-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Arduino + Feszültség mérő
Van egy 3 cellás LiPo akkumulátorom aminek 11-12,6V között mozog a feszültsége merültségtől függően. Erről a lipo akksiról több mindent üzemelek, többek közt egy Arduino Mega-t is. Ehhez használok egy DC-DC StepDown feszültségstabilizátort, amit stabilan 5V-ra állítok be. Erről üzemel az Arduino. Viszont azon kívül hogy vezérlek és logolok dolgokat az Arduinoval feszültséget is szeretnék mérni. Mégpedig a LiPo akksi való feszültségét. Olvasgattam hogy ezt a legegyszerűbben feszültségosztóval lehet megoldani. Ezt meg is építettem, tökéletesen működik. Az Analóg1-es portra kötöttem rá, és a kiolvasott értéket felszoroztam egy számmal, így megkaptam a valósat. Mi történik akkor, ha fordítva kötöm rá az akkumulátorra a mérővezetékeket? Negatív érték jelenik meg a bemeneten?
A képen látható módon van most a feszültségosztó kapcsolás. Ha megfordítom a polaritást akkor nem 30K-n keresztül megy át a ~12V feszültség hanem 7,5K-n, és nem 7,5K-val lesz húzva a GND-re hanem 30K-val. Mi történik ilyenkor az analóg bemenettel? az analóg bemeneten lévő védődióda kinyiffan?
Hogyan kellene módosítanom a kapcsolást hogy polaritás védelme legyen? Olvastam a Graetz hídról, viszont ott nagyon sok feszültség esik... Mivel csak mérek, gondolom így túl nagy áram nem halad át a kapcsoláson...
Gondolom valahova be kellene tenni egy darab diódát, de mekkorát, hova, melyik alkatrészek közzé, és milyen irányba nézzen? Nem értek az elektronikához, nézzétek el nekem...
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Samsung Galaxy A56 8/256
- GPD Win Max 2 brutális handheld gaming pc makulátlan állapotban dobozával.
- AM5 Ryzen7 Win11 FullHD gamingPC 2-3év garanciával (8700G/4060Ti/32GB/1TB M2/WiFi6/BlueTooth/Win11
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged