Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hcl

titán

LOGOUT blog

válasz daninet #41842 üzenetére

"enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. "
    Csak amikor egyáltalán macerálni kell vele, meg nagyobb háttértár kell, meg lassan jön le, meg mobilneted van ;) Nem 3M-200k különbség szokott lenni, hanem amikor egy Skype telepítő 84MB.
    (Pidgint néztem össze, hogy Linuxra 1,8MB a telepítő, Windowsra 8.)
    És az a több kód le is fut a gépen, tehát több procit is kér, több ramot.

"Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al."
    Ez nekem is, bár különösebb gondom nem volt vele akkor sem, amikor Snap-et kellett feltenni - és ez inkább Ubuntu sajátosság, Debianon sokkal inkább csomagból megy minden, érdemesebb a Snap/Flatpak/akármit kerülni szerintem.

"Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része."
    Nem kriptikus neve van, pontosan érthető, hogy mi a neve. Windowson ezt egyszerűen nem látod, mert csík van. Ott is lehet, hogy dll-eket pakol az installer mindenhova. (Meg nézz be az update cache-be, ott mik vannak :D )
    A dependency kezelés meg teljesen rendben van, megoldja helyetted.
    (Vö. COMCTL32.OCX not found, vagy pl. hiányzik egy Visualbasic komponens, keresd meg, töltsd le, telepítsd fel, reboot, és után amehet tovább a telepítés.)
    Adott csomagnak amúgy a neve alapján megtalálod, hogy mi van benne, mit csinál, és a frráskódját is. Nincs ebben semmi kriptikus :)

"Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszó :F"
    Nem a home-ba települ. Illetve root jelszóóó? Ubuntun a saját jelszavad kéri be.
    Windowson az UAC csinálja ezt. Azért kell, mert egy folyamatot emelt joggal indítasz.

"600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma,"
    Az egyes DE-ket a disztróktól függetlenül fejlesztik. Új disztrót meg bárki csinálhat, tehát nem meglepő, hogy sok van. Lecseréled a hátteret, ikonokat, konfigolsz kicsit, és kész is, ugyanaz az Ubuntu, Debian, Suse, Fedora, akármi van alatta, mint a többi alatt.
    Én is kiadhatnám az USB-ről futó Debianomat saját rendszerként, mert az egy 4GB-os base-ból lett összekalapálva (olyan is :DDD ).

• tordaitibi

veterán

Szívemből szóltál,
    annak dacára hogy 5 éve lelkes linux hívő lettem és tényleg egy überf@sza rendszer, úgy alakítgatom ahogy én akarom és még azt is csinálja amit én akarok.

A snapes csomaogok elvileg abszolút naprakészek, naponta többször is ellenőrzi.

Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni.

• growler

őstag

Akkor van szukseged flatpak, snap telepitesu csomagokra, vagy
    appimage-re, ha fix kiadasi ciklusu OS-en a leheto legujabb
    csomagverzioju alkalmazast szeretnel hasznalni.
    Ez automatikusan megvalosul az ugynevezett rolling kiadasu
    distribuciokon. (Arch alapu kiadasok)
    Es ezekkel a 2 vagy 5 evenkenti uj kiadas telepiteset, vagy a
    foverzio frissitest is elkerulheted.

Új hozzászólás Aktív témák