Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
korcsi #32398 üzenetére
"feszültség és ezáltal az áram illetve a teljesítmény között?"
már elnézést, de van. már említettem, hogy 1W = 1V * 1A ? amiben a "W" a teljesitmeny mértékegysége
tanultam fizikából.
amugy nem is akarom befolyasolni, az atfolyó áramerősséget, van ez az Ohm törvény meg ilyesmi, nyilván ahogy felporog a proci, több tranzisztor kezd el dolgozni, annál nagyobb lesz a proci ellenállása, ami miatt esik a fesz, ugyanakkor megnő az amper ,de erre/ezért van gondolom kitalálva például. a ppt limit, hogy valami mégis gátatszabjon a loerők elszabadulásának. -
HSM
félisten
válasz
korcsi #32398 üzenetére
"és igaz amit ír"
Én még erre sem vennék mérget."Minden 1 milliszekundumban változik a feszültség amit a cpu határoz meg mennyi lesz."
Varázsütésre hirtelen akár miliszekundum alatt ott terem a kívánt feszültség egy olyan rendszerben, ami kb. 0-tól 100A-ig kedvére ugrálhat, na persze."csak minden 250ms-umban vesz egy értéket és azt átlagolja szóval ez egyáltalán nem pontos ettől még lesz az 1.5V is 1ms-ig."
Annyi időnként mér, amit beállítottál, és nem átlagol, van aktuális értéke is. Ha van 1,5V is, akkor előbb utóbb az egyik mérésen is látszani fog. -
korcsi
veterán
válasz
hokuszpk #32393 üzenetére
Igen, van is ilyen probléma, hogy negatív irányba "túl" ofszet-elve a processzort amelyik nincs OC módba, és jelentős mértékben kevesebb a VID a kapott feszültségtől ott csökkenhet a teljesítmény, néhány százalék eltűnik, nem arról van szó, hogy 200-ból, hogy lesz 50 miközben a CPU és GPU terhelés is leesik.
"
A feszültséggel jön itt a sok okos de nem azt nézi a rendszer hanem a fogyasztást aminek a mértékegysége a Watt= A x V (Amper áramerősség, Volt feszültség)
Minden 1 milliszekundumban változik a feszültség amit a cpu határoz meg mennyi lesz. A hw info meg a szoftveres mérés csak minden 250ms-umban vesz egy értéket és azt átlagolja szóval ez egyáltalán nem pontos ettől még lesz az 1.5V is 1ms-ig.
"
fúú, rendkívül szakmaiatlan, beszél dolgokról, és igaz amit ír, de kérdem én, van e összefüggés a feszültség és ezáltal az áram illetve a teljesítmény között? Mit tudsz befolyásolni, mire van ráhatásod? Adott egy kód, le akarod futtatni, tudod az áram mértékét befolyásolni? Hiszen ettől is függ a fogyasztás? Én nem találom a BIOS-ba az áram beállítására szolgáló opciót, ellenben a feszültségre van ráhatásod és ezen keresztül tudod befolyásolni az áramot, fogyasztást, ráadásul ezen eszközöknél a fogyasztás egy része négyzetesen emelkedik a feszültséggel.Te ezt írtad: 1W = 1V * 1A . ő nem ezt, és nem mindegy.
Az üzemmód változtatási sebességet értem, bár ha nem lenne üveg hangra járatva a cucc, valószínűleg elég lenne lassabb vezérlés is. Próbáltam hőfoklimitet olyan szépen tartja, öröm nézni, prime alatt 60 fokot beállítva két tized fokon belül tudja szabályozni a hőmérsékletet.
A másik a szoftveres mérés kifejezés, ha valaki ír nekem egy programot a ami hőmérsékletet, feszültséget, áramot mér, ossza már meg.
Ezek rendelkezésre álló adatok, alaplapi, illetve processzorba épített szenzorokból, és az azokhoz kapcsolódó mérő egységekből (SMU, SVI2 TFN, Nuvoton), az, hogy lassabb a mintavételezés csak egy körülmény, állandó terhelés mellett, nem hiszem hogy nagy tranziensek lennének. -
válasz
viktorhmv #32395 üzenetére
Akkor megszenvedtél a sikerért, de legalább megy. Így utólag nehéz lesz megmondani, mi és mit kúrt el, mert ahogy írták is fentebb, az AI Suite akár UEFI szinten is módosíthat beállításokat, és olyankor azt is vissza kellene kézzel billenteni. A clear CMOS meg mindig jól jön...
-
viktorhmv
senior tag
válasz
hoffman_ #32352 üzenetére
A tegnap éjszakám ráment de ma egész nap ment idle-ben a gép és egyszer sem fagyott/indult újra. Remélem mostmár rendben lesz.
Első lépésben uninstalláltam windowsból az összes Asus segédprogramot. Nem segített ugyanúgy fagyott.
Utána BIOS beállítással próbálkoztam (offset + voltage) addig amig egyszer csak a bios is megbolondult es fagyott/restartolt onnan is a gep. Ekkor gondoltam h ez igy mar nem vicces annyira.
Bios gombelem ki ... 5perc ... elem vissza es biztos ami biztos nyomtam egy alapbeallitas ujratoltest a biosban es utana ment fel ujra a win tisztan a nullarol ( mas valasztasom nem is volt mert ekkor mar el sem indult a rendszer).
Mikor a wint nagynehezen feltettem ( ezt most nem reszleteznem) nem telepitettem semmit mast csak AMD chipset drivereket es VGA illesztoprogramot. Ekkor hagytam kicsit menni a gepet idle-ben es miutan nem tapasztaltam restartot beallitottam a biosban a ramokat es kesz.
Semmi mast nem piszkaltam azota sem es ha igy stabil marad akkor nem is fogok. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Zsoltszaba #32392 üzenetére
a Windows power plant / energiagazdálkodást végül megnézted?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
korcsi #32391 üzenetére
"A teljesítmény problémák hogyan erednek túl alacsony feszültségből, "rossz" OC-ból?"
úgy, hogy bele van tervezve, hogy valamennyire elje tul, ha nincs eleg kraft. Ha belegondolsz a PBOhoz is szukseges lehet ez a feature, hiszen elkepzelheto, hogy a vrm nem tudja lereagalni a hirtelen allapotvaltasokat. Bar a pbo inkabb azzal operal, hogy magasan tartja a feszt.
viszont ha keves a fesz, akkor meg nemtudja kifutni magat."Az utolsó bekezdéshez villamosmérnökként inkább nem fűznék semmit hozzá..."
pedig kivancsilennek a villamosmernoki tudomany legujabb allasaszerint megall-e még az 1W = 1V * 1A .
az AMD azon állitasat meg, miszerint a ZEN architektura masodpercenkent nagysagrenddel tobbszor valt allapotot, mint a korabbi konstrukciók, ( akar miliszekundumonkent ) egyelore senkinek nem sikerult megcafolni. -
Zsoltszaba
csendes tag
-
korcsi
veterán
válasz
BerserkGuts #32381 üzenetére
A teljesítmény problémák hogyan erednek túl alacsony feszültségből, "rossz" OC-ból?
Ha stabilitási problémák vannak, akkor megértem a dolgot, nézzük meg automatikus gyári üzemmódba, mit csinál, de nála, nem hiszem hogy ez okozná a problémát.
Az megvan, hogy az alul feszelés soha nem a "takarékoskodj 2 forintot a villanyszámlán" dologról szólt?
Az utolsó bekezdéshez villamosmérnökként inkább nem fűznék semmit hozzá...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Zsoltszaba #32388 üzenetére
kolléga kicsit pontatlan, meg nyers is, de ettől tekintsünk el: nekem úgy fest, sok nyavajám megoldotta az Auto fesz. próbáld meg mindenképp.
-
Valaki meg tudja mondani, hogy a ccx oc-nál megadott fesz az mit tesz? Konkrétan asrock x570 steel legend az alaplap, de gondolom más asrocklapnál is így van. Mert akkor így már van egy fesz a vidre, egy az llc-nél, meg egy itt a ccx menüben.
-
Zsoltszaba
csendes tag
válasz
BerserkGuts #32381 üzenetére
Toljam be autóra a feszt azt csa?
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Zsoltszaba #32358 üzenetére
Sok hülyeséget írtak
Minek kéne a cod mw-hez 5600x meg intel jézusom
Köszöni szépen a r5 2600-al folyamatos lagg mentes a játék nálad viszont laggol keményen hiába van valakinek 500.000fps ha bezuhan 0-ra.
Leírta valamelyik okosabb ez bizony energia takarékosság miatt van vissza van fogva a procid.
Lehet a rossz OC mert ugye halálig alul kell feszelni egy procit hogy takarékoskodj 2 forintot a villanyszámlán pedig ez a baromság a laptopokhoz kell ott fontos hogy minél kevesebb áramot használjon mert akkor annál tovább bírja az akku de itt desktop pc-nél hagyjuk már ezt nem erre lett kitalálva.
Állítsd vissza az egészet és ne babráld tökéletesen megcsinálták az amd mérnökei mivel eleve automatikusan szabályozza a fogyasztást a hőmérséklet függvényében amihez beleszólásod sincsen.
A feszültséggel jön itt a sok okos de nem azt nézi a rendszer hanem a fogyasztást aminek a mértékegysége a Watt= A x V (Amper áramerősség, Volt feszültség)
Minden 1 milliszekundumban változik a feszültség amit a cpu határoz meg mennyi lesz. A hw info meg a szoftveres mérés csak minden 250ms-umban vesz egy értéket és azt átlagolja szóval ez egyáltalán nem pontos ettől még lesz az 1.5V is 1ms-ig.
-
dzz
aktív tag
Van itt valahol hűtős topic? Sajnos le kell cseréljem a gyári hűtőt, mert közvetlenül a táp alatt van. Mind a kettő szívja a levegőt (egymás elől) és kicsit nagyobb terhelésnél attól tartok, hogy valamelyik megadja magát
! Ház csere jelenleg nem jön szóba, de talán akad másik hűtő ami jó lehet.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #32371 üzenetére
"Multicore-enhancement-re gondoltál amit BIOS-ban be kell ehhez kapcsolni, igaz ? "
Hasonló, de nem teljesen. Az az egyszerű megoldás, de az úgy tudom, a limiteket is jól megemeli. Egészen pontosan én arra gondoltam, hogy manuálisan minden terhelt magszámra megadod a maximális gyári turbót, ami a dobozon szerepel (pl. 9900K 5Ghz, K nélküli processzoron ez mindenképpen a maximális beégetett elérhető turbó órajel lesz, valamivel kevesebb), majd a turbó három fontos limit paraméterét beállítom, PL1 tartós limitnek mehet, amit bír a VRM és a hűtés, PL2 rövid limitnek mehet a PL1 mondjuk 120% - 150%-a, TAU időablaknak pedig egy racionális időtartam, valahol 20 és 60 másodperc között, nyilván úgy megválasztva mindezt, hogy se a CPU, se az alaplap ne tudjon megsülni mondjuk egy hirtelen elindított AVX Prime95-től sem. A linkelt tesztben [link] ez kb. a "max turbo" beállítás.
Szerencsére nagyon jól ezekkel a paraméterekkel be lehet állítani, mennyire legyen takarékos, vagy mennyire szedje inkább a lábát a fogyasztás kárára. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #32369 üzenetére
Itt viszont bejön a képbe a Turbo technológia, ha azon szépen beállítod tartós limitnek, amit bír a VRM és a hűtésed, akkor ezen a kereten belül ki fogja neked maxolni, és egy átlag játék alatt azért nagy varázslat nem kell 5Ghz közelében tartani.
Nyilván, egy number crunching algoritmus alatt, minden magot teljesen kihajtva már a lapnak is több dolga lesz, vagy vissza kell kicsit venni.
Ilyen szempontból hasonló, mint a PBO, csak szépen egyforma órajelen tartja az összes magot.
Itt pl. tesztelték a gyári limitekkel a 10700-at (gyakorlatilag ugyanaz, mint a 9900K csak alacsonyabb TDP limittel), szerintem teljesen jó eredményt ér el, és a 65W + turbó alá pedig nem kell szélsőségesen erős alaplap sem: [link]. -
jokeph
nagyúr
Mázli.
Nálam a 3600X értelmesen 4,2-őt tud all-core, véresen 4,3-at, 4,35-ön hűthetetlen all-core, nem egy szilicíum bajnok példány.
9900k: persze, mene a legtöbbön az 5 GHZ all-core, a 4,9 az összesen, de ennek hatalmas ára van, ahogy írtad is.
És nem elég hozzá egy középkategóriás alaplap.
mondjuk a közepes lapok még default se hajtják ki a 9900k-t rendesen, rendre eldobja a turbo clk-t a gyenge VRM és hűtés miatt, úgyhogy mindenből a combosabb megoldás kell. -
Lendova
őstag
válasz
kisselandras #32361 üzenetére
A nagyon sok fps hajhászásánál vagy a borzalmasan rossz játék motoroknál még a 3xxx is el tud fogyni.
-
HSM
félisten
válasz
hokuszpk #32363 üzenetére
"Nalam a 3700x osszes magja tudja a gyariliag megadott max 4.4Ghz -t"
Aláhúztam a lényeget. Éppen erről beszéltem. Nálad megy, szerencséd volt. Nálam is tudja a 3600 minden magon kényelmesen a gyári max 4,2Ghz-et. De akár 3700X, akár 3600 esetén szerencsésnek kell lenni ehhez, mert ha nem vagy, akkor vagy csak nagyon magas feszen tudja csak, vagy még úgy sem. Lásd pl. [link] , ez azért elég durva.
Egy 9900K-n viszont gyárilag, garantáltan minden mag képes 5Ghz-re (azaz a maximális turbó órajelre), persze, egyszerre csak akkor, ha a terhelés, hűtés és a VRM lehetővé teszi. Tehát ott megspórolod magadnak a szilícium lottót ebben a tekintetben."es ami aztilleti, a konkurrencia is 1 vagy ket magra adja meg ezt a parametert"
Ez csak a Turbo 3.0-s és TBV-s egységekre vonatkozik, ami mainstream vonalon jelenleg kizárólag a 10900 és 10850-ek (+ a HEDT vonalon vannak még). Minden másnál minden mag tudja, ami a maximum (ezek a hagyományos Turbo 2.0-s CPU-k). -
válasz
jokeph #32364 üzenetére
Oké, én nem azt mondom, hogy mindenkinél használhatatlan a program. Azt mondom, hogy ugyanezzel a lappal nálam okozott furcsaságokat. Ha végre visszér a kérdező, okosabbak leszünk. Ha nem oldja meg nála, akkor nem az volt a gond és pont. Gigabyte mellett is szívtam a gyári csoda programokkal, másoknak meg az MSI mystic szoftvere okozott szép pillanatokat. Ezért írtam, hogy első körben szabaduljunk meg a bloatwaretől.
-
PuMbA
titán
válasz
Létezik
Ha nézel YouTube-on teszteket, akkor láthatod, hogy sokkal több fps-t tud egy Zen 2, illetve még többet egy Zen 3 proci azonos például 40%-os processzor kihasználtsággal, ami azért van, mert a processzoron belüli architektűrális késleltetések nagyon fontosak játékoknál és ebben csak a Zen 3 ér fel egy Intellel. Teljesen játékra optimalizált processzor architektúra jelenleg az Intelek és a Zen 3. Szóval ha sokat játszol, ezeket érdemes megcélozni. Intel Core i5-10400F most a legjobb vétel ár / érték arányban. AMD oldalon 3600, de jövőállóság miatt inkább 5600X.
-
jokeph
nagyúr
Nálam makulátlan az AI Suite a kezdetek óta (konfig aláírásomban).
AIDA-val kapcsolatban: volt olyan verzió, hogy adott AIDA és HWINFO 64 együttes használata instant kifagyást tudott okozni, amennyiben ráindítottam az AIDA sensor részére - ez független az AI Suite-tól, 3 másik teljesen más konfigon is megvolt.
Az AI SUITE-ban mindent is lehet állítani, ha Asus a VGA-akkor azt is, elég mély szintekig, szóval könnyű vele jégre futni, de ez viszont user error.
Nálam, okés, jól használható, de a progi beállítási lehetőségei miatt nem ajánlom kezdőknek, közel BIOS szintű lehetőségekkel bír CPU téren. -
hokuszpk
nagyúr
"Ezzel nem árt tisztában lenni, ugye itt csak egy magra van garantálva a BOOST órajel. Ezért is írtam picit feljebb ( első bekezdés: #32310), hogy a konkurenciánál nálam jelentős pluszpont, hogy nincs benne egy ekkora szerencse faktor, minden mag tudja a max turbo órajelet."
Nalam a 3700x osszes magja tudja a gyariliag megadott max 4.4Ghz -t talan meg tobbet is, cine23 lement 4.5 -on is, csak ott mar nemtudom huteni. ( mondjuk nem is matekolok vele, mert nincs ra szuksegem. )
es ami aztilleti, a konkurrencia is 1 vagy ket magra adja meg ezt a parametert, kulon az allcoret meg inkabb nem is. De ha nem tuningolsz vagy kapcsolod be az enhancement akarmit, akkor a 9900K sem eri el egyszerre az osszes magjan az 5Ghz -t. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
sajnos sosem volt 1080Ti -m, de sanszos; a sima 1700 gyarilag eleg alacsony frekiket kapott, 3 GHz alap, 3.7Ghz max turbo, ( xfr -el 3.75 ) , allcore 3.2 ; de talan a summit topikban lesz valaki aki hasonlo komboval probalkozott.
-
kisselandras
senior tag
Sziasztok.
Létezik olyan hogy egy amd ryzen 7 1700 proci nem tudja ki hajtani az 1080Ti videokártyát? 36/50% között ugrál -
válasz
Zsoltszaba #32358 üzenetére
Wimfos energia sém hogy van belőve?
-
válasz
Aljasvip #32340 üzenetére
Talán abból a becsípődésből, hogy ugyanezen a lapon tapasztaltam nagyon hasonló anomáliákat? Nem csak ASUS specifikus megállapítás, hogy ha valami olyan szinten instabil egy rendszerben, mint jelen esetben, akkor a szükséges minimum szoftver környezetre KELL törekedni. Leszedheti persze a képmetszőt is a rendszerből, de nem valószínű, hogy az okoz idle alatti fagyást. Ellenben az AI Suite nevű szemétdombbal, ami nálam is bizonyított már. Éppen a fan beállítások miatt raktam fel, aztán sikerült rövid pályafutása alatt is olyan dolgokkal szórakoztatnia, mint hogy egyik percről a másikra 150 fokot mutatott a processzorra, majd - 90-et... Mindezt úgy, hogy csak egy silent ventilátor profilt próbáltam állítani, semmi komolyabb dologhoz nem nyúltam. Ráadásul, emlékeim szerint pont van benne valami olyan feature is, ami a fogyasztás és teljesítmény optimalizálásáért, LLC állításért felel, ez simán okozhat gondot a kérdező esetében. Lehet, hogy csak rányomott valami auto tuningra, és már elfelejtette, és ha jól rémlik, talán ilyen is van benne. Bármi is az eredeti probléma, ha leszedi és megoldódik, akkor nyert. Majd ha úgy is elhasal a gép, akkor érdemes mással foglalkozni.
De örülök, hogy neked nem volt gondod az ASUS szoftverrrl (bár nem ezen a lapon használtad), és rögtön mindenki másnak megelőlegezel egy user errort, ha esetleg mégis a szoftver száműzésétől oldódik majd meg a probléma. Pont ezzel a lappal volt nálam, hogy egy AIDA verzió is okozott AIO leállást, pedig abban állítani sem lehet semmit... Az is user error volt?
Az allcore OC meg nem tudom, hogy miként jött ide, offsetet ajánlottam neki, HA a tiszta szoftver környezet nem oldja meg a problémáját.
-
Zsoltszaba
csendes tag
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy miért eshet be a processzor teljesítménye játék alatt?(3800X)
Olyan iszonyatosan zavaró hogy, megvan a rengeteg képkocka és egyszer csak "elfogy" jön a lagg. A képen minden adat látható, ahogy az is hogy ott a proci valamiért úgy érzi neki ott nem kell dolgoznia. Hőmérséklet nem vészes ahogy én nézem. Táp egy 750W-os bequiet.
Alaplapra rá van fugba mind a 6 pin a cpu-nak. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Aljasvip #32350 üzenetére
nálam továbbra is az idle értékekkel van a baj. terhelve nem megy el a gép, az összes szintetikus teszt, amit néztem, lefut hiba nélkül ilyen 1.15-1.25V és 4.0-4.1Ghz mellett. játék is. nekem ezen alacsony feszek mellett az idle reboot a nagy talány.
köszi a referenciáid mindenképp.de nem szégyen elengedni a témát sem
van egy kis rendmániám (jobb helyeken szolid OCD-nek is elmegy...), amíg nincs meg a válasz, nem fogom feladni szerintem sajnos.
-
HSM
félisten
válasz
Aljasvip #32340 üzenetére
"majd jött az újhullámos allcore OC társaság"
Minden tisztelettel, de én már akkor lelkesen allcore OC-ztam, amikor a Ryzen még tervezőasztalon sem volt...
Tény, az allcore oc nem annyira szög egyszerű, mint a PBO, de én pl. nem is bíztatok senkit tuningolni, aki nincs tisztában az alapokkal. De azoknak szvsz a PBO sem való. Sőt, igazából egy XMP profil is tud "érdekes" dolgokat beállítani...Saját tapasztalat, a 3600-asommal sem a 4,2Ghz allcore 1,24V körül nem okozott semmi gondot, sem most, 4Ghz-en 1,082V-on. Viszont a Cinebench R15 így 112W-on hoz 1600 pontot, nem 152W-ból mint a gyári PB, ami erősen látszik a hőfokokon is. Pedig a RAM is meg van hajtva mellette, 3733Mhz CL16-on finomított subokkal, szinkron IF-el.
#32350 Aljasvip : Ezzel nem árt tisztában lenni, ugye itt csak egy magra van garantálva a BOOST órajel. Ezért is írtam picit feljebb ( első bekezdés: #32310), hogy a konkurenciánál nálam jelentős pluszpont, hogy nincs benne egy ekkora szerencse faktor, minden mag tudja a max turbo órajelet.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Aljasvip #32343 üzenetére
túl sokat próbálkoztam az elmúlt hetekben, így kissé összefolyik már sajnos. teljesen alapon úgy emlékszem, hogy talán nem volt reboot.
most fix 4.0Ghz, minden más Auto beállítás. ezzel jó eséllyel kidobja hétvégén, ha valami gond van.
ha pedig gond lesz, akkor továbbra sem vetem el az alaplap vagy a CPU hibát, de kezdek egyre inkább arra hajlani, hogy nagyon rosszat húztam a silicone lottery-n és ez ennyi. majd kitalálom, hogy merre tovább, még megnézek egy 3.9-et, aztán all-core helyett megnézem a PBO-t.
ma jutottam arra, hogy kéne szereznem kölcsön valahonnan egy 3600-at, hogy kipróbálhassam a lapban és reprezentatív legyen...
-
laskr99
addikt
válasz
fudi2002 #32345 üzenetére
Szerintem még így is jobb, mint a DDR3 gép, H97 lap, procit lehetett tolni, ramot csak CL időzítést max, ott volt az,hogy 1 CL értékkel tudtam lejjebb vinni, ez volt a max
Darabja volt a kitnek kb 32e. De mivel mindenképp 4x8-at akartam, meg ledet emiatt nem volt más sajna elérhető ram sehol
-
-
laskr99
addikt
Szeretnék valami segítséget kérni
Eddig próbálgattam a ram tuningot. C die a RAM.
Eddig próbáltam a CL-t kicsit lejjebb nyomni, de a 17-21-21-42 alatt a win kékhalált dob startkor. 16-20-20-36/42 akkor el se jut a startig a gép, resetelni kell.
CL18-21-21-42 alatt meg nőtt a késleltetés sajna, amit pont lejjebb akarok nyomni, valami ötlet? Ja igen, a befagyás az 1.360 feszkó mellett volt.
-
Ezt nem tudom milyen becsípődésből írtad le már többször...
Ha a kolléga állított ott valamit, azt valóban helyre hozza a törlés, ha nem, akkor semmit nem ér el vele.4 éve van Asus alaplapom (B350, X570), és használom az az AI Suite-ot a fan vezérlés miatt. Sosem rúgta össze a port az alaplapi beállítással.
A CPU állítgató rész szépen leköveti a BIOS béli beállításokat, és nyilván csak akkor okoz galibát ha te kézzel belenyúlsz. De az már User error.Más témában:
Régen írva vagyon itt, hogy hagyjuk a procit alap beállításon, majd jött az újhullámos allcore OC társaság. Jönnek majd sorra az emberek, akik a neten olvasott "tuti jó lesz úgy" profilokkal szenvednek... -
hoffman_
nagyúr
amennyit szívok ezzel a 3600-al, komolyan elgondolkodtam egy Z lapkán és egy 10600K-n
mai fix fesz + offset dolgaim pár óra alatt stabilnak tűntek (valószínűleg nem volt azok), de megfőtt a chip AIDA közben. valami mintha bújkálna ebben a lapban, csökkentettem a feszt és offsetet, de nőttek a hőmérsékletek... most CMOS reset után vagyok, fix 4.0Ghz-en, XMP aktív, minden más Auto. hőmérséklet és fesz tűrhető hwinfo szerint, meglátjuk. én már feladtam
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #32336 üzenetére
Bizony, az 5800X, vagy ha lesz egy olcsóbb nyolcmagos, jó áron szuper vétel lehet még játszani.
"nagy késleltetésbeli különbség nem látszik"
Azért az óriási előrelépés, hogy 4-4 helyett 8-8 mag tud gyorsan, alacsony késleltetéssel kommunikálni (emiatt vélhetőleg kevesebb mindennek kell IF-en utaznia, tehát aminek kell is gyorsabb lehet). Valamint a cache méret is jelentősen nagyobb, már nem csak két 16MB-os van magcsoportonként, hanem egy nagyobb 32MB-os lett belőle, ami szintén előnyös, magasabb találati arányhoz vezet. Valamint a fejlesztő és ütemező kezét is kevésbé köti meg, hogy nagyobb blokkok vannak. -
PuMbA
titán
[link] Még szegény Ryzen 2600-ból is sokkal többet vesznek. mint Intelből. Nem csoda, hogy az árak / elérhetőség ilyenek
Intelek halomban állnak a raktárakban -> árak mennek lejjebb. Jelenleg tényleg jó vételek játékra. i5-10600 listára se került.
-
korcsi
veterán
Valóban, benéztem a képet. De ha nem számszerűen nézzük ugyanoda lyukadunk kevés magos terhelés nagyobb órajel. Én naívan azt hittem, hogy "könnyű" kód mellett az összes magra jobban turbózik, meg nem összesen 200MHz-ről beszélünk.
Akkor az 5800X elvileg nagy "gamer" processzor lehet még.
#32316 PuMbA:
A Zen 2-ben egy CCD-ben (chiplet) két darab négy magos CCX van, CCX-en kívűl már nagy a késleltetés, IF van itt is meg a CCD-k között is, nagy késleltetésbeli különbség nem látszik.
Zen 3-nál egy CCD-ben egy darab nyolcmagos CCX van itt alacsony a késleltetés, CCD-k között (5900 és 5950) már nagyobb ugyanúgy mint a zen2-nél. -
hoffman_
nagyúr
válasz
viktorhmv #32330 üzenetére
ez jó hosszú móka is lehet, én hasonlóval szenvedek szeptember óta, nekem is 99% idle ment el a gép, black screen reboottal.
más paraméterekkel ugyan:
- MSI B550I lap
- fix alulfesz (1,05-1,25V között néztem)
- fix órajel (4.0 - 4,2Ghz között néztem)nem tudtam rájönni mi az oka, de pont a héten talán megleltem: túl sokat vártam a lapkától. alapon nem jelentkezett a hiba a napokban, tegnap elkezdtem csak a fessze+órajel értékkel játszani. emeltem 1,3V-ra fix 4.1Ghz-en. ez ment később XMP-vel is hiba nélkül, ezért ma levittem 1.275V-ra, de hagytam benne +0.5V offset-et. az egyik mag fel is mászott addig terheletlenül néha. eddig nem volt reboot. persze még lehet, de egy szó, mint száz, elég érzékenynek tűnik a feszültségre. tény, hogy a gyári értékek szerint akár 1,45V fölé is tolja, ahhoz mérten drasztikusak az 1.0-1.1-1.2V alulfeszek, egyeseknél mégis megy.
összegezve: én megnézném Auto + offsettel és ha nem jó, akkor esetleg fix feszen, 1.35-1.4V körül kezdésnek, hátha ki lehet így zárni ezt az összetevőt.
-
viktorhmv
senior tag
Siman lehet h feltettem az Asus Grid altal javasolt drivereket illetve par segedprogramot is. A segedprogramokat tavolitsam el inkabb?
Ryzen Master nincs fent.A legujabb beta biost feltegyem?
Azt a pici + offsetet hol es hogyan tudom beloni ezen az Asus B450-F lap biosaban?
-
válasz
viktorhmv #32314 üzenetére
Először is, ilyen ASUS AI szirszarokat nem raktál fel, ugye? Ryzen Mastert szintén szedd le, ha fent van. A driverek maradhatnak, a segédprogramokat szedd le, van olyan, ami direkt alulfeszel, valami ASUS AU Suite, vagy Dual Intelligent Processors néven fut, ha jól rémlik.
Ha ezek nincsenek már fent, és így is restartol, akkor azon a lapon BIOS-ban, ahol a DOCP-ot állítottad, a lap alja felé tweakers paradise, cpu core voltage, auto helyett offset mode, + értékkel, a mértéke pedig auto helyett az első felajánlott érték legyen, amit egy felfelé nyillal, vagy plusz gombbal tudsz elvileg kiválasztani, de ezt nem tudom megmondani, mert TKL billentyűzetem van... Keress hozzá videót, mert ez azért nem veszélytelen terep!
Béta bios-t nem tennék fel háromezres sorozatú procihoz, felesleges. Én is az utolsó azelőtti builden vagyok, és nincs gondom.
-
Lendova
őstag
Azt hiszem sikerült mindent kipaszírozni a ebből a Micron E-Die kit-ből, amit csak lehetett, 2*16GB Dual Rank (CL16 KIT BLS2K16G4D32AESB )
-
jokeph
nagyúr
Pontosan. Ezért is lett a 3600X utódja nálam az 5600X.
A difi minden téren bődületes.
3600X-et visszaraktam sima PB-re, így nem megy jobban 4300-nál, cserébe nem fűti el magát mint PBO+XFR-el, játék közben.#32319F e Z o: 1 játékban néztem (SC2 Multi - nem játékokat írtam), mert én csak ezzel játszom 99%-ban, és nem a GTX 1070-el hanem egy lepkefing RX 550-el 1680*1050-ben high beállításokkal (ezt megtettem a 3300X-el és a 3600X-el is.
Jobb mert:
20%-al nagyobb egyszálas telejsítmény (az SC2 erre csúnyán épít)
Az 5600X (csakúgy mint a 3300X - ezzel is jobban fut a játékom a 3600X-nél egyébként) 1 CCD/CCX, szemben a 3600X 1CCD/2CCX-el felépítésével, az ebből eredő hátrányok hiányával - ezt PuMba és HSM fórumtárs pont itt tárgyalja pár HSZ-el feljebb.
-nincsenek "kilengések" órajel/Vcore és az ezzel járó hirtelen hőmérséklet emelkedések/csökkenések - ezen az usmus féle energiaséma segít, de az sem tökéletes.
-elmaradtak a RyZen energiasémák, a WIN beépítettjeivel rendesen működik.
-reszeltek az IF-en is, 3200CL16-os rammal jobb késleltetésem van 5600X-el mint 3600CL17-es ramokkal 3600X-el - 68 ns vs 72 ns - persze ez nem sok, de akkor is.GTX 1070-el csak akkor rakom össze, ha jövő héten megjön a többi szükséges komponens (ház, riser, NVMe SSD).
Nyilván játéktól is függ az előny mértéke, ha összeáll WarZone/GTA V/World War Z-vel is meg tudom nézni pár teszt erejéig.
-
PuMbA
titán
Jaja. Amit tesztekben figyeltem, hogy a Zen 2 a rosszabb CCD / CCX felosztása miatt csak 8 magig jó vétel játékra. A 12 és 16 magosok (3900X és 3950X) csak játékon kívül brillíroznak, játékokban a skálázódás hiánya miatt "kipukkadnak", míg a Zen 3 nem. Ezzel az új CCD felosztással gyakorlatilag kitolták a Zen 2 8 magos skálázódási határát 16 magra
-
viktorhmv
senior tag
Szia!
Köszi!
Beállítottam a BIOS-ban a DCOP-t és leellenőríztem, hogy helyes értékeket olvas-e ki a RAM-ból és stimmelt. Elmentettem és újraindítottam a gépet de rövid futás után megint fogta magát és újraindult :-/
Hogy is állítsam be a másik dolgot amit írtál?Szájbarágósan plz!
-
HSM
félisten
Igen, épp veled diskuráltunk is erről [link] .
Amúgy én a kezdetektől így tekintettem a platformra, hogy alkalmas játékra, de nem kiváló benne. Csak sajnos sokan ezt nem tudják a mai napig elfogadni, aztán ha szóba hozod kezdődik a fanboyozás meg egyéb szájkarate.Nálam is végül egy 3600 landolt, elsősorban a kedvező ára és a szintén jó ár/érték arányú, de mellé igényes B550 lapok révén, de nekem nem is elsődlegesen a játék volt a cél.
A Cinebenchről pedig már többször, több helyen írtam, hogy nem alkalmas a Ryzenek általános tempóját a konkurencia egybe processzoraihoz mérni, éppen ezért, mert rendkívül jól párhuzamosított független szálakra, kb. a legoptimálisabb benchmark a CCX-ek szempontjából. Úgyhogy abszolút egyetértek.
-
PuMbA
titán
Az igazság az az, hogy játékra még mindig nem volt kiváló a Zen 2 architektúra, pont az általad említett CCD/CCX skálázódás és késleltetések miatt. Jó volt, de nem kiváló. Ezért nem tudta befogni az Intel-t. Árazásának köszönhetően volt inkább nagy siker.
A Zen 3 ezt kiküszöbölte és teljesen beérte az Intelt. Végre egy olyan proci, ami nem csak általános feladatokban győz az Intellel szemben, játékban meg veszít, hanem pár esetet eltekintve mindenhol nyer, több helyen toronymagasan. Az 5600X sokszor gyorsabb játékokban, mint egy 3900X, ez tökéletesen mutatja, hogy mennyire fontos a skálázódás és késleltetés játékokban, amit egy Cinebench sose mutat ki. Cinebench arra jó, ha videókódolásra tuningolunk, egyébként haszontalan.
-
HSM
félisten
válasz
korcsi #32304 üzenetére
"Másképp működik, de az eredmény ugyanaz,"
Nem éppen.Nekem a kékek rendszerével szuperjó tapasztalataim vannak, szívesen használom, jól testre szabható, míg a 3600-asomból egy botrány meleg torkos valamit csinált, és ezen nem is igazán tudtam értelmesen javítani, maradt az allcore OC manuálisan tesztelve, beállítva. (Pedig szerettem volna ezt megspórolni.
)
A két linkelt kép között az óriási differencia, hogy míg a 9600K dobozán az "Up to 4,6Ghz" kifejezés szerepel, és mint az ábrán is láthatod, minden mag garantáltan képes rá, OC-val akár többre is.
Addig a 3600X dobozán bár hasonló szám van, "Up to 4,4Ghz", de a valóságban csak annyi garantált, hogy van egyetlen mag, ami ideális esetben képes ennyire, az összes többinél csak a 3,8Ghz-es alapórajel garantált. A sima 3600-asom elvileg 4,2Ghz, de "AutoOc" nélküli PBO-val az allcore 4,2Ghz-et sem képes stabilan elérni, miközben olyan feszeken jár, hogy a hajam égnek áll.
Nyilván ez egy költségcsökkentés, optimalizáció, de nekem a konkurencia megoldása szimpatikusabb, mert látom a dobozon, mire számíthatok garantáltan, nincs egy gigantikus szerencse faktor benne. Ha le tudom hűteni, és van alá VRM-em, meglesz minden magon a maximális turbó órajel a megfelelő gyári feszen, garantáltan stabilan, dobozból kivéve egyszerűen.Az ütemező módosítás inkább a CCX/CCD-s felépítés miatt kellett, a CPPC és preferált magok tudtommal a konkurenciánál már korábban elérhetőek voltak (Skylake/Skylake-X).
"Sokszor hivatkoznak a játékoknál az egyszálú teljesítményre, de véleményem szerint nem csak ez "volt" a ryzen rákfenéje"
Én is határozottan azt gondolom, hogy nem az egyszálú tempó a kulcs.Szerintem egyszálon bőven elég erős már a 3000-es széria is a kifejezetten jó IPC-vel. Igazából páran már régebben alaposan rám is szálltak, mert ugyanazon a véleményen voltam, mint Te is, miszerint a Ryzenek esetén a legnagyobb gond játékok alatt a lassabb memória elérés és a két négymagos CCX-re osztott felépítés.
A processzor két fele egyszerűen lassan tud csak adatot cserélni. Másik topikban sok szó volt róla általam, pl. [link] .
Ezek a mérések is a skálázódással kapcsolatos nehézségekre terelik a gyanút: [link] . Elég sok játék van, amiben a 3900X/3950X feltűnően nem gyorsul a kis modellekhez képest, míg mondjuk a túloldal szépen gyorsul a 4-8 vagy akár 10 magos tartományban is (Pl. 7700K-8700K-9900K-10900K).
Egyébként Anandtech szépen megmérte, mennyit javult ezen a téren az új sorozat: [link] . A régi Agesa-k esetén pedig a távoli CCX-ek elérése a 3000-eseken még lassabb volt, ilyen 120ns körüli érték [link] .Egyébként van saját, ezt alátámasztó mérésem is: [link] . A korábbi Xeonomon volt értékelhető skálázódás ugyanabban a környezetben 6 programszál felett, a Ryzenen nem igazán. Érdekesség, hogy #27701 CJ4567 - nál Nv kártyával viszont skálázódott.
-
GIORGIONE76
őstag
Halihó,
a béta bioszokkal megjelent resizable bar-ról van már valami hír esetleg?
a task manager-ben ugyebár már látható valami, kipróbáltam az ACOrigins-el, mintha a kis grafikonon lenne valami, de lehet csak a 149MB-s és nem a megosztott 16giga,
mondjuk a játék sem annyira memóriaigényes
szerintetek?
-
válasz
viktorhmv #32307 üzenetére
Pici plusz vcore offsetet ajánlok. Nálam is volt ilyen ugyanebben a lapban, igaz 3600-zal. Idleben túl melyre rakja a vcore-t. De felejtsd is el a javaslatot, mert nincs még XMP-d, amit DOCP-ként találsz meg a lapodon. Szerintem megoldja ezt a problémát is, mert ott picivel agresszívebb az energia menedzsment minden téren.
-
viktorhmv
senior tag
válasz
FollowTheORI #32306 üzenetére
AMD chipest driver igen fent van.
A biost frissítettem de a memória XMP profilt nem állítottam be. Ezt hogyan kell?
Köszönöm!
-
viktorhmv
senior tag
Sziasztok!
A frissen - új alkatrészekből - összerakott gépem Win 10 Pro-val "nyugalmi állapotban" (szakzsarkonnal talán: "idle") időről időre "szomorú fej kék háttér" hibaüzenettel újraindul.
Teljesen rendszertelen a dolog. Van hogy több órát megy, van hogy 10 percen belül 3x is kifagy. Terhelés alatt eddig semmi gond nem volt vele.BIOS frissítve a legújabbra, minden hardverelem jól összedugva, letesztelve. Semmi tuning vagy bios móka, csak a gyári értékek. Win 10 a legfrissebb, naprakész.
A konfig az alábbi:
- Alaplap: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING AM4
- CPU: AMD Ryzen 3500x 3.6 Ghz
- CPU hűtő: BE QUIET! Pure Rock 2 Black
- RAM: DDR4 HyperX 2x8GB DDR4 3000MHz
- Táp: THERMALTAKE Toughpower GX1 600W Gold
- SSD: Samsung 500GB 860 EVO
- HDD: WD Blue 1TB 7200 RPM
- VGA: MSI RX 580 ARMOR 8GB OCVan esetleg valami ismert hiba a Windos kontra Ryzen CPU párossal?
Köszi szépen előre is!
-
korcsi
veterán
Másképp működik, de az eredmény ugyanaz, ráadásul nekem úgy tűnik, hogy az utolsó 50MHz-ért még rendesen meg is bonyolították az egész működést. Ez és ez között nem látok jelentős differenciát.
Mértem néhányat PBO enabled, Auto Oc +200:
BoostTester 8 példány affinitással 8 magra állítva, 4275MHz
BoostTester 2 példány affinitással a legjobb és egy sima magra állítva, 4370MHz
BoostTester csak a legjobb magon 4400MHz
BoostTester csak egy átlagos magon 4370MHz
CB23 csak egy átlagos magon 4325MHz
CB23 csak egy legjobb magon 4375MHz-4400MHz
Prime95 30.3 small átlagos magon 4225
Prime95 30.3 small legjobb magon 4325
BoostTester 3 példány 1,3,8 -as magob CB23 5-ös legjobb magon, mindenki 4325MHz-en futÉs ugye ezeken a frekvenciákon simán 1,45V-al megy a processzor, legalább a binnelt magokat kitesztelnék úgy, hogy legyen értelme, ne 100MHz-ért kelljen még az operációs rendszer ütemezőt is módosítani.
Amúgy nálam is 4.2GHz@1.2V lett a beállítás.
Sokszor hivatkoznak a játékoknál az egyszálú teljesítményre, de véleményem szerint nem csak ez "volt" a ryzen rákfenéje, hanem a magok közötti kommunikáció késleltetése volt sokkal rosszabb mint az intelnél és ez okozhatott teljesítmény problémákat:
10600K-nál a legtávolabbi magok között 24,5ms a késleltetés, míg a Ryzen-él a "legközelebbi" magok között is nagyobb a késleltetés (29ms).
Ezt csak azért hoztam fel, mert ilyen értelembe nagy volt a nyomás AMD-n, hogy emelni kell az egyszálas teljesítményt, most a CB20 501 (3700X) vagy 518 (i9 9900) pont ami megváltja a világot? -
tusi_
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Jogász topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Arcfelismerő topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- Apple iPhone 7 128GB Yettel Függő 1Év Garanciával
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest