- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
Új hozzászólás Aktív témák
-
gordonfreemN
addikt
-
gordonfreemN
addikt
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Goose-T #15026 üzenetére
nincs vga bemenet a TV-n, csak: hdmi, scart, komponens, kompozit és S-video
ccc névjegye alapján: 2013.0830.1944.33589
majd kipróbálom a 13.12-tha újra telepíteném a gépet és nem asus drivereket használnék, akkor csak a következők kellenek, ugye? amd chipset, amd ccc, lan és hangkártya driver?
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
Goose-T #5654 üzenetére
Olvastam, ez nem is rossz.
Nekem anno Asus F2A85M és ASrock FM2A75 Pro4-M lapokkal túlhajtás esetén nyávogott. Azokon azért akad tápellátás, valamint hűtésből is egy Arctic Freezer 13Pro volt rajta. 50 fokot elérve rövid időn belül throttling volt az eredmény, ha húztam..
Semmi extra nem volt pedig, 4200 CPU, 1013 GPU, 2000 NB, 2400 RAM értékekkel próbálkoztam. Procinak 1,3625V elég volt, NB-nek kellett 1,45V hogy úgy-ahogy stabil legyen IGP mellett. Viszont ez már kiüthette a biztosítékot a drágánál, mert fajin hűtés ellenére is ledadogott rövid határidőn belül, pedig BIOS-ban minden energiagazdálkodási vacka ki volt kapcsolva.... TCI K2-vel a regiszter-beállításait feülbírálva volt hajlandó elfelejteni eme kedves szokását.
Itt orroltam meg kicsit az AMD-re, ha már unlockolt a proci, akkor az ne szóljon bele abba, amit én akarok.
1013 IGP/ 2000 NB/ 2133 RAM beállításokhoz 1,275V NB bőven elég volt...Tartok tőle, hogy a Ricsike is ugyanezt fogja előadni... Ha ott gyárilag 1,3V körüli NB feszt határoz meg az AMD a 2133as memória-beállításokhoz, akkor kb adtak egy pofont a ... nak ezzel is, 2400-on kéz a kézben fog botladozni az elődjével egyetemben.
-
canniball
nagyúr
válasz
Goose-T #5397 üzenetére
Goose-T & El Kebir!
Köszönöm a válaszokat, de most is ugyanolyan bizonytalan vagyok mint mielőtt kérdeztem.
A gyártó oldalán a sorozatszámokra keresve ezek a találatok: kék (úgy tűnik az iponos kép valóban nem passzol), piros és szürke.
Én nem értek hozzá de a pdf-ek alapján nekem úgy tűnik hogy a szürke az ami 1,5V-on 1600-as de ez nem tud XMP-t, a kék és a piros (amik tök egyformák, gondolom csak a borda más) pedig tudják de úgy hogy ezzel pörögnek 1600MHz-en 1,65V-on, amúgy alapjáraton csak 1333MHz-esek. Akkor most melyik a tuti?Vartanus!
Köszönöm, de sajna ez nincs rajt a kompatibilitási listán. -
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #3214 üzenetére
Megjött az új ASRock FM2A85X-ITX alaplapom a héten a másodjára is elfüstölt FM2A75M-ITX helyett, és eltűnt a teljesítményhullámzás! Nagyon tuti, eddig valószínűleg a gagyi VRM instabilitása és melegedése miatt szabályzott le állandóan a proci, de ez most már a múlté. A Dirt 3 benchmark pedig 44/26 helyett most már 62/52-es értékeket mért. Állat!
-
rendesadam
tag
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #4117 üzenetére
Eddig bírta a második ASRock FM2A75M-ITX alaplapom, az a bizonyos tekercs nagyon sötétre lebarnult, mielőtt amperszag kíséretében kikapcsolt a gépem. A legnagyobb szívás ebben az, hogy még nem lehet kapni az FM2A85X-ITX-et, az MSI FM2A75IA-E53-at pedig már nem lehet kapni. Szóval ez az egy mini-ITX-es FM2-es lap kapható egyedül ma.
-
Dani_kp
addikt
válasz
Goose-T #4117 üzenetére
A turbo core-t én is kikapcsoltam az volt az első. Az alulfeszelést próbáltad?
Én egyenlőre csak az ASRock-hoz kapott drivereket raktam fel külön catalyst-al nem próbálkoztam, játékokkal mi a tapasztalatod, mivel játszol, milyen beállításokkal...stb?Azaz A85 ITX-es lap tetszetős
, kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz elérhető és mennyiért?
Majd ha lesz több időm és legfőképpen kedvem, akkor írok egy játék tesztes logout-os bejegyzést.
-
Dani_kp
addikt
válasz
Goose-T #4086 üzenetére
Hogy bírja az új alaplapod a kiképzést?
Amúgy én bios-ba tornáztam le az 5800K feszültségét 1,375V @ 1,275V-ra, de még egyenlőre nem ez a vége szerintem, szóval holnap további kísérletezések lesznek, hogy meddig is bírja.
Esetleg, aki hasonlóképpen "tuningolja" a prociját az megírhatná, hogy mi lett a vége az alulfeszelésnek, meddig bírja.
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
Goose-T #3214 üzenetére
Ez is ennyire szórakozik, hogy beleférjen a 65W-jába?.. Hiába kapcsolsz ki mindent a BIOS-ban, ő attól még nyugodtan throttlingol, ha úgy tartja kedve. Vagy a CPU vagy GPU domaint veszi le..
Ez is szerepelt az okok között, hogy lecseréltem az egészet, mivel csak a trinity control interface alkalmazásával tudtam leszoktatni ezen "kellemes" mellékszolgáltatásáról. Ha már teljesen unlocked az 5800K, akkor én állítsam már be, amit szeretnék, ne bírálja felül a beállításaimat..
-
HeavyToys
senior tag
válasz
Goose-T #2939 üzenetére
Az tuti, hogy fejlettebb a venti kezelése az Asrock-nak. Ebben sokkal jobb. Viszont írom ezt Asrock tulajként, anno az E350-es Brazosok idején, az Asrock lapok ha megnyomtad, csak úgy tekergőztek, az MSI-e meg olyan volt mint a beton. Nagyon masszív anyagból készültek. Gondolom ezt a különbséget tartja a nagyobb lapok között is. Szóval én nem gondolnám, hogy ők is ilyen alulméretezési hibába estek volna.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Goose-T #2934 üzenetére
Azt azért megemlíteném, hogy az ASRocknak sokkal fejlettebb a ventiszabályzása,
Ez nem nagyon állja meg a helyét mert az MSI lapokon is meg tudod adni hogy hány fokig hány százalékon menjen a hűtő, ennél több nem nagyon kell egy szabályzóra pl. nálam a házventi fordulatát is lehet állítani.
-
lipido
senior tag
válasz
Goose-T #1539 üzenetére
Na azt gondolom, leteszek az ASROCK vásárlásáról!. Elvileg az 85-ös chipszett már tudja fogadni az újabb procikat is nem? Vagy mindenképp kell a biosz frissítés? Jó lenne az a Giga lap is... nincs kedvem + 30%-ot kiadni az ASUS-ért. Másban meg nincs mATX-es lap
(fontos a 4 ram foglalat)
-
szotadi
tag
Sajnos valamit vagy elírtam vagy félreértettél, nem akaror CFI-t venni! Megmaradt a Brazos-os kinfigból!
Csak számolgattam ezért írtam, mert nem voltam biztos benne.
Sajnos az árakat nézve akkor inkább hagyom az egész mini-itx-es dolgot a fenébe!
Normál házam van csak táp kell bele.lee56 pont ezért számoltam mindent max-ra!
-
szotadi
tag
Szia.
Egy utolsó fejszámolás (nem hagy nyugodni a téma):
HDD (meglévő) 5V-0,70A+12V-0,55A = 10W
DVD (meglévő) 5V-1,7A+12V-1,9A = 31W
Proci (hivatalos adat) = 65W
Összesen = 106WAlaplap (Asrock FM2A75M-ITX) ??W
RAM (Adata 2x2GB DDR3 1600MHz) ??WTáp:
+5V&+3,3V&+12V Shall not exceed 138W
Max. total output power 150WHa jól értem 138W-ig mehetek?
32W elég az alaplapnak meg a ram-nak? -
szotadi
tag
-
Patice
nagyúr
Itt lesz az idő, hogy a jövő héten mérjek végre fogyasztást is.
Nemrég lettem kész a szereléssel. Két ventit még pakoltam a házamba. Kellemesen csendben marad így a Kozuti. 30-40 fok között a rendszer átlagban. És szép csendben teszi a dolgát, hallható, de csak halkan, minimális háttérzajt csinál csak.
Most még dolgom van, hamarosan rakom fel a képeket!
-
BlueAthlon
senior tag
DG egy nagyon szép állatfaj, vagy a micro-shuttering vagy az érdekes grafikai megjelenítés miatt élvezhetetlen vele a játékok nagy része.
Próbáltam nem is rég...
Szintetikus tesztekben szépek voltak a számok, csak éppen majd szétesett a kép jó párszor a szikronizálgatás miatt... Játékok detto, sőt ott néha begyorsult túlzottan kép hogy utolérje magát, néha meg a akciódúsabb jelenetekben kezdett el szétcsúszni a szinkron....
-
Patice
nagyúr
OK.
User error.
A75-tel is ellennék de egyszerűen nem értem, hogy minek hagynak meg egy ilyen kis lapon egy D-Sub csatlakozót és mondjuk DVI miért nincs rajta? Miért kell még erőltetni a PS2-es csatlakozókat. Helyette rakhatnának rá még pár USB-t, legalább 2-est, de A85-nél szerintem nem lenne gond a több USB 3-as csati, vagy akár mind az lehetne.
Vagy ha nagyon HDMI-zni akarnak, akkor miért nincs belőle egyből kettő vagy három? Egyet akár digitális hangkimenetnek is használhatnának. Úgy is az lesz a következő lépés szerintem. HTPC-nél pl. elég hasznos. A házimozi erősítőkön ma már szinte csak az van bemenetként.
De MSI pl. igaz hogy rak optikai kimenetet a lapjára, de egy második (kevésbé jitteres) koax kimenethez már nem csináltak headert a lapjukra. Belső USB3-as headerrel is szeretnek fukarkodni. Vagy akár mondhatnám az eSATÁ-t is. Bluetooth, meg WiFi adapter integrálva meg kell.
Biztos csak én vagyok az a bizonyos réteg tagja, akinek pont sosem az kell, ami van gyárilag a lapokon.
-
Patice
nagyúr
Nem követtem a gyártók honlapjait. De pár napja az MSI honlapján láttam, hogy AMD platformon nincs is kint az FM2-es választék, holott 5 lapot jelentettek be.
85-ös chipkészlettel rendelkező mini-ITX lapról ne is álmodjak?
-
Patice
nagyúr
Ezt mikor szándékoznak bejelenteni?
Eddig úgy tudtam, hogy FM2-re csak az MSI hozott ki eddig mini-ITX lapot. Vagy majd fog érkezni a többi gyártótól is, csak most még korán van?
Ma rendeltem épp mATX-et, mert nem tudtam már tovább várni, pedig mini-ITX méretűt szerettem volna.
Ja, igen, csatlakozom a "csoporthoz", de csak alsó kategóriás összeállítással: Asus F2A85-M LE lap + A4 5300 APU + 8 GB 1600 MHz Kingston RAM. Brazos-ról váltok.
FM1-et inkább kihagyom a minimális árkülönbség miatt.
Ha valakit érdekel, akkor írhatok a tapasztalataimról. Olvastam, hogy valaki kíváncsi volt ilyen összeállítás teljesítményére is.
-
BlueAthlon
senior tag
A legújabb béta Aida64 sem olvassa normálisan az infókat, ezért a gyári Asus AISuite szoftvercsomagot használom egyelőre.
Gyári hűtést felrakva a 2400-as ramok mellé automatikusan beállított nb fesz a változatlanul alap CPU/GPU beállítások mellett 10 fokot dobott a hőmérsékleten...Ott menet közben gyorsan elérte a 70 fokot, ahol gyárilag is elkezdi visszvenni az órajeleit az APU.
Freezer 13 Pro applikálása után máris konszolidáltabb a helyzet. 4200 CPU ( 1,425v), 1100IGP (1,5V nb) mellett csak komolyabb (Crysis 2 pl ) terhelésre kezdett el a plafonba futni 50 fok magasságában. Elsőként a CPU órajelet kapta el magáról, majd amikor a PScheck segítségével, a nem kívánt pstate-k kikapcsolásával kvázi megkötöttem a kezét, okosan a GPU-t kezdte el lassítani elég durva mértékben.
TCI manualjának áttanulmányozása után nem egészen "a javasolt easy OC" beállításokat alkalmaztam, csak a thermal controlt kapcsoltam ki, és erre egyből abbahagyta a hisztit és 52-53 fokos hőmérséklet mellett szépen futott, gond nélkül.
Úgy gondolom, lesz egy köröm az ASUS supportjával...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Nintendo Switch 2
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BMW topik
- Építő/felújító topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged