Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Házimozi haladó szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
llacee
őstag
Köszönöm a válaszokat.
Átgondolva nagyon nem tudok rajtahagyni fogyasztót, mert levesz mindent, ami extra volt, hogy kihangosítóval telefonáltam állóhelyzetben vagy 40 percet. Utána már nem indult el.
Szomorú vagyok, bár 80%-ban én is erre tippeltem.
12V 69Ah 360A ez van most benne.
Amit az autó típusát beírva hoz az internet 12V 70Ah 760A , utóbbit kicsit furcsállom.Napi használatú autó alapból városban, de ez a családi mindentbelepakolós messziremenős is.Start-Stopot nem használom.
-
Brogyi
őstag
"rajtamaradt fogyasztó vagy 4 év után"
Kétszeresen is le van döfve szerencsétlen akksi. 4 éves akksi nem tud akkora kapacitást felvenni mint ami rá van írva. Legyen az bármilyen márka. Ahogy előttem írták ez szinte 100% akksi hiba. Természetesen lehet játszani az öreg akksival, de az csak egy kis időt fog adni neked. Ha fontos a naprakész állapot akkor azonnal vegyél másikat.
A régi pedig szulfátos. A viselkedése is ezt mutatja.
Megpróbálhatsz egy kapacitás tesztet. Az megmutatja mire képes az akksi. Feltöltöd, és utána kisütöd 10,5V-ig.
Kell egy multiméter, óra, és egy terhelés (pl. autó izzó). Kell még egy pici matek, és sok idő. Szerintem mivel rossz, hamar fogsz végezni.
Itt egy kis példa a sajátomról. 4,5 éves start/stop , és bizony használom, nem kapcsolom ki. Szóval városi autó.
Ezek után a kinai teszterek 80%-ra becsülték az állapotát. A valóság pedig 74% volt a kapacitás teszten.
Nekem ez nagy számnak számít, és minden nap ajándék.
55Ah-s tehát kicsinek mondható.
Másik 100%. Nem a töltő rossz. -
llacee
őstag
Sziasztok!
Van egy einhell 6A töltőm EINHELL CE-BC 6 M, egy hónapos.
Eddig csak két kis szünetmentes akksit töltöttem vele manuális módban (1ah töltőáram), de viszonylag hamar felnyomta 100%-ra őket.
Most viszont az autóm akkuja merült le, nem tudom, hogy azért mert rajtamaradt fogyasztó vagy 4 év után egy banner akksi is meg tud makkanni.
Minden esetre már indítózni nem tudtam vele, ezért agm módban kiszerelve elkezdtem tölteni az autó akksit és azzal is "végzett" 100%-ra ~1 óra alatt, 74Ah, tehát lehetetlen.Most felmerül a kérdés, hogy a töltő rossz és küldjem vissza, mert így már a két kis akku töltési idő is gyanús. Vagy szimplán rossz az autó akksi is. (ez egy nagyon fájdalmas kiadás lenne)
Szerintetek hogyan tudnám tesztelni a töltőt vagy merre induljak el?
Köszönöm!
-
troll81
addikt
Sziasztok.
Reggel mertem 12v az akun a kocsiban...nem megy sokat így kb 3 hét után. De előtte se ment.
Reggel óta dolgozza az optimate 6 a 72 ah akut.
Várható H estig feltöltve lesz? -
DigitXT
félisten
válasz
bekesics #8192 üzenetére
Műszer nélkül kb. sehonnan. A töltő szerint kész van (mutatja), de ez csak annyit
jelent, hogy felszaladt a fesz 14.4-re, és azóta 13.6-on tartja, csepptöltés módban.
Empirikus módon lehet tesztelni, mondjuk leveszed a töltőről, és nézed, hova esik
vissza a feszültség (de ehhez is kell műszer, ami lehet egy olcsó multiméter is).
Az izzós ötlet sem rossz, de az csak kapacitást mutat, az indítóáramáról semmit:
ha nincs más, meg kell próbálni indítózni vele. Halott akkuval ez nem fog sikerülni.
(És hiába mutatja késznek a töltő, ha igazából nem vette fel a töltést + nem indít.) -
bekesics
tag
Sziasztok!
Vettem ezt a Ctek töltőt és rátettem egy régebbi akksira. Egy hete van rajta, és folyamatosan ezt mutatja:
Honnan tudom hogy készen van a töltés, vagy hogy jó-e az akksi? Nincs tesztelőm, se terhelővillám. Kössek rá valami izzót, és mérjem hogy meddig világít ? Ha igen, milyet? Köszi a válaszokat! -
a_tesz
Korrektor
válasz
tomselec #8189 üzenetére
A lítium aksit tudod nagy árammal tölteni, sokkal hamarabb visszapótolja a generátor, amit az indítás kivett belőle, és ha nincs semmi, ami leszívja, akkor a töltöttségét is sokkal tovább tudja tárolni. Ridegtartásra sokkal jobb, bár kérdés, hogy ér-e majdnem 4x annyit, mint egy ólom-savas...
-
tomselec
újonc
válasz
molnarpeter #8185 üzenetére
miért jobb az optima? nagyobb az indítóáram, azt tudom. Nagyobb áramot is vesz fel töltésnél?
Brogyi:
7ah 56 ezerért?
tegyem a meglévő akksi mellé? illetve ugyanez a kérdés, a litium akksi nagyobb áramot fog felvenni?
Tölteni nem tudom a társasházból. Egyébként a kocsi nem áll hónapokat, minden nap megyek vele, csak 2-3 km-t. 20mA-t vesz fel bezárva. Benzin 1.6, audi a4 1998 -
Brogyi
őstag
válasz
tomselec #8184 üzenetére
A "keveset megyek"-kel van baj. A savas akksi erre nem jó. Ezért alkalmazza a többség a csepptöltőt. Az említett optima mellett sokkal jobb megoldás a következő [link].
Ezzel hónapokra állhatsz töltés nélkül. Persze ha nagy az autó készenléti fogyasztása, vagy diesel-ről van szó akkor ez se jó. -
tomselec
újonc
keveset megyek az autóval és jó lenne ha vissza tudná tölteni az akksit. Ezért rakok be nagyobb akksit is, az elvileg nagyobb áramot is vesz fel, mondjuk 60ah akksi felvesz 6 ampert az 84wattos töltés, egy 100ah akksi meg felvesz 10 ampert az 140 wattos töltés.
Azért kérdeztem, mert hátha tud az agm nagyobb áramot is felvenni, akkor még hamarabb visszatöltene. Az exide premium akksinál például azzal reklámozzák hogy jobb a "töltés elfogadása", és ezt a technológiát az efb és agm akksik fejlesztésénél vették észre. Nem tudom mi igaz ebből a marketingből...
Arra is gondoltam hogy a fesz.szabot lecserélem egy 14,7-esre, akkor gondolom már nagyobb áramot is hajlandó felvenni az agm akksi
Mondjuk ha a 100ah agm akksi 14,7 volton felvenne 15 ampert az 220watt.
-
Brogyi
őstag
válasz
Harkovz #8182 üzenetére
Sajnos a tapasztalatok azt mutatják nem elég a kikapcsolás, mert töltésvezérlő az EFB-t feltételezi. A hagyományos akksik nagy átlagban 1 évet bírnak (ez nem szentírás!) EFB helyett. Az elektródák anyaga, és annak elosztása nagyon más. A cél az volt, hogy a rövididejű töltés elbírja, ami természetesen nem tölti fel 100%-ra. Valamint a töltés már nem egy hagyományos értelemben vett feszültségszabályozó. Teljesen független a motor fordulatszámától. A réginél ha nyomtál egy kis gázt, akkor tudtad hogy tölt. Ez a mai, modern rendszereknél mintha véletlenszerű lenne, de természetesen nem az.
Láttam +11,9V-t 3000-s fordulatnál, és láttam alapjáraton felkapcsolt refivel 14,5V-t. Ezt a megterhelést egy normális nem sokáig viseli el. A legkorábban a FORD-ban jelent meg. Nekik jócskán van tapasztalatuk. Azt szoktam nekik mondani nem kell a szervízben megvenni a gyári akksit, de jobb ha a gyárihoz közelit választanak a piacon. EFB/AGM.
Normál akksik is tudnak azonos CCA-t produkálni. Itt a kocsi töltés technikája csinálja ki a normál akksit. Ha még valami mild hibrid is van akkor tényleg nem szabad normállal kisérletezni, de majd a bátrak ki fogják próbálni.
EFB= start/stop= stop&go
EFB az akksi típusa, a többi pedig a kocsi szolgáltatása. Így egy kicsit leegyszerűsítettem, mert minden ilyen (start/stop, stop&go) kocsi minimum EFB-s akksival rendelkezik. Esetleg AGM (high class).
Természetesen az önkisülése is kisebb az EFB-nek, hogy a szulfátosodás lassabb legyen. Az EFB-ben a sav folyékony. Az AGM-ben pedig valami megköti (többnyire üvegszálból készült szövet). -
Harkovz
aktív tag
Helló.Egy kérdésem nekem is lenne.A start-stop akksik miben különböznek egy simától?Nagyobb indítóáram?Mi van ha simát teszek a start-stop helyére?Egyébként mmindig kikapcsolom a startstopot.
-
Brogyi
őstag
válasz
tomselec #8173 üzenetére
Az AGM a hagyományoshoz képest fejlettebb technológia. Drágább, és csak az vegye akinek arra van szüksége. Sokszor az EFB helyett szokták ajánlani, de gondosan megnézitek pici különbség van a használatban. A felépítése miatt nagyon gyakori a robogó alkalmazás, mivel nincs folyadék. Tehát balesetnél nincs kifolyó agresszív sav. A fekvő elhelyezés miatt megint csak ezt a fajtát lehet alkalmazni, és az utastérben csak ezt szabad alkalmazni. A kérdésedre a válasz nem. Talán egy kicsivel jobban elviseli a nagyobb áramú töltést, és egy picivel nagyobb az energiasűrűsége. Miért is venne fel töltés gyorsabban? Miért is szeretnéd ezt választani a hagyományos helyett? A kérdésed nem igazán jó. Tehát ha jobban leírod a problémád hamarabb kapsz majd választ, mert többen érthetik. Régi autóba nem éri meg.
Igazából ezt lehet még folytatni, de nem biztos, hogy kíváncsi vagy rá. -
csiga8
senior tag
válasz
tibcsiworld #8176 üzenetére
Jóll tetted előszőr is, most is, hogy előszőr feltöltötted. Legközelebb is így csináld.
Igazából a megszakított töltést nem értem, hogy miért szedted le 14V-nál.
Egyébként igen, normális, hogy 8-10 órát töltődik újként, a 12,9V nyugalmi fesz. is az.
-
válasz
tibcsiworld #8174 üzenetére
A 12,6 v feszültség teljesen feltöltött akkumulátort jelent. Nem is volt szükséges töltögetni.
-
-
tomselec
újonc
Sziasztok!
Az AGM akksik gyorsabban töltődnek, mint a sima savasak, ugyanakkora 14.4 Voltos feszültségen? Nagyobb áramot tudnak felvenni?
Vagy csak akkor vesznek fel nagyobb áramot, ha 14.8V-al töltik őket? -
conqver
aktív tag
Szevasztok.
Kaptam kölcsönbe egy Forex szulfátoldót, kipróbálásra.
A garázsban találtam egy Jászakku extra kalciumos akksit.
Nyugalmi fesz: 12.3V, EN 420/196, SoH 39% ,SoC 72%, MR 16.16.
A mérést Foxwell F1000B-vel végeztem.
Magát az akkut kb. 2-hete töltöttem fel Lidl Ultimate Speed ulgd 5.0 A1 töltővel, "hópehely" módban.
Előtte normál üzemmódban töltöttem már egy ideje.Kezdésnek teljesen feltöltöttem.
Majd merítem egy normál 45W-os izzóval.Milyen metódus szerint folytassam tovább?
A Forex manuálban a kalcium ötvözésű akksikra 16 voltot ír.
Ártok az akkunak ha azt a módot választom?Köszönöm!
-
csiga8
senior tag
válasz
tibcsiworld #8169 üzenetére
Nálam csepptöltőn vannak, ha hosszabb időt állnak. Így 5 év mindig meg van, de a 6 év is "természetes".
-
csiga8
senior tag
válasz
tibcsiworld #8167 üzenetére
-
tibcsiworld
aktív tag
válasz
DigitXT #8141 üzenetére
Igazad volt. Nem idított vasárnap. Ma reggel a töltőről levéve is nehezen indult. Inkább mentem gyalog, nehogy hazafelé nem indul aztán el. Rendelem is az új aksit.
2016.októberi az aksi. Bosh s3. Ha nem töltögetem, akkor ez már fél éve halott aksi. Előtte varta volt. talán kék. Most mást próbálnék, mert ez nekem kevés az ilyen nagy nevektől.
Exide Premium 12V 72Ah 720A
Erről kinek mi a véleménye?
Vagy legyen banner? Passz.
-
Brogyi
őstag
conqver
A T1232 "pulse charging" tudhat valamit (negative pulse charging). A TFT az csak tapizás ahogy írták.
_pda_
Huúú, az az akksi jó drága. Ha csak AGM akkor nézz másik márkát. Az utolsó motor akksim simán bírt 3 telet.
Az egy Exiede volt. Nekem bevált, bár sokan leszólják. Az a gyanúm, hogy sima AGM, és ráírják hogy Start/Stop, meg Yuasa, és az ár mehet az égbe. -
_pda_
tag
No, úgy tűnik sikerült leszanálni a PCX 125 akkuját a téli tárolással. :(
Pedig rendszeresen néztem a feszültséget és ráakasztottam ezt az Alis töltőt amikor kellett, amit Brogyitól vettem.
Ma kihoztam a garázsból, de csak kettőt fordított rajta az önidítót.
12.4V –ot mértem beindítás elött.
Kibontottam az akku tetejét, de ez ilyen felitatott zsebes AGM, elektrolit színtet sem tudok nézni rajta.
Még kísérletezek vele kicsit, de valószínüleg kuka.
A franc egye meg, h nem lehet életben tartani, ezeket a xarokat. -
llacee
őstag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy töltőt egyrészt az autó akksik töltésére (Octavia start-stop 70A, meg egy Yarisban lévőt) illetve van egyéb cuccokban kis 12V-2.2, 12V-12ah akku is, azt is szeretném tölteni (riasztó ill szünetmentesből valók)
Eleinte Einhell 4A processzorost néztem, de aztán szokásomhoz híven már kezdek túlzásokba esni.
Véleményetek szerint Einhell 4A megfelelő, vagy mindenképpen a Ctek mxs 5 az ajánlott.
Igazából a ctek árából nagyobb töltőáramú is kijönne, de nyilván más minőség, ill párnál láttam, hogy olyan kis kapacitások kiesnek, amiket szeretnék.
Noco is tetszik, főleg méretre, de elég drága.
Amit hiányolok utóbbi kettőből, hogy nincs pontos visszajelzés a feszültségről, mint a régi analógokban.
Köszönöm -
ndomokos
tag
Üdv! Vettem használtam egy 3.8 cteket. Új ledes csipesszel kaptam. Problémám a következő: egy darabig tölt 4es fázisig utána random időközönként 1-2 fázis villan, bekapcs villan, hiba villan újraindul….. milehet a baj? Próbáltam 3 akksival ugyanez [video] buktam 13 ezret?
-
alien0903
tag
Sziasztok! Ctek Mxs 5.0 töltóvel lehet tölteni etető hajót úgy, hogy két 6V-os akksi van benne sorba kötve a 12v-hoz?
-
Brogyi
őstag
Többször kérdeztétek a véleményem a deszulfátorokról. Szinte mindegyik hatásossága elég csekély. Kb. olyan 10-12 éve próbálgattam én is. Egy amerikai fórumon találtam egy jó ötletet. A napokban a youtube-on visszaköszönt az egyik magyarul.
Gyorsan megnéztem a régi írásom, és beletettem. [Itt] van.
Aki akar deszulfátort építeni annak ajánlom, hogy nézze meg a linket. Nem fog csalódni, de egy kicsit barkácsolni, teremteni kell. -
bekesics
tag
Sziasztok!
Vettem egy használt CTEK töltőt, amit állítólag németországból hoztak, és új a töltőcsatja (van benne biztosíték is), viszont ez fekete gombos, és nem piros ahogy az a képen szerepelt a hirdetésben.
A képen szereplőre azt írtátok, hogy már az újabb. Azon az szerepel hogy model:1075.
Amit kaptam az model: 1049. Mi a különbség a kettő között? Milyen gondok voltak a korábbi MXS 5.0 modellel, amire figyelni kell? Lehet ezt valahogy frissíteni?
Köszi a válaszokat! -
tibcsiworld
aktív tag
válasz
DigitXT #8145 üzenetére
Most a fiam robotozik a telefonommal, utána megnézem, hogy lehet e nagyítani. Talán nem. Elég nehéz elkapni azt a csíkot, amit meg szeretnék jelölni. Amikor élőben mutatja, az tuti
Ez az akku soha nem volt 12,5V alatt. Azaz nagyon pici ideig, és épp hogy csak. Az is csak ezen a télen. (elég betegesen néztem naponta)
Miért fontos, hogy használat nélkül? Ezt nem értem.
Akkor nem aggódom. Bár nekem 5 év alatt a csepptöltés megállt 13,01V-on. Gyakorlatilag most is visszaesik, és onnan csepptöltésen emelkedik a fesz. 13,67V-on inkább lehúztam. Nem tudom, meddig ment volna. Nah de majd kipróbálom.
-
DigitXT
félisten
Én vettem egy olcsót. Egyszer használtam is, egy 1.3-as benzinmotort nagy
nehezen életre keltett, arra az egy alkalomra hasznos volt.Viszont amikor
egy 2.0 dízelre próbáltam rá, meg se nyekkent. Szóval ha amúgy jó az akku,
és jó a bikázó, akkor tök hasznos, hogy nem kell másik kocsit rákötni, de ha
gagyi a bikázó, semmit nem ér, vagy ha rossz az akku, és egyedül küzd, hát
az is elég necces: akkor jó, amikor nincs mélykisülésben az akku, csak pl. a
világítás rajtafelejtése miatt épp már nem indít. Felhúzza/rásegít, indít.Később megpróbáltam ponthegesztő tápjaként használni, alkalmatlan volt rá.
Aztán rámértem egy akku tesztelővel, valami 100A jött csak ki belőle... tehát
ez megmagyarázza, miért nem volt elég hegeszteni meg a nagyobb dízelhez.
(Utóbbi esetben még az is lehet, hogy nem volt teljesen feltöltve, de a lényeg,
hogy ha nagyobb indítóáram kell, akkor fizikailag nagyobb bikázó szükséges,
mert hiába LiPo akku, ha kicsi a kapacitása, nem elég nagy a kisütő árama.) -
DigitXT
félisten
válasz
tibcsiworld #8143 üzenetére
Ezekbe az ábrákba nem lehet belenagyítani? Amikor tizedvoltokat kellene rajta
észrevenni, akkor elég nehéz, hogy 9-15V között van skálázva... (Oké, messze
nem olyan szar, mint a CTEK grafikonja, ami 0-25V között semmire nem volt jó:
kis is vették az alkalmazásból gyorsan, ahelyett, hogy megjavították volna, lol.)
Viszont az hasznos, hogy legalább a kurzornál mutat egy egzakt értéket.Úgy tudom az akkunak leginkább az a baj, ha szépen hagyod lemerülni, és így
a szulfátképződés megeszi a kapacitást meg úgy általában az egész akkut.
Ahhoz képest kiváló eredmény, hogy 5 évet kibír, használat nélkül, szóval nem,
az önmagában nem baj, hogy töltőn van. Szerintem. Feltéve, ha jó az a töltő, s
mondjuk nem forralja a vizet, meg ilyenek... a 13.6V az egy szabvány érték, én
nem mondanám magasnak: azon szoktak megállni nálam a CTEK töltők is... -
tibcsiworld
aktív tag
válasz
DigitXT #8141 üzenetére
Az baj az akkunak, ha nem használom, hanem feltöltve az autóban van?
Nah de van fejlemény! 1 perces töltés után az éjszaka felment a csepptöltés feszültsége. Le is kaptam a töltőről hajnalban. Másnap újra!
Csepptöltés nálam soha nem volt több 13,01V-nál! Mitől lehet most ilyen magas?
Asszem ezt meguntam. Hagyom merülni, ameddig merül, aztán kuka!
Veszek valami jó kis bannert. Mert varta, bosh, egy kalap xar az összes (már mindkettő volt/van)!
-
dkaro
őstag
Sziasztok!
Nem töltő hanem mobil bikázó kérdésem lenne, remélem passzol ide.
Milyet érdemes venni? Van tapasztalata valakinek valamelyik konkrét termékkel? -
DigitXT
félisten
válasz
tibcsiworld #8140 üzenetére
Nem vagyok szaki, de igen, ez pont úgy hangzik, mint egy "haldokló" akku...
megnövekedett a belső ellenállás, emiatt szalad meg a fesz gyorsan töltésre.
Azért remélem, hogy nekem is elhaldokol így még fél évig, ha nem tovább.
Mondjuk pont van is egy akkumulátor szaküzlet ~1.5 km-re, szóval nem para.Szerk: kicsit visszaolvasgatva, lassan 6 éves lesz az az akku, és soha sem
volt igazán jó: részben a kocsi is merítette, részben mert nem mész vele.
Ebből szerintem egyenesen következik, hogy lassan cserés lesz. Pont úgy,
mint az enyém, ami ugyanezt csinálja. Töltés után hamar visszaesik a fesz.
(Még indít, de több nap után érezni, hogy nem túl lelkesen. És nagyon rövid
utakon visszatölteni se tud a generátor... napi szinten meg nem töltögetem.) -
tibcsiworld
aktív tag
-
F40
csendes tag
Szia!
Nekem Victron Energy Blue Smart IP65 töltőm van, ami pl. a FER-VILL-nél kapható:
https://www.fer-vill.hu/2182-blue-smart-ip65
Nagyon jó minőségű termék, de ez sem olcsó. Kommunikál a mobiltelefonnal, időnként szoftverfrissítést is kap új funkciókkal. A töltés közben és után is meg lehet nézni, hogy mikor melyik fázisban mennyit, hány Amperórát töltött a készülék. Hasznáható áramforrásként is 12 voltos készülékekhez, 5 év garanciával árulják.
Üdv,
F40
-
Brogyi
őstag
Sajnos azt kell mondja tipikus Varta jelenség. Külföldön is hasonló tapasztalatok vannak. Ezt már nem hiszem, hogy a tárolás javára kellene írni. Esetleg beszerelés elött egy CTEK-kel fel kell tölteni. Abban van egy kis recond ami felkeveri a lötyit.
Viszont az én tapasztalatom is hasonlít Inhouse véleményére. Az autónkba megnéztem új állapotában az akksit, és 450A-re 549A-t nyomott. Nem Jász, nem Electric Power volt. Most lehet 4 év után olyan 80%-on úgy, hogy városi autó, és nincs kikapcsolva a start/stop. -
bekesics
tag
Üdv mindenkinek!
Időröl-ideőre beleolvasok ebbe a fórumba. Annak idején a Ti tanácsotokra vásároltam még 2007-ben, vagy 2008-ban a LIDL-ös töltőt. Ez még a szürke, ami nem LCD kijelzős!
A mai napig használom, bár már megrepedt a gombján a műanyag, és sokszor tapasztaltam én is hogy nem akar kapcsolni. Rájöttem, hogy ha az egyik ujjammal lefogom az egyik oldalt, és a másik oldalán lenyomom akkor kapcsol. Ez egy kis ötlet azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak benne kapcsolót cserélni. Én szinte mindig hidegben használom. Egy éve van garázsom, most ott van rajta állandóan a motorom, ami szintén 12V-os rendszerű. Amikor autót kell tölteni, akkor általában este ráteszem a töltőt amikor már nem megyek sehova, és másnap indulás előttig rajta van. Sosem méregettem, de szépen működik már kb 15 éve.
Bár én is szeretnék már egy CTEK-et venni, ezek után a LIDL-öst ajánlom bátran. -
Inhouse
őstag
Előfordulhat rétegződés az elektrolitban, amikor ezekben eltér a savsűrűség. Ezt kell megpróbálni egyenletessé oszlatni. Van erre levédett akku belső felépítmény, ahol áramlik a lötty működés közben. A legtöbb akku persze nem ilyen, de nem is feltétlenül van az akkukban rendszeresen ilyen probléma. Mérni sem igazán tudod házi módszerekkel, főleg, hogy ki sem tudod nyitni már a legtöbb akkut.
Illetve jártunk már úgy, hogy cellazárlatos volt az akku, kicsit megrázva ideiglenesen elmúlt. Persze ez csak mint érdekesség, ezt javítani nem lehet így. -
Inhouse
őstag
-
Inhouse
őstag
-
geza844
aktív tag
-
csiga8
senior tag
válasz
geza844 #8120 üzenetére
Trafóssal semmiképp ne töltsd egész éjszaka, csak ha szabályozott, mint pl a CH611.
Az új akkuk nincsenek teljesen feltöltve, töltsd fel. Ha sokat állt, ( boltban, polcon) akkor rázd össze benne a savat a vízzel. ( Bő 30 mp-ig egyik oldalra billegteted kb 75 fokig, majd a másik oldalra)
Töltés után hagyd egy-két órát pihenni, akkor mérj rá.
Hogy a műszer mit számol, ne foglalkozz vele, a mért adatot nézd.
A műszert próbálgasd másik akkukon is. Az enyémet ( Lancol micro 200 [link] ) egy komoly műszerhez "lőttem" be, attól következetesen mindig picivel ( 2-3%) kevesbbet mért.
Nem akarlak el keseríteni, de a fekete Varta, az kb a legalja nálam.
-
geza844
aktív tag
Igen, EN-ben volt.
A 600A / 79%-os én se értem.
Akkor ne hagyjam rajta a töltőt? Most rámértem, 14,7V-on van töltés közben, és 0,67A áram folyik. -
Inhouse
őstag
válasz
geza844 #8120 üzenetére
Tehát EN-ben volt? A 600A, az több, mint 90%, nem 79. Régebben ez általános volt, hogy a Bosch, Varta, stb akkuk kb ennyit tudtak, míg a JÁSZ-ok szinte mindig túlteljesítettek. Maga a műszer is csak saccol, illetve pontossága is van, a 90% nem rossz. Töltheted, de igazából nem sok minden fog változni, hiszen a töltöttsége 100%. Ha egy sima trafós töltőt rajtahagysz reggelig, simán lehet, hogy órákig fogja forralni, mivel ezek legtöbbször 16-18V-ig felszaladnak, amikor már alig folyik áram.
A terhelős műszer egy terhelővilla. A rátett ellenállásoktól függően több száz A is folyhat és igen, egy pötty marad a sarun utána. De nem hinném, hogy egy méréstől elmúlna a garanciája egy akkunak.
Ezek a gyorsteszterek pár impulzusnyi időre egy ellenállást kapcsolnak az akkura és nézik a feszültséget, ebből kalkulálnak. Valóban nem folyik 600A, de a terhelővillával sem szokás ennyire terhelni. Mi 250A terhelésnek megfelelő ellenállást szoktunk rajtahagyni. Ezzel a nem egyértelmű eseteket szoktuk nézni. Pl. a gyengélkedő cella bezuhan egy ilyen terhelésre.
Összességében szerintem semmilyen teendőd nincs a használatba vételen kívül. -
geza844
aktív tag
válasz
Inhouse #8119 üzenetére
Igen, több dolgot is be lehet állítani ezen a kis kínai műszeren, pl., hogy be van e építve autóban, meg, hogy milyen szabvány szerinti az akku, és, hogy mennyi az indítóáram, beállítottam a 640A-t, de a mérés szerint csak 600A-t tud. Nem tudom ebből hogy jön ki a 79%, de ezt írta. Azóta beszéltem olyannal, akinek van rendes terheléses mérője (mert ezen a kis műanyag cuccon nyilván nem folyik át 600A), ő azt mondta, hogy garanciális akkunál nem szívesen méri meg, mert maga a mérés nyomot fog hagyni az akkun (gondolom a sarun) és ez problémát okozhat a garanciális ügyintézésnél. Meg azt mondta, hogy töltsem hagyományos trafós töltővel 12 órát (mindegy, hogy most is fel van töltve), és mérjek rá újból, hátha változik az eredmény. Most töltöm holnap reggelig, aztán meglátjuk.
-
Brogyi
őstag
válasz
Inhouse #8116 üzenetére
Hidd el amelyik megéri a 10 évet az minőségi darab, sokat jelent a működési hőmérséklet. A melyik hidegebb annak van nagyobb esélye a hosszabb életre. A 10 évre visszatérve, sokszor nem a minőségi, vagy márkás darabok érik el a 10 évet. Csak sajnos a névteleneket nem lehet megjósolni. Utólag meg már nem információ.
-
-
Brogyi
őstag
válasz
Inhouse #8112 üzenetére
Semmi meglepő. Kapcsolóüzemű táp. Ezek átlag 5év. A szerencsésebbek 10 év, de ez független a gyártótól.
Egyedül a benne lévő alkatrésztől, életkortól, és üzemórától függ.
Mit gondolsz miért kedvenc a tirisztoros technika, mert azokban sok olyan van ami nem tartalmaz elkót.
Visszatérve a töltőkre zárt térben összezsúfolva fűtik az elkókat. Ezért is rövid életűek. -
DigitXT
félisten
válasz
tibcsiworld #8113 üzenetére
Egy ilyen MXS7.0 nekem is beszart. Gariban cserélték hosszú huzavona után...
A cseredarab egyelőre jó, mondjuk viszonylag ritkán van használva, de jó... -
Inhouse
őstag
-
megott
aktív tag
válasz
geza844 #8109 üzenetére
Érdekes, nekem naponta van nyomogatás alatt, közel három éve ezek szerint ez a baj.
Tény a lemezes kapcsolók könnyen oxidálódnak ha nincs meg a kontaktusszám(magyarul nem nyomogatjátok legalább hetente egyszer). Egyébként meg egy nem nagy ügy, egy másik mikrokapcsolóra cserélni ha kell, attól még a töltő és a programjai kiválóak! -
Brogyi
őstag
A mai töltők közül még szimpatikus ebben a kicsi kategóriában a NOCO , és az ársávodba bele is esik.
Kicsi, modern, és néhol jobb mint a CTEK. Természetesen itt nagyon apró részletekről beszélünk.
[NOCO]
A tartósság oldalán a következők állnak.
CH611 és másolatai. Egyet az eMAG is forgalmazott a télen. [Ezt.] -
Amerigo57
őstag
i-sti.
CTEK MXS 7.0, vagy Ultimate Speed ULGD 10 A1. -
-
i-sti
senior tag
Sziasztok,
Akku töltőt szeretnék vásárolni.
Jelenleg van egy 3.8A Lidl-s töltő, de néha nem akar tölteni.
30-35ezer körül szeretnék egyet, hosszútávra kellene.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR