Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bot1978
senior tag
Sziasztok, Minolta fénymásoló teljesen megkotlik, ha Indesign fájlt küldenek rá. PCL-re van állítva egyébként. Nem tudjátok mit használ ez a progi, amitől elhasal vagy mit kell esetleg tiltani a másológépen, hogy ne őrüljön meg tőle? Oké hogy teszem azt vektoros és lassabban jön ki, de fél órát vártam és nem jött ki, csak fogad folyamat a fénymásoló, vagy nyomtatás közben hiba történt c. történet. Minden más meg kijön rendesen.
-
-
-
Met
nagyúr
Szerintem fotós topicban kellene kérdezősködni.
Kiadványszerkesztéskor nem szoktak képeket átnevezgetni, küldi a megrendelő amit szeretne látni és megmondja mit hova akar, lényegtelen a file neve.Ezeket próbálgasd ki.
De nagyon nehezíti a dolgot a "rendszer" ami szerint át kellene nevezni
-
Sziasztok,
Nem tudom pontosan hova kellene fordulnom a kérdésemmel, de talán azok, akik kiadványszerkesztéssel foglalkoznak tájékozottak a témában.Több ezer fotó csoportos átnevezését szeretném megcsinálni egy átváltótábla segítségével. Átváltótábla alatt azt értem, hogy két oszlop van régi képfájlnév, új képfájlnév. A fájlnevek nem sorozatban következnek, logikailag egymástól teljesen függetlenek. Tudtok erre megoldást?
-
-
-
Kicsit off kérdés:
Hol kell bekapcsolni, hogy a programok beállításait a cc cloud-ban tárolja? ID-n kívül természetesen érdekel még az Illu és a PS is.
CC2020-ról van szó.
-
anubys1984
aktív tag
Sajnos nem megfelelő. Be van állítva, de mivel egyetlen doksiból áll az egész, és nem találtam meg, hogy lehet story end markert bepakolni, így sajnos nem megy.
Összemókolhatnám, hogy fejezetenként úgy text frame-et indítok, csak reméltem, van rá valami egyszerűbb módszer. -
válasz
anubys1984
üzenetére
Ez hasznos neked? (most nem néztem meg gyakorlatban, csak kerestem egyet):
Endnotes
"Numbering Mode: If you have multiple stories or text frame in a document with continued page numbering, select Continuous to start the endnote numbering in each story to continue where the last story ends. Select Restart Every Story to start each story in a document with the same Start At number." -
anubys1984
aktív tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a végjegyezeteknél szeretném, ha egy dokumentumon belül fejezetenként újraindulna a számozás.
Lábjegyzetnél ugye elég section brake-et beiktatni, a végjegyzetekre viszont ez nincs hatással.Hogy lehet ezt megoldani?
Előre is köszönöm! -
Igen, azt el lehet menteni. Mi a cégnél úgy használjuk, hogy létrehoztam egy global céges profilt, azt mindenki betölti Adobe Bridge-be, onnantól az összes céges felhasználó összes Adobe programja szinkronizálódik, tehát mindenkinél ugyanazok a beállítások vannak. A Bridge ilyet is tud... ha legális.
-
rii
nagyúr
köszönöm!
sajnos nincs fogra a custom menuben .-(
honnan lehet letolteni?(#1982) Rayyy:
igen .. szerettem volna én is ... de ez "csak" egy gyorsnyomda vagy mi .... nem tudtam kontaktot kérni ... -
rii
nagyúr
mert nem értek hozza ...
az a szín lehet hogy sötét, ... sötétkék ... én legalabbis annak latom, meg akinek a névjegy készul, o is
-
-
Azt nem értem, hogy Európában, Magyarországon (Európa Keresztény Védőbástyájaként, de ezt csak mellékesen) miért imperialista-kapitalista északamerikai profil van nálad beállítva? Coated Fogra39-re érdemesebb állítani. Amúgy egy 265%-os szín, amiből 74% fekete... az bizony sötét lesz. A nyomdával mindig konzultálni kell nyomás előtt, hogy milyen profilt használnak, náluk a feketét milyen bontásban szokták nyomni, satöbbi.
-
rii
nagyúr
sziasztok
valamiért nagyon sötéten jelenik meg a nyomdanal az anyag
valami profilbeallitassal lehet gond
pdf-et exportalokhol lehet a hiba?
color settings - indesignígy ellenoriztem a pdf-et acrobat - print production - owerprint preview
-
Azér' ne csak megrendelőzzünk itt, de meglehet, hogy a "kolléga" és a megrendelő viszonya nem feltétlenül az (egyébként természetesen általam is mindig utált) megrendelő miatt nem felhőtlen... látva az említett "munkagépet" (2019), a fennálló nagyívű problémát... még az is lehet, hogy a kérdező személyében egy, a szakma jó hírnevét rontó próbálkozót tisztelhetünk (aki egyéb értelmes ötlet híján jóindulatokat keresgél). Ez persze mind csak feltételes mód, hangosan gondolkodtam.
-
Met
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
Nem, előbb a pénz és utána a munka átadása.
Hiába írsz felárat a számlára ha nem fizeti ki. -
válasz
sicc_innen
üzenetére
Világos miért kéri indd-ben. Hogy el tudja vinni máshoz továbbszerkesztésre, a kolléga "induló" munkáját meg majd jól elfelejti kifizetni. Ismerős helyzet

-
sicc_innen
tag
Ilyen megrendelővel még nem igen találkoztam, aki ID-ben kéri a kész anyagot.
Ha abban kell neki, akkor már talán össze is tudná rakni magának. -
-
MARVEL
tag
Sziasztok! Nagyon nagy szükség lenne a segítségetekre. Kaptam egy munkát, a megrendelő időközben úgy döntött, hogy inkább indd-ben kéri pdf helyett. Tudna valaki segíteni, akinek meg van az Adobe Indesign? Az én gépem nem viszi a programot (Lenovo thinkpad x61t) Nagyon sürgős lenne. Semmi mást nem kell csinálni, csak átkonvertálni az elküldött pdf filet indd-be. Esetleg tudtok valamilyen konvertert, ami át tudja alakítani a pdf szovegfájlt indd-be?
Köszönöm szépen. -
Gyárfás
tag
Most azt csináltam, hogy ctrl+c ctrl+v -vel kimásoltam a mesteroldal tartalmát egy teljesen új dokumentumba és abban egyesítem az adatokat és úgy megy... Az eredeti dokumentumban nem megy, pedig már azt is próbáltam, hogy minden más mesteroldalt kitörlök belőle, de valamiért ugyanezt írja ki. Ráadásul amit kiír, annak biztos, semmi köze nincs a valódi problémához. Nem is a fálformátummal van gond, csak valamit rosszul csinálok az indesign-ban.
-
Gyárfás
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Dehát direkt azért próbáltam úgy, hogy image. Elvileg nem kell, hogy elhelyezzek minden csv-ben szereplő címszót az indesign dokumentumban, csak amit elhelyeztem, annak szerepelnie kell a csv-ben. Legalábbis az indesign erre panaszkodik, habár szerintem karakterkódolási probléma, vagy valami a forrásfájllal.
-
Gyárfás
tag
Sziasztok!
Belefutottam a következő hibába InDesign CC használata közben, amikor egy .csv fájlból szerettem volna címszavakat importálni az InDesign dokumentumba:
"Az adatforrásban legalább egy adathelyőrző nem található. Győződjön meg arról, hogy az összes helyőrző megfelel az adatforrás mezőinek."
Az egész dokumentumot leredukáltam egyetlen képkeretre, betöltöttem az adatforrást, és abból csak egy kép helyét adtam meg, aminek a neve "Image", a csv fájlban persze @Image -ként szerepel és ez sem működik, de próbáltam ID01-et is megfeleltetni, az sem ment.
Gondolom, hogy a forrásfájl formátumával van gond és azért nem találja, vagy valami más beállításbeli bolondság lesz, de már sok mindent próbáltam és nem jutok semmire. A csv-t excelből mentem ki (UTF-8 pontosvesszővel tagolt), azután kicseréltetem a pontosvesszőt vesszőre sima fájl editorral, talán valami beépített notepad lehet. Ez előtt egy hónappal tökéletesen működött, de most nyilván valamit máshogyan csinálok.
Nagyon örülnék most, ha valakinek lenne rá megoldása, any idea?
-
BonFire
veterán
válasz
sicc_innen
üzenetére
Ez csak egyetlen illusztráció a több tízből, haladnom kell vele. Aztán végül lehet, hogy nem is fog tetszeni a megrendelőnek, és kidobatja. Akkor még nem pöcsölök vele sokat.
-
sicc_innen
tag
-
BonFire
veterán
válasz
sicc_innen
üzenetére
Na de én cifrázom is. Van benne eltolás, meg méretcsökkenés is. Kar, hogy Id-ban non csökken transform tool.
-
sicc_innen
tag
Helló!
Egy egyszerű variációval csinálnám meg, ha csak egy objektumcsoportról lenne szó. Az ID-ben a kártya létrehozása után - effect - drop shadow. Majd az efektezett kártya copy, beillesztés helyben, elforgatás x fokkal, majd újra copy, beilleszt helyben, elforgatás x fokkal... stb.
Kicsit lépegetős dolog, de hamar megvan. Megmarad a háttér (ha van alatta) és külön-külön az árnyékok is.
[kép] -
BonFire
veterán
„Nekem általában az van hogy amire azt gondolom hogy jó lesz, tuti javítani kell.
Persze nincs elmentve.”Persze a fontos dolgok nekem is el vannak mentve, csak van úgy, hogy több artboard is van, vagy egyetlen artboarton kívül vannak szétszórva az alakzatok, szövegvariációk stb. Ha bármit változtatok, újra belehúzom Id-be, és ennyi. De csak azt az egy dolgot, nem mind az ötvenet, ami az arboardon hever.
-
BonFire
veterán
válasz
FatMonster
üzenetére
Pedig szétbontja... >>https://youtu.be/yw8PJcF-wzs<<
-
BonFire
veterán
Ja, akkor azért. Nem szeretem place-elni, egyrészt ne legyen minden szirszar elmentve, másrészt időrabló menteni aztán keresgélni, beilleszteni stb. Mindig úgy dolgoztam ezekkel a programokkal, hogy egyik ablakból fogtam, és áthúztam a másikba. Ami meg nem kell, azt minek mentsem külön dokumentumba?
-
-
BonFire
veterán
A következő problémába ütköztem. Adott egy kártya formájú alakzat, amit Illustratorban hoztam létre, Transform effekttel elforgattam, és beillesztettem InDesign-ba.
Na, most szeretném, ha a kártyák szép árnyékot vetnének egymásra. Ha InDesign-ban ráadom a Drop Shadow-t, akkor az egészet egyetlen alakzatként kezeli, és úgy árnyékolja, nem pedig külön-külön.
Ha pedig Illustratorban adom rá a vetett árnyékot, akkor azt beillesztve InDesign-ba mindegyik alakzat körül egy böszme fehér háttér látható, ami ugye nem jó.
InDesign-ban pedig nem találtam olyan összetett Transform Toolt, mint amilyennel az elforgatás/többszörözés effektet csinálom Illustratorban, tehát most ott állok, hogy sakk-matt. Pixelesként nem szeretném beilleszteni, úgy, hogy kiexportálom transparent PNG-vé, és úgy rakom be ID-be, de ha nem tud valaki erre egy jó megoldást, akkor a vége az lesz.
Szokott valaki ilyesmit csinálni, és ha igen, azt hogy oldja meg?
-
BonFire
veterán
Tudja valaki, miért nem mutatja egyik napról a másikra az Id a nem nyomtatandó karaktereket? A Ctrl+Alt+I nem hoz fel semmit.
-
-
BonFire
veterán
Olyan kérdésem lenne, hogy a dokumentumban eléggé felgyűltek a színek, amelyeket később úgy döntöttek, hogy mégsem használunk. Marad egy öt színből álló paletta, azokat használjuk, de már a Swatches annyira tele van, hogy átláthatatlan. Van valami módszer a doksiban nem használt színek kijelölésére és kihajítására? Sokat csak pipettáztam, és úgy került bele, sokat csak próbálgattam, de már azt az ötöt, amire valóban szükség lenne, alig találom meg közöttük.
És nem szeretném egyesével kézzel törölni a nem használt színeket, de a kiválasztásukra még nem találtam megoldáts.
-
-
BonFire
veterán
válasz
sicc_innen
üzenetére
Akkor az igazi, ha még meg sincs tisztességesen világítva, és még be is mozdul. Aztán áttolja neked Facebook Messengeren 3 kilobájtba. De azért legyen szép.
-
sicc_innen
tag
válasz
BonFire
üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Attól tartottam én is, hogy egyenként kell majd adjustálni a képeket PS-ban. Bejött.
Ezek fehér papírra szórt reszelékek, amikből nonfiguratív alakzatokat alkottak. Mobil telóval fotózták le, majd megvágták, így lett az alacsonyabb felbontás az egyébként is gyengés rajzolat mellett. Annyit tudtak csak, hogy túlexponálták a felvételeket, így a háttér papír tényleg fehér maradt (nem szürkés).
Nem lesznek túl szépek így az élek. Hozott anyag..., vacak anyag - ez van most.
-
BonFire
veterán
válasz
sicc_innen
üzenetére
Valószínűleg kénytelen leszel Photoshophoz nyúlni, ha szép végeredményt akarsz. Az Id képkezelésben inkább az Illustratorra hajaz.
Áldassék a neve, aki pixeles képet küld, és nem ismeri a transparent PNG-t!
Annyi örömöd legyen, hogy homogén fehér a háttér, nem nagy kunszt leszedni róla, hacsak nem szálkásszőrű pincsikutya van a képen. Írjad meg nekik, hogy legközelebb valami galagonyabokor vagy álcaháló legyen a háttér, úgy sokkal nehezebb kivágni a tárgyat belőle.

-
rii
nagyúr
válasz
sicc_innen
üzenetére
esetleg a Clipping mask - Detect edge
de az meg valszeg nagyon csúnya lesz .-/
-
sicc_innen
tag
válasz
BonFire
üzenetére
A grafikákat egy layerbe sütve (background) kaptam. Sajnos nem a legjobb minőségűek és több is van belőlük. Ezért gondoltam, hogy a leggyorsabb megoldás talán az lenne, ha fehér alapot el lehetne tüntetni egy layer színégetéssel (mint a PS-ban).
Ha nem megy ez az ID-ben, akkor kénytelen leszek egyesével kijelölgetni és törölni a háttereket.
(Bár, az éleknél nem lesz tökéletes, mivel nem a legjobb a minőség/felbontás.) -
BonFire
veterán
válasz
sicc_innen
üzenetére
Van benne Multiply színmód, az kiüti a fehéret. Vagy mást szeretnél?
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy olyan egyszerű kérdésem lenne, hogy az ID-ban meg lehet-e a rétegek között azt csinálni, amit a PS-ban? Pontosabban, hogy a felsőbb rétegen lévő grafika fehér háttere eltűnjön, - ott átlátszó legyen - így az alsóbb réteg textúrája megjelenjen.
Köszönöm előre is a válaszokat! -
BonFire
veterán
Sziasztok!
Azt hiszem, elnyomhattam valamit, mert eddig a W előnézet háttere kellemes szürke volt, most meg koromfekete. Sehol se találom, hogy lehetne visszaállítani.
-
válasz
BonFire
üzenetére
Én úgy tapasztaltam, hogy csak az egyszerűbb (gradiens nélküli) alakzatokkal tud copy&paste útján normálisan dolgozni az ID. A komplexebb cuccokhoz Illuban le kell menteni és ID-ben beilleszteni az .ai fájlt. Ha ez megvan, jöhet a Links paletta és az "Embed Link"
-
-
BonFire
veterán
Sziasztok! Volna itt egy kompatibilitási probléma, amivel nem boldogulok. Csináltam róla videót.
Ami kimaradt: az InDesign-ban, a Display Performance High-ra van állítva minden szinten, objektum szinten is.
-
rii
nagyúr
sziasztok
csinálni kellett egy 60 oldalas füzetet.
angol nyelvű. ha az impressumba szeretném beírni a nevem, akkor azt milyen formában szokták?logo, cover, layouts, dtp: ghips hlyakab
-
BonFire
veterán
A YouTube-ot el kell lassan engedjem. Most, mivel mindent egy lapra tettem fel, és vállalkozó lettem, más se hiányzik, hogy támadási felületet adjak néhány unatkozó kisgyereknek, aztán lépten-nyomon feljelentsenek. Bár nálam ugyanezen okok miatt minden legális, akkor se szeretném, ha palacsintasütő kisiparosok megnehezítenék az életemet.
Persze amit valami nagyobb volumenű dologba fogok, ha sikerül elköltöznöm, arról biztosan lesz vlog, meg időnként bejelentkezem lájvról (most szombaton például a YouTube elfogadott 13.-as törvénycikkelyét beszéljük ki egy live-ban, de nem az én csatornámon), és körülbelül ennyi.
A YouTube nekem jó szolgálatot tett, hogy megtanultam a videoszerkesztést. Volt kivel megosztani, jöttek visszajelzések, képes voltam fejlődni. Most ezt élesben, munkában kamatoztathatom, és mivel egyéb magánjellegű dolgok is lefoglalnak, ha akarnék se tudnék egyfolytában YouTube-ozni.
Egyszer minden véget ér. Ez egy termékeny korszak volt, 5 vagy 6 év, de tovább kell lépnem. Mostanában újra zenélgetek szabadidőmben, mert ez szerez örömet, és komolyan sportolni is kezdtem, hogy ne kapjak trombózist itt egy ültő helyemben.
-
-
BonFire
veterán
Sőt, most új munkatárs is érkezik, és neki közben Wordpress és Avada gyorstalpalót is kell tartanom, amit nem is bánok, mert úgy utalom a webfejlesztest meg a hozza tartozó vacakolást, hogy örömmel engedek teret másnak benne.
Szeptembertől több új munkatárs is lesz, őket nekem kell majd kiválogatni gondolom CV alapján, meg interjúztatni.
Addig viszont két végen kell égetnem a gyertyát, de csak túléljük ezt a nyarat.
-
-
BonFire
veterán
De még mindig gyorsabb, mint végignézni 25 perc videót, hogy aztán kiderüljön, hogy pont arra nincs válasz benne, amire én kíváncsi lettem volna, vagy amit a cím ígér. Nagyon sok ilyen van. Most, hogy sok új dolgot kell tanulnom, mind InDesing, mind Lightroom, mind PremierePro, mind AfterEffects terén, nem tudok több órás videókat munka közben végignézni.
Előre meg nem lehet tanulni szabadidőnkben, mert sose tudni, mivel gyűlik meg majd a bajunk. A múlt hétvégén másfél órát keresgéltem, mire rájöttem, hogy a fenébe lehet két videosávot felcserélni Premiere Próban, mert nem ám drag n drop, úgy túl könnyű meg túl logikus lenne. Meg van rendesen bonyolítva. A sávok mozgatásához külön van egy sávmozgató eszköz, ami a büdös életbe nem jutott volna eszembe.
-
-
BonFire
veterán
Nincsen margó, nulla mindenhol. Szóköz sincs a számok előtt.
Ne haragudj, 12 órában dolgozom ezen a szaron, és nemhogy fogyna, egyre bővül, és holnapra papírforma szerint végeznem kéne vele. Nincs időm közben még enni se, nemhogy videót nézni. Azért kérdezősködöm itt, mert amíg a válasz megjön, addig is tudok haladni.
Szerk: Megvan, hogy rohadjon meg! Megörökölte a Body bekezdésem behúzását. Azt kinulláztam, és most már jó.
Jó lenne, ha ezeket az örökléseket valahogy normálisabban oldanák meg, mert rengeteg esetben beleszól, és kézzel kell átigazgatni mindent egyesével. Már többször is szívtam miattuk. Logikátlanok.

-
-
BonFire
veterán
Sziasztok, banális kérdésem lesz.
Hogy lehet megcsinálni egy táblázatban, hogy az egynél több jegyű számokat is középre rendezze az ID? Mert most elég csálé, ahogy a képen is látszik. Tovább kérdésem, hogy a cellákban a betűk színét egyesével kell kattintgatva átszínezni? Csak mert elég fárasztó, ha mondjuk van belőle több száz, de sehogy se tudok benne egy globális karakterszínt beállítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VGA kibeszélő offtopik
- Filmvilág
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PH! Darts
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i7 1185G7 ,16-32GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman T4 Plus be quiet! 600W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Max 36GB RAM 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)