- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mini-ITX
- Micro Four Thirds
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
syler123 #461 üzenetére
Én inkább valami ilyesmit vennék a RPi-re, van neki ventis változata is. De amúgy ha már venti kell, akkor önmagában a Fan SHIM elég jó.
-
válasz
syler123 #411 üzenetére
A router-en be kell állítani, hogy kívülről lássa a VPN szervert az adott porton, ennyi. Maga a WireGuard és az OpenVPN pedig eléggé biztonságos, bár tény, hogy ezeket is be kell állítani. Előbbi sokkal egyszerűbb, a wg0.conf tartalma nagyjából így néz ki:
[Interface]
PrivateKey = iFYffnGO5CGwwXsI38S7eveIdAV/oKxZCcn0oldINVY=
ListenPort = 51820
[Peer]
PublicKey = zzhFiszlMxRxgdC3zhV0jM4dTCCHFNNEsq4yme+12m0=
AllowedIPs = 10.7.0.2/32Privát kulcs generálása:
wg genkey
Publikus kulcs generálása:
printf <privát kulcs> | wg pubkey
-
-
syler123
veterán
válasz
syler123 #380 üzenetére
Mondjuk ha találnék egy ilyen házat, mint ez, csak Pi4-hez az lenne a legjobb, akkor nem kellene külső hdd házat vennem.
-
válasz
syler123 #368 üzenetére
1,25A elég csak a RPi4 meghajtására, a lényeg a feszültség, hogy az stabil legyen, terhelésre se essen 4,8V alá. A vezeték és a csatlakozás sem mindegy, ezek ellenállása is csökkenti a feszültséget.
Én amúgy a hivatalos tápegységet használom, többet is vettem, háromezerért szerintem nem is drága. -
válasz
syler123 #361 üzenetére
Nem követelmény az extra hűtés, nagyobb terhelés esetén throttlinggal szinten tartja a hőmérsékletet. Zárt házba mondjuk nem feltétlenül célszerű tenni, mert nincs hova leadja a hőt. Amúgy ha hűteni szeretném, akkor egyértelműen a Fan SHIM-et venném, a borda önmagában kevés.
-
válasz
syler123 #343 üzenetére
Írást nem mértem, az olvasás ennyit tud. 4GB már overkill erre a felhasználásra, még nekem is
Ezek futnak rajta:
- rTorrent + ruTorrent (apache) - Jelenleg kb. 30 torrenttel, de később kb. 100 lesz
- Samba fájlmegosztás
- Kodi
- Saját scriptjeim (ezek nem esznek sokat)
- Később még lehet lesz DLNA, de azt is el fogja bírni gond nélkül -
válasz
syler123 #329 üzenetére
Nálam van NFS, SMB és FTP is. NFS akkor jó mikor Linux alól babrálom a szerver fájlrendszerét (pl. szerkesztem a beállításfájlokat), FTP főleg fájlmásolás, SMB meg ritkán, az inkább Windowsnál hasznosabb (de azt nem nagyon használok). Ha mondjuk Kodi-val szeretnél fájlmegosztáson keresztül lejátszani, akkor NFS a javallott, vagy esetleg MiniDLNA (ez főleg tévéhez ideális).
Szerintem nem érdemes várni a következő rev-re, ha NAS-ként szeretnéd használni, akkor úgyis megveszed hozzá a hivatalos tápot, és kész. Pl. notebook töltőjénél jöhet elő ez az USB-s probléma, de az meg erősen overkill a RPi-hez. Amúgy meg egyébként sem érdemes bármibe bedugni, stabil, adott feszültség kell neki. -
válasz
syler123 #327 üzenetére
A desktop felület teljesen felesleges. Általában egy paranccsal feltelepíted amit szeretnél, majd egy szöveges fájlt szerkesztve beállítod. Pl. Transmission, SMB és NFS egy parancs, majd egy-egy fájl a beállításuk. Az írási és olvasási teljesítmény szerintem remek, elég jól ki lehet használni a gigabites vezetékes hálózatot.
-
válasz
syler123 #325 üzenetére
Teljesen életképes a RPi4 mint NAS, én egyből vettem és az egyiket be is fogtam. Sima Raspbian Buster Lite-ot tettem rá, majd telepítettem és beállítottam azokat a dolgokat amikre szükségem van. Egyedül az FTP szerverrel voltam bajban, mert nekem belső hálózatra kell (illetve WireGuard-on keresztül), és kipróbáltam vagy tízfélét de semelyik sem felelt meg a célra. Aztán megnéztem, hogy a Synology-nál mit használnak (mert az viszont működik), és végül az SmbFTPD jó lett.
Nálad van valami speciális amit nem tudsz megoldani egy alap Debian alatt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- sziku69: Szólánc.
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Philips LCD és LED TV-k
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Jogász topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Energiaital topic
- Motoros topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 980 4GB Aio Corp Croma CM 600W
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged