bocs a dupláért, de annyit még:
Van ezen a vackon egy USB port, abba egeret dugva, az működik.
-
sketchifun
senior tag
Milliószor kihúztam, bedugtam.
Elsőre is monitorokkal együtt startol. Amit nem értek, pedig olvastam az összefoglalóban, hogy radeon kártyával belső kijelző nem lesz. Na, nekem volt. Érdekes.
Annyit sikerült már elérnem, hogy ki be dugdosás közben egyszer felismerte a kártyát a gép, majd el is tűnt.
Táp zöld-fekete rövidzár is megvolt már, az sem segített. Hibakód nincs, egyszerűen nem látja a gép.
-
azbest
félisten
válasz
sketchifun
üzenetére
Kikapcsol.. expresscatd kihúz bedug.... visszakapcsol. Az expresscard trükkös mert úgy is könnyen kijön hogy nem szabájosan veszed ki.
Ha előtte utólag dugtad rá a monitort akkor most is, mert legacy boot mód megakadhat ha mpnitor van rajta
-
sketchifun
senior tag
Sziasztok.
Jó rég már, vettem egy EXP GDC Beast 8.0-t. ExpressCard változat.
Következő a konfig:
Thinkpad X230:
Intel Core i5 3. gen
8GB ram
HD4000 int vga
ASUS HD6570 1GB DVGA
Win 10A probléma a következő:
Összedugtam, nem történt semmi. Ki-be kapcsolgatás. Egyszercsak jó lett, a pici kis kapcsoló középső állásában. Mindkét külső kijelzőn, és a belsőn is volt kép, játékban ami eddig 35-40 FPS-el futott, hirtelen 100 lett. Öröm-bódottá.
2 napig ment ez, aztán gép kikapcs, ExpressCard kihúz, és irány dolgozni. Visszatértem kis asztalkámhoz, bedugom a motyót, dörzsölöm a tenyerem, játszok egy jót. Háhogyisne.

Na, az van, hogy se kép, se hang. Bedugom, gép bekapcsol. Táp elindul, VGA is. Betölt a rendszer, de nincs kép a két külső monitoron. Eszközkezelőben sem látszik a VGA. Küszködtem vele egy darabig, de már feladtam. Nincs ötletem. Másik VGA-val is próbáltam, azt egyszer felismerte, bár kép nem volt külső monitoron, de az eszközkezelőben látszódott. Már az sem, semmire nem hajlandó.
Mi történt, illetve mit tegyek?
-
bb.bocs
őstag
Benéztem elköszönni, részemről ennyi volt az egpu, jó cucc, de nem használtam ki. Köszönöm az esetleges segítségeket. A PE4L 2.1b expresscard csati + Dell DA-2 táp egy jó párosítás, nem volt vele gondom, annyi hogy én egy spécibb verziót fogta ki ami egy külső házban van,és egy feszültségszabályozó, amit kijelzősre cseréltünk. Lenovo w530as géppel jól ment. megy egy gtx960 asus 4gb oc-vel További jó fórumozást mindenkinek.

-
saby97
tag
Nem véletlen említettem meg a szerzői jogokat, de nem gondoltam, hogy ez gond lehet, hisz év elején még regisztráció nélkül is meg lehetett tekinteni ezt a képet. Emellett vannak ott olyan anomáliák, hogy a saját közzétételed akkor tudod szerkeszteni, ha már van 3 hozzászólás alatta, szóval ez a jogosultság hiány is lehet bug.
Persze törlöm, ha gond.
-
∂яσнυη
senior tag
Szeretném felhívni a kedves fórumtagok figyelmét, hogy a Warez tevékenységek a PH! lapcsalád Alapelveibe ütköznek. Ezek a hozzászólások szakmai fórumon törlésre kerülnek és az illetékes felhasználó figyelmeztetést kap az esetről.
Még egyszer megkérek mindenkit, az újonnan érkezőket is, hogy legyetek szívesek figyeljetek erre. Az egpu Setup egy "fizetős" szoftver.
Köszönöm a megértést!
Üdv
Drohun -
saby97
tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Újraindítás után eleinte nekem is lehetett újra kezdeni az egészet, amíg ki nem tapasztaltam, hogy kell.
Amikor driver telepítés után újraindítottam, bekapcsolásnál, fekete kép fogadott alaplap hibát villogva (azt hiszem a Caps Lock és a Num Lock villogott együtt, 5x). Ez nem is új volt dolog, mert ha indítás előtt csatlakoztattam, ezt csinálta.
Szóval mikor a driver felment, újraindítottam (újraindításkor is kikapcsol egy pillanatra aztán magától be, erről a led értesít, elöl) és mikor kikapcsolt, gyorsan kihúztm az expresscardot. Ha elég gyorsan sikerült, akkor nem fekete képet kaptam, hanem a szokásosat, ahonnan mehettem Esc-kel a választó menübe. Már csak csatlakoztatni kell az expresscardot és entert nyomni.
Ha mázlid van és nálad is ez a gond, akkor így tudod kiküszöbölni.A hiba oka az, hogy ha driver felrakás után nem reboot-olsz (megfelelően, ahogy leírtam), akkor mintha fel se tetted volna a drivert, DDU és kezdheted újra. Ha egyszer bebootol vele és használja a windows, utána már az esetleges "fekete képernyős indítás" sem gond.
Ha egy ilyen fekete képernyő és villogó gombok kombóba belefutsz, onnan a legjobb kiút a hosszan, a led-ek kialvásáig nyomva tartott bekapcsoló gomb.
A fel nem pörgő ventillátorok nálam is előfordultak. Ha jól emlékszem akkor, amikor megszabadultam az ATX táp felesleges ereitől (pl.: -12V, 3.3V, Standby 5V). Szerintem ez is a zajos táppal függhet össze, bár nekem akkor sem volt a táp a házában és most sincs (helytakarékosság miatt).
-
Bambuszpro
tag
Kicsi fejlemény van. Sikerült elérnem ,hogy többször egymás utén 12-es hibát amivel már lehet mit kezdeni de arra már nem volt időm.
Próbaképpen egy másik vinyóra raktam szűz windows 7-et. Azzal is sikerült felismertetnem. Csak amikor felismerte mint sima kártyát és felrakta a drivert újra indítás után kezdődött elöről.
Arra viszont rájöttem ,hogy valami hardverhiba is lehet a háttérben.
Driver install után nem pörög fel a kártya vagy nem látja. Kábel mozgatására bekapcsolás elött amíg felpörög a kártya és onnantól az esetek 80%-ában sikerül a 12-es hiba. (windows 10 alatt). Így vagy a kábel a kontaktos vagy valami jelzavar lenne. Mert mozgatás nélkül megint jön a lagg. Ezért jelzavarra tippelek.Esetleg a képet át tudod küldeni ahol rajta van a feritt gyűrű? Hiába regisztráltam azt írja nincsen jogosultságom megnézni.
-
Chrystall
senior tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Próbáld meg mindeféle trükközés nélkül Win7 alatt. Nekem GTX480 volt PE4C-vel Probook-on, Windows 10-en 43-as hiba volt, eGPU setuppal ment csak, kipróbáltam Win7-tel, mindenféle hűhó nélkül vitte, papírforma szerint, és legacy-s install volt. Egy próbát megér.
-
pc360
addikt
A gép már adott, és egy használtan 350+ ezres cumó erős i7-tel (most hirtelen meg nem mondom a típusát, de egy fasza üzleti Dell). Emellé szeretnénk némi grafikai teljesítményt varázsolni játékok kedvéért. Az összefoglalót átolvasom, tök elfelejtettem, hogy néhol van olyan. Kösz!
-
∂яσнυη
senior tag
szia
Csatlakozókról összefoglalóban olvashatsz. Értelmét, szerintem mindenki magának döntse el...Erős középkategória miben? vga ugyan úgy ahogy asztaliban nyilván, noti meg attól függ. Minőség vagy teljesítmény? 200k alatt (de még lehet 300k alatt sem) én személy szerint nem vennék új gépet, csak használt üzletit apróról,garanciával.
-
pc360
addikt
Felsőbb kategóriás, de nem GPU-ra gyúrt laptophoz van értelme, vagy egyáltalán lehetőség külső VGA-t szerezni? Mik a feltételei ennek, milyen csatlakozást kíván? És mi felelne meg egy erős középkategóriának?

-
∂яσнυη
senior tag
Szia
Lehetséges. Példa Ő az mpci e interface-t választotta. Ennek hátránya, hogy kell majd egy helyet találni a wifinek(usb mondjuk) és korlátozza hordozhatóságot(szétszedés, összerakás macerásabb..).
Összefoglalóba beraktam nando2018as vásárlási útmutatóját. Szerintem az alapján érdemes választani. Én ha nem sürgős, kipróbálnám először az olcsóbb 7 dolláros átalakítót. Aztán esetleg váltanék pe4l vagy c-re. Az útmutatóban mindent megtalálsz, vendorokkal, leírásokkal, vásárlási linkekkel.
-
sabbyz
újonc
Sziasztok! Már rég olvasgatok ebben a témában és elhatározásra jutottam , még pedig ,hogy bele fektetek én is egy egpu-ba. Ebben a segítségetekre lenne szükségem, még pedig , hogy mit honnan és mennyiért tudok beszerezni, esetleg linkekkel.
Esetemben adott egy Asus Rog G551jw nevezetű laptop:
i7 4720hq
Intel Hd Graphics 4600
Gforce Gtx 960mAmit pedig használni szeretnék hozzá az ASUS GeForce GTX 1060 kártya, hogy tényleg érdemleges grafikai teljesítmény növekedést hozzon.
A kérdésem pedig az volna, mint már írtam,hogy mit kell és honnan és mennyiért beszereznem, hogy ez működőkepés konstrukció lehessen ?!
Köszönöm előre is a segítségeteket ! -
saby97
tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Itt valami interferencia gubanc lesz szerintem. egpu.io-n van 1-2 negatív tapasztalat az EXP GDC tápellátásával kapcsolatban. Emelett vannak akik a gyárilag ráforrasztott HDMI kábel minőségét is vitatják. Ehhez hozzá jön még az is, hogy az ExpressCard gen2 jel sokszor instabil.
Azt sajnos alá tudom támasztani, hogy ez a típus érzékeny a kábel minőségére. Az már egy másik dolog, hogy én elég olcsón kihoztam a saját verziómat (ha a több órányi forrasztgatást nem vesszük munkaórának
), de a Beast annyira szerintem nem olcsó, hogy ilyen hibákat elnézzen neki az ember...Ajánlom olvasásra, elég sok hibát össze szedtek. Pár hsz-szel előbb említettem, hogy sajna már be kell regisztrálni, hogy láthasd a képeket, de megéri, mert EXP GDC-ről van fent kép ferrit gyűrűkkel.
Ha jól rémlik volt olyan is aki arra jött rá, hogy a HDMI árnyékolása nincs rákötve a nyákra, így szintén gondot okozhat.
Ha van egy kis időd, keresd vissza, itt is volt róla szó a fórumban, ha jól rémlik.
-
Bambuszpro
tag
Erre nem is gondoltam. Asztalimnál sem piszkálom ha nem kell. Felrektam a legfrisebbet amit találtam a HP támogatási oldalán. (2018/7/10)
Ugyan úgy megpróbálkoztam vele de nem lettem előrébb. Amikor csatalakoztattam a bootolás elött az esc-es
menüben akkor mint általános vga megjelent a menüben. Ezt sikerült reprodukálnom 5 ször így ez fix.Driver install után még megjelent de a boot után és a megfelelő csatlkaoztatással vagy nem jelent meg az eszközkezelőben vagy az "laggolást" tapasztaltam.
Próbáltam gen1-re állítva de úgy sem lett jobb. Próbálkoztam több verziójú driverrel de ugyan úgy nem jelenik meg.DDU-val driver uninstall után az a furcsa ,hogy nem is pörög fel a kártya ventilátora.Nem értem én miért csinálja.

-
saby97
tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Nekem idei kiadású BIOS van. Updatelj, egy próbát megér.
-
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Talán érdemes lenne firssíteni.
A te típusodat nem ismerem, de én az X230-amon a legfrissebbet tettem fel, utána kezdtem el EGPU-zni csak.
Lehet érdemes lenne a típusod biosverzióira rákeresni egpu fórumokon, hátha írnak érdekességeket, melyiket lenne érdemes feltenned.
-
∂яσнυη
senior tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
Melyik Bios van fent?
-
Bambuszpro
tag
Megpróbáltam azt ahogyan leírtad de ugyan úgy lassulás lett a vége.
Megpróbáltam a lehető legtöbb féle módon csatlakoztatni. Gen1 illetve gen 2, hp logónál, Windows betöltése elött közben után illetve az esc-es menüben bootnál.
Lehet csak én vagyok szerencsétlen de csak az irdatlan lassúlást sikerült elérnem vagy pedig a kékhalált. Egyszer valamicsoda folytán látta a kártyát de sajnos nem sikerült reprodukálnom az eseményt.

Az előzőeket próbáltam kombózni a PTD kapcsoló különböző állásaival de ugyan az az eredmény.
Esetleg valami tipp vagy ötlet mit rontottam/felejtettem el?
-
saby97
tag
válasz
Bambuszpro
üzenetére
AMD oldalon nincsenek talpasztalataim, de 8470p-vel és a leírt hibajelenségekkel igen.
Mindenek előtt Display Driver Uninstaller-rel töröld az amd drivert. BIOS-ban állítsd át az Expresscard-ot Generation 1-re, mert ez a "belassul minden" általában pcie jellel való gond szokott lenni.A másik, hogy nálam a boot előtti csatlakoztatást nem szereti, de ezt a beast delay kapcsolóival orvosolhatod.
Az expresscard gen átállítás után próbálkozz meg windows boot után csatlakoztatni. Ha mázlid van, plug and play csatlakozik és mehet fel a driver.Aztán driver telepítés után, ha újra akarja indítani, engedd neki, de távolítsd el az expresscardot, ha kikapcsolt egy pillanatra. Mikor indulna, nyomj esc-et, hogy belépj a választó menübe, ahonnan pl. Biosba is mész. Csatlakoztasd az expresscardot, majd enter, azaz tovább a boothoz.
Ha bejön egyszer a dolog, utána kikísérletezheted a delay kapcsolók megfelelő állását.
A pár hsz-szel előbb linkelt oldalon pedig olvasd el a leírást, ha esetleg error 12 vagy error 43 adódik.
kristof1998, xabolcs:
Örülök, hogy másnak is megoldást jelent a leírásom!

-
Bambuszpro
tag
Szevasztok.
Még új vagyok a témában így egy kis segítségre lenne szükségem.
Jelenleg ezek az eszközök állnak rendelkezésre és össze kéne hozni valahogyan ,hogy működjön.
Külső monitor: LG flaron w1934s
Laptop: HP 8470p
intel i5 3360m
4gb ram
dedikált kártya nincs
hozzá kapott Windows 10 pro frissen uefi-vel telepítveRandom atx táp
Beast v8.5 c express cardosVideókártya: Amd sapphire r7 250 2GB
Valahogyan sikerült eljutnom odáig ,hogy az eszközkezelőben látszódott a kártya de 43-as hibát írt. Sikerült valahogyan felerőszakolnom a legfrissebb hozzá tartozó drivert de nem lettem vele előrébb. (nem tudom ,hogyan de eddig ez volt a max amit elértem.)
Próbálkoztam ,hogy különböző időpontokban csatlakoztatom a kártyát de nem nagyon jártam vele sikerrel.
(még mielőtt bekapcsolom, bekapcsolás->boot menü->csatlakoztat, vagy a Windows betöltése elött csatlakoztatom illetve még a betöltés után) Vagy nem látta a kártyát a gép vagy amikor rá dugtam annyira belassult ,hogy az konkrétan az egér mozgása is laggolt.Nem célom a belső kijelzőn játszani mivel van monitorom. Jó lenne valahogyan megoldani mert szeretném kiváltani az asztali PC-met ezzel a megoldással.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
kristof1998
csendes tag
Működik!! A Clover EFI megoldás lett a befutó. Hálám örökkön üldözzön Titeket!

-
kristof1998
csendes tag
Post előtt bedugott express cardal a boot folyamat is teljesen megáll. UEFI-vel raktam fel most a rendszert, úgy fel is ismeri plug and playbe is, avagy közvetlen POST után csatlakoztatott kártyával, a kártya típusát is felismeri, illesztő is jó, DSDT override is megvolt testsigning mód is be van kapcsolva, mégis 12-es kód, illetve, ahogy olvastam amd gpu-val csak külső megjelenítőn kéne működnie. Megpróbálom a Clover EFI megoldást, tánha az lesz a nyerő!

-
saby97
tag
válasz
kristof1998
üzenetére
Clover EFI

Itt a leírásom, a 9600GT nekem is dobott 12-es hibát (512MB vram-mal
)Az angolomba bele lehet kötni, úgyhogy hozzáteszem magyarul, hogy a Clover EFI verziós megoldás észrevétlen marad, ha jól állítod be (ez is le van írva ott), a testing mode verzió viszont nekem keresztbe húzta a számításokat, amikor tesztelni akartam, hogy milyen teljesítményt kapok Fortnite-ban.
Szerk.:
Úgy látom sajnos egpu.io-n már csak regisztráció után láthatóak a mellékelt képek. Némelyik viszont hasznos.
-
xabolcs
őstag
válasz
kristof1998
üzenetére
8460p-n nekem a DSDT override-hoz testsigning vagy milyen Windows mod kellett.
Gondolom te is igy probaltad.
-
Doink
aktív tag
válasz
kristof1998
üzenetére
UEFI-vel próbáld MBR helyett. Ha netalántán így is error 12 lenne akkor a szokásos setup1x+DSDT lehozza.
-
kristof1998
csendes tag
Kedves Fórumtársak, segítségeteket szeretném kérni, a létező összes külföldi fórumot, oldalt, mindent végigböngésztem már és sehol sem találok megoldást. Hp 2560p + exp gdc beast expresscard + Radeon hd7790. Kezdésnek ha bekapcsolás előtt bedugom az expresscardot, akkor boot alatt megáll a gép, nincs se a belső kijelzőn, se a vidikarira dugott kijelzőn se kép, minden delay módot próbáltam sehogy nem működött, következő megoldás, a boot után de a windows töltése előtt dugom be az expresscardot, sikeresen elindul a rendszer, belső kijelzőn van kép. Felismeri a kártyát a gép, driver fel is van rakva, de az a bizonyos 12-es kód a ludas. DSDT ovverideot próbáltam nando leírása alapján, de nem sikerült működésre bírni így sem, Olyan ember segítségét kérném aki ilyen géppel rendelkezik. Előre is köszönöm!

-
saby97
tag
válasz
unknownerror
üzenetére
Esélyed sincs nyerni...

Nekem a Windows kezdte el leszedni a gagyi nvidia drivereit még frissen DDU-zás után is.

-
unknownerror
tag
jaj ez a gyári hdmi-express card kábel
ezt nem toldom, de elég f0s minőség, nem tudom miért pont ezen spóroltak. Szinte minden nap használom, és máshol olvastam, hogy nem túl jó minőségűek, vigyázni kell rá. Na majd az idő megmondja, hogy bírja.Én megtaláltam a nekem megfelelő drivert: 372.70.
Dell E6430 i5 3360m W10Pro + exp gdc 8.5 EC + 1060 3gb.ddu után egyből felraktam, működik frankón a hot plug többször is, illetve ha a géppel együtt indul a kártya akkor is minden jó, nem fagy le, nem kékhalálozik. Benchmarkban egy picit többet ad, de még mindig több helyen is gyanúsan kevés a pontszám, de legalább a kívánt game megy

Eddig próbáltam újabb, régebbi drivert (a beleírósat is), de mindegyiknél volt valami gixer, 38x-től felfele hotplugnál néha kékhalál, de nem mindig, gép indulásnál nem volt kép ha a kártya adta a képet, esetleg játék közben random kidobott az asztalra, és lecsatolódott a kártya, újracsatlakoztatva kékhalál, benchmark közben random kifagyás. Nyílván többel is működne rendesen, nem próbáltam mindet végig, de legalább ezzel nincs a küszködés, hogy megint lefagyott, újraindítom, jaj bentmaradta a kártya, gép ki kártya kihúz, bekapcs, boot, kártya bedug, kékhalál, jó, akkor boot menünél megállítom, ott dugom be a kártyát, úgy meg jó, kezdtem unni.
Erre most mit látok?

Direkt kikapcsoltam, hogy a drivereket ne frissítse a mocsadék, remélem elcseszi, és kezdhetem előröl.
dJa, szórakoztam az uefi-vel, mert 3 bejegyzés van, de csak egy indul belőle, és ki akartam törölni, erre elállítódott a tolud, visszaállítottam grub-bal, ekkor újra megadtam, hogy mindig a hd graphics adja a képet, de tolud megy, ez a beállítás meg nem. Ha a kártyával együtt indul a gép, nincs rajta monitor, akkor is csak az egpu adja a képet. Ez eddig akkor volt gond, amikor csak így működött stabilan a gép, mert újra kellett indítgatni, ez miatt a bitlocker-t meg ki kellett kapcsolnom.
-
saby97
tag
válasz
unknownerror
üzenetére
Inkább vegyél egy minőségi HDMI kábelt és cseréld ki arra. Plusz mellőzd a kábelhosszabbítást, toldást és csatlakozók beiktatását.
Nekem is az volt a terv, hogy majd 1m kabellel használom, de ez álom maradt, mert a 60cm hosszú kábel maradéka (mert én hülye elvágtam) maradt. Minőségben ez még mindig jobb.

Szerk.: Moderátoroktól bocsi a két egymás utáni kommentért.

-
saby97
tag
Igen, ez feltűnt.

Összességében érdekes, mert az 1gb vram nagyon elfogy ebben a játékban, de ha nem forgok/mozgok arra, amerre új, betöltendő dolgok vannak, akkor még fhd + high beállítások mellett is hoz 22fps-t. Ennek ellenére hd+low beállítások mellett nem a várt eredményt adja, de játszható, így csak érdekesség marad.
-
unknownerror
tag
Nálam elég furcsák az eredmények. Van olyan program, amiben 500ezer helyett kapok 15 ezret.

De van olyan, amiben 10ezer helyett 6ezer. Inkább erre számítottam.
A héten több játékkkal is fogom tesztelni a setup-ot.
Illetve globális kérdés:
Nagyon vékonykának tűnik az exp gdc hdmi kábele.
Megoldás lehet, ha a mini pcie-t átalakítom x1-es pcie-re, és az x1-et alakítom x16-ra? Csak mert ha ez működhet, akkor beépítek a dvd olvasó helyére egy x1-es csatit, ami stabilabb, mint az express card-os kábel. Csak kérdés, hogy a hot plug például működne-e ezzel. Vagy hogy lehetne stabilabb de hot plug kapcsolatot varázsolni ha nincs thunderbolt.? Nekem egyelőre nincs gondom a stabilitással, de lehet ez a gyér teljesítmény mögött, hogy gyenge a kábel? -
saby97
tag
Tapasztalt valaki ~50%-os teljesítmény romlást eGPU-zásnál?

GTX 560 EC2-re átalakított bányász riserrel Watch Dogs-ban nem nagyon szeretne ~55FPS fölé menni.
Nem tudok pontos példákat hozni, nem vagyok gép közelben, de low-on 1366x768-ban átlag 40FPS volt kb.A vicc a dologban, hogy monitor upgrade után feldobtam FHD-ba és nem igazán csappant meg az fps szám, viszont 720p-ben sem nő 55fps fölé.
Referenciának innen néztem adatokat.
720p lowon 104FPS-t mértek ezzel a kártyával.
Mindeközben az i5-3210M elvan 75% körül átlagban.
Tapasztalt valaki hasonlót?

-
zsolti_20
senior tag
válasz
Tavares
üzenetére
Meglehet próbálni bár elég érzékenyek ezek az ilyen átalakítós megoldásokra. Én HTC Vive HDMI kábelét szerettem volna meghosszabítani és sehogy sem sikerült egyszerűen. Aztán kiderült hogy túl hosszú lett volna neki. Bár ha 1-2m-ről van szó akkor lehet működik a dolog.
-
Tavares
tag
az express card kábelét meg tudom hosszabítani egy HDMI hosszabbítóval? okozhat bármi torzulást, teljesítmény romlást, vagy működne a dolog egyáltalán?
-
Tavares
tag
Bocsi még egy laikus kérdés. Miért csinálja azt, hogy most nem akar továbblépni a windows betöltéshez, csak ha kihúzom az express cardot?
Új hozzászólás Aktív témák
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
- Xbox Series X|S
- Milyen egeret válasszak?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Borderlands 4
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Yettel topik
- Canon MILC: EOS R és M topik
- További aktív témák...
- GIGABYTE RTX 5090 32GB GDDR7 AORUS XTREME WATERFORCE - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- RX 6650XT OC 8GB Challenger
- XFX Quicksilver AMD Radeon RX 9070 XT White Magnetic Air 16G - 3 év gari ALZA - minimális alku OK
- GAINWARD GeForce RTX 4070 Ghost 12GB GARANCIÁLIS, DOBOZZAL, SZÁMLÁVAL
- SAPPHIRE RX 9060 XT 16GB GDDR6 NITRO+ - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple iPhone 15 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:83%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új és régi konzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - Már 12.52 FW-s PS4-ek is!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Wish,Ali ezekre van valakinek tapasztalata, vagy másik másik oldalt ajánlanátok? Valamint VGA kártyát itt az oldalon lévő apróhirdetésekben keresgélek hozzá ASUS GeForce GTX 950 DirectCU II 2GB GDDR5 128bit jelenleg a kiszemelt. Viszont neten ezzel az elitebookal kapcsolatban nem találtam semmilyen infót hogy valaki is próbálta volna így upgradelni.
)

Össze jött a rendszer működik és első próba után úgy tűnik nekem hasonlóan produkál mint asztaliban. Később még tesztelgetem és megírom majd ide a tapasztalataimat.
Driver install után nem pörög fel a kártya vagy nem látja. Kábel mozgatására bekapcsolás elött amíg felpörög a kártya és onnantól az esetek 80%-ában sikerül a 12-es hiba. (windows 10 alatt). Így vagy a kábel a kontaktos vagy valami jelzavar lenne. Mert mozgatás nélkül megint jön a lagg. Ezért jelzavarra tippelek.

), de a Beast annyira szerintem nem olcsó, hogy ilyen hibákat elnézzen neki az ember...