- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
betyarr #46598 üzenetére
A debian (amiből a raspbian os is származik) egy elég "megfontolt" fejlesztési/frissítési koncepciót követ. Egy konkrét, előre meghatározott kiadási ciklus van meghatározva. Ezért nem a legfrissebb kernel, program verziók találhatóak meg benne, viszont ezek alaposan le vannak teszteleve. Ebből adódóan a depóból elérhető, és a program készítője által éppen kiadott verziók könnyen eltérhetnek. Ha nincs rá különösebb okod, használd nyugodtan azt a verziót, amit a rendszer felkínál.
Pl. ha biztonsági hiba derül ki az adott verzióval kapcsolatban, az nem marad úgy, hanem kijavítják, és frissítik. Ez a verziószámon nem látszik, hiszen új funkció nem kerül bele csak a biztonsági javítás. A nagyobb verziószámú új funkciókat bemutató verzió nem kerülnek bele, csak a következő kiadásba.Haladóbbak a készítő oldaláról letölthetik a forráskódot, és lefordíthatják maguknak, vagy valamelyik konténer megoldáson keresztül (flatpak, snap, Docker) telepítik az aktuális kiadását.
-
-
-
-
válasz
betyarr #46573 üzenetére
Pedig elég egyértelműnek tűnik. A fájlok le és feltöltése közben nem kódolja röptében azokat, hanem nyers adatként utaznak(egy biztonságos https csatonán keresztül.)
A Onedrive-nak van egy olyan szolgáltatása, hogy fizikailag csak akkor tölti le a fájlt, ha megnyitod, használatba veszed. Egyébként csak egy "link" ami nem foglalja a helyet a helyi gépen.Ezzel a helyi gépen rengeteg tárhelyet tudsz megspórolni. Pl. egy 1TB-os előfizetéssel akár több 100GB adatot tudsz a felhőben tárolni, de egy 128/256GB -os háttértárral rendelkező gép nem fullad bele a rengeteg fájlba.
Bővebben: [link]Egész csinos GUI-t faragtak hozzá.
-
válasz
betyarr #46290 üzenetére
"zek a zeneszámok egytől-egyig a youtuberól vannak letöltve helyi meghajtóra.gondoltam teszek vele egy próbát és elindítom ezeket a sistergő számokat a youtube-on "
Gondolom youtube-dl, meg valami alapértelmezett 128kbps bitráta. Emeld meg 256-ra és próbáld úgy esetleg. -
0519
senior tag
válasz
betyarr #45908 üzenetére
Az üzenet alapján azt mondanám, hogy nem adtad sikeresen hozzá a brave saját szerverét a forrásokhoz, amiből az apt dolgozik.
Ez a rész nem futott le sikeresen:
sudo curl -fsSLo /usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/brave-browser-archive-keyring.gpg echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ stable main"|sudo tee /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.list
-
válasz
betyarr #45862 üzenetére
Én 64 bites oprendszert tettem fel, mert szeretném használni mind a 4GB RAM-ot.
telepítés után kiadtam egy apt update és apt upgrade parancsot, hogy naprakész legyen a rendszer.Ezzel a paranccsal már van egy kis probléma:
wget "https://github.com/SmokingCrop/UniFi/raw/master/install-unifi-pihole-English.sh" -O install-unifi-pihole.sh && chmod +x install-unifi-pihole.sh && ./install-unifi-pihole.sh no-pihole
Lefut, de a parancs végén megállapítja, hogy nem tudja telepíteni a MongoDB-t és legyalul mindent.
MongoDB will now be installed as it's a dependency of UniFi.
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Package mongodb-server is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
Package mongodb-clients is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package 'mongodb-server' has no installation candidate
E: Package 'mongodb-clients' has no installation candidate
The UniFi controller will be installed now.
Preparing to unpack unifi_7.3.83_sysvinit_all.deb ...
Unpacking unifi (7.3.83-19645-1) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of unifi:
unifi depends on mongodb-server (<< 1:4.0.0) | mongodb-10gen (<< 4.0.0) | mongodb-org-server (<< 4.0.0); however:
Package mongodb-server is not installed.
Package mongodb-10gen is not installed.
Version of mongodb-org-server on system is 4.4.19.
dpkg: error processing package unifi (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
unifi
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Correcting dependencies... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
mongodb-database-tools mongodb-org-database-tools-extra mongodb-org-mongos mongodb-org-server mongodb-org-shell
mongodb-org-tools
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
The following packages will be REMOVED:
unifi
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
After this operation, 272 MB disk space will be freed.
(Reading database ... 48687 files and directories currently installed.)
Removing unifi (7.3.83-19645-1) ...
Ez a parancs látszólag lefut:
echo 'deb http://archive.raspbian.org/raspbian stretch main contrib non-free rpi' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/raspbian_stretch_for_mongodb.list
deb http://archive.raspbian.org/raspbian stretch main contrib non-free rpi
Ezt a parancsot is lefuttatom:
sudo apt update && sudo apt full-upgrade -y && sudo apt autoremove -y && sudo apt-get autoclean -y
Ez a kimenete a parancsnak, ha jól értem ezt sem települ fel:
Hit:1 http://security.debian.org/debian-security bullseye-security InRelease
Hit:2 http://deb.debian.org/debian bullseye InRelease
Hit:3 http://deb.debian.org/debian bullseye-updates InRelease
Hit:4 http://archive.raspberrypi.org/debian bullseye InRelease
Hit:5 https://download.docker.com/linux/debian bullseye InRelease
Get:6 http://archive.raspbian.org/raspbian stretch InRelease [15.0 kB]
Err:6 http://archive.raspbian.org/raspbian stretch InRelease
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 9165938D90FDDD2E
W: GPG error: http://archive.raspbian.org/raspbian stretch InRelease: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 9165938D90FDDD2E
E: The repository 'http://archive.raspbian.org/raspbian stretch InRelease' is not signed.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
-
válasz
betyarr #45820 üzenetére
Mentsd el más néven, hogy legyen egy biztonsági másolat
cp .asoundrc .asoundrc.bakAztán átszerkeszthük:
nano .asoundrc
Kirörlöd ami benne van, és ezt másolod be a helyére:
pcm.mid { type plug slave { pcm { type bluealsa device AA:BB:CC:DD:EE:FF profile "a2dp" } } hint { show on description "BT hangszóróm" }
A device számait értelemszerűen az eszközöd azonosítójára kell kicserélni.Ugyanakkor Te még csak 10-es verziót használod. Egy új kártyára írd ki a legújabb image-t, ami már a 11-es rendszert használja [link].
Kiírásnál figyelj oda, mert már nincs alapértelmezett pi felhasználó, azt a programban neked kell létrehozni (célszerűen nem pi néven, hanem pl betyarr ) [link] -
válasz
betyarr #45817 üzenetére
Eltérő elképzelésünk van a pici pöcökről.
32 vagy 64bites rendszer fut nálad? -
válasz
betyarr #45813 üzenetére
A kártya már bele volt dugva, és egy 32bites "Bullseye" verzió van rajt. A tied hány bites? Azért is fotóztam le úgy hogy a terminálból kb ez is látszódjon.
Még csak ismerkedünk, de a videó lejátszás neki sem lesz az erőssége, a felépítéséből adódóan. A képet a proci rajzolja ki pixelenként egy ablakba. Ebben nem segít a GPU, mint az x86-os PC-k VGA-i. Csak speciális esetekben, amikor a lejátszónak nem kell osztozni az op.rendszerrel, teljeképernyős módban működik jobban a lejátszás. Lásd Kodi, és a benne található YouTube plugin.
Persze kinek mi a teljes értékű. Fórumozni, levelezni, híreket olvasni, tanulni,... remekül lehet, de el kell fogadni, hogy nem a multimédia királya.--
Viszont én is kérdeznék: Létezik valami pici pöcök SSD, amit a hátuljába dughatok, és nem akad bele mindenbe, nem kell hozzá egy újabb lógó drót ami "megy valahova".
-
válasz
betyarr #45810 üzenetére
Kezdek kifogyni az ötletekből
Még két dolgot nézz meg:
cat /etc/group | grep bluetooth
A kimenetében benne van az az user, amivel használod a rendszert?cat .asoundrc
A Home könyvtáradban létezik ez a fájl? Mi a tartalma?Ha nem ragaszkodsz a raspbian-hoz, akkor egy másik kártyára írd ki a Mint-et. Állítólag ott jobban össze van csiszolva a bt kezelés.
-
válasz
betyarr #45806 üzenetére
Akkor még pár parancs hátra van:
sudo apt install bluealsa -y
sudo systemctl start bluealsa.service
sudo systemctl enable bluealsa.service
bluetoothctl
Ezen a ponton felfedezhetővé teszed bt hangszórót
scan on
devices
It kilistázza miket talált. Válaszd ki a bt hangszóró azonosítóját, és csatlakoztad pl
connect 30:A1:0C:23:74:01
quit
Ezután már működnie kell, meg kell jelennie kiválasztható eszközök listájában. -
-
válasz
betyarr #45802 üzenetére
asszem egy kérdés volt,
Szerintem többet is feltettem, de ezen nem veszünk össze.Hová tűnt a gyári hangszóró
ikonpanel? Valószínű a fel/le telepítgetéssel jól megkavartad a kakit (alsa kontra pulseaudio). Itt, leírják hogyan tudod visszakaprani az eredeti állapotot.
Ezután _jobklikk_ a hangszóróikononpanelen, és válaszd ki a bt eszközöded. Nem kell hozzá semmi varázslat, alapból így kéne működnie. -
válasz
betyarr #45731 üzenetére
Szerinted ha nem a kérdésekre felelsz, és továbra is rébuszokban beszélsz (nincs olyan panel,mint a videóban) hogyan tudnánk segíteni?!
Milyen "panel"re gondolsz?
Az a baj, hogy elindulsz a szélrózsa minden irányába, itt-ott elállítasz ezt azt, és a végén csodálkozol hogy nem megy?
Egyetlen egy leírást kellett volna követned, és ha nem működik, akkor belinkelni, hogy ez alapján próbáltam, eddig jutottam, mert nekem nincs ilyen menüpont, nincs ilyen ikon a tálcán, ezt, és azt a hibát kapom, ahol lefotózod, vagy szóról szóra bemásolod a pontos hibaüzenetet.
Miután párosítottad, a hang menüben beállítottad, hogy melyik interface-en keresztül küldje ki a hangot?
-
sztanozs
veterán
válasz
betyarr #44434 üzenetére
Gondolom valami shared folderbe másolod és a jogosultságok nem megfelelők.
Annak a felhasználónak kell jogot adni a fájlra, akit bekonfiguráltál a SMB megosztásnál:sudo chown smb_user:smb_group fájl_neve.kit
Alternatívaként:sudo chmod 777 fájl_neve.kit
Így a fájlt az összes user tudja írni/olvasni/futtatni a rendszeren.Értelemszerűen:
smb_user - a megfelelő usernév (pl pi, vagy root)
smb_group - a megfelelő user group (pl users)
fájl_neve.kit - a megfelelő fájlnév (vagy wildcard, pl *.* az adott könyvtár összes fájljára) -
-
sonar
addikt
válasz
betyarr #40973 üzenetére
Honnan tudod, hogy a sávszél esik vissza?
A jelekből azt mondanám, hogy a dns kérés timeoutol és egy csomó csomag ttl csökkenésig kering a rendszerben.
Végig kéne nézni minden gépet (beleértve a routert, rpi-t is), hogy kinek mi a dns-e.
Illetve, hogy ha IP-t pingelsz a hibás esetben jó-e a válasz idő. -
Keem1
veterán
válasz
betyarr #40906 üzenetére
Írtam... Sok eszközöm van, jelenleg 13 db wifis, 3 db ethernetes, így mindegyiken egyszer kell beállítani a fix ip-t és a Pi-t mint DNS szervert, aztán innen minden a Pi-n kerül konfigolásra.
Így egyszerre minden eszközön bármikor megadhatom a net felőli névfeloldást (legyen az a Google, vagy a reklámszűrős AdGuard), plusz a belső hálózaton saját domain név rendszert tudok kialakítani. Ez utóbbira az okosotthonom miatt van szükség.Hangsúlyozom: nem mindenkinek éri meg, 1-2 eszköznél én se maceráznék vele. De nekem jelenleg 16 db eszközöm van, így viszont már kifizetődőbb.
#40907 cigam:
Na tessék, akkor van itt választék bővenNekem tökéletesen megfelel a dnsmasq, olyan sűrűn nem váltogatok a Google és az AdGuard között.
-
-
-
vpleft
tag
válasz
betyarr #40817 üzenetére
Szerintem még a 120gb is overkill lesz ilyen célokra :) Én filmnézős-böngészős-fejlesztgetős desktopként használtam 32gb-os sd kártyával, (kevéske)qbittorrenttel 2 hónapig a 32bites raspbiant. Tárhely gond soha nem volt.
A 64 bites rendszernek/programoknak sem fog olyan sokkal több hely kelleni, mint most a 32 bitesnek
-
cog777
senior tag
válasz
betyarr #40802 üzenetére
Szerintem az ssd sokat gyorsit a rendszeren. sd kartyaval hasznaltam, bongeszni nem volt valami nagy elmeny, bar gyorsitottam rajta, amikor ramdrive-ra tettem a profilt es a /tmp-t.
Ilyenkor az lenne a cel hogy az adatmozgast optimalizaljuk a memoria es a lassu sd kartya kozott.ssd telepites utan a zokkenomentesebb lett a bongeszes, nem akasztja meg tobb mp-re lassu sd kartya iras. Siman tudok valtogatni progam inditas es bongeszes kozben is masra, a rendszer nem akad be. Az mas kerdes hogy a YT illetve a nagy weblapok megjelenitese, kezelese nem tovabbra sem eri el a desktop pc-t, nem hiaba aktiv az ublock a chomiumban.
-
válasz
betyarr #40743 üzenetére
1. Az ssd-ket már rég nem kell félteni, semmi bajuk nem lesz.
2. egyéni relevancia kérdése én a rendszerről nem szoktam (de ha nagyon babrálós vagy akkor érdemes, h ne kelljen minden félresikerült próbálkozásnál újra telepítened)
3. nálam natívan megy az adguard. Én úgy vagyok vele, h míg tesztelem / nézegetem a progikat addig docker majd felteszem natívan (főleg ha célhw-ra megy mint az adguard is) -
-
-
válasz
betyarr #39093 üzenetére
Van hát. Kezdjük mindjárt azzal, hogy az oldal rossz tanácsot ad. Hiába
Írod be az fstabba ezt:
//192.168.1.xxx /home/pi/mynetworkdrive cifs guest,_netdev 0 0
Ugyanis ez a formula hibás. Helyette a
//192.168.1.xxx/sharename /home/pi/mynetworkdrive cifs guest,_netdev 0 0
a jó, mivel így nem csak a gépet adod meg, hanem azt is hogy annak a gépnek melyik megosztását akarod felcsatolni.
De kezdjük az elején:
sudo mount.cifs //192.168.0.22/Users /mnt -o user=windowsfelhasználónevem
Ez bekéri a jelszavát és felcsatolja. Ha ez így működik, akkor már célegyenesben vagy, csak be kell helyettesíteni az fstabba:
//aszámítógép/megosztásnév /ide/csatolod cifs username=felhasználó,password=jelszó,nofail,x-systemd.automount,x-systemd.requires=network-online.target,x-systemd.device-timeout=1 0 0 -
_q
addikt
válasz
betyarr #39093 üzenetére
Nem akarod a raspberryn futtatni a torrentet is? Esetleg NFS megosztásnak utána nézhetsz, windowson ha megoldható az lenne a szerver, a raspberryre meg a kliens verziót kell telepíteni. Ezzel nem sok tapasztalatom van, csak 2 linux között próbáltam eddig. Esetleg nézz rá erre: [link]
-
_q
addikt
válasz
betyarr #39091 üzenetére
Én ez alapján telepítettem, amikor még nem használtam OMV-t: [link] Raspberryre kell feltenni a samba-t, ezen lesz a "szerver" (amit most te windows felől próbáltál megközelíteni, az most megfordul, ezért kell egy nagyobb HDD/SSD a raspberryre), a windows-os gépeken pedig a leírás végén ott van, hogyan tudod hozzáadni. Érdemes a név helyett a raspberry IP címét használni a hálózati meghajtó csatolásánál, azzal stabilan működik, erre cigam hívta fel a figyelmem.
-
golya87
őstag
-
válasz
betyarr #39034 üzenetére
Én innen vettem a venti nélküli 4b verziót, nagyon masszív kis darab és teljesen jó eredményeket produkál a kánikulában
.
-
válasz
betyarr #38966 üzenetére
Én a Home Assistant integráció miatt váltottam (dobták a pihole-t és ezt javasolták).
Úgy látom, h jobban támogatott (sokkal több "gyári" doksi), beállítani is egyszerűbb, szűrni hasonlóan szűr meg úgy általánosan letisztultabb az egész - nekem jobban tetszik külsőre is. MEzei adguard-ról nincs tapasztalatom, ABP-t használok minden böngészőben. De, h mondod kicsit tesztelni fogom - lehet összedolgoznak -
válasz
betyarr #38959 üzenetére
- nem akadnak össze (bár én adguard nélkül is tennék egy próbát, így a böngészésre koncentrálhat a gép, nem kell a filterezéssel is molyolnia)
- nincs gond a dhcp-jével
A többi progit nem ismerem. Áramszünet után szépen megy minden tovább, és a véletlenszerű leállás sem jellemző. -
Arolotifar
őstag
válasz
betyarr #12981 üzenetére
Nálam hálózati médialejátszóként működik (oepnELEC+Kodi). Érdemes feltenni rá a Movie Sharkot is [link] (egy kolléga ajánlotta itt a topicban). Asus O!Play Mini Plus médialejátszót cseréltem le a Pi2-re.
Egy laikus ismerősömnek is beállítottam egyet, az elmúlt 2 hétben még nem szólt, hogy gondja lenne vele -
Honkydoo
őstag
válasz
betyarr #8095 üzenetére
Én azt láttam a videókon, hogy konkrétan akadt az egér, ahogy húzta a felhasználó. Bár ez még eléggé a pi-s korszak elején volt, lehet azóta történtek változások.
De az hogy a pi le van terhelve, és mellette egy gui + mégy egy sokat zabáló böngésző. Háát.. Nem tűnik túl biztatónak..De biztos lesz itt olyan akinek van tapasztalata ebben, és valódi infókkal tud szolgálni.
-
Honkydoo
őstag
válasz
betyarr #8093 üzenetére
Nekem nincs ilyen, de mindenhol azt olvastam, hogy sza@r.. Ilyen célra szerintem egy atomos/Brazosos használ pc is jobb, mondjuk egy olcsó ssd-vel. Vagy ha új, akkor az előbb említett confignál kevesebbet fogyasztó, és legalább kétszer nagyobb teljesítményű PC-ket is lehet építeni.
-
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
betyarr #7971 üzenetére
Szerintem vinné simán a málna, ha csak abból indulunk ki, hogy én most egy WR842ND v1-es routeren próbálkozom, és igaz a hívás nem megy, de mikor visszadob akkor se megy 5% felé a terhelés. Ugyanezen a routeren próbálkoztam TVHeadEnd szerverrel, és két tunertől meghasalt, miközben a Pi vitte hárommal is gond nélkül.
Az más kérdés, ha kizárólag erre szánod, akkor egy 6ezres router is megteszi, nem kell kiadnod 3x ennyit egy Pi-re. Persze ha másra is használnád, akkor hajrá
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Fujifilm X
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fedora Linux
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Path of Exile (ARPG)
- OTP Bank topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest