Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chris0321
veterán
válasz
King Unique #6897 üzenetére
Csináltam egy gyorstesztet a diagnostic scan-nél és annyit írt ki a test status részhez, hogy pass.
-
Chris0321
veterán
válasz
King Unique #6897 üzenetére
Köszönöm.
-
King Unique
titán
-
Chris0321
veterán
válasz
King Unique #6894 üzenetére
Ezt a Toshiba szoftvert, hogy tudom letölteni? Csak olyan lehetőségek vannak, hogy kézikönyv, képek, dokumentumok és adatlap.
-
King Unique
titán
válasz
Chris0321 #6888 üzenetére
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
Adott a lehetőség a HDS programnál teszteket futtatni, ami akár stabilizálhatja is a lemez állapotát, a függőben lévő gyenge szektorok áthelyezésre kerülhetnek a tartalék területre.
+ A HDD gyártójának is van saját diagnosztikai szoftvere, lásd az innen letölthető Toshiba Storage Diagnostic Tool, sőt hivatalosan eleve annak értékelése a mérvadó.
Olyat nem világos hol írtak, hogy egy HDD-nél 90%-ig jó a kondíció és nincs ok aggodalomra, amikor az ideális és normális állapot nyilván a 100%-os kondíció, meg amikor nincsenek gyenge / hibás szektorok.Amelyik HDD egyszer elkezdi szórni a hibákat, ott fennáll a lehetősége a további romlásnak, pont ezért javasolt időben lementeni a fontos adatokat, ha rendszermeghajtóként van használva akkor akár a rajta lévő Windowsról is mentést készíteni, stb.
Egyébként az 5.20-as verziójú HDS már kissé muzeális, a 6.01 az aktuális verzió, normál esetben mindig a legújabbat javasolt használni. Viszont ha ingyenes promó az előbbi, akkor annál frissítés után általában érvényét veszti az örökös licenc és visszavált próbaváltozatra, pont ez az ilyen promós változatoknak a hátránya, meg hogy jellemzően régebbi verziókra épülnek.
-
cigam
titán
válasz
Ettől még évekig elmehet az a lemez. Ráadásul nálad még nem dőlt el hogy tényleg rossz-e, vagy csak rosszalkodik.
197 Current Pending Sector Count: A "gyenge" szektorok száma, amelyekről még nem dőlt el, hogy használhatóak vagy pedig hibásak lesznek.Arra figyelj, hogy ne terjedjen. Plusz minden lemezen van tartalékterület, amit nem használ, de ha egy szektor végleg beadja a kulcsot, akkor lecseréli. Elővesz egyet a tartalékból, ami átveszi a hibás helyett, a rosszat pedig letiltja, nem használja tovább.
5 Reallocated Sectors Count: Amennyiben a fej hibás szektorra fut, a merevlemez megpróbálja az ott található adatokat egy tartalék területre mozgatni és az eredeti szektort hibásnak bejelöli annak további haszbálatát megakadályozandó. Ez a paraméter az ilyen áthelyezett szektorok számát adja meg.
Frissíteni csak a megvásárolt verziót tudod, ha akciós oldalról töltötted/aktiváltad ingyen, azt ne próbáld meg frissíteni, mert bukod az aktiválást. -
Csorbi
addikt
válasz
Ha fontosak az adatok, legyen mentés. Onnantól nem érdekes hogy mikor kezd el tovább csökkeni a kondíció, de pl. rendszerlemez mivolta végett jelentkezhetnek majd a rendszerben furcsa, megmagyarázhatatlan anomáliák is akár. Javasolt lenne áttérni SSD-re, és meghagyni a diszket adattárolónak.
-
Chris0321
veterán
-
Márton
nagyúr
válasz
ElektrikusDE #6886 üzenetére
ah értem
köszi -
Márton
nagyúr
üdv,
Intenso TOP 2.5 256GB hőmérséklet kijelzése (még) nem támogatott?
Végig 40 fokot jelez.
-
-
tjsz
senior tag
Sziasztok!
Arra van valami tippetek, hogy sharewareonsales-s HDSentinel 5.50 ill 5.61-est próbálnék telepíteni, felmegy a gépre, de egy Win10 restart után egyszerűen eltűnik a gépről....
-
liksoft
nagyúr
Szerinted a programban a fejlesztői riport küldése miért van bent? Amit ott küldenek, arra legtöbbször szokott válaszolni a fejlesztő.
Képtelenség az összes információs csatornát figyelni és fejleszteni is közben. Ez itt egy cikk utóélete, amire nincs mindig energiája.
(Visszakérdezek! Te használsz 6-7 közösségi platformot, és mellette 15-20 információs csatornát, csevegők tömkelegét, hogy az ismerősök minden esetben napra és percre készen elérhetőek legyenek, és Téged is el lehessen érni? Mert ha igen, érdekelne ezen felül sikerül-e dolgozni és pénzt is keresni. Ha igen, érdekel, mert nekem sem megy minden.)
-
tomp
félisten
-
liksoft
nagyúr
Szia!
A Toshiba IBM vonalat visz tovább, és így a hűtés és a tápellátás (megfelelően szűrt zajmentes nem ingadozó) kritikus. Ha a tápellátás vonalán bármilyen gondja van, azt a másik cseredarab is örökölni fogja. Én a HDD probléma mellett ezt is megnézném.
(Én az összes csatlakozót a táp kábeleknél át szoktam forrasztani, mert csak sajtoltak azok a kötések)
-
Csorbi
addikt
Sok mindenre már nem használnám, próbáld meg gariztatni ha csak 2 éves és esetleg még garis.
Hogy helyette mit: Milyen belső merevlemezt vegyek -
komono
csendes tag
Sziasztok! Gyári hibás vagy széria hibás? Jó a p300 vagy váltsak másra?
-
komono
csendes tag
lemaradt
-
komono
csendes tag
2 évesnél fiatalabb és, így leesett a kondíciója. Most tényleg hamarosan kuka (nincs rajta fontos adat) vagy menthető?
-
Csorbi
addikt
A PCIe (nvme)-vel teljesen új SMART kategóriák jöttek létre, ez nem SATA.
Elég furcsa is lenne egy SSD-nél felpörgési időt és fejpozícionálást méricskélni. A SATA SSD-knél ez még a SATA szabvány "maradéka", SSD-nél nem sok értelme van.
Teljesen rendben van az, amit az nvme SSD-nél látsz, nem kell több. -
tomp
félisten
válasz
King Unique #6861 üzenetére
A HDD-t csak példaként raktam fel.
Van egy SATA3-as Samsung 950 EVO és egy Toshiba TR200-as SSD. Azokkal is részletesen mutatja.
Ezt a WD Dashboard programot nem ismertem. Köszi, fel is raktam. -
King Unique
titán
• Azért egy SATA3 HDD és egy M.2 PCIe NVMe SSD nem említhető egy lapon, nem sok értelme van a kettőt összehasonítani SMART attribútumok tekintetében, meg lehetnek gyártóspecifikus eltérések is.
• SSD-knél pláne érvényes, hogy elsődlegesen eleve a gyártó diagnosztikai szoftverével javasolt nézni a meghajtó állapotát, lásd Western Digital Dashboard.
• A HDS esetében ha valami gond, hiányosság van, akkor célszerű használni a teszt riport készítése és küldése a fejlesztőnek lehetőséget a programon belül, + rá is lehet kérdezni a fejlesztőnél, stb. -
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed #6858 üzenetére
Akkor vélhetően az USB-s csatlakozás miatt nem kezeli a Magician az SSD-ket, ami nem újdonság, más SSD-gyártók diagnosztikai szoftvereinél is előfordul ilyen az USB-s csatlakozás miatt. Az hogy a HDS kezeli USB-n csatlakoztatva is a belső SSD-ket, csak egy dolog, de azért nyilván előnyös.
-
GoodSpeed
addikt
válasz
King Unique #6857 üzenetére
A Samsung Magician nálam sajnos azóta nem megy, mióta Axagon külső házakban vannak az SSD-im... a laptop miatt.
-
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed #6856 üzenetére
• Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
• What Is Samsung Magician? Does It Support Your Drive?Akkor lenne miről beszélni, ha 2 azonos sorozatú és modellű SSD-nél, valamint azonos írásmennyiség esetén mutatna eltérő kondíciót a HDS, ellenben a jelen esetnél értelmetlen ilyen alapon összehasonlítani 2 eltérő sorozatú SSD-t, hiába Samsung mindkettő. + Ugye elsődlegesen az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftverének értékelése a mérvadó, lásd Samsung Magician.
Egyébként írja a HDS a szöveges értékelésnél, hogy a 860 EVO esetében a 177-es Wear Leveling Count attribútum értéke alapján számítja a kondíciót, míg a 850 EVO esetében nem írja, meg eleve eltérő az érték a két SSD-nél. -
cigam
titán
Bocs az automata kijavította, fiókost akartam írni
A másik fiókban levő lemezzel meg semmi gond? Arra gondolta, hogy az adott sara port (kontakt)hibás, és ezért buggyan meg idővel a fájlrendszer. Mondjuk a rendszernaplóban is kellene ilyenkor utalást találni a hibára, de lehet nem férsz hozzá ilyen mélységben a naplófájlokhoz (nem ismerem a Zyxel-t).
Tükörben vannak, vagy eltérő a tartalmuk? Ha megcseréled a két lemezt mi történik (1-2 hónapon belül)
A Zyxel supportal próbáltad felvenni a kapcsolatot? -
Dorian
félisten
válasz
King Unique #6848 üzenetére
Tegnap futtattam a WD-s progit, először egy gyorstesztet, az rendben. Aztán egy részleteset, ez most ért véget, 17 órán
keresztül tartott: Ez is mindent rendben talált.
Akkor lehet, h mégsincs baja a HDD-nek, csak vmi banálisabb a probléma?
Hétvégén szabadítok fel rajta helyet, hogy legyen rajta a mostani 11%-nál több, mondjuk 20. -
cigam
titán
A rövid teszt azért rövid, mert úgy vizsgálódik, hogy nem nézi át a teljes lemezt(mivel sokáig tartana), és általános állapotfelméréshez nincs is szükség rá. Ezzel szemben a hosszú teszt, a lemez teljes felületét átnézni.
Ha nem értesz hozzá a fájl átnevezése a legegyszerűbb megoldás, hogy lefoglald a hibás lemez bizonytalan/hibás részét.
-
Dorian
félisten
válasz
King Unique #6848 üzenetére
Köszi. Ezek a tesztek lefolytathatóak Win alatt a meghajtó inicializálása vagy használatba vétele vagy minek nevezik nélkül is? Mert a nas más fájlrendszert használ, így abban az esetben az adatoknak lőnének.
Ez a HDD már 6 éves, nem garis. -
King Unique
titán
• WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?Na, mint utólag (...) kiderült WD HDD-ről van szó, vagyis adott a lehetőség a gyártó szoftverével tesztelni, ha a HDS próbaverzióval nem végezhető el a teljes önteszt és / vagy felületteszt.
+ Ha még garanciális a HDD, akkor az adatok lementése / biztonsági törlése után értelemszerűen a garanciális csere is opció lehet, meg ha a WD diagnosztikai szoftvere hibát jelez a tesztelésnél. -
cigam
titán
Már hogy érted hogy mennyire megbízható? Annyira megbízható, mint amennyire megbízható adatokat tárol, küld át magáról a merevlemez.
Én még futnék egy kört a fájlrendszer ellenőrzésével is.pl. ha Qnap eszközöd van akkor [link].A legegyszerűbb, ha a hibás/gyenge szektorokat tartalmazó fájlt átnevezed pl. "hibaelfedő fájl"-ra, és másold fel mégegyszer a mese problémás epizódját. Így biztosan kikerüli a problémás részeket.
Nem írtad milyen lemez, de megpróbálhatod a gyártó saját programjával kiszűrni, áthelyezni a gyenge szektorokat, pl. ha Seagate lemezed van akkor [link].
-
Dorian
félisten
Sziasztok,
NAS-os topikban kérdeztem, de talán jobb itt folytatni:
"Tegnap volt egy kis gond: Gyerek egyik rajzfilmje lefagyott. Nézem a NAS-t, pirosan világít a HDD1 az elején. Ilyent még sosem láttam, jól megijedtem, hogy kuka lett a winyó. Újraindítottam, már nem piros. Ugyanaz a rajzfilm újra lefagy. Újraindítottam, akkor már ránéztem a smart adatokra, az jó állapotot, sebességet, hőmérsékletet jelzett. Utána pedig órákig filmeztem, problémamentesen."
Kaptam tanácsot, h nézzem meg PC-re kötve HD Sentinellel.
Trial verzióban, megvásárlás nélkül csak rövid teszt engedélyezett. Ez mennyire megbízható?
A rövid teszt annyit írt, h 2 gyenge szektor (ez akkor még nem bad-et jelent?) található, de nincs szükség beavatkozásra, javasolja, h időnként figyelgessem.Valami baj ott lehet a vinyón, mert annál az epizódnál és a mellette lévőknél fordult ez elő (egyszerre másoltam fel az évadot), máshol nem.
Szóval van-e olyan megoldás, ami kizárja a HDD-n ezeket a szektorokat a működésből?
Esetleg lehet-e a probléma oka, h csak 11 % szabad hely van a HDD-n? Bár akkor miért mindig csak a HDD azon részét olvasva jelentkezik ez a gond? -
-
liksoft
nagyúr
-
Csorbi
addikt
válasz
ariel96 #6840 üzenetére
Még mindig nem látunk egy árva HDSentinel képet, logot, diagnosztikát, semmit, csak a tömény jajgatást és önvádaskodást.
Nem szeretnéd, hogy esetleg megpróbáljuk értelmezni azt, amivel szemmel láthatóan nem boldogulsz?
Szállj le a földre, kapd össze magad és dobd be ide az adott HDD-ről szóló Sentinel képernyőmentést, illetve a SMART adatokat. -
cigam
titán
válasz
ariel96 #6840 üzenetére
A 43 fok bőven belefér, nem kell ezért plusz hűtés. ~60 fokig nincs gond a hőmérséklettel.
Nem, szoftveresen, még ha defrag is, nem lehet (szándékosan se) tönkretenni. Persze elősegíteni lehet, ha folyamatosan nyüstölöd. De egy defrag után 5 perccel már nem sokat csinál a következő defrag.Ugyanakkor ezt a defrag témát feleslegesen túltoltad.
-
ariel96
aktív tag
43 fokos volt, amikor szüneteltettem, de így nagyon sokáig tart míg végig megy a töredezettségmentesítés.
Úgy érzem, hogy én tettem tönkre. Amikor végzett a program, maradt a végén egy kis töredezettség, ezért egy másik progira váltottam, majd vissza tértem "Auslogics Disk Defrag Professional" Free space optimization-ra.
-
-
ariel96
aktív tag
Sziasztok!
1 TB-os WD My Passport külső merevlemezem töredékmentesítését végeztem, amikor a kondíciója leesett 23%-ra. Mi történhetett?
-
jolti05
őstag
válasz
King Unique #6831 üzenetére
Köszi.
Az nem (volt) tiszta, hogy "mihez kötődik a licence", de idő közben megérkezett a válasz hivatalos forrásból is, miszerint nem szól bele az oprendszer újratelepítés, vagy az alaplap csere. -
King Unique
titán
válasz
jolti05 #6830 üzenetére
Hard Disk Sentinel
—►
Vásárlás"Minden számítógépre (asztali gép, szerver, laptop) külön licensz szükséges, kivéve a Hard Disk Sentinel Professional Családi licensz esetén, ami egy időben 5 számítógépen használható."
Vagyis az előbbi alapján is elég egyértelmű mit jelent az "1 számítógépre".
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
A HDS Pro licence esetében az "1 számítógépre" mit jelent pontosan? -
Dzsekó
addikt
Mint írtam lehet tápgond is. Nekem volt egyetlen egyszer dolgom egy ilyen HDD-vel. Molex-sata toldóra volt kötve 2 évig, mire a felhasználó szólt nekem, hogy sokat "brummog" a HDD. Szerencsétlen HDD le- föl pörgött, mert a molex toldó 4 gyűrűje ki volt tágulva, és nem érintkezett rendesen. Az a csoda, hogy szegény HDD kibírta azt a sok tüskét. Annyit csináltam, hogy a molex gyűrűket összenyomogattam csipesszel, ezt megkapta a DVD író, és a natív sata-t, ami a DVD íron volt, azt megkapta a HDD. Na ennél a HDD-nél volt rengeteg a start-stop count.
-
Dzsekó
addikt
Az csak az indulás-leállás. Másszóval HDD áramtalanítás és újra áram alá helyezés (start-stop count). Viszont! Ha hulladék tápra van kötve egy HDD, akkor a HDD le-föl pörög az ingadozó tápellátás miatt, akkor azt is ideszámolja. Pillanatok alatt elkezd nőni a ki-be kapcsolások száma. Illetve ha Windowsban be van állítva, hogy 5 perc után állítsa le a HDD-t, akkor úgy tudom az is ide számolódik, mert ilyenkor a HDD motor leáll. De nem láttam még olyan embert, aki 5 percre állítaná be a Windowst. Nálam anno 1 órára volt állítva.
-
tjsz
senior tag
válasz
King Unique #6824 üzenetére
Vagyis itt a leállás - újraindulás nemcsak a gép indulásra vonatkozik? Hanem mondjuk a hdd parkolásra?
-
bgombos79
csendes tag
válasz
King Unique #6824 üzenetére
Más nincs. Eddig nem láttam 7-8000 -nél többet és meglepett.
Nem csak engem, még pár másik kollégát is. -
King Unique
titán
válasz
bgombos79 #6823 üzenetére
Az annyira nem újdonság 2,5"-os laptop HDD-knél, amik amúgy is sokat kibírhatnak, másoknál is összejöhet X éves használat alatt simán hasonló érték ha nincsen tiltva a leállítás, lásd pl. 18 ezres de akár 62 ezres értékek is, aztán mégis 100/100-as a HDD állapota, ahogyan ennek a HGST-nek is.
Más érdekesség esetleg? -
bgombos79
csendes tag
válasz
King Unique #6822 üzenetére
Mondjuk a 40.000 szer újraindulás / indulás.
Te minden nap látsz ilyet? -
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy van pár darab hdd m aminek a kondiciója 100/97, 100/92, 100/88, 100/99 és ezekre mind lefutattam egy rövid ön tesztet amin nem talált hibát! De mindegyik re több mint 1000 napot ír!
És az a kérdésem hogy ezekre a hdd-k re lehet tárolni adatot? Illetve nekem csak arra kéne hogy rámásolom az adatokat illetve a filmeket és berakom a szekrénybe csak idönként veszem elő hogy rámásoljam nem lenne napi használatban csak mentés céljára kell! Egyiken sincs olyan nagyon fontos adat!
Esetleg csak akkor mentenék róla ha a kondiciója csökkent , mert van pár hibás szektor rajta!
Még annyi hogy ezeket a HDD-k et kaptam máshonnan leselejtezték és úgy kerültek hozzám, tehát nem nálam lettek hibásak!
Válaszokat előre is köszönöm! -
Poplacsek
senior tag
Azt lehet tudni, hogy ha a merevlemezhez tartozó napló bejegyzéseket kiürítjük ("Napló Kiürítése" nyomógombbal), akkor az visszaállítható-e utólag? Arra gondolok, hogy ha a napló adatok fájlban tárolódnak és volt előtte mentésem akkor abból vissza lehet-e állítani?
Nem olyan lényeges, csak a kíváncsiság hajt.Ja és mégegy: tudja valaki, hogy a winsched.txt fájlban mi a fene ez a rendszeres: "REMOVED", majd következő sorban "Already installed" bejegyzés, naponta többször?
-
-
Poplacsek
senior tag
Kívánságok a fejlesztőhöz!
Egy kép a jelenlegi tálcámról:1. Nagyon szeretném a két ikont egybegyúrni... Az aktivitást (írás-olvasás) elég lenne a hőmérséklet ikon sarkaiban jelölni, vagy alul-felül egy-egy eltérő színű pixelsorban..
2. A win11 ahci driverével nem működik a "ZZZ" idle állapot jelzés... Utoljára azt kb. 5 éve tudtam működésre bírni egy spéci driverrel... Viszont elég jó a státusz ablak "Inaktív" jelzés algoritmusa is. Ezt is belegyúrnám ugyanebbe az egy ikonba, választhatóan, például úgy, hogy az inaktív HDD-k hőmérsékletét jelző számok kiszürkülnének, vagy a háttérszín pl. kékre váltana, mert egy inaktív drive-nál amúgy sem érdekes a hőmérséklet színezés, az nem lehet meleg.
3. Ha rámegyek az ikonokra az egérrel, akkor az előugró ablakban látható a HDD-k sorszáma, típusa stb-stb. Ha ehhez egyedi azonosító szöveget is lehetne adni, akkor azonnal tudnám, hogy az melyik a sokból. Nagyon király lenne ez is.(- Azt még nem tudom, hogy a HDS csinálja-e hogy pl. éjfélkor felpörget minden alvó HDD-met, de ha igen, akkor ezt is ki kellene írtani, ha be van pipálva az "Automatikus felismerés lemezaktivitás alapján" akkor automatikusan semmit nem kezdeményezzen inaktív driveon.)
Hát nekem ezek hiányoznak sok-sok éve és egyetlen progi nincs a "piacon" amikkel ezt meg tudnám oldani, csak várok-várok..
Ja és természetesen regisztrált Pro verzió user vagyok, nem tudnám elképzelni enélkül a rendszerem.
-
Csorbi
addikt
-
Oldman2
nagyúr
Van egy Gigabyte GA-P55-USB3 (rev. 1.0) alaplapom, plusz egy ADATA SU650 512GB-os SSD. Win 10 Pro, TRIM bekapcsolva, a HDS szerint az SSD "rendben van".
"A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 4334 alkalommal.
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, "kékhalál" esetén vagy ha fájlok/mappák nem érhetőek el, érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett.
További információk: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez.
A kondíciót a következő SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) értéke határozza meg: #169 Remain Life Percentage"A fenti üzenet megjelenése után volt kábelcsere, a 4334 érték azóta nem nőtt.
Rettentően lassan indul a rendszer, "mintha még mindig HDD"-n lenne.
Nem tudom az SSD-e az oka, mit tudok megnézni a rendszeren, hogy változzon valami?
-
Poplacsek
senior tag
válasz
Poplacsek #6807 üzenetére
Na nyomoztam egy nagyot a bizonyos HDD-k miért nem mennek el idlébe témában.
Leírom ide hátha másoknak is hasznos lehet.
Azt vettem észre, hogy amikor a C meghajtón (M.2 NVME SSD) valós írás/olvasás művelet van, pontosan akkor jelenik meg a két sosem alvó SATA3-as meghajtónál is írás/olvasás a HDS-ben a HDD teljesítmény lapján. Ezért nem tudnak elmenni ezek aludni, mivel a rendszer meghajtón állandó az adatmozgás.Elkezdtem tesztelni és az alaplapi SATA portokban lévő HDD-ken indítottam másolást önmagukra. Kipróbálva az összes portot. Ez esetben egyik variációban sem volt hasonló "áthatás" a többi SATA portban ülő HDD írás/olvasás műveleteire.
Viszont van egy M.2-es SATA3 bővítő kártyám (IOCrest SI-ADA40141), na ha abban ülő HDD-kről másolok önmagukra, akkor ugyanaz a jelenség van, mint a másik M.2 slotban ülő NVME SSD esetében, vagyis áthatása van bizonyos alaplapi SATA portokra és azokon írás/olvasás műveleteket generál.
Tehát összefoglalóul a helyzet az, hogy semmiféle 3rd party app-, meg rendszer-, meg HDD firmware alapú olvasás/írásról nincs szó, hanem az M.2 portokon keresztül történő adatforgalom generál írás/olvasás műveletet az ASUS CH8 Formula (AMD X570 chipset, 5950X Ryzen) lapom összesen maximum 4 db SATA3-as portján. Az alaplapi leírás szerint az érintett SATA portok a "B" csoport: SATA6G_5-6-7-8 foglalatok. Az "A" csoport: SATA6G_1-2-3-4 foglalatok érzéketlenek erre, nem zavarja őket az M.2.
Na gondolom erre nem lesz megoldásom, valami hardver alapú kötöttséget sejtek a háttérben. Illetve egy részleges megoldás az lesz, hogy 2 db SATA SSD-t átteszek az M.2 SSD által zavart összesen 2 db SATA portba, ahol idáig HDD-k voltak, az SSD-ket aztán zavarhatja
-
Poplacsek
senior tag
A többi hasonló korú (7-9 éves) WD Red-em Load/Unload Cycle Count értéke is hasonló (30.000-60.000 közötti), ugyanúgy mint ennek a kettőnek, azok mégis "elmennek aludni". Szerintem ez kizárható, hogy emiatt..
Amúgy Windows alól kiolvasható valahogy a HDD-k aktuális Idle time-ja, vagy csak a WDIdle3 progival DOS alól? -
King Unique
titán
válasz
69Raizen69 #6803 üzenetére
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
SSD-knél a HDD-kkel ellentétben a kondíció esése nem feltétlen jelent problémát, hanem csak az írásmennyiség növekedésével egyfajta elhasználódást, ami majd 0%-hoz közeledve, azt elérve lehet kritikusabb, nem 93%-nál.
A 4.71-es HDS jó 6 éve lett kiadva, amit már rég frissíteni kellett volna újabbra és nyilván vicc a köbön, ha a kedves user 2022-ben az aktuális 5.70-es helyett a 6 éves, muzeális programverziót használja... Ahol az utóbbinál még az ingyenes promó sem ok erre, mivel abból is volt 5.61-es verzióhoz tartozó.
A HDS-ben alapértelmezetten be van állítva hetenként új programverzió keresése, ahol ha talál újabb verziót, akkor felajánlja arra a frissítést. Ha a programon belül nem sikerült megoldani az upgrade-et, akkor másik lehetőség manuálisan letölteni az aktuális verzió (5.70) telepítőjét és azt futtatni, rátelepíteni a régi (4.71) verzióra, ennyi. -
Csorbi
addikt
válasz
www.hdsentinel.hu, innen tudod letölteni a legfrissebb verziót. Ha legális a Pro-d, akkor az is marad. A 4.71 annyira régi, hogy semmit ne higgy el neki ma már.
A 93%-os kondíció egy SDD-nél az kb. hibátlan állapot. A 93%-os töltöttségű telefont se dugod rá tölteni, hogy jajjjjmingyá'lemerül.... -
norba69
senior tag
válasz
Olvasd ezt el, mielőtt egy alig használt ssd-t lecserélsz.
-
69Raizen69
tag
Sziasztok Hard Disk Sentinel 4.71 Pro-t használok minden remek,csak az ssd-re 93% (több mint 5éves) kondíciót ír ezért új ssd-t akarok venni és azt olvastam hogy egyes újabb ssd-kre hibákat ír (hol ott nincs is) az 5.30-nál régebbi HDS ezért frissíteni próbáltam és leállt a frissítés internet elérési hiba véget.
Van net kábelen és wifin is,de mégsem tudom frissíteni a HDS-t, tudna valaki segíteni?
mi lehet a gond? -
ElektrikusDE
senior tag
1.
A Fontos dolgaim több helyen vannak tárolva! (van ami nem is elektronikusan)2.
Ha a látszat ugyanúgy elvégzi a munkáját mint a valóság, akkor a látszat nekem megfelel.A HDS nekem már többszörösen behozta az árát! (Nagyon Köszönöm Máthé Jánosnak)
Minden (mostani) HDD-met használtan több mint 5 évesen vettem, tehát megbízhatóságról ne is beszéljünk...
Természetesen folyamatosan monitorozom az állapotukat, és van a polcomon még pár HDD amit már én sem használok. (de ez változhat)
Régebben volt sok új HDD-m is azokkal sokkal több volt a baj, pl. elég sokszor "RAW"-ba kerültek, lelassultak volt amit garanciálisan cseréltem a vásárlás helyén, van olyan amit meg a gyártónál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest