Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz DjTomboy #10932 üzenetére

    "Hogy van ez, hogy az Eaton 850VA-s és 480W-os, miközben az APC 950VA-s és 480W-os?"

    Úgy, hogy az APC óvatosabb. :)

    A voltamperben (VA-ben) mért látszólagos teljesítmény az, amit a UPS az akkumulátorából felvesz (igazából többet vesz fel, mert ő sem 100%-os hatásfokú), majd egy DC-AC átalakítás után valójában lead a fogyasztó irányába. Az viszont már csak a fogyasztón múlik, hogy ennek a teljesítménynek mely része lesz hatásos és mely része lesz meddő. A hatásos (P) és meddő teljesítményt (Q) Pitagorasz-tétele szerint összegezve kapjuk meg a látszólagos (S) teljesítményt. A hatásos és a látszólagos teljesítmény hányadosa pedig az a cosφ, amit a tápegységek PFC moduljai (legyen az aktív vagy passzív) igyekeznek minél inkább 1,0 érték környékére feltornázni. Minél "jobb minőségű" a fogyasztó, annál hatásosabban használja fel a felvett energiát, tehát annál kevesebb a felvett meddő teljesítménye, illetve annál "közelebb van" a hatásos teljesítménye a látszólagos teljesítményéhez.

    Ha az Eaton azt mondja, hogy az ő UPS-e 850 VA látszólagos teljesítményen belül 480 W hatásos teljesítményt képes szolgáltatni, az azt jelenti, hogy ő olyan fogyasztóra van felkészülve, aminek a cosφ-je legrosszabb esetben is ~0,5647 környéki. Az APC ezzel szemben 950 VA látszólagos teljesítményen belül ígér 480 W hatásos teljesítményt, azaz ő fel van készülve olyan vacak fogyasztókra is, amiknek cosφ-je ~0,5052 körüli.

    Megfordítva a dolgot: ha van egy 480 W-os hatásos teljesítmény felvételét ígérő fogyasztód, de az a szar tervezése eredményeként pl. 0,52-es cosφ mellett 923 VA látszólagos teljesítményt vesz fel, akkor azt az APC még vígan elviszi, míg az Eaton-t máris túlterhelted. Vagy ha van egy ugyancsak 480 W-os, de ennél sokkal jobb minőségű fogyasztód, aminek a cosφ-je pl. 0,99 környéki, azaz a hatásos teljesítménye csak 485 VA, akkor a mellé még bőven akaszthatsz egyéb fogyasztókat is (az APC esetében többet), mindkét UPS vígan el fogja őket bírni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák