Hirdetés
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
redpanter
csendes tag
-
válasz
redpanter
üzenetére
Holnap este küldöm az anyagot a nyomdába és kedden délután érkezik meg az újság. Akkor beszámolok az eredményről

Próbanyomtatást végeztem, és PostScript@File (Device Independent) beállítással kapott PDF-ben a lap tetejéről hiányzott egy centi! PostScript@File (Adobe PDF 9.0)-nál látszólag hibátlan lett az anyag.
Remélem a nyomda is tudja majd kezelni a fájlt. -
válasz
Dexter68
üzenetére
Hálásan köszönöm a válaszod. Sajnos ezt a Scitex drivert is kispórolták a Win7-ből, úgyhogy marad a PostScript@File. Hétfőn este kiderül, ugyanis akkor küldöm az első újságot a nyomdának az új windows alól.
Szerk.
Ne tudja valaki, hogy az Acrobat 9-et hogy lehet rávenni, hogy a különálló PDF állományokat egy programablakban jelentesse meg? A nyolcasnál ment, de ennél sehol nem találom és nagyon zavar ez a sok különálló ablak. -
Dexter68
addikt
Nem 64 biten dolgozom ugyan, de 99%-ban a windowsban lévő Scitex VIP2 L2 drivert használom és csak nagyméretű anyagoknál használom a PostScript® file-t nyomtatóként Adobe PDF8 PPD beállítással. Tökéletes anyagok jöttek létre így is, úgyhogy a Scitexes megoldás már csak azért maradt fent, „hogy tartsuk a szokást”

-
Használja valaki az InDesign-t 64 bites Windowson? Ha igen, milyen printerre írjátok a PostScriptet? Mert ugye az Adobe Postscript Printer Drivert (winsteng.exe) nem lehet WIn7 x64-re telepíteni, tehát a sok-sok éve használt Agfa drivereim kiestek.
Tettem egy próbát az InDesign beépített PostScript@File nyomtatóval Adobe PDF 9.0 PPD beállítással, és látszólag jó lett az anyag. -
Ezt nem nagyon értem... a második dobozba átfuttatott szövegen nem működik a stílus? Vagy egyáltalán nem veszi be a szöveg a character style-t?
Az lehet, hogy a szövegen paragraph style van és az felülírja a c. s.-t. >>
A paragraph s.-t azt tedd üresbe (none) és úgy próbáld a character s.-t! -
$p@rr0w
őstag
Ha egyik szövegboxból a másikba futtatom a szöveget, miért nem tudom rátenni a character stylet, még akkor sem ha mindegyiket kijelölöm?
-
Hogy lehet szövegdobozban egyéni beosztású (két egység vonal - egy egység szünet) aláhúzást beállítani?
Ha simán stroke-nál állítom, akkor ugye a dashed opciót választva kijön alul pár mező, ahova beírhatom az osztások értékét, de ha szövegdobozban állva az underline options-ban szeretném ezt, akkor nem jön ki alul az állítási lehetőség... CS3-ban vagyok.Aki jól válaszol, kap faxon ropit!
-
scott_free
senior tag
újabb érdekesség (legalábbis számomra az):
ha egy kép fölé egy másik objektumot helyezek (pl. egy fehér téglalapot) és kiveszem a körvonalat mindegyiknél, akkor az előnézeti képen vékony keret látszik.

a pdf-en már nem látszik, de elég zavaró a szerkesztés közben. ki lehet ezt valahogy kapcsolni?

(amúgy ha megadok egy 1pt-s körvonalat, akkor már nem látszik, de akkor ugye változik az objektum mérete is.) -
Ha valakinek kell sok Magyar Grafika szám, akkor írjon rám, ingyen elvihető, de kidobni nem akarom, mindenképpen másik szakember kezében tudnám szívesen. Nem részletezem, hogy miről van szó, aki nem tudja, az ne is kérje, részletek pm-ben!
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Hmmm... erre egy nyomdász valószínű azt morogja: - Fene a dilettánsokba

-
válasz
scott_free
üzenetére
Ez már nem eccerű téma

Tökmindegy, hogy kinek dolgozol és akarsz-e bármilyen színhűséget, mindenképpen cmyk-ban kell dolgoznod, ha az anyag a jövőben nyomdai technológiával lesz legyártva.
Ez a sok adat egy szín leírása több skálában (egyszerűen kifejezve)... ez nem azt jelenti, hogy ha átváltod ezt az adott cmyk-ban beállított színt rgb-be, akkor az itt leírt értéket kapod, hanem azt jelenti, hogy ha a monitorodon az adott rgb kóddal látott színt szeretnéd egy nyomaton hasonlóan viszontlátni, akkor az adott cmyk kódot kell használnod {és persze fordítva}.
Tehát ne az eddig rgb-ben használd színedet konvertáld át cmyk-ba, hanem egy új cmyk színnek add meg azt a bontást és úgy lesz jó! Persze, ha a monitorod nem színhelyes és nincs kalibrálva a nyomda színrendszeréhez, akkor nem fogod tudni ellenőrizni otthon a képernyődön, proof-ot (színt ellenőrző mintanyomat) kell kérned a nyomdától.
Az indesign alapra cmyk-ban dolgozik, maximum a színpalettán tudsz rgb-színeket beállítani, azokat ki kell törölni és egyszerűen új színeket kérni, azok cmyk-ban lesznek.
Hogy mire kell figyelni? Nagyon hosszú hsz lenne, ha mindent leírnék. Ja és pantone-skála beállítás miatt (mint ahogy minden miatt) a leendő nyomdát kell hívogatnod, hogy nekik melyik beállítás a legjobb, mert azt látatlanban senki nem fogja tudni neked megmondani. -
scott_free
senior tag
ja igen, még annyit, hogy az InDesign-ban van vagy egy tucat ilyen "Pantone" színmód - melyiket kéne választani?

-
scott_free
senior tag
totál kezdő kérdésem lenne ismét, mégpedig a színekről.
egy anyagban ilyen leírást találtam az adott színről:
PANTONE 201
C | M | Y | K 0 | 100 | 63 | 29
R | G | B 147 | 0 | 54
HEX #930036
RAL 4002 (Rotviolett)
AVERY 800 PREMIUM CAST 802 (Burgundy Red)na most én eddig az rgb-t használtam, de ha át próbálom váltani cmyk-ra, akkor ott más értékeket kapok, mint amit itt írnak.
és persze más a színek árnyalata is.eddig az rgb-s anyagoknál azt mondták a nyomdában, hogy mentsem el "color conversion"- beállítással (coated fogra 27).
talán a föntiekből is kiderül, hogy nem sok közöm van a nyomdai dolgokhoz, az eddigi anyagok saját célra készültek, nem számított, ha esetleg picit más az árnyalat, mint az eredeti.
a kérdésem, hogy ha színhűséget akarok, akkor cmyk-ban kellene dolgoznom? ha igen, akkor ezt hol tudom beállítani, ill. mire kell figyelnem?
köszi minden segítséget!
-
Dexter68
addikt
-
sbazsi
veterán
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ha az általam említett progival nagyítod, nem lesz annyira gáz. De a nagyítás mindig gáz.
-
sbazsi
veterán
lezárt layert hogy lehet kinyitni?
-
scott_free
senior tag
válasz
Dexter68
üzenetére
no, akkor így gyorsabb lesz a szerkesztés.
a fényképező alapból 72ppi-s képeket csinált, ezeket már átalakítottam 300ppi-re, de ugye így a méretük kisebb lett. jelenleg a szélessége 11,5", a könyvben viszont a dupla oldalas kép kb. 14,5".
ekkorát simán nagyíthatok akkor az általad említett programmal?
(vagy ekkorát akár más progiban is? pl. paint shop pro?) -
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
100 % alatt simán. Fölötte meg semmit (ha szigorúan vesszük, pláne, ha fotóskönyvről van szó). De azért csalni ér. Jól teljesítenek pl. az Onone cég termékei nagyítás témakörben.
-
scott_free
senior tag
egy gyors kérdés: képek átméretezésére használhatom-e az Indesignban lévő eszközöket (ami alapból X%-kal csökkenti a kép méretét), vagy mindenképpen photoshoppal csináljam ezt? (corel psp-t használok)

ja, egy fotókönyvhöz készülnének az oldalak (blurb).
-
Azt nevezem kékes zöldnek, amit a monitoron kékes zöldnek látsz
Nem én látom az anyagot, csak egy megjegyzés volt.Viszont arra érdemes figyelni, hogy ha már pantone kódokban gondolkodsz, akkor azonos skáláról válassz, ugyanis a szám utáni U azt jelenti, hogy uncoated, tehát mázolatlan papíron használt szín, a C pedig azt, hogy coated, tehát mázolt papíron használt szín. Ezeket nem jó keverni, mert egyes esetekben nagy meglepetést okozhat a nyomdából kifutott nyomott változat, még akkor is, ha monitoron jónak tűnt. Meg kell kérdezni a nyomdától, hogy mázolt vagy mázolatlan papírra (vagy fényes v. matt) megy-e a munka és annak alapján választani a pantone skálából!
-
Pilács
senior tag
Köszönöm a tanácsokat, így lesz, beszélek a nyomdával. pl melyik zöldet nevezed kékes-zöldnek? 350U az inkább sárgás lesz szerintem, ezt használnánk. Jobb lehetne a 343U ?
A grafikát sikerült megoldani, nem bitmap-ban gondolkoztam, azaz 1 bitben először, és utána az indesign-ban szineztem, így legalább biztosan jó a szín

-
Remélhetőleg a zöld alap az kékeszöld és nem sárgás, mert akkor nem fog túl jól mutatni rajta az arany.
Gondolom fotosopban monocrom beállítással adtad meg az ábráknak ugyanazt a színkódot...
Ha ez így van, akkor nem gáz, ha indizájnban kicsit máshogy mutatja, ez csak a megjelenítés miatt van így. Csinálj egy ps-pdf-et ellenőrzésnek és mérj bele a pdf-be acrobatban az advanced/print production/output preview ablakban.Az aranynak ebben a színskálában csak szubjektíven lehet színt meghatározni, az igazi arany az arany pantonnal lenne, amit külön kell kérni a nyomdában... ha ilyet kérsz, akkor meg úgyis tökmindegy, hogy milyen szín van beállítva indd-ben. A 613 egyébként jónak látszik, viszont a színprofilodtól függően a nyomat akár 10%-ot is sötétedhet és ha így van (nyomdától kérdezni), akkor a 612 jobb lehet. De mondom, ezekkel a színekkel nem igazán lehet elérni igazi arany hatást.
Ja és a levilágítási beállításokat is kérdezd meg a nyomdától, mert van akinek jó a kompozit pdf, van, aki szeparáltat kér.
-
Pilács
senior tag
Helló!
Nekem olyan problémám lenne, hogy egy sima könyvborítót kellene készítenem, zöld alapon arany betűkkel. Színesben még sosem szerkesztettem benne... Direkt színt használok a szöveg szinezéséhez, és kettő ábrát kellene még ráhelyeznem, amit photoshopban szintén ugyan arra a direkszínre festem, majd mentem psd ben. Amikor beteszem indesignben, egy kicsit mégis más a szine mint a szövegé, ezt hogyan tudnám orvosolni? A borítón 2 szín lenne csak, az aranynak mi a direktszín kódja? PANTONE 613C (solid coated) -et állítottam be...
Köszönöm!
Ha tudtok erre vmicske leírást, akkor is köszönettel fogadnám.
-
válasz
scott_free
üzenetére
Ez bizony a kopipészttől van, az indesign egy kicsit másképp kezeli a vektorokat, mint az illustrator (ne kérdezd, hogyan-miért, én nem vagyok programozó). Szóval a megoldás lehet az, hogy nem kopizod, hanem beilleszted place-szel az ai doksit, amiben ez a diagram van és akkor, ha változtatni akarsz rajta, ai-ban kell majd ügyködnöd >> illetve a másik nyilván az, hogy ai-t fotosoppba, onnan meg valami raszteres, transzparens formátumba és így az indizájnba... csak akkor már elég nehézkes után szerkesztgetni.
Egyébként ez a vonalas hiba nem minden objektumnál jön elő, én is sokszor kopizok ai és indd között, de bonyolultabb cuccoknál már előfordul.
-
scott_free
senior tag
ismét egy problémával fordulnék hozzátok:
rajzoltam az Illustratorban egy 3D-s kördiagramot, viszont amikor átmásolom az Indesignba (copy/paste-tel), akkor a körcikk szélénél apró fehér vonalak, hibák jelennek meg. (mintha illesztési hibák lennének)
ez vajon mitől lehet?

itt van linken is: 3D kördiagram illesztési hiba
-
KilgoreTrout
senior tag
-
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Az Indesign (tudtommal) az alpha channel-t csak így képes kezelni (clipping path-ként), viszont, ha egyszerű félig-átlátszóságot akarsz, akkor nem kell alpha channel, csak úgy csinálod meg a psd-t, hogy kitörlöd az általad beállított opacitással azt a részt, amit az indesign-ban valamennyire átlátszónak akarsz tudni és kész.
Pl.: ha egy autót körbevágsz fotosoppban, és azt akarod, hogy az üvege az kicsit átengedje a majdani indizájnos háttér színét, akkor abba mondjuk olyan 50%-os opacitású radírral belekensz és ennyi.
-lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett?- -
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Berakod a képet, aztán Object/Clipping path/Type: alpha channel. Ha van több, akkor lesz választási lehetőség is.
-
KilgoreTrout
senior tag
Ha van egy alpha channeles tiff képem, elő tudom valahogy csalni indesignban az alpha ch.-t, vagy képszerkesztő segítségére lesz szükségem, ha átlátszóságot akarok?
(Úgy rémilk, mintha a quark tudta volna programon belül kapcsolgatni) -
Hát igen, ahogy most írod, ugrott be, hogy az a betűtípus, amit a gondot okozta, valóban hiányos lehetett. Hogy mi hiányzott pontosan belőle, most már mindegy, ma végülis teljesen kiszedtem - szerencsére nem kellett sok helyről. Így már rendben van.
Köszönöm a tanácsot, legközelebb ezt is figyelni fogom. InDesign-ban kezdő vagyok. -
Elképzelhető olyan esetben, mikor egy betűtípusnak olyan tulajdonságot adsz meg (bold, italic...), amilyen változat az adott családban nem létezik. [[pl.: van egy BLK típusú betűd és ezt szeretnéd BOLD változatban, az nem szerencsés, mert a BLK az már eleve BLACK-et, tehát vastagítottat jelent]] Ez úgy fordulhat elő, hogy eredetileg egy másik típussal volt szedve a szöveg, amiben volt bold verzió, de te később átváltottál olyanra, ahol nincs, viszont a bold tulajdonságot nem állítottad regular-ra. Egyszerűen find font-tal meg kellekeresni a felkiáltójelezett betűt és regular tulajdonságot kell neki állítani.
-
scott_free
senior tag
válasz
Dexter68
üzenetére
köszi, végül találtam InDesign alá egy scriptet, amivel meg tudom oldani a sávdiagram-szerkesztést.
GraphTools -
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Hát én úgy szoktam, hogy csinálok egy fapadosat és utána feldíszítem, elforgatom, miegymás, de ha Neked az excel-fancy tetszik, akkor próbálj meg excelből pdf-be menteni/printelni és azt kinyitni illustratorban, majd átszínezni CMYK színmódba.
Illustratorból .ai-t érdemes menteni, de arra készülj fel, hogy azt indesignban nem piszkálgatod, hanem illu-ban szerkesztgetheted. Egyszerűbb ojjektumok copypaste-tel átvihetők és szerkeszthetők, de hosszútávon sok esetben önszopatásba csaphat át.
(átszinezel egy logót, egy egyszerű update-tel az összes előfordulása megváltozik... kivéve, ahol copypaste-tel van bent vektorosként... finom)
-
scott_free
senior tag
válasz
Dexter68
üzenetére
hm, egyelőre semmit sem találok az Illustratorban...

totál fapados diagramot sikerült csak csinálnom - semmi fancy design -, ráadásul ezt sem tudom rendesen átmásolni az Indesignba.
copy/paste-tel raszteres és csúnya lesz, ha meg pdf-be mentem, akkor az alapbeállításokkal használhatatlan (egyrészt nem szerkeszthetők a részek, másrészt pedig totál pixeles).milyen beállításokkal, hogyan tudom átrakni a diagramot illustratorból indesignba, úgy hogy utána szerkeszthető legyen?

-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
érdemes

-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Vagy megrajzolod téglalapokból, vagy használod az illustrator diagram-eszközét. A bemásolásnak nagy hátránya, hogy az excel nem cmyk színmódban kezeli, indyben meg nem fogod tudni átszínezni sztem. Még lehet illu-ba bemásolni és úgy lementeni.
-
scott_free
senior tag
hali,
ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok: lehetséges InDesign-ban diagramot készíteni? vagy csináljam meg excellben és másoljam onnan át?
egyszerű, max. 2-3 adatsoros diagramokról lenne szó (pl. 2 oszlop egymás mellett/alatt).köszi a segítséget!
-
Hali, nem tudjátok, hogy a dokumentum ellenőrzésekor miért lett egy Befejezetlen állapotú (felkiáltójeles) betűtípus, és ezt hogy lehetne rendbehozni?
-
Én már kaptam ilyet, de vissza is küldtem, hogy adjanak valami emberi formátumot, mert nincs még arra is idő, hogy kinyomozzam, hogy nyílik ez meg.
Azt nem értem, hogy az acrobat miért ezt ajánlja fel... a document/reduce file size menünél kiválaszthatod, hogy hanyas verziójú pdf-be mentse vissza a cuccot, meg lebutítja a képeket, stb., de nem csinál belőle metadata-t. Vagy ez egy más opció?A metadata az egyébként is egy fájlra jellemző tulajdonságokat tároló adat, pl. mp3-nál bitsebesség, hossz, szerző, album, számcím, képnél színmód, -mélység, stb...
-
rii
nagyúr
METADATA -ról hallaott már valaki?
munkatársamnak kapott anyagból lett így egy 10 megás PDF-je, ami azért kicsit sok.
És az acrobat ezt kíválja fel eltávolításra, mint méretcsökkentési lehetőség -
Dexter68
addikt
A szakmában vagyok ´93 óta. Úgy kerültem bele, hogy érdekelt. Jobban, mint amit eredetileg tanultam. Aztán eltelt öt év és jelentkeztem a Magyar Iparművészeti Egyetem felsőfokú tipográfusképző tanfolyamára ahova első nekifutásra fel is vettek, úgyhogy 2000-re elvégeztem.
A hígulással minden szakma küzd, tényleg sok a dilettáns, viszont sok tehetséges ember is kerül a felszínre. És a minőséget minden szakmában meg kell fizetni.
Azokat a munkákat, amiket az ilyen „olcsójánosok” elvisznek előlem, nem sajnálom, mert azoknak az ügyfeleknek arra van igénye, pénze. Sohasem fogják megérteni, hogy miért jobb, ha a kiadványt én tördelem és tipografálom és nem a felesége unokatesója ömleszti wördben 2 bigmekkért. Igénytelen melót meg nem csinálok sem olcsón, sem drágán. (Na jó, drágán előfordul, de forog a gyomrom és letagadom
) Na peace. -
válasz
Dexter68
üzenetére
Nem az eszköz határozza meg a profizmust, viszont a profit meghatározza az a tulajdonsága, hogy a célnak legmegfelelőbb eszközt használja. Nem úgy születtem, hanem 6 évet jártam egy ilyen irányultságú szakiskolába, ami persze azóta megszűnt. Ha te a szakmában dolgozol (márpedig feltételezem), akkor tudod miről beszélek, amikor a tanfolyamos felhígultságot emlegetem. Amúgy észrevettem magam, hogy nem a topihoz illő volt a megjegyzésem, úgyhogy elnézést, nem hozom ezt elő többet. Próbálok segíteni, ha tudok.

-
Dexter68
addikt
Te hogy kezdted a szakmát? Úgy születtél?
A photoshoppos webdizájnerek leamatőrözését pedig asszem sok kolléga nevében is együtt hadd kérjem ki magamnak.
Sokszor pontosan látni egy webdizájnon, hogy vektorgrafikus programban csinálta valami amatőr és nem illeszkednek a pixelek. Nem hiszem, hogy az eszköz határozná meg a profizmust. -
Dexter68
addikt
Olvasgasd Hal blogjának Indesignes, photoshoppos meg persze a többi részét is.
-
Tea'lc
csendes tag
Indesign elsődlegesen egyéni grafikával rendelkező hírlevelek küldéséhez kellene. Akkor az oldal grafikájának elkészítéséhez az Illustrator kellene, ugye?
Egyébként pedig még tanulok, és nem tervezem, hogy betörök a grafikai piacra. Teljes mértékben egyéni felhasználásra kellenek az ismeretek, pusztán a saját internetes oldalam egyéni grafikájának elkészítése a cél. -
Először annak nézz utána, hogy melyik program mire való, mielőtt tanfolyamoznál! Az InDesign nem a legjobb választás internetes oldal és egyéb online megjelenő anyagok megvalósítására. Ez kiadványszerkesztő program, egy- vagy többoldalas nyomtatott média előállítására alkalmas elsősorban.
Webdizájnhoz Illustrator való, de sokan (inkább amatőrök) Photoshop-ot használnak ilyesmire. Brosúrához, szórókhoz már jó az Indesign.
Szerintem a tanfolyam a teljesen kezdőknek ajánlatos, de nekik nagyon. Egy megbízható, közepes árfekvésű tanfolyam már elegendő kezdetnek. Később interneten így már könnyebb magadtól megérteni az oktatóanyagokat.Egyébként nincs szakmád? Csak mert az a napi ezer ember, akiknek megtetszik a Photoshop és elhatárrozák, hogy "grafikusok" lesznek igen nehéz helyzetbe hozták a szakmámat az utóbbi években és nem tekintek túl nagy szívélyességgel rájuk. Tele van minden tanfolyamos dilettánsokkal, akik nem nagyon értenek hozzá, viszont fele annyiért elvállalják a melókat, mint aki profi, ennek pedig az az eredménye, hogy minden szarul néz ki, minden kivitelezés igénytelen, a szakma pedig a béka segge alatt.
-
Tea'lc
csendes tag
Sziasztok!
Internetes oldal arculattervezéséhez, illetve hírlevelek, brossúrák, flyerek szerkesztéséhez használnám az Indesignt. Nézegettem tanfolyamokat a neten, hajlandó lennék rá pénzt áldozni. A kérdésem pedig a következő: érdemes ilyen tanfolyamot végigcsinálni? Megéri egyáltalán? Vagy egyszerűbb, ha internetes anyagok használatával tanulom meg a programot? Előre is köszi!
Tea'lc
-
Sehol, megölhetjük magunkat, ha nem vagyunk jogosítvánnyal rendelkező, két nyelven beszélő, max. 30 éves, 15 év munkatapasztalattal bíró Képzőművészetin végzett grafikusok. Vagy, ha mindezeket nem is tudjuk, de elég havi 30ezer FT bruttó, akkor talán felvesznek még operátornak

-
Hell!
Mióta win7-em van, az indesign rosszalkodik: sima smallest pdf-et szeretnék menteni egy cuccból és elsőre a mentés alatt lefagy, viszont, másodjára, ha újrakezdem már megcsinálja gond nélkül. Először azt hittem, hogy a win7 energiatakarékossága a hibás, ami kikapcsolja a nem használt merevlemezeket, amikről linkelve vannak a képek (így mentésnél hirtelen nem találja azt az indesig és azt hiszi, hogy veszett linkek). De miután ezt a funkciót kilőttem a dolog változatlan... találkozott ezzel más is? -
rii
nagyúr
állást keresni ID, PS, Illu-s ismerettel, dtp-operátorként hol lehet, nem tudjátok? Kreativ.hu, meg profession?
-
mibog
tag
ha a képre kattintasz jobb gombbal, felajánlja hogy "eredeti szerkesztése".
a képet így meg tudod nyitni azonnal PS-ben, változtatni, és menteni és utána bezárni, akkor automatikusan újralinkelődik.
( vagy ha a windows kép és faxmegjelenítő nyitja ki akkor is társíthatod Photoshoppal.)van egy "link" panel, valóban, az a jó, térképezd fel hogy mit tud. gondolom ha a panelen az ikonokra viszed az egeret akkor kiírja hogy mi micsoda.

-
Met
nagyúr
Ha beraktam (place) egy képet a doksiba és változtatok valamit a képen akkor azt, hogy tudom az Indiben is érvényesíteni?
Konkrétan 2 mega lett a pdf, azt szeretném kipróbálni, hogy ha csökkentem a file méretét (pl 100k ról 50-re) akkor változik e a pdf mérete. Mert konvertáltam, újra linkeltem a képeket és lefagyott pdf export közben. -
mibog
tag
Met, igen, valóban ebben egyeztünk meg a nyomdával, de aztán végülis egyben elfogadta a nyomdagép tegnap este, amikor a főnököm is ott várta a nyomdagépek mellett hogy jó lesz-e vagy nem...
print szkrínnel jpg-be lementettem az összes post skript nyomtatási és distiller beállítási lehetőséget, hogy én mit állítottam be (magyar kezelőfelülettel) . ha valakinek kell ilyesmi, elküldöm szívesen
szóval elvittem a fájlokkal együtt a képeket is... ééérdekes most minden ment
úgyhogy szerintem Dexter68 én is arra gyanakszom.. hogy túl sok a munkájuk ezért húzni akarták az időt..egy beállítási oldalt változtattam tegnap az előzőekhez képest: a DSX beállítások mindegyikéből kivettem a pipát...
ha Ti tudjátok mit jelent ez akkor engem is érdekelne a téma
lehet hogy eddig ezek a pipák voltak a baj forrása?
a nyomda azt mondta hogy az OPI ne legyen bekapcsolva, de azt mindig már a .ps írásakor kikapcsoltam, ez itt a képen már csak a disztillálásból egy kép...
-
Dexter68
addikt
Elvben jó ötlet leszűkíteni a hiba helyét. De egy Rendes Nyomda pontosan meg tudja mondani, hogy melyik oldalon van a gebasz. Nekem valami azt súgja, hogy ők el vannak maradva részint technikailag, részint szakértelem tekintetében és a megrendelőre akarják kenni a sz*rt. Ez is elég gázos hozzáállás.
-
mibog
tag
köszi a reakciókat.
tulajdonképp most várakozom, a problémás oldalakon az összes képet újramentettem, tiffbe, kicseréltem. most várom hogy kiderüljön hogy megbirkózik-e vele a nyomda.
ha nem, akkor úgy írom majd ki a pdf-et ahogy mondtátok.
amúgy a nyomda nem fogad el ps-t se mert a nyomda adobe cs2-t használ én meg cs3-at. várakozom.. a cserélgetésre ráment pár napom...visszatérve az ellenőrzésre: azért a végignézős ellenőrzés nem könnyű, mert 100 oldalas a katalógus, a szemem meg belefáradt a készítésbe, nem biztos hogy észreveszem a hibákat... sőt... biztos ismeritek ezt...

-
Akcept
tag
Ahogy Dexter modja, legyen X-1A 2001.
Ha CS3-at használsz, akkor lehet alma-ctrl-p is, a printer Adobe PDF de X1a!
Ha CS4-et használsz, akkor inkább a saját PDF készítője és X1a. Ez nyomdaipari szabványnak minősül, az összes RIP-szoftvernek ismernie kell, nem tartalmaz transzparenciát. (Ha post script-et írsz, az sem tartalmaz, sőt a nyomda szerintem elfogad PS-t is)A kész anyagot nézd meg Acrobat prof-ban bekapcsolt Overprint Preview mellet. Nézd meg színenként is. Nézd meg a Preflight-ot (Elővizsgálat) még indiben, de nézheted az Acrobatban is, de az már bonyolultabb. Ne legyen RGB, ne legyen direkt szín általában.
A vetített árnyékok körül nézd meg az anyagot belenagyítva, ha vékony vonal, esetleg szöveg van alatta, akkor elcsúfíthatja!!
Több oldal esetén nyomtasd az üres oldalakat is!!!
Szerk:
Az X1a nem garancia hogy jó is lesz. Ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés... -
Dexter68
addikt
Hevesen gondolkodnék egy nyomdaváltáson.
Ezek azért vannak az indesignben, hogy használjuk őket. És jól is működnek.
Psd-t használok, úgy, hogy indyből kapcsolgatom ki-be a layereket, amióta indyvel dolgozom, rászoktam a jpg-re, mert lényegesen kisebb, mint a tiff vagy eps. És működik. Amelyik nyomda ezt nem tudja, azzal nem dolgozom. Slussz.Esetleg állíts be distillerbe PDF/X-1a kompatibilitást. (Ctrl+E, Standards, Compilance standard). Csak ellenőrizd le a pdf-et, hogy minden a helyén van-e.
-
rii
nagyúr
mi használunk ID-ben PSD, TIF, EPS, AI-t is ... van hogy egy oldalon ezek mindegyikét, sőt Transparency Gradientet fotókon, amit lemásolounk 2-x, egyik Multiply, másik Lumonosity. (például egy termék plexis tükröződését teljes mértékben ID-ben oldjuk meg)
Egy nyomdának alapvető, hogy ilyen PDF-ektől ne akadjon ki.
ja és persze vetett árnyék is van rajta-alatta-2x, sőt még külön flekk is az árnyékoknak ....
-
rii
nagyúr
arra azt hiszem abszolút nem.
Ha fontos a PDF mérete, akkor a képeken tudnál "spórolni"
az InDesign-ban azt hiszem be lehet állítani, hogy ne a teljes képet tegye be a PDF-be, vagy pedig akkorába kell lekicsinyíteni a képeket, amekkorában fizikálisan meg fognak jelenni.
De nekem így még nem volt fontos a kis PDF.
Dexter mondta még régebben, hogy PS-t írni, és Distiller: SMALL PDF-et disztillálni. -
mibog
tag
válasz
Dexter68
üzenetére
fogalmam sincs....
könyvből tanultam az indesign-t, és annyit tudok amit ott olvastam, amit Te itt segítettél, meg amit a nyomda nem sajnált tőlem hogy elmondjon....
azt mondta a nyomdász hogy az Indesignben ne használjak PSD fájltípust meg vetett árnyékot meg effekteket meg jpg-ket... meg úgy egyáltalán....
biztos az üres fehér lapot nagyon szépen tudja sokszorosítani....
de én mertem psd-vel és jpg-vel teletűzdelni, mertem árnyékolni... lehet ez volt a baj?
mindenesetre a proof nyomtatásnál lefagyott a gép... mondjuk tavaly is ez volt...
állítólag soha senki másnál nincs ilyen probléma...
ezt azért értékeltem nagyon, mert ráadásul a főnökeimnek mondta a drága nyomdászarc.
egyébként még a post script-írást is Te magyaráztad el nekem
mer nem jó ám úgy simán pdf-et írni, hanem ps-ből kell készülnie 
-
rii
nagyúr
több mastert is készíthetsz különböző színű keretekkel .... és akkor az adott oldalpárra a kívánt master-t húzod drá (drag and drop) .... így nem jó? (bár már régi a kérdés)
file size:
érdemes szinte minden nap egy Save as ... -el újra rámenteni, felülírni ... mert íyg újraíródik a file, és az összes benne tárolt felesleges adat eltűnik.180 megás file-ból 90.
40 megásból 20
12 megásból 5-6-7 ... -
mibog
tag
én nem tudom hogy kell megszüntetni, de egy jó megoldás rá ha csinálsz egy másolatot, akkor megszűnik a láncolás.
és én megint lefagyasztottam a nyomda proof-nyomtató szekció gépeit.... Ó MIÉÉÉÉRT???
-
rii
nagyúr
van olyan, hogy egymádba folyatott szöveg boxoknál megszünteni a LINK-elkést, és minden szövegbox csak azzal a tartalommal fog bírni, ami éppen benne van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen autót vegyek?
- SSD kibeszélő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Okos Otthon / Smart Home
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Humble szökevények 500-2500Ft
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola Razr 50 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

remélem nem is fognak! Holnap délre elvileg itt a kész újság. Kíváncsi vagyok.

Nem én látom az anyagot, csak egy megjegyzés volt.
Sokszor pontosan látni egy webdizájnon, hogy vektorgrafikus programban csinálta valami amatőr és nem illeszkednek a pixelek. Nem hiszem, hogy az eszköz határozná meg a profizmust.