Hirdetés

Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan

S.M.A.R.T.: hasznos öndiagnosztika

A merevlemezes adattárolás veszélyei

Napjaink legáltalánosabb elsődleges adattároló eszköze a merevlemez. Minden számítógépben alapvető alkatrész, és egyre több más helyen is találkozunk vele: külső házakban, asztali és hordozható médialejátszókban, mobiltelefonokban, és természetesen minden notebookban is van legalább egy.

Mégis, mennyire megbízható egy merevlemez? Egy mai számítógépben hatalmas adatmennyiség gyűlik össze – a napi munkától kezdve a kedvenc játékunk aktuális mentésén át a családi fotókig és különféle multimédiás tartalmakig. Akár több évnyi tartalom halmozódhat fel egy gépben, köztük pótolhatatlanok is, és ez ma már nem csak vállalati felhasználásnál igaz: míg a munkához kapcsolódó adatok sérülése pénzben is kifejezhető veszteség, több évnyi családi fotó és videó elvesztése már nehezebben számszerűsíthető, mégis rendkívül kellemetlen és fájdalmas.

Hirdetés

Hogyan védekezhetünk a merevlemezhibák ellen? Merthogy elkerülhetetlenül előfordulnak – aki saját maga még szerencsésen megúszta eddig, az is egészen biztosan hallott már rémtörténeteket másoktól. A merevlemezhiba – rosszabb esetben adatvesztés – pedig pont mindig a legrosszabbkor „csap le”. Mit lehet tenni? Szemrevételezéssel nem lehet merevlemezt diagnosztizálni – illetve amikor már fizikai elváltozás látszik, az már általában régen rossz.

Számos megoldás és taktika létezik az adatbiztonság fokozására, egyik sem túl kényelmes. A legjobb az lenne, ha a merevlemez előre szólna meghibásodás előtt, hogy mi időben, kényelmesen átmenthessük az adatainkat egy új adathordozóra. Ez lenne az igazi.

Ez a gondolat vezérelte az IBM mérnökeit is kilencvenes évek elején, amikor elkezdtek öndiagnosztikára is képes háttértárat készíteni. Ebből a fejlesztésből alakult ki pár évvel később a több gyártó által támogatott S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, azaz önellenőrző, analizáló és nyilvántartó technológia). Létrehozásának célja a merevlemez állapotának folyamatos figyelése, különböző módszerekkel, eszközökkel: a különféle mért és tárolt értékek (attribútumok) kiértékeléséből következtethetünk merevlemezünk állapotára, így (elvileg) a meghibásodás is előre jelezhető. A valóság azonban nem ilyen egyszerű.

A merevlemez egy mechanikai eszköz – számos mozgó alkatrészt, valamint mágneses felületeket tartalmaz, amelyek idővel lassacskán elhasználódnak a legkörültekintőbb üzemeltetés mellett is. Hogy a fokozatos romlás mikor vezet adatvesztéshez, nem jelölhető meg pontosan, nem köthető néhány paraméter egy-egy konkrét értékéhez. Jelentősen eltérő állapotok is vezethetnek adatvesztéshez, leginkább azt lehet kijelenteni, hogy adott állapotok mellett mennyire valószínű az egység meghibásodása. A S.M.A.R.T. egy nagyon hasznos eszköz, azonban önmagában számos okból nem képes teljességgel ellátni az eredetileg megcélzott feladatát.

A S.M.A.R.T. működése

Mára gyakorlatilag az összes IDE/Serial ATA/SCSI merevlemezbe beépítették a S.M.A.R.T.-ot, de nem vált teljesen szabványossá, így az egyes attribútumok jelentése gyártónként eltérő. Jelen cikkünkben az ATA (IDE és SATA) merevlemezek működésével foglalkozunk. A SCSI esetében más a helyzet, mivel ott szabványosak a tárolt adatok, sőt az egyes szenzorok (például hőérzékelő) maximális eltérése is fixen rögzített (±3 °C).

Bizonyos paraméterek többé-kevésbé szabványossá váltak, így a merevlemezek jelentős részén lehetséges az egyes problémákon túl például a működési hőmérséklet és a bekapcsolva töltött idő kiolvasása is. A S.M.A.R.T. egyrészt feldolgozza az összegyűjtött adatokat, és meghatározott események esetén hibát jelez, másrészt az adatok külső szoftverek számára is elérhetőek további feldolgozás, elemzés végett.

A merevlemezen belül a pillanatnyi állapotot több szenzor, értékelő algoritmus folyamatosan méri, és az attribútumokat ennek megfelelően módosítja. Az egyes működési attribútumok több részből állnak, mindegyiknél tárolva van egy aktuálisan mért vagy számított adat, illetve egy ebből számított „jósági” érték, valamint egy előre definiált küszöb. Emellett az egyes attribútumok fajtája is kódolva van, például hogy az adott attribútum kritikus-e.


Attribútumok a megfelelő adatokkal [+]

A S.M.A.R.T. saját helyzetértékelése meglehetősen egyszerű: egy attribútum akkor hibátlan, ha az érték mező nagyobb vagy egyenlő, mint a küszöb mező. Ha valamely kritikus attribútum a küszöb alá csökken, akkor a merevlemez hibásnak minősül, ilyenkor azonnali cserére szorul.

Itt rögtön látszik a S.M.A.R.T. egyik komoly korlátja: nem folyamatában jelzi a hiba kialakulását, a merevlemez állapotának folyamatos romlását, hanem csak egy általa meghatározott küszöbérték elérésekor riaszt. Sajnos azonban nem ez az egyetlen probléma a S.M.A.R.T. működésével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • 750 GB-os nagymenők

    Négy gyártó 750 GB-os merevlemezeit teszteltük. Vajon a kapacitás növelése mellett más előnyökkel is jár a fejlesztés?

Előzmények

Hirdetés