- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- DUNE médialejátszók topicja
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #70 üzenetére
"egy elenyeszo kisebbseg igenye nem indokolja ezeket altanossagban bevezetni es ezt konkretan kovetelni"
ezt engedelmeddel megfordítanám. a nagy többség igénye nem legitimálja a kisebbségtől elvenni a választás lehetőségét, főleg nem egy olyan kérdésben, ahol a választási lehetőség magában foglalja a nagy többség elvárásainak megfelelő opciót.
vedd észre, ami mellett én kampányolok, az abszolút nem zárja ki a nagy többség igényeinek kielégítését, sőt.ha lenne normális felhozatal az alternatívákból, pont nem érdekelne hogy van egy olyan termékvonal amit nem fogok megvenni. viszont nem nagyon van, ami korábban volt azok is lassan tűnnek el, és ez eléggé aggasztó.
"ha mindig azon aggodnek, hogy mi lesz holnap akkor eleg keserves lenne az elet."
egyetértek, ettől viszont még azt gondolom hogy egy gondolkodó embernek veleszületett feladata gondolnia a jövőre is, a sajátjára és másokéra egyaránt.
"De ha peldaul neked ilyen speci kovetelmenyeid vannak pl a munka miatt, arra nincs ilyen speci hardver, ahol garantaltan lehet nem alairott bootloadert betolteni?"
na, végre beszélünk
ÉPPEN HOGY NEM a munka, meg a vállalati környezet a kérdés, hanem a magánéleti szféra, aminek ha tetszik ha nem integráns része lett a kibertér. Tudom hogy uphill battle, mert nagyon kevesen foglalkoznak ezzel a kérdéssel tényleg tudatosan, ez egy dolog, viszont én nem szeretném megvárni azt hogy késő legyen lépni. Ezt félretéve, a kérdésedre a válasz az, hogy egyre kevesebb. nem véletlenül használok egy kb 10 éves laptopot magáncélokra, ugyanis ez még egy olyan platform, amin ezt hellyel-közzel meg tudtam valósítani (ha szeretnél tudsz róla olvasni logouton).
egyébként ha már így kérdezed, a megjelenése óta szeretnék egy Talos II-est, hoy miért nincs ilyenem az szerintem azonnal nyilvánvalóvá válik amint ránézel a RaptorCS termékoldalára és megnézed milyen számok vannak a dollárjel mellett. ez speciel egy ilyen hardver. nagyon kevés ehhez hasonló van, x86 platformon úgy kb 8-10 éve szinte semmi, ami van az vagy kompromisszumos, vagy elavult, vagy megfizethetetlen.
én személy szerint a SaaS modell terjedésével ezt egy teljesen reális kockázatnak látom. 4-5 éve még egyáltalán nem volt jellemző, hogy konkrét technikai eszközökkel akadályozzák a felhasználót az egyes hardvereken tetszőleges szoftver futtatására. gyakorlatilag csak az okostelefonok körében volt ilyesmi. aggasztó tendencia hogy ez elkezdett begyűrűzni a desktop szegmensbe is. nem tudom mi lesz pár év múlva, de nem vagyok túlságosan optimista. figyelembe véve, hogy a legtöbbet használt, hagyományosan desktop platformok és alkalmazások hogyan csúsznak át az egyszer megvásárolt és onnantól használható késztermékből a folyamatosan előfizetős szolgáltatásokba, ez nem túl bizalomgerjesztő. tech nagyvállalatként nagyon nem megérős, ha a júzer meg tudja oldani, hogy ezt az előfizetős modellt kiváltsa AKÁRMIVEL. szeretném azt hinni hogy csak paranoid vagyok. most még megéri olyan hardvert kiadni, aminek a firmware-e még bármilyen bootloadert elindít. a firmware viszont már most alkalmas rá hogy a gyártó kezdeményezésére megváltoztassa a saját működését, a kijátszási próbálkozásokat pedig brickinggel honorálja. szerencsére ere példát még nem tudok a játékkonzolokon kívül, a géming természetesen peremterület ilyen kérdésben, de a lehetőséget jól demonstrálja.egy záró gondolatként: igen, most nem érinti az egyszeri júzereket. még. remélem így is marad, de ha tudok tenni érte akkor nem szeretném a reménykedésnél abbahagyni a dolgot. nem szeretném élesben megvárni hogy igazam lett-e. inkább legyen az hogy bohócot csináltam magamból feleslegesen mint hogy bebizonyosodjon hogy igazam volt és nézünk magunk elé hogy most mi lesz.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #69 üzenetére
Valoban, ott a modositas lehetseges, viszont a pelda annyiban relevans, hogy egy elenyeszo kisebbseg igenye nem indokolja ezeket altanossagban bevezetni es ezt konkretan kovetelni.
Ha erre tomeges igeny lenne, akkor ezt a gyartok is felismernek es szakszervizben mehetnenek (szabalyokrol es biztonsagi tenyezoktol eltekintve) a bicikli kerekek az autokra."Az se releváns, hogy MOST működik-e úgy, ahogy én szeretném. ha nem ismerem TELJESEN a működését, és nyilván nem fogom mert ilyen mélységű dokumentációt a gyártók soha nem szoktak közreadni, akkor máris megbízhatatlannak kell tekintenem. Ugyanis például mi akadályozza meg egy ilyen eszköz esetében, hogy a garanciaidő lejárta után out-of-band lerántson magára egy frissítést, ami olyan funkciókban megváltoztatja a működését, amiért én az eredetit vettem. például hogy többet nem engedélyezi az unsigned bootloader betöltését. "
Nem tudok ehhez sokat hozzaszolni, ha mindig azon aggodnek, hogy mi lesz holnap akkor eleg keserves lenne az elet. A UEFI-re visszaterve, az UEFI es az elozo verzio lassan 30 eve piacon vannak, szerintem eltelt annyi ido, hogy a megbizhatosagaval nincs gond.De ha peldaul neked ilyen speci kovetelmenyeid vannak pl a munka miatt, arra nincs ilyen speci hardver, ahol garantaltan lehet nem alairott bootloadert betolteni?
Csak hogy a konkret peldat nezzuk. Miert elvaras ez "egyszeru" consumer termekeknel, aminel az a fontos, hogy hozza a spec-et es a felhasznaloi elmenyt?En ertem hogy honnan jossz, de azt nem tudom megerteni ezt miert kell folyamatosan kb minden termekre/szolgaltatasra rahuzni es kampanyolni ellene.
Nevezzuk retegigenynek vagy speci felhasznalasi teruletnek, nem latom ez hogy kapcsolodik mindenhez illetve ami a tobbseget, atlag usert erinti. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #67 üzenetére
oké, látom komoly erőfeszítéseket teszel hogy még csak véletlenül se értsed amit próbálok mondani.
egyetlen pont volt ahol arra reagáltál amit leírtam és nem egy szalmabábra amit senki, erre reagálok akkor én is:
""szval ha valaki alternatívát akar, azt valami ilyen kerülő úton kell magának kiharcolnia."
Es ezen miert csodalkozol? Ez az elet minden teruleten igy van.
Ha en kerekpar kereket akarok rakni a bicajom ala, akkor nem kezdtem el a BMW-t fikazni, hogy nincs alternativa, es neked ehhez az igenyhez kerulo uton kell keresni egy custom garazst, aki ezt neked megcsinalja."pontosan erről van szó. amíg nincsen technikai eszközökkel megakadályozva, hogy ez a módosítás megvalósítható legyen, addig igazából különösebben nem is zavar. saját felelősségre, nyilván, de ez szerintem az alapok alapja, ha saját hatáskört szeretnék azzal jár a felelősség is. a helyzet realitása viszont az, hogy ezek a technológiák amikről most beszélünk, pontosan ennek a megvalósíthatóságát teszik tönkre, annak ellenére, hogy a hardver amúgy alkalmas lenne rá.
Annyit teszek hozzá hogy érdemes egy picivel mögé nézni a dolgoknak, ugyanis pl a kérdés nem az, hogy a gyárilag feltelepített UEFI hajlandó-e elindítani egy tetszőleges bootloadert, hanem az, hogy maga az UEFI firmwae mit csinál. ezt ugyanis nem tudhatjuk, reverse engineering nélkül rá vagyunk utalva a termékleírásra, amiben a leírtak vagy igazak vagy nem, vagy a teljes igazság vagy csak egy része.
Az se releváns, hogy MOST működik-e úgy, ahogy én szeretném. ha nem ismerem TELJESEN a működését, és nyilván nem fogom mert ilyen mélységű dokumentációt a gyártók soha nem szoktak közreadni, akkor máris megbízhatatlannak kell tekintenem. Ugyanis például mi akadályozza meg egy ilyen eszköz esetében, hogy a garanciaidő lejárta után out-of-band lerántson magára egy frissítést, ami olyan funkciókban megváltoztatja a működését, amiért én az eredetit vettem. például hogy többet nem engedélyezi az unsigned bootloader betöltését. (tudok ilyen konkrét példát mondani amivel dolgoztam is)
ilyen helyzetben szerintem egyet tudunk abban érteni, hogy a kerülő utas alternatíva, amit te is mondasz (és én is teljesen ki vagyok vele békülve) lényegében az egyetlen járható út a megoldásra. CFW telepítése, vagy a gyárinak a módosítása, ha elég alaposan tudod tanulmányozni és bele tudsz nyúlni. Na ez az, amit ezek a hardverben implementált kriptográfiai megoldások lehetetlenné tudnak tenni, és lehetetlenné is tesznek sok esetben. Eklatáns példa az IME. a me_cleaner is KIZÁRÓLAG azért tud működni egy Core2-nél modernebb platformon, mert az IME önellenőrző funkciójában van egy konkrét implementációs hiba amit ki lehet használni. Lecserélni viszont így sem lehet. illetve le lehet, ha a gépet nem szándékozol 30 percnél hosszebb ideig használni egyhuzamban. ennek a működésnek viszont semmilyen racionális, a felhasználó érdekei szempontjából értelmezhető magyarázata nincs. És akkor az IME még csak az üdítő kivétel volt, amire legalább sikerült valami megoldást találni, a legtöbb ilyen az zárt ajtó marad a kerülő utak előtt.erről beszélek, nem másról. Remélem ha eljutottál idáig egy fokkal világosabb lett hogy mit próbálok képviselni. Egyetérteni nem kell, ha az értés megvan.
-
Tomcat
őstag
Én személy szerint nagyon örülök a 16:10-es kijelző mint jelenség általános visszatérésének, viszont érdekelne hogy létezik-e ebből a típusból olyan változat ami beépített ujjlenyomat olvasót is tartalmaz. Az USB-be dugható a gépházból kiálló megoldások eddig nem igazán győztek meg.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #66 üzenetére
"ezen hangosan felröhögtem. pont te írod?"
Engem es a "tobbseget" latod a Linux/Open szoftver/hardware cikkek alatt?
Szoval igen pont en irom. Senkit nem erdekel, hogy te milyen preferencia szerint hasznalsz szoftvert/hardvert. De nem tolem hallod ezt allandoan, hogy ezt/meg ezt miert igy hasznalod miert nem ugy?Pont az ellenkezoje, te akarod a preferenciad raeroltetni masokra es ocsarolod XY ceget hogy mit kepzelnek miert nem teszik nekem ezt elerhetove ugy ahogy en akarom?
Vagy szerinted nem igy van?"hogy NEM LESZ ALTERNATÍVA"
Mire nem lesz alternativa? Hogy valaki PS5-on ReactOS-t akar tenni, mert csak?
Ahogy irtad, erre nincs tomeges igeny. Van tobb tucat mas hardver, amire mehet olyan szoftver amilyet akarsz.
Neked ezzel miert van problemad, ha a tobbseg csak jo user elmenyt akar egy konzolon, gyari szoftverrel, ahol garantalt ugyanaz a platform experience, barki is hasznalja a konzolt?"szval ha valaki alternatívát akar, azt valami ilyen kerülő úton kell magának kiharcolnia."
Es ezen miert csodalkozol? Ez az elet minden teruleten igy van.
Ha en kerekpar kereket akarok rakni a bicajom ala, akkor nem kezdtem el a BMW-t fikazni, hogy nincs alternativa, es neked ehhez az igenyhez kerulo uton kell keresni egy custom garazst, aki ezt neked megcsinalja."Ebben nem akarok hittéríteni, ha valaki nem él a szabadságával, az az ő baja. de ez ne legyen érv abban a kérdésben, hogy ha neki nem kell akkor nekem miért, vagy akkor nekem se kelljen."
Ez az erv szerintem teljesen forditva van ha teged nezunk, legalabbis en igy latom.
Megegyszer, en inkabb azt tapasztalom, hogy ha neked kell valami, akkor nem veszed figyelembe hogy masnak nem kell, es maris kesz a rant a ceg/user ellen.Az alapfelvetes nincs jo helyen nalad.
A szituacio az az, hogy nincs ami neked kellene (XY esetben, ceg/termek/szolgaltatas) es te akarod hogy legyen es legyen mindenki masnak is.
Szerintem olyan meg nem volt itt a forumon, hogy valaki arrol probalt meggyozni neked se kelljen. Na most ezt jol megcsavartuk. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #65 üzenetére
"Nem is kell kussban maradni. Viszont tartsd tiszteleben masok igenyeit is."
ezen hangosan felröhögtem. pont te írod?
nem tudom hogy mi van veled, nem vezed észre vagy nem akarod észrevenni, de ebben a szép új világban lassan eljutunk oda, hogy NEM LESZ ALTERNATÍVA, ahogy ezt már le is írtam.ha lenne normális felhozatal az alternatívákból, hidd el én is csak köpnék ezekre. de nem ez a helyzet. szval ha valaki alternatívát akar, azt valami ilyen kerülő úton kell magának kiharcolnia. Hidd el, azzal a részével teljesen egyetértek, hogy ne vásárolj olyan cégtől ami ilyen téren notórius érdeksértő, van is egy remek listám, előkelő helyen szerepel rajta az apple, a microsoft, a sony és még sokan mások. nem is veszek ilyen termékeket, maximum használtan és csak olyat amiről tudom hogy felhasználóbaráttá tudom tenni a saját igényeimre.
a nagy büdös helyzet viszont az, hogy ezzel a corporate supervision normalizálással eljutottunk oda, hogy ha valaki ezeknek az igényeinek megfelelő számítástechnikai eszközt szeretne venni, akkor nagyon durván limitáltak a lehetőségei. Gyakorlatilag az egyetlen, rentábilisan járható út az, ha veszel egy kompromisszumos terméket és az első bekapcsolás az már rögtön a szoftver cseréje. ha szeretnéd, mondok neked rá számtalan meg egy példát is.
Ez persze csak olyan hardverek esetében működik, aminél ez megvalósítható. Ennek a megvalósíthatóságnak pedig jelenleg a legnagyobb akadályai ezek a hardverbe integrált kriptográciai ellenőrző technlógiák. Ha ott van, az már egy potenciális hibaforrás és kockázati faktor.
EZÉRT hozom fel a témát azoknál a cikkeknél, ami vagy ezeket ajnározza, vagy simán csak egy olyan eszközről szól, ami pusztán hardver szintjén egy ígéretes platform, de a tetszőleges szoftverekkel való használhatósága nem tisztázott.
hidd el, pontosan értem a nagyvállalati szempontokat, és sziklaszilárd meggyőződésem hogy 2022-ben, ahol az emberek az életük jelentős részáét a kibertérben élik, nem szabad ezeknek túl nagy helyet hagyni, főleg olyan téren ami a felhasználók szabad döntési és választási lehetőségébe belelóg. Legalábbis a lehetőségeket nyitva kell hagyni, a felhasználók meg majd eldöntik, hogy élnek-e vele. Ebben nem akarok hittéríteni, ha valaki nem él a szabadságával, az az ő baja. de ez ne legyen érv abban a kérdésben, hogy ha neki nem kell akkor nekem miért, vagy akkor nekem se kelljen. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #61 üzenetére
"nem a biztonsággal van baj, hanem az hogy a júzer kezéből a kontroll kivételét elnevezték biztonságnak, ezt pedig sokan benyalták. ahogy itt is láthattuk."
Az atlag user megveszi a konzolt es jatszik azokkal a jatekokkal amikkel akar.
Itt a tobbsegnek kell megfelelni es a biztonsagot pont az adja, hogy XY user nem nyulkal bele a szoftverbe ami nem is az user tulajdona.A kontrol kivetele pontosan azert van, mert ha a gyari szoftvert elcseszi az user akkor ugrik a hasznalhatosag, az a hasznalhatosag amire a konzol valo.
"én értem hogy erre van igény, de engem ha lehet hagyjanak ki belőle."
Es pontosan ezen van a lenyeg, csak epp ti akarjatok ezt forditva.
Ha ki akarsz maradni, akkor a konzol nem a te termeked, senki nem tart fegyvert a fejedhez.
Viszont epp az ellenkezojet akarod, mindenki masra akarod eroltetni a te preferenciad.A tobbsegnek igy jo a konzol, hiszen ahogy irtad erre van igeny.
Te ezen akarsz valtoztatni, onos erdekbol."nem fogok kussban belenyugodni."
Nem is kell kussban maradni. Viszont tartsd tiszteleben masok igenyeit is. -
Busterftw
nagyúr
"Mar leirtam, olvasd vissza a kommenteket."
Elolvastam, azota sincs bizonyitek ra, se statisztika. Maradtunk a te szubjektiv velemeny szinten.
"Legalabb igy utolag meggondoltad, egye fene elfogadjuk "
Te irtad ezt a hsz-t en egy szoval nem irtam, hogy barmi koze lenne hozza, de linkelheted:
"A defendernek semmi kozvetlen koze sincs a TPM-hez vagy a Secure Boot-hoz."Nem gondoltam meg magam, mert ilyet soha nem irtad, ez csak a te feltetelezesed.
"Olvass utana, plusz teli van elemzessel a net, hogy mi a gond."
Tehat Linus Torvalds miert akarna errol a fontos biztonsagi feature-rol lemondani?
Az atlag user miert tenne?
Amugy is kikapcsolhato, nem ertem mi a gond.Miert kell terelni?
"De egyetert, ok is csak windowsbol toltik be a linuxot, nincs valodi(nativ) linuxos surface."
Akkor most en is tanacsolom, hogy olvasgass:
https://github.com/linux-surface/linux-surface/wiki/Installation-and-Setup
Nem ert egyet."Nem dedikalt konzol, hanem egy atalakitott PC az egesz, ne tevesszen meg a froccsontott muanyag haz."
Mivel nem hasznalhato masra, ezert dedikalt konzol. Olvasgass:
video game console
"A dedicated electronic device that is designed to play video games, especially in accompaniment with a television.""Amugy azert akarja, mert csak, azt neked nem kell erteni, hogy miert, ahogy azt sem kell ertened valaki miert setalna el szegedre, attol meg nem allhatod el az utjat."
Es itt tulajonkeppen mi a gond? A hardware-rel azt csinal mindenki amit akar, de az OS-st az licenszeled, nem a tied. Oda viszed a PS4-et kocsival ahova akarod, akar Szegedre is. -
ElEvEn11
senior tag
Tud valaki adni egy full specifikációs linket erről az újdonságról? Kerestem, de nem találtam ilyet.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #61 üzenetére
Ezt irtam en is.
-
fatpingvin
addikt
nem a biztonsággal van baj, hanem az hogy a júzer kezéből a kontroll kivételét elnevezték biztonságnak, ezt pedig sokan benyalták. ahogy itt is láthattuk.
egészen félelmetes látni hogy ehhez vannak emberek akik tapsolnak. nem arról van szó hogy nem érteném hogy ez céges környezetben miért lehet kívánatos, hanem arról hogy lassan eljutunk oda hogy a piacon konkrétan nincsen alternatíva.nem működik az az érv hogy vegyél olyat ami ezt engedi, mert gyakorlatilag lehetetlen.
vagy azért mert a termékkategóriában konkrétan nem létezik ilyen (lásd LTE modemek, amire van is normálisan auditálható, a szabványokkal teljesen kompatibilis firmware, annak is igyekeznek tiltani a használatát) vagy ha létezik is, gyakorlatilag az egyszeri felhasználónak megfizethetetlen (pl a RaptorCS desktop hardverei, amik nagyon jó hogy vannak, és abszolút értem is hogy miért kerülnek ennyibe, de max nyugat-európai vagy skandináv pénztárcából lehet előhúzni az összeget ha személyes használatra akarod és nem befektetésként)a konzumer piacot elöntötte teljesen ez a mocsok, ami a leginkább aggasztó az az hogy mennyire sikerült ezt a júzerek kevésbé tudatos többségének fejében olyan szinten normalizálni, hogy egyrészt végig se gondolják, ha előkerül, másrészt amit itt is láttunk, ha valaki egyáltalán fel meri vetni hogy ez nem lesz így oké, az hülye.
egyenes út ez egy vadkapitalista cyber-disztópiához. én értem hogy erre van igény, de engem ha lehet hagyjanak ki belőle. ha nem lehet, akkor is hagyjanak ki belőle, nem fogok kussban belenyugodni. -
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #58 üzenetére
Pontosan. Ezert is kezenfekvobb a hardver kapcsolos megoldas, mert akkor meglenne a kontrol a root cert atirasa felett. Ehelyett a mindenfele szofisztikalt frissitos agyamentseget erositik, mert ugy be lehet zarni a juzert.
-
fatpingvin
addikt
ha már előkerült a sony, emlékezzünk csak vissza a PS3 sagára: elkezdték forgalmazni az OtherOS funkcionalitással, ennél nyilvánvalóbban nem is lehetne jelezni hogy alkalmas rá. elég sokan célirányosan ezért vették meg, révén fogyasztás-teljesítmény arányban a Cell az egyik legjobb hardver volt a piacon, arról nem is beszélve hogy ezzel együtt az egyik legolcsóbb, Bluray lejátszóval feszerelt hardver. nem véletlenül építettek PS3 clustereket az amcsik a seregnél, a PS3 a legjobban megérős cluster node volt.
aztán a sony ezt az egészet beborította egyszerűen azért, mert megtehette és neki így utólag így jött ki jobban. a mechanizmus egy és ugyanaz mint amiről most is beszélgetünk, hogy a gyártó elorozta azt a kontrollt a júzerektől, amit már egyszer kifizettetett velük.
az összes ilyen beágyazott kriptográfiai eszköz magában hordozza a kockázatot, amennyiben nem a TELJES szoftveres stack, ami a hardveren fut, a júzer által auditálható és tetszés szerint lecserélhető, ugyanis egy sima firmware-t még ha nagyon akarsz hardveres eszközökkel le tudsz cserélni, viszont onnan kezdve hogy ez hozzá van kötve valami hardveres kriptográfiai hitelesítő mechanizmushoz, ami egybe van építve a júzer által használni kívánt hardverelemekkel (jelen esetben a processzorral) onnantól kezdve ez a lehetetlent közelítően körülményes lesz, hacsak nem sikerül valami bugot találni az implementációban (ahogy az IME-ben szerencsére sok esetben sikerült), de ez meg ugye már vakszerencse dolga.
gyakorlatilag az egész kérdés visszatér oda, hogy ezek a "biztonsági megoldások" gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatják a júzert a gyártónak, tökmindegy hogy ő milyen megfontolásból és milyen céllal vette meg azt a hardvert. ha a gyártó úgy dönt hogy ez neki nem kifizetődő, akkor a már eladott eszközt is minden további nélkül használhatatlanná tudja tenni a felhasználó számára. Semmi nem akadályozza meg a gyártókat abban hogy mondjuk beleépítsenek ebbe a mechanizmusba eg, a júzer által nem ismert számlálót, ami teszem azt két év múlva leblokkolja a hardvert egy hibaüzenettel, hogy telepíts új firmware-t, ami viszont cserébe végérvényesen inaktiválhat olyan funkciókat, amiért a júzer jóhiszeműen megvette.
vagy gondoljunk a thinkpadek egyik nyavalyájára: wifi card whitelist. egy az egyben ugyanez, ha nem a gyártó túlárazott és elavult hardverét veszed meg, akkor azzal nem fog működni. Ha a firmware ami ezt intézi alá lenne írva, akkor nem lenne lehetséges ennek a helyrehozása a privát kulcsok nélkül, enélkül viszont konkrétan csak két byteot kell átírni benne és megszűnik ez a probléma. -
Reggie0
félisten
válasz
Busterftw #56 üzenetére
"Mi lenne az a mas erdek?"
Mar leirtam, olvasd vissza a kommenteket."Nem ugyanaz."
De ugyanaz."Nem azt irtam, hogy barmi koze lenne hozza, a parhuzam miatt irtam.
Legalabb igy utolag meggondoltad, egye fene elfogadjuk"Linus Torvalds miert akarna errol a fontos biztonsagi feature-rol lemondani?
Amugy is kikapcsolhato, nem ertem mi a gond."
Olvass utana, plusz teli van elemzessel a net, hogy mi a gond. Van amelyik el is magyarazza neked, hogy hogyan is megy ez az alairosdi, kulcskezeles es mi az elonye hatranya, miert lenne rak szukseg, szerintem azzal kezd, hogy el tudd helyezni."A r/SurfaceLinux sub nem ert veled egyet."
De egyetert, ok is csak windowsbol toltik be a linuxot, nincs valodi(nativ) linuxos surface."Az atlag user miert akarna egy dedikalt jatek konzol dedikalt szoftveret alkalmatlanna tenni egy nem tamogatott OS-al?"
Nem dedikalt konzol, hanem egy atalakitott PC az egesz, ne tevesszen meg a froccsontott muanyag haz.
Amugy azert akarja, mert csak, azt neked nem kell erteni, hogy miert, ahogy azt sem kell ertened valaki miert setalna el szegedre, attol meg nem allhatod el az utjat.
Ha nem lett volna igaza a juzereknek, akkor a Sonynak sem kellett volna karteritest fizetnie. -
Busterftw
nagyúr
"Arrol van statisztikat mennyi valoban gondolja ezt, es mennyi csak mondja ezt mas erdekbol?"
Ohh elobb menjunk sorba, tehat? Statisztika?
"hogy ki mindenkire akarjak rakenyszeriteni mindossze gazdasagi erdekbol" - Reggie0"es mennyi csak mondja ezt mas erdekbol?"
Mi lenne az a mas erdek? Mindenki szamara elerheto a dokumentacio, hogy mire van a TPM/Pluton. Ez egy biztonsagi megoldas. Nem kell? Ne vegyel olyan CPU-t.
Az ipar mar beallt moge."Kb. ugyanez."
Nem ugyanaz. Te allitasz es feltetelezel mas szandekot es hozod a szubjektiv hipotezised, hogy ez valojaban sokan nem akarjak am. Akkor ez megmarad szubjektiv fotel hsz-nek, vagy lesz ra forras alatamasztani?"A defendernek semmi kozvetlen koze sincs a TPM-hez vagy a Secure Boot-hoz."
A pelda szempontjabol relevans, "Mert gyakorlati haszna nincsen pl. home juzereknel" szerinted. Nem azt irtam, hogy barmi koze lenne hozza, a parhuzam miatt irtam."Szerintem nem is erted igazan, kulonben nem a Defendert emlegetned, ami elegge egy kulonallo dolog."
Nem azt irtam, hogy barmi koze lenne hozza, a parhuzam miatt irtam, lasd fentebb."secure bootloader": Secure Boot is a valuable security feature that can help to protect your system from malware. By only allowing signed software to run, you can ensure that the software you are running is from a trusted source and has not been tampered with."
Linus Torvalds miert akarna errol a fontos biztonsagi feature-rol lemondani?
Amugy is kikapcsolhato, nem ertem mi a gond."MS Surfacen talan meg maig nem lehet bebootolni linuxot."
A r/SurfaceLinux sub nem ert veled egyet."Jo pelda, hogy PS-en letiltottak utolag, Sony-nak meg karteritest is kellett fizetnie. Jo reggelt, ezek a gyartok ilyenek"
Az atlag user miert akarna egy dedikalt jatek konzol dedikalt szoftveret alkalmatlanna tenni egy nem tamogatott OS-al?
Vagy ez ilyen egyeni szabadsagharcos dolog, hogy Janika PS4-et akar befogni Linux disztronak, a sima laptop/PC neki tul gaz?
A PS a Sony altal fejlesztett hardver, ami a neked licenszelt PS szoftvert futtatja nativan.
Nincs ra mas tamogatas. -
Reggie0
félisten
válasz
Busterftw #50 üzenetére
"Tehat ahogy a gyartok es a piacon levo megoldasaik gondoljak."
Arrol van statisztikat mennyi valoban gondolja ezt, es mennyi csak mondja ezt mas erdekbol?
"Errol van statisztikad, hogy hany ceg/user nem akarja ezt?"
Arrol van statisztikad mennyi juzer akarja az 177 grammos tejfolos dobozt a 200 grammos helyett? Kb. ugyanez.
Arrol meg nem is beszelve, hogy a szabadsagjogok nem olyan dolgok amiket meg lehetne fosztani statisztikailag kisebbsegben levo csoportoktol, mondvan h ok vannak kevesebben..."Tehat a Defender virusirtonak sincs gyakorlati haszna a PC-men, mert nem nyulok hozza?"
A defendernek semmi kozvetlen koze sincs a TPM-hez vagy a Secure Boot-hoz."Szerintem teljesen egyertelmu mi a haszna es mit csinal."
Szerintem nem is erted igazan, kulonben nem a Defendert emlegetned, ami elegge egy kulonallo dolog."Erre van forrasod?"
Persze, pl. secure bootloadert csak a microsoft alairasan keresztul engednek, linus trovalds be is intett nekik(es a gyartoknak) emiatt.
MS Surfacen talan meg maig nem lehet bebootolni linuxot. Jo pelda, hogy PS-en letiltottak utolag, Sony-nak meg karteritest is kellett fizetnie. Jo reggelt, ezek a gyartok ilyenek, a juzer szabadsaga csak a penztartcajuk utjaban all.
A felszalamizast pedig remelem nem kell elmagyarazni, persze az szomoru, hogy az apro lepesekbol nem ismered fel, hogy milyen cel fele haladunk. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #53 üzenetére
Milyen kontrollrol van szo? Adott egy termek XY specifikacioval amit te megveszel vagy sem.
Gyartas/fejlesztes feletti kontrolt akarsz? Alapits ceged aztan hajra.Ha te ezt nem vagy kepes ertelmezni, az a te bajod, nem az enyem.
Ne hasznalj Ryzen Pro vagy Intel vPro CPU-t. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #49 üzenetére
Szajkaratezes nalad megy, mert ha visszaolvasol akkor ezeken kivul mas ervetek nincs:
""kontroll alá vonják", "megfosztják a jogaiktól" ha sec chipet használ."
Le a corporate-tal meg deep state-tel. Majd en megkokanyolom magamnak otthon.
Ez az erv, kb az osszes hasonlo topikban. -
Busterftw
nagyúr
"Amiszerint te gondolod, hogy az van."
Tehat ahogy a gyartok es a piacon levo megoldasaik gondoljak.
Ezzel egyet erthetsz vagy sem, viszont ez van."hogy ki mindenkire akarjak rakenyszeriteni mindossze gazdasagi erdekbol"
Errol van statisztikad, hogy hany ceg/user nem akarja ezt?
A TPM-nel sem lattam tomeges tunteteseket, pedig mar 10 eves legalabb.
Jah hogy te nem akarod es ezt vetited le mindenkire? Egyeni szoc problema.Amugy meg vegyel laptopot amiben nincs Pluton.
"Mert gyakorlati haszna nincsen pl. home juzereknel"
Tehat a Defender virusirtonak sincs gyakorlati haszna a PC-men, mert nem nyulok hozza?
Szerintem teljesen egyertelmu mi a haszna es mit csinal.
Attol hogy az usernek nem kell azzal foglalkoznia Facebookozas kozben, meg teszi a dolgat, csak ugy mint a TPM modul.
"megfosztani oket, pl. a szabad OS valasztasto..."
Erre van forrasod? Reddit alapjan Linux ugyanugy telepitheto. Milyen "szabad OS"-rol van szo, ami nem telepiteto egy Plutonnal ellatott laptoppal? -
bijesz
aktív tag
Nem igaz, hogy nincs haszna feljebb leírtam mi az.
Az, hogy te kevered a bootvírust a rootkit-el, mutatja, hogy egyszerűen nem ismeritek a szakterületet és konteókat gyártva terjesztitek az igét, hogy ez hülyeség.Nem érdekelne különösebben, nem is téged akarlak meggyőzni, csak az zavar, hogy ha valaki innen tájékozódik akkor a hozzászólásaitokból az jön le neki, hogy "kontroll alá vonják", "megfosztják a jogaiktól" ha sec chipet használ.
-
Reggie0
félisten
válasz
Busterftw #45 üzenetére
"Mármint mi szerint nincs igazam?"
Amiszerint te gondolod, hogy az van."Az industry standard TPM vagy a Pluton nem tőlem származik, hanem iparági szereplőktől. "
Nem az volt a kerdes, hogy honnan jott, hanem arrol van szo, hogy ki mindenkire akarjak rakenyszeriteni mindossze gazdasagi erdekbol. Mert gyakorlati haszna nincsen pl. home juzereknel, azon kivul, hogy total kontrol ala lehet vonni a gepuket es megfosztani oket, pl. a szabad OS valasztasto...Nem kell mutatnom semmit, eleg elarulnom hol talalod. Ahogy a konyvtarbol sem nekem kell a konyvet kivennem helyetted. Amit keresel pedig bunugyi statisztikanak hivjak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #44 üzenetére
A leállok vitatkozni veled legtöbb esetben nem történik meg, mert sajnos érvek helyett jön valami magas lóról való kioktatás aztán személyeskedés, esetleg a szokásos én úgy sem értem érv aztán el tűnsz.
Így aztán tényleg felesleges.Miért szakadnék le a céges környezetről?
Ha a cikkre érted, akkor nem értem mert itt Pro sorozatról van szó.
A legtöbb funkciót/szolgáltatást/megoldást cégektől kapjuk meg 2022-ben. Inkább ez a nagy security/privacy szabadságharc gáz így 2022-ben, miközben azt neten, nyilvános fórumon csinálod, xy hardveren, amiket hasonló cégek terveztek és gyártottak le neked. Meghintve egy kis jó Windows/Nvidia utálattal.Pontosan ezért születnek ezek a megoldások, hogy aki nem tech savvy, nekik is meglegyen valamilyen védelem.
-
Busterftw
nagyúr
Mármint mi szerint nincs igazam? Az industry standard TPM vagy a Pluton nem tőlem származik, hanem iparági szereplőktől. Nekem aztán nem kell elhinni semmit.
Komplett iparág épül ezekre a megoldásokra, amik a céges környezetben használtak."A juzer te vagy"
Pontosan, és ezért sem egy user dönt ilyen többséget érintő kérdésekben, hanem ezzel foglalkozó iparági szereplők."Persze, a rendorsegtol es a biztositoktol el is kerheted"
Nem, a labda nálad pattog, a te állításodról kell neked statisztikát mutatni. Te állítod hogy nagyobb lesz a biztonság. -
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #39 üzenetére
egészen bámulatos hogy ennyire nem vagy képes leszakadni a céges környezetből 2022-ben, ahol az emberek igen jelentős része a kibertérben éli a személyes életének jelentős részét.
tényleg hagyjuk, mert csak felidegesítjük egymást. ha már a többi topikos aktivitásokat hozzuk fel, tényleg hülye vagyok hogy még mindig leállok vitatkozni veled, tök felesleges. -
Reggie0
félisten
válasz
Busterftw #42 üzenetére
Attol, hogy te ezt gondolod meg nem lesz igazad.
A juzer te vagy, en tervezomernok vagyok.
Abban masok, hogy tobb a penzuk es a befolyasuk a dolgok alakulasara.
(amugy szakacsnak sem kell lenni ahhoz, hogy el tudd donteni, hogy valamilyen etel jo-e, max megcsinalni nem tudod, szoval kar az ilyen tekintelyelvu ervelesi hibakkal jonni)"Ezt gondolom tobb evtizedes statisztikara epited amit be is tudsz mutatni."
Persze, a rendorsegtol es a biztositoktol el is kerheted, esetleg a jegyzotol is megkererdezhetet a talalt targyak kapcsan.
Arrol meg mar gondolom hallottal, hogy a rablasok egy resze is ugy kezdodik, hogy megkerdezik mennyi az ido... -
Busterftw
nagyúr
Attol hogy ezt mondod, meg nem lesz igaz.
Egy user vagy. Ehhez kepest az UEFI/Secure boot alliance es a hardverek gyartoi teljesen mas kategoria.
De ha szeretlel akkor az otleteddel nyugodtan versenyezhetsz a piacon."hogy inkabb legyen nalam az orad, mert ugy nagyobb lesz a biztonsag, ami a te erdeked is."
Ezt gondolom tobb evtizedes statisztikara epited amit be is tudsz mutatni. -
Reggie0
félisten
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
Konkretan donteshozoi pozicioban dolgozom, de oke, ha te mondod.
"ezt nem személyeskedés végett írom"
Hat meg az is jobb lett volna, ha mar ervek nincsenek.Reggie0
Te allami vagy hasonlo szerv vagy, ami a tarsadalom miatt hozna ilyen dontest?
Nem inkabb ugy lenne a pelda, hogy a munkahelyen te beintesz az IT-nek, hogy nem kell a ceg altal megiranyzott Ryzen Pro-s laptop, majd en a ceges biztonsagot megoldom otthon okosba a kinai CPU-s gepemen? (ha mar fatpingvin ezekrol almodozott a masik topikban) -
paperboy
senior tag
Kiváncsi leszek, 1-2 év használat után milyenek lesznek ezek az OLED kijelzők...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #32 üzenetére
"ez a "megvédés" annyiról szól hogy elvegyék a júzertől a kontroll lehetőségét. semmi másról, és azt hallucinálni hogy ez a felhasználó érdekeit szolgálja az egyenesen közröhej kategória."
Miert szerinted miert vannak mindenkire vonatkozo torvenyek es jogszabalyok?
Szerinted miert van sebesseg korlatozas autoknal? Pontosan azert, mert ha mindenki annyival menne amennyivel akarna es tudna, akkor nem letezne a jelenlegi tarsadalom es sokkal tobben halnanak meg, teljese kaosz lenne.
Ez nem boduletes skallandum, igy mukodik a tarsadalom. Legtobb esetben az userek ugy hasznalnak dolgokat, hogy nincs meg a full know-how.
Egy idosebb embertol hogy varod el, hogy a laptop hasznalata kozben teljes mertekben tisztaban legyen a kulonbozo biztonsagi veszelyekkel es meghozza a megfelelo donteseket?
Ez igaz a tarsadalom tobbsegere.De ezek a vedelmek/fejlesztesek nem elsosorban consumer retegnek keszulnek, hanem ceges/adat kritikus helyekre, lasd a Pro szeriarol van szo, nem a Ryzenrol.
Nem kell semmit belatni, nem egy user szemelyes velemenye dont ebben a kerdesben, hogy mi helyes vagy minek van jogosultsaga.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #31 üzenetére
"Tehat a felhasznalot igy (is) probaljak megvedeni sajat magatol."
bocs innen nem olvastam tovább. ha egy ilyen bődületes skandallumot képes vagy teljes komolysággal leírni akkor nem igazán van miről beszélgetnünk.ez a "megvédés" annyiról szól hogy elvegyék a júzertől a kontroll lehetőségét. semmi másról, és azt hallucinálni hogy ez a felhasználó érdekeit szolgálja az egyenesen közröhej kategória. hogy mi a célja arról lehet elmélkedni, de ez nem változtat azon hogy technikai szinten mi történik.
ha ezt nem látod be vagy tapsolsz hozzá akkor tényleg ne koptassuk a billentyűzeteket feleslegesen, ugyanis te nem fogsz engem meggyőzni, az én szempontomból meg hullába infúzió lenne minden gondolat amit leírok. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #30 üzenetére
Ez a ketto teljesen szembemegy egymassal.
Attol most tekintsunk el, hogy uzleti szegmensrol van szo, hiszen ott sem garantalt a felhasznaloi know-how, de pontosan az atlagjozsinak kell ilyet default beepiteni, mert o csak a egy gyenge jelszot fog hasznalni. Tehat a felhasznalot igy (is) probaljak megvedeni sajat magatol.
Ceges kornyezetben, ahol kenyes adatokrol van szo, normalis helyeken amugy is IT vezerelt minden, kotelezo a megfelelo jelszo hasznalata esatobbi.
Ez olyan mintha azt mondanad a cegek minek gyartanak es mellekelnek kerekparhoz lakatot, hiszen ugy is ellophatjak a kerekpart.
Erre semmi szukseg nincsen, a legjobb ha en berelek fel egy biztonsagi ort a kerekparomra vigyazni, az a tuti."azaz a gyártó szempontjából értelmezett funkció ennél rosszindulatúbb"
Az OEM-ek kikapcsolhatjak. A gyarto reszerol (Microsoft/Intel/AMD) pedig teljesen evidens megszuntetni egy mar elavult, fizikailag kiiktathato biztonsagi megoldast. -
fatpingvin
addikt
'Ezt írtad:
"milyen támadások egy nyomorult konzumer laptopon" 'nem ezt írtam. ezt írtam, ha nem szedtél volna ki kontextusból egy félmondatot, talán még arra is lett volna esély hogy az érdemi felvetésre reagálj:
"milyen támadások egy nyomorult konzumer laptopon, amin a júzer jobb esetben talán egy öt karakternél hosszabb jelszót beállít?"
aláhúztam a mondat második részét, fussunk neki még egyszer.
azt kéne észrevenni, hogy amivel reklámozzák ezt az egészet (nevezhetjük megideologizálásnak is) hogy milyen problémát old meg, belátható viszonylag könnyen, hogy a valódi use case-ek túlnyomó többségében valójában teljesen indokolatlan és inadekvát válasz a kérdésre ez a konstrukció, ha tényleg arról lenne szó hogy ezeket a felmerülő problémákat akarják megoldani, annak sokkal triviálisabb és felhasználóbarátabb módjai is lennének.
Induljunk ki abból a felvetésből hogy ezek a cégek (amd, microsoft) technikailag nem inkompetensek, ebben az esetben felmerül a kérdés hogy mégis miért ez lett a kézenfekvőbb megoldások helyett, a válasz pedig eléggé evidens: nyilván ennelk a fejlesztésnek a célja túlmutat azon amivel reklámozzák, a valódi, azaz a gyártó szempontjából értelmezett funkció ennél rosszindulatúbb, ahogy Reggie0 is leírta a 27-esben. -
fotel
aktív tag
Határozottan tetszik, kéne
-
bijesz
aktív tag
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
Talán nem fogalmaztam megfelelően, TPM helyett security chip-et kellett volna írni.
A TPM egy security chip.
A Pluton kb ugyanez processzorra integrálva (más funkciói is vannak de ettől most tekintsünk el).Ezt írtad:
"milyen támadások egy nyomorult konzumer laptopon"
Erre mondom, hogy támadás egy konzumer laptopon pl egy rootkit ami ellen véd a security chip az uefi-vel és secure boot-al együtt.Nem tökéletes, ugye minden törhető, de szerintem túlzás lenne állítani, hogy hülyeség a security chip mert az egyszeri user nem használja.
Számomra a hozzászólásból az jött le ezen a véleményen vagy, erre reflektáltam, nem kötekedek.
-
bijesz
aktív tag
Tudom mi az ME.
Azt azonban nem értem miért érzel késztetést arra, hogy leírd te mit tudsz és gondolsz róla.
Ezt úgy hívják offtopic.
Amiről szó volt a hozzászólásomban az tpm, uefi, secure boot.
És a #15 re reflektáltam ami azt sugallja szerintem tévesen, hogy a tpm parasztvakítás. -
ricsip
addikt
Tudod mi az az Intel Management Engine? Olvastál ME törésekről az elmúlt 10 évben? Százával vannak pedig. Tényleg, százával lökte rájuk a CVE-ket az intel. Olyan orbitális gagyi hibák vannak/voltak benne, ami felveti a kérdést: mennyi hasonló van még benne, amikről a gyártó nem tud, de valaki(k) igen. Kb. adobe flash szintű gányolás a kódja. Azt meg láttuk h. a flash-t is kb. 10 év volt mire sikerült végleg leépíteni. A szar az, h. a ME meg ott van minden inteles gépben kiírthatatlanul 2009 óta. Nincs kikapcsoló gombja a BIOS-ban, amivel 1 pillanat alatt deaktiválhatod, ha nincs rá szükséged. Nagyon jó h. az intel -külön kérés nélkül- berakott egy ilyen csoda ME legókockát az összes inteles processzorba. Azzal a felkiáltással, hogy ez majd jól megvédi a felhasználókat az ártó szándékú hekkerektől, és az ő ártó szándékú kódjaiktól. Csak ennek köszönhetően raktak egy ellenőrizhetetlen hátsóajtót minden PC-be. Átlag user pedig nem látja mi folyik abban a feketedobozban.
Külön öröm amikor a picit régebbi gépekre az intel nem készíti el az ME javításokat, hanem hagyják peccseletlenül. Aztán még ennél is különb öröm, ha az OEM-ek nem hozzák ki az intel által esetleg adott javításokat a saját cuccaikra.
Ugyanis ez a Management Engine egy külön mini- számítógép a nagy számítógépen belül Korlátlan hozzáférése van a RAM-hoz, a processzort tudja használni az operációs rendszer tudta és rálátása nélkül. Elvileg csak a jófiúknak van ehhez az ME-hez hozzáférésük (itt most a "jófiúk" egy meghatározhatatlan köre a világ titkosszolgálatainak és egyéb ismeretlen, intellel és más hardvergyártókkal pariban levő kitudja milyen szervezeteinek). Gyakorlatban meg az fér hozzá, aki nem akar. Rootkit-ek melegágya, amiket egy teljes ssd/hdd formattal sem tüntetsz el, mert bemászik az alaplapi chipseten futó ME-be. Ahol utána úgy fut vidáman, hogy a 3 szinttel fölötte levő OS-nek totál senni fogalma nincs róla mi történik 3 szinttel alatta.
Ezért indult évekkel ezelőtt a coreboot opensource bios project, hogy megszabaduljanak ezektől a kiírthatatlan ME funkcióktól. -
bijesz
aktív tag
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
Rootkitek elött zár le egy támadási vektort.
Ez komoly. A teljes iparág egyetért vele akkor is ha erről nem tudsz semmit.
A usernek szüksége van rá neked is, csak láthatóan nem tudod mire használják. -
Meglepően nagy monitor egy igen könnyű házban. Nem semmi.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #19 üzenetére
Nyilvan. Persze egyszerubb ezekre hivatkozni, ha mar felmutatni nem vagy kepes.
Durrogtatsz itt kinyilatkozasokat a felhasznaloi biztonsagrol es en nem veszem komolyan a kerdest?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #17 üzenetére
Erre van valami statisztikad a felhasznaloktol?
Mert ilyeneket en is tudok durrogtatni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #15 üzenetére
"milyen támadások"
Exactly."egy nyomorult konzumer laptopon"
A Ryzen Pro széria nem nekik készült, hanem inkább céges környezetbe ahol pontosan ezek a biztonsági featurek fontosak.
AMD Ryzen™ PRO processors deliver superb productivity, enterprise-grade security features, manageability, and reliability features that businesses demand.Ennyire ne nézd már hülyének komplett szoftver/hardveres biztonsággal foglalkozó vállalatokat és gyártókat.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Busterftw #14 üzenetére
milyen támadások egy nyomorult konzumer laptopon, amin a júzer jobb esetben talán egy öt karakternél hosszabb jelszót beállít?? ezt ugye te se gondoltad komolyan...
igen, ne külön fizikai modul legyen. magyarán a júzernek esélye se legyen fizikailag eltávolítani amennyiben NEKI nincs szüksége egy layer 0 alatt futó beágyazott kriptográfiai koprocesszorra amit talán csak a gyártó meg esetleg a ms tud hogy pontosan mit is csinál.
ennyire ne nézz már hülyének légyszíves. -
Busterftw
nagyúr
válasz
fatpingvin #13 üzenetére
Marmint pontosan mi az erdekuk szerinted?
A Microsoft az Intel/AMD-vel dolgozott ezen kozosen, hogy ne kulon fizikai modul legyen, lecsokkentve ezen tamadasok lehetoseget. (tobbek kozott)
Az userekkel nem kell semmit megetetni, foglalkozniuk sem kell veluk. -
ricsip
addikt
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
Amit a mikroszoft és a secure boot / Uefi alliance annak tart.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Armagedown #7 üzenetére
Ugyanazt csinalja mint a kulonallo TPM modul, csak ez a CPU-ba epitve, csokkentve a fizikai tamadasok eselyet.
Szoval attol fugg ki mit tekint jonak, az atlag usernek a nagyobb biztonsag biztosan az. -
16:10-es képarány. Ez határozottan pozitívum. Az asztali monitorok terén is visszajöhetne a divatba!
-
fatpingvin
addikt
válasz
Armagedown #7 üzenetére
semmi értelmes funkcióra nem fogható be, legalábbis amit olvastam az alapján nem. főleg nem cross-platform. az jutott eszembe hogy encryption kulcsokat lehetne benne tárolni, de ez nem arra van optimalizálva hogy a júzer használja, hanem pont arra hogy az OEM meg tudja oldani kényelmesen hogy a júzer NE tudjon használni egyes dolgokat (DRM, ahogy írtad)
ha tévednék és valaki felhomályosít azt megköszönöm.
-
Armagedown
őstag
Ez a Pluton DRMen kívül mire jó?
Alkalmas-e a felhasználó szempontából valami jóra? -
kubista85
csendes tag
Felrohogtem az ultrahordozhato jelzon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest