Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
300. És mi általában fóliáztatjuk is, meg formalakk... ez nyilván design kérdés. 250 alatt én még soha életemben nem csináltam.
Szerk.: de olyat is csináltunk már, hogy két 300-as karton össze lett ragasztva... ezek nem lettek nyomva, hanem gyári színük volt... és erre ment dombor formalak. Állat lett. Szerintem minél kajakabb, annál jobb. -
-
-
Igen, azt el lehet menteni. Mi a cégnél úgy használjuk, hogy létrehoztam egy global céges profilt, azt mindenki betölti Adobe Bridge-be, onnantól az összes céges felhasználó összes Adobe programja szinkronizálódik, tehát mindenkinél ugyanazok a beállítások vannak. A Bridge ilyet is tud... ha legális.
-
Azt nem értem, hogy Európában, Magyarországon (Európa Keresztény Védőbástyájaként, de ezt csak mellékesen) miért imperialista-kapitalista északamerikai profil van nálad beállítva? Coated Fogra39-re érdemesebb állítani. Amúgy egy 265%-os szín, amiből 74% fekete... az bizony sötét lesz. A nyomdával mindig konzultálni kell nyomás előtt, hogy milyen profilt használnak, náluk a feketét milyen bontásban szokták nyomni, satöbbi.
-
BonFire
veterán
Van ott egy oldaltörés, de az a 204. oldalra mutat, nem tudom, hogyan. Mert közben többször megszakad az összeköttetés a dobozok között. Csak fejezetenként vannak a textboxok összeláncolva. És ez történetesen három fejezettel arrébb van. A 12. fejezet boxából mutat a 15. fejezet boxába, ráadásul ez nem a fejezetek végét-elejét jelenti, hanem a közepét mindkettőnek.
Fogalmam sincs, hogy jött létre a link a kettő között, és azt se, hogy lehetne megszüntetni.
Természetesen szúrtam be közben oldalpárokat, ha szükség volt rá, de nem ennyit.
-
Ezt találtam:
...
(9) A sajtóterméken és - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - az egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum). Az impresszumban a következő adatokat kell feltüntetni:
a) a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét,
b)-c) *
d) a szerkesztésért felelős személy nevét.
(10) A nyomtatott sajtótermékek nemzetközi azonosítóját (ISSN), az egyéb nemzetközi jelzéseket és a kiadvány árát a külön jogszabályban foglaltak szerint kell megállapítani és feltüntetni.
(11) Jogszabály rövidített impresszum feltüntetését is előírhatja, kivételes adatok feltüntetésének kötelezettségét, vagy más különös szabályokat határozhat meg.
...
Ez alapján elméletileg a technikai dolgok felelőse maga a kiadásért felelős személy, a szerkesztést itt ugyebár tartalmi szerkesztésként kell értelmezni >> tehát azt szerintem nem kötelező feltüntetni, hogy ki tervezte a layout-ot vagy éppen a logót. Én most csinálok épp egy könyvet, a kiadó megkérdezte, hogy benne legyek-e és mondtam, hogy nem szeretnék, úgyhogy nem leszek. -
BonFire
veterán
Mérjék le centivel a helyet, ahova kifüggesztik. És adják meg a pontos méretet. Én már jártam úgy, hogy az ügyfél A2-es plakátot rendelt, aztán végül úgy döntöttek, hogy mégis inkább A5-ös flyer legyen belőle. Aztán reklamáltak, hogy olvashatatlanul kicsi rajta a szöveg, a szponzorok logója meg kivehetetlen. Mondtam, akkorába kell nyomtatni, amekkorába rendelték. Erre nekiáll okoskodni, hogy ő úgy tudja, hogy a vektoros Pdf-et büntetlenül lehet méretezni. Mondtam neki, hogy ez igaz, de a reszponzív nyomtatványt még nem találták fel. Aszondja, hogy nem lehetne-e átalakítani A5-ösre? Mondtam, hogy minden további nélkül plusz ennyiért, mert nem elég, hogy a szöveget teljesen nulláról kell kezdeni, nyilvánvaló, hogy a szponzor logókat nagyítanom kell, ettől a grafika borul úgy, ahogy van, tehát lényegében elölről kell kezdeni az egészet.
Most már tanultam belőle, és eleve úgy tervezek, hogy később igény szerint tetszőlegesen át lehessen alakítani.
-
-
Nagyon egyszerű: árat kell kérni gyártóktól, mert mi itt a fórumban szerintem nem fogunk rá tudni árat mondani. Amúgy simán lehet csináltatni ilyet, csak ki kell fizetni. Attól drága, hogy B/3-as ívre már nem fér föl, ezért B/2-es gépen kell nyomni, az meg kicsit ritkább, nagyobb az eselék, valószínűleg nagyobb a nyomda... satöbbi. Ha digitális, akkor talán egyszerűbb, mert például az OKI-nak van olyan gépe, ami az SRA/3-as ívet csak szélességében korlátozza le, viszont átenged akár 800-as ívet is, tehát ráfér... szóval vannak ilyen digitális gépek. Az eselék mondjuk itt is nagy lesz. Ha nagyon kevés kell, akkor akár plakátnyomón is lehet készíttetni, viszont nem mindenhol vállalnak ilyen hajtást, ahol plakátnyomó van. Akkor az meg alvállakozó...
...péz péz péz
-
-
-
-
-
Vektoros azért jó mert bármilyen méretben is használják, akkor is maximális felbontásúak lesznek, anélkül hogy a fájl mérete változna.
300DPI tiff marad, de felesleg is, mert nagyobb felontás, nagyobb fájlmérettel, lassabb feldolgozással, több memória felhasználásával járna, de sok értelme nem lenne, mert a raszterrács amúgy is korlátoz.
Nagyobb (150-175lpi felett) felbontású raszterácshoz, nagyobb felontású levilágító kell (3600DPI), és csak annyit érnének el, hogy csak nagyító alatt több részletet lehet látni.
Felesleges 440 DPI főlé menni. Az is már dupla annyi adatot tartalmaz, mint a 300DPI, és senki nem fogja nagyító alatt nézni.
450 és az feletti DPI-s képet, pedig már automatikusan 300 DPI-re lekonvertálja a szabvány szerinti PDF export.
Arról nem is beszélve ha átlátszó vektorok fedik egymást, akkor az a rész is raszterizálódik (átlátszóságsimítás néven fut), színes esetén 300DPI-re, szürkeárnyalatos esetén 1200DPI-re (ha jól emlékszem)
-
-
Igen, mert a lézer pontokat világít vagy a filmre, vagy a lemezre, vagy a nyomtató dobjára.
Nyomdában ez 2400DPI, lézernyomtatónál meg 300-600 DPI (beállítás függő).
A tintasugaras nyomtató is pontokat nyomtat, így itt is történik RIPpelés.Egyedül plotter vágásnál van, amikor a kés a határológörbék alapján vág, ami például a lehet a betű kontúrja, ha épp betűket vágnak ki.
-
Met
nagyúr
-
nyomtatás előtt amúgy is raszterizálva lesz
Most hogy ezt a PS csinálja vagy a RasterImageProcesor (RIP) az teljesen mindegy
EPS-t PS-ben megnyitod és raszterizálod, a megfelelő méretben, elég csak közelítőleg eltalálni, nem kell milliméter pontosan.
Az EPS lényege, hogy névjegykártyától a molinóig fel lehet használni, de te már amúgy is tudod a kiadvány méretét, így tudod, hogy melyik lesz neked a megfelelő méret.
-
én már cs2 óta csak berakok minden ahogy van, a végső PDF-be az ID már úgy is megfelelően fogja belehelyezni.
például:
-X1A PDF-nél minden alapból átkonvertál CMYK-ra, (kivéve a direkt színeket, azt külön kell, ha szükséges) így adom le offset nyomdának.
-Digitális nyomdának pedig X4-ben adom, mert ott a nyomtató konvertálja CMYK-ra. -
-
-
sicc_innen
tag
Amennyiben ISBN szám lett kérve a kiadványhoz, úgy impresszumnak és kolofonnak is kell lennie - úgy tudom. A kész termékből egy 'kötelespéldányt' az Országos Szécsényi Könytárnak el kell juttatni a nyilvántartásba vétel miatt.
Ha nem reklámkiadványról van szó (mivel van ISBN), úgy a nyomdai bruttó ár csak 5% adóval terhelt (a 27% helyett). -
Hmm. Nekem a desktop gépemben a régi, már nem támogatott Intel HD2500-zal is vilámgyorsan tolja ki a képeket. 80-100 megás vektoros ábráknál el szokott egy pillanatra gondolkodni, de akkor sem vészes. Persze legújabb ID, meg SSD. MacBook Pro-n ugyanaz kicsit gondolkodóbb (strandlabdázóbb), de azon sem vészes.
-
-
kottagrafika
újonc
Mi a Vareg Nyomdát ajánlanánk (vareg.hu), Budapest. kb. 10 éve dolgoztatunk velük, árban szinte verhetetlenek. Kis példányszámban a legjobbak.
Nagyobb példányszámokban a veszprémi OOK-Press Nyomdát ajánljuk (ookpress.hu), Bp.-re egy címre ingyenes szállítást vállalnak. Kb. 25 éve dolgoztatunk velük. -
-
Pöttytelenségre passz, de a config állományitt van:
Win\Users\....\AppData\Roaming\Adobe\InDesign\Version 8.0\en_GB\InDesign Defaults
Macusers/library/preferences/Adobe InDesign/Version 8.0/en_GB/InDesign Defaultsszerk.
Nekem CS6 van (ezért ver.8.0), de a CC is arrafelé lakik. -
-
-
-
Azért biztos-ami-tuti alapon az anyag mellé írd oda, hogy a hajtás overprintben pantone színnel jelölve. Mert én egyszer jártam úgy, hogy az agyas gépmester majdnem kinyomta CMYK-ban a pantone színt...
Máskor másik nyomda meg szépen kinyomtatta ahogy kell, csak éppen nem a megjelölt helyen hajtották. És nem értették miért nem akarjuk kifizetni 
-
-
-
Megvan!
DL Z-Fold vagy DL Roll Fold -
-
-
-
Auto Fit - konkrétabban?
A (kép)keretre gondolsz?Egyébként minden eszközre érvényes, hogy ha kiválasztod az eszközt (pl. a szöveg eszközt) de nincs semmi kijelölve a dokumentumban és akkor elkezded állítgatni a tulajdonságát (pl. a szöveg elválasztást angolról magyarra), akkor utána a dokumentumon belül minden újonnan létrehozott szövegkeret magyar elválasztást fog használni.
-
-
-
-
FatMonster
tag
Szeja! Azé, mert elmenti a nyomtató beállításait a doksiba. Ha legközelebb megnyitod és nyomtatod, akkor a legutóbbi beállításokkal és nyomtatóval nyomtathatod ki, nem kell újra beállítgatni. Ez mondjuk otthon haszontalan, de egy nyomdában (nálunk) van nem is kevés értelme (pl.: mutációk, levilágítás, CTP). Kikapcsolni nemtom lehet-e, még nem kerestem.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A keskeny hasábokba folyatott szöveg úgy néz ki ....
(Legalábbis a Win változatban. A Mac-es most nincs előttem)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Világos!