Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22132 üzenetére
Oh akkor lehet hülye vagyok A 2. helyen lévőt állítottam vissza mert azt hittem az a legutolsó és mikor elkészült át is neveztem gyorsan Akkor megpróbálom az elsőt
És igen csak én voltam hülye! systemback mindent mentett, drivert fájlokat stb
[ Szerkesztve ]
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22130 üzenetére
Értem akkor várok hátha valakinek van ötlete hogy hogy tegyem fel bumblebee-t
Amúgy jó ez a systemback de se a drivert sem a beállításokat nem őrizte meg, se az opt-ben lévő cuccaimat..
Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb
-
beloadjoker
őstag
-
beloadjoker
őstag
válasz Kendek #22123 üzenetére
Köszi ez bejött már engedi is a systembacket!
Egy kérdésem lenne már állítanám vissza, de a végén van egy kérdés
You want to kepp the current fstab file?
erre mit nyomjak? igen vagy nem?
-
alitak
senior tag
válasz Kendek #21474 üzenetére
read only minden művelet, amit a jelölt script futtat.
Ha viszont nem a háttérben indítom a lekéréseket, akkor a futási idő miatt elcsúszhat a 9-10 és 59-60 másodpercre levő események listázása. Tesztüzem van, 10-15 adattal.
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
n00n
őstag
válasz Kendek #21307 üzenetére
Basszus, ez eszembe se jutott hirtelen. Ma megpróbálom upstart-tal. Aztán, ha fenn áll a hiba akkor jelentkezek újra, de legalább már a systemd ki van zárva.
Ha újra jelentkezik a hiba, akkor milyen logokat hozzak amiből elindulhatunk kinyomozni?
Ilyenkor ifconfignál az látszik, hogy nincs IP Cím (Router osztja DHCP-vel mindig a 192.168.1.2-öt).
-
joecontra
addikt
válasz Kendek #21313 üzenetére
A távoli gép Windows 7-t futtat, én egy XP-s gépről próbáltam. A TeamViewer verzió minden esetben ugyanaz: TeamViewer 10.
Fenyő
Köszönöm neked is a reakciót. Ha ez áll fenn, mit tehetek?A vicc az, hogy amikor legelőször próbáltam patentul működött Ubuntu alól is.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz Kendek #21126 üzenetére
akkor az rc.local-ba beleteszem hogy automatikusan mac cím alapján generáljon gépnevet
Azt hittem sokkal nehezebb lesz megcsinálni, igaz még el sem kezdtem, de a leírásod alapján nem tűnik nehéznek.
Maga az egész dolog egyébként egy hálózaton való munkamegosztáshoz kell.
-
DrojDtroll
veterán
válasz Kendek #21122 üzenetére
Az lenne a lényeg hogy egy script a home mappába automatikus letöltsön egy file-t. És egy blender fel legyen telepítve. És a gépet ssh-n el tudjam érni.
Gondolom könnyebb disztrókkal(pl lubuntu) is ugyan így működik a dolog.
Szerencsére semmi hardverspecifikus dolog nincs benne.
-
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz Kendek #20037 üzenetére
Na, előszedtem a grub-ot, meg is találtam ott a memtestet (köszi @20040 cubix )
lefuttattam, nem mutat hibát, ha jól értelmezem:
Ha van még valakinek ötlete a fagyásokra szóljon..
Emlékeztetőül: Ubuntu, 12.04 LTS, gyakori lefagyás, böngészés közben is, de főleg flash videóknál (youtube, BBTV, stb.) olyankor leggyakrabban kimered a kép, de a hang megy tovább. Billentyűkombinációkra nem reagál, egyetlen megoldás a kikapcs.gomb hosszan.Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
-
nemurea
aktív tag
válasz Kendek #19880 üzenetére
Helló! Lefényképeztem a második postban azt a két képernyőt, ami hasznos infót hordozhat:
Verzió1: a root paraméter a kernel meghívásakor hibás (de ha az, akkor mi a helyes...?); verzió2: a telepítés során valamit beállított magának, amit egyértelműen a hd1-en keres (hiszen akkor ez a 'cél' pendrive még hd1 volt, a hd0 volt maga a live usb). Vagy más a megoldás, amiről fogalmam sincs...
-
-
gyulank
addikt
válasz Kendek #19808 üzenetére
Én nem ismerem, ezért nem tudom. Képzeld el, hogy nincs kurzor! Látom az ikonokat, elkezdem húzni az egeret mondjuk lefele, aztán jobbra-balra, és az ikonokon látszik az aktiválási effekt, hogy a kurzor ezen van, vagy azon van, de csak ebből következtethetek a hol létére. De mondjuk az elején kijön, hogy engedélyezzem az OpenGL-t, és ott nem animálódik a gomb, marad a TAB.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
kicsi83
tag
válasz Kendek #19801 üzenetére
Lefagyást csak abból gondolom, hogy semmire nem reagál(billentyűzet, egér). Amíg használva van a gép addig működik rendesen, de ha nincs hozzányúlva kb 10-15 percig utána kép nem jön vissza. Újraínditás után tökéletesen működik (amíg nincs 10-15 perc szünet a használatban). Ctrl+Alt+F1-et még nem próbáltam.
-
spammer
veterán
válasz Kendek #19770 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik, hogy siker! Köszönöm. Amúgy úgy néz ki, hogy azonnal beállítja, mert egyből disabled, nem is kell várni rá.
Nagyon kivan az agyam már, fűznél egy kis magyarázatot amúgy a megoldáshoz? Azt értem, hogy csekkolja "disabled"-re, aztán beállítja, de a 255 után miért /dev/null?
Amúgy most már csak arra kellene rájönni, hogy a sleep.d scriptes dolgok miért nem működnek.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz Kendek #19768 üzenetére
Sajnos így sem jó. A HDD azonosítóját természetesen kicseréltem a megfelelőre. Megvolt a logout/login is, majd sleep-resume... De semmi, ugyanúgy visszaáll. Az rc.local amúgy lefut ébresztéskor is?
Lehet, hogy valami bug. Az is röhej, hogy semmilyen script nem fut le, akármi is van a sleep.d-be rakva. Mindegy, majd még próbálkozom azért, hátha... Addig meg marad a kézzel tökölés, vagy csinálok neki egy indító ikont. Röhej.
-
spammer
veterán
válasz Kendek #19765 üzenetére
Igen, nálam a gnome-disks van, be is állítottam, meg is jegyzi reboot után is, de sleep/suspend utáni ébresztéskor visszaáll az érték.
Resume után:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: 96A .conf fájlban is hiába van benne:
[ATA]
APMLevel=255Grafikus felületen is 255 (Disabled) -re van állítva.
De nem is konkrétan csak ez a probléma, hanem az, hogy semmiféle script nem működik, tökmindegy mit és hogyan rakok neki az /etc/pm/sleep.d -be. Direkt csináltam egy 00test nevű scriptet, gyakorlatilag annyi az egész, hogy a home könyvtáramba csinál egy fájlt és beleír egy sort. De az sem fut le. Semmi. Egyébként úgy tudom, hogy a sleep.d-be rakott scriptek root userként futnak le, azaz mennie kellene simán, sudo nélkül is a hdparm parancsnak.
Van ötleted, hogy mivel teszteljem még? Milyen scriptet rakjak a sleep.d-be, amivel lehetne tesztelni? Mi legyen a parancs? Egyszerűen lövésem sincs, miért nem megy, akármerre guglizok, ezeket írják és mennie kellene.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz Kendek #19639 üzenetére
Nem tudom valami régin talán 12.04-en, vagy 1-2 éves Debianon ment.
Most akkor mivel fogalmam sincs, hogy frissítsem, beírtam azt, hogy
sudo add-apt-repository ppaibaf/graphics-drivers
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Nem lett jó, aztán telepíteni akartam ezt, de nem engedi.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz Kendek #19606 üzenetére
Jaja, mert az nem a videó. "mediaplayerprime.2.7.11.swf" a file neve, ez egy lejátszó, amit flashben írtak, és valahonnan szedi a videót.
Onnann lehetne elindulni kereséssel, hogy az ilyen lejátszó által lejátszott anyagot hogy lehet megtalálni.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
gyulank
addikt
válasz Kendek #19593 üzenetére
De az új unetbootinnal működött. De most mi van a 15.04-el? Most abból írok pendrájvról, kipróbálás telepítés nélkül módban, rendes a felbontás, és működik a billentyűzet, ki tutam választani, hogy magyar legyen minden, a billentyűzet is helyes, telepítettem a flash playert, van kép, hang. Akkor a frissítés miért nem jó? Ha frissítés helyett törlöm, és újratelepítem, akkor jó lesz?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
nagyúr
válasz Kendek #19544 üzenetére
Nem tudom, lehet, hogy átlagos felhasználók is kipróbálnak dolgokat! Én nem érzem ezt annyira ördögtől való dolognak.
Ha azt nézzük, hogy valaki mondjuk Win- ről áttér Linuxra, már feltételezhető bizonyos kísérletező kedv!
Ismerem a guruk véleményét a felhasználóbarát Linuxokról és az azokat használókról. De erről is van véleményem, ... Tisztelem, ha valaki már óvodás korában Linux guru lett mindenféle külön gyakorlás nélkül.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19238 üzenetére
Ennyire félreérthető vagyok? Szörnyű. Megpróbálom még egyszer:
Linuxon futó letöltésvezérlőt keresek. Ilyenből sok van. Nekem olyan kellene, aminél van prémium-beállítási lehetőség.
Ez azt jelenti, hogy nem a lassú letöltéssel töltesz, hanem előfizetsz és gyorsan tudsz tölteni. Hogy ez kinek éri meg és kinek nem, az nem ennek a topiknak a tárgya.
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19231 üzenetére
Azt hiszem értem. De azt is elmondod (szájbarágósan) hogy mit kell csinálnom? Természetesen van két pendrájvom. Az egyik egy USB2-be van dugva, a másik, egy USB3-as pendrájv pedig az USB3-as kártyába. A winyón meg ott a Xubuntu rendszerem és beléptem a programodba is. Hogyan tovább?
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19229 üzenetére
Köszönöm a választ! Tehát működni fog, ha veszek egy USB3-at tudó alaplapot? Mert ezt fontolgatom. Bár, ahogy mondod, ezt másképpen is meg lehetne oldani. Csak nem egészen értem, hogyan. Mert egy külön eszközön lévő boot-szektor még nem feltétlen teszi olvashatóvá az USB3-as pendrájvot. Vagy tévedek?
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19033 üzenetére
"akkor nem tudom, hogy miért távolítódik el"
Hát ha már te sem tudod, akkor ennek valószínűleg nincs is megoldása. De miért csak nálam jelentkezik a hiba? Esetleg valami alkalmazás csinálja? Netán vírusom van? Vagy mi lehet?
Most kedvet kaptam ehhez a progihoz. Ismeritek?
Hát ez nem jött be.
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #19027 üzenetére
Nem mondom azt, mert fogalmam sincsen mi történik amikor a Systemback programoddal frissítek. A lényeg, hogy a "gyári" Firefoxot használom a Xubuntu 14.04.1-et. Azzal járok így. De nem elejétől. Egy jó darabig ez nem volt. Frissült szépen minden, a Firefox is magyar volt. Aztán egyszer bejött ez a bolondéria. Fogalmam sincsen semmiről. Én itt kérdezek, nem állítok. Ha mondod, hogy mit nézzek meg, azt megnézem és beírom ide, de magamtól ennél többet nem tudok csinálni. Tudsz segíteni?
-
spammer
veterán
válasz Kendek #18783 üzenetére
-a kapcsolóval működik, köszi szépen, sok szarakodást megspóroltál nekem!
Tehát példa (az utókornak):
Exec=sh -c "cp -a %F /home/felhasznaloneved/tesztmappa ; notify-send -i icon-copy 'copying to tesztmappa'"
A végén notify szövegét idézőjelbe kell írni, de dupla idézőjel nem működik (mert ugye mindkét parancs az idézőjelek között kerül felsorolásra), így aposztróf jelek közé írtam a notify szövegét. Így működik, de szabályos-e, jó-e ez így, vagy érdemesebb másképp formázni?
-
honda 1993
senior tag
-
spammer
veterán
válasz Kendek #18781 üzenetére
Hála! Frankó, akármerre gugliztam, nem találtam rá megoldást, köszi!
Viszont könyvtárakat (és benne lévő fájlokat) nem másol, pedig ez van beállítva (másoltam):
MimeType=inode;inode/directory;application;audio;chemical;image;message;model;multipart;text;video;x-conference;x-epoc;x-world
Mit kellene megadni neki, hogy mindenre vonatkozzon, cakk-pakk másoljon könyvtárt is az összes benne lévő fájllal együtt, ha rányomok?
__
(#18780) percival64 Köszi, próbáltam azzal is, de %F-et nem dobta át a scriptnek, így nem találta a fájl(oka)t.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz Kendek #18708 üzenetére
Egészen pontosan: http://askubuntu.com/a/195033
Arsenal FC - Go Gunners!
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #18678 üzenetére
mert ahogy néztem a felhasználók kb. harmada még 32-biten van (Systemback letöltésekkel mérve).
És akkor abban még benne sincsenek azok, akinek mások telepítik fel, például pont a te programoddal rendszermásolás, vagy rendszertelepítés opcióval. Nyilván ők akkor nem fogják letölteni a programodat. Tehát ez a statisztika is csalhat kicsit.
Mint ahogyan csalóka a linux elterjedtségének kimutatott statisztikája is. Mert én nem hiszek abban a 2.2%-ban. Szerintem sokkal több lehet a valós százalék ennél. -
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #18522 üzenetére
Elolvastam. Aztán még egyszer elolvastam. De csak haloványan értem miről van szó. Megelégszem azzal, ha megcsinálod a programodat úgy, hogy nekem ne legyen vele gondom. Hogy lassul, vagy nagyobb helyet foglal, az nem érdekel. Sosem figyeltem ilyesmire. Szerintem mások sem. Biztosíthatlak, hogy nagyra becsülöm a munkádat ezzel együtt is.
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #18516 üzenetére
Igen, 32 bites, de a többit, amiről beszélsz egyáltalán nem értem. 32 bites 14.04.1 LTS. Innen töltöttem le.
Én biztosan nem irányítottam át semmiféle dolgot sehová sem. Szerinted most mit csináljak? Na-persze azon kívül, hogy várom a javításodat. De mit javítasz meg? A programodat, vagy a Xubuntut? Mert nem egészen értem a helyzetet.
[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz Kendek #18491 üzenetére
"UEFI-s telepítés vagy hagyományos?"
Hagyományos inteles alaplap BIOS és két közönséges winyó.
"Ha hagyományos, akkor mi a beállítás (automatikus, eszköz vagy partíció)?"
Semmin sem változtattam. Már sokszor csináltam így ezen a gépen és eddig minden jó volt.
egyik winyó egyik particióján van a linux és a másik winyó egy külön partíciójára szeretném másolni a rendszert."Próbáld meg úgy is, hogy terminálból futtatod a Systembacket, akkor a GRUB telepítésénél kiírtak után hátha okosabbak leszünk."
Megpróbáltam. Azt mondja, hogy root jog kell neki. Amikor megadom és megint futtatom, akkor meg azt írja ki pirossal, idézem:
"Nem biztonságos X Window hitelesítés!
Kérlek, ne használd a 'sudo' parancsot."
Mit csinálok rosszul?
(#18495) ubyegon2: Én is nagyra tartom ezt a programot. Használom is rendszeresen. Most, a 14.10-es friss installom nem vált be és ezért úgy döntöttem, hogy újra felrakok egy 14.04.1-est. Szinte nincs is még alatta semmi, csak a Systemback. Én egyébként még sohasem telepítettem grubot kézzel.
[ Szerkesztve ]
-
-
trane95
csendes tag
válasz Kendek #17931 üzenetére
Leegyszerűsítve egy laptopról van szó, halálra buított biosszal, ki tudod választani, hogy miről bootoljon. XP-re akarom visszarakni, mert ezt nem nagyon tudja használni semmire, de semmi másról nem bootol, csak vinyóról. És ezt próbáltam két különböző telepítővel, azért tettem fel ide a kérdést, hogy hátha valamiért baszkurálja a BIOS-t. De volt rá példa, hogy - talán - recovery menübe dobott be, miután más eszközt választottam bootolandónak. CD-nél kiírta,t hogy nem talál bootolható eszközt.
Ha nem venném észre sokáig, hogy írtál telefonszámom a személyes adatok között!
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz Kendek #17619 üzenetére
Természetesen, biztonsági mentés sosem árt, akkor sem, ha csak frissítget az ember (hiszen attól, mert az emberek 90%-ánál jól működik, nem jelenti azt, hogy nálam is úgy fog).
Nem a Systemback érdemeit akartam kétségbe vonni, hanem arra válaszoltam, hogy valóban sokan vagyunk, akik már nem szeretnek bütykölgetni (egy ideig azt gondoltam, hogy csak nincs rá időm, de valójában már igazi élvezetet sem okoz).
[ Szerkesztve ]
A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.
-
törölt tag
válasz Kendek #17616 üzenetére
Digis 50 megabiten elég hamar lejön minden, a /home/nevem/. mappákat meg hamar át lehet másolni, VMS mappa ígyis-úgyis másolódik, alapban a dd-vel is ezt csináltam volna.
Régebben minden hónapban húztam fel valamilyen linuxot a meglévő mellé. Igazából kicsit hiányzik mostanában ez a telepítősdi, mert kényelmessé váltam, de mivel az idő is szorít nem gondolkoztam túl sokat az új rendszeren.
Annó valamikor amikor kijött az első(?) systemback próbálgattam, meg pár más visszaállító megoldást még (remastersys, és társai) de igazából már kinőttem a kisérletező korból. Én már csak annyit szeretnék, hogy a gép úgy működjön, hogy a frissítések kivételével ne kelljen arról tudnom, hogy operációs rendszer van alatta...
A lelkes amatőrből az idők során az átlagosnál éppen picit jobban hozzáértő felhasználó lett, akinek már nem célja a világmegváltás, és rendszerpiszkálás, hanem a stabil működés az álmom...
-
törölt tag
válasz Kendek #17614 üzenetére
Persze pár dolgot esetleg érdemes lehet az SSD miatt beállítani, bár nem feltétlen szükséges.
Igazat megvallva ez a rész érdekelt volna igazán, de mivel pár óra múlva produktívnak kell lennie a gépnek, ezért most telepedett fel egy új rendszer, mert szerencsére ahol vagyok elég jó most a net...
Szóval tárgytalan lett...
-
Benex
senior tag
válasz Kendek #17159 üzenetére
Köszönöm, mostanra már nekem is jó lett, de délelőtt még megállt
Valaki tette már fel az új elementary-t ? Én nagyon gondolkozom rajta, de nem tudom mennyire használható, vm-be már feltettem , ott teljesen stabil, de nem tudom mennyire mérvadó az.
Előre köszönöm a választ az elementary os-ra
S23 Ultra | Sony A7 IV
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest