Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
válasz
Vartanus #15722 üzenetére
A HDMI is tök fölösleges, csak HDMI kábel helyett ilyen kábelt kell venni, és minden meg van oldva. Minek fizessünk akár egy HDMI portért is licencdíjat?
-
Goose-T
veterán
válasz
Antibazsi #15703 üzenetére
Erősítőbe vagy TV-be megy a HDMI kábel? Ha a TV-be van dugva, akkor valószínűleg csak sztereót fog engedélyezni, ugyanis lekérdezi a fogadó eszköz tudását a Windows a HDMI-n keresztül. Nekem egy A10-5700-as konfigom van, és csak akkor tudtam beállítani 5.1-et, ha az erősítőre kötöttem közvetlenül a HDMI kimenetet.
-
Goose-T
veterán
válasz
AgFRjkUZT_3 #15396 üzenetére
Simán, nekem HDMI-re és DVI-re van kötve két monitor.
-
Goose-T
veterán
válasz
ittakary #15346 üzenetére
Én megfogadtam, hogy VRM hűtő nélküli ASRock alaplapot nem veszek többet, miután két FM2A75M-ITX is elfüstölt nálam egy A10-5700-zal (ráadásul ráfújós hűtővel, nem toronnyal). Így a mostani gépvásárlásomban ki is esett az ASRock FM2A88X-ITX+, lett helyette Gigabyte GA-F2A88XN-WiFi.
-
Goose-T
veterán
Összedobtam egy A10-es konfigot SSD-vel, HDD-vel és egy Gigabyte GA-F2A88XN-WIFI alaplappal. Pendrive-ról szeretnék telepíteni Win7 X64-et telepíteni, elvileg integráltam is RT Seven Lite-tal a SATA AHCI drivert a telepítőbe, valamiért mégis meghajtót keres a telepítő, miután elindítom. Van valami trükkje ennek? F6-ot kéne nyomnom vagy ilyesmi? Sajnos tallózással sem tudom kikeresni a drivert, mert csak a boot image-et látja a W7 installer, a pendrive teljes tartalmát nem. Ötletek?
-
Goose-T
veterán
válasz
gordonfreemN #15073 üzenetére
Jó kérdés, nem tudom. De próbáld csak ki, nézd meg, hogy az UEFI-ben milyen gyorsan felmegy a proci hőmérséklete, amíg csak állsz ott, és nem csinálsz semmit. Egyébként szerintem nem az IGP adja a TDP nagy részét, különben nem lenne a letiltott IGP-jű Trinity-nek (Athlon II X4 750K) is 100W a TDP-je.
-
Goose-T
veterán
válasz
Sanyi.mTs #15044 üzenetére
Igen, csak azok kellenek, amiket írtál. Sőt, ha nem akarsz semmi hangkeltőt rákötni a hátsó jackdugókra vagy az optikai kimenetre, akkor a hangkártya drivere sem kell, ki is kapcsolhatod az UEFI-ből. A HDMI-n keresztül a VGA adja ugyanis a hangot, nem a hangkártya, így némi erőforrást lehet spórolni.
-
Goose-T
veterán
válasz
gordonfreemN #15034 üzenetére
Az az Antec ISK110 talán már elbírja, de hosszú távon nem biztos, hogy jó megoldás. Szerintem a paneltápok nem "normális" processzorokhoz valók. A "normális" processzor szerintem az, amelyikhez nem csak ITX alaplap létezik. A paneltápos házakat eredetileg az Intel Atom, Brazos és társaihoz találták ki, az ITX specifikációjában is az 5 liter űrtartalom alatti házakhoz ajánlják a paneltápot. Ilyen kicsi házba rendes hűtő sem fér el, és ha nem tiszta rács az egész, akkor lehetetlen is 20-30W hőteljesítménynél többet elvezetni belőle.
-
Goose-T
veterán
válasz
gordonfreemN #15027 üzenetére
Jó nagy melléfogás a ház, mondd vissza a rendelést, amíg lehet. Azt ugye tudod, hogy a TDP 20-30%-kal alacsonyabb a processzor valós maximális fogyasztásánál? Nem fogja sokáig húzni a cucc, az is lehet, hogy be sem indul, mert induláskor maximumon pörög a proci, csak utána veszi vissza a teljesítményt, így lehet, hogy el sem jutsz addig, hogy alulfeszeld. A CPU valós maximális fogyasztása 80W körül lehet, és ebben még benne sincs az alaplap, a RAM és a háttértár fogyasztása. Az meg már csak ráadás, hogy a paneltápok 12V-os ága általában nem szokott erősebb lenni 4-5A-nél. Egy kis olvasnivaló a kis tápokról itt.
Az LC-Power helyett inkább innen választanék egy FI vagy BT szériás házat.
-
Goose-T
veterán
válasz
Sanyi.mTs #15025 üzenetére
Ha van VGA bemenet a TV-n, akkor kösd rá azzal is, ott biztos jól fog kinézni az UEFI. Nekem pl. nem is ad képet HDMI-n keresztül ASRock FM2A85X-ITX + A10-5700-zal. Az 1366x768-hoz pedig egyrészt telepítsd a legújabb Catalystot az AMD oldaláról, és ha még akkor sincs, akkor pipáld be a monitor beállításainál, hogy "kijelző által nem támogatott felbontások megjelenítése". Nekem van 1366x768, viszont HD tévém van.
-
Goose-T
veterán
válasz
InterFox #5786 üzenetére
A négyfázisú hűtés nélküli VRM-től, ami az alaplapodon van, ne is várj túl sokat, főleg ha A10-5800K-d van. Vettél volna normális alaplapot. Ha szerencséd van, nemsokára elfüstöl (nekem két ASRock FM2A75M-ITX füstölt el hasonló VRM-mel, ilyesmi hibajelenségeket produkálva előtte), és ráfizetéssel becserélheted egy FM2A85X Extreme4-M-re.
Úgy bizonyosodhatsz meg a VRM elégtelenségéről, hogy AIDA64-gyel végzel terheléses tesztet, és közben nézed a frekvenciákat és a feszültségeket. Nekem azt csinálta a régi alaplapom, hogy amíg csak a procit terheltem, addig maximum frekvencián ment a proci, amikor viszont rákapcsoltam a GPU terhelést, akkor egy idő után leszabályozta a proci frekvenciáját és feszültségét a lehető legalacsonyabb értékekre, hiába ment a terhelés.
-
Goose-T
veterán
válasz
BlueAthlon #5646 üzenetére
A throttlingról annyit, hogy amióta lecseréltem az elfüstölt ASRock FMA75M-ITX lapomat FM2A85X-ITX-re, azóta megszűntek a belassulások. Valószínűleg az alaplap szabályozta le a procit a régi lappal a VRM túlmelegedése miatt, ez okozhatta a lassulásokat.
-
Goose-T
veterán
A látszat ellenére egész jó a szellőzése, mert mint az egy régebbi képemen látszik, a szellőzőnyílás elég nagy az oldalán, és pont a proci felett van.
-
Goose-T
veterán
Itt egy kis leírás a frissített konfigomról, ASRock FM2A85X-ITX alaplappal. Képek is vannak!
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #3214 üzenetére
Megjött az új ASRock FM2A85X-ITX alaplapom a héten a másodjára is elfüstölt FM2A75M-ITX helyett, és eltűnt a teljesítményhullámzás! Nagyon tuti, eddig valószínűleg a gagyi VRM instabilitása és melegedése miatt szabályzott le állandóan a proci, de ez most már a múlté. A Dirt 3 benchmark pedig 44/26 helyett most már 62/52-es értékeket mért. Állat!
-
Goose-T
veterán
válasz
rendesadam #4311 üzenetére
Igen, az mások találgatása volt pont ebből a szériaszámos infóból, amit én ejtettem el.
-
Goose-T
veterán
válasz
rendesadam #4309 üzenetére
Szerintem nem módosítottak rajta semmit. Még én írtam korábban, hogy 2A helyett 2B-vel kezdődik a sorozatszáma, de ez nem sokat jelent.
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #4117 üzenetére
Eddig bírta a második ASRock FM2A75M-ITX alaplapom, az a bizonyos tekercs nagyon sötétre lebarnult, mielőtt amperszag kíséretében kikapcsolt a gépem. A legnagyobb szívás ebben az, hogy még nem lehet kapni az FM2A85X-ITX-et, az MSI FM2A75IA-E53-at pedig már nem lehet kapni. Szóval ez az egy mini-ITX-es FM2-es lap kapható egyedül ma.
-
Goose-T
veterán
válasz
Dani_kp #4101 üzenetére
Sikerült stabilizálnom a működését úgy, hogy kikapcsoltam a Turbo Core-t és az APM-et, valamint feltettem a 12.11-es béta Catalystot, így most már egyáltalán nem fagyogat semmi, felhőtlenül játszogathatunk.
Az egyik R36 jelzésű VRM alkatrész viszont így is meg van kicsit barnulva, fene tudja, meddig fogja így bírni. Remélem, kibírja az FM2A85X-ITX érkezéséig.Ezen a képen lehet látni az inkriminált alkatrészt, a procifoglalattól balra a legfelső R36 kocka, na az van nekem megbarnulva.
-
Goose-T
veterán
Gyors kérdés: mivel feszeljem alul a procimat ASRock FM2A75M-ITX alaplapban?
-
Goose-T
veterán
válasz
Kolev33 #3351 üzenetére
A géped akkor lenne antituning, ha a memóriák is 1866-on mennének. Egyébként nekem az itt leírtakkal sikerült stabillá tenni a konfigomat.
-
Goose-T
veterán
Másnak is durván hullámzik a teljesítmény játékok alatt A10-5700 procival? Tegnap kipróbáltam a Dirt 3-at, és amikor először lefuttattam a benchmarkot 720p felbontásban, valami ilyesmit dobott: átlag 44fps, a minimum pedig 11fps, a Turbo Core itt már ki volt kapcsolva. Utána az UEFI-ben kikapcsoltam az Application Power Management-et, akkor lett 44/18. Ezután kinyomtam a Thermal Throttling-ot és az Overheat Protection-t, így lett 44/26. Ez így már elég tűrhető, de még így is lehet érezni némi hullámzást. A CPU nem nagyon melegszik, az alaplapi szenzor szerint még 50°C felé is ritkán megy, az AMD Overdrive pedig 30°C körüli értékeket mutat maghőmérsékletnek totális terhelés alatt (az előző, elszállt alaplapommal itt felment 60°C fölé is). Miért hullámzik a teljesítmény?
-
Goose-T
veterán
válasz
f_sanyee #3169 üzenetére
A 12.11-es Catalyst bétát próbáltad már? Nekem a legfrissebb hivatalos verzió (12.10) olyan csontrafagyásokat produkált játék közben, hogy még a kép is szétesett. Most felraktam a bétát, egy egész napot (kisebb szünetekkel) végigjátszottam Skyrimmel, és totál stabil volt végig. Ezelőtt a hivatalos driverrel nem bírt többet 1-2 óránál. Szóval lehet, hogy mégis jó az alaplapom, nem kell ezt is kicserélnem.
-
Goose-T
veterán
Egy érdekes észrevételem volt az ASRock FM2A75M-ITX lappal és az A10-5700 procival kapcsolatban: kikapcsoltam a Turbo Core-t, és a teljes gép fogyasztásának a csúcsértéke 140W-ról visszaesett 110W körülire. Szóval úgy tűnik, hogy bekapcsolt Turbo Core-ral a 65W-os proci simán áttöri a TDP határt ebben a lapban, és emiatt nyírhatja ki a VRM-et is.
-
Goose-T
veterán
Szerintem használj Landmarkot a sebességmérésre, az sokkal mérvadóbb.
-
Goose-T
veterán
-
Goose-T
veterán
Kicserélték, most jónak tűnik egyelőre. Az EZ OC-t Auto módból Manulba kapcsoltam, nem tudom, hogy emiatt-e, vagy esetleg az új venti miatt, de sokkal kevésbé melegszik a proci. Még annyi, hogy az új lap sorozatszáma 2B-vel kezdődik, a régié 2A-val kezdődött. Mondjuk azt sem értem, hogy miért raknának az alaplapra olyan automata túlhúzási opciót, ami megégeti a VRM-et.
-
Goose-T
veterán
Szereztem fogyasztásmérőt, és lemértem a trinitys konfigom fogyasztását. Itt írtam róla bővebben, szerintem az idle 30W egész jó.
-
Goose-T
veterán
válasz
HeavyToys #1558 üzenetére
Itt is többen írják, hogy gyorsan kifingott az alaplapjuk.
-
Goose-T
veterán
Na úgy tűnik, nekem is megpusztult az ASRock lapom. FM2A75M-ITX volt a típusa. Először csontra fagyott játék alatt (kimerevedett a kép és a hang), kikapcsoltam, vártam egy kicsit, aztán elindítottam, és a Windows betöltése közben kikapcsolt magától az egész. Onnantól kezdve be sem indult, egyszer-kétszer megmoccant a proci ventilátora a bekapcsológomb megnyomása után, de se kép, se hang. Szétszedtem, összeraktam, továbbra sem volt jó. Én is a VRM chipek körül véltem felfedezni hőhatás nyomait, bár füst nem volt, amperszag sem. Lehet, hogy a táp rövidzár-védelme még idejében bekapcsolt. Az sem biztos, hogy az alaplap pandelt meg, de azért azt vittem vissza gariba, aztán majd szólnak, hogy mi van vele.
-
Goose-T
veterán
válasz
attiati #1313 üzenetére
Szerintem elég, ha nagyjából hasonló a termékkód, akkor már jó eséllyel ugyanaz a PCB és ugyanolyan márkájú chipek vannak a modulon. Legalábbis én ezen az alapon vettem Kingston KHX1866C9D3K2/8GX-et (HyperX Genesis XMP 1866MHz, 2x4GB), mert az alaplap által támogatott modulok listáján találtam KHX1600C9D3K2/8G jelzésű Kingston modult, ami nagyjából ugyanez, csak 1600MHz-es és nincs benne XMP profil. A feltételezésem bevált, mert pöccre indult vele a gép, és az 1866MHz-es XMP profil beállítása után sem volt vele semmiféle problémám.
-
Goose-T
veterán
Most néztem utána, a Chieftec táp, amit használok, CWT gyártmány, ami egy elég jónevű gyártó, többek között az Antec-nek és a Corsair-nek szállít tápokat. Persze ki is kérdőjelezte volna meg, hogy a Chieftec csak minőségi tápokat árul?
-
Goose-T
veterán
A gépben minőségi komponensek vannak, miért ne bírná akár a 24/7-et? Van úgy, hogy egész nap megy nálam, nehogy azt hidd, hogy kímélem.
medek3: az A10-5700-nak biztos elég, mert az 65W-os, egyébként meg lehet kapni akár 350W-os TFX tápot is, ha kicsi lenne a 200-as. Az már elviszi a diszkrét VGA-t is értelmes keretek között.
-
Goose-T
veterán
Hát az tényleg marhára lapos ház.
zsolt320i: vegyél olyat, mint az enyém, nekem bevált.
-
Goose-T
veterán
Akkor elmondom érthetőbben: az a táp egy noname gagyi, a rajta lévő számok csak tájékoztató jellegűek. Szóval ha nem akarsz játszani a hardver épségével és szereted a stabil gépeket, akkor egy ilyen gagyi tápot soha nem terhelsz le 50%-nal jobban tartós használatban. Találtam néhány képet a CFI táp terheléses tesztjéről, és összehasonlításnak beraktam egy Chieftecet is:
CFI:
Chieftec:
Ezek azt mutatják, hogy a 12V-is, az 5V-os és a 3,3V-os ágakon mennyire térnek el a feszültségértékek a névlegestől a 12V-os és a 3,3V+5V-os ágak különböző terhelése esetén. A zöld jó, a sárga elmegy, a piros necces, a fehér elfogadhatatlan.
Szóval még mindig CFI-t akarsz venni?
-
Goose-T
veterán
Elégnek biztos elég, más kérdés a noname táp minősége, ebbéli nézeteimet már kifejtettem itt egy hasonló esetben. Fontold meg.
-
Goose-T
veterán
Na megépítettem én is az A10-5700 alapú mini PC-et, bővebben a Logouton írtam róla. Szerintem király lett a gép.
-
Goose-T
veterán
válasz
kircipeti #521 üzenetére
Ja, most néztem, nincs 80Plus minősítése, csak oda van írva, hogy 80% feletti a hatékonysága. Ez a táp az, és ebben a házban van, amit fogok venni.
-
Goose-T
veterán
válasz
kircipeti #512 üzenetére
Biztos alacsonyabb feszültségeken megy az A10-5700. Egyébként vicces, hogy 750W-os táppal mérik a fogyasztást, és 1600-as memóriákkal a 3D-s teljesítményt. Mondjuk ahhoz képest elég jó a 27W-os idle érték, abból biztos elfűt vagy 5-10W-ot a táp, mert 3,6%-os terhelésen nem lehet túl hatékony a működése. Kíváncsi leszek, hogy ha meglesz a trinitys gépem, mennyit fog kajálni a 200W-os 80Plus-os táppal és egy darab notivinyóval.
-
Goose-T
veterán
válasz
MaddeNNNN #410 üzenetére
Csak megerősíteni tudom BlueAthlon véleményét. Röviden: nem. Továbbá a Dual Graphics nem egy kiforrott dolog, és nem is lesz az mostanában, szóval arra sem érdemes építeni.
-
Goose-T
veterán
Rossz helyen nézed.
A85-tel szerelt miniITX lapról még én sem nagyon hallottam, de minek is olyan egy picike gépbe? Csak két SATA csatlakozóval (6 helyett 8) és a RAID 5 móddal ad többet, amit úgysem lehetne kihasználni kis méretben.
-
Goose-T
veterán
Bejelentették már egy ideje, csak itt a PH-n elfelejtettek írni róla.
-
Goose-T
veterán
válasz
headhunter #390 üzenetére
Akkor mégis ASRock miniITX alaplapot fogok venni, eddig is szimpatikusabb volt az MSI-nél.
Csak jönne már...
Szerk.: ez alapján már nem kell túl sokat várni rá.
-
Goose-T
veterán
válasz
BlueAthlon #383 üzenetére
Maghőmérsékletet néztél, vagy az alaplapi szenzorok által jelentett hőmérsékleteket figyelted? Mert a Brazosnál én abba futottam bele, hogy 74°C-os maghőmérsékletnél bekapcsol a throttling, bármit állítgatok. A maghőmérséklet sokkal magasabbra megy, és sokkal gyorsabban reagál a terhelés változásaira, mint az alaplapi hőmérő. Előfordulhatnak pár pillanatra 20°C-os különbségek is az alaplapi szenzor és a maghőmérő értékei között, ilyenkor a ventilátor bele sem tud húzni jobban (az az alaplapi hőmérőt nézi általában), mert addigra már a throttling lehűtötte a procit, vagy pont a határon tartja.
-
Goose-T
veterán
válasz
szabi80sz #239 üzenetére
Épp én is keresgéltem ma, és ezt találtam. Az Amazon szállít Magyarországra, de ott 2-5 hetet írnak kiszállításra, szóval mindenképpen várni kell rá. Addigra talán itthon is lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen processzort vegyek?
- iPhone topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Steam Deck
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged