- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #11427 üzenetére
"és azt is könnyebb megszerezni egy arduino lappal és a hozzá tartozó IDE-vel, mint pár alkatrészhez nyákot csinálni, assembly vagy c programot írni, lefordítani és valamelyik programozó programmal áttölteni."
Ha azt akarja megcsinálni, amit írt, akkor neki szinte tök mindegy.
Az adót meg a vevőt ráforraszthatja a nano vagy a mini paneljére, arról megtáplálhatja mindkettőt.
Néhány forrasztási pont az egész. De létezik csupalyuk panel is, nyilván nincs olyan ember, aki úgy kezdi az ismerkedést, hogy nyákot szerkeszt KiCAD-ben, vagy Eagle-ben, majd azt maratja, fúrja, beülteti.Az arduino környezet letöltését, driver installálását ugyanúgy igényli a nano is, meg az atmega8 is. Utóbbit meg lehet hajtani kvarc nélkül is, előbbin meg alapban ott az kristály.
Az atmega8-at meg fel tudja programozni egy nano-val, vagy uno-val. -
robohw
aktív tag
válasz
gyapo11 #11423 üzenetére
Én az alapján teszek javaslatot, ami a kérdezőről explicit, vagy implicit kiderül.
Ő azt írja, hogy "még kezdő", tehát reménybeli arduino, vagy elektro hobbista.
A mai felhozatal igazán bőséges, ha tényleg tanulni, ismerkedni vágyik valaki effélékkel.
Se szeri se száma az ezzel foglalkozó oldalaknak. Bárki, akit érdekel, csak az időráfordítás lehet kritikus pont. Az én időmben egy pic16c84 még 1300 Ft volt, egy komolyabb programozó meg 30-40 ezer, csak akkor a havi kereset sem volt sokkal magasabb 12-15 rugónál. Ilyesmire beruházni, erre ösztökélni valakit AKKOR lett volna durva, nem most.
Ma fillérekért lehet megvásárolni bármit. Szerszámot, eszközt, kezdő kitet. Darabonként olyan áron, hogy azért a pénzért már jószerivel huggyantani sem engedik be egy nyilvános WC-be.
Amit szeretne, ahhoz az általam ajánlott mikrovezérlő, vagy egy pár arduino elengedhetetlen, ugyanakkor teljességgel megfizethető. Az adó-vevő is abszolút filléres kategória. A google segítségével talál a projectjéhez kész firmware-t, leírást, tucatszámra. Mindenkinek el kell tudni eldöntenie, mennyi spirituszt érez magában efféle foglalatossághoz.A másik kérdezőről, aki az őrlángot szeretné figyeltetni, lerítt, hogy csak a készülék érdekli, ezért is írtam neki, hogy jól döntött, amikor a másik érzékelőt megvette magának, pedig az ő igényéhez is van kész megoldás. A teljes beruházása egy 5-600 Ft-os nano lett volna, de a dologgal való időtöltés, a programozással való ismerkedés, az elkivánt türelem nem biztos, hogy az ő esetében nem fulladt volna kudarcba.
Én senkit nem biztatok százezrek, de még tízezrek elköltésére sem. Senki pénzét nem költöm, ahogy senki fejébe nem is látok bele. Én csak javaslatot teszek, amit persze megfogadni sem kötelező.
A kérdésére válaszoltam és nem hiszem, hogy jobb lett volna, ha azt írom neki, hogy ne csináld, te még h.lye vagy ehhez, ha tényleg nagyon érdekel, akkor villogtass előbb ledet, tanuld meg mi az a kondenzátor, vagy dióda, ismerd meg a főbb modulációs eljárásokat, merítkezz meg a vezeték nélküli adatátvitel fortélyaiban, aztán gyere vissza.
Már csak azért is, mert egy led villogtatásához kb. ugyanazt a befektetést kell invesztálnia és nem biztos, hogy kudarc esetén az elköltött pár száz forintot sajnálná, sokkal inkább a kárba veszett időt.A dolog már régóta fordítva van. A kezdő emberkéknek először is sikerélmény kell, aztán, ha azt megélték, akkor hajlandók több időt invesztálni, mélyebben megismerkedni azzal, amit csinálnak.
-
Melorin
addikt
válasz
gyapo11 #11373 üzenetére
Jól látod, valóban van egy switch, így néz ki a teljes kód a távirányítós programrészben.
if (irrecv.decode(&results)) {
switch (results.value){
case irpower:
if (ledState == LOW) { //----------Bekapcs-------------------------
digitalWrite(ledPin, HIGH);
ledState = HIGH;
delay(500);
}
if (ledState == HIGH) { //----------Kikapcs-------------------------
digitalWrite(ledPin, LOW);
ledState = LOW;
delay(500);
}
break;
}
irrecv.resume();
} -
PHM
addikt
válasz
gyapo11 #11255 üzenetére
Nincs sok értelme, a műanyagnak elég nagy a hőellenállása.
Ezek a tokok főleg a lábaikon keresztül adják le a hőfelesleget,
illetve van olyan is, amelyiknek kis fémlapka van az alján.
Jelen esetben a nyák rézfóliája a hűtőborda. Ha megnézed, a nyák alja
majdnem teljesen egybefüggő. Úgy gondolom, ez van összekötve pár
thermal via segítségével az IC test lábára menő GND fóliával, valamint
a TP4056 alatt lévő széles fóliacsíkkal. (Történetesen ennek az IC-nek
az alján is van egy fémlapka, ott tudja viszonylag hatékonyan leadni a
hőfelesleget.) -
válasz
gyapo11 #11180 üzenetére
"böngésző a NAT mögül kapcsolatot tud teremteni egy serverrel"
De csak pollozni tud, a server csak akkor tud adatot küldeni a böngésző felé, ha a böngésző kezdeményez. Ezért nem lehet a kapcsolatteremtés után kihagyni a szervert. Torrent sem működik két passzív módú kliens között, csak akkor, ha az egyik aktív! -
vargalex
félisten
válasz
gyapo11 #11173 üzenetére
Szinte biztos, hogy szerveren keresztül megy a teljes kommunikáció, ellenkező esetben legalább az egyik tagnak kívülről elérhetőnek kellene lennie...
Értettem, hogy nem a TeamViewert akarod mikrovezérlőn futtatni, de azt gondoltam, hogy konkrétan arra gondoltál megvalósítani. Az pedig a zártsága miatt lehetetlen. Persze, hasonló elven működő saját interface-t ki lehet találni, de akkor kell egy mindkét oldalról elérhető szerver. -
válasz
gyapo11 #11170 üzenetére
Gondolom a teamviewer is vmi broker szervert használ, ami közvetít ilyenkor (vagy mindig).
Simán ki tudok találni erre valami saját protokollt, ezért tetszik ez a uC megoldás.
Egy kameránál, még ha be is lehet állítani, hogy feltöltse a képeket valahova, nincs akkora mozgásterem. Meg akkor hol marad a fun factor? -
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #11114 üzenetére
"349-889 Euró közötti árakon"
Az azért elég húzós ár!
Akkor már inkább 450 $-ért:
https://www.banggood.com/RIGOL-DS1054Z-Digital-4-Channels-50MHz-Bandwidth-1GSs-7inch-WVGA-12Mpts-30000wfm-Oscilloscope-p-1112065.htmlEz a sorozat legolcsóbb tagja, "belépő" szintűnek írják. Ami egyébként érdekes, mert az egész sorozat ugyanazt a hardvert tartalmazza, csak a firmware más, ha megveszi valaki a teljes firmwaret, akkor a legfelső szintű lesz belőle, igaz, nagyon magas áron. Persze van megoldás
Az viszont tényleg nagyon sok mindent tud. 100 Mhz-es 4 csatornás, memóriás analóg szkóp rengeteg funkcióval lesz belőle.Persze hobbi szinten ez elég drága, nem lehet kihasználni.
Saleae:
A Saleae klónnak is van 100 Mhz-es verziója is, kb. 10e Ft-ért. Nekem van mindkettő, de az esetek 90 %-ában a 24 Mhz-est használom, csak nagyon ritkán van szükségem a 100 Mhz-esre. -
válasz
gyapo11 #11080 üzenetére
Sajnos azt nem tudom, de vannak régebbi, laptop akksiból bontott celláim, amik a névleges kapacitás felét, 2/3-át tudják még, de normális minőségű (Xtar vc-4) li-ion töltőben töltve soha nem áll le a töltés, viszont elkezd melegedni a cella. Ezekből a cellákból használok 8db-ot egy power bank-ban (több mint 2 éve), de abban töltve sem áll le soha a töltés, az elektronika nem érzékeli, hogy 100%-on vannak a cellák, csak elkezd melegedni az egész, úgyhogy nekem kell lehúzni a töltőről, mielőtt kigyulladna.
Ebből én arra következtetek, hogy ezen a feszültségen létezés az akku természetes tulajdonsága, lehet hogy árt neki
Nem, a teljes töltöttségen tartózkodás hosszú távon károsítja, nem véletlen, hogy a li akksikat 40% körüli töltöttséggel tárolják és szállítják.
-
ecaddsell
aktív tag
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #10931 üzenetére
Igen ez tisztán folyasztószer.
Amit te keresel az a solder paste.
Pl. alacsony olvadáspontú (nekem olyan helyre kellett, ahol a gyártó max. 145 fokot írt elő mikrohullámú keverő chipnél).
Pl. normál ólmos.Nyilván máshol is lehet venni, ill. más is jó ezt tekintsd csak példának.
Minden ilyen cuccnál komolyan kell venni a hidegen tárolást. Ha elveszti azt a hígabb folyékony állapotát (ilyenkor a fényét is elveszti) akkor onnantól lényegében használhatatlant mert nem tapad oda a forrpadhez,
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #10748 üzenetére
Pont ez történik. Amíg a bootloder nem indítja el a programot, addig a lábak össze vissza lebegnek, vannak valahogy. Ezért írtam az ISP-t, mert ilyenkor nincs bootloader, nincs emiatt késlekedés táp felállás, reset után. A program rögtön indul, így ennek a lebegés állapotnak nagyon kis esélye van.
-
-
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #10329 üzenetére
"A földhurokra meg a trafós táp biztos megoldás, a kis kapcsolóüzeműekről se tudom elképzelni, hogy galvanikus kapcsolatban lenne a kimenetük a 230 V-os hálózattal."
Valamikor tavaly itt már értekeztünk erről a témáról, mindent kipróbáltam, de nem segített, maradt az akku.
A napokban meg egy Sonoffal szívtam meg:
Firmware upload, hogy biztos elég legyen a delej, külső kapcsolóüzemű táp.
Bármit csináltam, nem ment. Kínomban megpróbáltam csak au USB táppal. Ment.
Utána a 3.3 V-ot adó kapcsolóüzemű tápot nem egy hálózati tápegységgel tápláltam meg, hanem akkuról. Reprodukálhatóan biztonsággal ment. A fene se érti. Én legalábbis nem. -
Imy
veterán
válasz
gyapo11 #10172 üzenetére
Igen, a loopnak pörögnie kellene, de a gomb megnyomását valahol el kellene tárolni, és akár kiolvasgatni. De azt nem tudom, hogy hova, vagy hova.
Egyszerű dolgokra szoktam használni az arduinot, most is egy relé panellel ezt meg tudnám oldani, de hely nincs a panelnek, és könnyű, egyszerűnek kellene lennie.
Remélem valaki tud segíteni, aki már csinált ilyet.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #10172 üzenetére
Az ilyesmik miatt (is) kedvelem én az ESP32-t. Egyik szál nem csinál mást, csak figyeli a gombot, a másik szál meg..., a harmadik meg.. és így tovább, ahány kell. A szálon belül nyugodtan lehet "várakozás", mert az nem igazi várakozás, hanem a másik szálnak adódik át a vezérlés.
-
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10145 üzenetére
Legjobb esetben a 2 fekete tekerővel lehet jobbra balra állítani, de úgy, hogy egymásnak ellen kell tekerni. Szóval egyiket ki másikat be, úgy fordul. A két ezüst tekerentyű pedig a fel-le irány, azt is egymásnak ellen kell tekerni, ugyanúgy működik mint a másik. Szóval 4 motor kellene aminek iszonyat nyomatéka van.
-
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10145 üzenetére
Majdnem jó a koncepció, csak hogy az égi pólus fix, akörül "forog az ég". Szóval ha a mechanika pontosan pólusra áll, attól még kell a vezetés. Valamint átalakítani annyira a mechanikát, hogy pólusra tudjunk állni, nagyon a stabilitás hátrányára válik. A mechanikafej mozgatása több csavar egyidejű mozgatását kívánja, amit kézzel is elég nehéz tekerni. A pólusra állás talán az egyetlen amit nagyon nehéz motorizálni, talán lehetetlen is (de lehetetlen nincs mint tudjuk
) Csinálok mindjárt képet és szerkesztem a hsz-t.
-
rsanya87
tag
válasz
gyapo11 #10135 üzenetére
A pólusra állás azért nem ennyire egyszerű. A komplett mechanika fejet kell pólusra rakni, kézzel is kell bőven erőt kifejteni, + kétkezes mutatvány. Magának a pólusra álláskor a teleszkópnak semmi köze az egész folyamathoz, elvileg cső nélkül egyszerübb is, kisebb súly.
Sőt elvileg a GOTO-t is meg lehet vele tanittatni (goto mikor megmondom mit akarok látni és rááll. Csak a programozáshoz teljesen h.lye vagyok sajnos.... Ha tudnék programozni már olyan vezérlésem lenne beszabehu..
Ez a projekt ha boltban veszem meg 60ezer ft, Így szerintem max 15ezer ft a vége + az idő amit beleölök, de forrasztgatni építeni szeretek.
-
rsanya87
tag
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #9879 üzenetére
Én Neo 7M modulokat vettem, nagyon egyszerűen kezelhetőek.
GPS kicsit többet eszik, kezelni kell az óraátállítást. De ezek abszolút nem vészes dolgok.
DCF77hez pedig fent írtam mik kellenek. Én mostanában ezt használtam mert tekertem pár ferrit antennát és ICm is van hozzá. Az a jó, hogy az időátállítást sem kell kezelni, mert alapból DST időt küld.
Én napi egy szinkronozást csinálok, mellé DS3231 RTCt használok. Az alapján dönts, hogy melyik működik a legmegbízhatóbban ott, ahova telepíteni szeretnéd.
-
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #9879 üzenetére
A lábkiosztását írják, úgyhogy ez már antenna+gps egyben. Csak tápfesz (3.3-5V?) kell neki, a TX-en pedig valamilyen baud-al (egyik feedback 9600-at emleget) passzívan jönnek belőle az NMEA mondatok. Kommunikálni vele, átprogramozni nem lehet mert RX lába nincsen és a chipset is ismeretlen, bár nincsenek róla rossz véleménnyel...
-
válasz
gyapo11 #9866 üzenetére
Köszi a tippet! Ez valóban megoldás lenne, de nekem azzal van bajom, amikor mondjuk a D: -re telepítenék valamit, de csakazértis mindent a C: -re telepít, Users vagy Program Data mappába, amit nehezen tudok symlinkelni, ráadásul mappát csak azonos meghajtóra enged a Windows symlinkelni, külső meghajtóra nem.
-
nope
tag
válasz
gyapo11 #9625 üzenetére
Neten több helyen is vannak infók elemek kapacitásáról, bár a valóságban eltérhet, itt pl. 1 amperes terheléssel mérték:
http://batteryshowdown.com/results-hi.html -
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gyapo11 #9603 üzenetére
A NiZn felejtős, nagyon hamar tönkre megy (még hideg sem kell hozzá) és a kapacitása is gyatra (mindig a teljesítménnyel marketingelik). Próbáltam (szerencsére az őrült drága töltő jó a NiMH-hez is, azaz legalább azt nem buktam).
Szóval vonzó a nagyobb feszültség, de nem 1 hosszú távú megoldás...Szerk: A NIZn-nek nagyon gyors az önkisülése is...
xboy89
Ezek a boost konverterek ha még deep sleep-be teszed az ESP32-öt, akkor is fognak fogyasztani. -
_q
addikt
válasz
gyapo11 #9595 üzenetére
Köszi. Nem jártam eléggé után és az aksit leszámítva minden meg van már. Ha még is liion-t használnél, akkor az nagyon nagy hülyeség lenne? Nagyon nem bírná? Arra gondolok, hogy ha mondjuk hideg van akkor nem bírja csak 50%-al kevesebb ideg vagy bírja 30%-al kevesebbig ?
-
MrChris
nagyúr
válasz
gyapo11 #9579 üzenetére
Értem, ez aszem kezd egyre alaposabb lenni. Magam is azon gondolkodom mint aryes hogy mekkora pontosság kell. A GPS modulos tetszik, mobilos körülményesebb és állandóan merül, főképp hidegben...
aryes: Először akkor még tesztelem, úgy is össze kell az egészet állítani működőképesre, be kell szerezni a hiányzó alkatrészeket... Egy 28byj-48 motorom van hozzá. Mivel elég gáz szerkezetek is működnek valszeg az enyém némi túlzás lesz amennyit használni fogom, de ha már csinálok valamit rendes legyen.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gyapo11 #9547 üzenetére
Na pont ezért kérdeztem.
Alacsony fogyasztás esetén minnél kevesebb komponens a nyerő. Időnként a külső kristályt is el szokták hagyni. Nano, Uno egyremegy, nem nagyon lehet egy bizonyos szint alá szoritani a fogyasztást, ami a pont a lapon lévő plusz alkatrészek okozzák.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #9307 üzenetére
És ami ennél is jobb, hogy az első 5-10 darabos tétel általában 2$, minden további tétel 5$ (max 10 darabig).
Van viszont méret korlát, az ilyen kis tenyérnyi lapok olcsók, viszont a nagyobbakat már normál áron kalkulátor számolja. Mondjuk az sem vészes, az 55x170-es féklámpám volt vmi 12$ körül, ha jól emlékszem. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #9307 üzenetére
Nekem 5 darabot (80*100 mm) csináltak összesen 2 (kettő) dollárért. Fene se érti, mért éri ez meg nekik. A szállítás persze ennek többszöröse. (Lehet, ebből jut nekik is?). Eagle free verziójában csináltam, elolvastam az oldalukon az Eagle-hez írt tutorialt, hogy milyen fájlokat, hogyan csináljunk. Összeraktam egy zip-be, feltöltöttem. Egyből analizálta is, közölte, minden rendben, és kirajzolta a panelt, hogy ilyen lesz. Utána az oldalukon lépésről lépésre nyomon lehetett követni, hogy mikor mit csináltak vele, melyik réteget mikor rakták, majd mikor postázták. Nekem is Teasüti ajánlotta, tényleg jó!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #9240 üzenetére
Ilyet használnék.
Nincs mechanikai zárás itt se a motor és az ajtó között, a rugó húzza vissza az ajtót. A motor csak nyitni tudja, ahogy a damilos elképzelésnél is.(#9245) aryes
Akkor többet tudsz róla, mint én. -
tibi-d
tag
válasz
gyapo11 #8814 üzenetére
Kössz a tanácsot. Nekem az a gondom, hogy a készülék nincs állandóan bekapcsolva. Így ezek szerint el kell tárolnom a kikapcsoláskori időt, majd a bekapcsoláskor ki kell számítani a külömbséget. Ekkor sejthető a késés mértéke, és ezzel az értékkel újra be kell állítani az órát. Ha pedig működik a készülék, akkor elég mondjuk óránként korrigálni. Szólj, ha rosszúl értelmeztem.
-
válasz
gyapo11 #8516 üzenetére
A jack bemenetes megoldásnak viszont pont a kábel a hátulütője. Ha közel teszi a hangforráshoz, akkor rövid kábel kell, de akkor meg éppen, hogy a mikrofon is megtenné bemenetnek. Én ha ilyet csinálnék, biztos, hogy addig mesterkednék, míg nem tudnám mikrofonnal megoldani. A kábel a lehetőségeket is behatárolja, pl más hangforráshoz (pl. tv) mindig át kellene dugni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #8277 üzenetére
Nem. Inkább az jutott eszembe, hogy amikor egy alaplapon 50000 órás kondik vannak, akkor egy jó minőségű márkás Apple/Samsung töltőben sem tartok különösebben attól, hogy vmi gondja lenne.
Tegye fel a kezét, akinek van még régi Nokia töltője, vagy sok-sok éves Samsung! Kinek hány darab pukkant el az elmúlt 20 évben? Szülőknél még mindig használatban vannak ilyen töltök és azok is állandóan be vannak dugva. (Nokia 6680 nem mostanában jött ki - 2005 -, apám a második akkumulátort használja el benne.)
Persze a gyártási szórás és minőségellenőrzésből adódó tévedés jogát fenntartom.
Egyszer olvastam egy USB töltő kibelezést, mérésekkel, elemzéssel. Abból akkor nekem az jött le, hogy a gyári Samsung és Apple töltők képviselik a minőséget mind anyaghasználat és tervezés, mind a szekunder oldal kiváló szűrése és védelme szempontjából (ez utóbbiban az Apple töltője vitte a prímet).Arról nem is beszélve, hogy gombamód szaporodnak az IOT eszközök.
Én pl a Sonoff-tól tartottam kicsit az elején, de ezek is 24/7 áram alatt vannak.
És nem azzal van tele a okos otthon topik sem, hogy felgyulladnak a házak. Pedig ott aztán van barkácsolás dögivel.Nem azt mondom, hogy alaptalan a félelem. De nem lehet, hogy ezek a halálok csak elszeparált esetek voltak több tényező együttállása okán?
Amúgy meg mi volna az alternatíva? Ha egy márkás USB töltőre nem lehet rábízni egy pár száz mA-es mikrokontrollert 24/7 felhasználásra, akkor mire lehet?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #7825 üzenetére
Ezek közül egyik sem egy színes szagos RGB szalag szimulátor.
A másodikban meg nem találom a szimulátor részt, az csak egy legós program generátor.
Egyébként meg Arduino alatt manapság már nem az Uno-t értik sokan, főleg ha wifi-re van igény. Ezt hogy szimulálja le bármi is? -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #7709 üzenetére
EPIC!!! Egyik kedvenc számom!
Láttam egy Uno-t vagy klónt, igen.
Be van hajítva az egyik szkennerbe, vagy nem tudom mi az a két síkágyas vmi. -
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #7706 üzenetére
A kettős szigetelésű cuccoknak galvanikusan nincs köze a 230-as hálózathoz.
A kettos szigetelesu cuccok nincsenek galvanikusan levalasztva.Ezek az erintesvedelni osztalyok vannak:
I. érintésvédelmi osztály - védővezetős védelemmel ellátott készülékek. Pl. mikrohullámú sütő
II. érintésvédelmi osztály - kettős vagy megerősített szigetelésű berendezések. Pl. kézi fúrógép
III. érintésvédelmi osztály - törpefeszültségű készülékek (max. 50 volt). Pl. beépített transzformátorral szerelt asztali lámpa.Szerintem nem annyira rossz ez esetben a magyar wikipedia: [link]
-
.DLL
veterán
válasz
gyapo11 #7581 üzenetére
Köszönöm a tippeket! Az infrás kioldás is jó ötlet! Most már mindenképp különválasztva fog történni a kioldás és a beállítások átvitele, így tényleg nem kritikus a mikrovezérlő sebessége, sőt ez szerintem a megbízhatóságra is dob.
Akkor elkezdek ismerkedni az arduino-val is.
-
.DLL
veterán
válasz
gyapo11 #7569 üzenetére
"a stúdióvakuk 300-500 Ws-osak, egy 100 W-os lednek 3-5 s kell ehhez. Ha meg növeled az expo időt és a ledek világítási idejét, akkor bemozdulhat a modell."
Ez mondjuk teljesen jogos, ráadásul a 100W csak a felvett teljesítmény.... Ez esetben mondjuk egy 1/1000 rövidségű villanásnak kb. semmi értelme, így a villanási idő paraméter -> kuka.
Lehet hogy meg kéne fordulni a lovon, és azt mondani, hogy ne a fényképezőgép süsse el a rendszert, hanem fordítva: a vezérlő felnyomja a LED-eket, mondjuk 1 másodpercre, közben elsüti a fényképezőgépet (van erre is csatlakozó) ez bőven belefér 1s-be, majd visszaáll modellfényre?
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat!
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyapo11 #7459 üzenetére
Nem kell semmilyen FET.
Az első lámpához aminek a LED-je 200mA-es, veszel egy Attiny13/25/45/85-ös mikroprocesszort vagy 555-öt, hozzá meg egy 7135-ös led előtétet.Ez az IC kb úgy viselkedik, mint egy FET, csak kisebb feszültségről is működik, meglehet hajtani PWM-el, valamint stabil kimeneti 350mA-es árammal bír.
A nagyteljesítményű ledhez pedig, ha 3V-os led van benne, venni egy ilyen drivert.
Vagy még egyszerűbb, most 1800Ft-ért lehet venni Convoy S2+-t Gearbestről kuponnal (elemlámpás topik), abban a led 2100mA-t kap, 18650-es celláról működik, és kb 700-800 Lumenre képes, tartósan kézben tartva. -
vargalex
félisten
válasz
gyapo11 #7432 üzenetére
Mivel a topictárs áramkört kérdezett, én ezt javasoltam volna tegnap azonnal, amivel tapasztalatom is van, de aztán vettem észre, hogy nem Li-Ion cellát, hanem Li-Po-t írt...
Persze, ha nem modul kell, akkor a Liitokala nagyon jó, nekem is van egy Lii-500 és egy Lii-100. Előbbi most kuponnal elhozható a Gearbest-ről $13-ért (teljes verzió, azaz hálózati és autós adapterrel). -
Teasüti
nagyúr
válasz
gyapo11 #7316 üzenetére
Ez esetben gondolom néhány absztrakciós réteggel lejjebb kell menni. Assembly-ben számolható minden egyes utasítás.
(#7319) Sokimm
Hardveres perifériák. A hardveres azt jelenti, hogy elég a programban csak bekapcsolni és átadni a paramétereket, utána el lehet felejteni. Nem igényelnek cpu időt a működéshez. -
-
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #7284 üzenetére
Szerintem folyamatosan megy a stream függetlenül a tartalmától és a pc oldali szoftver dönti el a 0/1-ekről hogy mit kezd vele - a rajta lévő CY7C68013-ben lévő 8051 mag szerintem nem elégséges szoftveres elemzésre, épp csak az alap I/O funkciók ellátására alkalmas...
Ha aida-val nézed az eszközök > usb eszközök rovatot akkor ott látod majd hogy hogy épül fel, mi miből származik. Dugj sorban a portokra egy felismerhető nevű eszközt, és akkor látod hogy melyik port melyikkel osztozik az erőforrásokon... Egyébként olyat is tapasztaltam már egy notin, hogy a natív portokon xarakodott a saleae, de egy adott hub chippre épülő hubal meg szépen ment - szóval lehet valami kommunikációs időzítési problémák jönnek elő ilyenkor, amin ronthat de akár segíthet is egy köztes pont...
-
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #7280 üzenetére
A sebesség csökkentési hiba az általában USB porthoz köthető! Kerüld az USB hub használatát, és ha van elég portod akkor lehetőleg olyanra tedd ahol a root hub-on nincsen senki más csak ő (aida, egyéb programokkal lehet feltérképezni a root hub-okat). Továbbá kerüld az USB 3.0, alternatív USB chipset-hez köthető portokat, lehetőség szerint mindig a natív alaplapi chipsethez tartozó USB 2.0 portokat keresd...
A másik hibaforrás a kínai klónokon lévő EEPROM: ez nem a sebesség, hanem a program indításkori detektálási bizonytalanságot tud okozni. Az eredetire a lehető legalacsonyabb elérési idejű típusokat teszik, és ezt szándékosan ki is használja a szoftver inicializálási rutinja a klónok kiszűrésére. Egyszerűen le kell cserélni az EEPROM-ot pl egy Microchip félére - ez nekem problémamentes volt mindig. Az EEPROM tartalmát pedig vagy külső íróval kell átmásolni, vagy a Cypress USB Console nevű programmal is beleírható, ha nem read only-ra van húzva a RW lába a nyákon...
-
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7231 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ!
- Sajnos a ledhez nem tudok hozzáférni.
- A lencse szuper ötlet :-)
- Fémhazas fototranzisztornak pl. a 3du5c jó lenne? Ez megfelelő hullámhossz tartományban érzékel? *Szerintem igen az adatlapokat nézve. Vagy ha más ajánlás van akkor az jöhet
-A fotodiodának sajnos ilyen kúpos, átlag LED-szerű borítása van igen. -
brickm
őstag
válasz
gyapo11 #7168 üzenetére
Sziasztok!
Riasztóközpontom open-collectoros kimenetét szeretném GPIO-ra kötni és kommunikáltatni a hálózaton.
Ehhez szeretnék egy ESP 8266-os modult vásárolni, de láttam, hogy elég sok fajta van.
Az lenne a kérdésem, hogy melyik verzió, melyik tipus lenne nekem a legmegfelelőbb, van egy arduino megám is, lehetőleg azzal legkompatibilisebb változatot szeretném. -
fpeter84
senior tag
válasz
gyapo11 #7162 üzenetére
Bele kell nézni, rámérni, mert nyákterv függő... A CY7C68013A fő csipp doksija szerint 3.3V tápfesze mellett is 5.25V a Vin max. Viszont ha van mellette egy 74HCT24x is akkor annak rá kell mérni a tápfeszére, mert az enyémen pl az is a közös 3.3V-ról megy ami kiszúrás, mert a csipp doksija szerint a Vin nem haladhatja meg a tápfeszét... Persze a gyakorlatban bírhatja - mire ez feltűnt nekem, sztem párszor már én is megkínáltam 5V-os logikai jellel is és nem ment tönkre - de azért jobb tisztában lenni vele. Esetleg át is lehet kötni kis gányolással a tápfeszét a bejövő 5V ágra, és az akkor kiterjeszti a biztonságos működési sávot...
-
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7009 üzenetére
Értem köszönöm!
Tehát akkor végeredményben a képen mutatott op amp IC nem teljesen jól van rajzolva mert a táp nem volt mutatva rajta. Helyesen így lenne:
De elvileg akkor jól megválasztott IC-vel, ha a 12V-ot kötöm rá a VIN-ről a táp bemenetére az IC-nek akkor jó leszek elvileg....?
-
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7004 üzenetére
Köszönöm szépen!
Keresgéltem egy jót. Nem nagyon van ilyen készen. Az ipar nemigen megy házibarkács felé, mindenki bevált nagy márkák, lepapírozott termékeit nyomja (telhjesen érthetően, az én mókolásomnak nem lesz semmilyen certifikátja, may leég az iroda
), szóval nem olyan népszerű ez a 0-10V-os kimenet a barkács szegmensben
A szerencsém az, hogy így, hogy jó a 10V PWM is (1-10 kHz között kell legyen a frekije ahogy láttam, nem 25 kHz körül, amit a PC ventik kérnek... 1mA áram fog ott folyni amúgy), legalább nem kell R-C szűréssel, akármivel analóg jellé okosítani a kimenetet. Szóval azt barkácsolnom kell. Az ellenállások megvannak, van szép gyűjteményem, de tranyót vennem kell majd akkor.
A PWM bementet akkor elfelejtem, meg lehet anélkül is úszni.
Ez korrekt lenne a kimenetre, valami "op-amp" lenne benne?
-
csubuka
addikt
válasz
gyapo11 #7001 üzenetére
Köszönöm szépen válaszod!
A bemenő PWM jelszint okés, 3.3V-os. Azzal nincs gond. A frekije kérdéses.
A kimenet PWM feszültségszintjének növeléséhez viszont akkor utána kell néznem, hogy mi kell.
(#6998) aryes: Valóban ez így a ki-be kapcsolást megoldaná kellemesen, de azért azzal is lehet spórolni, hogyha mindig a kellő intenzitással kapcsol be a rendszer és nem maxira pörgetve. Maxin kicsit túl nagy sebeséggel jön a friss levegő amúgy, szóval az nem teljesen kellemes.
Főleg ha csak pár ember kerül be, akkor kicsit túltolná a maxi fordulattal a dolgokat a szellőzés. De az totálisan igaz, hogy így mondjuk éjszakára leállhatna a rendszer szépen, szóval a vezérlésben nem árt ennek is szerepet adni. Mondjuk ugyanakkor ha nincs bent ember, akkor szépen beállítja a megfelelő CO2 szintet és mivel nem lesz mi eltolja ezért magától lekapcsol.
(#7000) Gergosz2: Természetesen, három szenzor opció van.
1) Az első CO2, ami képes 0-4V analóg jelet is szolgáltatni (UAET és PWM mellett). Arduino-val ez lehet, hogy okésabb. A PWM jel feldolgozása akár nehezebb is lehet, mint ezé. De az ESP csak 0-1V között tud analóg-digitális konverziót aszsem, szóval az nem adja, komplikáltabbá tenné a dolgot feleslegesen.
2) CO2, ami UART vagy PWM jelet tud kiadni. A PWM frekije számíthat a dolog egyszerű vagy bonyolult megítélésében. Ugyanakkor lehet az UART lenne a legkorrektebb megoldás.
3) Mindenféle gáz érzékelő (VOC), I2C kapcsolattal. Bár ilyen szűk helyen sok embernél a CO2 lenne a leginkább releváns "szennyező". Ennyi erővel akár páratartalomra is rá lehetne menni, csak érdemesebb a legrelevánsabbra vagy a legolcsóbbra, de azért nem olyan egetverő összegek ezek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Építő/felújító topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Netfone
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest