- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
daninet #41842 üzenetére
"enduser szempontból csak a kényelmi funkciók számitanak, az, hogy 3Mb helyett 200Kb-ot húz le max a power usereket érdekli, engem például nem. "
Csak amikor egyáltalán macerálni kell vele, meg nagyobb háttértár kell, meg lassan jön le, meg mobilneted vanNem 3M-200k különbség szokott lenni, hanem amikor egy Skype telepítő 84MB.
(Pidgint néztem össze, hogy Linuxra 1,8MB a telepítő, Windowsra 8.)
És az a több kód le is fut a gépen, tehát több procit is kér, több ramot."Sokkal zavaróbb, hogy valamit apt telepitővel rakhatok fel, valamit flatpackkel, valamit snappal, a negyedik program meg appimage amit alapból szintén nem nyit meg az rendszer ahhoz is fel kell rakni valamit apt-al."
Ez nekem is, bár különösebb gondom nem volt vele akkor sem, amikor Snap-et kellett feltenni - és ez inkább Ubuntu sajátosság, Debianon sokkal inkább csomagból megy minden, érdemesebb a Snap/Flatpak/akármit kerülni szerintem."Beirod h apt install akármi és húzza le az 5 oldalnyi dependencyt aminek csupa kriptikus neve van és mostmár a rendszered része."
Nem kriptikus neve van, pontosan érthető, hogy mi a neve. Windowson ezt egyszerűen nem látod, mert csík van. Ott is lehet, hogy dll-eket pakol az installer mindenhova. (Meg nézz be az update cache-be, ott mik vannak)
A dependency kezelés meg teljesen rendben van, megoldja helyetted.
(Vö. COMCTL32.OCX not found, vagy pl. hiányzik egy Visualbasic komponens, keresd meg, töltsd le, telepítsd fel, reboot, és után amehet tovább a telepítés.)
Adott csomagnak amúgy a neve alapján megtalálod, hogy mi van benne, mit csinál, és a frráskódját is. Nincs ebben semmi kriptikus"Az sem világos miért kell egy snap vagy flatpack csomaghoz root jelszó
"
Nem a home-ba települ. Illetve root jelszóóó? Ubuntun a saját jelszavad kéri be.
Windowson az UAC csinálja ezt. Azért kell, mert egy folyamatot emelt joggal indítasz."600 aktiv disztró van. Látszólag nem a pénz a probléma,"
Az egyes DE-ket a disztróktól függetlenül fejlesztik. Új disztrót meg bárki csinálhat, tehát nem meglepő, hogy sok van. Lecseréled a hátteret, ikonokat, konfigolsz kicsit, és kész is, ugyanaz az Ubuntu, Debian, Suse, Fedora, akármi van alatta, mint a többi alatt.
Én is kiadhatnám az USB-ről futó Debianomat saját rendszerként, mert az egy 4GB-os base-ból lett összekalapálva (olyan is).
-
válasz
daninet #41842 üzenetére
Szívemből szóltál,
annak dacára hogy 5 éve lelkes linux hívő lettem és tényleg egy überf@sza rendszer, úgy alakítgatom ahogy én akarom és még azt is csinálja amit én akarok.
A snapes csomaogok elvileg abszolút naprakészek, naponta többször is ellenőrzi.
Ha már itt, egy snap csomagnak hogyan lehet kitágítani a horizontot, a home mappán kívülre nem hajlandó menteni, se olvasni. -
growler
őstag
válasz
daninet #41842 üzenetére
Akkor van szukseged flatpak, snap telepitesu csomagokra, vagy
appimage-re, ha fix kiadasi ciklusu OS-en a leheto legujabb
csomagverzioju alkalmazast szeretnel hasznalni.
Ez automatikusan megvalosul az ugynevezett rolling kiadasu
distribuciokon. (Arch alapu kiadasok)
Es ezekkel a 2 vagy 5 evenkenti uj kiadas telepiteset, vagy a
foverzio frissitest is elkerulheted.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Asztalos klub
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Counter-Strike 1.6
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest