Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz #32839680 #32594 üzenetére
Én még C64 +4 géppel kezdtem az ipart, de saját pécém majd tíz évvel később lett csak, jó öreg P3 Celeron, 900 MHz. Azt hiszem, FSB emeléssel, meg talán szorzó emeléssel dolgoztam, de már nem emlékszem őszintén szólva semmi konkrétumra. Azt hiszem, 1.1 volt a vége. Ehh, régi szép idők. Egy hipertér ugrás volt, amikor a riva tnt2-őt cseréltem gef3ti200-ra. Fantasztikus 64 MB RAM a kártyán, maga volt a királyság... (de csak nekem, mert a tehetősek ekkor már gef4ti4600-zal nyomták, vagy 9700-as radeonnal valami p4 mellett. Csak úgy tépett rajta a Comanche 4, meg a SWINE)
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Tenyleg!
En akkor meg nem voltam benne, az elso procim egy 700-as duron volt, ott mar bios tuning volt. De haverom 166-os pentiumat meg jumpereltuk.
Meg a ram bovites! A Nascar nem futott rendesen 4 mb rammal, kellett venni egy masik 4 mb-s modult, vagy 20e Forintert. Ez volt vagy 2000 koruleat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
Nagyon regen, amikor meg szorzozarasak voltak a cpu-k, meg ugy tuningltunk, hogy fclk 110-re pl es nyertunk 90 mhz-t az AMD Duron procikon. Meg AGP volt, north/south bridge meg ilyenek...
Az en biosomban mar nincs is fclk, eltunt. Ha nem lenne a re-size BAR, tennem vissza a jo kis buggos agesa 1.0.0.4-t
eat, sleep, play, replay
-
Alpi.
addikt
Felfele !
Bclk érdekes téma megint. Alapvetően a Zen2-knél is 2 külön bclk van, mint az előző generációknál, Zen, Zen+ -nál és a kék oldalon a Skylake és utódainál is.
A történet is hasonló részben, mert ugye Intel is tiltotta már Kaby-lake -től ezt a játékot és igazábol Amd oldalon is hogy, hogy nem, Zen2-nél sem volt engedélyezett az állítás csak együtt, ami kb. annyit jelentett, hogy el tudtad hagyni a 100-at, de a 101 már neccesen ment. Ha jól tudom, chipset nagyon nem tűrte a változást. Több Asus lap készült saját órajelgenerátorral, pl. a Crosshair VI is, de TR platformon is volt ilyen és még Zen/Zen+ időkben olyannyira használták is, hogy pl. a C6H-m, mikor az R5 2600 idle állapotban visszavette a szorzót, a lap még a bclk-t is csökkentette 100-rol 80-ra, tovább csökkentve a még aktív magok órajelét és ezt simán, alapból tolta.
Úgy meséltek egy elég vicces story-t erről, hogy ez a feature teljesen Asus-on belüli dolog volt, Amd mérnökei nem is tudtak róla és állítólag, amikor az egyik meglátta ezt a folyamatos, aktív bclk vezérlést, kb. sokkot kapott, ami aztán átterjedt az egész csapatra. Fene tudja, miért élték meg ezt ekkora törésnek, de ami biztos, kis idő múlva, mindegyik lapon tiltva lett a Pll-gen. Ez kb. Zen2 indulásával egy időben történt, ahol nem kaptunk ugye bclk opciókat, tippre valahogy ehhez köthető.
Node, a lényeg a lényeg, egyszer csak aktíválódott mégpedig ha jól emlékszem az 1.0.0.6-os Agesa-val lekerült a tiltás, ezért ha foglalkoztak ezzel bios szinten, megnyílt ez az út.
Lényeg a lényeg, hw oldalról ha emeled a bclk-t akkor az órajelek, amik a bclk-bol vannak felszorozva, azok változnak, de a kettes számú, ami a pci-e 100 Mhz-et adja pl., az marad, ergo nem érinti az nvme-t, vga-t, chipset irányú pci-e szálakat, stb.-t.
Mivel a 2 bclk által vezérelt egységek közt van kommunikáció azért mégsincs teljes függetlenség. Ez egyébként így volt anno a skylake-es bclk oc-nál is. Vannak olyan párosítások, ahol nem igazán tudnak együttműködni. Viszonylag kevés szerencsére és ha pl. 104 Mhz-nél nem jó, simán tökéletes lehet 104.2-nél pl. Ha jól rémlik nálam talán 106.5 vagy 107 volt az első ilyen működésképtelen pont, szóval ilyen 102-103-104 régiók szerintem nem érintettek. Mondjuk az én bios-omba bele is került egy "Bclk divider" opció, ami pont az ilyesmikre lehet megoldás. 1,2,4,5 közt állítható és a bclk állítás lépcsőit változtatja 1 Mhz, 0,5 Mhz, 0,25 Mhz, 0,2 Mhz -re, de itt a lényeg a 2 bclk közti "áthallás" változása.
Szóval meg lehet próbálni, elvileg nem para. Ha nem megy vagy nem jól, az is általában a chipsetekhez köthető. Pl. X570-esek nem annyira díjazzák, de a B550-eseknek semmi problémájuk nincs vele. Ha viszont megy, na az maxi zsír ! Én azt mondtam, hogy a végére végre normálisabban működő boost, Vcore offset, stb. mellett a bclk oc az, ami felrakta a koronát vagy a pontot az i -re ! Sosem működött ennyire jól a procim, mint most ezzel az uccsó Agesa-s rendszerrel. Nézegettem és 5-10W -al kevesebből tud olyanokat, mint előtte, amikor már maxi elégedett voltam pedig az akkori mutatvánnyal is ! Pl. az EDC-s setupokkal, stb.
De láttam itt egy-két bclk oc-zós arcot, sztem Ők is meg tudják erősíteni, hogy érdemes foglalkozni vele.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
GAbre
veterán
3800x cpu-val rendelkező embert keresek.
Aki segítene,vagy érdekelné far cry játék.Avatar
-
arabus
addikt
válasz GIORGIONE76 #32581 üzenetére
Igen ez a hybrid oc igen jó cucc mert mig nincs nagyon terhelve pbo-n megy utána meg a tetszőlegesen beállitott oc-ra kapcsol 1.36-ig tudsz feszt állitani és ccx-en ként frekit.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Alpi.
addikt
válasz #32839680 #32575 üzenetére
Jó kérdés ! A legelején még aktív volt, de talán már a következő Agesa-val tiltották is.
Gondolom marketinges okai voltak, hogy még véletlenül se lehessen "átjárni" a típusok közt, pedig az elején erre pont nulla esély is volt. Annyira le voltak válogatva, hogy sokszor 50 Mhz ha volt a procikba pluszba. A 3600-osom pl. fix 4300 Mhz-en win asztalig is neccesen ért el. Kevesebb jó egyed sikerült, azokra meg szükség volt a nagyob típusokhoz, Epyc-be, Tr-be. Igazán most lenne egész hasznos kis feature, mikor akár 3600-osok közt, de 3100-asoknál ugyan úgy ki lehet fogni egészen jó kis darabokat, de sajna csak üres opció minden bios-ba.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
arabus
addikt
válasz GIORGIONE76 #32578 üzenetére
Hát sajna sehonnan még nem hivatalos.
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
Tuf b450 pro gaming de ugyanaz.
Hőfok is jó szerintem most nem tudok épp képet prezentálni mert egy ccd le van tiltva mást nézegetek.
F-max enabled és Pbo enabled +200 is müködik szépen azt most is láthatod
de most hat mag mind fel boostol 4500-ra is együtt.
Még annyi ugy megy hogy 70% terhelésig pbo a felett bekapcsol az allcore oc.[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
válasz arabus #32570 üzenetére
Szinten zenesz?? Asus x470? Milyen voltok, homersekletek mellett kapod ezt?
A regi PBo val es 0.0375 UV vel nalam felment 1.360 ig a volt CB20 alatt es 4275mhz-n voltak a magok, mindezt 70 fok mellett.
Most csak 0.0250 van, de 1.35 alatt marad, 75 fokon. Jatekok alatt viszont 50 alatt marad, d mer nem jon ki a 4550 atlagosan.
Fmax nalam rontott az eredmenyen. Enable, vagy auto nalad? Köszi a segitseget amugyAz Alpi fele setuppal minden cool volt, de nem volt "SAM"
[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
Alpi.
addikt
Közben ebéd latt, ahogy a cukor elérte az agyamat, be is ugrott, hogy a bclk-val nem csak felfele lehet menni, hanem lefele is !! Talán ez a legjobb módja, hogy a max órajelet lejjebb hozzam, de nem igazán kell kiírni sem feature-t, mint pl. a boost-ot, sem más korlátot beállítani. Bár az órajelre így is fel fog feküdni tippre, de elvileg még ezzel lesz a legközelebb a működés. Aztán még többet ettem és az is eszembe jutott, hogy mennyivel jobb lenne, ha úgy néznénk, hogy 50W-bol hány pontot tudok elérni ! Azt talán könnyebb lesz irányítani. Ahogy lesz egy kis időm, meglesem majd ! Mindenek előtt egyáltalán azt, hogy mennyire tudom értelmes működés mellett formálgatni ebbe az irányba.
"Az lehet egyszerűen attól is, ha nem csinál semmit a CPU." : Jaja, az effektív órajel az nem más, mint az órajel és a terhelés szorzata !
4000 Mhz, 50% load = 2000 Mhz effektív. Ha nincs terhelés gyakorlatilag órajel függetlenül 0 közelébe marad az effektív érték.[ Szerkesztve ]
-
-
arabus
addikt
-
arabus
addikt
van attól ujabb is 5821
-
tusi_
addikt
Jatekokban a regi BIOSsal volt hogy 4650-ig ment regebbi jatekokban, ujabbakban 4550-ig, ami inkabb mar multi boost. A jatek, amiben ezt lattam az 4 magra terhel, 2t erosebben, 2t gyengebben.
Most 4450 a max. De kell ez e bios, mert ebben tudom hasznalni a re-size BAR-t, ami tobbet hoz, mint 50-100 Mhz cpu oldalrol[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
HSM
félisten
"de azzal limitálod az elérhető max. teljesítményt bizonyos részterheléseknél"
Nekem éppen ez a célom, hogy ne menjen a processzor olyan beállításokon, amik már szélsőségesen nem hatékonyak. Lásd pl. [link] .
Semmi, de semmi hasznom nincs belőle, ha nagyjából 5-10%-al gyorsabb, de dupla fogyasztással.#32559 korcsi : Az lehet egyszerűen attól is, ha nem csinál semmit a CPU.
-
Alpi.
addikt
[Itt látni, hogy nálam miket ad hwinfo]
Jól látható, hogy 0.7 - 0.9W-rol egyszer csak 0.0xx -re esnek magok. Akkor kapcsolnak le. Persze, ez korántsem biztos, hogy ilyen téren egzakt a hwinfo és / vagy a kiolvasás, ha kiíratod a c state-ket, az sokkal biztosabban fogja mutatni.Corsa02 : Erre, erre !
C6 a lekapcsolt mag.[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz Corsa02 #32556 üzenetére
Hwinfo nálam 0.0X W-okat ad az alvó magokra. Az 1W az nem lekapcsolt szvsz. Egyébként van C-state sense is, kapcsold be és akkor mutatja, hogy melyik mag épp milyen státuszban van. C0, C1, C6. stb. Illetve van olyan is, hogy %-osan tünteti fel, mennyit volt az adott státuszban az aktuális mag. Talán az használhatóbb érték.
-
Alpi.
addikt
Ok, de azzal limitálod az elérhető max. teljesítményt bizonyos részterheléseknél míg a PPT limitációval egész addig nincs csorba ezen a téren, amíg nem ütközöl a Power target-be.
Nyílván konzerválod egy jobb perf/watt régióban is ezáltal, de ez megint full szubjektív dolog. Ha egy vagy legalábbis hasonló feladatokra vetítjük, minél konkrétabban tudod meghatározni az értékeket, annál hatékonyabb lehetsz, ez nem vitás, de ha a teljes skálát nézzük, amivel egy proci találkozhat, már nem annyira egyértelmű. Desktop vonal lévén, nem tartom kevesebbre a teljesítmény orientált viselkedést X helyzetben, mint a hatékonyságot Y -ba.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
tusi_
addikt
Az uj BIOSsal - 5609 - mar nem megy ugy a CPU-m mint korabban. Anno a 5408 volt rajta es jottek a 4600 mhz-k. Most atlagban 4450 multicore, es max 4550 single.
A ppt, tdc,edc, vagy mik nem mukodnek mar, hisz egy BUG volt. Most akkor mit kene beallitani, hogy megint menjen?
0.1v nem megy nalam, be sem indul a gep. 0.05 V-n megy, de szvsz lassabb. Most 0.0250 -n megy, de kb 50 fok alatt van jatekok alatt is.
eat, sleep, play, replay
-
HSM
félisten
"Na jó, de a Te full optimális kézi setupod pontjaihoz viszonyítunk, alapból sélytelen egy változó órajeles működésnek az összes helyzetben elérnie azt, amit épp oda be lehet lőni kézzel."
Egyébként én is ezt sejtem. Ha viszont ez beigazolódik, akkor viszont ez a pont marad az allcore beállítás előnye."Csak egy példa, de mi van, ha (és sztem ez lesz ) nálam 4,300 Mhz-en akar majd menni CB alatt ?"
A konkurencia 2016-os turbójával nem jelent ez gondot, beállítod, mi legyen a maximális szorzó, amíg felmehet, és kész is vagy, sosem fogja használni azokat a magas szorzókat, amiket már nem szeretnél, mert pl. túl rossz lenne már a perf/watt mutató. Ez ráadásul windowsos energiasémából is állítható, tehát akár egy kattintással alkalmazhatsz többféle beállítást, takarékos legyen, vagy menjen, ami belefér. Ilyet nem tudom, tud-e a PB, és ha tud is, mennyire működik jól, ha gondolod próbáld ki: [link] .[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
Na jó, de a Te full optimális kézi setupod pontjaihoz viszonyítunk, alapból sélytelen egy változó órajeles működésnek az összes helyzetben elérnie azt, amit épp oda be lehet lőni kézzel. Csak egy példa, de mi van, ha (és sztem ez lesz ) nálam 4,300 Mhz-en akar majd menni CB alatt ? Vagy nemtom' még végig gondolom, de egyelőre PPT limit nélkül nem tudom, hogy kéne egy kitűzött szinthez igazgatni.
Ja, hát igen 8 maggal hatékonyabb, nem vitás ! Azt csak úgy bedobtam, nem a konkrét összehasonlíthatóság mentén.Lehet, megvan ! Bár nem tudom, hogy műxik, mert sosem néztem, de ha bclk-val eltolom a 3.9-es alapórajelemet olyan 4,050 köré és kikapcsolom a prec. boost-ot, elvileg lefele még tud mocorogni. Kérdés, hogy viselkedik ha így egy órajel limitbe tolódik !? Meglesem, tényleg fog. sincs. Sose néztem ilyen formában.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
"Egyébként ér PPT limitezni ?"
A PPT limitezéssel az a gond, hogy "optimalizálod" erre a terhelésre, de más terhelésen már borul az elért perf/watt, vagy a tempó nem lesz jó (pl. AVX terhelés), vagy a perf/watt (alacsony terhelés).De érdekes ettől függetlenül, egyáltalán képes-e elérni PPT-vel játszva.
A 8 magozás viszont nem ér, a +2 mag nagy könnyítés azonos tempót jobb perf/wattal elérni.
[ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
Meg fogom nézni, mennyiből tudok 6 magozni !
Nálam pl. 100W körül 2200+ pontokat húzott.Fix 4,275 @ 1.2V -al szintén hasonló pontokat dobott és 10-15W-al kevesebbet kért közben.
[Egész pontosan így történt]Egyébként ér PPT limitezni ? Mert akkor viszont meglesz az 1600 pont 50W-bol !
[Bár nem 6 mag viszont 40W-os PPT limit][ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
válasz korcsi #32544 üzenetére
Játékok alatt pl. ilyesmi órajelek lesznek "egyszerre".
Corsa02 : PBO nem kell, azzal csak rossz irányba tolod. Nincs szükség különösebben a limitek kitolására és ha elkezded forszírozni pbo-t sajna növekedni fog a vcore, ami jelen esetben ront a dolgon.
HSM : Szerintem nem. 10W pluszom volt a 3800X-el is ha kb. azonos pontra lőttem be a setupot. Cserébe pl. játékokban jóval magasabb órajelet tud.
" Ilyenkor aztán szépen elolvadnak a maradék "negatívumok", amit a boost-os vs. fix setup -os témában meg szoktak említeni. Gondolok itt az alacsonyabb CB pontszám, jóval magasabb hőfok nagyobb terhelésnél, stb. Plusz !! olyan órajeleket tud jtákok, stb. alatt, ami esélytelen lenne, stabilan, fixen beállítva !"
Így együtt vizsgálandó, de ok, az elolvadnak az nem a teljes olvadást jelenti, de az a pici minusz, ami marad Cinebench és hasonlóan nagy terhelés mellett, kis plusz mellett egy csomó másik helyzetben azért nem katasztrófa szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
"Ilyenkor aztán szépen elolvadnak a maradék "negatívumok", amit a boost-os vs. fix setup -os témában meg szoktak említeni."
Azért arra kíváncsi lennék, 6 mag 12 szálon tudsz-e az üresjárathoz képest mindössze +51W fogyasztással 1600 Cinebench R15 pontot hozni PBO-val, ez a 4Ghz 1,082V beállításom.
Nálam a 3600-amon a PB +91W-ból hozott hasonló pontszámot. Ramok (és egyebek is) ugyanúgy beállítva 3733Mhz, CL16. -
Alpi.
addikt
válasz GIORGIONE76 #32536 üzenetére
Esetelg a C-state -re ránézhetsz ! Hw based C state control vagy lehet, hogy global c-state -nek van írva simán. Azt rakd enabled-re. Nem kizárt, hogy auto-n is be van kapcsolva, nem tudom. Azzal nálam sokkal jobb az idle közeli viselkedés. Nagyságrendekkel gyorsabban reagál, mintha a win kezelné. Pikk-pakk lekapcsolnak a magok pl.
Nem biztos, hogy nem így megy most is, de egy próbát megér. AMD CBS menüben keresd.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Corsa02
őstag
válasz GIORGIONE76 #32542 üzenetére
ja, igen Neked
Oké, köszi az infót...nem tudom mennyire mehet ez jól 3600-al...lehet majd kipróbálom. Nálam az All Core OC mind multiban mind singleben előrelépés volt...bár láttam, hogy ez 3700X-től már nem igy működött.The Truth Is Out There --->
-
korcsi
veterán
válasz GIORGIONE76 #32543 üzenetére
Ja . Azt hittem egyszerre produkálta ezeket.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
GIORGIONE76
őstag
válasz korcsi #32541 üzenetére
korcsi
A CB R20 single core értékeit írtam, nyilván egyszerre mondjuk csak két magon volt és néztem ahogy váltogatta a ccx-eken belül, de a visszaejtett magok sem voltak rosszak, alapórajelre (3900) sem nagyon ejtette vissza 4050-4150 mondjuk megközelítőleg..https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
korcsi
veterán
válasz GIORGIONE76 #32524 üzenetére
"két magon 4725ön két magon 4550en és a maradékon 4600on boostol, játékban éppen jó lesz " Ezt milyen terheléssel mérted, és hogyan?
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Saccco
nagyúr
válasz Saccco #32315 üzenetére
Próbálta valaki az új Realtek driver-t? Van NDIS hiba?
Még mindig nem nézték meg az alaplapomat, akkor visszakérem....
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
GIORGIONE76
őstag
Valószínüleg csak beragadt készletek vannak zen2ből, ezért a súlyos ár, sokkal kevesebb már caak akkor lesz ha a zen3 lejjebb megy, de akkor meg kifut a készlet :/
Sztem az erősebbekből 3900X/XT 3800X bolti 100e alatt már nem annyira lesz..
De amíg az 5800/5900 értelmes áron nem lesz, addig használtan jó alternatíva leszhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Alpi.
addikt
válasz GIORGIONE76 #32536 üzenetére
lol, most nézem az árakat !
A jelenlegi 3800X vs. 3800XT árazás mellett rápróbálnék én is egyre !
Ha lenne ilyen opció. Elég beteg árak vannak baszki ! Jó ideje nem figyeltem, most meg rendesen ledöbbentem !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
GIORGIONE76
őstag
Köszi Mester
Ugyehogy ugye, pedig már azon voltam hogy offset nélkül "rákényszerülök" egy jó kis allcorera még meg is álmodtam hozzá előző éjszaka a beállítást, nade jobb ez így,
egyetlen dolgon kellett változtatnom a ventiprofil 0-55-65-70 lépcsőkön volt, áttettem 0-61-66-74-re mert 50-60 között erősen liftezett és zavart, így a második lépcsőre csak játék alatt lép be, felette lévőkre meg csak bench alatt ugyebár ...
összességében sztem megérte a felárat, még ha sokan úgy is vannak vele hogy akár egy megcibált jóféle 3700X is hozhat ennyit pár% minusszal ...
ha nem lesz ehhez a laphoz végleges biosz akkor már nem ugrok majd feljebb, csere lesz :/... "gyilkos tüskék"
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Alpi.
addikt
válasz GIORGIONE76 #32524 üzenetére
Hoppácska ! Az mekkora váltás az eddigiekhez képest !
Úgy mozog, mint egy XT, határozottan úgy ! Nagyon szép számok, ritka jó értékek ! Örülök, hogy így elindult kb. ez a Zen2 teteje és így látszik is, mit takar az XT felár ! Ezt a teljesítményt, ilyen órajeleket különösebb plusz fogyi nélkül ! 110-120W -ba simán beleférsz szvsz Cinebench alatt. A pontokból, hőfokból legalábbis ide tippelném és pont ezért írtam, hogy a Pbo bekapcsolása, a magasabb limitek forszírozása, mint a "tuning" első lépése óriási tévhit. Semmi másról nem szól, mint az optimalizációról a zen2 tuning. És igazábol a tuning, a tune, hangolás - finomhangolás - beállítás, egyik legszebb módja ez, ahogy egy jó Ryzen-t rá lehe terelgetni erre az útra ! Sokan nem is hinnék (Te már gondolom hiszed ), milyen látványosan indul el kb. minden érték a jó irányba, mikor közelítesz az optimális fele ! Az órajelek felfele és a hőfok meg szinte hihetetlen módon lefele ! Ez persze egy "öngerjesztő" folyamat, mert a csökkenő hőfok önmagában hihetetlen módon tolja "tökösebb" irányba a boost órajeleket és 5-10 fok nagyon komoly, simán 100+ Mhz pluszokat ad !
A csúcs, az meg, ahogy Nálad is meg pl. nálam is megy, amikor egy olyan régióba lehet elérni, hogy Cinebench, stb. alatt is olyan hőfokokat produkál, hogy a hőmérséklet miatt gyakorlatilag nem kell módosítania az órajeleket ! Ilyenkor aztán szépen elolvadnak a maradék "negatívumok", amit a boost-os vs. fix setup -os témában meg szoktak említeni. Gondolok itt az alacsonyabb CB pontszám, jóval magasabb hőfok nagyobb terhelésnél, stb. Plusz !! olyan órajeleket tud jtákok, stb. alatt, ami esélytelen lenne, stabilan, fixen beállítva !
Sajnos kevés esetben van esély ilyen fain működésre és ez az, ami, míg világ a világ, táplálni fogja a "2 tábor" közt az érvek ütköztetését ! Miközben mindkét félnek igaza van valahol.
Ha néha bele is folyok, csakis olyankor, mikor általánosságban hangzanak el állítások ! Pl. hogy a boost netto szarság, lassabb, melegebb, stb. vagy a feszültséggel kapcsolatban, a gyilkos 1,4V+ -os tüskék, stb. és persze az, hogy a boost órajel nem "valós". A teljesítmény kissebb ( Clock stretching... ) és társai. Egyik sem igaz, még akkor sem, ha a userek 95%-a ezt látja a saját gépén megtörténni. Az, hogy miért nem működik jól esetenként, hol síklik ki, arrol lehet beszélgetni, vizsgálgatni, vitázni, de ettől még maga a Precision boost és a Zen2 nagyon komoly működést hozott ! Ilyen rugalmasan, ilyen mértékben és ennyire jól, semmi nem reagált az aktuális helyzetre előtte ! Azóta is csak a Zen3."Más: Alpi az allcore boost-od hogy a f-ba olyan magas, nekem nem sikerült beállítani ilyenre, XT-vel talán 4250-75 ami a max volt PBO-val "
Ez gondolom akkor aktualitását vesztette !
-
Joachim21
őstag
válasz mdani01 #32531 üzenetére
Azt nézted, hogy a 3200 Mhz-esXMP profil beállításánál megkapja a RAM az 1,35V-ot? Csak ötletelek, hogy mi lehet az instabilitás oka, az is lehet a RAM nem tudja a megadott órajelet és akkor elviekben gariztathatónak kellene lennie.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
mdani01
aktív tag
válasz #31418368 #32528 üzenetére
iPon szerint jó bele, de ezek szerint mégsem.
Utána néztem, ezt támogatja az alaplap: [link]
Ilyenkor hogy működik, megoldható erre a HyperX RAM-ra cseréljék ki nekem? Garanciális minden.
Eddig sosem volt ilyen problémámNekem 3400G procim van az Picasso, ezzel a RAMokkal menni fog 3200MHz-n?
Joachim21: Átnéztem mindent, A2/B2-ben vannak a RAMok, driverekkel is minden rendben, 3 órája most 2933Mhz-n stabil a Win és a játékok sem fagynak le.
[ Szerkesztve ]
iPhone 15
-
Joachim21
őstag
válasz #31418368 #32529 üzenetére
A lista csak egy dolog, de attól hogy nem validálták a lapban, még működhet. Mivel úgy lett iPonban összerakva, megnézném a tápkábeleket, hogy rendesen a helyükre vannak-e dugva. Szintén ellenőrizném a RAMokat, hogy jól be lettek-e pattintva a helyükre, nem lógnak-e. Azt is megnézném, hogy rendesen dual chanel kiosztásban vannak-e. Mivel játékok, terhelés alatt fagy, egy ránézést megér a CPU hűtő ellenőrzése is, és a drivereket is ellenőrizném, nem-e ott van valami rosszul installálva. Nem tudom ezek megvoltak-e, ha igen akkor SRY.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
Hencso
Ármester
válasz Viktor91 #32525 üzenetére
Redgoat tól tudtok venni 99900 ft r7 3700x et... b550 es deszka vagy x570 + a ramok 3000mhz tól felfelé.
Én eladtam az fx kombomat ram lap cpu 52500 ért meg vettem az utolso tuf-ot 53k ért + ram 25k a 16gb 3000mhz ramot és igy csak a procit áltam zseből mert még egy laptopot is elpaszoltam.Samsung Galaxy Note 20 Ultra
-
Viktor91
kezdő
Barátom Ryzen procit venne, de frászt kapott, fognak lejjebb menni az árak mostanában vagy erre ne is számítson?
-
GIORGIONE76
őstag
válasz jokeph #32522 üzenetére
Meg bizony, és -0.125 offset PBO 1usmus séma hozott R20ban 5022/523at, nem is engedem ki a limitet, jó ez,
a kis AIO 75C-n lestoppolta, egy szálasnál meg 61-en,
két magon 4725ön két magon 4550en és a maradékon 4600on boostol, játékban éppen jó leszhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
mdani01
aktív tag
válasz arabus #32518 üzenetére
Azt választottam ki, az XMP profileban 3200MHz-en és a frekvenia is 3200 akkor kifagynak a játekok és a windows is BSOD-t dob. De ha a frekvencia 2933 akkor siman megy minden.
@korcsi: Win memoria diagnosztikat kiprobáltam 8 teszt lement, se 3200 se 2933-on nem talált hibát. Alap alatt mit értesz?
[ Szerkesztve ]
iPhone 15
-
nagyúr
válasz GIORGIONE76 #32521 üzenetére
Csak meglett a mumusa.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
válasz GIORGIONE76 #32519 üzenetére
Hehe !
Majdnem Rád is írtam a ramok miatt !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
GIORGIONE76
őstag
Alpi
ünnepélyesen kijelentem f**z vagyok
tényleg a híres béta biosz volt
én hülye meg meg is hirdettem a bídájokat, fuck, nem a dézi csén tehet róla
megyeget ez 4 modullal is 3466/14-et,
jah, és offset is lett of course
szóval most minden újratesztelés alatt..
pedig már asszittem fos az új proci, xar a 4 modul
de van Istenhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
arabus
addikt
válasz mdani01 #32516 üzenetére
lefelenyillal tudsz lemenni hogy az alsó legyen zöld
-
mdani01
aktív tag
válasz solfilo #32508 üzenetére
Bocsánat elnézem a topikot.
@arabus: A Biosban ezt a profilt tudom csak kiválasztani. [link]
A Windows-al kapcsolatban azért tettem fel régebbit mert olvastam a legújabb 20H2 kékhalált dob a frissítés miatt és nekem is azt csinálta. De most már tudom (valószínű) a RAM miatt.
Win most frissít, 2004-esre.Átállítottam 2933MHz-re, 3200-nál már megint a Windows kékhalált dob
[ Szerkesztve ]
iPhone 15
-
arabus
addikt
válasz mdani01 #32506 üzenetére
Win oldaláról ingyenesen letölthető a legujabb verzió a 1903 régebbi a mostani 2004-es
ezt mindenképp érdemes ráfrissiteni amit egyébként os alól is megtehetsz.
Memóriával kapcsolatban a bios-ban mindenképp nézd meg xmp profil legyen beállitva.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
mdani01
aktív tag
Sziasztok!
Dec. 23-án vásároltam új gépet.
Asrock B450M Pro4-F
Ryzen 5 3400G
G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKB
WD 1TB HDD
Kingston 240GB SSD-vel
GTX 1050Ti 4GB.A Biosban 2133mhz-en mentek a RAM-ok amikor beüzemeltem, így a Windows BSOD-val kifagyott 10ms után de volt, hogy sikerült elindítani játékot (F1 2018, 2019, GTA V) és hibátlanul ment. Ekkor Win 10 20H2 volt fenn.
Vasárnap újratettem a Windows-t 1903-as ment fel és 3200mhz-re állítva a ramokat, XMP profile is bevan kapcsolva a Win stabil, de ha játszanék 2-4p után megáll, kifagynak a játékok.Ma lefutattam egy stablity test-t, kb 10ms után megállt [link] Illetve egy memory benchmark-ot is. [link]
iPon-nál lett összerakva a gép. Mi a tanácsotok mit lehet ilyen esetben tenni?
Köszönöm a segítségeteket.
iPhone 15
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 8600K 6mag 6szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest