Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001
üzenetére
Saját tapasztalatból írom, hogy ugyan i5-9400 tényleg elég netezésre, de modern játékokhoz már döcögős, 4 db 2 oldalas memóriával pedig a tuning nem szokott nagyon menni. Alder Lake/Zen3 proci vonalon 6 mag már elég jó többnyire, csak normális rampár kell amivel normális időzítéssel megy 3200-3600Mhz között a konfig. Egyébként 14600K + DDR5 kombóval elég jól lehet játszani ha az ember hajlandó fejlebb lépni árban, szerencsére tuning nélkül nem fog degradálódni a proci ha fixen 1,35V-ot beállítasz a biosban mint abszolút maximum fesz.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
Fücsök007
üzenetére
A Broadwell gondolom a ritkasága okán is drága, sok értelmét én se látom sima napi netezős gépnek. Ha nagyon olcsón kell megoldani, még a Haswell jó erre, természetesen inkább Linux-szal. Ha van 4 slot, olcsón lehet bele 16 giga ramot tenni, a 4 gigásokat kb az ember után dobják már szerintem. Ha kell az újabb/6 mag, akkor inkább már a 8. vagy még inkább 9. gen-t (wikin azt írják, ez újra forrasztott kupakos) "támadnám", vagy a korábbi Ryzen szériákat.
-
Fücsök007
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Amennyire én utánajártam az IMC degradálódik 1,5V-on vagy fölötte, elvileg 1,45V-ot bír maximum. Viszont 8/9/10-es generációnak amúgy is DDR4 kell már, tehát hátrányosan nem fog érinteni gyakorlatilag senkit a feszültséglimit. Egyébként idén tavasszal még gyártottak új 1600Mhz-es Cl11 8GB-os DDR3L asztali modulokat, szerintem jövőre már leállnak vele végleg.
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
Az 1.35v kérdés skylake-nél érdekelt mindíg is. Pontosabban ahogy tudom lehetséges degradáció 1.5v esetén de azért is érdekes a téma mert pl kínai adapteres 8-9-10 gen prociknál simán van 1.5v a vcore-on is gyári beállításokkal thermal turbo esetén (10980HK ES-em ilyen. szóval vcore lehet 1.5v de az imc meg nem?). De ugyan így húzott DDR4 is simán előfordul 1.45-1.5v-on imc oldalon. (DDR5-nél meg simán 1.45v-os kitek vannak)
Annyit tapasztaltam hogy brand lapok és notik megkövetelik az 1.35v-os ddr3-at skylake és leszármazottaihoz. (pont optiplexnél kellett megoldanom és adapteres sodimm-et raktam bele ami ddr3L) De érdekes módon asztali lapok meg kezelik, gondolom lehet benne valami extra áramkör ami megoldja mert őszintén nem láttam még olyat hogy ez gond lett volna (ami nem jelenti azt hogy nincs is). -
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001
üzenetére
A Broadwell az utolsó széria, ahol még 1,5V-os DDR3 rammal is elindul, Skylake és átdolgozott változatai mind 1,35V-os ramokat kérnek. Ettől függetlenül én netezős gépnek már sokallom a Broadwell 4 magos procik árát, sokkal jobb áron kapható i5-6400/6500 procis Dell optilex 3040, amire mehet LTSC Win11 24H2 ami már stabil, és minden új szabványt támogat.
(Egyébként giga RX460 4GB ITX kártya pont illik is hozzá.)
Van még pár olcsó ddr4-es alternatíva S1200 vagy AM4 vonalon, de akár S1700 is opció lehet már 4/6 magos procival.
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De ezen olyan nincs.
De amúgy valóban jó ötlet nyomógombot tenni rá, ha tuningol az ember.A desktop Broadwell csak ddr3/ddr3l, a notebookokat nem néztem.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Úgy hogy tuningnál jó jön ha beállítok valami hülyeséget akkor nem kell jumper/csavarhúzó a cmos clearhez hanem nyomom a gombot.
A legtöbb lap a mai napig nem képes elindulni hibás beállítással, még a drágábbaknál is előfordul. Van amelyik 5.-re visszaállt alapra, van amelyiknél insertet nyomva....
Sima egyszerű faék desktopon valóban skylake hozta el. HEDT volt DDR4 haswellhez. Notiknál is még DDR3 volt a haswell. Broadwellnél nem tudom notinál. -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Igen, a Haswell Xeont említwtte DarthSun is, hogy ott van már ddr4, a desktop Haswellt kérdezte, hogy van-e már ott is.

-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem nagyon sok lapomon ez a kiosztás, ha nem is mindegyiken. Hogy mikortól kezdték ezt használni a gyártók, azt nem tudom, de régebben valóban szívtam én is talán hdd leddel pont. A cmos clear nem t'om, hogy került képbe.

Van nekem is házból bontott nyomógomb, van olyan is, ami ledekkel együtt van. Hasznos, passzív megoldásnál is látszik, hogy valóban bekapcsolt-e, ha pl nem ad képet. Ezt a kis nyákost azért tartom jobbnak mert így is épp elég madzag kígyózik egy ilyen ház nelkül összerakott félgép körül az asztalon, így legalább ennek nincsenek vezetékei.
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Ez jó lenne ha szabványos lenne az a nyomorult csati. Kínai lapokon láttam csak egyformát. Mai napig nem képesek egyformán megoldani. Power led is random 2 vagy 3 pin. De még a cmos clear helye is totál random változó.
Több ilyet használok, resetre, cmosclearre is.
Brandnél meg kész horror néha és végig kell húznom a csavarhúzót hogy megtaláljam melyik a power on.
Pista0001
Ok, csak mint érdekeség említettem meg.
x99-nél volt haswelnél elsőnek szerintem ddr4 és el is akarták hagyni azon a vonalon de szerencsére megmarad és ezért lettek hibrid x99 lapok is. Haswellnél 1866-os DDR3 gyorsabb volt mint a 2133-as DDR4 ami persze várható volt. -
Pista0001
addikt
Nem teljesen retro, de teszteléshez igen hasznos vétel Aliexpress-szen.

-
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Úgy emlékszek, a prociblokkjuk is ilyen volt annó, csak egy nagy járat volt a ki- és a bemenet között. A microfin jóval később jött.

-
-
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Menők a régi Tt cuccok.

-
Kaptam lomokat.
Furcsa hogy 266-256mb ramra ekkora borda került. Csak 1db van. -
Fücsök007
őstag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Pont ezért érdemes a Xeon megfelelőjét megvenni, azok olcsók és ugyanazt tudják.
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
A maga idejeben siman kaphato volt, en is vettem belole. Inkabb azert latsz keves desktop Broadwellt, mert azon a ketto modellen kivul nem volt semmi mas, igy csak a "felso kategoriaban" indult.
-
-
Fücsök007
őstag
-
Keresztanyám mondta hogy állítsam már be a régi laptopját az új One-os wifijére, mert cseréltek routert.
Az a közel 20 éves Asus laptop karcmentes állapotban van a saját táskájában, akku veszi a töltést!!!!
Egy ilyen kis szépség (itt egy picit más verziója van erősebb procival de itt van játékeredmény is), ezek a specifikációi, szerintem elég ergya, főleg a Vista alatt ami gyárilag rajta van:
Emlékszem valamelyik NFS-sel akartam játszani rajta annak idején és iszonyat sz*rul futott.
Amúgy van itthon egy Compaq 6710b laptopom nullás akksival és sokkal vastagabb és rosszabb állpotban és minőséggel, ebben T8100 proci van és 4GB ram. Lehet ezeket átpakolva, egy SSD-vel, még értelmes XP gépet lehetne varázsolni a szép Asusból?De a wifit már nem látta, valami újabb szabványú lehet a ONE-os router már csak újabb szabványokat tud (pedig van 2,4 és 5GHz csatornája is), vagy nem tudom.
-
Hopp, a videó és egyéb RAMok kiismerésében analfabéta vagyok. Kb beállítok valamit, aztán vagy stabil, vagy nem.
Itt a VGA beragadt 500/500- ra, elqrtam valamit, de CPU irányban egy kezdő teszt, RAMok jól vissza lettek osztva, úgyhogy a Geil féle CL2- ben van még tartalék, kb 4.2 GHz- ig még nem kell bevetnem az 500 vagy 600- as modulokat. 4.4 GHz- en meg már a CPU a kérdés vagy bírja, vagy nem.
Megismétlem ezt VGA 550/540- el, akkor már hoz egy relatíve kiinduló alapszintű versenypontot. -
Jó hír, viszi az enyém is, lehet hogy még többet is, de ennyin hagyom, hogy legyen összehasonlítási alap. Ha vesztésre állok majd, akkor még megküldhetem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A kártya :
Suffniventivel :
A tartalék egy Gigabyte :
Szemelvény, még '20- ban is érkezett pár DDR és SD RAM:
Ok, de mostmár nézzünk egy radikális tuningot.... -
Nem sok, csak egy maréknyi a P4 fegyverzethez :

Perpill a gépben a CL2- es Geil- ek, frekiben korlátozottak, de marha fürgék. Meglátjuk hogy 4GHz felett mennyire bírják az AGP 6600GT mellett. Nem tudni, ezt még nem próbáltam le, a R9600TX mellett xarrá tuningolva is bírták.
-
Linuxosok bekavartak. 4k acceleration vita. Dobtam laza képmentést, dropp az indításkor 8, utána nulla
, mert hát 100Kbit retró switchen van a vadállatom. VP09, prociterhelés minimális, és az áramtermelő kis videón full gyorsítás. Csodaszép a kép.
Ezt le fogják hurrogni, mindegy, most be kell kacsolnom a P4 vadállatot a versenyhez, nincs időm ilyen xarakodáshoz.

Ja, meg amúgy sem izgat, polcon az RTX, csak még lusta voltam bepattintani, örültem hogy a pult mögé, a szűk helyre, be tudtam tornázni a gépet.-----
----a P4 flexelés most lényegesebb, meg hát végre real-retró, nemcsak egy általam retróra turbózott modern, genetikai szörny

-
FF23
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Természetesen ez is konnektorból van mérve 80+-os táppal. Van s939 X2-es eredmény 3GHz-en, csak még nem írtam be táblázatba.
Igen, az összteljesítmény egál közeli, de az X2 legalább háromszor többe volt, mint pl. ez a D925. Én X2-nél 120-140 ezerre emlékszem 2005-ben, ami több volt mint a nettó havi átlagkereset. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani, mintha ma 300 ezer felett vennél procit. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én már 4 éve nyugger vagyok, szóval egy darabig élveztem már, ha nem lett volna a 4 év megszerzett korkedvezményem, akkor csak most mehettem volna nyugdíjba.
Nem lehet tudni hogy alakul a jövőben, a választási érdekek milyen kedvezményeket hoznak, vagy a mandátum megszerzése után milyen megszorítások jönnek. Nekem lehet jön már a 14. havi juttatás is, de közben lehet elveszik az értéke, az ország adósság-spirálja miatti infláció duplán befigyelhet.Annó az én fiatalkoromban más volt, a gazdagabbak kimentek Bécsbe C64- ért, nekem nem volt annyi pénzem hogy megtegyem.
Ma, az akkori hardvereket Te lazán beszerzed kis áron, szóval igencsak más idők járnak. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Na jó de akkor teljesen más világ volt, illetve maga a számtech is más volt, amiről én pl nem sokat tudok. Igazából szomszédnak illetve szüleimnek (főképp fateromnak) köszönhető az egész, ha pár éves fejjel nem ülök gép elé lehet máshogy alakult volna az egész. Biztos felkeltette volna ugyan úgy az érdeklődésemet csak max kicsit később, idősebben. Vagy mondhattam volna simán hogy ez engem nem érdekel hagyom a francba de szerencsére nem tettem.
Bízunk benne, hogy semmi olyan nem fog elérni.
Sajnos hallottam nem egyszer olyat, hogy valaki csak pár évig élvezte a nyugdíját mert hirtelenséggel valami elvitte.
Nyilván sok minden közrejátszhat, milyen életvitelt folytatott stb de ez azért akkor is kemény. Én mondjuk nem görcsölök ezen a dolgon, mire én ebbe a korba jutok azt se fogjuk tudni mi az a nyugdíj. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
petakpa1
őstag
Ugyan nem retró, de megkérdezném az itteni szakik véleményét:
Adott egy HP ProDesk 400 G4 DM mini PC. Munkahelyemen leselejtezték, mert nem lehet rá W11-et telepíteni. Ez nyilván nem igaz, mert 8. genes i5-8500T CPU van benne, szépen fel is ment rá a W11 24H2.
Fateromnak szánom, egy Phenom2 rendszert vált majd, amire már tényeg nem lehet felimádkozni W11 24H2-t ugyebár.
Gondoltam felbővítem a memóriát is 8 GB-ról 16-ra, melyhez sikerült is egy ugyanolyan modult szereznem, mint ami benne volt. Tökéletesen megegyeznek, csak 4. hét eltérés van a 2019-es gyártásukban.
Namost ha a DIMM3-ba bármelyik modult is beteszem akkor memóriahibát sípol a gép
.A szokásos dolgokat végigpróbáltam:
- DIMM1-ben mindkét modul hibátlan
- DIMM3-ban mindkettőre memóriahibát sípul, akkor is ha csak önállóan vannak bent, akkor is ha DIMM1 és DIMM3 is fel van töltve.
- DIMM1-et és DIMM3-at is kifújtam többször is sürített levegővel, sőt tiszta fogkefével is portalanítottam.
- CMOS reset szintén megvolt.
De sajnos egyik sem segített
Amit még nem próbáltam
- CMOS elem eltávolítása, nem hiszem, hogy segítene CMOS reset sikeres volt, és az ugyanezt csinálná
- CPU eltávolítása, visszatétele. Ennek lenne még értelme? Mit gondoltok?
Viszont feltűnt az alábbi a DIMM3 forrasztásánál:
Ti is úgy látjátok, hogy forrasztási hiba van a DIMM3 slotnál?Ez röhej. Egy modullal min 6 éve hibátlanul ment ez a gép a munkahelyemen. Mikor végérvényesen lejár rá a HP support és megveszem kiderül, hogy gyári hibás az alaplap
.Szerintetek lehet ezt a forrasztási hibát javítani?
Vagy inkább adjam el a 2x8GB-os moduljaimat, és vegyek bele 1x16-ot?Fater csak netezésre, irodai munkára használná. Van jelentősége így, hogy dual vagy single channel-ben lenne benne 16 GB memó?
Köszi, és bocsi az offért!
-
válasz
czundermák
üzenetére
Nálam megfutotta lazán a 3GHz- et, sőt még többet is ment volna sztem, de azt már nem tudtam kipróbálni. Szerencsétlen molex zárlat miatt meghótt a lap, proci, táp is. Kicsúszott az igénytelen molex 12V tüske, letestelt a házon, aztán az vitt mindent.
-
czundermák
aktív tag
A64 X2 939-ben nem volt vészesen kazán, sőt.
Gépben összerakott és konnektoron mért 1 magos SanDiego 4000+ alapfeszültségen 2700-ra húzva 127 wattig megy el 3DMark05 alatt.
SuperPi eredménye 31,266 másodperc.
8 másodpercet javult így 300 Mhz-el magasabb órajellel. Nyilván ez csak tipp, de ha valakinél megfutná a 3 GHz-et egy 939-es A64 X2, jó eséllyel tudna hasonló eredményt produkálni mint a Pentium D 925 4800-on.
A végét még nem kerestem meg, egy mATX Biostar lapban van, nem szeretném zargatni a VRM-jét. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Off extra, itt 28 évesen, kb a Baywatcbe is bevettek volna casting nélkül. Rambo volt a példakép, 120 fekvőtámasz után, már tudtam 1db egykezest is
.
Még az első melóhelyemen elhódítottam az üzemorvos barátnőjét is, bitang botrány keveredett belőle
Beértem reggel melózni, aztán mindenki amolyan pillanatfelvétel volt, megdermedtek, csak néztek rám, én meg még nem is gondoltam, hogy akkor most mi a túró van. -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Az már tényleg opcionális. Azonban el kell mondani hogy a Te korodban nem értettem még ilyen szinten a gépekhez.
Köszi !!, talán még 40 évig is itt lehetek, ha valami erős nyavaja meg nem támad
, igaz már csak 100kilót tudok emelni, de az életvonalam(nem annyira hiszek a babonákban) a kézfejemig tart. De tudjuk hogy ilyen korban már bármi előfordulhat, lehet akár hosszas jövő, meg az is hogy holnapután beadom a kulcsot. -
-
Neked is köszi ! Nemgond, bizonyos kor esetén már az is nagy szó ha megéri az ember.
Látni hogy relatíve fiatalabbak sincsenek már velünk, sőt a gazdagok között is előfordul, akiknek tuti extra biztosításuk van, pld az USA- ban, mégsem tudják megmenteni őket.
A covid nemrégen engem is majdnem elvitt, de TB- re is megmentettek(boríték is volt azért, de ugye ez titkos, senki nem hallotta
). -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Infót kössz ! Asztalikba nem volt már DDR4 ?, szerverbe DDR3/4 is pakolható, már amelyik CPU támogatja mindkettőt.
-
FF23
senior tag
Ennél maradt a Pentium D925. Szerintem a C2D-ig nem volt ez olyan rossz ár-érték arányban.
Lemértem mennyire, hogy mennyire volt kazán, az A64 X2-t sajnos elfelejtettem. A konfig a képen látható + 2,5" HDD, 2ddb 12cm-es venti.
Alapon:
- idle: 104W
- aida stressz cpu: 143W
- 3dmark03: 167W a legtöbb amit láttam.
4800MHz:
- idle: 127W
- aida stressz cpu: 215W
- 3dmark03: 225W a legtöbb amit láttam.
-
Lassan megyek beizzítani a P4- et. Lassultak a telógratulációk, pár rokon és haver is hazaindult már. Óriás adag pörköltet főztem éjszaka, kínálóra. Előtte persze viszki, utána pezsgő. Picit nehéz a gyomrom
Miért is ?, ma lettem 65
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Persze, Te fiatal dícséretes, a retró pályafutása elején levő vagy. Nekem több időm volt összeharácsolni a cuccokat. Most a pakolásnál láttam hogy vagy 5 alaplapos doboz mennyiségű RAMom van, tekintélyes a súlya, ha egymásra pakolva emelem meg.
-
válasz
KROK640
üzenetére
4. gen asztali gépekbe nem is tudom mennyi a max RAM mennyiség. Most megnéztem az E5-2640v3- at, amellett 768GB, na gondoltam hogy akkor az i9 7900X már TB- nál járhat, de nem, csak 128GB
, gondolom mert ez asztali cucc, a Xeon pedig szerver.
Cseréltem Micron e-die 2933- as ECC REG darabokra az asztalikat a Xeonban, el vagyok varázsolva a feelingben, baromira mennek, freki persze ezen proci mellett nem játszik, de az időzítések látványosak.
Valamint összességében a főelemek mindegyike szerver már. Fene gondolta volna 2014- ben, hogy '25- ben lesz egy profi szintű HEDT szerver cuccom
, bár a fejlődés híve vagyok, de akkoriban súlyos Xezer dollár lett volna, +ott volt az akkori mélyszegénység, melyről már néha beszéltünk. Kevés híja volt, hogy hozzam a hajléktalan szintet, de átvészeltem. -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
OK
Jogos az elgondolásod, mert anno az alja 4GB RAMmal érkezett, a közepesek 8-al, és az elitebb I5-ösök és I7-esek jöttek csak 16GBRAMmal akkoriban. Mondjuk nekem az I3-ban volt annyi, de az egy egészen rendkívüli helyzet volt.
Manapság csak olyan 4th gen I7-ben látom 32GB RAMot, ami ilyen utólag feljavított gép, a maga korában tuti abban is csak 16GB volt legfeljebb, de sok esetben inkább csak 8GB. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Azaz, nálam is hasonló a helyzet, ugyanígy kb egy marék RAMom van, persze jellemzően 256-osok, amiből egy megy 500-at. Meg 1-2db 512-es van. Sajnálom, hogy anno az 1GB-osokat eladtam (a végén már kettő is volt), de azokat hamart elkapkodták, az 512-esek szintén, alig tudtam menteni belőle. Bezzeg a 256-osok, senkinek sem kellettek. Mondjuk 2006-2009 vonalon ez már annyira nem csoda...
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én is előszedtem egy marék hagyományos RAM-ot is, mert néha jobbak, mint a tuningpéldányok. Asszem pont olyan Samuk is vannak, mint a fotódon, csak 512- esek. Nehéz megjósolni mennyit mennek. 2x256 általában többet megy retró tesztben, mint a 2x512-2x1GB.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ez a Prescott, melyet gyakran említettem, valamint leflexeltem vele minden kategóriában a Voodoo2 világcsúcsot, fennt vannak HWBot- on. Összerakott gép, a gyári dobozában pihent egy darabig, most előszedtem a házi P4 versenyhez.
600- as sem megy mindíg 600- on, majd kiderül. Most előkerestem, bár valszeg RAM- ot visszaosztva sem fog annyit bírni a proci, hogy elérje a RAM a 600- at, legalábbis léggel. Ott már valami 4.4GHz magassága lenne. Mindegy, azért praktikus lehet hogy a RAM túlhajtásra kevésbé kell figyelni. -
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Jó cuccok, jó hogy megőrizted. Örömmel vesszük ha beszállsz itt a retró vonalra.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nyugi nálam se jobb a helyzet, nekem eddig csak mezei Kingston 2x256MB-tal sikerült elérnem az 500MHz-et, se Geil ultra-val se a G.SKILL-lel nem sikerült (mondjuk rendes tuning lapban nem próbáltam őket).

Ezektől mit érdemes várni ? Sima Samsung TCCC memóriák 516 és 519 számozással.

-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Észrevételem szerint (és ebben benne vannak a boltok kínálatai, a fórumokon összerakott különféle optimális konfigok, illetve a saját IRL tapasztalataim) :
Manapság még 16GB RAMmal éppen el lehet lenni, és a zsugori vevőréteg még simán megveszi ennyivel a gépet, akár DDR4 akár DDR5-ről legyen szó. (1 hónapja még 16GB DDR4-el is raktam össze gépet).
A 32GB-ra azt mondanám, hogy 2025-re egyre inkább alap követelmény, főleg ha játszani is akar az ember. Sok éve van 32GB vagy több RAMom (most épp 32GB) és rendszeresen figyelem a memória foglalát, már átlagos felhasználással is ki lehet lépni a 16GB-ból, főleg újabb játékok mellett.
A 64GB-ra most azt mondanám, hogy a jövőálló nyugalom. Ma még normal usernek (mi itt a topicban nem azok vagyunk
) semmi szüksége még rá, persze jó, ha van. Újabb címekkel játszani, dolgozni simán jó. Nem baj ha van, de nem is létszükséglet. 1-3 év múlva már más lehet a helyzet. Főleg, ha klienesen futó Ai programokra gondolok, hamar lehet erősen ajánlott a 64GB is.Sajnos ahogy jelenleg alakulnak a RAM árak, (és hozzá már sok bolt konfig ajánlója alkalmazkodott is
) úgy tűnik, hogy a fejlődés megtorpanhat, mivel tartósan drágák lehetnek majd a memóriák
ebben az esetben még a 16GB-os konfiogok visszatérése is várható, 32-t pedig a durvább játék gépek kapnak majd. (már látok ilyet, hogy Ryzen 9800X3D, meg RTX5080 és csak 32GB RAM).
Láttunk már ilyet '99-2001 tengelyen, mikor úgy ingadozott a memória ára, hogy ugyanazért a pénzért félévvel korábban 128MB-os gépet vettél, az adott pillantban meg csak 64-est. Emiatt volt az, hogy gyakorlatilag hol a felső, hol az alsó házban, de a 64MB RAM az új gépekből '98 és 2002 között folyamatosan jelen volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
3shae
üzenetére
Jó kis gép lett, nekem is valami hasonló a cél.
Valószínűleg Xeon alapon lesz I7 4770, bár amennyit sz*rozok vele, lehet már a rendes I7 is megfizethető lesz
RAM egyelőre 4×4GB tűnik hozzá, de mindenféle, lehet egységesíteni kéne 2×8 vagy 4×8GB-ra (bár egy 4th gen gépnek még nem igazán kell 32GB RAM), a VGA már rég megvan, egy RX 570 8GB lesz benne, táp FSP Hexa 500W szintén benne, ahogy az OCZ Vertex 3 128MB SSD és az 1TB HDD is
-
IstvánLászló
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
A 6600GT Xp -s időkben jó kártya;8800GT 2 darab van kétféle eggíknek a műtését átalakitottam a jóbb hűtésének az érdekében és 3 évig használtam,műkődőképes állőótában és egy ESD zacsíban a szekrényben is pihen is még máma.
9800GT dettó;9400GT dettó ólyan állapótban mint az újjkórában is egy ESD zacsíban a szekrényben is pihen.
A vga -kat megőríztem,mert arra is gondóltam is ha lessz is elégididöm is előveszem őket és majd készítek is én is majd teszteket: Gigabyte alplapommal és ez itt a pontós infólya itt lent láthatjúk.
Supports AMD Athlon/ Sempron processors a Socket AM2+ os két procim van hózzá.
Supports high performance Dual-Channel DDR2 800 memory 1GB ramok kittben 4GB ősszesen a 4 ram slotban,XP -n és linuxon is örömmel-használtam.
Integrated ATI™ Radeon™ X1200-based Graphics Engine
FeaturOptimized Gigabit LAN connectiones SATA 3Gb/s with RAID function
Features 8 channel High Definition Audio
RoHS compliant motherboard for green computingEzt az alaplapot 10 éve úgy is tettem én el - ESD zacsiban csomagoltam is az Amd cpu -t+4GB rammokkal eggyütt és problémamentesen jól stabillan működött az ÍDE/PATAS 160GB HDD -vel eggyűt és CD ólvasóvjával,tehát Xp -n tudok majd később teszteli a cuccóst.
Az alaplapot tegnapelőtt már is probapadra is tettem és a kórhűségének a megőrzének az érdekében a Deltás Chievtek 500Watt táppal + a kórhű monitoromra kötöttem rá - az alaplapi íntegrált radeon GPU -jára,csak is a teszelése és a lapnak a müködésének a kiprobálására is a Fujitsu Siemens P19-1 VGA analog és DVI-D digitásis bemenete van és sókáig használtam és hózzá vettem 2016 -végefelé egy Msi Nvidia Gaming 1070 8GB vgat és a lapomban prímán tudtam használni Xp -vel és Linuxrendszerekkel és + még akkóriban vettem hózzá egy jó táp átalakitót ami 6+8 pines -el kellet a vga karihóz.
Az alaplap úgyan is ellidúlt a bios boototig a drájvok nélkűl és direkben így is probáltam ki őt és azt tapasztaltam is hogy 4GB Geil 800 MHZ-es ramokat 4 slotban vannak és nem is számólja le a 4gigát,csak is a 2gigát számólta is le és reboot útán ezt bioban is ellenőriztem is le és ótt is csak 2GB rannot láttam hogy felismerte.
Ó és most jútótt az eszembe is mikór éppen most írom a retró témámat és halványan is arra emlékszem is hogy a rammoknak az időzitéseit is manúálisan régen kézzel is kellet beállítani,mert kűlőnben hísztízett a lap a számólásnál és mindig is csak 2gigáig akart számólni.
Az alaplap móst éppen is még problámás is a rammoknak a feszűltségét ellő is állítójánnál az elkókk fórróak a kisújjammal és a mútatóval is érintve fórónakérzem és bítósan a 4 darab ekókat is ki kell máma cserélnem is teljesen újjakra,tehát most lépek,mert mára váróm a fútárt hogy hózza az elókészletemet,mert bótótt ekótat,nem is akarók befórrastani,tömören ennyit tudok most monani,ami eléggé hósszúra is síkeredett.
A témámnak a zárására,azt tudom mondani én is beszállnék az itt retro clubba,remélem ez nem problémás,ígyekszem majd én is haszósakat mondani,képeket tudok majd küldeni is ha ez itt érdekel is itt mindenkit,addig is további szépeket kívánok.
-
Nekem az indítási javítás azt jelentené hogy ha nem indul a windows akkor megnézi miért nem és kijavítja. Itt konkrétan kékhalállal indult ha nem volt a helyén a file, de az a vicc hogy beleírhattam volna egy üres textfilet is ugyan azzal a névvel és ment volna. Szóval egy file hiánya ne okozzon kékhalált vagy ha igen akkor legyen önjavító. sfc scannow sem javította ki. Elég lett volna írni hogy héé te állat not found ez és ez csinálj valamit, nem egy kékhalált.
Mikrokód meg pont az a dolog amit power user piszkálhat ilyen olyan okkal. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
8GB RAM : el tudom képzelni, ott már az apró fileok swappelése is bejátszik, sztem még NVMe SSD- vel is.
Nálam 3 gépben a mai minimum 32 GB van, X299- re mondtam hogy legyen 64, ami már a mai követelményszint.
X299/Linux : ott kisebb RAM foglalást látok, lehet hogy avval nem rosálna, 1db 8GB- os modullal sem
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A startup javitas elivleg csak a bootot tenyleg erinto dolgokat (efi stub, boot scetor, kernel, hal, kernel modu driverek kikapcsolasa) tudja javitani, szoval azert nem para, ha nem tud egy humanoid letorolt filet visszarakni. A humanoid aki letorolte, tudja mit torolt le, majd visszarakja
Ezt jol mutatja a peldad. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Nálam az összes i5 6400-7400 8GB ram lassabb vele. Viszont ahova nem kritikus a security ott win11 herélt tiny edition iszonyat gyors, talán gyorsabb mint a win7 de azt nem rakhatom melós gépre. Szóval marad a gép upgrade ami végülis most már lassan indokolt de használt 10 gen i5-ösökre 2x annyi rammal.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én kicsit gyorsabbnak érzem a 11- et, még a már nem támogatott R-5/1600AF- el is. Az X99 meg sokkal gyorsabban bootol 11- el, mint 10- el. Az X299 pedig vadállat. 3800X- en meg még nem frissítettem 25H2- re.
-
Azt is kitöröltem, pontosabban Windows 11 24h2 upgrade/update mikrokód eltávolítás.
(elég viccesen van megoldva, mondjuk úgy hogy én nem dícsérném meg a programozót aki így oldotta meg, ráadásul az indítási javítás is kiderült hogy nem is működik ha kitörlök egy ilyen filet...dupla fail.) -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahogyan a Linux is betolti a microcode csmagbol az ujabbat boot kozben a prociba, ugy a Windows is betolti, mert a Windows update is tartalmazza ezeket. A BIOS-ban levo kb, csak ahhoz kell, hogy el tudjon kezdeni bootolni az oprendszer.
-
Cégnél most cserélgetem a 6-7 geneket 10generse (pedig az is skylake vonal még) mert bár megy rajtuk a win11 erőszakolva de lassúak lettek win10-hez képest érezhetően. MS nagyon nem jó irányba megy, Office 2024-eseket is megvettük hogy kiváltsam a meglévő mixet és lassúak ha 5-10 excel van megnyitva, ilyen a régi verziókkal nem volt.
A következő office átállásnál már alternatívát fogok keresni és nem az MS félét.
Amikor 7980XE-m volt akkor az volt az első hogy visszaraktam a régi mikrokódot mert csak azzal ment az ECC REG ram, windows-t nem érdekelte. -
válasz
Pista0001
üzenetére
Hja, hat a Te Skylaked, es a 9. generacios Skylake procik pl (pl. i7-9800X) meg tamogatottak az MS oldalarol. De a te procidnak es az osszes meg tamogatott Skylake procinak lejart a security tamogatasa 2023 vegen, tehat ha megint talalnak valami security fiaskot, akkor arra mar nem lesz microcode javitas es valoszinu repulni fog a kovetkezo Windows releasebol a CPU.
-
Pista0001
addikt
-
-
Pista0001
addikt
Úgy tűnik, a Xeon vonal támogatása jobb, most frissítettem a Skylake-W gépemet 24H2-ről 25H2-re. Nincs semmi tákolás, gyári telepítővel telepítettem a W10 pro ws-t, amit egyből frissítettem W11-re (24H2, mint most kiderült, korábban ezt nem is figyeltem), ez frissült most 25H2-re.
Új hozzászólás Aktív témák
- új akku Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD 1 év garancia
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2,5 év gari - MAGYAR
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3/5 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3340
- Lenovo E490 Notebook i7/16/500
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Több ilyet használok, resetre, cmosclearre is.

Este folytatom valszeg. Proci emelés, ameddig a Geil féle CL2 képes tartani a tempót. Felette meg a proci a kérdés...
Megismétlem ezt VGA 550/540- el, akkor már hoz egy relatíve kiinduló alapszintű versenypontot.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Suffniventivel :
A tartalék egy Gigabyte :
Szemelvény, még '20- ban is érkezett pár DDR és SD RAM:
Ok, de mostmár nézzünk egy radikális tuningot....

.
.
, gondolom mert ez asztali cucc, a Xeon pedig szerver.

Holnap folytatom...ill ma este...