Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kesztió

    aktív tag

    válasz gyapo11 #14610 üzenetére

    Ez ebben a formában mondjuk nem teljesen igaz, pl. a kinti hőmérséklet kábé irrreleváns a termosztát működését illetően, ha jó a ház szigetelése, és mégis csak a szobatermoszát pillanatnyi értéke a legfontosabb tényező az állításnál. De a lényeg valahol ott van, ahogy írtad.
    Dev28 kollégát viszont meg kell követnem, mert olyan szempontból tényleg igaza volt, hogy elvileg nem mindegy, hogy amikor a szoba hőmérséklete már készül elérni a beállítottat, a padló pont forró vagy csak éppen, hogy meleg. Mert előbbi esetben hamarább el lehet engedni a relét, a túlfutást minimalizálandó, ahogy gyapo11 írta.
    Az se tragédia, mondjuk, ha a padlóba nincs beépítve egy plusz NTC (ami azért költségekkel jár, nem is kevéssel). Ugyanis a szobalevegő melegedési sebességéből azért szépen lehet arra következtetni, hogy mennyire forró a padló, és minél gyorsabban melegszik a levegő, annál nagyobb lehet az alsó hiszterézis, annál hamarább lehet kikapcsolni a relét. Feltéve, hogy pontos a termosztát, vö. mire kell a ±0,1°C. És, ha arról van szó, a keringetési víz hőmérséklete általában rendelkezésre áll, és ezt az infót sokkal olcsóbb használni, mint a költséges padlómérést. Mi le is mondtunk róla.

    Apropó, nyitottablak-detektálást is szeretnék. Szerintetek erre van okosabb ötlet, mint az, hogy ha víz kering, és ennek ellenére hirtelen esik a hőmérséklet, akkor ki kell kapcsolni a termosztátot addig, amíg nem kezd megint lassan melegedni a levegő (a meleg padló miatt), vagy egyszerűen csak mondjuk 5-10 perc múlva?

    Bug és debug fia vagyok én

Új hozzászólás Aktív témák