Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: nevet váltanak a gyorsabb WD SSD-k
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- HTPC (házimozi PC) topik
- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
rii
nagyúr
sziasztok
kicsit off, de nem tudom hol lenne ez a kérdés on-topik
a névjegykártyák hány gr-osak lehetnek?
120?
140? -
Mi a F***!?
InDesign How-To: Create Animated Holiday Lights (Video Tutorial)
Tényleg minden baromságot beleraknak ebbe a programba... Csak éppen az értelmes fejlesztéseket hagyják el... -
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Azért lehetne gyorsabb.
Nekem egy reklámújságba belekerül minimum 1,5-2GB kép, ha nem 4GB. Ott már jelentősen lassul még a generált előnézeti képekkel is. -
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nem tört, legális. És ugyanez a verzió Catalinán simán ment.
-
-
Rendes számítógépen próbáltad már?
Az Indesign tapasztalataim szerint évről évre szarabbul fut. Már gyakorlatilag mindent IS lehet benne csinálni, amit aztán meg is lehet animálni vagy mehet egyből a webszerverre, mert működő weboldal... rámentek a mennyiségre a minőség rovására. -
Nem tudom, hogy az Adobe kefélte el az Indesign-t, vagy az Apple a Big Sur-t, de iszonyat sokat strandlabdázik!
Friss telepítésű Big Sur, Indesign, 32 GB RAM és sokkal nyögvenyelősebb, mint előzőleg 8 gigás Catalinán...
-
BonFire
veterán
válasz
anubys1984
üzenetére
De hát ez egy ingyenes font. Sok helyről letöltheted. Az ingyenes Type Light-tal meg beleszerkeszted a hungarumlautot. Kicsit macerás, de csak egyszer kell megcsinálni. Van is róla magyar nyelvű tutorial.
-
anubys1984
aktív tag
-
válasz
anubys1984
üzenetére
Itt elég sok magyar ékezethelyes, ingyenes font található: font squirrel
szerk.
Tulajdonképpen melyik az a font? -
anubys1984
aktív tag
Köszönöm, sajnos egyik megoldás sem működött.
A hiba valószínűleg abból ered, hogy windows alatt nem mutat file-méretet, így semmi nem hajlandó kezelni.
Újból letölteni sikerült ugyan, de nem magyarított, ahhoz meg nem értek, hogy nekilássak rendes "Ő", "Ű" betűket gyártani hozzá.
Azt hiszem, jobb megoldás nem lévén megpróbálom ezt most mac-en megoldani.
De még egyszer nagyon köszönöm az igyekezetet.
-
válasz
anubys1984
üzenetére
Ha nem megy a font telepítése, próbáld meg közvetlenül az Indesign font mappájába másolni. Én így használom Mac-en a Type-1 betűket.
-
Met
nagyúr
válasz
anubys1984
üzenetére
Próbáld meg az amp font viewer-el telepíteni
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
anubys1984
üzenetére
Biztos megvan az a betű a neten más forrásból. Próbáld letölteni és azt telepíteni PC-re.
-
anubys1984
aktív tag
Nem biztos, hogy jó helyre írok, de nem találtam direkt fontoknak szentelt topikot.
Van egy könyv, ami régebben mac-en lett tördelve, most pc-n kellene megnyitnom. Minden font megvan hozzá, de valamiért pc-n az egyiket nem érzékeli. Folyamatosan 0 kb-osnak mutatja, mac-en 25 kb. Ha betömörítem, 22 kb a file, pc-n kitömörítve ismét 0.
Mit tudnék ezzel kezdeni, hogy tudjam pc-re telepíteni az adott fontot? -
-
-
Komi28
senior tag
Kezdő vagyok még az ingdesignben

Meglévő szövegben szeretnék egyszerre több nevet-szavakat átszinezni.
Keresendő szöveghez beírni nem egyet hanem 3-4-t(Kovács, Simon, Jakab, Kocsis) és az erre változtatni-hoz is beírnám ugyanezeket és egyszerre változtaja-szinezi a szöveget.
Ezt a beállítást szeretném elmenteni mert úgy tűnik nem ez lesz a végleges szöveg.
Így érthető?
Ja vagy mivel lehetne a neveket elválasztani, hogy megcsinálja? Egyesével megy de szóközzel, vesszővel már nem csinálja meg. -
-
Készítesz egy character style-t a kívánt paraméterekkel (ez esetben piros szín). Utána a szövegben használt paragraph style-ba felviszed grep style-ként (apply style: piros to text: Kovács). Figyelem! A grep-be beírt kritérium (Kovács) kis-nagybetű érzékeny!
Persze ha már meglévő szövegben akarsz babrálni, akkor sima find/replace.
-
Komi28
senior tag
Sziasztok!
Olyat miként lehetne megcsinálni, hogy a szövegben lévő pl. nevet(Kovács) átszinezze feketéről pl. zöldre? Mindezt automatikusan az összeset ami benne van. Köszi -
válasz
Polemius
üzenetére
Már szinte az összes áttetszőséget kipróbáltam. Alá raktam színes mezőt, fölé raktam. Amikor végre olyan volt amilyennek elképzeltem, akkor meg nyomtatásban elveszett. A csoportosítással meg az a gondom, hogy a szöveg változik, tehát csúszik. Szerencsére nem napi igény, így kézimunkával oldom meg. Csak gondoltam hátha valaki tud egyszerű blending módot rá.
-
-
Pontosan. A téglalap az nem nyomtatandó. Csak a rá kerülő text színe változzon. Mondjuk egyik téglalapon pirosak legyenek a betűk, a másikon barnák stb. Mert ugye babra munka kézzel változtatni a szövegben az adott karakterek színét. Még babrább, hogy a szöveg (hossza) változik. Mert ugye nem adott karaktereket kell átszíneznem, hanem adott helyre kerülő betűket.
Basszus, még megfogalmazni sem tudom a problémámat
-
-
Vajon van arra lehetőség, hogy nagy mennyiségű szövegben (vagy sokcellás táblázatban), nem egymást követő részeken, egyszerűen átszínezzem a szöveg megjelenését? Tehát nem a karaktereket akarom színezni, az mindenhol marad fekete. Csak bizonyos helyekre tennék a szövegre valami átlátszó elemet (a képen rózsaszín téglalap - ami nyomtatásban nem látszódna), ami megváltoztatja az írás színét.
-
-
rii
nagyúr
Sziasztok
nyomdára kell adnom egy anyagot.
a múltkori javaslatok alapján átállítottam a color settingset.az anyagban van színprofil RGB, CMYK
ahhoz hogy jó színnel jöjjön ki a nyomdából, az anyagban levő színprofilokat kell beállítanom a Color Settings-ben?
CMYK esetében a U.S. Web Coated (SWOP) v2
RGB esetében a sRGB IEC61966-2.1
-ra? -
rii
nagyúr
sziasztok
OSX-re tud valaki CC 2020-ból konvertálós programot CC2019-re?
ha nincs akkor átmegyek majd win alácsak van amikor egy nagy szürke flekket hoz csak be az egész oldalra
.-/még az IDML-ből is
.-/ -
Met
nagyúr
Ha készítek egy táblázatot, akkor annak az első oszlopát hogy tudom úgy abc rendbe rendezni hogy a ne csak az első oszlopot rendezze hanem az egész sorokat? Mint excelben a bővített kijelölés vagy mi.
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Köszi! Akkor ez valami újabb macos feature lesz...

-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nekem viszont olyan a munkám, hogy gyakran kell váltogatnom két(több) indd dokumentum között, amit a legegyszerűbben a ctrl+tab kombinációval lehet megtenni. Az érdekelne, hogy másnál sem működik ez, vagy csak engem tisztel meg ezzel a makacssággal az Adobe/Apple?
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Ugyanaz, mint a böngészőben: vált a tabok között - ID és Illu esetében pedig a megnyitott dokumentumok között. Ha például elemeket viszek át egyik dokumentumból a másikba, akkor a váltáshoz nem kell egerészni.
-
Ha már itt vagyunk.
Aki Mac-en használja az ID & Illu-t.
Nálatok működik a Ctrl+Tab dokumentumváltó? Mert nálam kb mojave óta nem megy
-
-
Met
nagyúr
Van egy 23 oldalpáros dokumentumom, ezt valahogy szét lehet szedni oldalpáronként külön dokumentumba?
Valami egyszerűbb kellene mint a delete-save as megoldás. -
rii
nagyúr
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
ja tényleg a stancforma megdobja az arat ...
.-/ -
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Kivéve ha olyan plotterrel nyomják, ami vágni is tud.
-
rii
nagyúr
sziasztok
BP-en tudnatok nyomdat ajanlani, ahol köralakú öntapadós cimkéket vallalnak nyomtatasra?
többféle atmérőben.előre is köszönöm!
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Mert lehet, hogy amit te látsz, az nem a címlap, hanem a belív első oldala és a címlapot külön szerkesztette.
-
RoBos
senior tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
-
kazsmerlaca
senior tag
Sziasztok!
Van egy kapott indesig fájlom ami 20 oldalból áll. Oldalpárok vannak beállítva.
Az automatikus oldal számozás miért 3-al kezdődik a címlapon? Nem lehet úgy beállítani, hogy a címlap legyen az egyes oldal és így tovább? -
Met
nagyúr
Ha presetből mentek pdf-et akkor tűnnek el a master page elemek.
Ott is van interactive elements include lehetőség.Ha exportnál választom ki az interactive pdf-et akkor mindenhol ott van a master page.
Ez úgy néz ki így akkor működik csak az oldalra ugrás nem akar

-
Met
nagyúr
Támadt két problémám.
Az egyik, hogy bizonyos oldalaknál nem jelenik meg a master page tartalma a pdf-ben.
ID-ban látszik minden.
Próbáltam hogy törlöm az oldalakhoz a master page hozzárendelést és újra hozzáadom de nem lett jó.
Hogy lehetne kideríteni hogy mi a hiba?A másik problémám hogy szeretnék interaktív tartalom jegyzéket.
Igazából csak annyi kellene hogy van pl. egy Almák felirat amire kattintva leugrik a pdf a 10. oldalra.
Megcsináltam a feliratot, beállítottam hogy ugorjon a 10. oldalra, meg is jelenik mellette a gomb a kis kézzel de a pdf-ben nem csinál semmi. Csak egy sima szöveg. -
válasz
Polemius
üzenetére
Csatoltam egy képet, hogy mit csinál a te megoldásod:
[link]
A zöld szavak után lévő írásjeleket kell megváltoztatni italic-ra,
a piros után nem kell,
a kék után nincs,
a lila után meg már jó.
A te megoldásod a zöldeket megcsinálja jól, de a kékek és a lilák elromlanak. Szóval akkor valóbnan nem hibás, ha csak olyan példák vannak benne, mint a zöld összetételek. -
Polemius
senior tag
- azoknál a szavaknál is berakja az xxxx-eket és yyyy-okat, ahol amúgy nincs is írásjel
És a második lépésben törli azon helyekről is.
- azoknál is megcsinálja ezt, ahol már van jó írásjel, tehát dőlt
Vagyis azok maradnak dőltek.
Összességében pontosan azt csinálja, amit akartál.
Nem igazán értem, hogy miért lenne hibás.
De ha nem felel meg, még mindig írhatsz rá scriptet.
(#2019)
Szép megoldás, bár ha valamiért ki kell venni a tag-et, akkor egyel több lépés. -
válasz
Polemius
üzenetére
Na, nekem ez működik (nagyon hasonló a tiédhez):
1. Tag-ekkel bejelöljük azokat a szavakat, ahol a probléma fennáll (az összes dőlt szót), hogy tudjunk rájuk keresni a későbbiekben (ez esetünkben az italic záró tag):
find what:.+
change to:$0</i>
find format: italic
change format: üres
Így minden italic szó után be lesz írva az italic tag, ezáltal kereshetővé válik az utána beírt karakter.2. Megkeressük az italic záró tag után írt írájsjeleket és italic-ra állítjuk őket:
find what:(?<=</i>)([[:punct:]])
change to: üres
find format: üres
change format: italic3. Kivesszük a szövegből az italic záró tag-eket, mert már nincs rájuk szükség:
find what:(.+?)</i>
change to:$1
find format: üres
change format: üres -
-
Polemius
senior tag
Opsz, a külső zárójeleket hagyd le, tehát így:
1. lépés
GREP
keresési minta:.+
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusErre változtatni:
xxxx$0yyyy
Formátum: ne legyen beállítva (törölni, ha van)2. lépés
GREP
keresési minta:(xxxx)(\S+)(yyyy)([\.,;:!?”…])
Formátum: ne legyen beállítva (törölni az italic keresést)Erre változtatni:
$2$4
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusKipróbáltam most, működnie kell.
A ([\.,;:!?”…]) részben sorolod fel az írásjeleket, ami még hiányozna, oda beírhatod.
Ami speciális jelentésű a grep-ben, az elé \ jel kell.Tudtommal nem ismer az indesign olyan reguláris kifejezést, amely megkülönböztetné a formázásokat (pl. italic), csak a formázás beállításoknál, az meg az egész keresési kifejezésre vonatkozik.
-
Köszi, ezt megtaláltam én is, de sajnos jelenleg nem segít. Szerintem az kellene nekem, hogy az italic-ot ne format-ban állítsam, hanem grep expression-nel írjam be... tehát:
(italikság nyitó grep expression)(bármilyen szó)(italikság záró grep expression)(nem-italik-írásjel)
Ha így tudnék keresni, az már jó lenne. -
válasz
Polemius
üzenetére
Köszi a segítséget, kipróbáltam a kódodat, de egyelőre nem működik... lehet, hogy bennem van a hiba.
Én olyan kapcsolatokat szeretnék megtalálni, mint ez:
valami!
...tehát (italic szó)+(nem-italic írásjel)
És ebben a kapcsolatban kell a nem-italic írásjeleket italic-ra állítanom. -
Polemius
senior tag
Na de ha a _nem_ italic írásjeleket akarod italicra állítani, akkor nem az italic írásjeleket kellene keresned. Vagy nem értem, mit csináltál.
Mindenesetre ez elvileg működő, 2 lépéses megoldás:1. lépés
GREP
keresési minta: (.+)
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusErre változtatni: (xxxx$0yyyy)
Formátum: ne legyen beállítva (törölni, ha van)2. lépés
GREP
keresési minta: ((xxxx)(\S+)(yyyy)([\.,;:!?”…]))
Formátum: ne legyen beállítva (törölni az italic keresést)Erre változtatni: $2$4
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusNem próbálgattam mert már alvadnék, és lehet, hogy bele kell írnod még pár írásjelet.
-
Találtam egy megoldást, ami jónak tűnik, de nem működik:
([[:punct:]])ezzel megkeresem az összes írásjelet (most mindegy, hogy nem vessző)
és a "find format"-ban meg beállítom az italic font-ot... és 0 találat
Ha a "find format"-ban nem állítok semmit, akkor minden ok, de ahogy berakok oda valami stílust, egyből 0 találat lesz.
Ha csak a "find format"-ot állítom, mást nem, akkor is működik... de a kettő együtt nem. -
Olyan GREP style kellene, amivel bedőltezhetem az összes dőlttel írt betű után lévő vesszőt. Köszi!
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Én FontExpert-et használok sok éve.
-
Met
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
Azon a cd-n is azért volt pdf mert eladásra készült, az innen onnan letöltött fontokhoz nem jár.
Lehet én ülök fordítva a lovon de amikor küldenek egy képet hogy olyan szöveget akarnak akkor beírom a minta szöveget a programba és végig léptetem a lehetséges fontokat. Nem igazán érdekel hogy milyen karakterek vannak még benne.
De ha minden áron a mintát akarod nézegetni akkor beírod azzal a mintaszöveget és végig lépteted, kb. ugyan annyi idő mintha a pdf-ben lapoznál...Van webes konverter lehet van program is [link]
-
sicc_innen
tag
Igen, ez kimaradt, bocs! Win-ra lenne.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
sicc_innen
üzenetére
Nem írtad melyik platform. MacOS-re ez ez király: typefaceapp
-
Met
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
AMP Font Viewer
Lehet vele a nem telepített fontok között böngészni, lehet változtatni a minta szöveget és tudja ideiglenesen telepíteni a fontokat. -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen ID pluginnel, vagy külső progival lehetne font előnézeti listát készíteni?
A fontok (.otf, .ttf) egy mappában vannak, nincsenek a szgépre telepítve. Jó lenne, ha a betűtípusok alapvető karakterei is megjelennének - a név alatt - a listában (a magyar ékezetekkel, vagy azok hiányával együtt).
(Annó vettünk egy fontgyűjtemény CD-t, abban voltak .pdf-ek is, amik szépen bemutatták a betűképeket. Valami ilyesmit szeretnék generálni, hogy ne kelljen egyesével nyitogatni a sok száz fontot.)
Köszönöm a tippeket előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is.....
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone topik
- Milyen TV-t vegyek?
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: nevet váltanak a gyorsabb WD SSD-k
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- Eladó Apple iPhone 12 64GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- Ezviz BC1 1 kamerás kamera szett / 12 hó jótállás
- Beszámítás! LG 32GQ850-B 32 240Hz IPS QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)