Hirdetés
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen házat vegyek?
- Gaming notebook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Titán TUF módra: teszten az NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti!
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
Új hozzászólás Aktív témák
-
n0k0m_
tag
Ideális az lenne, ha lenne rá plugin, ami elkészíti a package-elt mappákat a belinkelt indd fájlokhoz is. Embeddelve a fontokat stb. külön oda kell adnom, ha belehúzom az egész fonts mappám, akkor több gigás méretű lenne a küldendő fájl. Illetve ha mindig mindent embeddelek, akkor a legapróbb módosítással újramentett fájl is feleslegesen sok helyet foglal. Nem akarok minden alkalommal ilyen package-et kilőni, csak pl. ha áramszünet van, nincs net, másnak kellene befejeznie stb., akkor gyorsan tudjak egy ilyen backupot lőni.
-
n0k0m_
tag
Az sem tökéletes megoldás, mert ugye a fontok akkor is kimaradnak, illetve így minden apró módosításnál az összes fájl teljes méretűre hízik, mintha az egész package oda lenne másolva, illetve nagy gáz van ha valamit véletlen nem embed-el le az ember pl. linkcsere után. Ha módosítom a forrást akkor ha jól tudom nem is fogja felajánlani, hogy újralinkelje.
-
n0k0m_
tag
Sok év után se tudok rájönni a megoldásra:
Adott egy kiadvány, amibe be van linkelve ~70 hirdetés .indd fájlként külön-külön. Oké, hogy bepackegelem és mellé teszi a hirdetések .indd fájljait, de ugye azokhoz tartozó képeket/fontokat stb. nem (abba lévő további linkelt fájlokat). Ha most valahova el akarom vinni, hogy mondjuk bárki bármilyen gépen bele tudjon nyúlni, akkor az összes hirdetést be kellene külön package-be tennem, mellémásolni stb., mert hogy automatikusan nem tudja összegyűjteni a linkelt fájlba lévő további linkeket. Megcsinálhatnám, hogy beteszem PDF-be, de akkor is el kellene mindnek az eredetijét is vinni, tehát nem vagyok előrébb. Van erre valami plugin?Gondolkoztam, hogy mellémásolom a kiadványhoz az összes fájlt és eleve a hirdetések package-ébe dolgozok és akkor mindig minden egy mappában van, de akkor minden mappa felhízik 2+ gb-ra.
-
Syl
nagyúr
válasz
#37796096 #1493 üzenetére
Ugye az elemek határolóinak a színe az adott layer palettán beállított színnel jelenik meg. Ez alapban a layer1-re a világoskék. PM dokumentum megnyitáskor úgy emlékszem (nagyon régen nem nyitottam már meg PMD-t) nem az ID alap layer megnevezését és színét használja.
Magyarán azért piros minden, mert a layer palettán piros szín van beállítva. -
törölt tag
Boldog új évet és sok jól fizető tördelést kívánok minden indesignernek, aki itt is aktív!
Úgy érzem, az év eleji első kérdésemre a válasz nagyon könnyű lesz számotokra.
Tehát: Adott egy könyv, amit tizenegynehány éve tördeltem PM-ben. Most újra kiadnák, de lenne benne itt-ott változtatás (szövegrészek, képek és grafikák is). Mivel annó PM-ben már jól össze lett rakva, így nem akarom újra az egészet az elejéről kezdeni. Ezért kinyitottam a PM-állományt és abban változtatgatok, mentek - természetesen ID-ban.
A kérdésem csupán csak annyi, hogy itt miért piros színnel jelennek meg a határoló keretek (szövegblokk, grafikák stb.) a megszokott cián helyett? Utalhat-e a szín egy későbbi problémára majd? (A próbaoldalak ps-je, pdf-je jónak tűnik.) -
Triggerer
csendes újonc
Kicsit off, de használja valaki az Adobe Comp -ot telefonon?
Most találtam rá, szerintem zseniális... Skiccelni, gyorsvázlatolni pillanatok alatt lehet vele.. -
Polemius
senior tag
válasz
Arpee78 #1488 üzenetére
"Wordben mellékelik a terméknevet és az árat, soronként egy termék, a sorrend azonos a képek név szerinti sorrendjével, nincs beleírva a képnév ezért fontos a sorrend."
Tehát vannak soronként karakterláncaid a termékek adataival, kivéve a képek nevével, viszont sorrendben, így azt is lehet generálni.
Feltételezve, hogy mindig azonos elrendezésű katalógusba kerülnek majd bele szerintem ezen érdemes elindulnod:
Az indesign tud olyat, hogy készítesz egy dokumentumsablont, amelybe XML állományból importálhatod az adatokat az egyes helyekre. Nem triviális ha még nem is hallottál erről a lehetőségről, de ha egyszer összerakod, akkor utána csak az XML-t kell generálnod, és csak importálod a sablonodba. Az XML generáláshoz mondjuk kelleni fog legalább Grep, meg talán valami script is majd.Kérdés, hogy sokáig, sok ilyen munkád lesz-e, megéri-e belefektetned annyi energiát, időt, hogy utánaolvass és összerakd.
-
BalanceR
addikt
Noob kérdés, de mi a legelegánsabb, leggyorsabb megoldás, ha egy oldalon egy hosszú szöveget akarok sorkizártra rakni, de mivel vannak rövid mondatok, némelyik sor gusztustalanul széthúzza...
Hiába játszok a Justify paraméterekkel, nem tudom "szépre" kihozni...
Ha az adott sort balra igazítottra rakom, az nagyon gány? -
BalanceR
addikt
válasz
Arpee78 #1488 üzenetére
Hát én még nagyon láma vagyok IDben, de ha az egyszerűsítés a cél, nem megoldható, hogy az "Exif buherátoroddal" a .Tiff metájába két különböző tagra írja meg az árat, meg a megnevezést
(pl description/owner)?
Így IDben egyszerűen egy képhez két StaticCaptiont kérsz, eltérő karakterstílussal,a két metaadatra és kibekkelted a GREPelést.[ Szerkesztve ]
-
Arpee78
senior tag
válasz
Polemius #1487 üzenetére
Köszi, ez működik.
Leírom az egész feladatot és az általam(Polemius támogatásával) kitalált megoldást. Talán használható másnak is, ill. hátha van további ötlet. Mondjuk egyszerűsíteni nem lenne baj... Egy picit van túl bonyolítva vagy nagyon?
Egy rendszeresen visszatérő munkában van ~70 ruhafotó, ezeket kell egy féloldalas hirdetésbe pakolni körbevágva. A képnév az ahogy a fényképezőgépből kijön (P116002.jpg, stb). Wordben mellékelik a terméknevet és az árat, soronként egy termék, a sorrend azonos a képek név szerinti sorrendjével, nincs beleírva a képnév ezért fontos a sorrend.
1. Körbevágom a képeket. Képszerkesztőben megnyitok egyszerre ~20-at, a quick selection eszközzel kijelölöm a nagyját, általában homogén háttérrel fényképeznek, így ez elég jól használható. De így is gyakran kell javítani rajt, átváltok gyorsmaszkra, majd a radírral kijavítom amit kell. Igyekszem megszokni a gyorsbillentyűket: "w" a quick selection, "q"-val lépek gyorsmaszkba és ki, "e"-vel váltok radírra. Még igazítok a színeken szükség esetén és ha már jó, egy előregyártott action ment egy tif-et, benne a maszk alfa csatornaként. Ha nincs sok javítani való, akkor egy kép pár másodperc alatt megvan.
2. Az előbbi tif képekre ráeresztek egy másik actiont, ami tizedére leveszi a felbontást, cmyk-ra konvertál, az alfa csatorna felhasználásával törli a felesleges képfelületet és pixeleket. A termékfotó egy átlátszó layeren lesz. Az action tif-et ment egy másik könyvtárba, LZW tömörítés, Save transparency, Discard layers beállításokkal. Így a 70 kép összesen 10mb, a 250-400 dpi effektív felbontásuk ellenére.
3. Nyitok egy Excelt, egy oszlopba bemásolom a wordből a termékneveket és árakat. Másik oszlopba a file neveket(total commanderrel teszem vágólapra). Egy harmadik(első) oszlopba kerül egy parancssoros exif buheráló program neve és beállításai. A negyedik mindezeket összefűzi, ezt kicopyzom egy .bat file-ba, amit lefuttatok. Lesz 70 tif, aminek az exifjében a "document title" a terméknév és az ár.
4. A tördelőprogramba behúzom a tif képeket, elrendezem, ha kész kijelölöm az összeset, majd helyi menü--captions--generate static caption. A képek alatt ott lesz a terméknév és ár, szöveg stílusa a caption setupban már meg lett adva, az árakra viszont eltérő stílus kell.
5. Ehhez kell a GREP-es keresés csere. Kis módosítással egy keresés/cserével megoldható az egész, az ár külön sorba kerül és eltérő karakterstílussal.
Ha nem kérnek rajt módosítást, akkor a nagyfelbontású tiff-ek törölhetőek, de nyomdába kerülésig azokat megőrzöm, ha mégis javítani kell egyszerűbb abból kiindulni, bár még sosem kellett ilyet.
-
Polemius
senior tag
válasz
Arpee78 #1485 üzenetére
Hirtelen, több lépésben:
Ez megkeresi neked az első számot:
([0-9]+)(.+)
Erre cserélve sortörést tesz a szám elé és után:
\r$1\r$2
Ha szeretnéd megkülönböztetni őket és más-más stílust tenni rájuk, akkor darabold szét pl úgy, hogy:
\r$1xxx\r$2yyy
Így az xxx és yyy karaktersorozatra keresve rá tudod tenni a kívánt stílust, majd az xxx és yyy-t törölheted üres cserével.
Biztosan meg lehet oldani egyszerűbben és kevesebb lépésben is.
Valamint hasznos, hogy el lehet menteni a keresés/cseréket. -
Arpee78
senior tag
Sziasztok! Egy olyan GREP keresés/cserét szeretnék ami egy szövegben az első numerikus karaktertől a bekezdés végéig kicseréli a karakter stílust. Továbbá az első numerikus karakter elé beszúr egy sortörés karaktert.
Van sok termék, alattuk a megnevezés és az ár. Az árat szeretném külön sorba és eltérő karakter stílussal.
-
Met
nagyúr
-
BalanceR
addikt
Ha egy A4 es trifold brossúrát szeretnék készíteni (nyomtatásra), mi a célszerűbb?
Egy A4es projectet készíteni (2 oldallal), és azt felosztani 3x99mm-es blokkokra vagy eleve 99mm-esre méretezni a projectet (6x99mm) ?[ Szerkesztve ]
-
Hajtás jeleket?
Kikkel dolgoztattok, hogy nem tudnak félbe vagy háromba hajtani egy papírt jel nélkül?
-
Syl
nagyúr
Én a hajtást simán rárajzolom a lapra
Én nagy is vagyok (tudod, "könnyebb átugrani, mint körbeszaladni"
), öreg is (közel az "L"), ám a szakmát favágó módszerrel, saját eszemtől tanultam ki. Soha nem volt senki mellettem aki segített volna. Így még most is sok mindent "nem hatékonyan" végzek, vagy hibásan. Mindezek ellenére több mint 15 éve ebből élek
-
Met
nagyúr
Jól írtad.
Fontot akkor szoktam görbésíteni ha nem túl nagy munka és csak inkább a biztonság kedvéért hogy biztosan ne legyen gond belőle.
UV lakk tényleg nyomda függő, vagy külön file feketével, vagy csak külön oldal valami direkt színnel.
Hajtáshoz a vonalakat mindig a kifutón kívülre teszem, sima fekete vonal.Nem vagyok nagy csak öreg
és ritkán dolgozok nyomdára
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
BalanceR #1469 üzenetére
- Sok éve nem találkoztam már színre bontott PDF-fel. Ma már nem dívik az ilyen.
- A fontbeágyazást tudod szabályozni, de csak nagyon ritkán szokott vele gond lenni. A felülnyomás digitálisnál nem számít, kivéve, ha nem nyomtatandó jeleket (pl. biegelés) teszel a dokumentumba.
- Ezt a nyomdával kell egyeztetned.
- Én csak akkor alakítom görbévé a fontot, ha az első próbálkozásnál a nyomba hibába fut.
- Én a hajtás(vágás)vonalakat overprinttel teszem valami egyedi, elütő pantone színnel - és erről értesítem a nyomdát. -
BalanceR
addikt
Pár kérdés:
-Mi a gyakoribb? hogy kérik a nyomdák gyakrabban a leadott anyagot? Kompozit PDF-ként, vagy színekre bontva?
-Ha kompozit PDF-et adok le, az ID autómatukisan beágyazza az összes fontot? Illetve szintén kompozit pdf esetén kell figyelni a felülnyomásra?
-Ha egy leadott anyag egy bizonyos részén (pl egy képen ) szertnék fényesebb felületet, azt ugya az UVlakk pantone kódjával adom meg, de külön dokumentumban?
-Kompozit PDF esetén szükséges görbévé alakítani a szövegeket?
-A hajtásjeleket a bleeden kívül helyezem el (fekete szaggatott vonal), de mi van, ha ott van mondjuk egy fekete háttér, vagy egyéb képi elem? -
BalanceR
addikt
válasz
Dluinet #1459 üzenetére
Na igen a "Nem kell gyorsnak lenni" kulcsmondat.
Egyébként az Acrobatot mire használjátok leggyakrabban? Mi az, amit nem tud az ID, és Acrobat kell hozzá? (nyomtatott média vonalon)Hamár idő... Egy tapasztaltabb ID User mennyi idő alatt dob össze a nulláról ,mondjuk egy három oldalas Leafletet (Trifold A4 / 6 page) nyomdakészre, ha mondjuk nincs sok megkötés, elég jól el van látva "Nyersanyaggal", a színek, typo, struktúra, rá van bízva, de mondjuk "sürgős"?
-
Syl
nagyúr
válasz
BalanceR #1458 üzenetére
>mindenhol elvárás az "AI magas szintű ismerete"
Ez a munka jellegétől függ. Ahol nagyban megy például a logógyártás, ott inkább az Illu a követelmény.
Én leginkább könyvek, újságok, szórólapok terén ügyködöm, a munkám 90%-ka ID, a maradék megoszlik PS és Illu között.>nyomtatásban sem mutatható ki különbség egy kellően nagy bitmap alapú, és egy vektoros ábra között...
Ez ismét csak az "attól függ" kategória. Például egy több méteres molinón már nagyon látszik a különbség. De akkor is szembetűnő, ha pl. egy reklámújságba bekerülő apró betűs szöveg nem ID-ben "betűkkel van írva", hanem az ügyfél küldte jpg/tif-ben.
Szóval minden relatív.
Annyi biztos, hogy nem baj, ha megtanulod az Illut. Ártani nem fog ártani.
Persze dekoroshoz nem kell jelentkezni Illustrator tudással -
BalanceR
addikt
Köszi. Pont így látom én is a dolgot...
Csak most tapogatózom esetleges munkalehetőségek kapcsán, és mindenhol elvárás az "AI magas szintű ismerete", de akkor nem csak szerintem túl nagy a hype körülötte... Az ID és a PS elég jól lefedi azt amit az AI tud, persze lesz olyan dolog, amit csak AI-ban fogok tudni kivitelezni, de nem kell olyan mélységekig belemennem, hacsak nem vektor alapú ábrázolás a cél molinóhoz...
Erre voltam kíváncsi, hogy a gyakorlatban van-e jelentős haszna, mennyire menjek mélyebbre... Ezek szerint egy 10es skálán egy 3-as 5-ös szint AI már bőven elég...
És akkor a gyakorlat is azt mutatja, hogy nyomtatásban sem mutatható ki különbség egy kellően nagy bitmap alapú, és egy vektoros ábra között... -
Syl
nagyúr
válasz
BalanceR #1456 üzenetére
Én nagyon ritkán használom az Illustratort (éppen ezért is, elég béna vagyok vele). Amit csak lehet, megrajzolok ID-ben. Amit meg nem, akkor bénázok Illuban.
Ha egy ábrából kapok vektoros és raszteres verziót is, nyilván a vektorost fogom használni.
Azonban ha olyan jellegű a munka, hogy nagyítani kell, és csak jpg/png áll rendelkezésre, akkor meg kell rajzolni / szerkeszteni. (és itt is, ha lehet, akkor ID-ben, ha nem, akkor Illu-ban) -
BalanceR
addikt
Egy kicsit hülye kérdés, nem is feltétlenül topicautentikus, de Illustratort ti mennyit használtok?
ID mellé szinte kötelező az AI ismerete, használata, de én néhány kirívó eseten kívül nem látom előnyét ( Pl, ha egy cégnek nincs vektorosan meg a logója, és óriási méretben kellene)
Van jelentősége pl egy A1 es poszter esetében, hogy a rajtalévő céglogó, vagy ikon nem vektoros, hanem highres PNG, vagy egyéb raszteres formárumban lett bepakolva a kész PDFbe?
PL,ha van egy 300dpis raszteres logóm 5000x5000es méretben, meg ugyanaz a logó Vektorosan is, a nyomtatáskor full mindegy melyiket használtam IDben nem? Ha elég nagy a felbontás, ugyan az a szintér, lesz eltérés egy bitmap megy egy vektoros logó között nyomtatáskor?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kicsit amatőr kérdés, még nem csináltam ilyet.
Egy teljes oldalas reklámon dolgok, ami egy magazinba fog kerülni, a jobb oldalra. Az ügyfél átküldte a nyomda igényeit, amiben többek közt ez áll:
"Digital full page ads should be built on a grid that is 8.5” x 11.125” which includes the bleed. 8.375” x 10.875” is the trim size should you want to place crop marks."
Jól gondolom, hogy azért van így, mert a lap belső oldalára nem kell bleed?
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
BalanceR #1447 üzenetére
OKJ tananyagot nem ismerem, de kétlem, hogy használható tudást adna.
>Offszetet, flexót még nem láttam élőben, de szerintem meglepetés nem nagyon fog érni a témában
Óóóó, dehogynem
Ez a "fotóztam meg retusáltam, ezért a nyomdai technika nem lep meg" kb olyan kijelentés, mint hogy már vezettem trabantot, ezért én indulhatok az Indi500-on
Az Indesignban végzett munka nagyrészt a tipográfiáról szól, az oldalkép összhangjáról, az ízléses elrendezésről és nem utolsó sorban a több száz éves nyomdai szabványok betartásáról.>Érdemes belevágni, ha érdekel a téma?
Persze. Ha az ember jó benne, akkor szépen meg lehet belőle élni. Plusz maradandót is tudsz alkotni.
Én például azt szoktam mondani, hogy soha nem dolgozom. Mivel szeretem a tördelést, ezért nem számít munkának a munka. :-) Tudod, csinálj olyat amit szeretsz és soha nem kell dolgoznod.>Mennyire hígul a szakma
Ajjaj!
Az elmúlt tíz év MS Word (és nem ritkán PowerPoint!!!) alaposan tönkretette ezt a piacot. Minden második titkárnő tördelőnek képzeli magát...
"Kész anyagot küldök" - hallottam már milliószor. Aztán jött egy word fájl, ami kb arra volt jó, hogy kinyomtassam és nulláról megcsináljam Indesign-ban. Még a szöveget sem copyztam át, mert a tabulálást 101%-ban szóközökkel oldják meg... -
BalanceR
addikt
Persze, holtig tanul az ember, nem is arra gondoltam, hogy két hónap alatt PRO leszek, de egy, másfél év kis napi adagokban szerintem többet ér mint egy sz#©ros OKJ, amiért legombolnak 100K-t, és annyi tartalom van mögötte, ami egy A4esre ráfér...
Az alapok megvannak, fotózom, retusálok, rengeteg minilabbal (DKS, Noritsu, Agfa, Hp, Epson...) is dolgoztam, vegyszeressel, digivel is, persze a nyomdai folyamatok teljesen mások, mint a fotónyomtatás,Offszetet, flexót még nem láttam élőben, de szerintem meglepetés nem nagyon fog érni a témában, bár ez a "némelyik nyomda így kéri, a másiknak meg úgyajó különben elcsúsznak a színek, meg sz@#$rul vágják" effektus már most bosszant.
A lynda-t ismerem, és köszi a tippet, megnézem "Ott"Az "ebből élés" alatt arra gondoltam,hogy kisebb marketing/pr cégnél elhelyezkedni vele,(Nem ID only természetesen) először csapatban, majd önállóan...
Látom, te nem ma kezdted (PM, Quark)... Elég átfogó képed lehet a témáról....
Vélemény?
Érdemes belevágni, ha érdekel a téma?
- Vagy nagyon telített a piac?
Mennyire hígul a szakma mert azt veszem észre egyre többen ugranak bele felületes tudással, aztán megy a vakarózás.... -
Syl
nagyúr
válasz
BalanceR #1444 üzenetére
Ha ebből akarsz megélni, akkor mindenképpen a nyomdai alapokkal kezdj! CMYK nyomás (még akkor is ha csak digitális gépen fogsz nyomtatni), dpi, soregyen, felülnyomás, direkt szín... csak egy pár kifejezés ami így elsőre eszembe jut.
Amikor ezeken túl vagy, akkor ess neki az ID-nek. Keress "tudod hol" a "lynda.com Indesign" szavakra. Ezek nagyon jó minőségű angol nyelvű oktatóanyagok.
És amikor már érzed magadban az erőt, keresd David Blatner és Nigel Franch oktatóvideóit.Én több mint tíz éve ID-ből élek (előtte volt Page Maker, QuarkXPress, Ventura, meg korrekt nyomdai ismerkedés, film előhívás, nyomólemez szerelés stb.) és még most is tanulok újat.
Szóval ilyen napi fél-egy óra fészbúkcset mellett el fog tartani vagy húsz évig mire kikupálod magad -
BalanceR
addikt
Sziasztok!
A programról valami átfogó , magyar nyelvű ingyenes leírást az alapoktól tudna valaki linkelni?
Esetleg valami részletes videotutorial? (ez lehet angol is)
Eddig nemigazán foglalkoztatott a téma, egyszerűbb flyereket PSben raktam össze, de kell valami komplexebb...
Előre is köszi! -
Syl
nagyúr
Azért biztos-ami-tuti alapon az anyag mellé írd oda, hogy a hajtás overprintben pantone színnel jelölve. Mert én egyszer jártam úgy, hogy az agyas gépmester majdnem kinyomta CMYK-ban a pantone színt...
Máskor másik nyomda meg szépen kinyomtatta ahogy kell, csak éppen nem a megjelölt helyen hajtották. És nem értették miért nem akarjuk kifizetni
-
rii
nagyúr
válasz
FatMonster #1434 üzenetére
lassan megy nyomdába, aztán most agyalok, hogy
a.) a vágáson kívül Registration "színnel"
b.) vagy mondjuk egy külön Spot színnel, és végig az anyagban?kell jelölni a hajtást?
-
rii
nagyúr
válasz
FatMonster #1434 üzenetére
nagyon köszönöm!
-
rii
nagyúr
használ valaki magic mouse-t ID-ben?
melóhelyen az van, és nagyon zavaró, hogy haa középső ujjam picit is hozzáér az egérhez, egyből elkezdt scrollozni ..
behoztam a mighty mouse-omat, de az meg nem akar már mukodninem használ valaki valamilyen külső programot, hogy a magic mouse-n korlátozza a touch rész méretét?
-
rii
nagyúr
válasz
FatMonster #1431 üzenetére
köszönöm!
az ilyet hogy kell nyomdábaadni?
két oldalas A4-es lap?
és kimérem a 97, 100 100 mm-t, hátlapon meg a 100 100 97 mm-t, vágójelekkel jelzem a hajtást? -
rii
nagyúr
sziasztok
hogy hívják azt a doksi formtáumot, ami nem LA4 hanem egy A4-es lapon van 3 db LA4-es méretű egymás mellett ....
297 x 210 - "99" + "99" + "99" x 210 (és itt a 99 mm-ek hogy módosulnak a hajtás miatt)
-
rii
nagyúr
sziasztok
ha ID-ben egy texbon bekapcsolom az Optical Margin Alignement-et, és egy idézőjel nagyon zavaróan lóg ki - félő hogy az ügyfélnek nem tetszik, akkor azt az egyet hogy lehetne visszatolni egy kicsit?
most egy Text Wrap-os külön elemmel toltam visszább, de biztos van valami elegnásabb megoldás is ... ha folyatott szöveg, akkor gondolom a Paragraph palettán hiába is próbálkoznék ...
-
Met
nagyúr
válasz
marilllyo #1419 üzenetére
Egy 3 oldalas pdf.
Az első stanc+grafika kell a megrendelőnek és a nyomda is látja hogy milyennek kellene lennie a végterméknek.
A második oldal a kifutós grafikával a gyártáshoz kell.
A harmadik csak stancos oldal a nyomdának kell hogy lássa melyik stanc szerszámra készült a grafika.Küldtem e-mail-ben egy nyomdai grafikát.
[ Szerkesztve ]
-
marilllyo
veterán
Sziasztok!
Mappát kéne csinálnom. Stanc-ot azt gondolom a nyomdától kell kérnem. Találtam párat a neten is. Ezeket, hogy illesztem a dokumentumra vagy pontosan mi a teendő vele? Van pár nyomdai mappa munka itt és ahogy nézem acrobat-ban a "kimeneti előképnél" külön van a stanc. Ezt, hogyan kell megoldani?
Köszönöm.
-
pufancska
tag
Helló, lehetséges megtudni valahogy egy PDF-ről hogy miben volt készítve. (Kaptam egyet és szerintem ID-ben szerkesztették, de nem vagyok benne biztos, és valahogyan ki szeretném deríteni). Van rá megoldás
-
törölt tag
válasz
Polemius #1403 üzenetére
Ilyen kézirat jött, amit "vártunk".
A 60 oldalas, helytörténeti word doksiban ~1600 dupla szóközt talált az InD, aminek a fele nemtörő volt. (Nem tudom, hogyan rakhatta bele az elkövető a nemtörőket párosítva a normál szóközzel.)
A szövegben folyamatosan használta az alap formázásokat egymás utánjában, illetve azok kombinációjában (regular, dőlt, kövér, dőlt-kövér, aláhúzott szavak, folyamatos nagybetűs nevek dőlttel stb...). Talán a kapitálist is bevetette volna, ha ismerné...
Ilyenkor mit csináljon a (kezét-lábát) tördelő? A formázásaihoz ragaszkodik a szerző. Az aláhúzásokról viszont sikerült lebeszélnem. De így is nagyon széteső az oldalak szöveges összképe. Szerencse, hogy nem irodalmi mű...![ Szerkesztve ]
-
Polemius
senior tag
válasz
#37796096 #1402 üzenetére
Na meg érdemes bekapcsolni, hogy a rejtett karakterek is látszódjanak (szóköz, tab, nemtörő szóköz, stb). Mert bosszantó tud lenni amikor a doc-ból jön a szöveggel pár extra megoldás. Legjobb, amikor a szerző lelkesen nekiáll formázgatni a szöveget, jobb esetben szóközökkel tabulátorral, rosszabb esetben minden mást is bevet, aztán győzd kiszedni közüle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Hobby elektronika
- Politika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen okostelefont vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen házat vegyek?
- Gaming notebook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...