- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Házimozi haladó szinten
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
plejik
addikt
Sziasztok!
APC Back-UPS 1400VA 230V AVR IEC Sockets BX1400UI szünetmentes táp az alábbi hibát produkálja:
Ha nyomtatón elindítják a nyomtatást a piros led felvillan majd amikor végez a nyomtatással abba hagyja. Amik vannak az eszközön, 1db PC (sima irodai gép semmi extra) 2 db router, 1 db modem, 1 db nyomtató, 1 db új kicsi pénztárgép, kamera rendszer 4 kamerával, 2 db monitor. (led)
-
AS
félisten
Éjszaka kikapcsoljuk akkor
Néztem az összefoglalóban azt a linket hát nem vagyok biztos hogy gépemmel megbirkózna.
ASROCK Fatal1ty H97 Performance INTEL Core i7-4790 CORSAIR 16 GB Vengeance LP DDR3 1600MHz CL9 SAMSUNG 120GB 850 ,EVO 1 TB WB Blue, NZXT H230 FSP Raider 550 DEEPCOOL GAMMAXX 300 GAINWARD 3415-BLISS GTX960 2GB (de videó kártya hamarosan cserélve lesz.) (csak bányászok miatt még várok xd) Ja meg egy LG 34UC79G 34 monitor is..
De ha már 3 percig bírja nekem az is elég mig kikapcsolom a gépet.
-
A megváltó
tag
Sziasztok!
Került hozzám 2 db APC SURT5000xli ups , fellelt állapotban, az lenne a kérdésem ezek úgy tudom hot swap akkumulátor cserélősek, kérdésem az lenne hogy akkor ezeknek kell e akkumulátor hogy be lehessen indítani őket, mert 16 kell bele és most nincs itthon annyi, hogy kipróbáljam hogy működnek e. -
AS
félisten
Sziasztok. FSP Nano 600-röl valakinek van véleménye? Aki használ vagy használt ilyet írjon róla. Bár neten elég jókat írnak róla. Pont azért kell mert azt tudja amit kell, van kis áramszünet nem kapcsolódjon le a számítógép ......
-
Necc
addikt
válasz
BullZeye #11241 üzenetére
Udv.
Orulok neki hogy elvegezted a matekhazit, csak kar hogy teljesen figyelmen kivul hagyod a szunetmentesek terhelestol fuggo hatasfokat.A szunetmenteseknek van egy minimalis ajanlott terhelesuk, ha az ala mesz, akkor a hatasfok olyan pocsek lesz, hogy (tudom, a gyakorlatban esszerutlen, nem ez a lenyeg) peldaul meg 1W-os fogyasztast is csak ilyen 2% hatasfokkal fognak tudni kiszolgalni, ami vegul ugyanugy rovid athidalasi idoben jelentkezik, mintha rendesen terhelve lenne.
Altalaban a minimalis ajanlott terheles nem no aranyosan az UPS araval, meg a rairt VA vagy akarmilyen szammal, hanem vagy dokumentalja es kozzeteszi a gyarto es tusz tajekozodni, vagy nem.
Olyan esetekben amikor aranylag kis teljesitmenyt kell hosszu ideig fenntartani, a tapegysegbe epitett akkumulatorokkal oldjak meg (ami altalaban egy kulon modul), es amikor elmegy az aram, a tap az akkumulatorokbol, DC-DC konverzioval oldja meg az aramellatast - na ilyet emberi aron otthonra nem biztos, hogy fogsz kapni.
Ha mindenaron hosszu uzemidot szeretnel aramszunet eseten biztositani, megoldas lehet meg (bar mar ez is imo. az esszerutlenseg hatarat surolja) a "haztartasi" UPS + aggregator kombinacio: a szunetmentes azt a kb. 10 percet birja csak ki, mig elo nem veszed az aggregatort es be nem uzemeled, utana pedig az aggregator hosszu orakig kitart.
-
A megváltó
tag
válasz
Az ups ekre azért van ráírva pl nekem is van egy apc smart ups 1000re , ez 1000Va mert az tényleg összeszorzod az jó , de a Watt "a hatásos teljesítmény" van a transzformálásnak teljesítmény tényezője, ennél a típusnál olyan 66% és ezért ez csak 660Wattos.
Találtam egy jó cikket
-
erikke17
őstag
Üdv ma jött meg az Smartom SMT750I olcsón jutottam hozzá 85%-os akkukkal. Viszont nem tudom melyik powerchute business kéne nekem. 9.1.1 vagy 9.2?
Windows 7 alá kéne. Ki melyiket használja?
Előre is köszönöm
-
cinemazealot
addikt
válasz
Elírtam, bocs.
"Tiszta" kifejezésre rákeresve és kellően odafigyelve lehet találni olyat, ami jó is és olcsó. Emlékeim szerint vampire17 és piero86 kollégának is van egy Kstar Microsine 1000VA-ja, úgy tudom, meg vannak vele elégedve.
-
BullZeye
veterán
válasz
cinemazealot #11240 üzenetére
60 VA × 10 h = 600 VAh, amúgy stimmel, de továbbra se tudom melyik gyártónak tiszta szinuszos a UPS-e. Erre van tipped?
-
cinemazealot
addikt
válasz
BullZeye #11238 üzenetére
Egy közepes méretű személyautó indító akkumulátora kb. 700 Wh-ás, ami nagy és qrv@nehéz.
De meríteni sem fogod tudni úgy, ahogy azt az egyszerű szorzótábla logikája diktálná. Néhány óráig esetleg, de nem 20 órán át állandó teljesítménnyel.
És a teljesítménnyel sincs sunyizás. Ami watt, az ugyanannyi watt 230 V-on és ugyanannyi watt 12 V-on is (ha nem számolunk a hatásfokkal). Ami eltér, az az áram, de azt most hagyjuk.
Indulj ki ebből: 35 W-ot szeretnél üzemeltetni, ami mondjuk, hogy kb. 60 VA (miértet lásd az előző hozzászólásomban linkelt esszémben). 60 VA teljesítmény felvételű fogyasztót gyakorlatilag bármilyen mai UPS kiszolgál, mert ez relatíve kis érték, de a hűtő miatt érdemes tiszta szinuszosat választani, ami így nehezíti (drágítja) a választást. Választhatsz 500 VA-es, 1000 VA-es, 1500 VA-es, 2000 VA-es stb. UPS-t is, az áthidalási idő szempontjából nem ez számít, hanem a mögöttes kapacitás, azaz a UPS-ben lapuló akkumulátor(ok) energiatároló képessége. Vegyünk egy olcsóbb 12 V-os autó akkumulátort, ami pl. 50 Ah-ás, ami 600 Wh-ás vagy ha úgy tetszik 600 VAh-ás (egyenáramnál ez a két érték megegyezik). Ez elméletben képes lehet 10 órán át hajtani a 60 VA-es fogyasztódat (hiszen 60 VA × 10 h = 60 VAh), de sajnos ez nincs így, mert van hatásfok (ami sosincs 100%) és van tökéletlen akkumulátor (ami nem pont 50 Ah-ás és számolni kell töltöttség- és hőmérsékletfüggő önkisüléssel is stb.). És ez egy 50 Ah-ás akksi. A háztartási méretű UPS-ekben ennél jóval kisebb akksi(k) van(nak).
-
BullZeye
veterán
válasz
Tamarel #11236 üzenetére
Jól hangzik, de nulla esélye van, hogy feleségemnek megmagyarázzam miért kell egy 80 ezer forintos UPS
20-30k-ra még azt mondta belefér, mert tényleg elég nekem egy rövid idő, általában max pár perc a kimaradás.
És akkor ha jól olvasom, a hűtő megoldás megint csak nehezíti a dolgot, nincs erre valami best buy ? Ha Coaxot hanyagolom, és használom inkább amit kolléga linkekt 3,5kért?
-
BullZeye
veterán
válasz
cinemazealot #11235 üzenetére
Szia,
Nincs fogalom zavar, csak lehet félreérthető voltam, ha valami 35 Watott fogyaszt, az ha 1 órát nézünk 35Wh-t jelent, ha van egy 700Wh-s akksim, akkor 20 órát tudom használni a 35 wattot fogyasztó hűtőt.
Lehet picit nem jól érthetően írtam, de a fogalmakkal tisztában vagyok.Viszont amit nem értek (azt hittem tudom, de ezek szerint nem), 600VA az feszültség*áramerősség, ami ugye a teljesítményt jelenti, szóval 600VA az 600W, ami megint csak 1 órán át tud 600W-ot leadni, azaz 600Wh, vagy 20 óra alatt 30W-ot fogyasztó.És a megoldás egy sorral lejjebb.De ha jól értem, akkor sunyiznak itt szerint, és a 600VA nem 240V-ra értendő, hanem 12V-ra? Azaz 220V-nál 50Wh valójában, és így 50 percet sem tud egy átlagos UPS. De végülis még ez is jó lenne.
(közben olvasom és nézem az ajánlásokat)
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #11235 üzenetére
Ehh, és richtig elb@$zom.
Az FSP Nano 600 nem 600 W-os, hanem 600 VA-es (és kb. 360 W-os). A W (watt) és VA (voltamper) közötti különbségéről is volt már egy szófosásom, ezért ismét bocs.
(#11236) Tamarel
Na igen, ez már testhezállóbb a feladatra.Meg is kérik az árát (~85k).
-
Tamarel
senior tag
válasz
BullZeye #11234 üzenetére
Hasonló szempontok szerint egy Gembird EG-UPS-PS3000-01 -et raktam be, plusz egy Renkforce SZU 6-50 koax védőt (valószínűleg nem sokat ér).
Próbáltam a gazdaságosságot is szem előtt tartani, bár tekintve hogy a teljes biztosítási üzlet (is) a félelmekre alapoz: nem sikerült.
-
cinemazealot
addikt
válasz
BullZeye #11234 üzenetére
Hűha, látok egy kis fogalom zavart.
A W (watt) a teljesítmény, a Wh (wattóra) pedig az energia mértékegysége. Olyan, hogy "a hűtő átlag 35 wattot eszik óránként", nincs. Olyan lehet, hogy a "hűtő átlag 35 wattot eszik", azaz 35 W a teljesítmény felvétele, ami folyamatos üzemben óránként 35 Wh energiafelvétellel jár. Ennek fényében a 400-600 Wh aránylag komoly kapacitásnak számít, hiszen azt jelentené, hogy a UPS-ben lévő (pl. 12 V-os) akkumulátor minimum 33-50 Ah-ás (a PC-k mellé szánt UPS-ekben meg 7-12 Ah-ások vannak).
Szóval:
1.
Ha router, switch, NAS, hűtőgép lenne a UPS-re akasztva, akkor a hűtő miatt máris nem jöhet szóba más, csak tiszta szinuszos, hiszen annak kompresszora valószínűleg nem szereti a négyszöggel-közelített (szimulált) szinuszos táplálást.2.
60-80 W-os teljesítmény felvételt szeretnél 3-6 óráig kitartani. A 400-600 W-os UPS ide tényleg jó volna, amennyiben a benne lévő akkupakk képes volna eltárolni és időarányosan leadni a fent levezetett 400-600 Wh-nyi energiát. Sajnos ez nincs így, hiszen ezek a UPS-ek sokkal kisebb akksikkal vannak szerelve. Ajánlom figyelmedbe egy bő két évvel ezelőtti FSP Nano 600 tesztemet, ami azt hozta ki eredménynek, hogy a 600 W-os UPS ~100 W teljesítményfelvétel mellett max. 11 percig bírta, mielőtt lekapcsolt volna. 3-6 óra áthidalási időhöz jóval komolyabb akkupakkokra (és más UPS-ekre) lenne szükséged, és azok még csak nem is 50 eFt-nál kezdődnek, hanem jóval feljebb.3.
Koax szűrésről pont 2-3 hete volt szó, lapozz vissza. Nem lesz olcsóbb, annyi szent. -
BullZeye
veterán
Sziasztok,
Szeretnénk felújítás során valami biztonságosabb rendszert bevezetni, és megvédeni a dolgainkat legalább alapszinten.
Ahol a lakásba Digi bejön CAT5E kábellel, szeretnénk még a router előtt levédeni ezt nagyfeszültség és feszültségingadozás ellen (2db számítógép, NAS kap routerből kábelt, switchből erősítő, tv,).
Nem kell túl nagy dolog (400-600Wh elég), egy router, switch, NAS, hűtőgép lenne rákötve, a hűtő átlag 35 wattot eszik óránként, a NAS átlag 13 wattot, a router és switch 10 wattot, szóval 60-80Wh-ban benne van, így ha 3-6 órával meg tudom növelni egy-egy áramkimaradás során ezen eszközök működési idejét, az már több mint tökéletes, arról nem is beszélve, ha még NAS-t ki is kapcsolja ha elfogy a kraft.
Lakás, ritkán megy el az áram 2-3 percnél tovább, viszont ezeket sose áramtalanítanám, még vihar alatt sem.
Ha tudja a DIGInek a bejövő TV kábelének a védelmét, az lenne igazán a boldogság, de ahogy itt olvastam az már zsebbenyúlós 50ks kategória.Keresgéltem ilyen eszközt, de valami oknál fogva sehol sem írják, hogy az az RJ45 aljzat vajon CAT3, CAT5, CAT6, vagy mi? Tudtok ajánlani valamit ami megfelel nekünk?
TL;DR
Kellene túlfeszvédelem és szünetmentes egyben, CAT6 ethernet csatlakozó védelemmel, opcionális TV kábel védelemmel. -
Guszti
aktív tag
-
dpetibane
tag
Sziasztok,
vegyes tüzelésű kazánhoz keresek szünetmentes tápegységet.
Két Grundfos 25-50 180 típusú keringető szivattyút kellene elvinnie áramszünet esetén.
Melyiket javasoljátok? Hány órára számolhatok vele?
-
Cs1csó
titán
válasz
Pokesz007 #11228 üzenetére
Pont erről folyt a diskurzus, hogy nem lehet tudni. Csinálni kellene egy oldalt ahol mindenki aki használ valamilyen nem szinuszos UPS-t aktív PFC-s táppal és működnek együtt az beírja ide.
Arra a felvetésemre is érdekes válasz jött, hogy a gyártók miért nem foglalkoznak az aktív pfc-s tápokkal történő harmonikusabb együttműködésre a nem szinuszos tápokkal hiszen a pc piacon kb. csak aktív pfc-s táp van ups-ből pedig emberi áron csak nem szinuszos van de erre valaki azt válaszolta, hogy 1. nem érdekli a gyártókat 2. nem csak pc-t lehet rákötni ez igaz de pl. nekem egy nem szinuszos ups-em van amin van usb csatlakozó amivel egy pc-vel lehet összekötni amit egy szoftver segítségével áramszünet esetén le is tud állítani szabályosan ebből következik az a további logika, hogy akkor ezt a nem szinuszos ups-t pc-hez is ajánlják. Sőt szerintem egy lélegeztető gép után kb. a legfontosabb egy pc megóvása az áramszünettől hiszen órák munkája is elveszhet vagy mivel elég érzékeny eszközök könnyebben is sérülhetnek.Ezért ajánlottam az online vételt a későbbi elállás lehetősége miatt egyéb lehetőség:
- veszel egy új vagy viszonylag olcsón egy használt szinuszos ups-t(majd új akkukat bele) - itt is ezt ajánlották feljebb -
Pokesz007
senior tag
válasz
A megváltó #11223 üzenetére
Ja ráengedtem,talált gyorsan 18 at már az elején. Le stoppoltam,nem volt több időm. Tudom,hogy sok idő kell,hozzá főle 1TB-hoz. Sentinel szerint eddig 5 db gyenge szektor volt,most lett 7db..
14 ezer körül már van új
Csak,azért akarok szünetmentest,nem akarom sűrűn cserélgetni. Igaz ez is 3 éves. 1 hónap alatt produkálta ezt. -
Pokesz007
senior tag
válasz
cinemazealot #11222 üzenetére
Megnézem elolvasom.
Igen elírás -
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok! Napokba elszaporodtak az áramszünetek..(Az a gond,hogy nagyon pillanatnyiak.) A HDD-m szerintem ,ezért lett gyenge szektoros. Érdeklődnék,hogy milyen szünetmentes lenne hozzá jó?
Maximum 30min-60 sec kell.(Míg kikapcsolom a gépet,mindig otthon vagyok,ha megy a gép) Nagyon drágát nem akarok.
Cpu: Intel Dual Core G3220 BOX (az idén i5,i7 csere lesz.)
ALaplap:ASRock 1150 H81M-HDS 2.0
Táp: Corsair 450W VS450 ( Cserélve lesz egy márkás 550-re - Evga g3 550- )
SSD : Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G
HDD: Western Digital Blue Caviar WD10EZEX 1TB Sata3 64MB 7200
Memoria: Kingston Hyprex Fury Blue DD3 1600Mhz 8 GB DDR3 (+ 8GB az idén )
Videokartya: Sapphire HD7850(R7 265) 2GB 256 bit (Jövőre GTX1060-1070)
Monitor: Acer G227HQLAbid 21,5" IPS LED Full HD
Ház:Aerocool GT-A Black WindowElőre is köszönöm.
-
Sziasztok!
FSP 1000 szünetmentesbe milyen 12V 7Ah-s akkut ajánlotok?
Köszönöm
-
Proci85
senior tag
Sziasztok
Jól látom, hogy a CyberPower BU600E a legolcsóbb AVR-es szünetmentes? 10-12 ezertől már kapni.
Gondolom inkább ezt érdemes akkor, mint az FSP Nano sorozatot?
2 helyre kellene: otthoni PC ~50W tényleges fogyasztással illetve kis eszközökre (modem, router, nas, egyéb házi fejlesztésű elektronikai apróságok).Köszi a választ!
-
Chris0321
veterán
válasz
Pubszon #11209 üzenetére
Úgy nézem ez felel meg mindkét követelménynek:
EATON 5E series 850i szünetmentes tápegység (850VA, 480Watt)
Kétféle van ebből a változatból, sajnos alistán nincs kiírva teljesen a név és a héten zárva van az üzlet: konne és monit. A google konner-re és monitorra egészítette ki de nem találtam róluk semmit mi a különbség. Ebben tudnál segíteni?
-
Chris0321
veterán
Szevasztok.
Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Sajnos elő előfordulgat, hogy egy másodpercre elmegy az áram ami arra épp elég, hogy kikapcsoljon a számítógép és mivel ősszel új gép vásárlását tervezem és szeretnék beszerezni egy szünetmentes tápegységet hozzá. Mivel semmi tapasztalatom nincs ezen a téren nem tudom miylet lenne érdemes de gondoltam azt már most beszerezhetném hisz ez a kis áramszünet miatt a jelenlgi gépem is ugyanúgy kikapcsol és mivel elég régi félek idő előtt tönkremegy. A gépet itt venném meg mert közel van a bolt és évek óta itt vásárolok és csak egy videókártyával volt problémám amit garanciálisan cseréltek is.
A jelenlegi konfigom (Nem tudom mennyi lesz a kölünbség a két gép fogyasztása között ezért leírom mindkettőt):
Alaplap: ASUS P5KPL-AM EPU
Processzor: Intel Pentium E5400 3233 MHz-re húzva
Ram: 4Gb DDR2
Videokártya: GeForce GTX 560 TI
Monitor: 17" CRT
Winchester: Egy 650 Gb-os és egy 1 Tb-osA tervezett gép:
Alaplap: ASUS B150M (Talán a Plus verzió)
Processzor: INTEL Core i5-7600 (esetleg K verzió)
Ram: 8Gb DDR4
Videokártya: GeForce 1050 TI vagy ha esik addig az ára akkor 1060 6Gb
Monitor: Valószínűleg egy 21.5"-os, ennél nagyobb biztos nem lesz
Winchester: 2 darab 1 Tb-os.Tudom elég sok még a kérdés a vásárolandó gépem körül de remélem ennyi infó alapján is tudtok nekem segíteni.
Előre is köszönöm. -
frpeter
Topikgazda
válasz
Cs1csó #11153 üzenetére
Ha jelentősen túl van méretezve a kvázi szinuszos készülék pl. aktív PFC-s táphoz, akkor nagy eséllyel el fogja vinni. Esetedben is pl ha az az 5500W-os táp esetén mondjuk eszik 250W-ot a gép, az 1100VA-es, ha jól emlékszem kb. 750W-ot tudó UPS 3x-os túlméret. Csak általában pont fordítva van, mivel mindenki spórolni akar és a W VA közötti különbséggel sincsenek tisztában, megvesznek egy 550W-os táphoz egy 600VA-es UPS-t.
-
erikke17
őstag
Üdv. Szerintetek egy használt működőképes APC Smart UPS 750I akkuk nélkül megér 60 eurót?
Vagy akkukkal 90Eurót.
Jelenleg egy FSP EP-850VA UPS-em van fél éves akkuval. Jobb lenne egy precízebb darab rendes szinusz jellel.
Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- szünetmentes táp /nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / 2aksi / Schuko
- APC BX1400UI szünetmentes tápegység, új aksikkal!
- Effekta MTD 1500 1500VA 938W valós szinuszos szünetmentes eladó új aksikkal
- JÉG!! EATON 5P1550i 1100W valós szinuszos szünetmentes tápegység eladó vadiúj akkukkal, 6 hó garival
- APC UPS hálózati kártya AP9617
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest