Hirdetés

Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

SSD beüzemelése, TRIM parancs beállítása

Beszéljünk a gyakorlatról is! Az SSD beüzemelése kapcsán mire kell odafigyelni?

Konkrétan a beszerelés és bekapcsolás során semmire, ugyanúgy kell eljárni, mint egy merevlemez esetében. Viszont érdemes szólni az operációs rendszer beállításáról, jó pár dolog van, amit érdemes észben tartani.

Először is a BIOS-ban a SATA vezérlőjének módját állítsuk AHCI-ra, ugyanis a TRIM parancsot csak az AHCI meghajtóprogram képes továbbítani. Ha a Windowst előzőleg IDE módban telepítettük fel, akkor sincs gond. Windows Vista/7 operációs rendszerekhez töltsük le ezt a regisztrációs fájlt, Windows XP-hez pedig ezt használjuk. A Windowst IDE módban elindítva importáljuk be a regisztrációs fájlt a Windowsba. Windows XP alatt az innen letölthető fájlt másoljuk be a Windows/System32/Drivers könyvtárba (az XP-s megoldás csak Intel chipsetes alaplapokkal működik), majd indítsuk újra a gépet. A BIOS-ba lépve ezután a SATA módot kapcsoljuk át AHCI-ra, így el fog indulni a Windows, és feltelepíthetjük a déli hídhoz letölthető SATA drivert.

Ha a telepítéssel megvagyunk, Windows 7/2008 R2 alatt ellenőrizzük, hogy az operációs rendszer elküldi-e a TRIM utasítást. Ehhez parancssorban írjuk be, hogy "fsutil behavior query disabledeletenotify". Ha a visszaadott érték 0, akkor jó, viszont ha 1, akkor be kell kapcsolni a TRIM-et, ehhez az "fsutil behavior set disabledeletenotify 0" parancsot használjuk, ezután már működnie kell. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a beállítás még nem jelenti azt, hogy a TRIM valóban működik. A Windows egy TRIM-et nem támogató SSD-nek vagy HDD-nek is elküldheti a TRIM utasításokat.

Mindezek előtt vagy akár után ellenőrizhetjük, hogy a maga az SSD támogatja-e a TRIM-et. Jópár diagnosztikai program áll a rendelkezésünkre, ami képes ezt kijelezni, az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a CrystalDiskInfo-t használni. Ha a "Supported Features" (támogatott funkciók) lista végén feketével szerepel a TRIM, akkor az SSD támogatja a TRIM-et.


SSD írási sebessége, ha be van kapcsolva a TRIM

Innentől kezdve nincs más tennivalónk, a TRIM működik. Ennek leellenőrzésére két mód létezik, egy gyors és egy lassú. A gyors módszer keretein belül teszteljük le az SSD írási sebességét valamelyik benchmarkkal (AS SSD, CrystalDiskBench, Atto, HDTune stb.), majd írjuk teli az SSD-t, aztán írjuk teli újra, hogy a tartalékterület (spare area) is biztosan megteljen. Ha ezután letörlünk mindent, és újra lemérjük az SSD sebességét, akkor az első méréssel megegyező eredményeket kell kapnunk. A lassú módszer a következő: mérjük le az SSD sebességét, majd használjuk "normálisan" pár hétig/hónapig, végül újra teszteljük le. Az előtte és utána mért írási sebességeknek egyeznie kell.


SSD írási sebessége, ha nincs bekapcsolva a TRIM

A fórumokban visszatérő kérdés, hogy bár az SSD biztosan támogatja a TRIM-et, az előtte és utána mért sebességek mégsem egyeznek meg, az utóbbi lassabb szokott lenni. Hogy ez minek köszönhető, az egy jó kérdés, és mi sem tudjuk. A TRIM elvileg valós időben tisztítja az SSD-t, tehát az elvileg nem képzelhető el, hogy még léteznek felülírhatóként megjelelölt lapok/blokkok, és emiatt az írás a NAND-terület egyes helyein lassabb, mint kéne. Az ilyen problémával szembesülők általában a szabad hellyel is okosan gazdálkodnak, tehát a wear leveling "overhead"-je is kizárható, röviden és tömören: fogalmunk sincs. Várjuk a megoldást a fórumba!

Most, hogy már működik a TRIM, mire érdemes még figyelni?

Lassan a testtel! Egyáltalán nem biztos, hogy a TRIM működik. Két probléma van. Az egyik az AMD AHCI-drivere: ez még mindig nem támogatja a TRIM-et (az 1.2.0.164-es verzió biztosan nem). A második a RAID tömbökbe rendezett SSD-k: ezek sem támogatják a TRIM-et. Az elsőre van megoldás, a másodikra egyelőre nincs. A Windows 7 saját maga által felkínált és feltelepített AHCI-drivere támogatja a TRIM-et és így használható AMD lapkakészletes gépeken is. Az Intel nemrégiben adta ki az első olyan driverét (Rapid Storage Driver 9.6), ami szintén támogatja a TRIM-et (akár RAID-módban is), de csak az egyedülálló, tehát nem RAID-kötet részeként használt SSD-ken. Az RST 9.6 előtti verziói nem támogatják a TRIM-et!

Ha a SATA driver kérdésén is túlléptünk, akkor jön egy újabb érdekesség, az úgynevezett "alignálás".

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés