Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
korcsi
veterán
Nem értem, hogy jött ki a következtetésed.
A C1 állapot értelmezésétől függ.
A 4017MHz-es órajelből hogy lesz effektív kevesebb ha nem nézzük az alvó állapotot?
"
Typical C-states are:[5]C0 – Active Mode: Code is executed, in this state the P-States (see above) are also relevant.
C1 – Auto Halt
C1E – Auto halt, low frequency, low voltage
C2 – Temporary state before C3. Memory path open
C3 – L1/L2 caches flush, clocks off
C6 – Save core states before shutdown and PLL off
C7 – C6 + LLC may be flushed
C8 – C7 + LLC must be flushed
"
Még egy : "Stops CPU main internal clocks via software"És AMD-nél minden más:
"
Pay attention because AMD also uses the name C1E for a completely different thing. On their 65-nm Athlon X2 and Phenom CPUs C1E state works just like the C3 state, shutting down all CPU clocks. The CPU enters C1E state when this option is enabled on BIOS and all CPU cores enter the regular C1 (Halt) state. When this happens, the automatically CPU switches to this C1E state in order to save energy. The difference between AMD’s C1E and C3 states is basically how the CPU enters the Sleep state: while on the traditional C3 state the CPU must be put in that state usually by a command from the operating system, on C1E the CPU enters the Sleep state automatically when all cores are at Halt (C1) state.
"Még egy kis tapasztalat:
Ha a "Global C-state Control" be van kapcsolva és a Power Supply Idle Control "Typical current" akkor a mgoknál megy a C6 viszont a "package c6" mindfig 0%
Fordítva senki nem megy C6-ba -
PuMbA
titán
Már 70k a Ryzen 5 3600 és csomó boltban kapható
Látod Chaser, csak jól tippeltem és a rendkívüli COVID-os karácsony volt az oka a CPU hiánynak, nem a gyártási nehézségek, mert most ott tobzódnak a boltbokban a CPU-k és a kutyának se kellenek, ahogy decemberben jósoltam. 5600X ára is visszaesett és 120 körül Alzán kívül is több boltban kapható plusz sokkal több boltban elérhető egyébként.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_ #32792 üzenetére
3800X, fix 1.3V @4.3Ghz, CB R20 ~ 5180 pont, 80.8°C
(még az is lehet, hogy 4Ghz fölött tudna bőven akár 1.2V-al is és az már 70°C-ra lőne csak ki)hiba nélkül lefutott. ígéretesnek tűnik ez a lapka, kár, hogy nem az enyém és nem játszhatok vele. most marad így, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezzel lesz-e idle reboot...
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #32793 üzenetére
Azt épp elég.
Megnéztem már inkább én is, teljesen terhelés nélkül percekkel az OS betöltése után, ez alapján C1, azaz sima "üresjárat", a fogyasztása (+10-12W) és a RM szerint sem mennek el aludni a magok (nincs sleep).
Eszerint 4Ghz-en ment, de RM szerint is minden mag folyamatosan 200Mhz felett, miközben az "Average effective clock" masszívan 100Mhz alatt. Ez számomra erősen arra utal, hogy csak a ténylegesen C0-ban, azaz aktív terhelés alatt töltött ciklusokat számolja bele. -
hoffman_
nagyúr
még nem tartok sehol, de bepattintottam a 3800X-et a 3600 helyére. kis érdekesség:
3600 minden Auto, (kivéve XMP), CB R20 ~ 3500 pont, 80-85°C
3800X minden Auto, (kivéve XMP), CB R20 ~ 4950 pont, 80°Cmeglepődtem, hogy hűvösebb.
-
RECSKA
veterán
válasz
CJ4567 #32789 üzenetére
Persze. vagom en, de nem lattam meg olyan ramot, ami 1.4 alatt nagyon elszállt volna, meg borda nelkulit sem. Ezek a mostani 19 nano alatti ramok mar nem annyira melegednek... Eleinte meg a micron D-die meg a samsung D-die, meg a regi hynixek, amikor bejött a ddr4, na azok melegedtek mint a diszno...
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002 #32785 üzenetére
A leírás alapján nektek van igazatok, és az összes "ébren töltött" órajelet számolja.
Valamiért úgy emlékeztem, csak az aktív órajeleket számolja. Jelenleg passzolom a kérdést.#32788 korcsi : Ki kéne próbálni, lekapcsolni a C-state-eket, és megnézni az effektív órajelet, mit mutat. Ha számol minden órajeleket, akkor az effektív egyenlő kellene legyen a szokásos órajellel. Ha csak a munkavégzős ciklusokat számolja, ahogy korábban emlékeztem rá, akkor viszont marad alacsonyan.
-
-
fudi2002
nagyúr
Lehet megint az én angolom gyenge, de nem ezt szűrtem le belőle.
Hence a new approach needs to be used called the Effective clock. This method relies on hardware's capability to sample the actual clock state (all its levels) across a certain interval, including sleeping (halted) states.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
hoffman_ #32781 üzenetére
a lényeg a hőfok ha végig az lenne akkor nagyon magas hőfokok lennének és nagy fogyasztás
1 másodperc = 1000 milliszekundum minden 1ms-umban változik van amikor pihen 0
HW infót állítsd be 50ms-os mintavételre az effektíve clocknál csodálkozni fogsz egyet mi is történik valójában
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #32779 üzenetére
Ez így nem pontos.
Az átlagos órajel, amikor aktív működés volt. Se az alvás, se az üresjárati ciklusok nem számítanak bele.
#32764 Chaser : Érdekes ez a CnQ dolog. Nekem is van a BIOS-ban, és eddig be volt kapcsolva. Kipróbálom kikapcsolva, sok helyen lehet azt olvasni, hogy Zen2-n ront a hatékonyságon, kíváncsi leszek, mit tapasztalok.
-
korcsi
veterán
-
hoffman_
nagyúr
válasz
korcsi #32779 üzenetére
igen, ez volt leírva a linken. ezért nem értem, hogy akkor "mit kell nézni". ha itt valaki most azt állítja, hogy neki nem esik 3600Mhz alá az órajel, akkor az effektív órajelnek 3600Mhz-nek kellene lennie, mert nincs mag-alvás.
ezt, eddigi ismereteim alapján (nyilván ez hiányos lehet), lehetetlennek tartom. -
TestamentDNR
aktív tag
Sziasztok!
Szakmai segítségre lenne szükségem.
Van egy ASUS B450-F Gaming alaplapom, benne jelenleg egy Ryzen 5 3600.
2x8 gb 3200MHz memória.
Mivel dual-channel a lap:
- 2 ram modul vagy 4 ram modul a jobb választás? Egyértelmű választ a neten nem találtam. Lehetséges, hogy 3600 alá jobb a 2 ram modul, 5600x alá viszont már a 4?
Tervezem majd, hogy 5600x-re váltok idővel.
- 5600x alá maradhat a B450? Vagy ha marad, milyen hátrányaim származnak belőle?
Köszönöm szépen előre is, aki segít kicsit helyre rakni az ismereteimet. -
hoffman_
nagyúr
válasz
korcsi #32777 üzenetére
ezt nem teljesen értem akkor. hwinfo-val mindig tanulok újat...
az érthető és eddig is tudtam, hogy az magok alvása és ezen szoftverek lekérdezése miatt sem - többek között - nem fog tudni reális képet adni az órajelről és az effektív órajel is egy számított érték, Zen2-nél pedig ez még komplexebbé vált. de azt visszaigazolja ez az intervallumon vett átlag is, hogy az órajeled a fixen beállított maximum alá csökken és/vagy alszik, nem? vagy valamit nagyon félreértek. -
korcsi
veterán
válasz
hoffman_ #32771 üzenetére
Ebben az esetben nem az effektív órajelet kell nézni
Az csak egy "számított" érték.
-
hoffman_
nagyúr
persze, bármilyen terhelést kap, felmegy kerek 4Ghz-re.
hokuszpk:
ezen sajnos túl vagyok, nem gondolnám, hogy az offset az oka. fix feszen is dobja. szeptemberben indultam 1.15V 4.1Ghz-ről. meglepően kevés (2-3 heti 1x) reboot volt. aztán elkezdtem játszani és 1.2-1.3, de még 1.35V-on is dobja 4Ghz-en, de volt, hogy Auton feszen is hozta fix 4Ghz-et beállítva. akár naponta.
a lapom persze lehet ludas, de 70 ezres B550 laptól azért elvárnám, hogy ilyen gondja ne legyen, hacsak nem gyárilag f*s benne valami.
ui.: tegnap Chaser tanácsára megnéztem megint 1.3V 4Ghz-en (ezen pár óra reboot mentes volt), de előtte megnéztem 1.2V 4Ghz-en. 5 percen belül hozta a reboot-ot. mivel este 1.3V-on jó(nak tűnt), megint visszavettem 1.2V-ra, azóta úgy megy és nem volt idlee reboot. egyszerűen nem találok mintát. terhelve mindegyik beállítás stabil.
-
-
hoffman_
nagyúr
válasz
korcsi #32767 üzenetére
nálam Auto-n és fix órajelen is bőven benéz, a magok effektív értéke akár 1-200Mhz alatt mászkál, ha nem csinálok semmit az asztalon. ez most pl fix 1.2V és fix 4Ghz BIOS-ban a hsz írás közben. viszont megerősítem, hogy én sem tudok cnq-t állítani.
ha jól értem, itt van olyan, aki ki tudja lőni a mag alvást és fixen 3600Mhz-en mennek a magok idle is?
nem, hiszem, hogy ez az órajel csökkentés lenne az oka az idle rebootjaimnak, de mindenképp érdekes.
-
korcsi
veterán
válasz
Chaser #32764 üzenetére
Nálad autón benéz alap órajel alá?
" ezért kapcsolgatja az órajelet és a hozzá tartozó feszültséget"
Ez csak a turbó.
Mert nálam opció nincs a cnq-ra, és 3,6GHz az alja.A C-state az teljesen más, nem a cnq más néven.
Zen+ -nál volt még Cnq ez alapján ellenőrizhető is volt a működése, Zen2-ből ez eltűnt.
N_A_S: mennyire érdekes? Plusz mínusz 50-100MHz még elmegy.
-
N_A_S
veterán
hwinfo-ban az effective core clock-kal kell foglalkozni? mert elég érdekes dolgokat látok ott játék közbe...
-
-
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32761 üzenetére
akkor legyen 3,8g kezdetnek
de ha egy 3600 nem megy 4g-t 1,3v-on az már csúnya
cnq ha be van kapcsolva lődd ki próbának
az is lehet az idle vdrop túl nagy, az meg leginkább a lap sara
cnq meg pár w-ot hoz ha nincs terhelés, terhelésre meg úgyis felkapcsol az órajel
de így legalább kevésbé reszponzív is a rendszer, én élből kilövöm azt is mindig
msi-ket mostanában azért nem ajnározzák túl úgy láttam, emellett bármivel bele lehet nyúlni -
hoffman_
nagyúr
nekem is B550, de itx lapom van, viszonylag friss, talán auguszutsban lehetett először venni. sajnos ez kellett a toslink miatt, így nem is tudok váltani róla. az első BIOS rev. volt fent, arra tettem feel decemberben talán az akkori legfrissebbet, ami nem béta volt. semmi nem javult vagy romlott. még gondolkodom, hogy régebbit érdemes-e felraknom. a VRM ezen is rendben van, 3800X alá is bőven elég lenne.
Chaser:
na igen, hallottam már MSI kávláriákról, de igazából minden gyártónál olvastam horrort, ez alapján én nem tudok súlyozni. egy próbát persze megér, de először a másik CPU-t nézem meg, hogy reprezentatív legyen.
ui.: most csináltam egy 1.25V 4Ghz-t, a teljesítmény és a hőfök már megfelelne, de asztalon rögtön rebootolt. most nézem megint 1.3-on, szerintem még egy óra és meglesz, ehh. minden alap, cmos clear után állítottam be ezeket, most a próba kedvéért AMD OC menüben. nem segített
-
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32757 üzenetére
ez nem erős, manual oc-n volt minden gépem, már a c2d-k is ( :
összes zen, és épp elegen vannak itt fix all core használók bármilyen gond nélkül
1,3v-on pedig minden 3600 megy 4g-t
ne offsetelj, és semmi pbo és egyéb úrimuri, csak tiszta manual "oc"
nemrég volt egy msi - talán b550 - tulaj akinél bios reflash oldott meg anomáliát, csak eszembe jutott
de ha már volt lehet bepróbálkoznék régebbivel is -
HSM
félisten
válasz
korcsi #32756 üzenetére
Első nekifutásra nem is találtam opciót offsetre a menüben...
BIOS reset mélységbe nem akartam most belemenni.
#32757 hoffman_ : Érdekes, nálam -0,1V-on is már lassult, de nem olyan durván, -0,15V-al már a feszültség tetszett volna, csak a sebesség esett össze.
Én amúgy mindig a legalacsonyabb LLC-n vagyok, a B550 Aorus Elite brutális VRM-je nagyon túlméretezett így is a kis hatmagos alá.
Én nem raktam fel a friss BIOS-okat, olvasom az 5000-es topikot.ComboV2 1.0.8.1-en vagyok, az szépen teszi a dolgát a 3600-assal.
Egyébként nálam extrém rövid karriert futott be PB/PBO-val, talán 1-2 nap, azon kívül végig allcore oc, és semmi baja, se idle, se terhelés, de még a hosszú alvásokból is megbízhatóan ébred. Őszintén szólva 4Ghz 1,082V-on a hőfokaim is eléggé jók, egy Cinebench R23 multi végére alig éri el a 60 fokot. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Chaser #32754 üzenetére
beállítasz cpu-nak 1,3v 4g-t - ramnak 1,35v 3g-t cl16-on, gondolom tudja, soc-nak 1,1v-ot
ezen ment tegnapig. így csak pár naponta volt idle reboot. tehát nem tudja.
olyan nincs, hogy a fentebbi manual all core nem megy stabilan akár idle, akár load
ezt kicsit erősnek érzem, de szeretnék hinni neked. legyen igazad, kizárom "magam", holnap megnézem a 3800X-el.
ezt a thread-et olvasgatva viszont - ezt HSM-nek is linekelem egyben, az offset témára - a 3700 és 3800X-el is rengetegen szenvedtek még tavaly az offset miatt. tele van a topic idle reboottal, ezért gondolom, hogy csak én nem tudom eltalálni mit szeret a procim. (itt az LLC is téma, ahhoz meg én nem nyúltam és nem is tervezek.)
szerk.: a legújabb BIOS van fent, pár hete flash-eltem, az előbb pedig nyomtam egy cmos-t. úgy tűnik, hogy volt hatása, de ezek után már nem tudom. van egy ennél újabb, csak az béta, nem mertem felrakni...
#32755 HSM:
köszi még egyszer, így már én is értem
-
HSM
félisten
válasz
hoffman_ #32751 üzenetére
Egyértelmű voltál, én is erre gondoltam.
A Gigabyte B550 BIOS-ban is be tudom a CPU feszültséget és szorzót állítani a CPU-s főmenüben, ekkor "felülírja" a CPU működését, a VID elválik az aktuális fesztől.De be tudom ugyanazt állítani az AMD OC menüből, ekkor szinkronban marad a VID és a kapott fesz is.
Nálam egyébként mindkét mód stabil, és kb ugyanúgy működik, és hasonlóan fogyaszt, egyedül üresjáratban mértem néhány (<5W) wattos különbséget, illetve amit írtam, hogy így a VID-en látszik, amit kap, és felülírható OS alól RM-el, ami hasznos.
#32752 korcsi : +1.
Érdekes, hogy korábban erről semmit nem lehetett itt olvasni. Amúgy majd lehet ezt az offset dolgot egyszer azért majd kipróbálom, milyen ha nem a főmenüben, hanem az AMD menüben adok neki -0,15V-ot.
-
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32751 üzenetére
kikapcsolsz minden autot, pbo-t, offsetet, rizsa mastert ha van eltakarítod
beállítasz cpu-nak 1,3v 4g-t - ramnak 1,35v 3g-t cl16-on, gondolom tudja, soc-nak 1,1v-ot -
ha a cpu tudja viszed lentebb a feszültséget - ennyit mindnek tudnia kell -
ha nem tudja, akkor:
bios gond/hw gond
illetve ha emiatt elhasal akkor is a fentebbiek
olyan nincs, hogy a fentebbi manual all core nem megy stabilan akár idle, akár load
cpu-t kizárni pedig van másik cpu-dszerk:
és tolnék egy instant bios flasht is, akkor is ha a legújabb van
van amikor meghülyülnek és csak újra flash segít - cirmos clear az nem - -
hoffman_
nagyúr
félreértettél, nem voltam elég egyértelmű, elnézést. MSI BIOS-ban több helyen is lehet beállítani CPU-val összefüggő paramétereket. itt annyi történt, hogy a BIOS-on belül kapott máshol paramétert. ha jól értelek, akkor te Ryzen Master-es betöltésre gondolsz. az és a BIOS között én is azt gondolom, hogy lehet jócskán különbség.
Chaser:
már több helyen is "konzultáltunk", nyilván nem kell észben tartanod - vagy lehet, hogy speciel ebben a formában nem hangzott el, már én sem emlékszem mindenre - de volt több hűtő és több paszta is, illetve persze, hogy kipróbáltam szabadon és nyitott házzal. elhanyagolhatók voltak a különbségek. Noctua felfogatást szarul feltenni sem nagyon lehet, de ezt is többször szereltem, hogy kizárjam.
nyilván nincs ms-os mintavételem a hőméréskletekről, de az egy jól felrakott hűtőnél nem változhat ennyire gyorsan. így a hőmérsékleet hibát kizártam már rég. terhelve 69-70 fok körül szokott elmenni.
de hangsúlyozom: ami a gondot okozza, mindenkor, az CPU órajel rögzítés vagy fix feszültség rögzítés. ebből hiába akarnék kihozni 1.1V 3.0Ghz-t vagy 1.3V 4.0Ghz-t, csak a példa kedvéért, nem megy. közelébe sem érek a hőmérséklet gondoknak a váratlan idle reboot miatt.
-
tusi_
addikt
-
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32742 üzenetére
nem az én kedvemért kell(ene) szétszedned semmit
hanem azért hogy kizárj egy hibát
sehol nem mondtam hogy nem tudsz felrakni egy hűtőt, de lehet nem sikerült jól a pasztázás, és lehet kupak/mag rossz érintkezése is
de igazad van, nem én nyűglödöm hetek - hónapok? - óta az instabil géppel, nekem teljesen mindegy -
HSM
félisten
válasz
hoffman_ #32747 üzenetére
Egyébként könnyen lehet, hogy "máshogy hat".
Ha a lap BIOS-ából, akkor a processzor "nem látja", csak azt, hogy nem azt kapja, amit kér, és ilyenkor elvileg normális működés, hogy lelassít, arra vár, hogy idővel megjön, amit kért.
Ezzel szemben az AMD OC részt könnyen lehet, hogy "látja", azaz máshogy fog viselkedni.Én pl. a fix feszes allcore OC-m raktam át pár hete az AMD OC menübe, terhelésre minden maradt a régiben, de mintha üresjáratban nyertem volna vele néhány wattot.
-
hoffman_
nagyúr
-
HSM
félisten
válasz
hoffman_ #32743 üzenetére
"ezzel együtt sem kellett volna szerintem kiherélnie ennek önmagában közel 30%-ot Cinebenchben"
De, kell neki, ez sajnos így működik. Nálam -0,15V mellett kb. 3,3Ghz-re ejtette vissza az órajelet. Ami azért különösen "vicces", mert a fesz így is bőven több volt, mint amit 3,6Ghz-hez kér magának, az órajel mégis jócskán alacsonyabb. -
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_ #32742 üzenetére
az előző effektív órajel gond a saját malőröm volt, be volt állítva egy -0.05V offset a CPU fesznél. ezzel együtt sem kellett volna szerintem kiherélnie ennek önmagában közel 30%-ot Cinebenchben, de Auto feszen 3500pont körül ment és értelemszerűen a hőfokok is másztak felfelé.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
korcsi #32740 üzenetére
próbáltam úgy rendezni, hogy az összes CPU adat rajta legyen. valóban, igazad van.
Chaser:
ne kérj elnézést, csak belémszálltál kapásból, hogy nem tudok felrakni egy hűtőt, gondoltam jelzem, hogy azzal azért nincsen baj. (szerk.: értem én, hogy segíteni próbálsz, vagy legalábbis valami olyasmi, de hogy nem megy normális stílusban, az is biztos
)
ui.: csak a kedvedért nem fogom szétszedni a gépet most rögtön, szerintem máshol lesz a gond. de hogy érdemi eredmény legyen számodra is: kb. két hete volt tesztelve asztalon is. 2-3 fokkal jobb eredményem volt. remélem megfelel.
értem mit akartál mondani azzal, hogy fix 1.1V mellett maxoljam ki az órajelet. nekem semmi gondom nincs vele, hogy ha felkúszik 70-80 fokra, mivel szintetikus teszt generálja és nem is ettől fog megpurcanni jövő héten. mivel felkúszott egy 90 fölé, nyilván elkezdtem vakarni a fejem, mert eddig nem csinálta.
nem vágok videót, 3D terhelés és játék alatt pedig 60-70 fok között megáll. 1.3V fölötti és Auto fesszel is.
lehetne csökkenteni a fix órajelet és a feszt, de nem tudom, mivel bármilyen beállításban eltérek a gyári biostól, idle reboot a nyeremény. -
Chaser
legenda
válasz
korcsi #32740 üzenetére
az nem baj, 15 éve szerel gépeket ( :
mondjuk én az elmúlt 10 évben rájuk se néztem, tavaly év végén kezdtem újra b_zulni asztalival
de valahogy kiadja a jobbik eszem hogy nézzem meg ótvar hőfokoknál mit produkál a hűtés nyitott konfigban, mert még az is el tudja cseszni a pasztázást aki naponta szerel gépet, és lehet hűtő/talp defekt is
de az 1,4v-ot megmondta a mester
hát bazzz, szégyen lett ez a fórum -
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32738 üzenetére
én kérek elnézést ( :
az említett úriember is egész biztos ilyen szendvics dobozhoz ajánl 1,4v-ot ugye?
hogy érthetőbb legyen:
esetedben 1,1v max feszültség, és amit azon megy, ha 3,8-at akkor annyit, ha 3,7-et akkor annyit
ha nem tudod hűteni akkor nem tudod, ezt gondolom nem nehéz megérteni
de majd buldzoid megoldja, én ehhez hülye vagyok -
hoffman_
nagyúr
válasz
Chaser #32737 üzenetére
nincs gond a pasztával, 15 éve építek gépet, konstans ezt produkálta, más hűtőt is probáltam. ebben a házban nehéz léghűtéssel dolgozni
abban nem hiszek, hogy 1.1V kell a procinak, ha Buildzoid-nak jó az 1.4 volt, akkor nem fogom felülbírálni
az enyém 1,1v alatt ment 4g-t
ezer féle eredményt olvastam rengeteg tulajtól. van akinek megvolt, ami neked, van akinek meg 1.32-n sem ment 4.0Ghz-et all-core stabilan.
ui.: mivel nekem terhelve nem produkál bajokat, ezért gondolkodom rajta, hogy van CPU vagy alaplap nyavajája van. csak nem hagy nyugodni, hogy én állítok be valamit rosszul esetleg.
-
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32736 üzenetére
felejtsd el az 1,25v-ot
az enyém 1,1v alatt ment 4g-t
ha annyira necces a házikó 1,1v és annyi órajelen amit azon bír
így kinyírod, lehettek emiatt is anomáliák
mondjuk elég lyukacsos az a házikó hogy szellőzzön
én mindenképp kikapnám a lapot és megnézném úgy mit produkál a hűtő
az is lehet csak nem sikerült jól a pasztázás
ha pesti vagy én letesztelem neked - ctr nélkül ( : - mit bír
csak a kíváncsiság miatt -
hoffman_
nagyúr
válasz
Chaser #32733 üzenetére
erre nem is gondoltam, hogy valami limit lesz, pedig kézenfekvő, gyanús, hogy 60 foknál megáll. köszi a tippet.
egy Ghost S1-ben van egy Noctua L12. szóval azért vannak korlátaim. ezért szerettem volna alulfeszelni, csak nem igazán akar sikerülni.
R20-ban a harmadik egymást követő kör 4.1Ghz 1.25V-on olyan 84-85 fokon állt meg (csak itt ugye idle nem stabil).korcsi:
ui.: a szerkesztésedre: nem volt semmi horror fesz és a temp sem szalad meg az elején. szép lassan felkúszott 45-48 fokról 61-re. ha manual 4.0Ghz-re lövöm, akkor pikk-pakk 80 fokon van.
-
korcsi
veterán
válasz
hoffman_ #32732 üzenetére
De mekkora a feszültség a linkelt órajelek mellett?
Chaser: fix órajel, feszültségnél nincs TDP limit, próbáltam a AMD overclocking-ba beállított hőfoklimit sem hatásos. Azt nem tudom, lehet 95 foknál már drasztikusan elkezdi védeni a processzort.
Nem tudjuk mekkora fesszel ment, lehet ott van a kutya elásva. -
Chaser
legenda
válasz
hoffman_ #32729 üzenetére
utóbbi esetben valami limit megfogja a cpu-dat
az az érték 4g-n is sokkal több kell legyen
viszont sokkal jobb a hőfok, olyan mintha a temp limit fogná meg - és/vagy tdp limit -
majdnem ennyit megy 4g-n a 3100 is 4c/8t-vel
90+ fok az egyébként rengeteg ilyen órajelnél egy sz@ros cb20 alatt, mivel hűtöd?szerk:
nálam bq! lp volt rajta a ninja után, small fft-nél 4g-n már felment 80 fok fölé, de ilyeneknél 70 foknál megállt - házikó nincs, open air -, viszont csak 400rpm a venti
én kikapnám a házikóból a lapot hűtővel és megnézném mit produkál úgy, elképzelhető hogy nem jól érintkezik a hűtő talpával a kupak -
RECSKA
veterán
válasz
hoffman_ #32729 üzenetére
Nem tudom mi lehet ott, de az en hiresen fosh 3600asom pboval 3700at tolt CB20ban... Sot, PBO nelkul, csak a gyari core boost technology-val meg tobbet is picit...
Csinalj mar egy teljes biosresetet...
Cibebench alatt az a 95 fok azert kemeny... Ezt az autozgatast felejtosre kellene fogni, foleg a feszeknel, mert ekkora feszekkel pikkpakk kinyirja a deszka a procit...
Gondolom nem vajaskenyer van a procin...
-
korcsi
veterán
válasz
Hencso #32712 üzenetére
Ez CRT probléma, nálam is volt ilyen egyszer, utána jó volt.
Jobb oldalon alul a logban pont el van tekerve a szöveg, hogy mire jutott, de ahogy többiek is írták, elszállt a VID, valószínűleg egy figyelmeztetés van ott, hogy probléma van indítsd újra a gépet. Nálam is volt ilyen. Maximum 63 fokos volt a procid, valószínűleg miután hibára szaladt már nem történt semmi.
Ez így nem működik, vannak eszközök, de azért illik mindig tudni mit csinál az ember, maradj egyenlőre autón, ha érdekel annyira és belemélyedtél ezen dolgok lelkivilágába, mehet a tuning, de alapvetően fingreszelésről van szó, néhány százalék teljesítmény meg néhány watt fogyasztás különbség, ha valakinek nem ez a hobbija (a tuning) kár rá energiát pazarolni.
hoffman:
Ha biosba fix szorzót állítasz, akkor a bios belő hozzá egy biztos stabil jó magas feszültséget, fix szorzó mellé mindig állítsd be a feszültséget is.Látom a fesz nem auto, de akkor mennyi? Vagy 42x a feszültség, de mennyi az x -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tudnátok véleményezni az alábbi számokat? megjött a 3800X teszre, de még nem akartam cserélni, mert továbbra is élek a gyanúperrel, hogy user-error a random bootjaim oka és nem tudom jól belőni a 3600-ot. gondolkodtam és full Auto-n mintha nem lett volna idle reboot, csak minden Auto kivéve fix fesz vagy fix órajel mellett (tehát nem teljesen alap, 1-1 paraméter rögztítve volt).
ma elkezdtem játszani a PBO-val. Cinebench R20 ilyen értékeket hoz, meg tudjátok magyarázni? nem értem, hogy hogy lehet hwinfo alatt kvázi azonos órajel (+/- 50Hz) mellett -1000 pont és -30 fok. nyilván nem csak a CPU órajel a különbség, de nem tudom mi lehet még mögötte.
köszi, ha akad valakinél infó
-
válasz
Trailblazer #32717 üzenetére
mondom a vcore fesz a teszt erejéig auton volt sem off set sem pedig manuál feszt nem állitotam be neki.
-
válasz
Trailblazer #32714 üzenetére
Ugy hogy 1.581V-ot kap a proci terhelve alapon meg 1.562-t.
-
-
tusi_
addikt
Neztem termeszetesen, es tiszta, hogy jatekokban gyorsabb. Az 5600x, 5800x egy ccx-s, nincs osztozkodas a memo hozaaferesen, ez is tiszta.
De a jatek 1-2 jonappal ezelottig jo volt, nem laggolt. Akkor jott egy update, uj physics, uj gumi modell, uj aero modell es azota szar nekem. DE!! Kb azota kezdtem el a tuningolast is, rgo lehet hogy a game lett buggos, vagy a tuningom nem okes, de lehet, hogy mind2
Sokaknak semmi bajuk az update ot, sokanak igen. Ezet nem ertem. Mar probaltam teljesen alapon, csak PB on es ugy is csinalja..
De egyik masik jatek sem csinalja, ezert tippelek arra, hogy a jatek buggos. De akkor miert nem mindenkinek...
Nagyon bonyolult....
-
PuMbA
titán
" Az iro csapat szerint bivaly cpu kell neki es akkor jo. De azt nem hinnem, hogy egy 3800x keves lenne neki."
A 3800X-eddel az lehet a baj, hogy nem játékra készült architektúra
Mindegy milyen erős Cinebenchben, ha játékoknál a késleltetés számít. Egy olcsóbb Intel proci is a játékok többségében jobb, mint a 3800X-ed, ha nézel YouTube teszteket. Az lenne a legjobb, ha találnál YouTube-on teszteket erről a játékról.
-
tusi_
addikt
válasz
Aljasvip #32701 üzenetére
Semmi nincs bekapcsolva,csak a freesync. Ha egyedul vagyok a palyan, hotlapolni, vagy siman csak edzeni, akkor vajsima, nincs lag. Ha viszont tobben vagyunk, pl. verseny, akkor laggol, stutterel es a kep sem smoothos mar. Ebbol gondolom, hogy keves neki a cpu.
Low-k is nagyon beesnek ilyenkor. Az erdekes az, ha lecsavar a reszletesseget low-ra, akkor is ugyanolyan szar....
Ez a jatek egy osszecsapott kotvany, viszont nagyon elvezetes es rendkivul realisztikus. Az iro csapat szerint bivaly cpu kell neki es akkor jo. De azt nem hinnem, hogy egy 3800x keves lenne neki. Persze egy 10900-al vagy 5800x-el biztos jobb lenne, de ezert nem fogok kiadni plusz 200€-t. Ha tok biztos lenne, hogy ezzel megoldodik, akkor megvennem, de rgo mar csak akkor hiszek a jatek irojanak, ha lo legel a srijan. -
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Jogász topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Arcfelismerő topik
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Mobil flották
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest