- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple szerviz topic: iPhone, iPod, iPad, MacBook, iMac
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fricu
tag
Hali kollégák
egy kicsit döglődő 320G-s wd laptopvinyó az alany.
Teljes (és sikeres) mentést végeztem róla egy asztali gépben, ,majd ezután elindítottam egy destruktív inicializáló tesztet rajta.
Csinálja is becsülettel, de iszonyúan lassan.
20 óra alatt 44%-al végzett és 44 további órát jósol a befejezésre.
A kijelzőn nincs egyetlen sötét(ebb) zöld mező sem, ami jelezné, hogy ott lassú volt az elérés, világos zöld minden ellenőrzött szektor a 20% körül talált néhány sérült szektort (egymáshoz relatíve közel) kivéve, amik sárgák értelemszerűen.
A lassúság viszont már a teszt elejétől fennállt.
Az addig ok, hogy atomtitkokat már ne őrizzek rajta (mint eddig ), de filmekre, kevésbé fontos dolgok tárolására sem lesz használható, ha a particionálásnál kihagyom a sérült részt?
És a teszt lassúsága minek a következménye?
Gépben is ilyen lassú lesz? Mert akkor semmire sem lesz használható.
Más vinyók tesztelése normál tempóban megy amúgy, csak ez "fagyasztja" meg a progit.
Ötleteket, magyarázatokat örömmel fogadok.[ Szerkesztve ]
Fricu
-
R3nts
senior tag
válasz --HARDCORE-- #5397 üzenetére
ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128
-
R3nts
senior tag
válasz --HARDCORE-- #5395 üzenetére
ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128
-
--HARDCORE--
senior tag
Ja igen, a kijelölést nem is figyeltem... :/
Passzolom, csak a szokásos elővigyázatosságokat tudnám mondani.
Amíg nincs gyakorlatban is tapasztalható hiba, addig szerintem elmegy.
Fontos adatokról mindíg legyen másolat valahol.
Időnként érdemes ránézni hogy romlott-e más értékeknél a vinyó állapota.Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
R3nts
senior tag
válasz --HARDCORE-- #5395 üzenetére
A vinyó egy 5 év körüli 160GB-os Samsung. Amin szaporodnak a 187-es hibák számai (attribútum megváltozott...most valami 3900 körüli érték),és néha baromi meleg...
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
SMART fül, majd jobb klikk decimális értékek.. hogy lássunk is némi részletesebb infót a vinyóról. Köszi!
Amúgy Seagate vinyó.. Jót nem is hallani róluk.
Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám a Samsung vinyód az 1TB-os jelenleg hibátlan Seagate-et is esélyes túlélni. Sajnos!
[ Szerkesztve ]
Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
R3nts
senior tag
Sziasztok!Az elmúlt 3 hónapban,a szóban forgó HDD-men elkezdett növekedni a 187-es attribútumra mutató hiba....tápkábel csere megvolt időközben,már december elején....hetente 2-3 alkalommal előfordul hogy 44-47 fokra felmelegszik,de 5-10 perc után visszaáll 40-42 fokra.... mire utal a 187-es attribútum hibája, és mennyire kell bármikori rendszer (ezen a HDD-n van sajnos)összeomlástól tartanom? A részletes önteszt az 1 gyenge szektor miatt nem fut le....felületteszt tökéletes állapotot mutat,egyetlenegy icipici piros kocka(gondolom a gyenge szektor), többi homogén,hibamentes 100%-os...
[ Szerkesztve ]
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz mgTerminator #5392 üzenetére
Áhá, értem. Szerintem, érdemes megkérdezni a szervizeseket, hogy ezt cserélik-e mert erősen hibás szaga van. Tudtommal egyik laptop vinyónak sem kéne így viselkednie.
[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
válasz --HARDCORE-- #5391 üzenetére
Nem 30 másodperc, hanem vagy 5-10. Nem hiszem hogy parkolgatásról lenne szó, ugyanis hallom a proci hangját ahogy zizeg (a rendszer SSD-n van, a laptop meg 2 hónapos tehát nem megy állandóan a ventilátor). Hallom amikor megáll és amikor felpörgeti. Ha nem megy a torrent akkor sokáig áll így és sokkal nagyobb az üzemidő, viszont ha a torrenten megy a feltöltés mondjuk 15kb/s-al akkor mondhatni szakaszosan ki/bekapcsol.
Nincs asztali gépem, viszont egy USB rackben próbáltam, ott is kikapcsol. Amúgy azóta már majdnem 12k az újraindulások száma
InsydeH20 BIOS van rajta, teljesen átlagos, ez van a többi gépen is.
Amikor ezen volt a rendszer és kikapcsolt a képernyő akkor folyamatos volt a ki/bekapcsolás, annyira hogy a tányér szerintem még meg sem állt de már pörgette fel újra, ahogy elérte az 5400-et, kapcsolt is ki, és ezt így tovább.
Igazából nem lenne gond ha mondjuk bekapcsolás után még várna vagy 5 percet amíg kikapcsol -
--HARDCORE--
senior tag
válasz mgTerminator #5389 üzenetére
Értem!
Mondjuk már láttam olyan laptop BIOS-t hogy abban is lehetett energaiagazdálkodás gyanánt letiltani a vinyók folyamatos használatát...De az hogy kikapcsol egy vinyó mondjuk 30 másodpercenként? (Nem derült ki milyen időközönként fordul elő.) Simán lehet gyári hiba is.
Ha csak parkolgatásról van szó, akkor az így lett tervezve.
Asztali gépre kötve próbáltad már? ott is kikapcsol ugyanolyan gyakran?Üdv.: Zsolt ___> ReVolution!
-
iff
senior tag
Sziasztok!
Ma reggel a HD Sentinel frissített volna 4.60-ról 4.71-re, de a frissítés leállt. Az egyik fájl használatban volt és ezért nem frissült. Jó, újratelepítem. Akkor meg a vírusíró a HDSentinel.exe jelzett, hogy vírus. Karanténból visszaállítva nem indult el a program. Újratelepítettem, most működik.
..........""..........
-
mgTerminator
veterán
válasz --HARDCORE-- #5388 üzenetére
Laptopról van szó, tehát nincs sok lehetőség a BIOS-ban. Egyébként már rájöttem hogy a vinyóban van energiagazdálkodás és nem lehet felülírni a gyári értéket. Mondjuk nekem az is elég lenne ha nem kapcsolna ki azonnal ha nincs szükség a vinyóra hanem vagy 2-3 perc múlva. Viszont ha sokáig nem megy a torrent akkor teljesen hangtalan a gép, szóval egyik szemem sír a másik nevet.
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz mgTerminator #5385 üzenetére
A parkolás és a ki-be kapcsolás nem teljesen ugyanaz a hiba.
BIOS-ban is ellenőrizted az energiagazdálkodási beállításokat?
-
Killer01
őstag
Küldjetek riportot, nekem aznap jött válasz mailban a fejlesztőtől Gondolom nincs ideje gyakran feljönni ide.
szerk: és még utána is leveleztünk 1-2 napig, nagyon segítőkész[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
Mindenki csak a kérdéseit teszi fel, senki sem ad választ.
Talán ez így nem igaz. Érdemes lenne visszakeresned, sokszor ismétlődnek a kérdések.
Ha pedig nincs ilyen akkor senki nem ismeri a problémát.[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
Nekem hasonló a problémám csak WD winyóval, és nekem az indulás leállás száma sok. De itt nem fogsz rá választ kapni. Mindenki csak a kérdéseit teszi fel, senki sem ad választ.
Viszont! Vettem SSD-t és azóta a vinyó rendesen leállítja magát ha nincs használva szinte azonnal, szóval nem rossz dolog ez, de amikor azon volt a rendszer akkor folyamatosan ki-bekapcsolt...
-
Jazz
veterán
Sziasztok,
A szinte zsír új Hitachi 1TB-os noti vinyó:
- működési idő: 14 nap. Összes indítás/leaállás: 90.
Az adatok pedig: 7198 fejparkolás. (egy nap alatt 50-el emelkedett) [link]
Ez normális? 7200 fejparkolás 15 nap működési idő után?Az energia gazdálkodásnál a HDD kikapcsolási ideje 0-ra van állítva.
Hogy lehetne még óvni a vinyót? Érdemes kikapcsolni a fejparkolást? Hogy lehet ezt megtenni a Hitachinál?Köszi!
free your mind
-
liksoft
nagyúr
válasz liszi70 #5381 üzenetére
A SMART nem egységes. Még azonos típus de más firmware esetén is van eltérés. A program ezeket a különbözőségeket megpróbálja feldolgozni. Így rengeteg kivételkezelés van benne. Az újabb verziók pont ezért javulnak, többet tudnak. Viszont a fejlesztéshez hozzá tudsz járulni a riporttal, hiszen vagy újat mutatsz a fejlesztőnek, vagy megerősíted amit ismer. Sőt, az adatokból sokkal többet tud mondani mint itt bárki.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
-
nagyúr
Sziasztok!
Hogy lehet az, hogy egy másfél éves, Dune médialejátszóhoz csatlakoztatott, Sharkoon Rapid Case házban lévő, 3TB-os WD Red HDD esetén 482 nap működést ír a HD Sentinel, holott biztos, hogy nem megy napi 3-5 óránál többet? Tehát max. a tizede lehet reális. A Dune kikapcsolása után kikapcsolódik a HDD is, tehát biztosan nem megy folyamatosan. (A PC-mben lévő rendszervinyóra, ami sokkal régebben és sokkal többet megy, arra 337 napot ír ki. )
Mi okozhat ilyen indokolatlanul sok működési idő kijelzést?
Köszönöm!
-
IntelKiller7
veterán
válasz spidersoft #5373 üzenetére
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 53671 alkalommal.
Kellene félni? 100/100 WD Blue 1TB
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
Snoop-y
veterán
Szia,
Epp akartam venni egy pro licence-t de fizetesnel kicsit erdekes anomaliara bukkantam.
HUF ban 7.000
Ha fontban fizetem akkor meg majdnem a duplajaNew level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
spidersoft
senior tag
válasz spidersoft #5373 üzenetére
Működési idő: 2502 nap, 2 óra... ez egy időgép ha valakinek van ötlete, hogy efféléket miért csinálhat egy winyó, azt megköszönném... arra gyanítok, hogy talán okozhatja az, hogy lehet meg lett ez a kicsike perkelve (nem az én gépemben lakott), de ez akkor is fura
-
spidersoft
senior tag
válasz spidersoft #5372 üzenetére
"A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 18356 alkalommal." -- ez nem rég még valami ötvenakárhány ezren állt... fura ez a winyó
-
spidersoft
senior tag
bad sectoros 320-as Toshiba laptopwinyó, 22%-os kondíció... gondoltam lementem róla az adatokat, mielőtt végleg megdögled. úgy egy órája megy vele a gép, ezidő alatt 17 üzemóra telt el a sentinel szerint (feketével írja, tehát nem becsült: 2490 nap, 20 óránál jár). ez vajon miez? vagy nincs bad sector se, azt is rosszul érzékeli?
[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
válasz mgTerminator #5360 üzenetére
A vinyó annak ellenére is csinálja ezt a folyamatos ki/bekapcsolást, hogy a HD sentinelben ki van kapcsolva az energiagazdálkodás! Már 9700-nál is több az indulások száma, naponta legalább 200-al nő ez normális??
[ Szerkesztve ]
-
tbalint3
tag
válasz --HARDCORE-- #5369 üzenetére
Köszi, most már mentem a tartalmát (érezhetően lassabb lett egyébként), holnap megy vissza garanciába.
-
-
tbalint3
tag
Köszi mindenkinek a segítséget, megpróbálok mindenre válaszolni:
(#5364) --HARDCORE--
SMART értékek:(#5365) rgeorge
Rendben keresek egy üres pendrive-ot és még ma megpróbálom a DOS-os WD programmal is a lemezellenőrzést.
Igen, először kb. 2 hónapja, mert előjött kb. 15 gyenge szektor és feltűnt, hogy néhány fájl olvashatatlan lett a merevlemezen, ekkor kapott egy újrainicializálást ezután 100%-os lett ismét a kondíció, de néhány nap múlva megint előjött néhány gyenge szektor viszont más helyen. Ezután kapott megint egy inicializálást majd megint jó volt egy darabig és így tovább... De most már van 1 hibás szektor is + ez az olvasófej hiba is amit HDSentinel ír ami eddig még nem volt. Ebből gondolom, hogy tényleg valami hardverhiba van a HDD-ben.(#5366) liksoft
Az egész gép 8 hónapos egyébként mint a HDD, egyszerre vettem meg az összes alkatrészt és raktam össze. A BIOS/UEFI gyári beállításokon van nincs semmi tuning (szerintem az én CPU-mat nem is lehetne: i5-4440), a merevlemez hőmérséklete pedig soha nem ment 40 foknál feljebb. -
liksoft
nagyúr
válasz tbalint3 #5363 üzenetére
Szervusz!
Ha visszaviszed, egy írás és egy olvasás tesztet fognak rajta futtatni. Az írásteszt hatására a gyenge szektor nagy valószínűséggel megszűnik, és minden teszt le fog futni. Így visszaadják jóként.
Inkább azt kéne kideríteni, valóban a drive hibás-e? Hiszen okozhatja pár éves tápegység (a márka nem számít), tuning, érintkezési hiba, hűtési gond (most jó, de élete során elég egyszer megfőzni), stb...
-
rgeorge
addikt
válasz tbalint3 #5363 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a "test did not complete" eredményre mit szól a WD, őket kellene megkérdezni. Ha van mód, nem oprendszer alól is érdemes lenne megnézni a WD tesztprogramjával. Jól értem, hogy többször is futtattad az újrainicializálást?
Picard: "What we leave behind is not as important as how we've lived. After all, Number One, we're only mortal." Riker: "Speak for yourself, sir. I plan to live forever."
-
tbalint3
tag
Üdv!
Egy gyors kérdésem lenne: ez a HDD akkor mehet vissza garanciába ha minden igaz? 8 hónapos a HDD egyébként
Igaz, hogy csak 1 hibás és 1 gyenge szektor van rajta, de az utóbbi 2 hónapban véletlenszerűen jönnek elő gyenge szektorok az újrainicializálás során.
A táp feszültségértékei rendben vannak, megnéztem és az alaplap is jó, így arra gondolok, hogy kifogtam egy hibás merevlemezt aminél most kezdenek kijönni a hibák.Táp: Chieftec CTG-550
Alaplap: Asus H97-plus -
--HARDCORE--
senior tag
Ha ez valós hiba lenne, akkor kb. napona lehetne visszavinni gariba a vinyókat, ugyanis nálam is két Toshiba ugyanezt csinálta. Első napon amíg üres kb addig 0 - 0 - 0 az érték utána a Througput Performance 68 , Seek Performance Time 34 (33) Spin Up Time 27millió-ra emelkedik. (decimális érékek) Először én is azt hittem ennek a 3TB-osnak vége... Aztán az 1TB-os is pár nap után ezt mutatta.. Nem éri meg foglalkozni vele.. különben egy állandó oda-vissza utat nyersz a szerizbe. Persze engem is zavar de azon kívül, hogy vettem egy 2TB-os backup WD Green-t nem igazán tudok mást tenni. 2-3 havonta egy másolat készítés és kész. Aztán mielőtt lejár a gari, mehet vissza... a Toshiba. Még mindíg jobb, mint egy Seagate-et venni, ami addig parkolgat amíg tönkre nem megy. Aztán reméljük nem lesz nagyobb gond!
-
mgTerminator
veterán
-
tlac
nagyúr
válasz liksoft #5358 üzenetére
erre mindig is kíváncsi voltam, hogy vajon mikor érdemes kikapcsolni, egyáltalán jó-e felüldefiniálni a gyári viselkedést?
van egy adattárolásra használ wd red 3TB-os vinyóm, és az parkoltat, azt hiszem 5 perc után
és szoktam hallani, hogy épp most parkolt le, de nekem meg persze pont most kellene róla adat -
liksoft
nagyúr
válasz mgTerminator #5357 üzenetére
Szia!
A Sentinelben lehet tiltani a parkolást. Én inkább azt a funkciót választanám a HDD esetében.
Az SSD-nél mit akarsz állítani? Abban NINCS fej! NINCS ami parkoljon!
-
mgTerminator
veterán
Üdv!
Vettem egy laptopot és ha nem használtam akkor a vinyó folyamatosan kikapcsolt, majd vissza, és ezt így egymás után amíg meg nem mozgattam az egeret. Aztán láttam hogy baromi sok az indulások száma. Kikapcsoltam a rendszerben a vinyó kikapcsolását, de ugyan úgy csinálta. Később rájöttem hogy magában a vinyóban is van energiagazdálkodás, ami a HDSentinel szerint 96. Ezt az értéket felül lehet valahogy írni a vinyóban hogy ne kelljen minden indítás után ennek az állításával bajlódni? Esetleg mire érdemes állítani?
Van még egy HyperX Savage 120-as SSD-m, annak hova érdemes állítani? -
Gerisz
addikt
válasz liksoft #5355 üzenetére
Ez az. Ez bosszant engem is. Ami fontos mindenről van biztonsági mentésem szerencsére többféle módon is.
Azért kérdezem merre keresgéljek, vagy mit cseréljek először, mert ha a táp miatt van akkor az új winyót is tönkre teheti. Még a "legjobb" ha a winyó, de azt meg a részletes önteszt ki szokta mutatni (eddig kimutatta). -
liksoft
nagyúr
Szia!
A "kontakthiba" olyan, hogy egyszer van, egyszer meg nincs (hőtágulás is okozhat ilyent, akár a csatlakozó és vezetéke érintkezésénél is). Ha nincs, mérd ki. Na ilyen a Te hibád is. Most melyik? Ha ott van a szakember és a hiba nem jelentkezik, akkor ő sem tudja megmondani.
Az érintkezéseket célszerű megpucolni, és emellett a fontos adatokat másik HDD-re menteni. Így mindkét hibaforrás kiküszöbölve.
-
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Van egy új rendszerem, lassan kettő hete.
Most délután bekapcsoltam a gépet, először a rendszer SSD-t dobta el valamiért és míg újra nem csatlakoztattam nem volt hajlandó felismerni. Most a tároló 2TB-os HD204UI-ra mondja, a sentinel hogy:"Meghibásodás várható - Attribútum: 3 Spin Up Time, Működési fordulatszám eléréséhez szükséges felpörgési idő. Motor ill. csapágy problémára utalhat.
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 3919 alkalommal.
Azonnali merevlemez csere szükséges.Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
Az aláhúzott rész kb mióta megvan a winyó ki van írva 2011.02-hó.
Lehet ilyen "hirtelen halála a winyónak?" Eddig 100%-os volt, még csak hibát se jelzett. Mondjuk azt észrevettem, hogy mióta összeraktam az új gépet azóta néha finoman kattant a winyó mint mikor felébresztem, de semmi művelet nem volt rajta. Lehet itt is hiba mint a Sandy Bridge-nél volt a Sata vezérlővel? Az adatokat lementettem ami fontos volt. Próbáljam tesztelni, vagy köszönjek el tőle?
-
thrill
tag
Nos, két kedves fórumtárs is küldött adatokat a sajátjáról és úgy néz ki ezek az értékek normálisak. Vagyis valszeg vakriasztás volt a HDD Regenerator jajveszékelése.
Azért a tápnak utánanézek, mert kaptam megerősítést ezügyben, hogy a Toshiba / Hitachi "szereti", ha rendben van minden.
Köszi mindenkinek a segítséget! -
thrill
tag
válasz liksoft #5349 üzenetére
Személyesen vettem át a boltban, hogy előtte mi történt, azt persze nem tudom.
Azóta nem jött újabb notif és mindhárom szám azon az értéken áll azóta is, vagyis nem növekedtek tovább.
Hülye kérdés, de nem lehet, hogy természetes, hogy ennél a vinyónál az első használatnál beáll ennyire, csak ezt a HDD Regenerator (mivel régebbi) nem tudja lekezelni? Mindenesetre nézegetem tovább és attól függően mi történik, ahhoz mérten cselekszem. Gyanítom ha ezt így visszaviszem a boltba nem csak hogy nem cserélik, de még hülyének is néznek. Az volna jó, ha valaki meg tudná nézni akinek ilyen típus van, hogy mekkorák nála ezek az értékek. -
liksoft
nagyúr
Szerintem nem vakriasztás. Az IBM fejlesztésű drive-ok (Hitachi és Toshiba utódok) legendásan jó tápellátást követelnek. Ha nem kapják meg, akkor elkezdhetnek hibázni. A hűtésüket is rendben kell tartani! Remélem személyesen vetted át, mert csomagban küldött esetén a szállításból adódóan egyéb gondok is lehetnek.
-
thrill
tag
válasz Plasticbomb #5347 üzenetére
Köszi, lehet valóban csak vakriasztás, úgyhogy egyelőre várok és figyelek. Majd a tapasztalatokat beírom egy pár nap múlva, hátha valakinek hasznos lesz.
-
Plasticbomb
addikt
Amíg a HDS az áttekintés fülön nem ír bármit, hogy problémás, és azonnal tegyél valamit az adataid érdekében, illetve nem piros a háttere az áttekintés fülben lévő szövegnek, én nem aggódnék. HDSentinelen kívűl más programra meg nem adnék. Tekintve, hogy a Sentinel mégis egy ténylegesen erre írt profi program.
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
thrill
tag
válasz Mezga Aladár #5345 üzenetére
Kösz a választ!
Feltettem a HD Sentinelből a legfrisebbet, de a Regeneratorból nincs újabb, mint ami fenn van.
A kábel és slot csere nem hozott megoldást, ma reggel ismét jöttek a notifok, ezúttal arról, hogy a Spin up time növekszik vészesen. Képeket mellékelem.Látszik, hogy valóban felugrott a HDS szerint is, de az még durvább számot ír.
Kell-e aggódnom, vagy vakriasztás? Ha gond van, lehet-e meghibásodott alaplap, vagy táp miatt, vagy az új vinyó szar. Azt hangsúlyoznám még egyszer (de a képeken is látszik), hogy két másik vinyó is van a gépben, amik nem produkálnak furcsákat. -
thrill
tag
Hello! Gondolkodtam, hogy ide, vagy a másik topikba írjak, de végül erre esett a választás, remélem nem rosszul.
Két napja beszart a vinyóm (3 terrás Seagate Barracuda - ST3000DM001). A HDD Regenerator jelzett be, hogy kezdjek el backupolni, mert növekednek az íráshibák a vinyó és ennyi meg ennyi sector nem elérhető már. HD Sentinel is 9%-ot adott kondícióra, mint itt pár előttem hozzászólónak.
Mivel a fenti típus legendásan rossz meghibásodási aránnyal rendelkezik (és ez már 2 éves), nem is izmoztam sokat, gyorsan vettem egy másik vinyót, hogy legalább amíg valamennyire működik még, le tudjam menteni az adatokat. Toshibára esett a választás (DT01ACA300), le is formáztam, meglepően jó eredménnyel át is tudtam menteni az adatokat (mindössze 4 file nem volt elérhető már, pedig tele volt a vinyó).
Aztán a backup végeztével, jó pár órát ment a gép, de nem volt nagyon dolgoztatva a vinyó (file-okat rendezgettem, vagyis move-oltam ide oda, elindítottam egy torrentet, elkezdtem nézni egy filmet) elkezdett megint beszólni a HDD Regenerator, hogy backupoljak. Megnéztem és konkrétan ez a látvány fogadott:
A Throughput Performance és a Seek Time Performance 0-ról felugrott a képen látható értékekre. Gyorsan kikapcsoltam a gépet, vinyót átdugtam másik tápkábelre, SATA adatkábelt kicseréltem (pont volt kéznél egy vadiúj) és másik slotba is átdugtam. Most várok, gondolom ha kábel para, akkor jelentkeznie kell ismét. Ami viszont fura, hogy ugyanide volt dugva akkor is, amikor formáztam (ment 5 órán keresztül) akkor már ott is kellett volna jelentkeznie a gondnak.
A hiba vagy jön újra vagy nem, tehát meglátom ez volt-e a gond. Ha jön, akkor gondolom SATA vezérlő (alaplap) gond is lehet, de ezt kizárnám, mert két másik vinyó és egy DVD is van a gépben, azokkal nins gond. Vagy lehet még táp.
A kérdésem viszont igazából inkább az hogy ezek a megnövekedett értékek, ami a képen van, jelentenek gondot a vinyó megbízhatóságára nézve. Ha pedig igen, lehet-e garanciális csere igénnyel élni ekkora értékekkel, vagy ezzel még elhajtanak? Nem volna jó úgy elkezdeni használni egy új winchestert, hogy egyből hibás lett.
Végezetül iderakom a HD Sentinel vonatkozó részét is, az nem reklamált semmit, viszont az eltérések ott is láthatóak, és számszerűleg pont annyit is mutatnak.
Örülnék ha valaki hozzá tudna szólni valamit, mert most itt állok, hogy WTF.... :/
-
M107
addikt
Az utolsó 8000 szektor UDMA módban történõ átvitele során észlelt CRC hibák számlálója. A hibaarány 4000 szektoronként újraszámításra kerül. Szokatlan érték esetén érdemes kábelcserével indítani, de tuning és drivergond is okozhatja.
A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
M107
addikt
-
ny.janos
tag
Sziasztok!
Adott egy külső Gembird meghajtó, melyet a géphez csatlakoztatva az alábbi üzenet fogadott Hard Disk Sentinel programban.
Ezt követően teljes formázást végeztem rajta első lépésben.
Annyi változás történt ennek hatására, hogy a 44 gyenge szektor eltűnt.Próbáltam ezt követően rövid majd részletes öntesztet is futtatni, de mindkettő sikertelen volt.
Az olvasás felület teszt eredmény az alábbi képen látható.
S.M.A.R.T. fülön látható eredmények:
A meghajtó nem saját, ismerős adathordozásra használja, tárolásra nem. Így érzékeny / fontos adat nincs rajta.
A program által írt információk mit jelentenek? Kukába vele, vagy használható még? További lehetőség van-e, amit érdemes elvégeznem (pl. újrainicializálás), vagy sem?Előre is köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
Intel SRCU42E SCSI RAID vezérlő, elvileg támogatja a SMART adatok kezelését.
Hogyan tudnám esetleg kinyeri? A HD Sentinel nem támogatja ezt a vezérlőt.
Valakinek ötlet erre? -
dltpwnz
aktív tag
Üdv, nemrégiben cseréltem le asztalimat notebookra, és ezt elfelejtette megemliteni a tulajdonos:[link]
Mennyire vészes az SSD?[ Szerkesztve ]
-
Hofeher
aktív tag
Jó estét mindenkinek
Van 1 830 ssd-m 64gb a felület tesztben rengeteg a sötétzöld adathiba igaz a végén hibát nem talált 69% ír a kondícióra meg 24 TB írás felett van már kb. mennyit bír ez a seria és normális a sok sötétzöld a tesztnél ?
Asus Tuf Gaming Laptop (4600H + 1650Ti), Gigabyte H87-D3H i5 4570 16Gb Ram Rx 570 8gb, iPad Pro, TP-Link 3600, Zyxel nas.
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Abban szeretném a segítségeteket, vagy hát inkább a tanácsotokat/véleményeteket kérni, hogy:
A Hard Disk Sentinel programmal lehet egy kis plusz sebességet kinyerni a HDD ből?
Nem vagyok jártas a témában, csak érdeklődnék, hogy létezik-e ilyen, szoftveres tuning HDD-nél.Előre is köszönöm.
Üdv:
Zoli -
M107
addikt
válasz Picturemaker #5329 üzenetére
Folyamatosan fut The best program.......
Nem volt még soha adatvesztésem, sem SSD/HDD meghibásodásom e progi mellett.Jó táp folyamatosan normálisan leadott voltok 12/5/3.3 V nincs gond 97% a maradék 3% a hibás HDD/SSD lehet az okozója, és a folyamatos frissítés a HDS részéről + az elöregedés 3 év vagy régebbieknél 7-8 vagy idősebb HDD.
[ Szerkesztve ]
A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
Picturemaker
őstag
válasz liksoft #5327 üzenetére
Évente ha egyszer felrakom 5 percre leellenőrizni egy-két "kóbor" vinyót. Eddig nem volt ilyen fals vele, ezért nem is néztem frissebbet (valami 3.x-es verzió).
Kösz még egyszer.A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
liksoft
nagyúr
válasz Picturemaker #5326 üzenetére
A hivatalosan vásárolt frissíthető a legújabbra.
-
Picturemaker
őstag
válasz liksoft #5325 üzenetére
Kösz a választ. A fura az volt, hogy két teljesen egyforma HDD-vel adta ezt elő.
De megoldódott. Amelyik "rosszul" kezelte az egyik vinyót az egy régi megvásárolt verzió volt. Letöltöttem egy új próbaverziót az jól mutatta mindkettőt.A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
liksoft
nagyúr
válasz Picturemaker #5324 üzenetére
Szia!
Ha szürkén írja, akkor épp számolja. Amennyiben nem, a drive ezen típusa és firmware verziója nincs még a programban, így nem tudja pontosan kiszámítani. Az ismert variánsoknál egyből ad értéket, az ismeretleneknél idővel. Ha a programból küldesz riportot a fejlesztőnek, segítség lehet a következő kiadáshoz.
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
Adott két új WD 500GB laptop HDD.
Az egyikből ki tudja olvasni a Sentinel a használati időt, a másiknál ismeretlen-t ír.
Annak valami baja lehet?Köszönöm.
A számítógép rendkívül alkalmas olyan feladatok megoldására, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének!
-
liksoft
nagyúr
válasz Dr. Romano #5322 üzenetére
Utólag már aligha. A FW piszkálás meg adatmentéses szakma. Nem hinném, hogy lenne eszközöd hozzá.
-
liksoft
nagyúr
válasz Dr. Romano #5320 üzenetére
Értem. Bár nem értem.
Az átallokált szektorok nem szoktak csak úgy visszaugrálni. Ahhoz firmware matatás kell. Inkább vizsgálat alá vont szektorok lehettek nem?
Azért nem mindegy (neked igen), mert ha más elolvassa, téves következtetésre juthat.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Dr. Romano
veterán
válasz liksoft #5318 üzenetére
Annyira már nem emlékszem, azt hiszem írt pár reallokált szektort talán. Végül is mindegy, mert a teszt ahogy lefutott az 57% ismét csökkent, végül 9% lett a végleges/ideiglenes. A nullánál még ez is jobb egy floppy lemez megbízhatóságát azért még hozza ez a 750GB-os HDD
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
se4ever2
aktív tag
válasz Plasticbomb #5315 üzenetére
Köszönöm!
-
liksoft
nagyúr
válasz Dr. Romano #5317 üzenetére
És mit írt, miért 0%? Mert az csak egy összefoglalás. Van 4-5 kritikus különböző változó, és ezek közül van olyan mely javulhat. Ha nem tudod megmondani a százalékon kívül mit írt ki, csak tippelni lehet.
-
Dr. Romano
veterán
Olyan van hogy 0%-ról visszakerül egy HDD 57%-ra?
Van egy noti vinyóm amit a Sentinel 0%-osnak értékelt, azonban most egy írás olvasás tesztet futtatok rajta, kb. a felénél tart és jelenleg már 57%-os. Remélem ha a végére érek elérem a gyári 100%-os állapotot
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
FragMaster
addikt
Sziasztok!
Egy adott hdd-nél a "Fejlett energiagazdálkodás alatt" a csúszkát maximális értékre állítottam a fejparkolást elkerülendő, bekapcsoltam a beállítás automatikus alkalmazását programindítás után, beállítja, de később visszalépve azt tapasztalom visszaáll magától az eredeti alapértelmezett értékre. Win 8.1 64bit alatt nem volt probléma, Win 10 64bit alatt jött elő."FragMaster felhasználónak 11 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!": http://goo.gl/vYc6Ml
-
Plasticbomb
addikt
válasz se4ever2 #5313 üzenetére
Ot írja a piros mezőben, mi a probléma, és ez igen nagy probléma, az alattad lévő esetében is. Ez szerintem nem kérdés. Ezeken a vincsiken érzékeny adatokat véletlenül sem tárolnék. Hogy mi érzékeny adat a számodra, ez meg rajtad múlik.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
se4ever2
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi képen látható a 2 éves notebookomban lévő HDD állapota. Szeptemberben néztem meg először a Sentinel adatokat, a kondíció már akkor is csak 9% volt. Lehetséges hogy csak a HDS jelzi rosszul az értékeket vagy valós a probléma? Egyébként rendellenes működést nem igazán vettem részre, annyi hogy kicsit lassúcska, bár mindig is az volt. Előre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
hdsentinel
őstag
válasz nagyszegi #5305 üzenetére
Nem írtad, melyik Hard Disk Sentinel-lel nézed és azt sem, milyen típusú az SSD.
Számos SSD teljesen máshogy működik, mint várható (és amiket egy esetleges korábban megjelent program, programverzió ismert).
Ezért érdemes a legújabbat megnézni:
[link]
ami számos frissítést tartalmaz és több, mint 1000 újabb SSD-t kezel megfelelően.Esetleg ezzel (különösen, ha az állapot még mindig nem az igazi) érdemes a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így az aktuális típus, firmware verzió és nyers állapot megvizsgálható.
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
hdsentinel
őstag
Nem, az 1 gyenge szektor miatt "csak" 99%-ra csökkenne a kondíció. Ez önmagában még nem nagy tragédia, de ahogy a súgó is írja, a hardver önteszteket (rövid / részletes önteszt) valóban megakasztja.
A Lemez menü -> Felület teszt -> Olvasás teszt tudja megmutatni, hogy ez hol van.
Alapos javításhoz pedig (teljes mentés után) a Lemez menü -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása használható, ez javítja az esetlegesen előforduló (jelenleg még nem felderített) gyenge szektorokat is.
Készül ennél egyszerűbben használható célzott javítás is, egy későbbi programverzióban lesz elérhető.Az adatátviteli hibák hátterében nem csak kábel / csatlakoztatási probléma lehet, okozhatja általános rendszer-instabilitás, túlhúzás, esetleg CPU / chipset túlmelegedés, bármi, ami miatt nem tökéletes a szinkronizáció.
Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz nagyszegi #5305 üzenetére
Szia!
Küldj egy riportot a fejlesztőnek. A programban erre van lehetőség. Ő meg tudja majd mondani, valóban gondot érzékelt, vagy a SMART ezen értékét az SSD máshogyan kezeli, így "árnyékra vetődik" a program, esetleg driver gond van (nem a legújabb a legjobb minden esetben). Persze a legújabb Sentinel verzióval célszerű nézni.
-
nagyszegi
tag
Sziasztok.
Vettem egy SSD-t kb 2 hónapja és teljesen jól szuperál. Viszont ma egy teljesen független ok miatt fel kellett raknom a HD Seninelt a gépre és megdöbbenve láttam, hogy az SSD kondíciója 0%
Hatalmas piros háttéren a következő olvasható.
"A mozgó alkatrész nélküli meghajtó (SSD) állapota hibátlan. Problémás vagy gyenge szektorok nem találhatóak.
A kondíciót a következő SSD-specifikus attribútum(ok) értéke határozza meg: 233 Media Wearout IndicatorJavasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében"
Szerintetek ez normális? Amikor frissen beraktam nem néztem meg, hogy mit mutatott ezért kíváncsi lennék, hogy SSD-nél is úgy működik a progi mint egy sima HDD-nél?
Küldjem vissza helyből garival az SSD-t?
-
havri1
félisten
válasz Plasticbomb #5303 üzenetére
Lemezkezelőben csináltam, csak nem leválasztottam, hanem töröltem
havri
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.