Hirdetés
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DudeHUN
őstag
válasz
schawo
üzenetére
Nem kell webshopnak lennie. Nagyobb elektronikai áruházakban is 200-300 ezres laptopokon pár ezer forint árrése van csak az üzletnek. Előfordult 330 ezres Asus laposnál 1.400 HUF is... Nem ezeken a nagyobb elektronikai cuccokon keresik degeszre magukat a kiskerek (proci, lap, laptop...).
-
törölt tag
Timmy kifejti hogy a PowerPlay Table milyen hatással van egy 5700-ra és mennyire dobja meg annak az árértékét. (Nagyon)
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano
üzenetére
Jöhet

-
Petykemano
veterán
Navi 14
24CU? 4GB? -
awexco
őstag
Annyira tévedésbe vagy , hogy nem is tudod ... a szállitás a legolcsóbb dolog az egészben .
de igen emlegetett egy bolond pali 40% -ot ."ha a kisker 1-3%-kal dolgozik, akkor az MSRP alatt adja az árut" : ezek a piaci árak .
8-10% helyett 3%, akkor a fenti szám is kevesebb : max a gombelemre tud annyiért adni meg a skype kompatibilis fülest .
-
Senki nem emlegetett 40-50%-os haszonkulcsot. Teljes disztribúciós költséghányadról volt szó, aminek jelentős része a cucc szállítása. Meg azt is írtam már, hogy ha a kisker 1-3%-kal dolgozik, akkor az MSRP alatt adja az árut, tehát ha mondjuk 8-10% helyett 3%, akkor a fenti szám is kevesebb.
-
Tyrel
őstag
válasz
schawo
üzenetére
Ez kategóriafüggő, nem egy kiskertől hallottam már hogy hardvereken (pl. alaplap, memória) ilyen 1-3% haszonkulcsuk van, máskülönben semmi esélyük a szürkeimportos cégekkel versenyezni (néha így se sok)... Pár termékkategória van, pl. monitorok, amiken nagyobb a haszonkulcs.
Az a 40-50% amit itt fentebb emlegettek erősen bullshit szagú, ill. bizonyos elfajzott üzletágakban, pl. kerti gépek esetén még talán-talán elhiszem, PC-n belül viszont max. az OEM komplett gépeken lehet nagyobb haszonkulcs, a egyéni hardvereken, pl. egy videokártyán ilyen 40+ százalékok biztos hogy nincsenek.
Ráadásul sokszor a kiskereket köpködik ezerrel, pedig jellemzően ők dolgoznak relative alacsonyabb haszonkulcsokkal (ők vannak a tápláléklánc alján és nekik marad a legkevesebb), inkább a nagykereket kell utálni ha valaminek nevetséges ára van... -
törölt tag
válasz
Televan74
üzenetére
Ezt sajna tudni lehetett.
Amennyi van a boltokban annyi van gyártás megszűnt.
Nem gazdaságos Gamer piacra már. Érdekes ebben hogy mind a kettő 7nm csak más gyártás és mégis...
Nyugodjék békében az örök bitmezőkön.Tyrel: Miért mondod hogy nincs hír a customokról? Csak én ötöt is felsoroltam ami jön augusztusban, meg egyet ami nem

-
Itten van, rögtön 4 modell is:

Nyilván minden egyes adatba egyenként bele lehet kötni, nálam ezek a feltételezések jöttek ki némi olvasgatás után. Az AMD marginja a számolt érték, azaz ennyi marad meg, ha minden mást leveszünk az MSRP-ből.
Az MSRP-t és az igen népszerű disztribúciós költséget két-két változatban is feltettem. Látható, hogy 299 USD-s áron még a kedvezőbb disztribúciós ár mellett is kevés az AMD-nál maradó pénz, ha az én feltételezésem helyes a 40%+ környékével, akkor egyenesen mínuszba mennének. A 399-es ár esetén tisztességes marginjuk van 40%-os disztribúcióval, és egészen magas 30% esetén.
-
paprobert
őstag
Az Intel szilíciumot áldozott, gyakorlatilag visszatáncolt az általános sűrűségnövelés gyakorlatából annak érdekében, hogy több chip menjen 5GHz környékén.
Az AMD-nél is lehetett hasonló, eddig pl. rendre 10-15%-os elérhető órajel hátrányban voltak az NV-hez képest, most szinte egál a dolog.
-
Tyrel
őstag
és hogy le lettünk oltva érte, pedig annyira nyilvánvaló volt...
Amúgy csak én vagyok full idegbeteg hogy a customokról semmi leak nincs? Várhattunk vagy 2 évet a Navi-ra, ha nem többet, most végre itt van, egész jó is, lehetne venni és szabadulhatnék a .... GeForce drivertől, erre kiadják a cuccot kb. az évtized legszarabb hűtésével, aztán mélyen hallgatnak az értelmes változatokról...

-
-
Televan74
nagyúr
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Szerintem mar nem vagod pontosan, ki mire mit irt
Az hangzott el, hogy 250 usdn is boven lenne haszon, erre irtam, hogy ebben ketelkedem tobbek kozott a disztribucios koltsgek miatt. De hogy megnyugodjon a lelked, osszerakok egy xlst, amikor gep elott leszek 
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Szerintem egyik szám sem stimmel.

A korábbi számításodba is csak azért kötöttem bele, mert a te logikád alapján nem annyinak kellett volna kijönnie és nem azért mert szerintem az a tuti. Egy csomó olyan tényező van amiről fogalmunk sincs. Például a Navi esetében a tranzisztorsűrűség jóval kisebb mint akár Zen2 lapkáknál. Ez lehet épp a jobb kihozatal miatt lett így.
Aztán ott van még a TSMC wafer ár kérdése is. Ha a táblázatban szereplő ár nem eladási ár, akkor mi? Bekerülési árnak szerintem nagyon magas és a bődületes R&D költségeket amúgy sem lehetne 30-40% haszonkulccsal fedezni. Szóval szerintem abban a ~$10000 árban már ott a TSMC haszna.
A 40-50%-ot kitevő disztribúciós költség is nagyon magasnak tűnik ebben a szektorban. Az még oké, hogy fele az anyagköltség és fele a gyártók ill. a disztribóciós lánc haszna. De hogy csak az értékesítés költsége 40-50% legyen az nekem irreális.
Egy szó mint száz, lehet itt találgatni, csak nagyon kevés az infonk ahhoz, hogy pontos képet kapjunk. -
Petykemano
veterán
DE (ezúttal
) én se azt mondtam, hogy $250-en kellett volna hozni.
Hanem azt, hogy néhány peremfeltétel teljesülése esetén:
- tovább javul a kihozatal
- nem nő a kereslet a 7nm iránt, tehát bő gyártáskapacitás mellett, tehát ahogy avul el a 7nm, csökken iránta a kereslet
- ha nem indul be a mining
- és ezzel együtt más alkatrészek, különösen a ram árának változatlansága mellett2-3 negyedév múlva a $250-300 árra való csökkenést nem tartom irreálisnak. És akkor még azon is lenne haszna a szereplőknek.
Egyébként csak azért fogalmazok pikírten, mert Simid megkérdőjelezte a az $50-60 lapkárat és beárazta $90-re. Te pedig azt állítottad, hogy a disztribúciós költségek elérik a 40-50%-ot.
Ha ezt koherensen összeadod:
$90 wafer költség +35% TSMC margin = $120
$120 die költség + 45% AMD margin = $175
$175 + add hozzá a PCB-t és RAM-ot: $40+$80 =~ $300
És akkor ha a teljes ár 40-50%-a a disztribúciós költség és margó (amibe benne van az AiB partner margója is), akkor azt jelenti, hogy ez a $300 a teljes ár 50-60%-a, ami azt jelenti, hogy legkevesebb $500-ért kéne adni a végterméket.Így akkor a $349-399-ért adott kártyákon valaki vagy masszívan veszteséges, vagy valamelyik szám nem stmmel.
De ezt egyikőtök sem számolta koherensen végig. -
válasz
Petykemano
üzenetére
Biztosan volt gameplan az NVIDIA reakciója kapcsán, és az is igen valószínű, hogy ha az NVIDIA nem javít az ár / teljesítményen, akkor az 5700-asok is maradnak az eredeti árakon.
Én annyit írtam, hogy ha az 5700-at 250-ért hozták volna, akkor azon olyan sok haszon nem lenne. A 350 dolláros árral azért nem fog felkopni az álluk - persze innentől kezdve az eladott mennyiség a kérdés.
-
törölt tag
Radeon™ Image Sharpening – Great Looking Visuals Without Big Performance Hits
"RIS works broadly across games based on the DirectX® 9
, DirectX® 12, and Vulkan® graphics APIs"
A 11-et megvette valaki kilóra?
Na beszélgessünk jól, a Sharpened 4K és a Fidelity FX között most mi az összefüggés?
Csak annyi hogy mind a kettőt AI csinálja vagy több is? -
Petykemano
veterán
Scott Herkelman about Jebait (~25:00)
Hát...
Valószínűleg tényleg kalkulálhattak azzal, hogy az nvidia árat fog csökkenteni nem csak az ő product laucnhukra reagálva, hanem amúgy is fontolhatták a szükségességét. És azt persze nem tudhatták, hogy az nvidia hogy fogja mwgpróbálni növelni az eladásokat, vagyishogy milyen mértékben. Persze nyilvánvaló, hogy új termék kiadása mellett az is lehetséges út volt az nvidiának, hogy enyhe áremelkedéssel teszi vonzóvá az enyhén árcsökkentett régebbi termékpalettát. Ezt a stratégiát egy olcsóbb termék remekül keresztbehúzhatja. A kezdeti árazással az AMD sakkot adott annak, hogy a 2060 és 2070 teljesítményszintje a megszokott árban maradhasson. Azt persze nem tudták, hogy innen az nvidia mekkorát lép.Azt a kérdést nem.tették fel, hogy ha az nvidia mégis ennél drágábbra árrazza a supert, vajon akkor is csökkentik-e a navi árát. (Nyilván nem)
Tehát a "this was the plan állni along" nem a jelenleg ismert árakra vonatkozik, hanem az árazás kapcsán lefolytatott sakkozásra.
Ki tudja, vajon mennyi játéktér maradt így is? Reméljük nem hozta magát ezzel nulkszaldósra az AMD, ahogy itt a logisztikai szakértő urak sugallják.
-
paprobert
őstag
2009-es a videó, tehát más a piaci környezet. Alternatív memóriáról kérdezték a fickót, emiatt jött szóba a gyártási költség és a végfelhasználói ár viszonya. A komponensekről van csak szó.
-
Kupszi
aktív tag
Ugye voltak erről pletykák korábban, hogy elvileg megoldható, de az AMD elvetette.
Ha lenne teszt a neten ami alátámasztja hogy működik, Akkor végül is lapcsere nélkül megoldható Az újabb generáció kiaknázása, mégha nem is hoz csak 1-2% gyorsulást.
Ha pedig mégis a Gigánál működik és jó is lenne , akkor a többi gyártónak is rá kell harapnia. -
bobalazs
nagyúr
-
-
Kupszi
aktív tag
A Gigabyte engedélyezte a gen4-et pci-e vonalon az új biosokkal, szerintetek ez mennyire lehet komoly?
Jelenleg nekem egy Ultra Gaming x470 van és egy 3400G, persze ebbe nincs gen4, de gondolom az esély meglehet rá hogy egy CPU+VGA-val előjöjjön a kisördög.
Egyelőre még tesztet nem láttam sehol róla, de a bios update után megjelent mint választható opció. -
-
paprobert
őstag
-
válasz
-Solt-
üzenetére
Az ebből a szempontból mindegy, mert az MSRP ár az ilyen kiskerekre van kitalálva, a többiek ebből engednek még pár %-ot. Tehát a % kevesebb, de gyártóhoz kerülő pénz ugyanaz.
(#42550) fasyrt és Raymond: én a nagyker árrésébe belegondolom a logisztikai költség fedezését is, gondolom ez iparágtól függ, hogy technikailag hogy működik. De végső soron így is, úgy is meglesz a gap a kiskernél megjelenő ár és a gyártóhoz befolyó összeg között.
-
fasyrt
őstag
válasz
awexco
üzenetére
Man hat geschätzt, dass die Kosten der internationalen Logistik 25 bis 35 Prozent des Verkaufspreises eines Gutes ausmachen (Wood et al. 2002, S.4).
Forras: Schieck, 2008, S.71"A nemzetközi logisztika becsült költsegaranya 25-35%-a az eladasi arnak."
Es akkor erre jön meg a nagyker, kisker arrese, plusz a szallitas, biztositas (ugye, csak leesik neha a teherautorol...) AMD-nagyker-kisker között. Szoval amit a kollega mondott, joval közelebb all a valosaghoz mint a Te hozzaszolasod.

Sz.: nem emlitettem: az importvam a procikra EU-ban 0%.
-
Raymond
titán
válasz
ScomComputer
üzenetére
Azt mondjak kozepetol ugyhogy en inkabb a vegere szamitanak. Ma vagy tegnap olvastam azt is hogy az Asus azt mondta szeptembernel hamarabb Strix nem lesz.
-
ScomComputer
veterán
A custom 5700-k mikor jönnek van valami infó,vagy pontos dátum,azt tudom,hogy augusztusban,de az hosszú hónap...

-
-
Raymond
titán
A Steam elott a fizikai boltoknal sokkal tobb ment el, ezert volt jo uzlet a Steam 30%-a. Ezen kivul ha egy fejleszto vagy fejleszto csapat akart valamit kiadni akkor vegkepp problemas volt a dolog mert ahhoz elengedhetetlen volt egy kiado ugyanis a boltokba maskepp nem kerultel be igy fizethettek a kiadonak es a boltnak is aztan jo ha maradt 10-20% a brutto bevetelbol. Most meg ha ugy gondoljak hogy a jatekot tudjak maguk promotalni vagy van olcsobb megoldas mint egy nagy kiado durva szazalekai akkor mehetnek direkt a Steam-re.
(#42539) gbors
"Szóval összességében engem nagyon meglepne, hogy ha a lentebb említett 300e FT-os VGA-ból mondjuk az MSI-nél 180e-nél több landolna."
A hardver marzsok azert sokkal kisebbek mint a szoftver/jatekok, ott se az elado se a disztributor messze nem visz el annyit, ezert nem veheted a jatekok/szoftver/media marzsokat alapul.
-
Pont szoftverek kapcsán mondtak olyanokat kisebb cégek (még a 10-es évek elején), hogy azért jó a Steam, mert kézzelfoghatóan jobb üzlet volt az akkor meg nem nevezett, de azóta tudjuk, hogy 30%-os sarc, mint amit egy bolti értékesítésnél fizetnének. És persze, hogy nem árulta olcsóbban, de közben a kiadóknak vonzóbb volt, a Steam meg orbitálisat kaszált a 30%-kal.
Nem tudom, honnan jön a 25-30%, ha konkrét tapasztalat, akkor annyi kérdés merül fel, hogy minden benne van-e, ami a kiadó ajtaján való kilépéstől a kisker bolt polcra kerülésig felmerül?Két másik iparági példa:
- CD nagykeres ismerősöm világosított fel anno, hogy jó, ha a kiadónak több, mint 50% jut a 4000 FT-os CD árából. Azon akkor én is nagyokat pislogtam.
- Saját munkatapasztalat, hogy az újságlogisztikában még ennél is magasabb a költség, nem is kevéssel. Az újságok esetén persze az alacsonyabb termékár + napi drop kombinációja ezt alaposan megnyomja, de ugyanúgy igazak voltak a számok a heti és a havi lapokra is.Szóval összességében engem nagyon meglepne, hogy ha a lentebb említett 300e FT-os VGA-ból mondjuk az MSI-nél 180e-nél több landolna.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Felesleges a kalkulátor. Ott van a táblázatban, hogy 721 lapkából 546 hibátlan. Ezzel ~83mm-en ~76% a yield. Ez alapján egy 250mm-esnél 44%. Egy waferből pedig kevesebb mint 240 Navi10 lapka jön ki, amiből ilyen yield mellett 105 lesz hibátlan. A 4 letiletott CU a 5700 esetében szerintem nem fogja nagyon megdobni ezt a számot.
-
Petykemano
veterán
Lehet, hogy én nem értelek.
De előtvettem egy wafer calcaulatort
H: 15
W: 17
wafer size: 300mm
defect density: 0.065Így jönne ki
a fab yield: 85%
Ami 189 jó, 33 hibás, 16 részleges lapkát jelent
Ha azt mondom, hogy csak 200-at tudnak felhasználni, és azzal osztom a $10000-t, akkor kijön az $50. DE ha csak a jókat sázmolom, akkor is 53%DE tételezzük fel, hogy a 85% yield a 8x10-es zen2 lapkákra volt érvényes. Arra 0.2 defect densitiy-vel jön ki a 85%.
0.2-es defect density a 15x17-es lapkára 61%-os yieldet jelentene
Az 136 jó, 86 hibás és 16 részleges lapkát jelentene.
Ha a hibásak felét fel tudják használni (136+43 ~= 180), akkor $55-re jön ki. Ha csak a jókat számolom, akkor $73De akkor meg az hogy stimmel, hogy a 7nm hibaaránya elérte a 16nm-ét?
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Nekem furcsának tűnik a chip ár számításod. Ezzel a yielddel egy ~250mmˇ2 lapka kb 45%-os kihozatallal gyártható. Tehát egy waferből 100-110 db használható lapka jön ki. Így az egy lapkára jutó költség az inkább $90 körül van. Ha erre még jön a TSMC árrése, aztán az AMD-é, akkkor bővel $150 felett vagyunk.
-
Számítógépes játékok esetén a vételár nagyjából 25-30%-át viszi például el a disztribúció fizikai kiadásnál. Ezért lőtte be a Steam is 70%-ra a játékok árának royalty-ját (royalty: a tartalom készítőjének részesedése a teljes bevételből), mert nem árulhat(tta) olcsóbban, mint a fizikai boltok.
-
törölt tag
Azt állítod hogy egy mondjuk 300 ezer forint értékű kártyának 150 ezer forint onnan hogy áll egy raktárba bedobozolva eljutnia hozzám ha megnyomok egy BUY gombot pl az AMD oldalon úgy hogy én fizetem a hajózást mert az postaköltség ???

Na mindegy egy Edge UP post azt mondja nem jön Augusztusban Asus Navi custom kártya csak majd később.
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Fizikai terjesztés esetében (szinte minden iparágban) jó ökölszabály, hogy a disztribúciós lánc a teljes vételár 40-50%-át elviszi.
-
Petykemano
veterán
válasz
awexco
üzenetére
Ez szerintem attól függ, akarnak -e a cégek versenyezni
A) a nagyobb eladási példányszámért a kurrens eladott készlettel (jobb árak mellett többen dönthetnek a csere mellett márkahűségtől függetlenül)
B) valamivel nagyobb piaci részesedésértMegjegyzések:
1) a) nyilván elsősorban a piacvezető nvidiára vonatkozik, hiszen az nvidia már kevés piaci részesedést tudna nyerni, egy árengedés miatt nagyobbrészt korábbi vásárlóik váásárolnának újra.
míg b) elsősorban amdre vonatkozik, aki elvileg nagyobbára nyerhetne korábbi nvidia vásárlók meggyőzéséből.
2) úgy tűnik, hogy a piac nagy része rugalmatlan, tehát elképesztően jó ajánlattal sem tudna lényeges nagyságú piaci részesedést szerezni
3) az AMD oldaláról érthető és racionális üzletpolitika, hogy a gyors megtérülés reményében elsőre Azokat fejik meg, akik sorban állnának a termékért.
4) azért is indokolt lehet nem túl jó áron adni a kártyákat, nehogy újabb mining boom kezdődjön. Ha egyszerre sokan veszik meg bányászási célból, az nagyot dobhat az árfolyamokon ami újabb eladásokat generál, a hiánycikké válásból a kereskedelmi lánc gazdagszik a tervező helyett, viszont utóbbi renoméja romlik a mostaninál is drágább bolti árak miatt.Fogalmazzunk úgy,.hogy reménykedjünk benne,.hogy idén is lesznek szuper ryzen+radeon árukapcsolások a black friday alkalmával.
-
Z10N
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Azzal nincs gond, mivel ezekkel az arakkal is keresne. Itt a hangsuly az ujonnan bevezetett kategoria arrol van szo. Illetve egyetlen lapkaval eleg nehez hasznot termelni, ha az nincs megfeleloen arazva, hiaba sweetspot.
Ezenkivul penzt a Ryzen-nel kell most keresniuk es fognak is boven. A Radeon-nal mindshare-t kene szerezni, akar veszteseggel is. Erre kivaloan alkalmas lett volna az uj RDNA marketinggel. Friss lappal indulas jo aron. Majd raertek volna az RDNA2-nel felzarkozni az NV moge arban, amikor mar lesz bennuk RT, meg HBM3 (?).
-
válasz
Petykemano
üzenetére
Nem akarok most mélyen belemászni a számokba, de a 249-en lévő tisztességes haszonba beleszámolod, hogy a teljes értékesítési lánc logisztikával együtt elvisz 100-120 USD-t? A maradékon azért túlzottan sokat senki nem keres sztem...
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano
üzenetére
Kérdés ebből mi lesz ? Meg mikor .
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Azt tudom, hogy Te bele szoktal melyedni. Lehet atfutottam akkor valamelyik off sessionbe. Oszinten megmondom mar nem szamolgattam, mert belefaradtam. Csak azt latom, hogy jelentos felar van a kartyakon.
Amit a vegen emlitesz $249/299 lenne a realis ertuk. Azaz tovabbra is van rajtuk $100 (azon kivul, hogy kenyszer csokkentettek), ami kegyetlen sok ebben a kategoriaban. Tisztan latszik, hogy bealltak az Nv moge.
-
Z10N
veterán
válasz
paprobert
üzenetére
TSMC. Tegnapi hir a PH-rol.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Csak hogy reagáljak
Ezeket a kérdéseket én már firtattam több poszton keresztül vitatkoztunk Lezsoval, hogy mennyivel nőhetett a lapka ára és hogy ha nőtt a wafer ára, akkor azzal minden költség és mindenkinek a marzsa egyenesen arányosan nőtt-e.
Igazából ami miatt a táblázatból szépen kiderül az az, hogy nem így skálázódik a navi és a vega se.
Az látszik a táblázatból, hogy
16nm: 26Mtr/mm2
10nm: 48Mtr/mm2
7nm: 83Mtrmm2Ha ebből számolnánk, akkor a polaris kb $30 lehetett induláskor, pontosabban még ennél is olcsóbb lehetett a GF AMD-nek nyújtott árkedvezménye miatt.
Elég impozánsul néz ki, hogy a 16=>7 átmenet során 3.3 helyett dupla annyi tranyó elfér kétharmad akkora helyen. Azt gondolná az ember, hogy a 84mm2 (~20$)-ban a 6.9B tranzisztor az már elég sok.
Viszont míg 14/16nm-en hozták a névleges sűrűséget, addig sajnos se a vega, se a navi 7nm-en nem hozza ezt a sűrűséget. Előbbi 40, utóbbi 41Mtr/mm2 jön ki. Lezsoék ezt azzal magyarázták, hogy nagyon sok a rosszul skálázódó IO logika.
A navi 10B tranzisztorának nem szabadna többnek lennie, mint 130mm2 és nem kéne, hogy drágább legyen, mint $30. De mivel nem hozza azt a sűrűséget, ezért a táblázatban szereplő adathoz képest másfélszer annyi tranzisztor nem máfélszer, hanem a feleakkora sűrűség miatt háromszor akkora lapkából jön ki. Ez mondjuk legjobb esetben is $50-60-os waferárat jelent.
A bits'n'chips nemhivatalos álláspontja szerint ezek az árak valójában még csak a nettó árat jelenti vagyis erre rá kell számolni még a wafermegmunkáló árrését, ami a TSMC esetében ugyanők szerint 35%
Így számolva kijön $80-os waferköltség az AMD-nek.
Ezt adják tovább a Su-adónak nevezett megcélzott 45%-os margóval: $120Erre kell rászámolni, mondjuk egy $40 PCB és $80 RAM költséget: $240
És mondjuk 20-30% árrést attól függően, hogy hol nézzük a kereskedelmi láncban. $290-310És akkor minden, ami e fölött van, az valójában extraprofit. (kérdés: hol csapódik le?)
Ezekkel a számokkal nekem egy bajom van: nehezemre esik elhinnem, hogy az AiB gyártó egy kártya után ugyanakkora, vagy nagyobb összegű marzsot tesz zsebre, mint az AMD. Ez olyan, mintha az autógyártásban ott írnának jóvá nagyobb profitokat, ahol a legnagyobb már előre legyártott alkatrészekből összerakák a kész autót. De tudjuk, hogy ez nem így van.
Tehát vagy az van, hogy az AMD utáni marzs a 20-30%-nál jóbal kisebbA legtöbben egyébként nem így számolnak, hanem úgy, mintha az AMD rakná össze az egész kártyát:
$80 lapka, $40 PCB, $80 RAM, erre jön az AMD 45%-os marzsa. Így a végén 10-15% kereskedelmi láncolati marzzsal számolva is több jön ki, de az a része reális, hogy az AMD teszi zsebre a legtöbbet. (Valószínűleg az nvidia Founder's Edition pont erről szól)Szóval én a magam részéről az első verzióval mennék tovább, de úgy, hogy az AiB marzsa kisebb, az AMD-é nagyobb. De a lényegen nem változtat: hogy nagyjából okés marzsok mellett is a kártya keresledelmi nettó árának ki kellene jönnie $300-ból. $300 és a $349/399 árak közötti különbözetet valószínűleg az AMD nyeli le most
Aztán ha a cégek engednek a marzsokból, eljuthatunk a $300-os árig.
ÓÓ bocsika bocsika!! Ezt csak most számoltam utána. A táblázatban a 18.26os lapka ár a Wafer price / Net die per wafer hányadosból jön ki. PEdig van ott még egy halom hibás lapka is. Ha azt is figyelembe vesszük, akkor $14 jönne ki, aminek a háromszorosa máris csak $50. Tehát valóban valahol $50 és $60 között kell legyen a lapka ár egyáltalán nem feltétlenül $60.
(Nemrég jelentették be, hogy a 7nm-en yield már 5%-os, ezek a számok 75%-ot tükröznek)Tehát ha tovább javul a kihozatal (mondjuk 680 használható lapka) és picit olcsósodik a wafer (mondjuk $9000, mert üresen állnak a gyártósorok a Huawei és apple visszamondások miatt, amit pár hónapja jelentettek be), akkor 1-2 negyedéven belül esetleg tényleg elérheti a $13-14 árat. (Itt most a táblázatban szereplő adatokkal számoltam, aminek háromszorosa a 250mm2 navi) , akkor egy navi lapkára kijöhet $50
50+35% = 68
68+45% ~= 100
100+40+80 = 220
220 + 20% = 264Kis szerencsével, ha a piacon megmarad az alkatrészek túlkínálata és nem indul be a bányászat, akkor szerintem 2, max 3 negyedév múlva lehet ez még $249 és $299 is.
-
Z10N
veterán
Mas tema. Latom a wafer arazos tablazatot senki se firtatta. Amibol tisztan latszik, hogy se a 7nm, se a gddr6 nem novelhette meg a koltsegeket ennyire. A masik hangzatos vesszoparipa a csokkeno kereslet, mikozben a Polaris-bol irgalmatlan sokat eladtak a banyaszatnak koszonhetoen. Szoval sehogyse all ossze a kep. Az Nv az AMD toketlenkedese altal piacvezeto, ezert olyan arakat mond amilyet akar. Erre jon a "felnotas" AMD es szinten beall a sorba. Majd jon egy lineup frissites, hogy ne legyenek nevetseg targya kenyszer korrigalnak. Es igy is ketszer annyiba kerul, mint az elodje, amit le kellett volna valtania. Egyertelmuen kartelleznek a hatterben.
-
törölt tag
Lesz SAPPHIRE NITRO és SAPPHIRE PULSE Széria is a Radeon RX 5700-ben.
Írta a newsletter. -
ScomComputer
veterán
Azt hittem először Molnár Kiki videója..de látom nem....

-
Z10N
veterán
Odaat mar szallingoznak a custom tesztek. Ideat is iparkodhatnanak az AIB-ok, mert a 95°C elegge szanalmas.
-
törölt tag
Ez igy biztatonak tunik, huvos lesz, ki tudja magat futni, a gyartok majd szepen rameretezik a hutest, varos nagyon az XT
[link] -
Z10N
veterán
válasz
Raggie
üzenetére
Nyilvan a Navi-t meg most fogjak. A korabbi Vega-rol, de foleg - a szinten 7nm-s - VII-rol volt atemelve elemzes (ami mellett meg ott van a kurv@ draga hbm2 is). A tobbivel egyetertek. Szerintuk orulnunk kene az uj $350-400-s kozepkategorianak. Amugy nem arat csokkentettek, hanem kenyszer korrigaltak, hogy ne legyenek nevetseg targya. Nem ugyanaz. Arcsokkentes peldaul az 570-nel volt $169-rol $129-ra onkentes modon a gyartas elorehaladtaval. Kivancsi leszek, hogy ebbol a "hűdejó" Navi-bol mennyit adnak majd el.
-
Televan74
nagyúr
válasz
undercover
üzenetére
Ősszel bejelentik,akkor majd karácsonykor talán lehet is kapni.Ahogy az AMD -t ismerem.De ne legyen igazam és jöjjön minél előbb.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
undercover
üzenetére
Na erre én is kíváncsi vagyok

-
undercover
őstag
Idén az 5600-as navira mennyi esély van? Vagy ne várjam inkább?
-
default.
őstag
Sziasztok!
Radeon Settings 19.6.1 verzióban a Global Wattman-ban hol találom a target temperature-t (célhőmérsékletet)?
Csak annyit látok, hogy hány fokon hány %-kal pörgesse a ventiket. De nekem a target temp. kéne...Köszönöm szépen előre is!
Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G5 C32G55TQWR 32 Ívelt 1000R WQHD Gamer Monitor 6 hó garancia Házhozszállítás
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3837
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A 2070S-nel is neztem hogy a Strix ara kozel annyi mint a legolcsobb sima 2080-asok.