Hirdetés
- ZIDOO médialejátszók
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
El Kebir #7517 üzenetére
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
"Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás! "
Bár azért a 6%-os kondíció már elég alacsony, annál ideje elgondolkozni a cserén, meg ha z írásmennyiség lassan eléri a TBW-t, bár a 830 adatlapján az pont nincs feltüntetve.
"vagy csak tévesen jelez?"
Elsődlegesen mindig az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere a mérvadó, jelen esetben a Samsung Magician.
A HDS-nél meg alap, hogy lehetőleg mindig a legújabb programverziót kellene használni, ami jelenleg a 6.30, nem a kb. 12 évvel ezlőtt kiadott 4.40.x... -
cigam
titán
válasz
El Kebir #7517 üzenetére
https://www.hdsentinel.com/help/hu/57_desc.html
A szöveges értékelésben adott esetben olvasható, hogy az SSD állapota tökéletes, de a kondíció érték mégis alacsony. Ebben az esetben az SSD nem mutat komoly hibákat, nincsenek hibás szektorok (hibás memória-cellák), sem egyéb jelentős problémák.
Viszont az SSD-re történő írás miatt az SSD memóriacellái folyamatos terhelésnek vannak kitéve. Mivel az egyes cellák csak korlátozott számban (nem végtelen mennyiségben) írhatóak felül, ezért a használat miatt a cellák élettartama, kondíciója folyamatosan csökken. Az SSD-k "wear-leveling" funkciója ezt próbálja minimalizálni azzal, hogy az írást folyamatosan más-más pozícióba kényszeríti, de teljesen nem lehet kiküszöbölni.
Az SSD-k ilyen általános állapotát bizonyos SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) határozzák meg, mint például a "#209 Remaining Drive Life" (vagy más, hasonló jelentőségű általános kondíciót meghatározó érték(ek) a S.M.A.R.T. oldalon). Ezekre a Hard Disk Sentinel felhívja a figyelmet a szöveges értékelésben, és a kérdéses attribútom kiválasztásával (a S.M.A.R.T. oldalon) a lista alatti grafikonon ellenőrizhető, hogyan változott idővel az állapot.
Ha az SSD kondíciója alacsony, egyre nagyobb az esély, hogy a memória-cellákban tárolt adatok sérülhetnek vagy elveszhetnek.
A merevlemezeket nem érinti ez a hatás, így előfordulhat, hogy több éves használat után is a merevlemezek 100%-os állapotúak. Ezzel ellentétben általában az SSD-k kondíciója időben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. -
El Kebir
őstag
Ennek vége lehet? vagy csak tévesen jelez? (rendszer van rajta látszólag nincs gond)
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #7512 üzenetére
De, nyilván le lehet tölteni, legalábbis nálam a magyar és a nemzetközi weboldalon is működik a próbaváltozat letöltése. Ha esetedben most újrapróbálva sem, akkor a hiba egyértelműen nálad van az internetkapcsolat / böngésző / vírusirtó / tűzfal beállításainál.
-
junior11
veterán
Sziasztok, a HDS-ből már nem lehet letölteni a saját weboldaláról próbaváltozatot? Nekem 404-es hibát dob, "a keresett oldal nem található", ha a próbaváltozatot választom. Valami infó? Köszi.
-
Ma hajnalban megpróbáltam frissíteni HDS-et, kiderült hogy van újabb verzió és meglett a v6.30 PRO.
Majd megnézem a weboldalán, hogy milyen újdonságokat hoz az újabb verzió.
-
King Unique
titán
válasz
J0shu4M1ll3r #7509 üzenetére
Itt ilyenkor az is kérdés, hogy csak a korai gyártású 4 TB-osokat érinti ez és esetleg valami gyári hiba, vagy az újonnan gyártott és mostanság vásárolt 4 TB-os modelleket is, mert ha az utóbbit is, akkor egyértelmű, hogy direkt van így beállítva XY ok miatt. A tied régebbi / újabb gyártású?
Egyébként egyszerű, akkor kerülni kell a 4 TB-oaat és inkább 5 TB-osat venni, az utóbbi amúgy sem sokkal drágább, meg annál legalább normálisan kiolvasható a S.M.A.R.T.
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
King Unique #7508 üzenetére
Igen, pontosan erről van szó, azóta itt is megtaláltam.
Update nincs, wd progam szerint a legfrissebb fw van rajta.
Na igen, pont ezt tárgyalták páran wd forumon is, hogy mi lehet az ok mögötte. Illetve valaki még azt is kiderítette, hogy ott vannak az attribútumok, csak rejtettek
Ja és vagy 2016,2017 óta észlelték ezt, de még azóta sincs semmi változás. -
King Unique
titán
válasz
J0shu4M1ll3r #7506 üzenetére
Mármint erről van szó, ami nem újdonság. Ahol ha a legújabb 6.20-as HDS is csak annyit mutat, valamint a CrystalDiskInfo is, akkor ez ilyen és nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Vagy esetleg megpróbálni firmware-t frissíteni, ha a WD Drive Utilities / egyéb WD program talál hozzá újabb firmware-t.
Az viszont érdekes, hogy ugyanezen sorozat 5 TB-os modelljeinél viszont teljes a S.M.A.R.T., ami az ezen tesztből vett CrystalDiskInfo screenshoton, valamint egy itteni hirdetésből vett HDS screenshoton is jól látszik. Vagyis akkor már csak az a kérdés, hogy a 4 TB-osé miért olyan, vajon mit akar elrejteni a gyártó?
-
Cs1csó
titán
Üdv, csak egy pozitív történet HDSentinelről:
Van egy külső HDD-m amiről filmet szoktam nézni, az utóbbi időben filmnézés közben legalább egyszer megszakadt a lejátszás a média lejátszó újraindult aztán ha szerencsém volt tudtam folytatni, újabb hiba nélkül.
A Windows-t ráeresztettem de nem talált hibát, feltettem HDSentinelt de az is jó kondíciót mutatott.
Ráeresztettem az egyik TELJES felület tesztet+javítást:
4 sérült szektort talált amiket javított is.Azóta megszünt a hiba! Filmnézés közben nem volt leállás!
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
válasz
J0shu4M1ll3r #7496 üzenetére
Úgy néz ki "normális" dolog, több post is van róla, hogy 4TB WD lemezek csak 4 smart adatot közölnek, a többi rejtett, ezért nem mutatja a senitnel.
Hivatalos álláspont viszont sajnos nincs, hogy miért vanak ezek rejtve. -
FNZ
őstag
Sziasztok!
Kaptam egy 2TB-os segate hdd-t amit jelenleg ssd mellett adattárolásra használok, de és elég sűrűn "ciccegő hangot hallok"
megnéztem hds-sel és ezt látom. Ez normális?
-
Töröltem a lemezről 300Gb-ot, de úgy is dobta a hibát a teszt végén.
Ráeresztettem egy teljes javítást. 330 hibát javított, de a tesztre
ugyanazt a hibaüzenetet adja a legvégén.
A javítás alatt leesett 100-ról 99%-ra a kondíció, majd a teszt végén
visszaállt 100%-ra, de a grafikonban benne maradt a 99%.
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3056, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest