- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pug
veterán
válasz #98320896 #50195 üzenetére
Erre nincs egzakt válasz, minden esetben függ az adott GPU arch-tól és az adott grafikai engine-től.
Ha például a 3080-at nézzük és a RDR2-őt (itt lényegében 1440P esetében is GPU limit van már), akkor az alábbi arányokat látjuk:
1440P -> 4K: 2.25-szörös pixelszám
Ha a pixelszám növekedés 100%-ban fordítódna le "GPU erőforrás igényre", akkor 4K-n 43 FPS-t kéne produkálnia a 3080-asnak a 1440P-n elért 96 FPS-ből származtatva, miközben azt látjuk, hogy 4K-n 68 FPS-t pumpál ki magából:Vagyis jelen esetben a 2.25-szörös pixelszám "csak" 1.415-szörös FPS csökkenést hozott, vagyis itt a pixelszám többlet kb 60%-ban fordítódott át teljesítmény csökkenésbe.
[ Szerkesztve ]
-
AddyKing
tag
válasz Malibutomi #50183 üzenetére
A diákat már láttam korábban. Szép meg minden, de konkrét benchmark-ot azért közölhetnének majd. Nem ilyen "paper" lauch-os megoldásra gondolok, hanem normális, akár youtuber-ek által feltöltött, hivatalos teszteket. Így legalább kiderülne, hogy meddig elég az itt lévők procija, illetve tényleg olyan szuper - e az AMD által tervezett Ray Tracing megoldás, mint amennyire beharangozták.
-
Mumee
őstag
válasz Laja333 #50194 üzenetére
Mind1. Máshogy néztük az adatokat és 355W-ot írtál 345W helyett, ezért volt félreérthető.
A 255W nem a SoC limit, hanem a socket power limit.
Ezt az értéket hozták le TGP-nek szerintem a leakekben.A kiolvasott érték is jelent valamit, de ez csak limit.
Amikor OC-zol nem azzal kezded, hogy ezt a limitet megemeled, mert úgyis túl van lőve.
Amit mondani akarok az az, hogy a 300A/55A jóval magasabb érték, mint amit a kártya igényelni fog gyárilag.[ Szerkesztve ]
-
Laja333
őstag
Milyen ampereket összeadva? Azt nem úgy számolják Mumee...
1,150v * 300A az 345W a SoC meg adott 255W. (amit mondjuk nem tudom hogy jött ki az 55A-ből meg az 1,150V-ból.)Tehát azt mondod, a kártyából kiolvasott értékek nem jelentenek semmit a kártyára nézve?
#50196 Mumee
My bad. Tényleg 355öt írtam.
Ezért írtam, hogy max. Igor is az OC részen említi. Kíváncsi leszek az Ampere-hez hogy fog viszonyulni az OC, ott ugye 450W-ig engedték ki a jobb AiB-ket. Mondjuk sokat nem nyernek vele.[ Szerkesztve ]
-
-
Pug
veterán
-
Mumee
őstag
válasz #98320896 #50188 üzenetére
A procilimit nélküli játkokban is rosszabb a skálázódás a 3000-es széria GPUival alacsonyabb felbontáson. Viszont 1080p-n már elég nehéz nem procilimitbe ütközni.
#50187 : Ez nem ilyen egyszerű. Az 5700XT elméleti maximuma is 225W volt, de ha unlockoltad a feszültséglimitet, akkor el lehet menni 400W-ig. TDC limit is egy átírható érték és 5700XT esetén se járt a limiten.
Illetve az Amper-eket összeadva még nem lesz W.[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
Az az érdekes, hogy az új leakeket is nézve a Chiphell táblázat még mindig nem off.
-
félisten
Igaz, de Annyiban igaza van hogy annak az ellenfele valójában egy radeon 7 szerű félprofesszionális GPU lenne.
Az az oldal ahova feljárok 3DS otletekért tele van 3090 nel készült munkákkal már most is.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Mumee
őstag
válasz AddyKing #50180 üzenetére
Az a 24GB-os szörnyeteg alig 10%-al erősebb 4K-ban, mint a 3080.
Tehát ha 3080-nak van AMD oldalról ellenfele, akkor az hellyel-közzel a 3090 ellenfele is.#50182 : Viszont professzionális piacon annak nem is lesz AMD RDNA oldalon ellenfele, max CDNA oldalról.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Kicsit bonyolultabb ez ennél, mert valóban vannak bizonyos infók megosztva, de a 28-as bemutató nincs, azt akkor látom először. De persze valószínűleg a nagy része már nem lesz meglepi nekem.
#50151 b. : Valami bűzlik Dániában, ha érted mire gondolok.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Mumee
őstag
válasz TESCO-Zsömle #50174 üzenetére
Eleve nem tudom miért ragadt a fejemben az XTX.
XE, XL, XT ez a lényeg. -
-
Mumee
őstag
válasz Malibutomi #50172 üzenetére
Egyébként pont ezen elmélkedtem, amire rogame is jutott.
Valahogy nem áll össze a fogyasztás matek.
[link]TGP : 5700XT 180W, Navi21 XL 205W, Navi21 XT 235W
TBP : 5700XT 225W, Navi21 XL 290W?, Navi21 XT 320W?45W difi-ből sehogy sem lesz 85W.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Malibutomi #50167 üzenetére
A nagy kérdés, hogy ez a 320 watt valóban 320 watt lesz-e, vagy inkább 360, mint a RTX 3080.
A bemutatott kártya mérete alapján valószínűleg ténylegesen 320 watt körül lesz a 21 XT fogyasztása. A 355 wattos custom kártyák pedig abszolút várhatóak voltak, hiszen az RTX 3080-hoz már úgyis elkészítették a hűtőkialakítást, akkor már használják az AMD kártyákhoz is. Sőt valószínűleg az RTX 3090-hez elkészített 400+ wattra méretezett hűtők is rákerülnek idővel az AMD kártyáira. -
-
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
Navi21 Igor leak.
[link]TLDR :
Navi 21 XT: TBP 320W (355W AIB)
Navi 21 XL: TBP 290W
16Gbps GDDR6
Available mid-NovemberEz alapján XTX léte kérdéses.
[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
Meg kell nézni az AMD-t a tőzsdén pár nap múlva addig lehet ki szivárog
itt-ott valami, ha nagyon emelkednek a részvények akkor jó lesz ."two moments later"
link a YTD adatot nézve
Azt a leborult szivarvégit!
Ahogy elnézem március 16-án 38,71USD-nál érdemes lett volna egy pár forintot beletolni, szeptember 1 -én meg eladni 92,18USD-nél.
Az ~238,13% nem rossz kamat lett volna.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #09256960 #50156 üzenetére
Szerintem olvasd el még egyszer mit írtam. Aztán még egyszer. Aztán még egyszer.
Utána próbáld meg értelmezni. Még egyszer...
Hátha ezek után, esetleg, megérted miről írtam.
(De tessék, hint: Turingot írtam. Te meg egy Ampere-t linkeltél)Ha így sem megy, akkor csak simán lerejtelek a jövőben, mert időpocsékolás a hsz.-eid elolvasása...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz #98320896 #50154 üzenetére
Nem, az NDA a Non-Disclosure Agreementet jelenti, tehát megegyeztek, hogy bizonyos információkat nem oszt meg másokkal a megegyezésben foglalt időpontig. Így megírhatja előre az Okt. 28-án élesedő cikket a megkapott információk alapján, ami a részletekről szól, de ezen időpont előtt nem beszélhet róla.
Egyébként per pillanat az nVidia a jobb vétel, mert a Turing legalábbis kapható.
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Callisto #50144 üzenetére
[link] - itt leírtam, hogy mi az alapvető különbség. A részleteket már nem tudom leírni. De az alapvető különbségen ezek nem változtatnak, az AMD programozható bejárást alkalmaz, míg az NVIDIA fixfunkcióst. Idővel mindegyik hardver programozható lesz, már csak azért is, mert az új konzolokhoz igazodni kell.
(#50145) Senki9876: Vannak infók, azért nem írok ide mostanság.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Callisto
őstag
Shaderekkel ha jól tudom vagy netán azt mondod, hogy meggondolták magukat és lesz plusz hardver a GPU-ban az RT számításra? Akárhogy is nézzük, amíg nem lesz még 1.1 RT-ben is le lesz maradva szerintem, de lehet kitaláltak valamit ami megoldja máshonnan hiányzó shaderek problémáját. Talán a titokzatos cache.
Az pedig, amit Te az elmúlt években "tudtál" eddig nem nagyon jött be.
[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
Callisto
őstag
válasz GeryFlash #50134 üzenetére
Szerintem 1.1-ben is jelentős lemaradásuk lesz, mivel a CU-kból vesz el az RT AMD-nél, amíg Nvidiánál pedig külön hardver van rá. (Ne így legyen.)
[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
GeryFlash
veterán
válasz #98320896 #50133 üzenetére
Nem igazan van jelentossege, mivel DXR 1.1-rol nincs nagyon adat DXR 1.0-at meg kit erdekel, ott elvileg lesz lemaradasuk, olyan 30%-ot olvastam valahol.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
BemAnyó
senior tag
válasz #09256960 #50124 üzenetére
Az pont kéne is de nem ez lesz a szempont, 50/50 nálam is mit veszek és valószínűleg megvárom még a tavaszt is hogy az NV kiadja a javított 3xxx verziókat ami majd 20% al kevesebbet fog enni mint a mostani kazánjaik elviekben, kivéve ha ez a 6xxx ténylég annyira jó lesz hogy arra sem lesz értelme várjak
-
törölt tag
válasz velizare #50123 üzenetére
Mikor nem volt Vizes kártya ha csúcskártya volt? Mindig volt.
Mikor nem volt 2GPUs kártya ? Mindig volt.Azért ez nem 50%.
Csupán az kérdéses egy önálló kategóriát alkot e vagy csak egy (Special Edition, Founder Edition) ez meg csak azon múlik a LÉG tartja e a 2.4-et vagy nem.
Abból a szempontból igazad van hogy Leak formájában akkor igazolt csak ha a driverben megjelenik azt pedig a phoronix-en fogjuk megtalálni.
Amúgy készüljetek fel a Far Cry 6-ra mint ajándék
mert a Ryzenek már megkapták ez a reális itt is.[ Szerkesztve ]
-
Mumee
őstag
válasz GeryFlash #50120 üzenetére
Eddig minden Navi21 leakben magabiztosan mondta mindenki, hogy 3 Navi21 SKU van.
Tehát annyira amennyire lehet hinni a leakeknek, minél több forrásból jön annál biztosabban.
(A legelső leakekben 4 SKU volt Navi21-re, XE,XL,XT,XTX még májusban)Az hogy azt vizeznék-e szerintem leginkább az akaraton múlik, hisz nem fog többet fogyasztani, mint az NV oldali kártyák, tehát egy jó lég is elég.
#50119 : Ez miért gond? Papíron lehetséges, hogy a Navi22 induljon a 3070 ellen. Helyben amúgy valószínűleg kicsit többet visz el a cache, mint +64bit buszvezérlő, viszont a PCB-n összességében többet spórolnak ígyis.
[ Szerkesztve ]
-
-
GeryFlash
veterán
De ez mennyire biztos hogy lesz XTX?
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Petykemano
veterán
válasz Malibutomi #50108 üzenetére
Azért ez annyira nem jó.
Ilyen mérethez s 2080Ti szint akkor a minimum. +110mm2-ből a 60CU-s RDNA1 is meglett volna, ami szintén hozott volna ~50%-ot.
És ezt úgy, hogy 64bittel kisebb a busViszont ami még rosszabbul hangzik: a várhatóan a 5700XT-t váltó navi23 sem sokkal kisebb annál, pedig csak 128bit.
Ha Valamit nyernek a ramon, azt biztos benyelik marzsban.
Az okokat értem, csak sajnálomTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Mumee
őstag
Patrick már az egyik Aib partnertől származó konkrét infókat írja.
"Navi 23 Die Size: 14.28 mm × 16.51 mm ≈ 235,76 mm² Package: 35 mm × 35 mm""- Max. TGP of Navi 21 XT is 290 W. - AIB partners are testing different TGP for their cards. - The ~2.4 GHz was achieved with an AIB partner card. So assume that the card was slightly overclocked."
[link]Ez alapján akkor csak az XTX verzió lesz 300W és/vagy felett.
-
Simid
senior tag
Valójában az általad írt adatok hónapokkal ezelőttről származnak APISAK-tól, aki szerintem még mindig a legmegbízhatóbb leaker. Szóval szerintem legjobb esetben is ezt erősítette meg ez a Patrick.
Korábban azt gondoltam ezek pont ráillenek egy 40-60-80CU-s lapkákra. De a 32-40-80-ra szerintem nem igazán, infinity cache ide vagy oda. Szóval már nagyon kiváncsi vagyok mi lesz 28-án. -
Mumee
őstag
válasz Malibutomi #50108 üzenetére
Ami logikus is, hisz ha továbbra is áll hogy van a die-on "Infinity Cache", az elég sok helyet elvisz.
-
Mumee
őstag
Die méretek :
Navi 21 505mm2
Navi 22 340mm2
Navi23 236mm2
[link]255W TGP-re visszatérve: (20-30W megy el max mint "veszteség")
"Looks like there is some uncertainty about the TGP. Let me help you. According to AIB partners the TGP is defined as the power dissipated by GPU and GDDR6 without taking into account of regulation efficiency. "
[link][ Szerkesztve ]
-
-
Yany
addikt
válasz #98320896 #50100 üzenetére
"nem onnan kéne megközelíteni, hogy mi fut el adott hardware-en, hanem van-e értelme jobb beállításnak, mert látványban is hozza a különbséget."
Ezt fejtsd ki kérlek, mert az "el futni adott hardveren" és a "látványban hozza a különbséget" szempontokat én nem látom függetlennek egymástól. Ráadásul mindegyik fontos. Az ellentmondást sem látom ebben a tekintetben a hozzászólásomban, mert ezeket nem is érintettem, hiszen tök alapnak gondolom, hogy értelme kell legyen a feature-nek, ami látható eredményt hoz a képernyőn, nem (csak) belassítja adott esetben a 10-es kártyákat.
#50102: kedvencem épp az említett kétes hírű stúdió szénné tesszelált útpadkája és föld alatti vize.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- MSI GEFORCE GTX 1080 TI GAMING X videókártya eladó
- rtx 2060/super videókártyát keresek
- Garanciális ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC 20GB GDDR6 Videokártya
- AKCIÓ! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASUS Radeon RX 580 OC 8GB GDDR5 256bit (ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING) Videokártya
- MSI RADEON RX 570 8GB
- Asrock Radeon RX 6800 XT Phantom Gaming D 16GB OC újszerű videókártya, 21 hó garancia, Áfá-s számla
- Asrock Radeon RX 6700 XT Challanger D 12GB használt videókártya, 12 hó garancia, Áfá-s számla
- Asrock Radeon RX 6700 XT Challanger D 12GB újszerű videókártya, 21 hó garancia, Áfá-s számla
- KERESEK - Asus Tuf 4070 SUPER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest