Hirdetés
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nos, mától nekem is van vele gondom...
Fájl megnyitás, fájl mentés, fájl bezárás ... qrva sok a strandlabda!
ID karácsony környékén frissült, ez a tökölés meg ma jelentkezett először.
youtube -
-
-
-
válasz
anubys1984
üzenetére
Én semmilyen lassulást/gyorsulást nem vettem észre az előző verzióhoz képest.
Bezzeg a Creative Cloud app, na az valami vicc!
-
A közelmúltban kaptam egyik ügyféltől olyan fájlt, aminek a nevében emoji volt. Több is...
Oké, hogy 2025 van, de én inkább maradok a múlt évezredben (amikor a Quark úgy állt fejre az ékezetes állománynévtől, hogy magával rántotta az egész windowst, az asztalterítővel együtt
) és inkább ékezet nélkül mentem a fájlokat. -
Nem megoldás, csak "buta", évtizedes beidegződés:
Ügyféltől beérkező állományokat azonnal ékezettelenítem. Erre régen Windowson a Total Commandert, most Mac-en Transnomino-t használom. -
-
-
Készítettem egy rövid videót: https://youtu.be/RR6eGaU7R_Q
Bármilyen felbontásban, bármilyen frekvencián, bármilyen workspace mellett.
ID Beta ugyanez. -
Sajnos igen.
Állítok rajta, restart - hiányzik a menü trió.
Pár pixellel összébb tolom az egész ID ablakot, megjelennek az ikonok (de továbbra sem működnek)Kezd gyanús lenni, hogy ennek az egész anomáliának valami köze lehet a monitorcserémhez. A héten cseréltem le a 21:9 montort egy 32:9-re (helyhiány
) és kb azóta elérhetetlen az a három menügomb. -
Sajnos még az sem segít, ha törlöm az InDesign
Defaults konfigfájlt.
Érdekesség, hogy amikor elindul az ID, a control panel jobb széléről teljesen hiányzik ez a három ikon. Meg kell fognom az ID ablakát, kicsit méretezni és akkor jelennek meg. De továbbra sem működnek.
Az ID Beta is ugyanebben a kórságban kezdett el szenvedni. -
Egyik napról a másikra megkotlott a Control panel menu...
Hiába kattintok az ikonra, nem csinál semmit, egyik sem a háromból
Sem az ID (20.5), sem a macOS (15.6.1) nem lett frissítve az elmúlt egy-két hétben.
Hiába variálom a workspace-eket, a monitoraimat, nem megy.
Valakinek valami ötlete? -
Nem tudom milyen lehet Win11-en az ID, de Mac-en folyton szül valami érdekességet
Például a megnyitott dokumentumok közötti váltásra (next window) szolgáló ctrl+tab öt-hat éve nem működik, holott be van állítva.
Két napja pedig a cmd+0 (fit spread in window) kapitulált...
-
válasz
Parallaxis
üzenetére
Mindenki úgy használja a rendszerét, ahogy a legjobb/leghatékonyabb számára.
Sajnos nekem sem a Finder behuzigálás, se a mappák oldalsávra kipakolás, se az állományok csomagolása nem járható út. Így továbbra is marad ezen pár funkció végett a windowsra való kacsintgatás. -
válasz
Parallaxis
üzenetére
Igen, sejtettem, hogy rosszul tartom
- Több monitor. Én úgy dolgozom, hogy a fő monitoron megy az Indesign, a jobb oldalin a paletták, balra pedig az email (virtuális desktopokat nem használok). Heti sok órám telik azzal, hogy emailekből, táblázatokból szöveg(rész)eket másolok be indd-be. És ahányszor átváltok az emailre, a jobb oldali monitorról eltűnik az összes paletta, visszaváltáskor pedig újra előbukkannak. Epilepsziás rohamot kapok tőle!
- A fa struktúra hiánya nekem fizikai fájdalom. Több tucat cég, sok száz munkája több éves gyakorlat alapján strukturálva. Nem pakolhatok mindig, mindent az adott indd alá. A rendszeresen ismétlődő elemeket (pl. kereskedelmi lánc heti szórólapján található logók, grafikai elemek, termékfotók stb) másik mappá(k)ban tárolom. Amikor kell egy fotó, akkor place, a mappaválasztóval visszalépek egy-két-néha három szintet, majd onnan bele másik mappába (szintén akár 2-3 szint) - tiszta rémálom. (Az egyik ügyfélnek az idei évben 699 darab indd állományt készítettem két tucatnyi almappába rendszerezve)
- A munkaállományaimat húsz éve a következő logika szerint nevezem el:
dátum (2501 - év, hét), munka neve, munka típusa (szórólap, plakát, matrica stb.), mérete, (esetleg verzió) - nincs 30 karakternél rövidebb fájlnevem. De inkább 50-60 az átlag, és így a save as ablak kis mezője nekem nagyon nagy kompromisszum. [kép] [kép]Megjegyzés: nem dicsértem a Windowst, csak azt írtam, hogy pár dolog nekem hiányzik belőle.
-
válasz
Parallaxis
üzenetére
Pár apróság ami évek óta az őrületbe kerget:
- A #2241 hszben említett második monitoros eltűnős játék
- Open / Place / Save As párbeszédablak bal szélén nincs fastruktúra. Ha mappák kell váltanom, akkor mehet a kattintgatás.
- Save As párbeszédablakban a fájl nevének hangyaf*sznyi mező van hagyva. Akármekkorára nagyítom az ablakot, a fájl nevének szánt mező mérete változatlan marad. -
válasz
Parallaxis
üzenetére
Bár a Windows Update sok-sok örömet szokott okozni a felhasználóknak, azért van pár windowsos feature, amit én szívesen áthoznék Mac-re.
-
Köszi a választ. A chatgpt-t inkább nem minősítem
Az application frame aktív. (Kikapcsolva kb 30 másodperc alatt megbolondulok.)
Másodlagos kijelzőre kirakott palettát nem lehet a fő ablakhoz dokkolni.
A separate spaces semmi változást nem hoz. (Illetve annyit, hogy a kiterjesztett kijelzőkön nincs menüsáv)
Nem tudom, hogy ez macos vagy indesign ablakkezelési nyomiság, de nagyon nem tetszik. -
Nem tudja valaki, hogyan lehet lebeszélni a mac-es Indesign-t arról, hogy ha elváltok a programról, akkor ne tüntesse el a kipakolt (de nem dokkolt) palettákat? Qrva idegesítő, hogy átváltok pl. az email-re és a második monitorra kipakolt paletták eltűnnek...
Úgy szeretném, mint Windowson, a második monitorra kirakott paletták mindig láthatóak legyenek. -
válasz
Dluinet
üzenetére
Jogos az észrevétel. De nekem azért nem ilyen kerek a történet. Mert eddig az ID-ben nem ez volt a gombok sorrendje. És a PS figyelmeztető ablaka is új lett.
Sajnos van nagyobb baj is a Adobe portáján. Például a Creative Cloud programot (pár hónapja) minden áldott nap magyoróznom kell, mert nem magától nem indul el a library sync...
-
Ez zseniális!
Mintha nem is egy cégtől jönne a három program...
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Huh, amikor utoljára néztem (a nyár elején), akkor úgy rémlik, le kellett tölteni az OpenOffice modulját és bemásolni valamelyik mappájába.
De nekem sok más nyűgöm volt vele, ezért maradok az Adobe karmai között. -
-
Csókoltatom az Adobe programozóit!
Új verzió....
Első nekifutásra eltűnt az összes PDF presetem. A régieket bemásolva is csak akkor látja, ha a joboptions fájl nevében nincs ékezetes magyar karakter...
Ezek a vakarékok felcserélték a cancel és a dont save gombot a dokumentum bezzáró párbeszédablakon. -
válasz
anubys1984
üzenetére
Nem lehet, hogy a problémás oldalakon van valami 1% (vagy alatti) transzparens szín? Azt szabad szemmel nem veszed észre, de ott van.
-
válasz
anubys1984
üzenetére
Én például paraszt technikával: word-ből szöveget csakis plain text-ként illesztek be ID-be.
-
-
-
-
válasz
Parallaxis
üzenetére
Szégyellem, de nem tudom, hogy kell Acrobattal görbésíteni.
-
Mivel CorelDraw-val a kilencvenes években dolgoztam és azóta nem volt hozzá "szerencsém", így érthető, hogy kicsit tanácstalan vagyok

Egyébként is, az olyan programokat munka ügyben messziről kerülöm, amelyek nemlétező fontvariációkat képesek önerőből szülni. Font boldosítást anno a 3.1-es windowson futó Quark-kal végeztem utoljára, azóta benőtt a fejem lágya![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De szerencsére egyre jobban terjed a Canva, így újabb istencsapása nehezedik rám!
Mert a delikvens szakbarbár összepakol valami kifutó nélküli RGB sz@rt és én rodeózzak vele.De azért köszi ezt a PDF Place tippet. Ez még nem jutott eszembe

-
-
Mi régen, amikor csak az ID-t fizettük, akkor a designshop.hu-tól vettük. Aztán váltottunk teljes CC pakkra és azt már közvetlen az Adobe-tól. És úgy rémlik, hazai forgalmazónál csak egész évet egyben lehet fizetni, az Adobe-nál meg persze van havi is. Plusz Adobe-tól első évben komoly kedvezményt is kaptunk.
-
-
Jól sikerült a legújabb ID frissítés. A mocsoknak volt pofája azt közölni, hogy a settings és a preferences előző ID verzióval készült (hogy máshogy készült volna?
), azt ő nem tudja használni, ezért defaultra reseteli azokat...
Egészségemre! Reggel jöhetett a rodeó, hogy minden vackot visszaállítsak a megszokott állapotra.
Remélem mást nem tosztak el az Adobe varázslói, különben kiegyenesítem a kaszát!
-
Kutakodásom alapján a dropbox/gdrive stílusú creative cloud file sync fog megszűnni, csak a CC Library marad. Meg persze az új, cloud fájlformátum, amire az új, bétás indesign-t is hegyezik:
Vagyis, a dógozó ne akarjon a saját gépén állományokat tárolni, mentsen mindent az adobe felhőbe, aztán ha gebasz van (no net) vagy ha lemondja a CC előfizetést, akkor no-dokumentum...
Félek, előbb-utóbb nemcsak, hogy ez lesz a default, de a klasszikus save-as opciót ki fogják venni a programokból.
-
Valaki érti ezt az új változást?
[kép]
Tulajdonképpen mi fog megszűnni? A gépemen lévő Creative Cloud Files mappa szinkronizálása vagy a CC Library-ba mentett motyók? -
Egyik "kedves" éttermes ügyfél a heti menüjét wordben küldi. A doc fájlba készít egy táblázatot és össze-vissza, minden rendszer nélkül írja be az ételeket. Egyik helyre azt írja "Leves:", máshová csak "L:", de van "leves/" is, vagy csak simán "előtag nélkül". Szóval képtelenség automatizálni, marad a kézimunka...

Panelszínezés passz. Szerintem az Adobe-nál se használják túl sűrűn
, különben feltűnt volna nekik, hogy az mindig fehér. -
-
-
-
-
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Tuti magyar. És nem minden elválasztást téveszti el, csak kb minden tizediket. Éppen elég, hogy végig kell mennem a teljes dokumentumon és a problémás helyekre beszúrnom egy diszkrét elválasztójelet.
Kedvencem:
meccslabda -> mecs- cslabda
Alatta-felette tucatnyi elválasztás meg oké. -
Az új, 2023-as Indesign csak engem szopat a gyökér elválasztásával? Eddig is volt, hogy elvétett pár elválasztást, de most mintha sportot űzne belőle.
Ilyeneket művel:
mindene- kelőtt
magá- néletben
ma- radtunk
stb.
Plain textként beemelt magyar szöveg, a sablonok/beállítások ugyanazok, mint 2021-2022-ben voltak.
Totál ciki az ügyfelek előtt, hogy a betördelt szöveg minden 5-10-ik elválasztása ilyen remekül sikerül
-
-
Szerintem inkább a Milyen gépet vegyek topikban érdeklődj.
-
-
> Most akkor nem az egész doksira akarod egységesen?
Elvileg az ID nem támogatja a dokumentumon belüli többféle pasteboard méretet. Tehát olyan nem lehet, hogy egyes oldalak pasteboard-jai eltérnek. Aztán mégis. Több régebbi dokumentumomban az első oldal "szűkebb", mint a többi.
Közben rájöttem, hogy ha ezen régebbi dokumentumokban módosítom a pasteboard szélességét, akkor az helyrerázza a dolgokat.
Akkor már csak az a kérdés, mitől jött elő ez az anomália. És remélem másra nem hatott ki a bug. Mert az ciki lenne, ha betűtípust vagy színt kutyulna össze
-
Ezt ismerem, de ez az egész dokumentumra érvényes. Sőt, ha nincs nyitva dokumentum és úgy állítod, akkor minden új doksira érvényes lesz.
Ez egy régi anyag, 4-5 éves, a franc emlékszik már rá, mit-miért-hogyan csináltam benne
De hogy még érdekesebb legyen a dolog, ID újraindítás után már csak az első oldal pasteboard mérete tér el...
Akkor ez valami ID bug lehet. Vagy az, hogy az eredeti doksit még CC előtti ID-vel készítettem. -
Egy 4-5 éves dokumentumot kellett előszednem módosítás-bővítés céljából és meglepődve tapasztaltam, hogy eltérőek a pasteboard méretek. [kép] Mitől lehet ez? És főleg, hogy tudom egységessé tenni az egész dokumentumra?
-
De ha már itt vagyok, én is kérdeznék.
Tud valaki valami módszert (config fájl szerkesztés) az oldalra kihelyezhető panelek szerkesztésére?
Például, ha innen le szeretném szedni ezt a kettőt: [kép] -
Egyébként ha nincs kedvem vacakolni a Data Merge-dzsel, vagy nem tudom azzal megoldani, a kézi módszer sem bonyolult.
Új lap, kívánt méretű képkeret a bal felső sarokba, bele a "meghívó" (indesign állományt ugyanúgy be lehet tenni, mint jpg vagy pdf-et). Beállít a "tartalom" mérete (fit content...), utána töröl a tartalom. Így a keret hordozza a végeredmény "formáját".
Utána opt/alt gombbal a keret másolatát a jobb alsó sarokba. És itt jön a trükk. Alt elenged, de az egér továbbra is tart! És a nyíl gombokkal "beterítem" az egész lapot. Máris megvan a 10-20-30-50 keret.
Utána cmd+d (place), indd állomány kijelöl, shift open, minden oldal és végigkattintgatom a kereteket.
A legvégén export to eps és jónapot. Nincs 5 perc. -
-
Ez egy 80 oldalas (+ külön a borító) útikönyv (110x195 mm). Kiexportáltam különálló PDF-ekre.
Mappába csináltam egy txt-t, benne az összes állomány nevével (Mac-en Finderben select all, copy és text editorba paste - plain txt!) Lehetőleg ne legyen magyar ékezetes betű a fájlok neveiben.
Első sorban @ jellel megnevezés.
Utána megnyitsz egy üres oldalt (én általában SRA3-mal dolgozom, mert akkorát tud a színes lézerünk), egy üres képkeret a kívánt méretre (a példámon asszem 30x50 mm).
Data merge, hamburger menüben select data source, beadni neki a txt fájlt.
Egy kattintás a képkeretre és egy a Data Merge palettán látható "kép" megnevezésre. Fontos az egy kattintás! Ekkor megváltozik a képkeret.
Utána create merged document és a többi adja magát. Margókat, eltolásokat tudsz babrálni benne... -
-
-
-
Köszi mindenkinek, de sajna egyik tipp sem jött be
Marad a Glyphs paletta. Majd egyszer ha lesz kedvem átvariálom a billentyűzetkisztást. -
Réges-régen (még a Quarkos időkben) ha spéci karaktert kellett beírnom a szövegbe, akkor gépeltem az Alt kódját (pl. Alt 0147).
Na most ma ez hogy megy? Főleg Mac-en érdekelne
Például ezt a "bogyót" hogy lehetne kóddal bevinni? Nem szeretem folyton megnyitogatni a glyphs palettát.
-
-
Mi a F***!?
InDesign How-To: Create Animated Holiday Lights (Video Tutorial)
Tényleg minden baromságot beleraknak ebbe a programba... Csak éppen az értelmes fejlesztéseket hagyják el... -
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nem tört, legális. És ugyanez a verzió Catalinán simán ment.
-
-
Nem tudom, hogy az Adobe kefélte el az Indesign-t, vagy az Apple a Big Sur-t, de iszonyat sokat strandlabdázik!
Friss telepítésű Big Sur, Indesign, 32 GB RAM és sokkal nyögvenyelősebb, mint előzőleg 8 gigás Catalinán...
-
válasz
anubys1984
üzenetére
Itt elég sok magyar ékezethelyes, ingyenes font található: font squirrel
szerk.
Tulajdonképpen melyik az a font? -
válasz
anubys1984
üzenetére
Ha nem megy a font telepítése, próbáld meg közvetlenül az Indesign font mappájába másolni. Én így használom Mac-en a Type-1 betűket.
-
-
-
Készítesz egy character style-t a kívánt paraméterekkel (ez esetben piros szín). Utána a szövegben használt paragraph style-ba felviszed grep style-ként (apply style: piros to text: Kovács). Figyelem! A grep-be beírt kritérium (Kovács) kis-nagybetű érzékeny!
Persze ha már meglévő szövegben akarsz babrálni, akkor sima find/replace.
-
válasz
Polemius
üzenetére
Már szinte az összes áttetszőséget kipróbáltam. Alá raktam színes mezőt, fölé raktam. Amikor végre olyan volt amilyennek elképzeltem, akkor meg nyomtatásban elveszett. A csoportosítással meg az a gondom, hogy a szöveg változik, tehát csúszik. Szerencsére nem napi igény, így kézimunkával oldom meg. Csak gondoltam hátha valaki tud egyszerű blending módot rá.
-
-
Pontosan. A téglalap az nem nyomtatandó. Csak a rá kerülő text színe változzon. Mondjuk egyik téglalapon pirosak legyenek a betűk, a másikon barnák stb. Mert ugye babra munka kézzel változtatni a szövegben az adott karakterek színét. Még babrább, hogy a szöveg (hossza) változik. Mert ugye nem adott karaktereket kell átszíneznem, hanem adott helyre kerülő betűket.
Basszus, még megfogalmazni sem tudom a problémámat
-
-
Vajon van arra lehetőség, hogy nagy mennyiségű szövegben (vagy sokcellás táblázatban), nem egymást követő részeken, egyszerűen átszínezzem a szöveg megjelenését? Tehát nem a karaktereket akarom színezni, az mindenhol marad fekete. Csak bizonyos helyekre tennék a szövegre valami átlátszó elemet (a képen rózsaszín téglalap - ami nyomtatásban nem látszódna), ami megváltoztatja az írás színét.
-
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Köszi! Akkor ez valami újabb macos feature lesz...

-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Nekem viszont olyan a munkám, hogy gyakran kell váltogatnom két(több) indd dokumentum között, amit a legegyszerűbben a ctrl+tab kombinációval lehet megtenni. Az érdekelne, hogy másnál sem működik ez, vagy csak engem tisztel meg ezzel a makacssággal az Adobe/Apple?
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Ugyanaz, mint a böngészőben: vált a tabok között - ID és Illu esetében pedig a megnyitott dokumentumok között. Ha például elemeket viszek át egyik dokumentumból a másikba, akkor a váltáshoz nem kell egerészni.
-
Ha már itt vagyunk.
Aki Mac-en használja az ID & Illu-t.
Nálatok működik a Ctrl+Tab dokumentumváltó? Mert nálam kb mojave óta nem megy
-
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Kivéve ha olyan plotterrel nyomják, ami vágni is tud.
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Mert lehet, hogy amit te látsz, az nem a címlap, hanem a belív első oldala és a címlapot külön szerkesztette.
-
-
-
-
Kicsit off kérdés:
Hol kell bekapcsolni, hogy a programok beállításait a cc cloud-ban tárolja? ID-n kívül természetesen érdekel még az Illu és a PS is.
CC2020-ról van szó.
-
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Világos miért kéri indd-ben. Hogy el tudja vinni máshoz továbbszerkesztésre, a kolléga "induló" munkáját meg majd jól elfelejti kifizetni. Ismerős helyzet

Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Készletkisöprés! Microsoft Surface Laptop 5 i5-1245U 16GB 512GB 13.5" TouchScreen 1 év garancia
- ÉV ELEJI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) és inkább ékezet nélkül mentem a fájlokat.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)