Hirdetés
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Bluetooth hangszórók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsedáj
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, nem igazán vagyok otthon a témában és fórumozgatás/keresgélés után sem lettem okosabb. Szüleimnek adott egy 2017 1.2 Suzuki Swift. Szeretnék nekik mankókereket vásárolni, mert még is csak úgy nyugodtabbak ők is , én is. Méret R16, viszont amiket találtam:
Az átmérőbeli 1 cm különbség a kettő között nem gondolnám, hogy vészes. Eleve nem a hajtott tengelyre tesszük a mankókereket ugye. Viszont olvastam olyat, hogy valamelyik mérettől nem lehet rendesen lezárni a takarólapot, de azt csak 135/70 R15-nél láttam. 16"-nál nem találtam semmit. Van pótkerékkel valakinek tapasztalata? Esetleg eladó vagy más beszerzési opció?
Köszi előre is.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
simonjoe #49337 üzenetére
Én ezért megyek olyan szerelőhöz akihez vihetem az alkatrészt és a szemem láttára szereli be ha kérem, szájhúzástól mentesen. Azért szoktam néha velük rendeltetni, mert ha én veszem meg pl a kuplungszettet akkor 48ezer a Valeo, ha ők rendelik akkor 36ezer, a munkadíj ugyanannyi, és amit ők rendelnek bele az ha nem passzol - mert mondjuk 212mm-es helyett 214mm-eset rendelt - , akkor 12 órán belül hozza a jót a futár, csak egy telefon és délután hozza a jót vagy másnap délelőtt ha a délutános járat már elindult és elviszi a rossz méretűt... ha én veszem akkor rohangálhatok utána a számlával last minute az autó meg darabokban. Volt már olyan is h megnéztük és megmondták hogyha én bemegyek érte akkor olcsóbbra jött ki pl a fékbetét, mert pont akkor nem volt raktáron ott ahonnna ők kapják olcsóbban. Úgyhogy elmentem én megvenni és beszerelték a szemem láttára.
Mondok másik példát is, a régi autómba 4 féle olajszűrőt írt az összes adatbázis, de abból csak 1 olyan volt ami passzolt hozzá, a többit nem tudtad rátekerni, mert nem stimmelt a menet... Amikor először vittem hozzájuk olajatcserélni (próbavásárlás) akkor rögtön húzták a szájukat h "biztos rávaló az olajszűrő!? tuti elég lesz bele az olaj?", na ezért nem szeretik ha Te viszed az alkatrészt, plusz néhány "olcsójános" képes lenne bevinni mindenféle kukázott szemetet, h szerelje be és még garanciát is vállaljon rá... hát egy frászt, igazuk van. Mert ő nem rendel meg akármit, csak azt amiről tudja h jó lesz bele... különben járhatna a bíróságra állandóan és az ügyvédek fellépi díja sem olcsó...
-
Gyöször
senior tag
válasz
simonjoe #49337 üzenetére
Én minden szirszaromat magamnak szerelek, a lehető legnagyobb gondossággal. Akkor jöttem rá miért nem szabad szerelőhöz vinni semmit, mikor haverom rámmelegítette a motorját, hogy szereljem meg. :-) egyből más lett a hozzáállásom a dologhoz. Aztán meg akkor is világossá vált ez, mikor az esztergályosnál találkozom a szerelőkkel. Amiket azok kérnek, pfú a halott cserés alkatrészeknek adnak még egy esélyt.
-
BBke
tag
A hétvègén vettem az OBI-ban egy szélvédő takarót a Vitarához. A mérete 70X150. Az ára: 799. Hasonló: [link]
-
Yenka
csendes tag
Mélyláda ülés alá valakinek tapasztalata?
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy #49333 üzenetére
EBC-t nem a tartóssága miatt vesz az ember, hanem hogy kifejelje a szélvédőt.
Nem csak nagyobb a súrlódási együtthatója, hanem a hőterhelést is sokkal jobban bírja, nem kezd el fadingelni, mint a kommersz betétek. Persze emelett sokkal jobban porol, meg kopik is.ncc1701: Persze, én mint wannabe szerelő sem veszek mindenből gyárit, az igényeim szerint osztályozom, hogy miből milyet érdemes választanom. Pl. az említett EBC fék még jobb is, mint a gyári, de olajszűrőből meg csak is Hondát veszek.
De a 125-ös ETZ-mnél is ugyanezt csináltam, volt, amiből gyári bontottat vettem (km-óra), volt, amiből utángyártottat (hátsó lámpa), és volt, amiből a magyar hobbista terméket választottam (elektronikus gyújtás). -
válasz
ncc1701 #49336 üzenetére
..senkit sem akarok megbántani, de olyan, h normális, az én olvasatomban nem létezik. Tapasztalt az már sokkal inkább. De, Ő ha nem barátod, rokonod, akkor semmi más nem érdekli csak a profit. Minden alkatrészen keresnek, és nem keveset. Pontosan ezért húzzák a szájukat ha Te viszed, akarod vinni a beépítendőt, vagy 1xűen elzárkóznak ettől az opciótól. Az is egyértelmű, h a gyári alkatrészeknek magasabb az árfekvése mint az utángyártottnak, kisebb a kedvezmény is rajta, ergo nem éri meg neki, mert ugye ott a másik opció, más haszonkulccsal. Borítékolható a végeredmény.
-
válasz
2ozzmexy #49333 üzenetére
..nem kell kötözködni, én a tapasztalataim írom le. Azt is tudom, h egyik autógyártó sem gyárt féktárcsát, olajat, kuplungszettet stb. Hiába megfelelő a paramétere pl. a Castrol váltóolajnak, nem jó a Passatba, a gyári VW olaj meg igen, pedig a VAG nem gyárt olajat. Vagy hiába vettem meg a beszállítói Denso utastér ventilátort 35eHUF-ért csak két évet bírt, ugyanez a gyártó terméke már VAG logóval igaz, h 85eHUF de 1enlőre műxik, teszi a dolgát, két év után is.
A magyarázat meg ott van tboldi írásában: "autógyárak általában komolyabb minőségbiztosítást követelnek meg a gyári alkatrészeknél"
na, ezt tükrözi az ár különbözet is! -
2ozzmexy
senior tag
válasz
ncc1701 #49331 üzenetére
Igen, mert sok cég gyári beszallito is, pl Aisin, Nipparts.
Az Insignia meg olyan szempontból jó h Opel áron van hozzá GM alkatrész, ami egy japán utángyártott árában van, sokszor még alatta.
JapanParts, H+B, de még a Valeo sem olyan retek hogy még sem rendelném... Én a Toyotában az előbbi kettővel dolgoztam, rendelesre hozták nekem mindig az autosboltba és kedvezményesen adták tovább...
Tette mindegyik a dolgát mint kés a vajban, mindig passzoltak és évekig működtek. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
simonjoe #49328 üzenetére
Azért ezugyben tudnék kötözködni, mert a Splash Aisin (gyári) kuplungszettje beszerelve 140k, a Valeo szett meg 90k,nem tudom hogy másfélszer annyit tud e az Aisin és kevésbé lenne biztonságos tőle az autó... De tboldi majd nyilatkozik az EBC fekbetet szett áráról én meg leírom hogyha H+B-t vagy Japán Parts-ot rendelt volna bele akkor 10k és kétlem hogy az EBC annyival tovább bírná...
Karosszéria elemből én a bontottra esküszöm ha nem rozsdás, olcsó és tuti passzolni fog ha még gyári... -
tboldi
nagyúr
válasz
ncc1701 #49331 üzenetére
ez általában olcsóbban adja ugyanazt, max a gyári logó nincs benne
Ez azért nem mindig van így, az autógyárak általában komolyabb minőségbiztosítást követelnek meg a gyári alkatrészeknél, az "ugyanaz, csak logó nélkül" alkatrészek meg a selejtesebb darabok, amik még használhatók. Pl. a Honda olajszűrőt a Purflux gyártja, a gyári kékkel nem is szokott gond lenni, viszont az "ugyanaz" LS350-nél több esetben is előfordult már, hogy szétesett a biztonsági szelep.
-
ncc1701
veterán
válasz
simonjoe #49328 üzenetére
Van gyári, gyári dobozban. És van az a gyártó-beszállító, akitől a gyár is veszi, ez általában olcsóbban adja ugyanazt, max a gyári logó nincs benne. Vagy ki van csiszolva, mint plö a ford fiesta hátsó lámpából. Természetesen ugyanaz. De a bárdi/unix is jelöli, h milyen minőségi kategória az alkatrész.
-
dethroner
veterán
Aliról rendelt már valaki felni kupakot?
-
Brogyi
őstag
válasz
dethroner #49310 üzenetére
Köszi, ez jó tanács.
@blakey
Nálam mindig be van kapcsolva, mert az automata a hőmérséklet szabályzást preferálom. Így télen ha besüt a nap mikor fél úton vagyok elkezdi fújni a hideget.Igaz nem sokáig. Az első ablakot meg gyakran kell fújni, mert a belső keringetés átka a párásodás.
Köszi srácok. -
válasz
ncc1701 #49327 üzenetére
..én nem mondom, h minden xar ami nem gyári, de sajnos vannak tapasztalatok. Kering fent egy video, megpróbálom megkeresni, de lehet, h láttátok is. Két egyforma autónak az elejét törték össze, mindkettőt megjavították. Egyiket gyári elemekkel, a másikat utángyártott cuccokkal, majd ismét törés. Az eredmény lehangoló volt , a nem gyárival szerelt autó szemszögéből.
-
ncc1701
veterán
válasz
pető bá' #49323 üzenetére
Szerelő haver úgy van vele, h régen ketten dolgoztak, de most már vagy 10 éve egyedül van. Gondolom az is segítség, ha tud valakivel dumálni. Pláne az, ha nem egyedül kell csinálnia.
Mondjuk a suzukin/yarison nincs sok teendő, csak a kopó-fogyók, meg a folyadékok cseréje.
De az insignia más, az ad mindig feladatot.Most a generátorral opok, időnként valamiért 14.7V helyett csak 13.7V van, asszem megint leszedjük a generátort, és visszaviszem a szakihoz, pedig elvileg fesz szabályzót is cserélt benne. Aztán rendeltem ebayről olajfelszívó cső tömítést (ez a konstrukciós hibája a 2 lityós dízelnek), de ez fém tömítés, nem gumi, ergo örök darab, de ehhez karter le kell majd. Utána meg észrevettem, h ül a segge, hátsó rugók csere, meg ha ott vagyunk, akkor tuti lesz 1-2 szilent is. Lámpákat is ki akarom venni polír+lakk rájuk fér. EGR szelep+környékét lebontani, takarítani, MAP szenzor, légtömegmérő, folytószelep, vagy mi dettó. Na, szóval, van mit tenni vele, nem egy japán autó.
-
Én azt gondolom, h minden szervizzel-szervizessel meg lehet beszélni, h mit szeretnél, hisz mint írtátok a pénzt mi visszük, és ha maradéktalanul fizetek akkor elvárható a korrekt hozzáállás. Nem vagyok híve annak, h én vigyem az alkatrészeket, hisz az étterembe sem viszem a steak-et, h azt süssék meg nekem. Keresnek rajta valamit, tegyék ha ezt is ésszerű határokon belül teszik. Ezzel is úgy vagyok, h adjuk meg ami jár a királynak. DE! Azt igenis meghatározhatom, h mikor és milyen alkatrész kerüljön az autómba. Én pont ezen egyensúly megbomlása miatt váltottam szerelőt. Váltó olajat cserélt, nem gyárit, kemény lett a váltó mint a kő, majd vissza, bele a gyári és minden OK lett. Később más nem gyári alkatrészre akart rábeszélni, jobbnak láttam, ha hagyom a pics@....ba. Híve vagyok a gyári vagy a gyárival azonos gyártói minőségi alkatrészek használatának. Tudom, h ezek nem az olcsó kategóriák, és talán nem is keresnek rajta annyit mint egy Bárdi vagy Unix saját márkás cuccain, de mint írtam ha mi fizetünk, akkor diktálhatunk is. Én is vezetek egy excell-t, mit mikor cseréltek, mi mennyibe került. Alkatrész és javítási árral együtt. Teljesen átlátható, tudok tervezni.
-
TommyY2
tag
válasz
pető bá' #49319 üzenetére
Nálam minden be van írva a szervizkönyvbe (legtöbbször én magam írom, vagy egészítem ki), csak rá kellene néznie a szerelőnek. Nem beszélve arról, hogy illene minden alkalommal átnéznie, hogy lát-e valami gyanúsat.
Egyébként én is szeretek ott lenni, hogy lássam és tanulják, bármikor szívesen segítek is.
TommyY
-
válasz
2ozzmexy #49320 üzenetére
én mindig úgy szoktam odamenni (nem szakszervizbe járok 15 éves autóval), hogy ezt és ezt és ezt szeretném cserélni, mert csereperiódus van. Vállalja, vagy nem, vigyek anyagot, vagy ne? (és inkább oda megyek, ahova vihetek)
Emellett ha valami gyanús, zörög, nyikorog, folyik, akkor megkérem, hogy ellenőrizze, vagy nézze meg mi az oka (szíjfeszítés volt pl. legutóbb).
Nyilván egy szakszerviznek, ha magyarázni kell, hogy be kellene tartani a karbantartási utasítást, az kellemetlen..ncc1701
legutóbb nekem is volt szerencsém ottmaradni segíteni - én tapostam át a rendszeren a fékfolyadékot, kerestem a hűtővíz leeresztőjét, átnéztem a kocsit alulról. Nyilván erre nem mindenhol van idő és lehetőség, de én sem bántam, meg a szaki sem, mutogatott és magyarázott mindent. -
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
pető bá' #49319 üzenetére
Oda se neki, kishazánkban a TMK ismeretlen fogalom, tűzoltásra használják...
Nekem ilyenből volt már több emberrel vitám, mert markaszervizben állították hogy "élettartamra" van a hűtő víz, a fékfolyadek, meg a váltó olaj és a szervo... Mondtam h egy nagy lopompolot, ha én nem 4-5 évig akarok egy autót használni akkor hadd kérdezzem meg hogy a fékfolyadék tizensok évesen forraspont ügyileg mit is tud és akkor szeretném megtudni cikkszamra pontosan mi van az autóban, ha fogyna akkor tudjam milyet vegyek bele... Volt nagy hímezés meg hamozas...Amúgy le van írva a L'users manualbán...
-
válasz
TommyY2 #49318 üzenetére
sajnos vannak olyan szerelők, akik az életbentartáshoz asszisztálnak.. nyilván vannak olyan tulajok is, akik ezt igénylik.
szerintem mindenképp érdemes tulajként írni, hogy mi-mikor volt cserélve, mi a periódus, mert a szerelő ezt ha akarná sem tartaná fejben (szerintem nem is várható el tőle). Persze azt illene tudnia, és megmondani, hogy 2-3-4 évente miket illik cserélni, aztán legyen a tulaj felelőssége, hogy ezeket tartja-e..
legutóbb odamentem pont hűtőfolyadék és fékfolyadék cserére egy szakihoz. Mondtam mit akarok, vittem az anyagot, láttam, hogy a szíve szakad meg, hogy leengedjük a 3-4 éves hűtőfolyadékot.. nyilván kristály tiszta volt. De ha ennyi a periódus, akkor ennyi. Fékfolyadék ugyanez.szóval ha amúgy rendesen dolgozik a szerelő, akkor csak határozottan kell mondani, hogy mit csináljon; te autód, te pénzed.
-
TommyY2
tag
válasz
ncc1701 #49317 üzenetére
Ha nekem szerettél volna válaszolni, akkor én tudom (laikusként legalábbis sejtettem), hogy időnként mindent cserélni kell, de az egészben az a szomorú, hogy hiába kértem mindig a szerelőtől, megmagyarázta, hogy jó az, nem kell cserélni. Most tartok ott, hogy talán ideje váltani (ugyancsak a szerelőnk érdeme, hogy a Splash kocsinknak 10 évesen beállt az ABS kockája).
TommyY
-
ncc1701
veterán
-
dethroner
veterán
válasz
TommyY2 #49313 üzenetére
Vízpumpa cseréről nem ír a kézikönyv, de swiftbe ha kék színű a gyári hűtőfolyadék akkor az első alkalommal 8 év és utána 4 év a csereperiódus, ha zöld színű a folyadék akkor 3 évente kell cserélni. És igen, a vízpumpát a fagyálló keni, ezért fontos hogy mindig ilyennel legyen feltöltve, nyáron se szabad csak vízzel feltölteni.
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
12 éves Splash gépkocsikban még soha nem volt cserélve a hűtőfolyadék, mivel a szerelő mindig azt mondta hogy nem kell. Most beszéltem valakivel, aki meglepetésemre azt mondta, hogy 5 évente előírás cserélni a vízpumpával együtt, mivel direkt olyan a vízpumpa szimering kialakítása, hogy elöregedés esetén bármikor megszorulhat (mindig legyen munkája a Suzuki szervizeknek). Ilyenkor akár letörhet a hajtótengely, a motor meg pillanatok alatt megsül.Hallott már valaki ilyen esetről? Tény és való hogy a hűtőfolyadéknak kenő szerepe is van, ami hosszabb idő után megszűnik.
TommyY
-
Brogyi
őstag
Említettétek, hogy hetente kapcsoljuk be a klimát. Most kb. fagypont, és akárhova tekerem a hőmérőt az nem fog bekapcsolni. Legfeljebb fűt, de az nem a klima. Hol a logikai bukfenc?
-
CC meg csak fújja a hideget, ha bekapcsolom. Semmi mellékzörej, vagy plusz hang, kísérő jelenség.Bezzeg a Zasszony Splash-e! Először azt hittem, h fel akar szállni, bekapcsoláskor hallatszik egy kattanás, fordulat megugrik, és elszabadul egy venti is az autó elejében.Mindezek ellenére hősiesen tolja a hideget.
-
őstag
őstag
válasz
dethroner #49302 üzenetére
Az alaptétel helyes, valóban ajánlott bekapcsolni időnként a klímát, akkor is ha nem kell a hűtés. A benne lévő olaj a felületeket és a tömítéseket is keni, ha sokáig nincs bekapcsolva akkor a tömítések kiszáradnak és idővel elengedik a gázt.
De ha nincs bekapcsolva, akkor nincs forgó alkatrész sem (kivéve az ékszíjtárcsa, de annak a csapágyát nem keni) vagyis a kompresszor ettől nem fog tönkre menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest