- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Computex 2025: VGA-dömping az Acernél
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- E-book olvasók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga8
senior tag
Kraftmann akkukról tapasztalat, vélemény esetleg valakinek?
-
csiga8
senior tag
válasz
molnarpeter #8328 üzenetére
A víz szokott elpárologni belőle, azt pótoltad. A merítés-töltés segíthet rajta. Jó lenne hozzá egy kapacitásmérő is, látnád javul-e vagy nem.
Töltésnél valamivel jobb eredményt érsz el, ha trafós töltőd van, pl Global. A mért kapacitás 1/10-vel kell tölteni-meríteni, nem amit gyárilag tudnia kéne az akkunak.
Annyi ciklust kell csinálni, amíg javul. A kapacitásmérő és egy digitális indító áram mérő valós képet ad majd az akkuról.
Minél újabb az akku, annál nagyobb esélyed van gatyába rázni egy 4 év körüli vagy idősebb Jász akkuhoz már kell az istenek segítsége is.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
molnarpeter #8327 üzenetére
Adalék - feszültség mint az új, csak áram nagyon kevés, terhelő villát még rá kell tennem valamikor. Ha csinált közülünk valaki hasonlót, latolgassuk együtt az esélyeket - vajon sav sűrűség beállítása segít-e
-
molnarpeter
nagyúr
Túltöltött, folyadék deficites akku újraindítására van valakinek tippje esetleg?
Adott egy Jász 90Ah [link], traktor fesz.szab. elszállt - egy hegesztés alkalmával test rajta maradt. Akku kupak pattintós egyébként. Generátor javítva… Akku kapott ioncserélt vizet, decikben mérhető mennyiség hiányzott lényegében egyenletesen, negatív saru felé kicsit több. Töltögetjük (Aldi okos motor módban, óvatosan), sav sűrűség egyelőre gyenge, de javulgatott a tegnapi szintre töltéskor mérthez képest. Eddig egy ~2000 ccm, 2 hengeres traktort indított, arra gondoltam, érdemes lenne kisebb indítóáram-igényű valamibe, pl az 1.9 SDI-be a maga fele akkora hengereivel átrakni tesztüzem idejére
-
Inhouse
őstag
válasz
djsunstealer #8323 üzenetére
Óriási ez a saru, mert gyakorlatilag az eredeti állapot marad, bármikor visszaalakítható és nem kell a kábellel vacakolni. Neked találták ki! És még olcsóbb is, mint a másik pár, ami tök felesleges. Gondolom ezt láttad?!
Egy áramkört bármelyik ponton szakítod meg, nem folyhat áram. Mivel nem egy hálózati feszültség és földfüggetlen, itt nem számít, hogy a fázis rázhat a talajon állva, a polaritás sem lényeg. Azért érdemes a negatív sarkot megszakítani, mert az EU gépjárműveken ez van testelve. Ha ezt megszakítod, bármilyen fém tárgy ér a kasznihoz és a plusz sarokhoz, nem okoz zárlatot. Ha a plusz lenne megszakítva és egy villáskulccsal hozzáérsz egyszerre a karosszériához/motor fém részhez és a plusz sarokhoz, óriási áramok folyhatnak (a feszültség alacsony), ami felforrósíthatja az áramútban levő tárgyakat, akár izzásig.
Egy régi szomszédomnak úgy kellett levágni a fémszíjas órát a csuklójáról, mert nem bírta levenni. Illetve hosszú ideig kellett kezelni az égési sérülését, sokára múlt el a karóra minta. -
djsunstealer
aktív tag
válasz
molnarpeter #8322 üzenetére
Tehát a régi megy a zöld kapcsolóra, amit lehet ki be kapcsolni, ez szuper! Nagyon szépen köszönöm a segítséget, remélem mindent értettem.
Akkor is meg is rendelem.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
djsunstealer #8321 üzenetére
Régi helyére felmegy az akkura, régi meg a kapcsolóra egy az egyben - ez az előnye, csak két csavarozás a dolog. Lásd termék fotó
Nem fog merülni, megszakad a kör.
-
djsunstealer
aktív tag
válasz
molnarpeter #8320 üzenetére
Bőven elfér a negatív pólusnál, rengeteg a hely.
Tehát ha jól értem, veszek egy ilyet, rászerelem a - pólusra. A jelenlegi - saru hogy kerül erre rá? Vagy még mókolni kell valamit (kötni)? Bocsánat ha tudatlan vagyok.
Attól, hogy a pozitív rajta marad, nem fog merülni remélem ha hosszabb ideig nem használom a járgányt. -
molnarpeter
nagyúr
válasz
djsunstealer #8319 üzenetére
[link] esetleg, ha elfér.
Pozitív maradjon, csak a testet elég megszakítani -
djsunstealer
aktív tag
Sziasztok!
Lehet, hogy picit off topic, elnézést érte előre is.
Ezt a gyorszáras akkusaru párt hogyan kell felszerelni? Ismerősöm autóját viszonylag keveset használja és a sarukat nem akarja állandóan le/fel csavarozgatni.
Köszönöm szépen a válaszokat! -
Brogyi
őstag
Két helyen használnak kapcsolóüzemet.
- Primer kör.
Ez az általános, elterjedt.
- Szekunder kör. - Ez egy kicsit fura, mert az első esetben is kapcsolóüzem van, de itt már az akkumlátornak is.
Ezt szokták impuzus üzeműnek hívni, mert a kimenő feszültség időben változik. Általában gyorsan, és itt nem a karakterisztikára kell gondolni.
Tipikus példa a tirisztoros. A fázishasítás miatt 20-30V is megjelenhet egy rossz, nagyon kis kapacítású akksin.
A különbség annyi, hogy a tirisztor 50Hz.cel kapcsolgat a mai darabok pedig néhány kHz-től akár 100kHz-ig is működhet. Általában szeretik a 20kHz-s tartomány feletti részt, mert azt nem hallod sípolni. A mai darabok előnye még a kisebb méret.
Azt is tisztán kell látni, hogy a mai impuzus üzeműek is magasabb feszültséggel dolgoznak. Tehát egy gyenge akksin megjelenik az a magasabb feszültség.
Gondoljatok bele ha 14V a kimenő feszültséged, amit a kis kinai műszereddel mérsz az a valóságban mi is lehet?
50% kitöltési tényező esetében az 28Vpp egy rossz akksin. A jón pedig csak néhány tized volt, de nem tudod kimérni, mert 20kHz esetében egy másodperc alatt 20 000 x megcsinálj.
Hú, itt kell abbahagynom.Bocsi, hosszú volt.
-
Brogyi
őstag
válasz
koby11h #8313 üzenetére
Kicsit mindenkinek igaza van, és lehet hogy valamit majd kihagyok, de emberből vagyok.
Maga a generátor is tölt annyit, mint egy töltő.
Nyilván, és erre szoktam mondani, hogy aki minden nap elfordítja kulcsot annak nem kell töltő. Sajnos elég sokan akár hetekre leteszik az autót, és akkor a generátor semmit nem ér. Tehát aki teheti az tegyen rá néha automata töltőt.
Viszont van a rendszerben egy bazi nagy puffer, maga az akku.
Ez megint igaz, de nem az öreg akksira. Mikor is kerül képbe a töltő? Mikor öreg, és annak az akksinak nagy a belsőellenállása, és kapacitása sincs. Nincs baj ha egy automata, és nem impulzusokkal dolgozó töltőt teszünk rá. Az emlegetett "Lidl"-s töltő sima egyenfeszültséget használ. Tehát nem tesz kárt a kocsi elektromos hálózatában. Bátran ráköthető. Viszont a CH611 nem javasolt az öreg autó, öreg akksi kombóra rákapcsolni, mert ugyan processzoros, de impulzosokkal dolgozik. Természetesen kiváló töltő, de az akksit ki kell szedni a kocsiból. Ezt szoktuk javasolni.
Visszatérve a "Lidl"-s töltőkre az átlag ember nagyon sokszor téves következtetést von le mikor használja ezt a típust. Itt egy gyöngyszem:
Ha kiválasztom, hogy autós töltés, akkor kb. 10másodpercet tölt, folyamatosan írja ki hogy nő a feszültség, és már el is érte a 14,4 voltot, teli.
Na, mit gondoltok mi volt a tulaj reagálása? Sz@r a töltő. Segítek, 74Ah akksi volt.
Ahogy mondani szoktam csak egy picit gondolkozzunk. -
Csöves
őstag
válasz
Zoli bácsi #8307 üzenetére
Nem az autó kora, hanem a macera a lényeg.
-
Zoli bácsi
őstag
Én mindig fent hagyom a sarukat, jó az én kocsim öreg, Ignis 2004-es.
Sosem volt semmi baj. A rádió elfelejti a kódot, aztán elég megtalálni, ezért töltöm így. Nevetséges, ki lopna el egy magnós rádiót...? Már mikor új volt is elavult volt..Na mindegy. -
koby11h
őstag
Sziasztok!
Volt egy AT-4A töltőm, már van jópár éves, kölcsönadtam, tönkretették.
Kedden vettem egy ULGD 5.0 C1 töltőt a Lidl-ben.
A nagy különbség a leírás alapján az, hogy az új Lidl-ös ULGD 5.0 C1 leírásában nem szerepel olyan, hogy a gépkocsiban lévő bekötött akkumulátor töltése.
Csak olyan leírás van, hogy kössem le a sarukat, töltsem, kössem vissza.
A régi AT-4A töltővel levétel nélkül töltöttem a Corsa E-t és régebben a Corsa C-t is.
Szerintetek telente fűtött garázsban tölthetek az akkura kivétel nélkül az ULGD 5.0 C1-vel is, vagy tényleg le kell kötni a sarukat, tölteni és visszakötni?
Erre őszintén nem lesz mindig erőm, időm, kedvem, DE a kocsit nagyon nem szeretném tönkretenni.
1.4-es Corsa E, 1 éve lett akku cserélve. Feleségem használja városi forgalomban, napi kétszer 8-10 kilométer néha 1 megállóval, tehát napi 2-4 indítás, havi 500-600 km.
Akku cserét én csináltam, nem volt segédáram a csere idejére és nem veszített el semmilyen adatot, rádiókódot, semmit, tehát nem elektronikával (navigáció, kihangosító..) telepakolt modell.
Köszi a véleményeket! -
tibcsiworld
aktív tag
válasz
molnarpeter #8284 üzenetére
Ezt én sem tudtam. Kösz az infot!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- ROG Strix G512LU 15.6" FHD IPS i7-10750H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- HP Victus 16 - 16,1"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 - Win11 - 1,5 év gari
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest