Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- OLED monitor topic
- Milyen egeret válasszak?
- Apple asztali gépek
- Videós, mozgóképes topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
mibog
tag
válasz
Dexter68 #399 üzenetére
ezt tanusíthatom
de bármelyiket használod, úgyis szótáraznod kell. ha angollal dolgozol, azért szótárazol hogy megértsd magyarul és rájöjj dolgokra, ha magyart használsz azért szótárazol hogy az angol nyelven dolgozók felfedezéseit, segítségeit, magyarázatait megértsd. márpedig anélkül sokkal nehezebb...
én magyart használok és nem biztos hogy jól jártam, bár a legelején picit mintha könnyebb lett volna elkezdeni használni -
davidboy
csendes tag
Üdv!
Bármilyen verzióju Indesign-hoz szertnék magyarosítást letölteni. Tudnátok segíteni? Előre is kössz!
-
sanyixXx
senior tag
sziasztok!
hogy juthatok adobe distillerhez? vagy inkább hol?
köszi
-
Dexter68
addikt
Egyébként kérdezd a nyomdát is bátran, mert újabban nagyon segítőkészek, mert rájöttek, hogy nekik is érdekük, hogy jól nyomják ki az anyagot, akármilyen kezdő is csinálta. 10 éve még simán vállat vonogattak (tisztelet a kivételnek) mondván, hogy „tehetek én róla? így kaptuk” és kinyomták 10 000 példányban.
-
Dexter68
addikt
Igen, ez részben hitkérdés, részben meg nyomdától függ. Azok a nyomdák, amelyikekkel én dolgozom, inkább a disztillált pdf-et szeretik. Sőt van olyan anyagom, amit exportáltan adtam le és rettenetesen el lett qrva. (azok az objektumok, amiken vetett árnyék volt, randa fekete kockába kerültek)
-
Syl
nagyúr
Minek ezt így bonyolítani? Ctrl+E, 'press quality' - oszt jónapot.
Évek óta így küldöm a heti reklámújság anyagát a nyomdába és még soha nem volt vele gond. -
mibog
tag
válasz
Dexter68 #385 üzenetére
ez a nők osztályrésze
én is pakolok eleget
egyébként amit írtál az csaknem teljesen kínai nekem, de előveszem a google-t.
mit jelent 1 magyarázó szóban az hogy distiller meg hogy post script ?
ha valamit megsejtenék belőle könnyebb lenne utánajárnom... egyenlőre a google találatok is csak valami homályos szakszövegek...
distiller= szeszfőzde, pálinkafőzde.... ez így nem sokat mond
post script= írás után....
ájáj nagyon az alapoktól kéne egy rendszerezés a fejemben... egy kis pakolás -
Dexter68
addikt
Print quality joboptions-t kell beállítani... illetve a lossless is jó, ha extra minőségre vágysz.
Úgy célszerű csinálni, hogy telepítesz egy ps nyomtatódrivert (pl. Scitex VIP2), printelsz fájlba, majd a ps-t belehúzod a distillerbe. Ez a megoldás tuti. Ha exportálsz, akkor gond lehet, de mindenképp beszélj a nyomdával.
A legnagyobb rigolya egyébként az, hogy nem szeretnek ps-t, pdf-et írni(már arra gondoltam, hogy ez az állandó csomagolás ilyen női dolog... a nejem is állandóan pakol
)
-
-
mibog
tag
meg is találtam, a könyv legördülő menüjében "könyv, csomag nyomtatásra" néven.. majd kipróbálom.
viszont a harmadik befűzött részt nem akarja a második rész végétől számolni hiába frissítgetem a számozást.. csak az első rész végétől számolja
így:
első rész: 1-23
második rész: 24-43
harmadik rész: 24-43 -
mibog
tag
úgy segítenék..
csak sajnos nem tudom.viszont kérdésem mindig van...
előbb könyvtárat (book)
hozok létre aztán hozzáadom az újabb és újabb részeket.
és amikor csomagolom: mindent egyben egyszerre, könyvtár alapján nem lehet csomagolni?
hogy marad meg a könyvtár összefűzöttsége a csomagolás után? -
Dexter68
addikt
Asszem megőrülök.
Eddig nálam a ps írás úgy ment, hogy Ctrl+P, beállítottam, amit akartam, oké, megkérdezte, hogy hova és milyen néven...
Most meg ezután elkezdi flattenelni a doksit, és utána nem hozza létre az előre megbeszélt ps-t, hanem megint rákérdez a nevére.
Mint régen a quark.
És már láttam ilyet, csak nem tudom, mi volt a megoldás.Nem tudja valakiiiii?
[ ID CS3 5.0.3]
-
mibog
tag
válasz
Dexter68 #375 üzenetére
legközelebb kipróbálom
köszi!
most újabb kérdésem van
készítek egy folytonossá tehető háttérképet (a gimp-ben. ) szeretném ismétlődő háttérnek betenni az indesign-ben egy oldalra, vagy mondjuk egy objektumba. hogy kezdjek hozzá?
kitöltésként kezeli az ilyesmit? vagy sokszorozásként?
rám szólhattok ha már elég legyen a kérdésekből[ Szerkesztve ]
-
mibog
tag
-
mibog
tag
igen, az első részhez csináltam book-ot, és package-t. hozzácsatoltam egy másodikat, ami folyyamatban van. és most hibás egy csomó színminta, és 3 nem is engedi magát kitörölni, ha megpróbálom hibát jelent és leáll
pedig a második fájlban meg tudtam nyitni ugyanazokat a színeket de átmenteni nem hagyja... agyhalál.
-
mibog
tag
indesign cs3-at használok.
bajban vagyok!
készítek egy nagy és hosszú katalógust. azt terveztem hogy több részből fűzöm össze.
színmintát egy másik dokumentumból mentettem át,
amikor az első rész elkészült, "csomagoltam",és a színmintául szolgáló dokumentumot töröltem. azóta nem tudom megnyitni a dokut. és ha mégis sikerül, akkor az átvett színek helyett valami világosszürke jelenik meg...
én ezt nem értem.. a színmintát is be kellett csomagolnia nem? -
Syl
nagyúr
Ugye jól sejtem, hogy ilyet InDesignban nem lehet megcsinálni? Mármint hogy a szöveg szöveg maradjon.
-
Dexter68
addikt
Ismét Halat ajánlom, illetve a Szoftverponthu videóit. Meg persze gyere át az Illustrator topciba.
-
mibog
tag
válasz
Dexter68 #355 üzenetére
igen igazad van
csak azért hasonlítom a corelt az indesignhez mert tavaly ilyenkor egy 84 oldalas katalógust szerkesztettem vele, jobb híján mert még a főnökömék nem invesztáltak adobe programokba, meg mert tavaly még azt sem tudtam mi az az indesignegy kérdés:
van esetleg valakinek valamilyen alapozó illustrator tananyag online ?[ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
Az Indesignt nem érdemes a Corelhez hasonlítani, mert nem arra való. Az Indesign egy kiadványszerkesztő program vektorgrafikus funkciókkal, Corelke viszont egy vektorgrafikus program kiadványszerkesztő funkciókkal.
Olyan, mintha a biciklit akarnád összehasonlítani a gáztűzhellyel... mondjuk. Az, hogy melyik a jó, attól függ, hogy mit akarsz csinálni.
Illustrator vs. Corel: amit illuban nem tudsz megcsinálni, azt nem az illu. nem tudja, hanem Te nem tudod, hogy illu-ban hogy kell. Ebbe én is beleszaladok sokszor. Corelen „nőttem fel”, az 1.2-essel kezdtem, és sokszor bosszankodtam, hogy az illustrator miért nem tudja ezt vagy azt... aztán rájöttem, hogy némileg másképp működik és tudja.
Nyomdai előkészítésnél meg sokba tud kerülni, ha egy program képtelen pontosan bontani egy színt.
-
mibog
tag
válasz
Dexter68 #352 üzenetére
meg tudom erősíteni hogy:
az exportálás abszolút nem megy
a színek szinte mindig helytelenek
a betűfontokra szinte sose emlékszik, van olyan hogy a times New romant is valami barra-izére akarja lecserélni mert úgy döntött hogy ahhoz hasonlít, de a times-t nem találja meg
ez vicces így leírva, viszont naponta átélni x3-ban...
szóval van nyűg vele valóban. viszont egy formát kigondolok vele és hipphopp meg is lehet valósítani. a méretbeállítások annyira egyszerűen létrehozhatók, a kompozíció olyan könnyen változtatható, alakítható, szabadon bármelyik elemhez bármilyen állapotban hozzáférek.. illustrator vs corel...Ha az indesign-t is össze lehet hasonlítani a corellel, hát nyomtatványtervezésre nagyon kifinomult az indesign, amit sikerül benne elérnem abban tényleg örömemet lelem,viszont visszatekintve a corel a nyomtatványszerkesztésben olyan messze van az indesign-től, mint a windows paint-ja a photoshop-hoz képest
-
Syl
nagyúr
Nem kell elölről kezdeni, de érdemes átállni az Illustratorra. Nemcsak jobb a Coreltől, de 100%-ban együttműködik az InDesignnal. Pl. az ID-be be tudod illeszteni az AI (adobe illustrator) állományt, sőt, az Illuból simán, drag&drop módszerrel áthúzhatsz bármit!
A Corelből exportálgatni kell, amit nagyon nem tud. Egy sima cmyk tiff nem jön neki össze! -
Dexter68
addikt
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egy csomó dolgot nagyon kényelmes volt Corelben csinálni, és lehet, hogy már javítottak a rengeteg bosszantó pontatlanságot, de én már elpártoltam.
(Most kipróbáltam: X3 még mindig képtelen gradientet valódi gradientként exportálni .eps-be és az importot is elb*ssza.) -
Dexter68
addikt
-
-
Syl
nagyúr
Ezért célszerű a corlet gyorsan elfelejteni
és az illustratort mihamarább megtanulni. Nem könnyű (a "tanfolyam a könyvben" nagy segítség) de nagyon hálás. Főleg ha a munkádat az InDesign/Illustrator/PhotoShop trióra építed. Már pedig mi másra lehetne építeni?
szerk.: Ha nekem most valaki a Quakkal jön, lelövöm![ Szerkesztve ]
-
mibog
tag
válasz
Dexter68 #343 üzenetére
igen igen, már olvasgatom, pont ma olvastam vissza a topicban, és figyeltem fel a linkre
amikor én dicsérni fogom az indesignt, akkor kb fogom is tudni használni
most még nehéz, mert corelre szokott agyam van. corelben megszokott billentyűkódokat próbálok néha használni indesignban és viszont fordítva, az eredmény pedig sok bosszankodás és pironkodás
nem beszélve arról hogy corelből vektorgrafikus képek indesignba való hurcolása micsoda bosszankodással jár, (nekem aki nem tudja hogy hogy kell)Dexter68,köszönöm a segítséged
-
Dexter68
addikt
Soxor gondolkodik helyetted: Érdemes végigolvasni Hal blogjának ide vonatkozó részét. Meg persze a többit is.
-
mibog
tag
azt gondoltam az indesign majd gondolkodik helyettem na de sebaj
egyébként felraktam a gimp programot, és a photoshoppal használtam. van esetleg valakinek tapasztalata a két program együttes használatával?
mármint hogy nyomdába kerülő anyagra lehet-e gimp programot szabadítani?
vagy ezt most rossz topicba írtam... de az indesign elválaszthatatlan a photoshoptól úgyis, annak aki ezzel dolgozik.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Én gyalog módszerrel szoktam megoldani a borítót:
Fogom a füzet vágott méretét, megduplázom és hozzáadom a gerincvastagságot. Ez lesz az oldalméret (Plusz persze a kifutó, de az ugye nem számít bele). Például ha a füzet 1 cm vastag A5-ös, akkor a borító oldalmérete: (148,5+10+148,5)x210 mm. -
Dexter68
addikt
Hát az attól függ... Igazán a nyomdát kéne megkérdezni, hogy hogyan is szeretné. Általában a borítót külön kezeljük, pláne, ha gerince is van. Külön dokumentumként, külön mérettel. Ha vastagabb a füzet, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a papír vastagsága miatt vagy a belívek lesznek kisebbre vágva, vagy a borítót kell nagyobbra venni.
Biztos nagyon kezdő vagy, de sztem senki sem született úgy, hogy rögtönn profi dtp-s és már a bölcsiben 64 oldalas kilövéseket csinált fejben
-
mibog
tag
válasz
sanyixXx #337 üzenetére
Sziasztok ismét!
én is tankönyvből tanultam, corel-es alapokkal.
még elég bizonytalan vagyok főleg a nyomdai előkészítéssel.a konkrét problémám hozott ide:
a4-es a katalógus, tűzött kiadás(nem kötés csak kapocs)
nem tudom beállítani a BORÍTÓJÁNAK dokumentumát...nem mindenütt kell vágóélet hagyni ha jól sejtem, mert tulajdonképp az egy A3-as lap félbehajtva... így is kéne kezelnem?
mi az hogy legal- fél és hogy letter - fél?
csak méretben különbözik ez a két alap dokumentumbeállítás vagy esetleg másban is?nagyon kezdő vagyok?
-
sanyixXx
senior tag
hali
nincs valakinek egy indesign cs3 tanfolyam a könyvben könyve kölcsön? meg kéne tanulnom használni ezt a csodát, de a neten összeszedetten nem találtam olyat, ami a nulláról építené fel a dolgot.
a haldesign is fasza, de az is feltételez némi előképzettséget.plz help
-
rii
nagyúr
palettás móccer':
Hal aszongya, hogy a CONTROL palettán ugye kezdôik 6 kis beviteli mezôvelX - W - sW
Y - W - sHha és ebbe az sW, és sH-ba akár mm-t (meg persze %-ot is) is tudsz beírni, az már viszi a tartalmat+képdobozkeretet is ...
sajna nekem a bill.-es megoldás jü csak :-/
-
rii
nagyúr
na egy újjabb gyöngyszem ))))-:
ha egy szövegdoboz nem top, meg nem is center, hanem BOTTOM-ra van téve, és nyomok, egy Opt-Cmd-C (ALT-CTRL-C) /// FITTING///, akkor miért nem a szövegdoboz tetje jön le a szöveg tetjéhtz, miért a szöveget viszi fel olyan magasra, ahol a szövegdoboz kezdôdik?
nem hiába pakoltam lentre a szöveget, annak ott kell lennie ))))-:
és persze az OBJECT/FITTNG/Fitting options-ban ezt nem lehet visszaállítani ... :-/
-
rii
nagyúr
ID CS3-ban hogy lehet megcsinálni, hogy a
ALT-CTRL ,
ALT-CTRL .ne a FRAME-t csökkentse csak, hanem a FRAME-t, ls a CONTENT.et is.
mert most csak a képnek a képdobozát húzza összébb ....
-
rendgazke
csendes tag
Nem kreatív munka, de hátha érdekel valakit.
kérdések, válaszok: csak mail.
-
Syl
nagyúr
Gyerekek! Valaki magyarázza el, mert kezdek meghibbanni!
InDesignCS3
kép
Adott két kép, rajtuk egyformán 5 mm text wrap. Ám a beillesztett 5x5 mm-es sárga négyzet alapján látszik, hogy nem stimmel a text wrap!!!
A segédvonalnál is elmászik kicsit, tehát a két képnél hiába van egyformán 5 mm-re állítva, nem egyforma.
Arról már ne is beszéljünk, hogy az ilyen (text wrap-os) kép totál szétcseszi a szövegben a soregyent (bekapcsolt align to baseline mellett)!!!
Időnként kezdem azt érezni, nagyon rossz vásár volt ez a szoftver... -
rii
nagyúr
válasz
Dexter68 #310 üzenetére
nem fogod elhinni
a LINE TOOL-t kellett 0-ra venni, (bár nem is volt ott semmi érték, de 0 beír, majd enter. és minden OK)
mert feltűntr, hogyha túl aránytalan tégalapot csinálok, kb 1:20 arányban, akkor az olyan képet ad, mintha egy LINE-t húznék, és A-val, Direct Selection Tool-al, a fehér nyíllal ráklikkelnék.
-
rii
nagyúr
fehér nyíllal, taralom kijelölése a nagyobb téglalap
objelktum _ V kijelöléssel emg a belsô téglalapstroknál meg eltûnik
0-s stroke-val nem történik semmi
CTRL-B hiába nyomkodok
Rectangle Frame Tool-nál nincs ilyen
ExeDropper tool-al sem tudom eltüntetni ezt, hogy egy ép téglalapról vennék mintát
szövegkörbefuttatás nincs.
[ Szerkesztve ]
-
rii
nagyúr
hello
sima téglalapot rajzolo (rectangle tool) akkor keletkezik egy speckó átlátszó kerete a doboznak, ami kívül esik magán a elem területén.
nem stroke
nem text wrapa rectangle frame tool-nál nem jelenik meg ilyen
ha egy jó téglalapról akarok mintát venni az I-vel, akkor sem tûnik el ez a speckó keret.
és akármekkora stroke-t adok neki, akér 0.2 pt--s is, ez a kb 1 pt-s ál-stroke eltûnik
mi a retek ez? (-:
vagyis ;-([ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
Sztem azért nem, mert a pdf sorrendje tök mindegy, ha a gépmester manuálisan teszi a lemezeket a nyomdagépbe és ha változtatsz a nyomási sorrenden ahhoz képest, ahogy mondjuk egy hatwerkes gép be van állva, akkor fognak szeretni a gépmosásért
(persze azért időnként elkerülhetetlen)
-
delta9
senior tag
mondjuk ink manager - trapping-nél meg tudod határozni, hogy melyik szín melyik verken menjen, csak egyeztetni kell a nyomdával. csak azt nem értem, hogy szeparált ps vagy pdf íráskor miért nem abban a sorrendben mutatja az oldalakat, mint ahogy a trappinget beállítom.
'The trapping sequence (also called the trapping order) matches the order in which inks are printed at the press, but it doesn’t match the order in which separations are produced at the output device.'
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mesterséges intelligencia topik
- Apple Music
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Egy döntés története, avagy az S24 FE Pro és kontra érvei!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Elektromos cigaretta 🔞
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szólánc.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...