Hirdetés
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- OLED TV topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
Nincsen. Nem egyben kaptam az anyagot ugyanis, hanem folyamatosan írják, én pedig szerkesztem. A textboxokat manuálisan kötöttem össze. Ezért nem is értem, hogyan született összeköttetés két olyan box között, amelyek három fejezet távolságra vannak egymástól.
Mindegy. Szerintem el fogom így engedni, úgysincs gyakorlati jelentősége. PDF-ben már nem látszik. Rohammunka van, még mindig írják, és három hét múlva deadline, hogy ki lehessen nyomtatni.
-
BonFire
veterán
Van ott egy oldaltörés, de az a 204. oldalra mutat, nem tudom, hogyan. Mert közben többször megszakad az összeköttetés a dobozok között. Csak fejezetenként vannak a textboxok összeláncolva. És ez történetesen három fejezettel arrébb van. A 12. fejezet boxából mutat a 15. fejezet boxába, ráadásul ez nem a fejezetek végét-elejét jelenti, hanem a közepét mindkettőnek.
Fogalmam sincs, hogy jött létre a link a kettő között, és azt se, hogy lehetne megszüntetni.
Természetesen szúrtam be közben oldalpárokat, ha szükség volt rá, de nem ennyit.
-
BonFire
veterán
A könyvben az InDesign hibaüzenettel overset textet jelez, miközben az a szövegbox már semmi többet nem tartalmaz, mint ami látszik a képen, bőven van még hely, és nem is folytatódik. Hiába kattintok a piros keresztre, ezzel csak össze akarja fűzni egy másik textbox-szal, amit én nem akarok. Szóval nincs ott overset, mégis ezt jelzi.
Funkcionális jelentősége nincs, csak zavar, hogy nem szép zöld, ráadásul akárhányszor mentek egy PDF-et, mindig kidobja a hibaüzenetet, hogy overset. Hogy lehetne megtanítani rá, hogy ott a vége a szövegnek?

Szerk: valami folytán ez a 169. oldal textboxa összeköttetésben áll a 204. oldal boxával, azaz ha kitörlöm az oldaltörést, akkor a 204. oldal szövege beleugrik a 169.-be! Sehogy se értem.
-
BonFire
veterán
Van néhány tervezési alapelv, amit mindig be kell tartani, de nagy gyakorlat kell hozzá, hogy büntetlenül megszeghesd őket. Az egyik ilyen elv az elrendezés. Ha nem vagy benne biztos, mikor jobbra, mikor balra, akkor legyen a kiadványban egységesen, de következetesen jobbra vagy balra zárt a szövegrendezés.
A középre zárás cirkuszi plakátokra meg cégtáblára való Ha a szöveg 99%-ban balra záródik, akkor minek van a link beledobálva középre? Ráadásul nem is lehet tudni, hogy minek a közepéhez igazodik. Azaz nem áll, nem igazodik semmihez.
Tömbös vagy szabadsoros szedés: ízlés és stílus függvénye, de ne várd, hogy két fórumkommentben le tudjuk ide írni, ami egy tipográfiával foglalkozó szakkönyvben két fejezet. A tömbös szedés a könyvek sajátossága, mert ott a helytakarékosság miatt szükség rá. Interneten már rég nem divat, inkább balra zárt szabadsoros szedés az előnyös. A szabadsoros szedésnek megvan az az előnye, hogy a szemünk jobban átlátja a sorokat, hol a vége. Nem tilos persze tömbösen szedni, de ha hasábok vannak, akkor a betűtípus és a hasábszélesség kombinációja, valamint a kiegyenlítés miatt előfordulhatnak óriási "lyukak" a hasábban. El kell dönteni, hogy melyik a kevésbé ronda. A szabadsoros hasábok, vagy a lyukasak. Szvsz a lyukasok az óriási szóközökkel, pláne a szétcincált betűközökkel brutálisan szarul néznek ki. Ha eleve kicsi a méret, keskenyek a hasábok is, akkor nem ragaszkodnék feltétlenül a tömbös szedéshez.
Abban, hogy Mettel látszólag ellentmondunk egymásnak, semmi különös nincs. Többféle megközelítés is van, és mindketten tudjuk, hogyan lehet büntetlenül megszegni a szabályokat, van benne gyakorlatunk, és meg tudjuk csinálni mindkét módon úgy, hogy szép legyen. De te még nem tudod. Én javaslom, hogy csak egyikőnk vagy másikónk útmutatása szerint haladj egyelőre. Én most direkt nem írok már mást, elég az, amit fent leírtam. Mert igazából minden oldalon lehetne találni legalább tíz kifogásolni valót, és én csak a legnagyobb problémákra mutattam rá.
Van néhány magyar nyelven is elérhető tipográfiával foglalkozó könyv: kölcsönözz könyvtárból, vagy próbáld meg levadászni őket a netről. Itt és most kivételesen preferált a magyar nyelvű könyvek olvasása, mert a szakma szókincse inkább magyarul ismert, persze ha nagyon megy az angol, akkor abból is meg lehet tanulni. Néhányon muszáj leszel átrágni magad, és ha már tudod a miérteket, akkor sorra kerülhet a hogyan is. Keresni kell Google-ben olyan szórólapot, plakátot, brosúrát, akármit, ami teszik, és le kell másolni. Írsz rá vakszöveget, bullshitet. A lényeg, hogy gyakorold az elemek elrendezését, logikus tagolását, a figyelem megragadását és irányítását.
Ajánlott irodalom:
David Jury – Mi az a tipográfia?
Virágvölgyi Péter – A tipográfia mestersége számítógéppel (elég régi, de attól még jó)
Robin Williams – Tervezz bátran!Ez a három kezdetnek elég lesz. De mint tudod, egy témát minél több oldalról jársz körül, annál nagyobb rálátásod lesz, tehát folyamatosan érdemes tanulni és gyakorlatban alkalmazni a tanultakat.
-
lofagi
addikt
Nagyon köszönöm a segítséget!Javítom az említett hibákat!
Azt hogy hol legyen sorkizárt illetve hol nem azt hogy döntsem el? Nekem a sorkizárt volt az alap, de:
(#1876) BonFire: "...ne legyen középre rendezve, ha a többi tartalom sincs (felejtsd el a középre rendezést. Kábé semmihez se illik)."Most ezt akkor nem értem.

-
Met
nagyúr
Még mindig elég retró kinézete van nekem.
Lehet a felső narancs sávot feltolnám teljesen.4-5. a szöveg lehetne kontrasztosabb
6. ha nem ragaszkodnál a piktok alá ahhoz a lecsapott sarkú sávhoz jobban el lehetne rendezni a szöveget
7. szöveg sorkizárva legyen, ha nem jól osztja el csalj, az üveges kép lehet kisebb kicsit és több hely lesz a szövegnek, amúgy is jobb lenne ha a szöveg és a kép egy magasságban lenne
10. képek közötti távolság nem egyforma, a szöveg a képhez igazodjon
12. a szöveg néhol olvashatatlan
26-27-28 a szöveg túl közel van az oldalszám izéhez -
lofagi
addikt
Na kérem, nagyjából átdolgoztam az egészet.
A QR kódok még nincsenek rajta, de amúgy én is terverztem őket berakni. Borítók még nem véglegesek azokat ne kritizáljátok.

Ha van ideje valakinek nagyon örülnék ha ránézne.
-
BonFire
veterán
Ezért dolgozunk (az én javaslatomra) Google Doksiban, mert valós időben láthatjuk egymás szerkesztéseit, lehet széljegyzetelni, branistormingolni rajta. Mondtam nekik, hogy a GD formázása tök elég nekem, hogy meg tudjam különböztetni a címeket a tartalmai résztől, van benne lista is, meg behúzás is, ami kell. Több nem kell. Online kollaborációhoz a GoogleDocs való. És ha kijavítottam benne a megjelölt részt, törlöm a széljegyzetet. Nagyon praktikus.
Képek nincsenek a doksiban, mert az teljesen az én dolgom. Ha lesz saját fotó, akkor azt tudják, hogy kérem.

Mondjuk az oldalpárokat még mindig nem akarják érteni. Például hogy miért maradnak egyes helyeken üres oldalak? Ha másfél oldalas egy fejezet (cikk), akkor nem kezdhetem a páratlan oldalon, mert akkor úgy nézne ki a szedéstükör, hogy a páros oldalak felében-kétharmadában vannak megtöltve, a párosak meg teljesen. És mivel balról jobbra olvasunk, inkább a jobb oldal maradjon félig üresen. Ezt kicsit nehezen értik, akik mindig lineáris szövegszerkesztőn tanultak.
De a PDF-et mindig úgy küldöm nekik, hogy oldalpárban nyíljon meg.
-
válasz
BonFire
üzenetére
> Azzal az eszközzel dolgozom, amiben nagyobb a rutinom.
Ez egyértelmű

Én, mivel van bennem 15 év ID, mindent ebben csinálok
a levélpapírtól a ház alaprajzig, mindent.> Ha egyszer fizikai valójában is testet ölt, nagyon büszke leszek magamra,
Előre is gratulálok hozzá!
Az első könyv igazán nagy élmény.> van valaki, aki a nyers Google Doksit, amit én betördelek, folyamatosan korrektúrázza
Kedvencem, amikor egy munkához a szerző megküldi a kéziratot wordben (attól most tekintsünk el, hogy általában a fotókat ömlesztve küldi, olyan értelmes fájlnevekkel, mint pl. a jabfjbguabefubaefgubae.jpg), én betördelem, visszaküldöm neki pdf-ben átnézésre és ő ahelyett, hogy megírná melyik oldal, melyik bekezdés stb. a javítanivaló, küld egy vadi új word doksit. Na ilyenkor jön rám a vénanyiszálhatnék

-
BonFire
veterán
Köszi a linket. Marcit szeretem. Közben már kialakítottam egy rutint Illustratorban. Az alapvető probléma az, hogy nem tudom előre, mekkora négyzetrácsra lesz szükség a következőhöz. Ugye a papír szélessége adott, és egyik 13×13-as rácsfelbontású, de a másik már 19×19-es. Jobb, ha mindegyiket fix szélességre készítem el, aztán mikor kész, akkor kap egyforma vonalvastagságot.
Én nem szoktam Illustratorból menteni ilyesmiket, mert akkor állandóan nyavalyogna a linkelt fájlok miatt. Inkább belehúzom egyenest, és akkor úgy viselkedik, mintha az InDesignban hoztam volna létre eleve. Azt hiszem, compound path-ként kezeli.
Jelenleg a célnak megfelel a fenti módszer, de hó vége a határidő, a könyv 300+ oldalas, és ezek a rejtvények csak egy apró részét teszik ki (26 db van belőle összesen), és még az illusztrációk eléggé foghíjasak. És mivel egyedül csinálom, miközben más dolgom is van, így rohamtempóban kell haladni. Azzal az eszközzel dolgozom, amiben nagyobb a rutinom. Még így is lehet, hogy megcsúszunk egy hetet a határidővel, mert az író még tartozik egy 24 000 karakternyi fejezettel, aztán lehet, hogy még abban is lesznek fotók, közben van valaki, aki a nyers Google Doksit, amit én betördelek, folyamatosan korrektúrázza, szakmailag lektorálja, tehát jó sokszor át kell fussak rajta, mert lehet, hogy újra felbukkan valami, amit át kell szerkeszteni. Szóval örülök, ha a végére érek.
Ha egyszer fizikai valójában is testet ölt, nagyon büszke leszek magamra, hiszen életem első olyan könyve, amit a tipográfiától kezdve az oldalterven át a képekig mindent én csinálok benne.
-
válasz
BonFire
üzenetére
A táblázatra érdemes időt szánni, mert nem egyszerű, cserébe sok érdekességet tud.
Két videó Marci ékes angolságával: [link], [link]Mondjuk én meg úgy vagyok vele, hogy ha pisztolyt tartanának a fejemhez, akkor sem Illustratorral csinálnám
Akkor már inkább ID-ben rajzolgatnék léniákat meg négyzeteket. -
BonFire
veterán
Áh, hagyom a p.csába! Akkor meg az a baj, hogy a szöveget nem tudom odaállítani a sarokba, ahova akarnám... Nincs rá két napom, hogy ezzel pepecseljek, mert haladnom kell a határidő miatt. Nincs két órám minden egyes bizbasszal két órát elpiszmogjak, mire kiderül, hogyan akar viselkedni. Most kénytelen leszek az Illustratort használni, mert az InDesing-ban ezt megcsinálni nekem nagyságrendekkel komplikáltabb.
Legalább az az egyetlen tutorial ne orosz lenne, és legalább el is magyarázná, mit csinál! Ja, hogy neki öt perc. Az nekem öt nap, mert egy kukkot se értek belőle.
-
-
lofagi
addikt
Megcsináltam két oldalt, a leírt változásokkal, illetve, azt hiszem,hogy ezeket írtátok.

Ha ez így jobb, akkor csinálom tovább, ha nem akkor előbb javítanék ezen. -
BonFire
veterán
Kéne csináljak vagy 25 ehhez hasonló rejtvényt, de nem találtam tutorialt se Illustratort, de InDesignt, hogy hogy kéne hozzáfogni. Így hozzáfogtam kísérletezni Illustratorban. A színezést csak akkor találtam ki, miután már vagy kétszer-háromszor benéztem, mely négyzeteket is kéne kitörölni. De azért még így is kicsit bohóckodás, főleg ami a négyzetek számozását illeti a bal felső sarokban a jól ismert módon.
A rejtvényeket készen kapom screenshotban, szóval muszáj vagyok kiszerkeszteni vektorosban, mert könyvbe kerül. Most itt tartok:
1. Készíts egy screenshotot a rejtvény vázlatáról.
2. Másold a képet vágólapra.
3. Illeszd be Illustratorba.
3.1 Káromkodj, amiért nem illeszti be!
4. Mentsd el a screenshotot.
5. Place-eld Illustratorba.
6. Számold meg, hány oszlop és hány sor van a rejtvényben.
7. Hozz létre egy négyzetet.
8. Oszd fel a megfelelő számú sorra és oszlopra Split into Griddel.
9. A screenshotot követve jelöld ki a rejtvény négyzeteid, majd színezd őket tetszőleges, élénk színnel.
9.1. Mikor majdnem befejezed, akkor vedd észre, hogy rosszul számoltál, és nem fér ki.
9.2. Káromkodj sokat!
9.3. Kérj elnézést a becsöngető szomszédtól!
10. Kezdd újra a 6. ponttól.
11. Ha kész, töröld a fehér négyzeteket.
12. Színezd a színes négyzeteket vissza fehérre. -
Met
nagyúr
-
BonFire
veterán
Brush Script – olvashatatlan. Nem köll. A Fender gitárra való.

A boxoknak legyen margója, a szöveg ne érjen ki a széléig. Nyomtatott, hasábba rendezett szöveg esetén a sorkizárást kapcsold KI, és az elválasztást kapcsold BE. Kísérletezz másolaton.
Ne zsúfold össze az elemeket, hadd legyenek szellősek. A margó nélküli, összetologatott dobozok fojtogatnak. A trapézokra rámászó szöveg is csúnya. Legyen térköz/margó.
Színes alapon a fehér (kiütött) szöveg mindig jobban mutat, mint a fekete. Nem vagyok benne biztos, hogy a félig áttetszőség segít az olvashatóságban. A boxok köré is több margó kell. Általában hagyj nagyobb térközöket és margókat; inkább legyen 1-2 betűfokozattal kisebb a szöveg.
A kenyérszöveg és a címek között nagyobb legyen a különbség. A címek lehetnek nagyobbak. Ez a díszbetű lehet, hogy neked nagyon tetszik, de nem segít a kontraszt létrehozásában.
A 17. oldal bal széle szét van csúszva. Kilóg a kép, és a bekezdések első sorának behúzása is fölösleges, ha a bekezdések térközzel vannak eltagolva egymástól. De ha mégis behúzod, akkor húzd be határozottan, mert így olyan, mintha véletlenül nyomtál volna egy szóközt. Ez vonatkozik az összes bekezdésre.
A mozis oldalon (10. oldal) a webhivatkozások nagyon félre vannak csúszva. Igazítsd azt is balra. Ha nyomtatott kiadvány, használj linkek mellett QR-kódot is, mert senki nem áll neki pötyögni 35-40+ karakteres linkeket. (Ez fordítva is érvényes.*)
A 25. oldalon teljesen random vannak a sorközök. Az egy szendvicshez tartozó cuccokat tedd egy bekezdésbe, és a szendvicsek egymástól jól elkülönítve legyenek felsorolva. Akár kisebb betűfokozattal, de térköz és margó legyen, mert nem lehet kitalálni, mi mihez tartozik.
26. A Welcome legyen címsor, ne ugyanaz, mint a kenyérszöveg, és ne legyen középre rendezve, ha a többi tartalom sincs (felejtsd el a középre rendezést. Kábé semmihez se illik). Térköz nincs itt se a fejléc és a címsor között.
A történeti leírásban az oszlopok között legyen nagyobb térköz egy kicsivel, és be lehet kapcsolni az elválasztást. A bekezdések között, ahol iniciálé van, legyen nagyobb a térköz.
*32. A QR kód mellett biztonsági okokból mindig legyen kiírva betűvel is a link, ha éppen nem áll rendelkezésre QR kód olvasó.
Inkább legyen 3-4 oldallal több a kiadvány, vagy ha az oldalszám maximalizált, akkor valamit ki kell belőle venni. Házi nyomtatóval 1-1 oldalról próbanyomaton győződhetsz meg róla, hogy olvasható-e a szöveg. Érdemes időről-időre nyomtatni belőle, mert képernyőn kevésbé tűnik olvashatónak, mint kinyomtatva.
-
-
Met
nagyúr
Elég retró kinézete van.
Azt a csíkos fontot én nem használnám, csak az oldal címeknél.
A narancs téglalapok között legyen egységes a távolság és picit több belső margó is a szövegnél, az is egységesen mindenhol.Amik szerintem nem jók
Oldalszámok:
1. a képet én elforgatnám hogy a tábla vízszintes legyen, nekem zavaró hogy ferdén áll a narancs sávhoz képest, dropshadow felesleges
6. a departure és a fire safety szöveg miért lóg túl a narancs sáv magasságán?
12-13-14-15. vastagíts a szövegen
18. a racing miért van jobbra zárt és a golf miért nincs egy vonalba az alatta lévő szöveggel?
20. a kép érjen ki jobb oldalraÖsszességében, első nekifutásnak elmegy.
Google-z, gyűjts ötleteket, nézd a typo-t, elrendezést hogy szokták és fuss neki újra
-
lofagi
addikt
Sziasztok,
elég új vagyok ebben a témában. Egy hotel számára készítek egy guide szerű füzetecskét, hogy mégis jobban megfogja a vendégeket a fontosabb információ. Szóval összedobtam egyet, de ahogy említettem most használom először a progit, így eléggé nehézkesen mennek a dolgok, illetve hogy őszinte legyek annyira nem is vagyok tisztában,hogy mire kellene figyelnem.
Itt a füzet, valaki esetleg szánna rá egy kis időt, hogy megnézze. Ez még nem a végleges verzió, de talán alapnak jó lesz.
-
BonFire
veterán
Sziasztok!
Egy elég nagy doksin dolgozom, egy több száz oldalas könyvön sok stílussal. Mostanában elkezdte azt a hülyeséget, hogy ráengedek egy paragraph stílust egy sima paragraph-ra, és az összes betűt félkövérré változtatja. Ellenőriztem az összes karakter és paragraph stílust, nem öröklik sehonnan a félkövér betűt, mégis átváltoztatja.
Hogy lehetne ezen segíteni? Totál össze vannak kavarodva már a stílusok. Nem csak egy stílusnál csinálja ezt, hanem többnél is véletlenszerűen. Tehát nem a stílusban definiált Regular Italic jelenik meg, hanem egy sima Bold helyette.
-
Polemius
senior tag
válasz
sicc_innen
üzenetére
Persze, hogy lehet.
Keresés, Grep fül.
[0-9] bármilyen számjegy
[0-9][0-9] bármilyen kétjegyű szám
[0-9][0-9][0-9]? bármilyen két-, vagy háromjegyű szám
[0-9]+ bármilyen, egy vagy többjegyű jegyű szám[0-9]+-[0-9]+
ez bármilyen két számra igaz, amelyek közt kötőjel van.
Az – pedig grep-ben ~=Ami neked kell, az így néz ki
([0-9]+)(-)([0-9]+)és erre cseréled:
$1~=$3Ahol a keresésben a zárójelek felosztják a keresési mintát három részre, a helyettesítésnél pedig sorban $1, $2, $3 hivatkozik rájuk, jelen esetben ugye a két számjegyre. A köztük levő (-) pedig kimarad, helyére megy a ~=
Mint látható, a több részre bontott keresési minta arra is jó, hogy akár a sorrendet is meg lehet cserélni, például a $3~=$1 megcserélné a két számjegyet is.
A Grep nagyszerű eszköz, használjátok!
-
japunk
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék beágyazni Youtuberól videót egy interaktív pdfbe viszont a következőt írja az inDesignon belül: "A böngésződ jelenleg az elérhető videoformátumok egyikét sem ismeri fel." Valamit a HTML5ről zagyvál de a böngészőben simán fut bármilyen videó, egyedül a programban nem. Túrom a netet már vagy egy fél órája de még nem találtam semmit. Valaki tud erre valami megoldást? Köszi!
-
BonFire
veterán
Egy online kiadványhoz készült szimpla masterből hogy csinálok oldalpáros mastert? A dokumentum beállításait megcsináltam Facing Pages-re, de ettől a Master maradt szimpla oldal.
-
-
-
válasz
BonFire
üzenetére
Az eszközök alapértelmezett tulajdonságát egyformán kell állítani: ne legyen nyitva dokumentum. Ennyi.Ez vonatkozik a Line tool vastagságára, színére vagy a szöveg elválasztás nyelvére stb.
És ha jót akarsz magadnak, az alapértelmezett stílusokat (Basic Paragraph, Basic Graphics Frame stb.) nem szerkesztgeted. Mert átviszed az indd fájlt másik gépre és csak anyázás lesz belőle.
-
BonFire
veterán
Sziasztok. Van olyan opció az ID-ben, hogy a default 1 pt vastagságú vonalat (line tool) átállítani más méretre? Mert eléggé macerás egyeséve állítgatni.
-
sicc_innen
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszönöm!
Ez egy teljesen logikus módszer, amit írtál. Nekem is eszembe juthatott volna...
Igazából arrafelé gondolkodtam, hogy talán lehet beírni valamilyen speckó karaktert a keresőbe, ami bármilyen számot jelenthet.
Pl. évszámok esetén a csere: $$$$-$$$$ —> $$$$—$$$$,
vagy egyszerűbben: $-$ —> $—$
(A Find/Change panelen a ^9-es különleges karakter nem működik) -
válasz
Dluinet
üzenetére
Érdemes kicsit utánaolvasni, mert a Find/Change egy nagytudású eszköz
https://indesignsecrets.com/indesign-grep-essentials-wildcards.php
https://indesignsecrets.com/indesign-grep-essentials-quantity.php -
válasz
sicc_innen
üzenetére
csere 0- 0—
csere 1- 1—
...
csere 9- 9—
tehát 10 cserét kell végrehajtanod -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Egy olyan egszerű kérdésem lenne, hogyan lehet csak a számok között kicserélni a kötöjelet hosszú kötőjelre az Indiben?
Van egy terjedelmes szöveg, amit már betördeltem. Szeretném a tól-ig számok (pl. 1984-2014, vagy 5-10) közti kötőjeleket hosszabbra cserélni.
Mit kell beírni a kerés/csere menüpontba, hogy az összes (és különböző) számok között kicserélje, de a többi helyen a szövegben ne változtassa meg? Mi a trükkje ennek?
Köszönöm előre is! -
rii
nagyúr
sziasztok!
milyen fontja van ennek az utcanévtáblának?

-
Ezt találtam:
...
(9) A sajtóterméken és - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - az egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum). Az impresszumban a következő adatokat kell feltüntetni:
a) a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét,
b)-c) *
d) a szerkesztésért felelős személy nevét.
(10) A nyomtatott sajtótermékek nemzetközi azonosítóját (ISSN), az egyéb nemzetközi jelzéseket és a kiadvány árát a külön jogszabályban foglaltak szerint kell megállapítani és feltüntetni.
(11) Jogszabály rövidített impresszum feltüntetését is előírhatja, kivételes adatok feltüntetésének kötelezettségét, vagy más különös szabályokat határozhat meg.
...
Ez alapján elméletileg a technikai dolgok felelőse maga a kiadásért felelős személy, a szerkesztést itt ugyebár tartalmi szerkesztésként kell értelmezni >> tehát azt szerintem nem kötelező feltüntetni, hogy ki tervezte a layout-ot vagy éppen a logót. Én most csinálok épp egy könyvet, a kiadó megkérdezte, hogy benne legyek-e és mondtam, hogy nem szeretnék, úgyhogy nem leszek. -
rii
nagyúr
sziasztok
hirdetési újságból nem baj ha az impresszumból kimarad, hogy kicsinálta, logo, layout, dtp?
mer ha ba,j akkor szólok, .... ha nem baj ... azt még nem döntöttem el ....
-
törölt tag
-
BonFire
veterán
Na, most segítsen valaki, ezzel az oldalméretezéssel, mert két óra hosszája kínlódok vele, de nem akarja az igazságot.
Átrendeztem a korábban létrehozott oldalakat, és most már nem tudom az istennek se létrehozni a kihajtható oldalt. Páratlan oldalra kéne esnie, de oda berakja mindig az A master jobb oldalának fejlécdizájnjának egy részét. A grafikát, de az oldalszámot nem. És nem is lehet eltüntetni onnan a krv@ anyját
ráadásul átméretezni se engedi most már az oldalt a Page Tool-lal. Kihúzom az oldalát és visszaugrik. Felül meg ott marad a téglalap, alul meg a lénia.

-
válasz
BonFire
üzenetére
Arra azért figyeljetek, hogy az ilyen "behajtogatott" oldalak kicsit kisebbek (keskenyebbek) legyenek, mint a könyv többi része. 148 mm széles könyvnél a 444 mm fül ki fog lógni egy picit.
Egyébként minden oldal méretét szabadon módosíthatod: Page Tool (rögtön a fehér nyíl alatt) Shift + P
Az elválasztást vagy magánál a problémás szónál (jobb klikk), vagy felveszed a User Dictionaryba (Edit, Spelling, User Dictionary...) -
BonFire
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszi! Meglett. Mindenképpen kap majd a nyomda forgatókönyvet, hogy mit hogy, mert nem akarok harminc különböző PDF-et küldeni, hogy boruljon az oldalszám, meg a szedéstükör stb. Egy doksiba szeretném a borítót is, amely valószínűleg valamilyen spéci anyagra lesz prégelve, de az a nyomda dolga. Még most állítom össze a vázlatot, meg a struktúrát.
Közben felmerült a kérdés, hogy az elválasztás tévedéseit hogy tudom felülbírálni, mert eddig nemigen használtam, de most, hogy egy kábé 280 oldalas könyvről van szó, elengedhetetlen a használata. Arról nem beszélve, hogy a justify nagyon ronda szóközöket hagy. Szóval nem mindegy, hány oldal lesz végül, ehhez használni kéne az elválasztást, de ha rosszul választja el a magyar szavakat, akkor azt hol lehet felülbírálni kézzel? Példa: "legeredményes-ebben" Szeretném, ha így választaná el: "legeredménye-sebben". De eddig erre nem találtam megoldást.
-
Met
nagyúr
válasz
BonFire
üzenetére
Én nem találtam olyan lehetőséget hogy az egyik oldalnak más legyen a mérete.
De szerintem ezt amúgy is külön kellene leadni mert nem biztos hogy egyszerre nyomják/vágják a többi oldallal, azt amúgy is majd hajtani is kell.
Forgatót majd küldj hogy tudják hova való az extra méretű lap. -
BonFire
veterán
Helló!
Egy könyvet csinálunk A5 méretben, de lenne egy extra, kihajtható lap benne 444×210 mm. Be lehet Indesign-ban állítani ilyet, hogy az az egy lap (2 oldal) más méret legyen, mint a dokumentum többi lapja? Ha igen, hol? Ha nem, hogyan oldjam meg?
-
-
válasz
BonFire
üzenetére
> minden sor végén enter, bekezdések között dupla enter, hemzseg a fölösleges szóközöktől, ezer szóközzel tabulálva, CSUPANAGYBETŰS szedés
Ezek nagy kedvencek. Az embernek hirtelen kedve támad elnyiszálni a saját ereit...
És persze ezeket az anyagokat előtte úgy "haragozzák be", hogy "majd ők elkészítik, neked már nem lesz vele semmi dolgod, csak leküldeni a nyomdának"...

-
BonFire
veterán
Á! Úgyis elölről kell kezdeni az egészet nulláról. Hamarabb megcsinálom, mint az elb@szottat pofozgatom.
Eleve Ps-ben lett csinálva a kiadvány. 30-nál több oldal, minden sor végén enter, bekezdések között dupla enter, hemzseg a fölösleges szóközöktől, ezer szóközzel tabulálva, CSUPANAGYBETŰS szedés, az egyik oldal greyscale, a másik cmyk, nekem meg most képernyőre kéne rgb-ben.
Ráadásul nyomdai méretben vannak kimentve 300 dpi-ben, és most az új gépet nem tudom használni, a régi meg megrokkan már az ötödik oldal importálásánál.
-
válasz
BonFire
üzenetére
Acrobat helyett (nekünk van, de például nem tud jpg mentésekor AA-t...) én PDF XChange Editor-t használok, nagyon jó kis ingyenes program.
-
válasz
BonFire
üzenetére
Ha sok PDF-ről van szó, akkor készíteni kell egy objektumstílust (arány, igazítás, pozíció stb.) a mester keretre és bedobálás után csak minimális kézimunkára van szükség. De van valami script is, ami egy mappából megfelelő stílussal összerakja több oldalas dokumentummá a képeket, sajnos most sehol nem találom. Esetleg keress az indesignsecrets.com-on.
szerk.
Megvan!
https://indesignsecrets.com/import-folder-full-pictures-page.php -
BonFire
veterán
Végül is muszáj vagyok egyesével behúzgálni, mert az oldalarány nem stimmel A4-re, úgyhogy mindegyiknek egy kicsit meg kell csapkodnom a jobb oldalát, plusz méretezni egyesével.
De utálom, amikor PSD-ből mentik oldalanként a PDF-et, aztán én meg tákolgathatom, hogy kihozzak belőle valami értékelhetőt.
-
válasz
BonFire
üzenetére
Én így szoktam:
- Készítek egy cél-méretű új dokumentumot - méret, oldalszám, mesterre képkeret (az illesztést be kell rá állítani)
- A látómezőt lekicsinyítem, hogy egyszerre 4-5 oldalt lássak
- Cmd(ctrl) + D az összes pdf-et kijelöl
- Bedobálom sorban az összeset a dokumentumba (links paletta nyitva és azon figyelem a sorrendet, ha nem stimmel, akkor a le/fel nyilakkal lehet korrigálni)
- Utána Cmd(ctrl) + E ; pdf for print; és beállítom a kimenet felbontását. -
BonFire
veterán
Helló!
Lehetséges, hogy keszen kapott (oldalankent), Ps-ből mentett PDF-eket összefűzzek eggyé Id-ben úgy, hogy közben a 300 dpi nyomdai felbontást is mérsékelem normális, kezelhető fájlmérete?
Ha igen, hogyan van ez?
Nincs Acrobatom.
-
Kingcold
aktív tag
Üdv Emberek!

Indesign ban linket rendeltem egy objektumhoz, mely interaktív PDF be való konvertálás után kifogástalanul működik. Most hiperhivatkozással, egy a meghajtón lévő file t szeretném megnyitni. Ez, még exportálás előtt, a jobb egérgomb - ugrás a célra opcióval működik. De exportálást követve a végeredményen a megfelelő helyre kattintva nem történik semmi. :/
Mit szúrhattam el? Segítségetek előre is köszönöm!
-
BonFire
veterán
Mérjék le centivel a helyet, ahova kifüggesztik. És adják meg a pontos méretet. Én már jártam úgy, hogy az ügyfél A2-es plakátot rendelt, aztán végül úgy döntöttek, hogy mégis inkább A5-ös flyer legyen belőle. Aztán reklamáltak, hogy olvashatatlanul kicsi rajta a szöveg, a szponzorok logója meg kivehetetlen. Mondtam, akkorába kell nyomtatni, amekkorába rendelték. Erre nekiáll okoskodni, hogy ő úgy tudja, hogy a vektoros Pdf-et büntetlenül lehet méretezni. Mondtam neki, hogy ez igaz, de a reszponzív nyomtatványt még nem találták fel. Aszondja, hogy nem lehetne-e átalakítani A5-ösre? Mondtam, hogy minden további nélkül plusz ennyiért, mert nem elég, hogy a szöveget teljesen nulláról kell kezdeni, nyilvánvaló, hogy a szponzor logókat nagyítanom kell, ettől a grafika borul úgy, ahogy van, tehát lényegében elölről kell kezdeni az egészet.
Most már tanultam belőle, és eleve úgy tervezek, hogy később igény szerint tetszőlegesen át lehessen alakítani.
-
rii
nagyúr
válasz
BonFire
üzenetére
azóta sem tudom mit válaszolhatnék nekik .... most mondjam h az összes A-s, B-s, C-s méret "normál"? ....
megcsinálom A/2-be meg A/3-ba ( bár szerintem az A/3 sem plakát méret de szerintük már az A/4 is az ) oszt le van sz.rva .-)
(#1815) Syl:
helikopterek .-(((((( -
-
rii
nagyúr
kérdem melóhelyet mekkora legyen a plakát
válasz: normál -
rii
nagyúr
Dluinet, Rayyy: nagyon köszönöm!
mekkora maximális terhelést bír el ez a fajta papír?
300-at sem?
-
Met
nagyúr
Mit csinálok rosszul?
Bemásolom a szöveget szövegdobozba, a sorok végén a hosszú szavakat szépen tördeli köpőjelekkel.
Elérkezek egy ilyenhez.
1. Pont
a. szöveg második-
sorÉs ahogy az sort tabolom be az sz vonalába a k után eltűnik a köpőjel
A másik dolog.
Megcsinálom a tartalomjegyzéket, be van állítva a ^., de nem jelenik meg a pont és az oldalszámok a fejezet neve után vannak közvetlen, nem a sor jobb szélén. -
rii
nagyúr
sziasztok!
meg tudná valaki mondani, hogy a Pesti Est milyen papírra nyomódik?
hány g-os meg mi a neve? -
-
Sziasztok!
Abban kellene segítség, hogy egy rétegesen lementett, inDesign-ban szerkesztett PDF fájlt hogyan szerkesszünk miután behívjuk az Illustratorba?
-
Még az ID CC2019 is tud CS4-es (vagy újabb) idml-t menteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OLED monitor topic
- Arc Raiders
- Yettel topik
- Battlefield 6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
- PNY XLR8 CS3140 M.2 NVMe 4.Gen 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB DeepCool CC560 Thermaltake 730W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RX 5700XT / 16GB DDR4 / 256 SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

a levélpapírtól a ház alaprajzig, mindent.

MUHha... Bocs.